- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Bivalyerős lett a Poco F6 és F6 Pro
- iPhone topik
- Redmi Note 9 Pro [joyeuse]
- Yettel topik
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Samsung Galaxy Z Flip5 - ami kint, az van bent
Hirdetés
-
Mobilarena
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
KROK640 #120778 üzenetére
Igen, azt hogy pontosan mikor nem fogom tudni leírni mert nem emlékszek rá.
Az viszont meg maradt, hogy valami régebbi gép volt a legelső amit még ajándékba kaptunk, win 95 vagy 98 futott rajta. Ilyeneket mint Wolfenstein 3D, Duke Nukem 3D, Jazz Jackrabbit 2, Warcraft 2 (ez volt a kedvencem) meg még ki tudja mit nem toltunk rajta. Nyilván amikor mi ezt kézhez kaptuk már egy rég elavult hardver lehetett de úgy hogy előtte nem is láttam / láttunk ilyet nagy élmény volt.
Ami pedig a "most mennyi vagy" kérdést illeti, 2000-es gyerkőc vagyok.
Jó lenne ha nekem is sikerülne ilyen részletesen leírnom minden eddigi gépemet mint ahogy te is tetted, de egyszerűen nem megy / menne.
Van pár képem egy 2017 gépemről, még ez is 775 volt (mai szemmel elég gány
). A vga az egy "sufni tuningos" HD 5770 (két borda a memórián van a másik kettőt meg csak random raktam rá mondván jól néz ki
).
-
Pikari
veterán
válasz
KROK640 #120773 üzenetére
Én használtam Windows 95-öt itthon is, és a tanulmányaim során a számítógépeken szintén ez a rendszer volt telepítve.
Ezek a gépek tipikusan 8, 12 vagy 16 mb edo/simm rammal rendelkeztek, mindegyik 486-os gép volt, a processzoruk pedig 50 és 100 mhz között alakult. A hdd 300 mb körül volt bennük. 256 színre képes super vga kártyák, és szines, vagy olynkor monokróm monitorok voltak.
A maga korában a dosos promtírkálás után elég nagy lepetézés volt először windows 95öt látni. Főleg, hogy mennyire folyékonyan futott ezeken a gépeken, mennyire minimális erőforrásigénye volt. Aztán ahogy a word futott rajtuk, a programok is felsőbbrendűnek érződtek, hát még a valódi multitasking. Egyértelmű volt, hogy innen már a guiké az út, és hogy a windows mindent le fog dominálni.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #120740 üzenetére
3 van:
HP EliteDesk 800 G1 USDT (4570S, 2×8 GB, 32 GB mSATA/Linux, 240 GB SATA/Win10)
Lenovo M93p SFF (Xeon E3-1275Lv3 ha jól emlékszek, 4×4 GB, 500 GB HDD/Win10, MSI GTX1050ti LP)
Dell 3020 MT (4570, 2×8 GB, 500 GB HDD/Win10, Sapphire R7 250, ennek kinéz egy táp upgrade és egy MSI GTX760 Gaming), ez utóbbi Magyarországon.Ahogy Bacsis is mondja, minden gép gamer, ha lehet rajta játszani, és hát kb mindegyiken lehet.
A Ryzenben már RX6750XT van, az RX6650XT momentán a Dell 5820-ban van Xeon W-2125 és 4×8 GB DDR4 mellett, azzal is lehet játszogatni, a fent említett Lenovon is elfut pár régebbi darab, ott a Lynnfield (P55, Xeon L3426, 2×4 GB, Palit GTX970) azon elfut ez-az,...
Nálam sem aktuális már a lista, amiket írtam, azok csak azok, amik gépben vannak. A DDR3 állomány nagyrészt nekem is 4 gigásokból áll, a közelmúltban vettem pár 8 gigás modult a többé-kevésbé használatban levő gépekhez.
-
válasz
KROK640 #120721 üzenetére
Egy sorrendet talán nagy nehezen én is összetudnék hozni, de ezt nem mondom fixre.
Nekem a legelső mainstream-nek mondható gépem 2022-ben épült meg (ASUS TUF B550 + Ryzen 5 5600), igaz videókártyám az ehhez képest egy kicsit visszamaradott volt egy (FirePro S9300 X2 / R9 Nano). Előtte mindig már réges rég elavult konfigurációim voltak. Arra emlékszek, hogy amikor azt a Ryzen-t megépítettem nagy volt az öröm, végre nem kellett attól félnem, hogy kevés a gépem egy adott játékhoz meg hasonlók. Fél évre rá meg vettem bele egy 5700 XT-t, akkor tekintettem komplettnek az egészet.
Ilyen Windows telepítgetős dolgokból sajna nekem semmi nem maradt meg, pedig biztos nálunk is voltak bajok driverezés téren (valami olyan rémlik, hogy egyszer nem jól kapcsoltam ki a gépet és valamiért abszolút nem is akart bootolni az asztalra
).
-
-
válasz
KROK640 #120740 üzenetére
Haswellből sztem ma már csak 1 verzió feelinges. Modern kínai lap+E5v3/v4 sokmagos Xeon. Retróra és modern Win11- re is ok.
Pld profi desktop Asus lap felejtős, a kínai szerver C612 chipsetben egyenként engedélyezhetők-tilthatók a PCIe slotok, nem kell különleges progikkal trükközni, mint pld Zen alatt is. -
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #120728 üzenetére
Amikor '14-ben a Lynnfield makacskodott, leálltam a géppel (értsd játékkal) teljesen. Vettem egy Intel NUC-t (i3-3217U, 2×4 GB ram, 120 GB Crucial mSATA ssd), rákövetkező évben eladtam a procit meg a vga-t, aztan ennyi. Maradt a netezés, filmezés. Ekkor volt még egy Giga Z77N itx lapom, hozzá egy Celeron G540, meg a 2×2 giga CSX, amit még az AM3-hoz vettem, majd a Lynnfield megörökölte, véfül itt kötött ki. '16-ban ment ez is, vettem helyette egy Kabinit, ez kapta meg a 2×4 gigát szintén a Lynnfieldből. A Z77N megadta magát aztán cimborámnál, egy AM3 lett helyette, a proci visszakerült hozzám, sajnos a ram maradt. Lett közben Lenovo laptop pár darab, egy X201-et kezdtem használni, de ebbe is csak 2×4 giga került (hivatalosan talán nem is támogatja, nem is megy benne akármelyik), szóval 3 gép, mindegyikben 8 giga. Melóból csurrant-csöppent aztán Haswelles brand gép, meg kiszedtem még párból a ramot, de csak 4 gigás modulok lettek, a gép csak 2 slotos, megint csak 8 giga... Ez lett a "gémer", mert volt (azóta is van) egy R7 250-em, aztán kicsit beszippantott újra a dolog, így lett 2022-ben a Ryzen 5 5600, 2×16 GB, RX6650XT gép, meg aztán azóta a többi...
. Most már jó nagy a szórás, DDR4 van 2×16-tal, 4×8-cal, 1×8-cal, DDR3 2×8, 4×4, 3×4, 2×4, 2×2 felallásban,...
DDR2 nincs összerakva, egy van tervben 2×2-vel, annó ebay-ről meg is vettem a ramot, azóta lett a jóég tudja mennyi, 4×2 GB-ot is össze tudnék rakni egyforma modulokból.
-
válasz
KROK640 #120685 üzenetére
"gondolom a HD4670 1GB és társai, a maga idejükben is csillagászati áron mehettek. Olyan áron, ahol az ember elgondolkodott az amúgy is öregecske rendszerének a cseréjén inkább."
A hardverker.hu sokáig forgalmazta a 4670 AGP-t, talán én vettem meg az utolsó darabot 2011 körül. 30.000 Ft-ot képes voltam érte adni, de tényleg teljesen új volt
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #120717 üzenetére
Sajnos nem, 2800+ Bartonom van, de az is piros, láttad már
Talán a 3850-emen volt nekem utoljára, újabb kártyán nem rémlik. Pont a HDMI csinált amúgy piacot mindenféle belépőszintű szörnyűségnek (nv x10-ek, amd x450-ek), mert mindenkinek a hdmi kellett már. A legjobb példa talán a legendás Geforce 210 (sokan hibásan GT210-nek hívják), minden idők talán leggyengébb vga-ja. Van 2 darabom is.
A 16 giga nekem sokáig kimaradt, most a 3 Haswellem van felfejlesztve annyira, az egyik teljesen, a másik kettő többnyire indokolatlanul.
1 db 8 gigás 2400-as modul, szóval ha ki akarom maxolni, mindenképp 2 modult kell vegyek
-
válasz
KROK640 #120685 üzenetére
Igaz nem vagyok így teljesen tisztában hogy ez igaz-e, de gondolom azért nyomták ilyen sokáig az agp-t mert sokak még ezen voltak és nem pci-e-n, vagy csak szimplán úgy voltak vele, hogy ha lehet akkor miért ne (mondjuk ez meg már inkább az olyanokra igaz, mint a 3850, 4670).
-
válasz
KROK640 #120676 üzenetére
Pontosan, jelenleg csak ez a két kártyám van ami full dobozos szóval ez is sokat jelent.
Egy darabig én is emlékszek (főleg ha visszafele kezdem el sorolni), de időpontokra már nem. Köszi.
Czo írta már, de P45-ös lapok kezelik, mondjuk egy P5Q Deluxe is. Most csak így gyorsan ránéztem, de AGP mellett még a 4gb DDR2 sem megoldható, a 4CoreDual-VSTA és 4CoreDual-SATA2 is csak 2GB DDR2-őt támogat, pedig mekkora lenne ha bele lehetne pattintani 2x2GB-ot.
Hát igen, sajnos semennyire nem értettünk hozzá (egy Windows XP telepítést is úgy hoztunk össze, hogy áthívtuk a szomszédot aki képben volt a dolgokkal
).
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #120663 üzenetére
2× van benne a postban, hogy Sempron
Samsung mindkettő, az egyik amúgy érdekes, fekete-fehér a cimkéje, fekete a Samsung logó is, nem kék. Nem rémlik, hogy láttam volna ilyet.
Nem meglepő, hogy kikopott, a tévéken se nagyon van már ilyen analóg bemenet. Másrészt ha van is, nem lenne indokolt HD(+) tévére svideo jelet küldeni, ha van jobb, márpedig a d-sub is messze jobbnak tűnik.
A 9. genben a 8 giga ram kritikán aluli, 2012. végére 8 giga ramom volt a fő gépben (i5-760/HD7870). A proci viszont némi játékra elég kell legyen még, meg hát Win 11 kompatibilis, ez se hátrány. A GT1030 jó lenne Physx-re a 1050ti mellé, de nem játszok Physx-es játékkal. Valami (fél)retro kisfogyasztású kocajátékos gépbe jó lehet, a teljesítménye nem vészesen rossz. Pl a Lynnfieldbe jó lenne, 75 Wattra le tudnám tolni a max fogyasztását.
-
-
válasz
KROK640 #120632 üzenetére
Egyedül a PCI-E csatlakozó elhelyezése nem tetszik, de láttam arra már más is panaszkodott itt.
Sajnos a Gigabyte-nál nincs számla vagy bármi ilyesmi de nem a világ vége. Én már meg nem mondom mikor milyen kártyám volt, párra emlékszek de így mindenre sajnos nem. Múltkor nem dobtam be, de a nagy leállás előtt sikerült behúznom egy HD 4890-et is.
Szép is lenne, ha AGP-s lapban 2x16GB ram lenne.
DDR3-as 775-ös lapok zöme szerintem tudja a 16GB-ot, DDR2-nél ugye más a kérdés mert ott elég ritka a 4gb-os stick.
Pont a design miatt vettem meg, illetve anno volt valami olyan baki hogy AGP-s kártya helyett véletlen PCI-E-s kártyát vásároltunk (nem értettünk hozzá), és annak a doboza is hasonló volt (azt a kártyát sem tudom már hogy mi volt pontosan). Az végül be lett cserélve egy AGP kártyára (talán a 2400 Pro-ra), de ott szerintem át is b*sztak minket rendesen.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #120641 üzenetére
Remélem, olvasható:
Piros, mint állat, úgyhogy nem reménykedekA két egyforma ram inkább csak "szakmai igényesség" részemről, jobban mutat mint két ilyen-olyan. A gép nem csak korhű, gyakorlatilag időkapszula. Minden gyári szerelésnek tűnik, talán a DVD-RW nem. Buta voltam, nem néztem rajta gyártási dátumot, most meg már el van pakolva a sufniba.
A TV out nem tűnt el, csak átalakul. HDMI-nek hívják
Ha megcsinálom, megosztom a tapasztalatokat.
Nem ismerem ezt az érát (9. gen), nem tudom, mi volt alatta. Némi plussz rammal, jobb vga-val abszolút használható. A beszerzési árát megérte.
-
envagyok
veterán
válasz
KROK640 #120635 üzenetére
A moddolt házba egy ABIT ST6-E fehér lap megy p3 1.4S Tuslatinnal, valószínűleg egy powervr kyro videókártyával, a hangon még gondolkodom, de szerintem Audigy lesz front panellel.
A fogantyús házba p2 300 klamath, Asus P2L97 lappal, mondjuk egy régebbi chipsetes legkoraibb slot1 lapnak jobban örülnék, de legalább LX, video Rendition V2200, társkártya Matrox M3D, hang vortex 1 -
válasz
KROK640 #120634 üzenetére
HD48xx és 58xx kártyákkal az a gond hogy nagyon pusztulnak. Inkább a HD6870 mellet tettem le a voksot, pld a csodaszép 3 ventis Giga. Kompatibilitásban ugyanaz, sőt XT videó sebességre is képes, a CPUSpd megfelelő kapcsolóival. Ellenpont : Q2DOS/SWrendert nagyfelbontásban is bírja, jó hát csak 720p- ig, az 1080p- hez DOS alatt már kell a GTX1060/1650.
-
ata99
tag
válasz
KROK640 #120589 üzenetére
Nekem az elállóságról az a véleményem, hogy azt nagyban befolyásolja az is, hogy milyen körülmények között volt tárolva és mennyire volt összefogdosva
Mert ugye a levegő magas páratartalma fokozza az oxidációs folyamatot, de az ujjainkon lévő savak meg hatványozzák az eredményt.
Van itt egy Sapphire HD4850-es, amit már megfogni sem merek, mert szó szerint potyognak le róla az alkatrészek. A nagyobbakat még vissza tudom forrasztani, de egy apróbb alkatrész nekem már gondokat okoz. Régebben a raplizó fekete-fehér TV-knél még nem volt gond kikapni belőle a lapot és átforrasztani az összes alkatrészt és utána megint elvoltál vele pár évig, de ezek már picit másabb méretekben készülnek. Amúgy az a 4850-es számomra is érthetetlen módon ad képet, de ha terhelni akarod, akkor jó ha egy korabeli belépőszintet ad csak le.
A 90-es években a Sinclair klónokat szoktam begyűjteni a falunkban és felvinni a gyár márkaszervizébe, ahol megvárásra megjavitották őket. Az ottani szervizesek az évekig a raktárokon álló alkatrészek tárolási körülményeire hivatkoztak az alkatrészek meghibásodásainak okaként... -
-
válasz
KROK640 #120574 üzenetére
Én sem akartam még váltani, de lesarkaztam a Bartont és nagyon kellett a gép egyetem mellett. Egyre sz*rabb lett hétről hétre, folyton fagyott, míg egyszer csak nem indult.
Pénzem persze nem sok volt, kb 2008 legelején vettem egy Pentium E2180 procit, meg egy Asrock 4Core Dual VSTA alaplapot.
Ebben ugye volt ddr1 és ddr2, agp és pci-e is.
Áttettem az AGP-s 9800SE-t (2005 ősszel cseréltem a ti4200-at erre) meg az akkor már 2x512 ddr1-et és kész.
Azt hiszem 2008 szeptember körül sikerült 15 ezerért vennem egy pci-e HD3850-et meg 2x2 ddr2 800 ramot.Ez a vissza kell rázódni fizikialag mit jelent? Kondik?
Még felmerült bennem hogy celeron 2000 lesz a Radeon 7000-rel, elég is 1 gig ram, akár win 98 SE, és a ti4200 alá meg kéne valami erősebb, barton vagy p4, de akár 775 alja is és WinXP Meg nem ártan egy sata port, mert ezen nincs. Nagyon megszoktam a SSD-t, kellemetlen ez a sok várakozás
Ez a geforce 4 pont billeg a 98 és xp határán, 98-nak erős, xp-nek gyenge (talán core2, 8800gts jobb xp-hez)
-
válasz
KROK640 #120554 üzenetére
Ha rákeresel a korábbi hozzászólásaimra 2022-2023 környékéről látsz egy kis személyes történelmet.
Ezt a Ti4200-at cseréltem annak idején 9800SE-re (talán San Andreas miatt?) és akkoriban még nem adtam el ami megmaradt, vagy elromlott, vagy eltűnt, vagy odalett, vagy odaadtam valakinek, vagy ilyesmi.
A Bartont sikerült lesarkaznom, és Core2 lett helyette.Ezt a Cerkás konfigot anyámnak építettem 2008-2009 magasságában fellelt használt cuccokból. De így is jó kis időkapszula ahogy mondod, virult a lelkem
Szerintem a (mostmár) feleségem családja felől jött a lap+proci, a ram szintén az eredeti Barton konfigból, a HDD-t nem tudom.
Ez a hol indul-hol nem úgy tűnik jobb lett, lehet kellet pár üzemóra a kondiknak?
A probléma még ezzel a lappal, hogy csak AGP 4X. 3D Mark 2001-ben csak 6966 pontot kapott a Ti4200, másoknál 10e fölötti eredményeket látok. Azt feltételezem a 4X és a Cerka fogta vissza. Lehet kéne másik lap de akkor lehet P4 helyett Barton kéne? Vagy már inkább valami 2 magos? Sokat költeni nem akarok, pár ezresnél többet nem ölnék ebbe.
Eladással ilyen árkategóriában nem fogok szórakozni.
Amúgy volt korábban VooDoo2 és TNT2 M64 is még a 333 Celeron mellett, de valamiért ez a GeForce4 maradt meg mint igazi komoly kártya a szívemben. -
GL820
tag
válasz
KROK640 #120551 üzenetére
Nekem is volt akkoriban tua celeron, jó volt, de az alatta lévő Abit st6 alig több mint egy év elteltével megpusztult.
A tua celeronom után én athlon xp-re váltottam, bár ennek 2 oka volt: akkor már voltak tesztek a p4 celeronokról, így tudtam, hogy az nem kell, a másik ok pedig az ár volt. Emlékeim szerint majdnem kétszer drgább volt a p4, mint egy neki kb. megfelelő teljesítményű xp, de kicsit azért tartottam tőle, mert előtte AMD-m soha nem volt, de nem volt vele semmi gond. Én a magam részéről jobban kedveltem azt a korszakot, mint ezt a mostanit, persze ezzel talán nem vagyok itt egyedül.
A mostani tuás gépben 256 ram van csak, lehetne még fokozni, de nem éreztem szükségét, egyedül a ház ami nem korabeli, de annyi baj legyen. -
GL820
tag
válasz
KROK640 #120527 üzenetére
Hát nekem nem volt a környezetemben senki, akinek lett volna ilyen, bár lett volna!
Van még itt a szekrényben egy asus p4t-m is, 1.7 willamette procival, talán 512 rammal, hozzá geforce 4 ti 4600, de ahhoz is ház meg táp kéne, nameg idő, hogy foglalkozzak vele, akkoriban mikor ez komolynak számított nekem csak tua p3 celeron volt, tehát itt is van motiváció, hogy összerakjam egyszer. -
GL820
tag
válasz
KROK640 #120521 üzenetére
Igen win7-et tervezek rá rakni, 2010 meg már 15 éve volt, az én fogalmaim szerint is az már retro, persze másnak lehet nem az még. Nézek akkor valami erősebbet hozzá, de ideiglenesen ezt rakom bele ha lesz ház is.
Anno emlékszek sajnos nekem nem futotta x58-as platformra, csak 1156-osra, de most bepótolom, ami akkor kimaradt! -
Fücsök007
őstag
válasz
KROK640 #120521 üzenetére
2009-es konfig, de ugye rufus win11 24H2 modernebb videókártyával még elindulna rajta, ezért félretrónak mondanám. Egyébként erre a célra jobb ma már például i6-6500 procis 2X8GB DDR3-as konfig, mellé XP-t még támogató vidókártya. Kevesebbet eszik, és win7 alatt már lesz olyan játék ami kihasználja az újabb utasításkészleteket ha mondjuk 2 videókártyás rendszert csinálunk dual boot mellett.
-
petakpa1
őstag
válasz
KROK640 #120498 üzenetére
Köszi a válaszokat, akkor ez jegelve lesz, mert egyenlőre se GeForce-ot se 512 MB-osnál kisebb memória modult sem találok
Mondjuk az i865G chipsetes P4-ekbe van integrált VGA, azok is jók lennének, de csak analog DSub kimeneten adnak képet, és per most csak modern monitorom van
. Mindenhol falakba ütközök, lehet ez egy jel, hogy ne ezzel töltsem a hétvégét
.
-
petakpa1
őstag
válasz
KROK640 #120495 üzenetére
Egyenlőre nem találom a GeForce-ot sajnos
viszont találtam 512 MB-os DDR RAM-ot.
512 MB RAM + 64 MB VRAM már ok lenne?
Kicsit gondban vagyok, hogy megbontsam-e ezt a gépet, vagy másikkal kisíérletezzek inkább? Van még 2 az Athlon XP-hez hasonlóan kigyúrt P4-em. i865G chipset, 3,4 GHz Prescott, 3-4 GB ram, HD4650 AGP vagy GT610 PCI 1 GB video, kis méretű SSD.
Lehet ezekkel kellene inkább próbálkoznom., de ezekhez sem lesz W98x video driver
.
-
Sub
lelkes újonc
válasz
KROK640 #120461 üzenetére
Igen, szépen visz 128 mega rammal az adott korból mindent, ami még a Banshee-nak is fekszik. Nagyon király. Gyerekkoromban pont ilyet nyúztam. Durva, hogy ezek a kártyák ennyi év elteltével is még mindig köszönik, jól elvannak.
Ez a közel 1 hetes leállás para volt rendesen, még úgy is hogy nekem csak várakozni kellett... -
Sub
lelkes újonc
válasz
KROK640 #120456 üzenetére
Valóban a Duron + Banshee kombóról kérdeztem.
Arra jutottunk, hogy egy 600 Mhz-es antituning bőven elég lenne ehhez a kártyához.
Szerencsére megvan a regem, mert valamikor a tavalyi év vége felé hoztam létre a profilom. Szerencsére az értékelések is megvannak mind egy szálig! 1-2 hirdetés veszett csak oda, de azokat pár perc alatt újra felpakolom. -
válasz
KROK640 #120325 üzenetére
Egyáltalán nem hangos a 10k sas. Ez a kicsi 2.5"-os, modern, sebességgre valamivel 200MB/s alatt van. Ilyen régi játékoknál hdd sem lassú. Pár tíz megát olvasgatnak csak főleg úgy hogy 32GB ramba belecacheli az egész játékot kompletten.
Most ott állok hogy drivert elfogadta és át is adja a kártyának a jelet de szétfagy (Unreal, glquake, quake2) Bár ez a voodoo1, az bugosabb mint a voodoo2 windows alatt.
Oc... Egyszámjegyű a prociterheltség..így is lehet limitálni kell. Szóval megy bele a voodoo2 azzal össze kellene jönnie.
-
válasz
KROK640 #120245 üzenetére
Nem nagyon jött olyan játék évek óta amiért pénzt adnék ki. Talán a kerbal 2 volt az utolsó, de az sem olyan addiktív, mint az 1 volt.
A 6700k-t váltotta kis patkolással egy i7-9700 a Covid alatt. A Gene VIII volt a leghosszabb ideig szolgáló alaplapom. Most továbbszolgáló lett, mert ment a műhely gépbe
AMD-t nézegettem, de a sok E mag jól jön amikor több konténert kell egyszerre mozgatni. Gondolkoztam még szerver proci alapokon is, de az meg idle-ben is zabál. Ez egy élhető kompromisszum arra amire nekem kell. Kolléga AMD-t épített, összemérve az enyém jobb abban amire vettem. Játékok alatt viszont fordul a kocka. Egyik ebben jó, a másik abban. Persze egy 16 magos Ryzen-re lecserélném, csak nem akartam annyit költeni rá, inkább autót legóztam a különbözetből.
Yutani:
Többször olvastam, hogy zajos-zajos, de egész hallgatható a hangja DA-ban és FM módban is.
-
válasz
KROK640 #120235 üzenetére
Nekem elég és eléggé hozzá igazítottam a felhasználói szokásaimhoz. Modern játék gyakorlatilag nincs, docker, VM-ek, virtualizáció és kis AI van. A 9700 után több területen sikerült duplázni. Többet meg nem szántam a váltásra.
Yutani: Nagyszerű. ESS688 lesz valamikor? Az volt az első értelmes hangkártyám, kíváncsi lennék mi a véleményed róla
-
válasz
KROK640 #120235 üzenetére
Tetszik a meglátásod, én is 2020-ban építettem az enyémet és még ez is mindig viszi a dolgokat FHD-n, bár már azért az 5700 XT kezd elfogyni. Ilyenkor leviszem az FPS-t fix 60-ra, aztán úgy jól elboldogul. Azon gondolkozom, hogy a jelenlegi árakat elnézve még 5 évig nem akarnék hozzányúlni, hogy ez mennyire lesz majd kivitelezhető... Ha nagyon muszáj lesz, akkor veszek egy új VGA-t, de az 5600x maradna.
-
Yutani
nagyúr
válasz
KROK640 #120049 üzenetére
Nem tudom, mennyire van meg itt a kollégáknak, de annó nagy problémát jelentett az Intel számára, hogy a RAMBUS szerződés korlátozta őket a DDR memóriát kezelő chipsetek kiadásában. Ezért aztán voltak az RDRAM-os alaplapok a drága memóriával, meg voltak az SDRAM-os i845 chipes alaplapok, többnyire Celeronnal, de nyilván vettél Pentium 4 alá is, ha nem volt keret a gyorsabbra.
Így fordult elő, hogy a VIA és SiS előbb adhatott ki DDR memóriás alaplapot P4 alá, mint maga az Intel. Aztán persze jött a 845D már DDR támogatással.
Persze nem volt ez olyan nagy időtáv, a 2001-es esztendőben ez hónapok alatt lejátszódott, de volt 3-4 hónap, míg csak a VIA (P4X266) és SiS (SiS 645) adott DDR platformot a Pentium 4 alá.
A részleteket innen vettem, mert időben én sem tudtam elhelyezni a sztorit.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
KROK640 #120038 üzenetére
kizart, hogy ne lenne diffi
hiszen mar annal is merheto volt barmiben, ha 100 helyett 133MHz FSB-t hasznalt egy Tündérbárd, ami +33% volt annalvagy 266 helyett 333-t FSB-t allitottal be valtozatlan CPU orajel mellett, DDR-nel pedig az csak 25% extra savszelesseg
ha SDR helyett DDR van, az meg egybol +100% (elvileg)
nagyobb savszelesseg mellett kevesebbet var a CPU a RAM felol az uj adatra, konzisztensebben fut
egy 700-s Duron@933MHz, +256MB DDR, K7S5A-ban eleg jot ment akkoriban fruttiert
egy 1GHz P3-nak siman odaalltam volna vele
....mikozben akar ujan is meg lehetett venni ezeket egyben csak a P3 CPU arabol is
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #120037 üzenetére
"Rendes" dvd-t régen írtam, újraírhatót írtam idén (telepítő).
Telepítőket nem tartottam a gépen, jó volt nekem optikai lemezről.
4×2 TB plussz 2×4 TB offline, 2×4 TB a nasban. Ssd van 3 nvme (250, 2×2 TB) és 9 2,5-es (64, 120, 128, 2×240, 480, 2×512, 1 TB).
Van még egy nagy rakás egyéb merevlemez:
SATA 3,5: vagy 10 db 500-as, 2 db 250-es, 2 db 160-as biztosan
IDE 3,5: 40, 80, 160, 250, mindegyikből 1-1 darab
SATA 2,5: 1 TB, 320, 4×250, 4×160
IDE 2,5: 40, 80
Ezek közül a 250-es sata diszkeket vettem, a többi összegyűlt innen onnan.Ja, van még 1 250-es és 3 320-as sata 2,5, de settop boxból vannak, spéci firmware-ük van, szóval pc-ben kb használhatatlanok.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #120016 üzenetére
A 250-es elég volt rendszernek, játékoknak, átmenetileg fotóknak (amint összejött annyi, kiírtam dvd-re). Az 500-as filmeknek volt, így ez csak akkor ment, ha épp másoltam rá, dvd-t írtam róla vagy filmet néztem róla. Most is hasonló a helyzet, csak épp nagyobb háttértár kell a gépbe is a nem ritkán 80-100 gigás, vagy még nagyobb játékok miatt. A beszerzés külön gépen ment már akkor is (a régi P2 400, később P3 450-re upgrade-elve, majd komplett gépcsere után P3 800 vagy 1000), abban egy 40 és egy 80 gigás merevlemez volt. Ssd-t már kint vettem 2012 végén, Samsung 830 128 GB lett a befutó. Ezt láthattad a 4 képes posztban, ez van a "nagy" játszós gépben. Az 500-as vinyó talán még a kiutazás előtt cserélődött, így hogy az 500-as eredeti árát "visszakaptam", nem fájt annyire a 2 terás. Később lett mellé még egy ugyanolyan, majd még kettő újabb modell, pár éve meg még 2 4 terás. Még mielőtt elszálltak volna az árak, szerencsém volt velük. Még a nas-t is jókor vettem, abban is 2 4 terás van gyárilag. Ezzel a kapacitással én már bőven megvagyok, szerintem nem fogok már merevlemezt venni. Ezek közül csak a nas 2 lemeze online, a többi alapvetően offline, dokkolóban használom, ha épp kell. Ssd-ből is sikerült egész jól vásárolnom, egy időre azokkal is rendben vagyok. Esetleg még egy 1 terás klassz lenne a Lenovoba, de ahhoz lejjebb kell menniük az áraknak.
-
válasz
KROK640 #120016 üzenetére
anno samsung 103sj-ről intel 40 gigás intel ssd-re költöztettem a rendszert. olyan gyors lett minden, hogy a hajam majd elhagytam!
majd egy havi nettó fizumba került. a mai napig működik az ssd!
a 2., 64 gigás ssd-m is a mai napig működik egy ősi c2d gépben.bírták azok, csak rohadtul drágák voltak! tán még mind slc volt akkoriban.
-
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #120011 üzenetére
Nem tudok minden funkciót egy helyre koncentrálni, ezért van több gép plussz nas. Képzeld csak el, ha mind midi házban lenne...
Jesszus... Minek? Ő volt a helyi "mozigépész" és másolda?
Akkoriban egy 250-es "régi" Samsung SP2504C volt a gépben, külső házban esata-val egy tesztgyőztes 500-as Seagate Barracuda 7200.12, usb-s külső házban egy sata-s laptop odd. Nem mondom, hogy bőven elfértem, de dvd-re írva a lényegesebb dolgokat nem volt helyproblémám.
A Samsung megvan a mai napig, adatmentéssel hever a szekrény alján, a Seagate talán 2 éves se volt, amikor 500+ bad sectorral gariztattam, és lett helyette 2 terás szintén Seagate.
-
Pista0001
addikt
válasz
KROK640 #119974 üzenetére
Ez csak a töredéke, és kisautóból is lett még pár.
Az 1., 2. kép ugyanannak a gépnek a két oldala. 32centis vga, 4 háttértár (1 nvme, 2 2,5" ssd, 1 2,5" hdd), vízhűtés, 32 giga ram, ami átlag játszós gépbe szerintem még elég, 3 házszellőztető ventilátor, miegymás. Minden benne van, ami kell
A 4. képen a "mozigép" van, integrált vga (nem is gyenge, r5 5600G a proci), nvme ssd, wifi is van a lapon. A forrás net vagy nas.
Nem térítek, csak ismeretterjesztek.
Amúgy midi toronyig elfogadhatónak tartok mindent, afelett manapság már tényleg nem látom értelmét. Ha valakinek kell az atx lap, szíve rajta.
Régen, amikor 20 meg 40 megás vinyók voltak, ha kellett a nagyobb kapacitás (és volt pénz lóvéra), akkor jól jött, hogy belefért jópár. Amikor minden funkcióhoz külön bővítőkártya kellett, akkor jól jött a sok hely. De ez a múlt...
A leginkább érthetetlen számomra a 2000-es évek vége, 2010-es évek eleje alaplap fronton. A csúcslapokon nem volt ritka a 10+ sata... Minek?
-
arn
félisten
válasz
KROK640 #119971 üzenetére
En vhogy forditott utat jartam be… regen baromira idegesitett. Mar a 90es evek elso feleben is szivacsra raktam. Egyreszt mert azon masolgattunk, igy nem kellett mindig kiszerelni, masreszt nem razta a hazat.
Retrozasban olyan vinyot probalok valasztani, aminek nem zavar a hangja. Szoval nalam hozzatartozik a tortenethez, de egy bizonyos szintig. Pl. a millenium kornyeken nehez “elvezheto” hangut talalni.
Viszont a 2000es kozepen az aam szvsz baromi jo dolog volt… hihetetlen, hogy megszuntettek, az akkori vinyok gyakran simabban is jartak. Pl a 10000es raptor olyan siman fut, minimalis hanggal… egy mai nasba rakott vinyo joval hangosabb, meg a leghalkabbak is.
-
válasz
KROK640 #119983 üzenetére
Ezt a csatornát tegnap este feldobta nekem is. Egyébként engedtessék megjegyeznem... nagyon ügyesen csinálják. Ugyanis az újabb feltöltések thumbnailjeinek kb.
mindegyikénszerk.: egy részén a lány pucsítós pózban van. Dőlnek rá a kattintások. A tartalom egyébként nagyon gyenge, mert az egyik videóban a Windows 98 feltelepítéséig sem jutottak el, de a megoldásuk (khm... clickbait) mindenképpen roppant kreatív. -
válasz
KROK640 #119946 üzenetére
10.000-es HDD lol... Vesz egy SATA-IDE átalakítót, majd rádug egy modernebb SSD-t. Tudom, amiről én beszélek, az már nem retró, viszont praktikus. Nem fog annyi hőt termelni és a házat se rázza szét. Szoktam YT-on ilyen retro gépekkel foglalkozó csatornákat nézni és kivétel nélkül vagy SSD-t, vagy pedig valamilyen flash kártyát kötnek a retro gépre átalakítóval. HDD-t már csak végső esetben.
-
envagyok
veterán
-
-
-
laci1128
tag
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony Xperia 1 VII - Látod-e, esteledik
- Programozás topic
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Nincs kill switch az NVIDIA chipekben
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- TCL LCD és LED TV-k
- Autós topik
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- További aktív témák...
- Nvidia Quadro M2000/ P2000/ P4000/ RTX 4000/ RTX 5000/ RTX A2000
- Eladó szép állapotban levő Apple iPhone 12 Mini 64GB / 12 hó jótállás
- Gyors, Precíz, Megbízható TELEFONSZERVIZ, amire számíthatsz! Akár 1 órán belül
- Wimius W2 okosprojektor / Számla + Garancia / 30 000 Ft
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3029, 90% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest