- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- iPhone topik
- Youtube Prémium és ChatGPT
- Fotók, videók mobillal
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Mobil flották
Új hozzászólás Aktív témák
-
g86
csendes tag
Csepptöltés: az a problémám, hogy ez időnként rátölt az akksira ha jól tudom! de ezekre csak teljesen lemerült állapotban szabadna rátölteni! a memória hatás miatt vagy mi.
konkrétan még most sem tudom mi baj ha "mélykisütést" csinálok. de nem tudom máshogy bemérni, a töltőn nincs kisütés funkció, a gép meg nem kapcsol be már vele olyankor, mikor még sokat kibírna... ötlet!?!!
-
jobbacsabba
aktív tag
Természetes hogy áramszünetet kikapcsolásnak érzékel és töltést kezd el alapáramon.
Ez mért lenne természetes? Egy lítiumelem meg egy kicsit okosabb vas és tudja milyen üzemmódban volt és milyen áramerősséggel dolgozott, éppen töltött-e vagy merített? Vagy ez nem lenne megoldható?A használati útmutatóban pl. erről sem olvastam.
-
jobbacsabba
aktív tag
Bevallom, nem.
Legalábbis így emlékszem... De elsőre még nem igazán akarta a töltő azt csinálni amit én szerettem volna.
Nincs valakinek a szegényes magyar használati útmutatón kívül valami bővebb írott ismeretanyaga honosítva, vagy esetleg angolul?
Például nem tudom, hogy áramszünet esetén mi történik? -
kugyu21
senior tag
És mindig a jobb szélsőbe sikerül a négy közül a legjobbat rakni
És egy négy éve (na jó csak nyáron) egy kerti solár lámpában naponta lemerített, és szintén nem precíziós töltővel (ami a lámpában van és együtt nem volt ezer forint) töltött akkumulátor a névleges kapacitásánál nagyobb értéket mutat szinén a jobb szélen -
And
veterán
(700mA? Lehet, olyat én sosem próbáltam. Szerintem AA-hoz nincs sok értelme, és mivel írtam, hogy hiányolom a kisebb töltőáramot, részemről szívesen lecserélném a 200 / 500 / 700mA-es sort a 100 / 200 / 500mA-re, ha rajtam múlna. 300mAh-s cellától ajánlják az IPC-1L-t, ahhoz meg amúgy is sok a mostani sor alja.)
-
And
veterán
(Ezzel csak annyi a probléma, hogy a kisütési program végén, ami az újratöltést is magában foglalja, az IPC a bevitt töltésmennyiséget mutatja meg, nem pedig a valós kivehető kapacitást. Régi v. ritkánt használt cellákra a frissítés jó hatással tud lenni, erre szerintem érdemes rászánni az időt. Ha dögtlött, vagy extrém alacsony kapacitású a cella, az úgyis az első teljes töltés-kisütés ciklus után kiderül: ha ekkor a névleges értéknek mondjuk a 20%-át kapjuk, akkor a teljes folyamat végén sem lesz használható akkumulátorunk, én ezt tapasztaltam. Sőt, legutóbb pont olyan AAA-méretű cellát tettem frissítésre, amely a töltés alapján jó nagy kapacitású volt, mert majd' 10 órán keresztül ment rajta a 200mA-es töltőáram /közben teljesen hideg maradt/, de csak 180..200mAh-t lehetett belőle kiszedni.)
-
kugyu21
senior tag
Na pont erre lennék kíváncsi, hogy az "értelmetlen" és a "tönkreteszi" közötti szakaszon hol helyezkedik el. Mível a kisütés-töltési folyamat elég hosszú és változó hosszúságú lehet, nagyon nehéz prognosztizálni, hogy mikor fog végezni vele. Ennek megfelelően nehéz ezt úgy időzíteni, hogy ott lehessek a full-ra váltáskor. Tegnap pl. mikor elindultam dolgozni még nem végzett vele, mire hazaértem, a számításaim szerint kb 10-12 órát tölthette a csepptöltéssel.
Akkor ez már mehet is a kukába vagy csak felesleges volt továbbtölteni?
És akkor most az IPC mellé vegyek még egy olyan töltőt is amelyik a dolga végeztével kikapcsol? -
TeeJay
félisten
akkor nálam miért nem áll le a töltés Ansmann-ba?
az is 700mA-al tölt AA akksit (négyet külön vezérelve) de nekem még sosem volt benne meleg egyik se töltés közben még nyári melegben sem.
langyos max de az simán belefér szerintem és természetes is
GP 2300-as meg Sanyo 2700-as akksim vanlehet a tied melegedős
-
Batman2
őstag
Köszi, nagyon szellemes vagy.
Én sem azokra az akkukra gondoltam, amik már le lettek nyúzva és valóban elérkeztek az életük végéhez.
Hanem arra, amikor hiába töltöd az amúgy még legfeljebb csak 20-30szor töltött akkukat, látszólag töltöttek, feszültségük megvan, csak éppen ha nygobb árammal terhelnéd őket, akkor máris leesik a feszültségük, nincs meg messze az elvárható kapacitásuk !!!No ezekről van szó, és arról, hogy közben tudjam kicsit trenírozni is az akkukat, hogy minél később menjen tönkre egy azok.
Üdv.:
-
RefeeZ
tag
Igazából olvasgattam, és 24órás házhozszállítást írnak. Betelefonáltam, és megerősítették, amennyiben adott nap du. 3 óráig megrendelem a terméket, ellenkező esetben két nappal a rendelés után hozzák házhoz, és 2e Ft a házhozszállítás (vidékre).
Az 5-7 nap nem tudom merre található, de remélem az info-s nénike nem vert át -
Zebu
addikt
sokág törtem a fejem az eneloop elemeken. Végül nehezen lehetett hozzájutni és nem volt kedvem 5500-zat kifizetni 4db elemért + a töltőért.
Tegnap vettem a Corában 4db SANYO 2500mAh Ni-mh elemet töltővel 3760HUF-ért. Nem gondolnám, hogy annyival gagyibb lehet az Eneloopnál folyamatos használat mellett (SB-600-ban muzsikálnak majd).
Amúgy megnéztem a SANYO töltőt, és eneloop elemeket is minden további nélkül tölti, ehhhh 10 óra egy füll töltés vele.... bár nem értem miért, mert 250mA/h sebességgel tolja elvileg..... szóval nemtom!
-
Norbi_888
csendes tag
Igen, azért néztem az Eneloopot mert azt ajánlottad.
Viszont van egy másik fajta, Varta, az is hasonlónak tűnik. Direkt írja, hogy alacsony önkisülésű és 1 év tárolókapacitást ígér. Ez is teljesen ugyanazt tudja, én meg hajlamos vagyok bedőlni az ismertebb márkáknak...
Ár/érték arányba melyik éri meg jobban? Ez egy ezressel kevesebb. [link]
-
Findzs
addikt
valamit félreértettél
én azt mondtam ahogy idézted is hogy Magyarországon a legjobb töltő amit kapni lehet (leírtam mégegyszer)
biztos van ettől jobb is max nem ilyen árban meg nem kishazánkban
meg ahogy olvastam a topikot ez a töltő sem tökéletes mert nem egyesével végzi a hőmérséklet mérését az akkuknakén egy szóval nem mondtam hogy nem jo töltő én is ilyet vennék ha 9v -ost tudna tölteni
[link]
pl: ez is mintha többet tudna csak hát az áraa forumokon teljesen mindegy mit ír az ember ugyis belekötnek azért szoktam ritkán írni
tudtam hogy most is ez lesz
-
-
And
veterán
Ember, ez kérdés volt, nem kinyilatkoztatás
. Természetesen IPC-1L-ről van szó. Senki sem mondta, hogy az a lemez az érzékelő, csak azt írtam, amit láttam: egyetlen érzékelő van két csatornára. Most az hullamindegy, hogy dióda, RTD vagy éppen hőelem.
Mod. Tehát visszajutottunk az alapkérdéshez: párosával kapcsol le túlmelegedéskor, vagy nem? Ha csak egyet kapcsol le, akkor azt összesen két szenzorral hogy a pékbe'? -
And
veterán
Ez engem is érdekelne, mivel az IPC-ben nincs mind a négy csatornához külön hőszenzor. A pozitív pólusok közelében lévő két fémcsúcs alatt van 1-1 érzékelő, tehát az 1..2-es és 3..4-es csatornák közös hővédelemmel vannak ellátva. A lekapcsolás ezek szerint párosával történik?
-
pitman
őstag
"Az IPC-nél jobb töltő nincs a világon."
Ezt megintcsak nem merném így kijelenteni. Adott kategóriában valószínűleg tényleg jó, vagy akár a legjobb, de ettől még lehetnek jobbak nála. Pont az ilyen hozzászólásokról beszéltem korábban. A mondandómnak ez lett volna a lényege.Más:
Egyébként már többször mondtad, hogy az ipc figyeli a hőmérsékletet és ha magas akkor lekapcsol. Ilyenkor jelez valamit? Honnan lehet tudni, hogy éppen emiatt felfüggesztette a töltést?
Kiír valamit, vagy csak a töltőáramot csökkenti és ebből látni?
Én még nem futottam bele ilyesmibe, de azért jó volna tudni, hogy mi történik ilyenkor. -
pitman
őstag
Azt nem tudhatod, hogy az adott típus tényleg az-e vagy csak annak matricázták. Ettől függetlenül simán lehet igazad, de az is lehet, hogy nincs. Maximum a véleményedet tudod leírni, mint ahogy más is teszi. (Láttam már egyébként olyan vadiúj Ansmann akkut, amire az IPC csak "pislogott". Ennyit arról, hogy mi a márkás és mi nem)
"Pedig az én töltőmnél jobb nincs."
Ezt én így nem merném kijelenteni. (Véleményem szerint számos hozzászólásod esetén ebből adódnak a nézeteltérések és a hosszú viták is. Kijelentesz valamit, mint igazságot, legtöbbször sejteni is lehet, hogy hogyan gondolod, de amit leírtál az önmagában mégsem fedi teljesen a valóságot.)"A rossz gyenge akkut nem lehet semmivel megjavítani."
Ezt sem merném ilyen ketegórikusan kijelenteni, nekem ugyanis volt már olyan akkum, ami látszólag halott volt, mégis helyre lehetett hozni. Azóta is tökéletes. Mellesleg éppen olyan töltő nem tudott vele mit kezdeni, amit te is igen jónak tartasz. -
tomcsi23
veterán
-
Degeczi
nagyúr
és a 2000-es Eneloop a gyakorlatban lazán maga mögé utasítja a "2500", "2600" és hasonló föliratokkal vakító, de hagyományos akkukat: azok uis az önkisülés miatt már 1-2 hét alatt érezhetően veszítenek a töltöttségükből, míg az újfajta akkuk hónapok alatt sem = otthoni használatra teljesen értelmetlen nagy kapacitású, de hagyományos akkut venni!
(egyedül olyan profinak célszerű, aki a nagy használat miatt pár naponta egyébként is töltögeti őket)
-
Anubis_9
addikt
Reggelre így áll a töltés: mostanra átváltott már CHARGE-ra mind a 4 akku felirata.
A négy töltőáram: 194 mA, 198 mA, 197 mA és 200 mA.
A feszültségek: 1.36 V, 1.37 V, 1.46 V és 1.40 V.
A töltött kapacitások pedig: 854 mAh, 854 mAh, 1788 mAh és 1518 mAh.
A töltési idők: 4:27 h, 4:23 h, 9:18 h és 7:54 h.Vagyis a 4-ből kettőt sokkal hamarabb kisütötte az éjjel, mert azok jobban le voltak merülve. A 2500 mAh-s akkuk esetében a töltött kapacitás 2500-ig fog elmenni, ha nem tévedek...
-
tomcsi23
veterán
Ment rendben a töltés (előtte kisütés), délután ránéztem, akkor 1,6 Ah-nál járt. Aztán nemrég lett full, gondoltam, megnézem, mennyit nyomott bele. Mellette a másik akksi rendben megy, 1,7-nél jár éppen. Ugyanúgy töltötte, mint a többieket, csak ilyet eddig még nem csinált. Mindegy, áttettem 3-ból 4-be, azt nyomtam rá egy újabb kört.
-
Szoles
senior tag
Egyem a zúzád, szerintem mást jelent.
Gondolom ő annak idején csomagban kapott az Energizer aksijai mellé egy Energizer márkájú (feliratú) töltőt. Szerintem erre utalt. De az egész annyira lényegtelen, hogy szerintem nem érdemes ebben jobban elmélyednünk.Egyébként bevallom, mikor először vettem ilyen aksikat és töltőt, rendesen rámijesztettek, nem is mertem más aksit beletenni a Sanyo töltőbe, csak miután hozzáértők elmagyarázták, hogy ez csak egy igazi marketingduma:
[link]
[link] -
Kernel
nagyúr
Ezen nincs mit szépíteni, az én fogalmaim szerint olyat írtál, amiért iskolában 1-es jár, fizika meggyalázása, meg ilyesmi...
Ennél rosszabbat nem lehet írni. Esetleg azt a zavarosságot, amit most nagybetűvel írtál.
A Wh egy olyan mennyiségi egység, ami alapján pl. a villanyszámlát is fizeted. Szinte mint ahogy a krumplit megmérik kilóra, a vizet literre vagy köbméterre stb.
-
Kernel
nagyúr
A Wh teljesítmény...
Ismét egy kis fizikaóra: A teljesítmény mértékegysége a Watt. A munka (energiamennyiség) egysége a Wh, ezt méri pl. a villanyóra is.
Akkuk tárolóképessége Ah és Wh egységekben egyaránt megadható, bár a kettő nem teljesen ugyanaz. Az átszámítást ebben az esetben az teszi lehetővé, hogy ismerjük a kapocsfeszültséget. Egyébként a Wh és Ah egymásba nem lenne átszámolható, mivel az Ah kapacitás fogalma nem tartalmazza a feszültséget, így teljesítmény (W) és munka (Wh) sem számolható belőle.
Akkunak nyilván van egy bizonyos feszültsége, de az is változó, ezért átszámításkor a névleges értékkel szoktak kalkulálni, ami csak közelítő eredményt ad. Az is előfordulhat, hogy ha tényleges mérésre kerül sor, kissé eltérő értékek jönnek ki, nem mindegy, terhelés hatására mennyire esik le a kapocsfeszültség, ezt pedig a belső ellenállás befolyásolja.
Ki lehet egy akkuból 20mA-t is venni meg 1000-et is csak kérdés mennyi ideig.
Nyilván, de ezt az Ah-val kapcsolatban is hozzá lehetne tenni, tulajdonképpen nem ez itt a lényeg.
Szerk: ezzel a hozzászólással részben lemaradtam, de ez van, most már csak nem törlöm...
-
Kernel
nagyúr
Normális választ vártam, érvekkel alátámasztva (mint a másik fórumon), de Veled láthatóan reménytelen szakmailag értelmesen kommunikálni.
Ezt már régeben is megfigyeltem, nem vagy egy fejlődőképes figura. Mit neked fizika (pedig ez még nem is bonyolult), csak hajtogatod a magadét...
-
Kernel
nagyúr
Baromság, egy akkuban lévő Ah mennyiséget nem lehet megmérni anélkül, hogy ne sütném ki. Kisütés közben mérhetem, mennyit adott le a terhelésen.
Töltés közben csak a töltő által leadott Ah mennyiséget lehet mérni, ez a veszteségek miatt nem azonos az akkuban tárolódó Ah mennyiséggel. A kivehető pedig még ennél is kevesebb. Egyrészt az akku melegszik töltés közben, a processzor azt is beleszámolja, ami a cellán elszáll hő formájában, hiszen a mérés szempontjából a kettő nem választható külön.
Kivételkor további veszteség van, terhelőáram hatására szintén melegszik az akku, minél nagyobb a kisütőáram, annál több energia vész el plusz még eközben is.
Fizikát nem ártana ismerni...
-
*Ropi*
félisten
Szvsz a 16A-s áramhatárolásába beleférne bőven, így is 2A jut cellánként. Több is van a tápjában, csak ott tilt az elektronika. Ez egy számítógéppel (is) vezérelhető töltőállomás, egyszerre 8 cellát kezel.
Viszont én amúgy sem feljebb akarom tekerni a kraftot, hanem lejjebb, hogy lassabban töltsön, viszont gyorsabban süssön ki, vagy legalább ugyanúgy.
-
Nagya21
addikt
-
tomcsi23
veterán
Bocsánat, kicsit félreérhető voltam. Nem azért nyomkodtam, mert nem tudtam, hogy mit kell nyomkodni.
Ismerkedés volt a készülékkel.
Van kezelési is, de a linkelt oldalról is le lehet tölteni.
Mi számít jó töltött mennyiségnek egyébként? (akkuk: a régi duracell 2650-es, az "új" a Hadnagy-féle). -
tomcsi23
veterán
Reggelre a 4-ből 2-be 1600 mAh körül töltött, egy Saft-ba 800-at, a negyediket meg még töltötte (ezt sokáig merítette este). Persze, ez még csak az első kör, majd pár ciklus után rendeződik igazán a helyzet.
Azt hogy érted, hogy a végén kiíratni?mod: ON: a töltő viszont faján megy, ez a lényeg.
-
-
*Ropi*
félisten
Nem mondanám. 17-55 IS vagy 70-200 F4L IS obival feleannyit megy a gépem (40D) bekapcsolt stabilizátorral.
Bár attól is függ, milyen képstabi: optikai (lencse vagy szenzormozgatáson alapuló), vagy elektronikus (ISO-t emel). Utóbbi tényleg nem fogyaszt számottevően, de a két előbbi elég rendesen.
-
philoxenia
MODERÁTOR
Csak nem biztos, hogy megérné az IPC nekem, mert sok régi akkum van, amik már 3-4 évesek, azokat zseblámpában használom már csak, a ceruzaakksis gépemet meg alig, /Nekem K10D-m van, nem K100D-m/
And: régebbi akkuknál ha már régen töltöttem fel őket, akkor fordul elő, hogy eleve feles töltést jelez, majd a gépbe téve hamar jelez a fényképező /Minolta Z2/ utána a zseblámpában még órákig /akár 2-3 óráig/ is világít.
-
Kernel
nagyúr
Kérdés, szerinted hol áll rendelkezésre az a 4 Amper? Tisztában vagy vele, milyen dugasztápot mellékelnek az IPC1-hez (V, A)?
A többit mondjuk nem nagyon értem, mire írtad, én sem a tápellátásról beszéltem, hanem a töltésről. Különféle elektronikai, híradástechnikai készülékek tápegységeit én ezerszámra javítom (vagy néha építek is saját tervezésű áramköröket), úgyhogy elemi dolgokról inkább nem kérnék felvilágosítást.
-
Kernel
nagyúr
Természetesen azért nem említettem a pufferkondit, mert ilyen megoldásoknál nem szokás alkalmazni. Pusztán a töltéshez nem szükséges. Az akkunak az áram átlagértéke számít (és határozza meg a melegedést), vagy talán még jó is neki a lüktető, illetve impulzusáram.
Akkus csavarhúzók, villanyborotva stb. készülékek töltőinél is például: trafó-dióda-ellenállás, ennyi.
A Varta tojásformájú töltőjénél is csak az időzítőelektronika kap szűrt tápfeszt, míg maga a töltőáram szűretlen.
Az IPC sem sima egyenárammal tölt: [link1] [link2] Meg a többi impulzustöltő. Persze itt különböző technikai okok játszanak szerepet.
-
Kernel
nagyúr
Ez egy egyszerű, stabilizálatlan töltő, teljesen természetes, hogy így működik.
(Eleve a töltőáram stabilizálása a dU érzékelős töltőknél létkérdés, mivel dU feszültségesés pontos érzékelése csak fix áram esetén lehetséges.)
Ilyen egyszerű töltőknél viszont van egy trafó, diódás egyenirányító, ami tolja az áramot a cellákba, ellenállásokon keresztül. Mivel semmi nincs stabilizálva, a tápellátás belső ellenállása (ami nagyrészt a trafó tulajdonságaitól függ, meg a diódáktól is) és az áramkörben elhelyezett egyéb ellenállások határozzák meg a kialakuló áramokat, amely még függ a betett cellák számától is, vagyis az összterheléstől. Sőt, a töltési idő során, ahogy emelkedik a cellafeszültség, csökken a töltőáram. Tehát ezeket az áramokat inkább csak megsaccolni lehet, annyi körülmény befolyásolja. Sőt, egy hétköznapi multiméterrel is csak saccolni lehet, mivel nem sima egyenáramról beszélünk, hanem (az egy- vagy kétutas, diódás egyenirányításból adódóan) félbevágott színuszjel látható.
Töltés végén kikapcsoló áramkör ezeknél nem szokott lenni, esetleg időzítő.
1 db LED betervezhető úgy az áramkörbe, hogy bárhová akkut helyezve, a LED jelezzen. Kialudni magától nem fog gondolom, ilyen olcsó megoldásoknál még egy timer sem fér bele a keretbe, tehát a felhasználónak kell megszakítani a töltést.
Ilyen közepes nagyságrendűnek tekinthető áramnál a túltöltés általában nem végzetes, de nem is tesz jót az élettartam szempontjából, vagyis igényesebbek számára nem megfelelő.
-
Pilács
senior tag
na ja ki gondolta volna... azt hittem a hozzá tervezett töltő az a legjobb az akkuknak... de ez nem így van, 2 akku 2400mAh-ét tud a másik 2 akku 1900mAh-t. Most tornázom a két gyengébbet, talán lesz belőle vmi, de gyanítom ezzel a töltővel töltve eleve több kihozható belőlük...
-
Pilács
senior tag
De ha kisebb árammal töltöm az akkukat, akkor nem elég a 2A ? Meg ez a kütyű elvileg stabilan tartja a feszkót, az autó akkuja meg nem ingadozik, bár menetközben amikor töltődik az is akkor lehet. Na mind1 igazad lehet, ezért nem kockáztatom meg... jó kütyüt ne vágjak már tönkre
(lehet elkerülte a figyelmed, hogy autóba való 12/3V átalakítóról beszéltem
)
szerk: azért ha van ötlet, hogy lehet e ehhez autóba való adaptert kapni, akkor osszátok meg velem
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autodesk - Revit
- Egyéni arckép 2. lépés: ARCKÉPSZERKESZTŐ
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Bittorrent topik
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Sony Xperia 1 V - kizárólag igényeseknek
- Windows 11
- Kés topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 TomaHawk R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD RX5500 XT 8GB Rampage SHIVA TT 530W
- Új, verhetetlen alaplap sok extrával!
- Canon imagePrograf PRO-6100S plotter - szinte új, 500m2 nyomat
- REFURBISHED - HP USB-C Dock G4 docking station (L13899-001)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest