- VoLTE/VoWiFi
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Milyen okostelefont vegyek?
- Telekom mobilszolgáltatások
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
ottkar
addikt
Én azt nem értem minek kell tesztelni? Mire jó? Feltöltöttél négy akkut, jók akkor használni kell. Mire jó az hogy pontosan tudd az összes adatot.Nekem jópár éve van IPC-m soha nem teszteltem. Ugyanis a tesztnél pont az nem derül ki hogy a használat közben hogyan viselkedik az akku majd, márpedig az a lényeg. Többek közt mennyi lesz az önkisülése a gépben. Mivel az IPC-nél a töltés végén tudod hogy a töltéssel nem volt baj ha esetleg időn belül merül ki az már vagy önkisülés miatt vagy esetleges gépbeli kisebb nagyobb zárlat miatt lesz.
-
Szoles
senior tag
Nem! Ha most fel vannak töltve, és meg akarod mérni a valós kapacitást, akkor egy sima "teszt"-et csinálj!
Ekkor elkezd tölteni, de ezt hamar be fogja fejezni (mivel szinte tele vannak), és utána elkezd kisütni. A kisütés után már a valós kapacitásokat fogod látni. A tesztet természetesen egy újboli feltöltéssel fogja befejezni.
A valós kapacitások kiiratásához természetesen nem kell megvárnod, hogy mindegyikkel végezzen, a display gombot nyomogathatod menet közben is nyugodtan. -
ottkar
addikt
De tudnod kellene mert már leírtam hogyha egy töltő diódája kigyullad az soha nem azt jelenti hogy az akkuban annyi van amennyinek lenni kellene, hanem azt hogy többet nem tud tölteni, és ez az akura meg a töltőre is érvényes. És ilyen nincs hogy Energizerhez készített töltő
-
Szoles
senior tag
Igen, ez várható volt. Most nem a kivehető árammennyiséget (valós kapacitás), hanem a beletöltött mennyiséget látod. Ebből túl sokat nem tudsz meg, talán csak annyit, hogy az akkuk egészségesnek látszanak, és valamennyi különbség van köztük. (ez teljesen normális)
Töltéskor az áram egy része melegedés formájában "veszteségbe megy", ezt a mennyiséget is beleszámolja a töltő. Normál kisütés-töltés üzemmódban mindig csak a beletöltött mennyiséget fogod látni.
Képzelj el egy repedt vödröt! Nem az a lényeg, hogy mennyi vizet tudsz lassan beletölteni, hanem, hogy mennyi marad benne.
Ha a valós kapacitásra vagy kiváncsi, akkor vagy a "teszt" vagy a "refresh" módokat használd!
(And elírhatta, a kisütéssel nem fogod megtudni a kapacitást, olyankor kapacitást nem mér.)Láttam, többen lebeszéltek a "refresh"-ről, mondván sokáig tart. Ez mondjuk nem igaz. Egy átlagos állapotú aksinál 2, vagy 3 merítés-töltés ciklust csinál, a fáradtabb, öreg daraboknál szokott 4-et. ( 2 ciklust a legjobb aksiknál is csinál, különben nem tudja mérni a különbséget!)
Tehát refresh üzemmódban 2 merítés-töltés ugyanannyi ideig tart, mintha külön csinálnál 2 merítés-töltés ciklust. A refreshnél viszont terhelve meg is méri a valósi kapacitást.
Ha meg akarod tudni a valós kapacitásokat, akkor tedd a következőt:
Most használd a feltöltött aksikat, amíg hajtják a gépedet. Utána a töltőben rakd "kisütés"-re őket. Ha már kisütötte, és elkezdett tölteni, akkor húzd ki a töltőt, dugd be újra, majd a "mode" gombot lenyomva tartva egyszerre tudod mindet "teszt"-re kapcsolni.
Elindul a "teszt" mód, magyarul tövább tölti az aksikat, feltöltés után kisüti őket (és közben megméri a valós kapacitásokat!!!). Kisütés után autómatice újra feltölti őket. Kész. Ilyenkor már a valós kapacitást fogja mutatni!
Én alkoholos filccel rá szoktam írni az aksikra a kapacitásokat, így össze tudok rakni közel egyformákból párokat vagy négyeseket.
Ha valami egyszerű szerkezetben (lámpa, játék, barkácsgép stb) is használod az aksikat, akkor nagyon fontos, hogy közel egyforma kapacitásúakat rakj össze!Egyébként ha a 2500-as aksikba 3000 körül nyomott, akkor azok jónak tűnnek. Nálam is ilyesmiket töltött bele, a valós kapacitások 2500 mAh körül voltak.
.
-
ottkar
addikt
Minden dolognak van gyártási eltérése pontosra semmit nem lehet csinálni. Egy ellenállás se lehet pontos van olyan aminek 20%-os az eltérése. Itt is erről van szó. Írtam már hogy eltérések lesznek, örülj hogy nem mínuszban van.Mérőműszereknél is van eltérés van 5%-os 2%-os 0,2%-os is.A töltőnek is van mérési eltérése ez nem egy tized %-os műszer mert akkor 50 ezer Ft lenne.
-
And
veterán
Volt már szó erről: nem a töltéskor bevihető kapacitás az akku jellemzője, hanem az, amelyet kisütéskor ki lehet venni belőle. A töltés hatásfoka normál (C/10 árammal történő) töltésnél NiMH-akkuk esetén 65-70% körüli, gyorsított töltésnél ennél valamivel jobb. Ha az akkumulátoraid valós kapacitására vagy kíváncsi, azt a kisütés funkcióval tudod ellenőrizni. A valóságban ez az érték is függ a kisütőáramtól, ill. a merítési ciklus végén az IPC rögtön töltésre vált, és utána ismét a töltési kapacitás értékét jelzi.
-
ottkar
addikt
-
ottkar
addikt
Nem szükségszrű hogy egyszerre kell feltöltődni mivel nem egyformán merülnek az akkuk. Várd meg mind a 4-et Fullra, írasd ki mennyi van bennük és ha nem jó akkor újból kezdd. Azt ne várd hogy tök egyformák lesznek mert 10% eltérés is lehet az egyes akkuk között.Én azt ajánlom minden gépből kivételnél dischargevel kezd a töltést mert az akkuk a gépben se egyformán merülnek le és a kisütés egyforma szintre hozza őket és arra kapják a töltést.Csinálhatsz még egy esetleg kettő ilyet is ha nem lesz elég mindegyikben de ha három ciklus után se lesz jó valamelyik azt kidobhatod. Ez a tapasztalatom. A töltő mikor FULL-t jelez nem azt jelzi hogy az akkuban a kapacitásának megfelelő töltés van hanem azt hogy pillanatnyilag nem tud többet felvenni. Ezért vannak tévedésben a diódás töltők gazdái.
-
ottkar
addikt
-
ottkar
addikt
Meg kell próbálni. De ha mélykisülésbe ment akkor az IPC nem indítja el a töltést. Ilyenkor egy mezei töltővel kell bele tenni és utána áttéve már tölt hacsak nem döglött az akku. Ilyenkor kell csinálni egypár ciklust (kisütés+feltöltés) és kiderül hogy melyik akku életképes. Halott akkut az IPC se tud feltámasztani.
A refresht nem ajánlom elindítani mert egy hétig is szütyöröghet mire kiderül hogy mégse jó az akku. Ha két három ciklus után se vesz fel elég töltést akkor nem lehet sokat várni. -
Szoles
senior tag
Solymári ósanban pénteken láttam GP Recyco aksikat, kettes csomagban, csomagonként 1000 pénzért. Talán másik ósanban is árulják. Ez most marha olcsó.
Vehetsz ilyet is, ez is olyasmi, mint az Eneloop. Kis önkisülésű, és kapacitásra is ugyanaz (2050 mAh).
Én használok két garnitúra ilyen aksit, teljesen rendben vannak.Töltőn ne gondolkozz, fogadj szót Ottkarnak, és IPC-1 -et vegyél!
-
ottkar
addikt
Nem kell sokat visszamenni hogy megtaláld az IPC-t és az Eneloopot mindenki ajánlja.
Én már 3 éve megmondtam hogy baj lesz ha 2400-2500 fölé emelik a kapacitást mert megbízhatatlanná válnak az akkuk. Természetesen nekem lett igazam. Nem véletlen hogy azEneloopot csak 2000-esre csinálták. Mellesleg nekem is IPC-1L-em van és két garnitúra Eneloop Az IPC-vel a töltés végén ki lehet íratni hogy az akkukban mennyi van. -
ottkar
addikt
A 4 órás töltő gyorstöltő. Ennél nagyobb árammal tölteni bebizonyosodott gyakorlatban hogy az akkuk élettartamát jelentősen csökkenti. Az Eneloop a megbízható kicsi önkisülésű akku. Az IPC-1L-nél jobb töltő nem létezik mivel ez valóban ki is írja hogy mennyi került az akkukba.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Klaus Duran: 2025 dude
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Formula-1
- VoLTE/VoWiFi
- Interactive Brokers társalgó
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Xiaomi 11 Lite 5G NE (lisa)
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- További aktív témák...
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- ALIENWARE Area-51 R5
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i3 10105F 8/16/32GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest