Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• ottkar

addikt

válasz g86 #1827 üzenetére

Az revezibilis kémiai folyamatokat nem lehet eltolni egyik irányba anélkül hogy károsodást ne okoznánk, mert irreverzibilissé válnak. A látszólagos rövid javulás mit ér? Az elméleten lovagolni meg mit ér? Az a lényeg hogy gyakorlatban így van.Az akkukat használni kell. Én meg szintre sütöm az akkuimat és két éve mennek kifogástalanul.

• Kernel

nagyúr

válasz g86 #1821 üzenetére

Ha egyszer nem szabad kb. 0,9 Volt alá kisütni, mert károsodik, tulajdonképpen tökmindegy a pontos kémiai magyarázat, de mindennek utána lehet nézni a neten. Lényegen úgysem változtat. Itt főleg műszaki szakik vannak.

Az gyakorlatban is észrevehető, hogy folyamatos terhelésnek kitéve egy pontig tartja a feszültséget, aztán hirtelen elfogy belőle az energia, "összeomlik". Ekkor a terhelést azonnal meg kell szüntetni, mert visszafordíthatatlan folyamatok indulnak be. Méghozzá minél tovább kínozzuk, annál biztosabban fog károsodni.

...de nem tudom máshogy bemérni, a töltőn nincs kisütés funkció, a gép meg nem kapcsol be már vele olyankor, mikor még sokat kibírna... ötlet!?!!

Jó kérdés, vajon mit is lehetne tenni? Vásárolhatsz kisütős töltőt, de csak olyat érdemes, ami egyenként kezeli a cellákat. Vagy lesben állhatsz, hogy mikor esik le a feszültség, mikor alszik ki a "lámpa", csak úgyis el fogsz felejtkezni róla, úgymarad.

Építhetsz házilag kisütő áramkört, egy referenciafeszültség kell hozzá, meg egy komparátor, a kisütőellenállást javaslom inkább relével kapcsolni (nekem is jobban bejött), mivel egy félvezetős kapcsolón eső maradékfeszültség némi kellemetlenséggel jár: a kisütés végefelé egyre csökkenő áram miatt időben elhúzódhat a folyamat.

Vagy aki nem tud magának konstruálni, vannak kész rajzok is, alábbiak nem komparátoros, egyik sem. Vagyis nem annyira hajszálpontos a lekapcsolás, de zseblámpaizzónál biztosan jobb.

• ottkar

addikt

válasz g86 #1821 üzenetére

Csepptöltésnél nem időnként tölt rá hanem a töltő az akku feltöltése után átvált kb20mA-es töltésre, az a csepptöltés. Leírtam az akkuhasználat kémiai folyamat amit egyensúlyban kell tartani, a mélykisütés eltolja az egyensúlyt és az akku károsodását okozza.

• ottkar

addikt

válasz g86 #1819 üzenetére

Csepptöltés az akku feltöltődése után indul meg nem értem mi a probléma.

Teljesen egy akkut se lehet lemeríteni mert a mélykisütés nem jó. Kémiai folyamat játszódik le amit nem érdemes egy irányban eltolni mert irreverzibilissé válik. Szintre kell kisütni ami 0,9 V.
    Soha nem tudja egyetlen töltő sem hogy az akkuban a kapacitása van e csak azt érzékeli hogy emelkedés után van egy letörés arra kapcsol ki.Delta U. Csak az IPC az amivel ki lehet íratni hogy mennyit töltött bele. Az IPC-nél lehet olyat érzékelni hogy 2000-es akkuban 150mA van pedig Delta U-t észlelt. De ennél legalább tudni melyik akkuban van kevés míg a diódásnál csak nem működik a gép de nem tudni melyik akkuk rosszak.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés