- iPhone topik
- Milyen GPS-t vegyek?
- Vodafone mobilszolgáltatások
- 20 milliárd kameraszenzornál jár a Sony
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
TOPIK ÖSSZEFOGLALÓ
Kérlek, kérdezés előtt olvasd el!
Új hozzászólás Aktív témák
-
klepto
addikt
Sziasztok!
Egy SOS segítségre lenne szükségem!
Gondolom ért közületek valaki a photoshop-hoz...
Házi pótlásra kellene beadnom egy feladatot a fősulira, de nekem teljesen kína, hogy is kellene elkészíteni
A feladat a következő:
Készítsd el egy multimédiás cd-rom egy navigációs oldalát!
Az oldalnak legyen egy témája (pl.: űrhajózás).
Ehhez kapcsolódóan legyen rajta:
egy háttérkép (efektekkel),
cím (szöveg)
és egy gomb(mindháromállapotát a gombnak tegyétek rá a képre).
Itt egy részlet a beadandó feladat mintájából;
De a teljes képet itt tudjátok megnézni: [link]
Aki tud egy egyszerű, ezen minta útmutatásai szerinti képet csinálni nekem, kérem szépen segítsen rajtam
A tanár az orrunk előtt 5 perc alatt megcsinálta, de én már 2 napja szenvedek vele, és semmi nem jön össze
Holnap reggel 6-ig kellene
Aki tud segíteni a vendégem egy sörre ha Dunaújvárosban jár, és kérem az illetőt küldje el a kész művet a címemre: klepto@vipmail.hu
A segítségeket előre is köszönöm![ Szerkesztve ]
Ha magányosnak érzed magad, indíts el egy horror filmet és kapcsold le a villanyt. Egyből nem érzed majd magad egyedül ;)
-
ToBeY
nagyúr
válasz Lacika 1 #1997 üzenetére
Olvasd el a fórum alapelveit szerintem.Segítek picit neked
Amit tiltunk fórumunkban: "Wareztevékenység", vagyis a szerzői és szomszédos jogok (vagy általában a hatályos magyar jogszabályok) által védett bárminemű szoftver/adat/hanganyag/filmanyag/stb. jogosulatlan
használatának elősegítése (pl. regisztrációs szám, crack megosztása, linkelés ezeket tartalmazó weblapokra)
használatára buzdítás,
segítségkérés ezek beszerzésében, használatában;[ Szerkesztve ]
-
Met
nagyúr
válasz Lacika 1 #1994 üzenetére
Ahogy Balinov is írta azt ne itt keresd.
Jótanács, az angolt szedd le, mindegy, hogy tudsz e angolul vagy nem. A legtöbb tutorial angolul van, a legtöbb embernek angolul van meg a progi és ha segítséget kérsz hiába mondják neked pl. hogy bevel and emboss, nem fogod tudni, hogy hol keresd"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
Balinov
titán
válasz Lacika 1 #1994 üzenetére
ilyet itt nem szokás kérdezni. javaslom,hogy az adobe.com-ról töltsd le a magyar cs3 próbaverziót,aztán ha bejön,akkor vásárold meg,
6yrs, 19.5kg :) Realme X2 Pro 12/256, Fizetési elvárás: hát, én már a Google-ban is sokat kerestem.... Flickr fotoim: http://www.flickr.com/photos/magdabalinko/
-
Lacika 1
csendes tag
Sziasztok!
Tudna valaki segíteni,hogy honnan lehetne letölteni Photosoph CS-3-at.
Köszönöm. -
Met
nagyúr
Céges gépekre felraktam a CS3-at, viszont nem aktíváltam.
Kell, nem kell? Működik annélkül is?"If in doubt, flat out!" Colin McRae
-
ToBeY
nagyúr
Kijött valami update amit csomó ideig telepít mi a fene ez?Valami Flash lite vagy ilyesmi a neve...
-
delta9
senior tag
válasz misirulez #1979 üzenetére
a levels-nél az input levels szélső csúszkáit told a histogram közepe felé és/vagy a brightness-contrast csúszkákkal állíthatsz még rajta. a levelsnél jobb oldalt van három pipetta, amelyek jobbról haladva a white point, a mid grey és a black point. ha duplaklikkelsz vmelyikre, akkor egyéni értékeket megadhatsz. a white point pipettát kiválasztod és rákattintasz a képen arra a területre (pixelre), amelyiket szeretnéd fehérnek látni.
-
Dexter68
addikt
válasz WonderCSabo #1970 üzenetére
Azért álljon itt két megoldás: Digiretus tipp 1 és Digiretus tipp 2 hátha lesz még valakinek ilyen nyűge és Rii Kolléga épp nem ér rá.
[ Szerkesztve ]
Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu
-
bodzilla
csendes tag
Sziasztok!
Én Cs2-t használok. Elég sokat szerkesztgetek (ennek ellenére nem sikerült még teljesen kitapsztalnom a programot) és egy idő után azt írja ki hogy nem lehet menteni mert a lemeztárak megteltek. Tudna valaki segíteni hogy hol lehetne üríteni a lemeztárakat, vagy beállítani hogy autómatikusan ürítse?
Előre is köszönöm a segítséget.
-
rii
nagyúr
válasz WonderCSabo #1980 üzenetére
maradhat a 70 mega .. ne vesszen a drága DPI
PM-ben küldök egy FTP címet ...piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
misirulez
senior tag
Sziasztok!
Egy érdekes kérdéssel fordulnék hozzátok!Az a helyzet, hogy sok képet szeretnék nyomtatni, de mivel baromi drága a tinta a nyomtatóba, és én nagyon sokat szeretnék nyomtatni ezért mindenképpen ki kéne találnom valami költésghatékony megoldást.
Először is ugye, fekete-fehér, ez alap, de ezen belül kellenne egy olyan tutorial, ahol tippeket ötleteket adnak arra, hogyan lehet megcsinálni, hogy a körvanalak erősebben kirajzolódjanak, de ami (valszeg) annyire nem fontos az maradjon teljesen fehér.Kb. valami olyasmi effekt (vagy hogyishívják) kéne, mint amit régebben láttam az arról szólt, hogy betallóztam egy képet photoshopba oldalt betalloztam valamilyen action fájlt, (vagy mi a fenét), és az csinált belőle egy ilyen képregényszerűséget, mint a garfield megrajzolva.
nahh, elég bonyolultan tettem fel a kérdés azért remélem akad egy photoshop guru aki azért megérti, hogy mit is akarok és elnézi nekem a hülyén megfogalmazott kérdést (és az ici-pici lustaságomat)
előre is köszi.
-
rii
nagyúr
hogy lehet PDF-eket úgy behúzni a PS-be, hogy mindegyiket ugyanazzal a 72 dpi - RGB beállítással akarja le-rasterizálni, ne keljen X PDF esetén X enter-t ütni ....
piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
hello
nem tudjátok, hogy jönnek-e ki úgymond újabb CS3-ak? Mondjuk ha egy 3 hónappal ezelőtti problémákat produkál, pld. eltűnik az Indesign, de nem dob hibaüzenet, szóval valszeg fut még az, az InDesign.exe, csak a kezelőfelület mondja hogy szevasz.
vagy patch-eket adnak ki rá?
vagy updateli magát a CS3 folyamatosan?ha illegality, akkor a PATCH-elés, meg a javítások felmásznak rá?
vagy pont a tört jellege miatt jön elő ilyen hiba?piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
válasz WonderCSabo #1973 üzenetére
holnap melóhelyen nekem nem sok tennivalóm lesz.
ha gondolod, és kiadod az original image-t, szöszölök rajta ....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
rii
nagyúr
válasz WonderCSabo #1970 üzenetére
stamp eszköz.
kb 16-osra veszed ...piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
WonderCSabo
félisten
Sziasztok!
Hogyan lehetne ezen a képen segíteni? Én próbálkoztam, de nem nagyon ment. Elsősorban a fehér foltokat kéne "visszafesteni", és a képet picit kitisztítani. (A képet betömörítettem jpg-be, az eredeti jobb minőségű, csak sok idő lenne a neten le/feltölteni.) Előre is köszi a segitséget.
[ Szerkesztve ]
-
Hth
tag
Köszönöm a segitséget.
-
Dexter68
addikt
Alt-Shift-Ctrl-M -mel bemész a Menus-be és teszel szemecskét a hiányzók elé, vagy választasz olyan menü-szettet, amiben nincsenek eldugva a menüpontok.
Ami a gamuton kívül esik, arra kapsz egy figyelmeztetést, hogy nem lesz olyan, mint a monitoron.
Rii: sztem éjjel aludjál, mert elég furcsa tájszólában írsz ilyenkor
[ Szerkesztve ]
Arculat tervezés | Weboldal készítés | Nyomdai anyagok | Illusztrációk, grafikák, festmények | http://www.artcharacter.hu
-
rii
nagyúr
start menü
jobb gomb
tualjfondások
star menü fül
testrebaszabás
ás a ot ta testreszabott (vagymi) elől ki kell venni a pipátmásodik: énnemtom milyen színkorlát. A szníkeverőneél? ott csak azt jelzi, hogy amit kivélkasztopttál szítn, az nincs benne a CMYK tartományban. vagy valami ilyesmi.
ráklikkelsz, és a legközelebbi színre ugrikpiros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
Hth
tag
Elsö kérdésem az hogy hol lehet beállitani azt hogy a teljes legördülö menüt megmutassa és ne keljen az ( összes menüelem megjelenitése ) sorra kattintani .
A másik , amit a szinkorlát figyelmeztetés nem megfelelönek mutat az csak nyomtatásban rosz vagy a levilágitott képen sem jelenik meg az árnyalat ? -
-
Hth
tag
Köszönöm a segitséget .
-
Dexter68
addikt
a Printscreeen egy billentyű az f12-től jobbra.
Ha megnyomod, akkor a képernyő tartalma a vágólapra kerül, amit Ctrl-V-vel behelyezhetsz monnyuk photoshopba.[ Szerkesztve ]
-
Hth
tag
Jovolna megprobálni amit irtál de sajnos a lightroomban nem találom ezt az utasitást.
Ha pontosaban le tudnád irni hogyan kell csinálni az jo volna mert pont ojan képek sérültek amik véletlen egész jol sikerültek. -
Hth
tag
Ojan problémám van hogy valoszinüleg másoláskor megsérült néhány RAW képem.
A photpsop nem nyitja meg de a lightroom igen . megmutatja a teljes képet , ki lehet
100%-ra nagyitani , viszont sem szerkeszteni sem ekszportálni nem lehet.
Van rá valami mod hogy TIF-et vagy PSD-t készitsek ezekböl a képekböl ? -
rii
nagyúr
válasz Csapi007 #1954 üzenetére
azt a méretet arra alpoaoztam, hogy mm-re állítottam a RULES -t (vonalzükat) és az általad be-guide-zott részt,m a belső részt kijelöltem a SELECTION TOOL-al, ekkor az INFO palettán megjelent hogy hány mm X hány mm-es az a terület ....
-
Csapi007
veterán
Írtak még egy ötletet:
Elvileg ha ezt photoshoppal kinyomtatom akkor az jó lesz. Mondták hogy az egyikre tegyem rá a sajátom és akkor meglesznek a méretek.
Működhet?"Csak úgy mondom"
-
rii
nagyúr
-
Hydra SR
addikt
Ezt már PS-ben csináltam, PSP-ben nincs Lab mód sehogyan se. PS v5.5 van fönt, ez lehet gond, hogy régi verzió?
Lab módban a 16 bit szürke
16 bites módban a Lab mód szürke
Egyszerűen nem engedi, hogy egyszerre mindkettő ki legyen választva.A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
rii
nagyúr
válasz Csapi007 #1943 üzenetére
ha megvan ez a műanyag cuccos, a plexi, akkor bele kell erőszakolni egy papírt, és meg kell nézni, mekkora megy bele . majd vagdosni a papírt, míg pontosan akkora méretű nem lesz, ami kell, majd ezt a levagdosottat megmérni ... meg meg kell nézni, hogy a tetjétől hány mm-re kezdődik a LCD panel, ... szóval a végés felső helye ....
-
delta9
senior tag
válasz Hydra SR #1939 üzenetére
ez érdekes. lehetséges, hogy valami psp korlát, mert a photoshopban gond nélkül működik a 16 bit és az lab mód. a színmélysége nem korlátozott, jóval nagyobb, mint bármelyik rgb színtér. gyakorlatilag az összes (emberi szem által megkülönböztethető) szín leírható az lab módban.
-
Hydra SR
addikt
válasz Csapi007 #1940 üzenetére
Kockázd ki a videót, minden benne volt lépésről lépésre, a Photoshop része is. Ennél jobban mi se nagyon tudjuk elmondani (én legalábbis biztos nem), max. megcsinálni helyetted de az meg nem ugyan az
Röviden összefoglalom, mit csinált a srác PS-ben, hogy értsd amit látsz: levágta a scannelt képet olyan arányúra, mint a telefon vagy PDA vagy a jó ég tudja mi volt az, a vonalzókat használva, mármint virtuálisan. Aztán kijelölte a külső részét, egy téglalapot hagyott a közepén amihez nem nyúlt. A külső részt kivilágosította (gondolom a nyomtatás sötétítené, ezért volt rá szükség). Közben a közepét külön is elmentette bár ezt nem láttam de nyilván így kellett történnie. Ez a középső rész jelent meg a kijelzőn. A többi nem PS-ben történt.[ Szerkesztve ]
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
rii
nagyúr
válasz Csapi007 #1940 üzenetére
a srácnak k*rvaj* pengéje volt ám .... :-/
meg a vonalzója se volt semmi ....én addig'tok segíteni, hogy mondasz méreteket, és photo-paperon átadom a zuccost ....
de a mi scinccerünk recéz, meg minden, a fémvonalzónk meg szintén nem ilyen szép vágáshoz való ...
-
Csapi007
veterán
Hello
Valami ilyesmit akarok csinálni egy saját képből de fogalmam sincs hogy kezdjem el.
Valaki segítene?"Csak úgy mondom"
-
Hydra SR
addikt
Érdekes, csak 8bit/csatorna módban engedi a Lab colort kiválasztani, és természetesen ha már átváltottam Lab-ra akkor meg nem enged 16bit/csatornára váltani. Ez vajon miért van? A Lab színmélysége korlátozott?
A privát arra való, hogy olyasmit írj, ami nem tartozik másra. A szakmai kérdéseknek általában van topicja. Ha nincs, nyiss egyet.
-
rii
nagyúr
adobe acrobat HELP: [link]
hátha tud valaki segíteni.
oldalakat kell oldalpárba rendezni ....piros-kapszula: https://www.youtube.com/watch?v=oW-VZVYohRg
-
delta9
senior tag
1. istennek azon természetfeletti lényt vagy lényeket nevezik, aki vagy akik a vallások szerint a világot teremtették, vagy annak működését, történéseit irányítják vagy ellenőrzik.
2. nem tudom, próbáld meg a window blind-ot uninstallálni, hogy biztos legyél benne, hogy anélkül feltelepül-e. meg kicsit konkrétabban kellene megfogalmazni azt, hogy nem megy a cs3.
3. az.
4. nem tudok hotfixről.
-
delta9
senior tag
válasz Hydra SR #1931 üzenetére
előttem szóló minden fontosat elmondott. az lab előnye itt az, hogy elválasztja a szín és fényesség tulajdonságait egy-egy pixelnek, így a színek változatlanul hagyása mellett tudsz élesíteni, ez pedig jó hatással szokott lenni az olyan színátmeneteknél, mint a fotódon is látható. valószínűsítem, hogy a luminosity only az lesz az, amire én is gondoltam.
-
Cathfaern
nagyúr
válasz Hydra SR #1931 üzenetére
Lab egy színrendszer, hasonlóan mint az RGB és a CMY(K). Azért ajánlotta ezt delta, mivel RGB és CMY(K) esetén mindhárom komponens hordoz színi információt, így a világosságot nem lehet egyértelműen elkülöníteni. Ellenben Lab esetén az L komponens csak azért felelős, a színi információ csak az a,b komponensben van, így megoldható, hogy élesítéskor azokhoz ne nyúlj (ezért nem nő színzaj). PSP nem tudom támogatja-e a Lab-ot, de ha igen, akkor az L értékét ha változtatod, akkor egyértelmű lesz mire gondolok
luminosity only: jó eséllyel ez hasonló dolgot csinál, mint amit delta ír.
áttanulás: elveiben a PSP és a PS teljesen hasonlóan működik nagyrészt, igazából csak a kezelőfelütetet s 1-2 sajátosságot kell megtanulni. De az elvi tudás az ugyanaz mindkettő mögött
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
Megmondom őszintén, ebből most nem mindent értek Főleg a lab colort: az mi?
PSP-ben nem tudok csatornánként effektezni, viszont van egy olyan az unsharp masknál, hogy luminosity only vagy valami ilyesmi, ez lenne az?
Meg kéne tanulnom a PS-t mert mindenki csak ahhoz ért aki segíthetne
-
Skyer
senior tag
Halisztok!
Nmtudjátok hogy a Master Collection CS3 Photoshopja miért nem működik az XP-n? Elindul tökéletesen,de mikor megnyitok egy képet és azt beakarom zárni nem működnek az ablakgombok. Sem a nagyítás, sem a félretéttel sem a bezárás!Találkozott már valaki ezzel a hibával?
Honlaptervezést,számitógépszerelést,webprogramozást vállalok!
-
delta9
senior tag
válasz Hydra SR #1928 üzenetére
ez jól hangzik, minőségi munka. esetleg még annyit próbálj ki, ha van kedved, hogy az unsharp maskot lab color módban csinálod meg, és kizárólag a lightness csatornára, mert így ki tudod küszöbölni, hogy növekedjen a színzaj valamelyik színcsatornán. hátránya viszont az, hogy így a világossági zaj mértéke növekedhet. ahány féle fotó, annyi féle élesítést lehet alkalmazni, sajnos nincs egy egyetemes élesítési eljárás, amit minden fotónál alkalmazni lehet.
-
Hydra SR
addikt
Köszi
Szelektíven élesítettem és simítottam is: a homogénebb területekre Gaussian blur ment 8-as sugárral (3888*2572-es felbontásnál), 30-as featherrel a kontrasztosabb területek mellett. Az élesebbek kaptak unsharp maskot 2 lépésben: radius 6, strength 16 (PSP-ben 0-100 között változik. Nem tudom, PS-ben hogy van) a lokális kontraszt növelésére, aztán radius 1, strength 32 a részletesség látszatának növelésére. Előtte egy minimális zajszűrés az élesebb, 1 pixeles pöttyök simítására, nehogy azt is kiemelje az élesítés.
Tesztelgetem még majd, hogy milyen módosítások hogyan mutatnak nyomtatva és az eredményt visszajelzem. A nyomtató típusát is megkérdezem, egyelőre csak annyit tudok, hogy Xerox, nagy és drága[ Szerkesztve ]
-
Cathfaern
nagyúr
válasz BlacKSouL #1923 üzenetére
Nekem a legegyszerűbben ezzel az online gif szerkesztő programmal sikerült átméreteznem animgifeket: GifWorks.com.
Csak feltöltöd, kiválasztod a resize-t, s beállítod a kivánt méreteket, ennyi[ Szerkesztve ]
-
delta9
senior tag
válasz Hydra SR #1922 üzenetére
itt találsz ingyenes count colours filtert photoshophoz: [link]
plug-ins\filters mappába kell bemásolni és a filterek között fog megjelenni.
a színátmenetek a legneccesebbek ilyen tekintetben. azt kell elérned, hogy 8 bites formában is jól nézzen ki az átmenet, ne csak 16 biten, mert messze nem tudsz annyi színt előállítani nyomtatásban, mint amennyi egy 16 bites képen szerepel, épp ezért említettem azt, hogy egy 8 bites cmyk-t nézz, amit nyomtatásra küldesz, mert hiába néz ki jól 16 biten, vagy a nyomtató driver vagy a nyomda át fogja konvertálni 8 bit cmyk-ba (nincs alternatívád, ebben lehet nyomtatni és pont). alternatívád ott van, hogy vagy te konvertálod 8 bitesre és ellenőrzöd, hogy rendben vannak e a gradiensek vagy a nyomtató driverre/nyomdára hagyod és akkor lesz, ami lesz.
nem tudom mennyire vagy benne otthon, nem akarok okoskodónak tűnni, de pont az általad említett kép az, aminél többé-kevésbé kiküszöbölhető a színátmenetek szétesése, méghozzá szelektív élesítéssel (hogy a nagy, homogénhez közeli képrészekre ne alkalmazz élesítést, mert az erősen tudja befolyásolni a színátmeneteket.)
-
BlacKSouL
addikt
Visszalapozgattam kicsit, meg gugliztam is, de nem leltem rá a magyarázatra(szájbarágósan ) hogy lehet-e meglévő animált GIF-et átméretezni úgy hogy animált maradjon? Ha jól látom két képből áll csak, és sztereoképként működik. Vagy esetleg más célszoftver amivel adott arányúra és méretűre lehet szabdalni kicsit, és méretezni?
Animált gif-készítőt találtam, de hogy tudom kiszedni a két képet és leméretezni akkor külön?
Esetleg egy rutinosabb valaki nem csinálná meg nekem, lehet hogy egyszerűbb, mint nekem még most szöszölni vele. Persze szöszölök én, csak hogy kell?[ Szerkesztve ]
Aláírás (nem kötelező megadni)
-
Hydra SR
addikt
Ezt jó tudni mert Xerox gépen nyomtatunk. Nem lézer ugyan hanem tintasugaras, de a színhűséggel nem is volt bajom, nem amiatt kell a színmélység, hanem a finom színátmenetek miatt amik becsíkozódnak enyhén mint a domborzati térkép, ha csökken a színmélység.
Ilyesmit értek finom színátmenetek alatt, ezzel a képpel például nem voltam elégedett 8 biten:
Íme egy nagyítás a bal alsó sarok környékéről amin látszik a foltosodás:
Monitoron nem annyira feltűnő de nyomtatásban nem volt szép. Remélem a 16 bit meg fogja oldani ezt a problémát de szerintem igen.Más: rájöttem, hogyan tudom ellenőrizni, hogy működik-e a vágólapról másolás és PS-ben mentés: PSP-vel meg tudom számoltatni a képen valóban jelen levő színeket. Ezt megteszem vágolapra másolás előtt is, aztán a PS-ben elmentettet újra megnyitom PSP-vel és újra megszámoltatom. Ha egyezik, akkor nem vesztette el a 16 bitet. És igen, egyezik tehát működik amit kitaláltam. Kicsit macerás de szerencsére elég ritkán kell. Elodázhatom a platformváltást. Közben talán a PSP is lép a 16bit felé. Talán már lépett is, v11-nél tartanak, nekem a v9 van meg.
-
Hth
tag
Tudomásom szerint a nomda és az othoni nyomtatók NEM ugyanazt a szinteret
használják. Még a nomda valoban a CMYK szinteret hasznája addig az othoni , például
foto nyomtatok az RGB-t . Sármazási hej Digitális Foto Magazin. -
delta9
senior tag
feltételezem azért, mert nem a neki megfelelő cmyk profilban kapja a gép a nyomtatandó anyagot. én úgy gondolom, hogy mindenképpen a cmyk lesz a legközelebbi az eredetihez - feltéve, ha megfelelő az icc profil. (nyilván ha uncoated papírra egy coated cmyk profilú képet küldünk, akkor nem az lesz a végeredmény, mint amit a monitoron láttunk). az biztos, hogy ha rgb képet küldesz a nyomtatóra, akkor is lesz rgb-cmyk konverzió, mert a nyomtatóban nem rgb tonerek vannak, és a nyomtató rip-je fogja megcsinálni a konverziót. így előfordulhat, hogy az rgb-ből printelt kép jobbnak tűnik, mint a cmyk, de az csak azért van, mert nem megfelelő cmyk profilban kapta a nyomtató a képet. legalábbis én ezt tartom logikusnak.
-
Syl
nagyúr
Halkan megjegyezném, hogy a digitális printer típusa erősen befolyásolja a nyomtatás színhűségét.
Értsd: gyakran nyomtatunk kis példányszámú anyagot egy közeli, ismerős cég Xerox színes lézergépén és bizony-bizony akkor ér el legjobb eredményt, ha RGB képet adok neki!
CMYK összeállításnál szemetel a printer. A kép fő színjellemzőjéből mindenhová hozzáad +3-4%-ot! Aztán a sárga az rögtön nem sárga.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
delta9
senior tag
válasz Hydra SR #1910 üzenetére
alábbi linken láthatsz egy gamut diagramot, a Rendering Intents and Gamut Mapping bekezdésnél. ott jól láthatod az rgb (sárgával jelölve) és a nyomtatás cmyk (kékkel jelölve) gamutja közötti különbséget, történetesen, hogy van egy csomó szín, ami cmyk-ban nem jeleníthető meg, márpedig a nyomda ezekből fogja előállítani a fotóid színeit. és ez még csak a 8 bites rgb, a 16 bites rgb-nél meg még több szín 'lóg ki' a cmyk gamutból.
[ Szerkesztve ]
-
delta9
senior tag
válasz Hydra SR #1906 üzenetére
sajnos mindenképpen kompromisszumokat kell kötnöd, mert mikor printelik a képeidet, ha digitális, ha offset, akkor is négy színre lesz bontva (CMYK), és ez nemhogy a 16 bites csatornákat, de még a 8 bites csatornák gamutját sem fedi le.
az eredetihez minél közelebbi eredeményt úgy kaphatod, ha megcsinálod a 16 bites képet és mielőtt nyomtatandó formába mentenéd, konvertálod 8-bites CMYK-ba és esetleg még állítasz a színeken. de mindenképp a 8 bit CMYK-t nézd, mert az lesz a legközelebb a nyomtatási színekhez, attól függően, hogy milyen papírra printelik a ps-ben van egy default euroscale coated és uncoated profil a bevonatos és anélküli papírokhoz. vagy elkéred a nyomdától a CMYK profiljukat és abban állítod be a színeket. a 16 bites képek jól néznek ki monitoron, de azt a színmélységet nyomtatásban gyakorlatilag el lehet felejteni.
-
Hydra SR
addikt
Közben eszembe jutott egy ellenőrzési lehetőség a problémámra: PS-ben (v 5.5) hol tudom megszámoltatni a képen levő színeket? Paint Shop Pro-ban megtaláltam. Ha a kettő egyezik, akkor nem csökkent a színmélység.
[ Szerkesztve ]
-
rii
nagyúr
mmmmmmmmmmh
google.ban kerestem régen egy képet, simán bele tudtam húzni a PS-be
de mostanában 1000.ből csak 1x engedi.mért? ;*(
bazzeg ... az fákin'IE behozza .... ;*( mozzila mér'nem? ... tom ... ez már nem ide'való ....
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
Mert ahhoz nem értek eléggé, lassan és kényelmetlenül tudnám megcsinálni még azt is ami menne de a legtöbb dolog nem is menne. Előbb-utóbb meg fogom tanulni de most pár héten belül nyomtatásba kéne kerülnie legalább 30 képemnek amiknek a kidolgozása még Paint Shop Pro-ban is egyenként vagy 2-3 óra. Anno a PSP-ben kezdtem el mert épp az volt fent a gépemen aztán megszoktam, szerintem teljesen jó az a program, akkor meg még álmodni sem mertem róla, hogy 1 évvel később fotókiállításom lesz és ilyenekre is figyelni kéne, hogy eleve olyan programot tanuljak meg ami erre alkalmas. Sőt, igazából azt is csak tegnap tudtam meg, hogy a PSP erre nem annyira alkalmas, mikor tesztnyomtatásokat csináltunk és a kép volt a szűk keresztmetszet, nem a nyomtató. Az egészben az a bosszantó, hogy az eredeti kép színmélysége megfelelő lenne, egyszerűen csak nem tudom olyan formában elmenteni. Ha meg nem nyúlok hozzá akkor még zajt szűrni se tudok, pöttyösen meg rosszabb, mint 24 biten.
[ Szerkesztve ]
-
Hydra SR
addikt
válasz Hydra SR #1903 üzenetére
Ja és persze az is jó megoldás lenne ehelyett, ha valaki tud olyat amivel megkerülhető a vágólapozás. Például valami patch/plug-in PSP9 alá amivel lehet 48 bites tömörítetlen TIF-be menteni, vagy valami olyan más 48 bites formátum amibe tud menteni a PSP9 és kezelik a nyomdai programok vagy más grafikai program, például a Photoshop, amivel aztán már lehet TIF-be konvertálni úgy, hogy közben egy másodpercre sem csökken a színmélység. A PSP tud ilyet, hogy *.RAW, és ugyanilyen kiterjesztést Photoshop alatt is látok. Vajon ezzel megkerülhető lenne? Sejtésem szerint a RAW-nak is veszteségmentesnek és 48 bitesnek kell lennie, de ez csak tipp.
-
Hydra SR
addikt
Sziasztok
A következő problémába futottam bele: Paint Shop Pro 9-ben szoktam feldolgozni a képeimet 48 bites TIF-ből (fotók). A bibi, hogy a PSP9 megnyitja és kezeli ugyan a csatornánként 16 bitet, viszont elmenteni nem képes. A következő ötletem támadt: felraktam egy Photoshop 5.5-öt ami képes 16 bitesbe menteni. PSP-ben megcsinálom a képet, majd vágólapról átmásolom PS-be és onnan elmentem.
Kérdés: szerintetek a vágólap képes tárolni azt a színmélységet és valóban átilleszti az összes információt, vagy marad a desktop színmélységénél és a Photoshop egy valójában 8 bit/csatorna színmélységű képet ment el 16bit/csatorna színmélységű formátumba, teljesen feleslegesen? Tudom ezt valahogy ellenőrizni, mielőtt nyomtatásba kerül? A/3-as poszterek lesznek szóval nem mindegy a dolog.
Előre is köszi!
Megj: valójában az eredeti kép csak 12bit/csatorna színmélységű, ennyit különböztet meg a fényképezőgép szenzora, de az elmentett formátum 16 bites. Az utómunka során viszont létrejöhetnek olyan színek amikkel már kihasználja akár a teljes rendelkezésre álló színpalettát.
[ Szerkesztve ]
-
Dexter68
addikt
az egyik az egész layer átlátszóságát állítja effekttel, tokkal-vonóval, a másik kizárólag a kitöltés átlátszóságára van hatással, az effekteket békén hagyja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iPhone topik
- Asszociációs játék. :)
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Digitális Állampolgárság Program DÁP
- PlayStation 5
- Vivaldi (böngésző)
- Feháborodott az Apple, a Meta az iPhone-felhasználók üzeneteit akarja olvasgatni
- Milyen GPS-t vegyek?
- SSD kibeszélő
- További aktív témák...
- NORTON 360 for Mobile! 1 eszköz, 1 év! DOBOZOS, BONTATLAN!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, kedvező ár!
- Karácsonyi akció: ESET termékek hivatalos forgalmazója / NOD32 / Internet Security / stb.
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- McAfee Total Protection - 6 eszköz 1 év
- Új, bontatlan Borderlands 2 Ultimate Loot Chest Limited Edition PC ELADÓ
- Win11/win10/Office Kulcsok 15 percen belül!
- Surfshark Starter VPN 3 hónap / Végtelen eszköz / Előfizetés hosszabbításra is alkalnas Kupon
- Indiana Jones and the Great Circle Premium Edition
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest