- Hívószám-hamisítás
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Youtube Android alkalmazás alternatívák reklámszűréssel / videók letöltése
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
- Nokia 8 Sirocco - tudja, honnan fúj a szél
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- VoLTE/VoWiFi
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
-
Mobilarena
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
-
válasz
bambano #8535 üzenetére
nem emlékszek, hogy telepítettem volna akármilyen tűzfalat
hálókártyám csak egy van, eth0, ami működik is, mert a helyi hálózatot látom
ifconfig -a kimenete ifup után
Echo-One:/home/lenry# ifconfig -a
eth0 Link encap:Ethernet HWaddr 00:50:8d:97:7e:d2
inet addr:192.168.0.100 Bcast:192.168.0.255 Mask:255.255.255.0
inet6 addr: fe80::250:8dff:fe97:7ed2/64 Scope:Link
UP BROADCAST RUNNING MULTICAST MTU:1500 Metric:1
RX packets:68 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:197 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:1000
RX bytes:9342 (9.1 KiB) TX bytes:31485 (30.7 KiB)
Interrupt:27 Base address:0xe000
lo Link encap:Local Loopback
inet addr:127.0.0.1 Mask:255.0.0.0
LOOPBACK MTU:16436 Metric:1
RX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 frame:0
TX packets:16 errors:0 dropped:0 overruns:0 carrier:0
collisions:0 txqueuelen:0
RX bytes:926 (926.0 B) TX bytes:926 (926.0 B)tlac: Debian alatt ilyen nm-connection-editor nincs, de van a szokásos kis programocska, amivel elvileg biztos jól be lehet állítani dolgokat, de szerintem használhatatlan. akármit beállítok, bezárom, megnyitom újra és minden úgy van, mintha hozzá se nyúltam volna, úgyhogy azt én mellőzném, ha lehet.
viszont: lehet baj az, hogy nem kapja meg a Linux a DNS-ek címeit?
mert találtam egy nm-tool nevű utilt, ami a következő kimenetet adjaEcho-One:/home/lenry# nm-tool
NetworkManager Tool
State: connected
- Device: eth0 ----------------------------------------------------------------
NM Path: /org/freedesktop/NetworkManager/Devices/eth0
Type: Wired
Driver: r8169
Active: yes
HW Address: 00:50:8D:97:7E:D2
Capabilities:
Supported: yes
Carrier Detect: yes
Speed: 100 Mb/s
Wired Settings
Hardware Link: yes
IP Settings:
IP Address: 192.168.0.100
Subnet Mask: 255.255.255.0
Broadcast: 192.168.0.255
Gateway: 192.168.0.1
Primary DNS: 192.168.0.1
Secondary DNS: 0.0.0.0értelemszerűen az utolsó két sor a lényeges
-
-
válasz
bambano #8502 üzenetére
kipróbáltam, tudom pingelni a külvilágot
netstat -rn eredménye ifdown majd ifup után
Echo-One:/home/lenry# netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Iface
192.168.0.0 0.0.0.0 255.255.255.0 U 0 0 0 eth0
0.0.0.0 192.168.0.1 0.0.0.0 UG 0 0 0 eth0plusz nem tudom, hogy van-e köze, de a rendszer leállítása megáll ott, hogy stopping portmap daemon, és csak a reset gombbal tudom újraindítani a gépet
-
-
válasz
bambano #8500 üzenetére
ehh... de jó lenne, ha nem kellene mindig újraindítani, hogy kipróbáljam, amit írsz
no... a gép netről szinkronizál, úgyhogy az jó
a router azt hitte, hogy április van, de beállítottam, hogy ő is netről kérdezze az időt, viszont ifup után ugyanúgy 2mrd sec után akarja megújítani az IP címetifdown utáni netstat -rn eredménye:
Echo-One:/home/lenry# netstat -rn
Kernel IP routing table
Destination Gateway Genmask Flags MSS Window irtt Ifacenem vagyok villanyszerelő, de ez szerintem üres
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8472 üzenetére
Megnéztem a logokat: éjjel fél 12kor volt az utolsó 0 byte, azóta nem, de azóta nem változtattam semmit rajta, szóval ha akkor lehetett ilyen gond, akkor az még lehet most is, csak most pihen a hiba :-)
Egyébként ezt is megfigyeltem már, hogy a hiba nem egyenletes: egy sűrűbb, problémásabb 3-4 nap után "pihen egy kicsit", de aztán újra előjön néhány hét múlva...
Ráadásul most erre a szerverre pakolok még át domaineket, szóval a terheltsége még nőni fog, talán ettől a hiba előfordulása is. Úgy talán könnyebb lesz tetten érni... -
ivivan
tag
válasz
bambano #8468 üzenetére
Nah, közben erre rájöttem :-)
Van egy oldal, amin - valamiért - errorhandler-el van megcsinálva, hogy az oldal rövidlinkes legyen (szóval ne az id=1231 látszon) és ez most úgy irányította át, hogy az error handler után is hibát okozott, ami miatt megint betöltötte az oldalt, megint hibát okozott és megint...
Szóval végtelen ciklus rulez, de legalább megvan a hiba! -
ivivan
tag
válasz
bambano #8466 üzenetére
egyszer már belinkeltem a munin grafikont: normál használat mellett ritkán megy 100 fölé az apache processek száma, tehát nem elfogy, hanem valamiért beragadnak a szálak (most is a beragadás előtt 30-40 szál dolgozott)
Azért felemelem, mert 110-120 körül van a max, ami már közel van a limithez, de ez szerintem nem fogja megoldani a problémát, csak több szál fog beragadni! -
ivivan
tag
válasz
bambano #8459 üzenetére
Most beírtam a végére, hogy:
www-data hard nofile 100000
www-data soft nofile 100000
ivivan hard nofile 100000
ivivan soft nofile 100000De ivivanként még mindig:
ivivan@new:~$ ulimit -n 16384
bash: ulimit: open files: cannot modify limit: A művelet nem engedettValamit újra kell indítani, hogy érvényesüljön?
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8455 üzenetére
Benne van a /etc/profile-ban:
ivivan@new:~$ cat /etc/profile
# /etc/profile: system-wide .profile file for the Bourne shell (sh(1))
# and Bourne compatible shells (bash(1), ksh(1), ash(1), ...)....
export PATH
umask 022
ulimit -n 16384
És a sysctl.conf-ban is:
ivivan@new:~$ cat /etc/sysctl.conf
...
# Maximum file descriptor
fs.file-max = 331287 -
ivivan
tag
válasz
bambano #8448 üzenetére
Jelenleg 79db kapcsolat van a 80as illetve 443as portra. De most néztem párszor: ez elég változó, néha 70 néha 140.
Munin van fent, de nem látom, hogy melyik lenne a 3 Apache közül: van egy, ami a másodpercenkénti kérések számát mutatja, egy ami az apache szálak számát és egy ami az apache által bonyolított adatforgalmat. Ezek közül szerintem egyik sem az, ami most minket érdekel... És nem is szokott a hiba esetén sem kiugróan magas lenni egyik sem.
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8444 üzenetére
"Először a globális descriptor limitet kell feltolni, szerintem akár 1 millióra is, utána a /etc/profile-ba írt ulimit-tel a per processz limitet."
Elvileg átállítottam 16384-re.
"A df -i megmondja, összesen hány inode van a fájlrendszerben, ha a 160 ezer ehhez közel jár, akkor bajban vagy
"
Közben rájöttem, hogy rájöttem, hogy ez:
new:/home/ivivan# df -i
Fájlrendszer Inode-ok IFogl. ISzab. IFo.% Csatl. pont
/dev/sda1 0 0 0 - /azért lehet nálam, mert reiserfs-t használok, amiben ugye nincsenek inode-ok (ha jól tudom)
Most várunk, kíváncsi leszek, hogy a változtatások most érnek-e valamit...
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8442 üzenetére
"hány file descriptort tud megnyitni a gép"
Ezt hogy lehet megnézni?
"ulimit -n kimenetet kérdeztem már?"
new:/home/ivivan# ulimit -n
1024"hogy a diszkre fér-e még file"
Bőven fér most, de ugye letöröltük a 160 ezer fájlt... De most 1%ot ír ki a df -i, csak nem lenne 160 ezer fájltól 100%? -
ivivan
tag
válasz
bambano #8440 üzenetére
Konkrétan 0 byte-os fájlt szed le. Most csináltam egy bazi egyszerű scriptet, ami 3 percenként leszedi a "veta.hu" címet (ez egy nálunk lévő domain) wget-el. 100x 7144 byte, egyszer 0.
Tűzfal nincs rajta, még iptables alapú sem (a múltkor leszedtem és még nem raktam rá újat)Most egy olyan jutott eszünkbe, hogy van egy Mage alapú weboldalunk, ami saját session kezelést használ (miért nem jó neki a sima? Na mindegy) és ezek a session-ök ott maradnak. Most töröltük le: 160 ezer fájl fölött járt már... Ettől történhet ilyen?
-
ZCoyote
őstag
válasz
bambano #8432 üzenetére
és alapból ~4000-rel több progi elérhető benne, meg aztán ha segítség kell hozzá most már a csapból is ubuntu folyik úgyhogy szinte biztos hogy talál megoldást a hasfájására. Ne érts félre nem azt mondom hogy rosszabb a Debian csak nekem mint kezdőnek egyszerűen jobban bejött az Ubuntu. Viszont olyan is volt hogy laptopra feltettem az Ubuntu-t, már nem is tudom talán 7.10-et vagy a 8.04-et és kínszenvedés volt beállítani a Wifi-t. Aztán feltettem a Debian-t és pöccröffre ment a hálózat. Ja és még annyit hogy nem olyan régen jöttünk rá és beszéltük meg az Ubuntu-s topicban hogy már eltávolítható pl. a gnome-games és az ekiga míg a Debian-ban még húzná magával a gnome-t is.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
bambano #8432 üzenetére
mer' a debianra az a jellemző, hogy a "belső" körön kívülről kényelmi dolgokat pikk-pakk átvesz... emiatt váltottam én is inkább ubura. régen talán jó irány volt, de nem haladt az idővel, legalábbis én úgy érzem.
az ubuntu messze nem hibátlan, de legalább up-to date (amennyire az lehet). minden verzoóváltásnál 1-2 hónapig szidom magam, hogy minek kellett. aztán, ha vissz aakrok váltani az előző rts-re, elég sok cucc hiányzik...
-
ReJim
őstag
válasz
bambano #8427 üzenetére
okés, megpróbálom, bár van libmysqlclient a distron.
bár most mintha megdöglött volna a hdd
(man page-eket nem tudod behozni, bash/sh core input/output eroor miatt. de kapott egy restartot... bár fsck-val még nem bírtam ellenőrizni.) - restart megoldotta, 9 napot bírt a kis cerka 466... -
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz
bambano #8407 üzenetére
"Annál is mocskosabb a történet, mert ha hinnénk a látszatnak, akkor itt egy híres, ős linuxos cég perel egy linuxos céget védjegy bitorlási okkal, ami önmagában nonszensz."
Az. Remélem nem ennek is a felhasználók isszák meg a levét, amíg a személyes bosszúhadjáratukat folytatják.
-
válasz
bambano #8402 üzenetére
ia32-libs 2.7 cseréjének előkészítése (e csomaggal: .../ia32-libs_20090808_amd64.deb) ...
Csere kicsomagolása: ia32-libs ...
dpkg: hibás feldolgozás: /var/cache/apt/archives/ia32-libs_20090808_amd64.deb (--unpack):
`/usr/lib32/libXcursor.so.1.0.2' felülírási kísérlete, mely az alábbi csomagban is szerepel: ia32-libs-gtk
dpkg-deb: paste alfolyamat megölve, a halált okozó jel: (Törött cső(pipe))
Hibák történtek a feldolgozáskor:
/var/cache/apt/archives/ia32-libs_20090808_amd64.deb
E: Sub-process /usr/bin/dpkg returned an error code (1)ez röviden és tömören annyit jelent, hogy ne erőltessem egyelőre a testinget?
-
-
-
válasz
bambano #8396 üzenetére
értem
szerinted mekkora az esély, hogy a két ablakkezelőnek benne lesznek az új verziói? (Gnome 2.26+, KDE 4.3)
ki szeretném próbálni a KDE-t, de akkor mindjárt a legújabbat, mert arról áradoznak mostanában, de előtte adnék egy esélyt az új Gnome-nak is, hátha jó lett az is (most Gnome-ot használok és nem sok kedvem van váltani, de ha nem dob elég nagyot a Gnome, viszont az új KDE megtetszik, akkor a Gnome megy a /dev/null-ba) -
-
-
Vladi
nagyúr
válasz
bambano #8334 üzenetére
Pedig biza lehet!
Viszont tényleg nem teljes a kompatibilitás, mert visszafelé nem lehet mozogni.Még valamit akartam... ja igen: jiiiháááá!
-
-
-
-
válasz
bambano #8303 üzenetére
mint mondtam, nincs SMART. semmilyen OS alatt, semmilyen programnak, semmilyen módban nem hajlandó semmi értelmes SMART adatot szolgáltatni ez a hulladék.
smt is itt elakadt
Echo-One:/home/lenry# /usr/sbin/smartctl -s on -o on -S on /dev/sda
smartctl version 5.38 [x86_64-unknown-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce Allen
Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/
=== START OF ENABLE/DISABLE COMMANDS SECTION ===
Error SMART Enable failed
Smartctl: SMART Enable Failed.
A mandatory SMART command failed: exiting. To continue, add one or more '-T permissive' options.
Echo-One:/home/lenry# /usr/sbin/smartctl -s on -o on -S on -T permissive /dev/sda
smartctl version 5.38 [x86_64-unknown-linux-gnu] Copyright (C) 2002-8 Bruce Allen
Home page is http://smartmontools.sourceforge.net/
=== START OF ENABLE/DISABLE COMMANDS SECTION ===
Error SMART Enable failed
Smartctl: SMART Enable Failed.
SMART Disabled. Use option -s with argument 'on' to enable it.gép tiszta, nem szedtem szét egy ideje, de már rég ilyen a vinyó. kábelcserét még kipróbálom, és hétfőn, miután megkapom a fizumat, befigyel a helyére majd egy 750es vagy 1000es WD vagy Seagate
-
Vladi
nagyúr
válasz
bambano #8304 üzenetére
Természetesen a barna teltebb.
Egyébként lényegében ugyan azt az eredményt adják.
Bash time:real 0m2.597s
user 0m1.224s
sys 0m0.325stime csomag:
1.26user 0.31system 0:02.63elapsed 60%CPU (0avgtext+0avgdata 0maxresident)k
0inputs+2752outputs (1major+10967minor)pagefaults 0swapsUgyan arra a parancsra. Persze közben csinált más is a gép.
-
Vladi
nagyúr
válasz
bambano #8290 üzenetére
Hát amelyik nekem kell.
Egyébként ennyi a manja:
time(n) Tcl Built-In Commands time(n)
time script ?count?
It will then return a string of the form
503 microseconds per iteration
which indicates the average amount of time required
per iteration, in microseconds. Time is measured in elapsed
time, not CPU time.
EXAMPLE
Estimate how long it takes for a simple Tcl for loop to count
to a thousand:
time {
for {set i 0} {$i<1000} {incr i} {
# empty body
}
}
SEE ALSO
clock(n)
KEYWORDS
script, time
Tcl time(n)Közben láttam, több is van belőle.
(#8291) SLD :
-
-
ivivan
tag
válasz
bambano #8190 üzenetére
Erre mi is gondoltunk. Volt is már több ilyen is, hogy a feltöltő gépe vírusos volt és onnan került vírus rá.
De történetesen van egy oldal, ami a sajátunk és évek óta nem volt feltöltve rá semmi. Még ftp hozzáférés sincs hozzá!
És ha lenne is, akkor is konstans lenne egy ilyen hiba: ha van redirect a html-ben, akkor az mindig benne lenne, egy F5 nem javítaná meg! -
ivivan
tag
válasz
bambano #8188 üzenetére
Perszehogy vírusos a neborin.info! Pont az a kérdés, hogy miért dob át arra az oldalra!
Kb 2 tucatnyian jelezték már a problémát és a céges gépeken is előfordul, pedig van vírusírtó minden gépen és programozók ülnek a gépek előtt, akik nem töltenek le akármit, szóval elég biztos vagyok benne, hogy a probléma szerver oldali.
Persze lehet, hogy kliens oldali, de akkor minden gépünk és csomó különböző ügyfél gépe egyformán vírusos, amit én elég hihetetlennek találok... -
td
senior tag
válasz
bambano #8140 üzenetére
Na, jó ötlet volt a file-okat bemásolni, köszi! Már csak a nevükre vagyok kíváncsi.
A második az gondolom az options.pptp file akar lenni, ilyen már van, csak más (egyszerűbb) tartalommal. A chatscripthez hasonlót viszont nem találtam.
(Egyébként van Bluetooth is a gépben, úgyhogy elvileg azzal is mehetne, csak még nem próbáltam párosítani őket.)
-
td
senior tag
válasz
bambano #8073 üzenetére
Megnéztem, ez a dmesg kimenete:
usb 3-1: new full speed USB device using uhci_hcd and address 2
usb 3-1: new device found, idVendor=0fce, idProduct=d070
usb 3-1: new device strings: Mfr=1, Product=2, SerialNumber=3
usb 3-1: Product: Sony Ericsson W610
usb 3-1: Manufacturer: Sony Ericsson
usb 3-1: SerialNumber: ******************************
usb 3-1: configuration #3 chosen from 1 choice
cdc_acm 3-1:3.1: ttyACM0: USB ACM device
cdc_acm 3-1:3.3: ttyACM1: USB ACM device
usbcore: registered new driver cdc_acm
drivers/usb/class/cdc-acm.c: v0.25: USB Abstract Control Model driver for USB modems and ISDN adapters
usb0: register 'cdc_ether' at usb-0000:00:1d.2-1, CDC Ethernet Device, 02:80:37:0e:03:00
usbcore: registered new driver cdc_etherA /dev/ttyACM0 és 1 létrejött.
Amúgy semmi extra nem tűnt fel, tehát pl. nem jelent meg ikon az asztalon (mint ahogy a pendrive-nál igen).
Innentől mit kell csinálnom?
-
ragazzo
őstag
válasz
bambano #8068 üzenetére
Részben iagazad van, de lehet hogy félreértettél. Azért kellene több disztró is magyarul, mert ha valaki mondjuk pingvin linuxot használ, akkor legyen magyar nyelvű leírás róla és legyen pl. fórum ahol meg lehet beszélni a problémákat. Erre gondoltam. Amúgy szerintem nem kellene ennyi disztró sem, de a folyamat megállíthatatlan. Szinte havonta jönnek létre új disztribúciók. Sokakban felmerül a kérdés hogy egyáltalán minek. Igazuk van.
-
Sipi
addikt
válasz
bambano #8066 üzenetére
Köszi!
Persze, nem lesz, csak furcsállok ekkora programokat használni olyan célra, amihez még rendes smtp szerver sem kell. Ezekben meg egy komplett vállalati levelezés összes igénye benne van. De ha nincs, nincs, felteszem a jó öreg postfixet, hátha megvan még a régi konfigom.
Sipi
-
ReJim
őstag
válasz
bambano #8046 üzenetére
nekem úgy 5évvel ezelőtt másoltak suse-t, apám munkatársa. (5cd+2dvd, még az üres cd-t sem kérte) azóta töltök, mert van rá lehetőségem. de van akinek nincs...
#8030, doc: zlib hiányzott, köszönöm. (próbáltam már telpíteni de libz-ként, úgy nem talált pkg-t) most fordul php5.
-
ReJim
őstag
válasz
bambano #8014 üzenetére
nem, minden 32bites, a mysql meg az alap amit a telepítővel felrakott.
megoldódott, újraraktam a mysql-t slackpkg-vel, majd secureban instaláltam, most műkszik.
-------------
php-t viszont nem bírom felrakni.configure vége:
checking whether to enable LIBXML support... yes
checking libxml2 install dir... no
checking for xml2-config path... /usr/bin/xml2-config
checking whether libxml build works... no
configure: error: build test failed. Please check the config.log for details.config.log vége:
configure:20327: checking whether libxml build works
configure:20354: gcc -o conftest -g -O2 -fvisibility=hidden conftest.c
-lm -ldl -lnsl -lxml2 -lz -lm 1>&5
/usr/lib/gcc/i486-slackware-linux/4.2.4/../../../../i486-slackware-linux/bin/ld: cannot find -lz
collect2: ld returned 1 exit status
configure: failed program was:
#line 20343 "configure"
#include "confdefs.h"
char xmlInitParser();
int main() {
xmlInitParser();
return 0;
}mi lehet a gond? a barátomat kérdezgetem vagy 2 órája, és próbálkozom, de nem jutok előbbre.
./configure --prefix=/usr/local/php --with-mysql=/usr/local/mysql --with-zlib --with-xml-dir=/usr/lib
ezzel van a gond?
-
whYz
őstag
válasz
bambano #7997 üzenetére
abból gondolom, hogy meg lehetne talán nézni, mivel a word-nél is van olyan, hogy ha áramszünet van, ment egy utolsót
gondoltam a linux is leírja valahol hogy kevés az áram mindjárt meghalok vagy valami...igazából azt szeretném megtudni, hogy lefagyott e a gép, vagy kihúzták a kábelt(igen egy szervergépről van szó
)
-
ivivan
tag
válasz
bambano #7968 üzenetére
"ha nagyon raplizik, indítsd el single user módban."
Hát kb 200km-re vagyok a szervertől, szóval ez aligha fog menni...
Viszont megpróbálom a másik módszert: ettől nem állhat le az ssh, tehát biztos folytatni tudom? (a szerver egy cégnél van, nem szerverteremben, tehát még reset-et se tudok kérni éjjel)
-
dabadab
titán
válasz
bambano #7953 üzenetére
Marmint melyik reszet?
Amikor annak idejen osszeraktam a szervert, akkor az volt a celkituzes, hogy legyen egy bazi nagy particio, amin tudom tarolni a nem olyan fontos, am nagy meretu adataimat, konkretan a zene- es filmyujtemenyem (azert nem olyan fontos, mert ha vmi tortenik vele, akkor berippelem/letoltom ujra).
A nagy meret miatt mindenkeppen vmi tobbdiszkes megoldas kellet volna. Elsore RAID0-ra gondoltam, de azzal az volt a gond, hogy az utolagos modositasoknak nem sok teret ad: ugyanis abban biztos voltam, hogy elobb-utobb bovitem majd a tarhelyet, viszont RAID0-nal ugy tunt, hogy erre nincs igazan megoldas, csak arra, hogy lecsereljem a komplett arrayt (egyreszt, mert nem tamogatja az online bovitest (vagyis eloszorle kellett volna mentenem minden adatot (de hova?), ujraepiteni az arrayt, visszamasolni az adatokat), masreszt meg feltetel, hogy azonos meretu particiokbol alljon).
Na, igy lett LVM, mert az meg mindezt tudta: alapbol 2x500 GB-n volt a medialibrary, aztan tegnap beraktam egy 1TB-s HDD-t (aztan itt sajnos el kellett sutnom egy rebootot, mert vmiert a hotplug nem akart mukodni es a rendszer nem vette eszre, hogy uj HDD erkezett), az uj HDD-t hozzacsaptam a volume grouphoz, az egyik regi diskrol (ami a jovoben mas, fontosabb beosztast lat majd el) atraktam ra az adatokat es kiszedtem a volume groupbol, a logical volume-t atmereteztem a vg uj meretere aztan vegul az ezen ulo ext3 fs-t is kibovitettem 1,5 TB-re. Az egesz tulajdonkeppen teljesen gondolkodasmentesen zajlott, ot parancsot kellett csak kiadni, jelentos idot csak az 500 GB adat atkoltoztetese meg az fs atmeretese igenyelt. -
dabadab
titán
válasz
bambano #7943 üzenetére
Persze: a HTPC projektemet faragom, es a mostani tesztgepben van HDD (mivel nem akartam mar a telepitesnel elakadni
), de a vegleges gepekben nem lesz, szoval most at akarnak allni netbootra. Az XBMC Live, amit hasznalok, az vmi embedded Ubuntu + XBMC-s cuccok, ha nem muszaj, akkor nem akarnam kezzel ujrageneralani.
-
Major Major
senior tag
válasz
bambano #7929 üzenetére
az ntfs-sel az a fő gond, hogy userspace driver van hozzá, nem?
én mondjuk ext4-et használok az asztali gépemen, de akkor a laptopot meg sem említem, amin jfs van(több teszt is ezt hozta ki a legkevésbé prociéhesnek)
total90: próbáld ki az audacious-t, olyan mint az xmms, de aktívan fejlesztik.
-
-
-
ivivan
tag
válasz
bambano #7914 üzenetére
Nem 4 proci van benne, hanem 1db 2 magos HT-s proci, így az oprendszer számára 4nek látszik (nekem ilyen az asztali gépem is)
Hát igen, ez a konzisztens állapot jogos, de igazából nagyon valószínűtlen, hogy gondot okozzon, mert a fájloknál ritkán okoz gondot, adatbázist meg nyilván pg_dump/mysqldump paranccsal mentek, ami figyel erre (legalábbis a Postgresnél biztos)
Na az LVM is egy olyan dolog, amit még nem sikerült jól használnom :-( Az ext3 partíciót nem sikerült megnövelni, ezért most van az egyik szerveren 40G particionálatlan terület, míg az összes -fontos- partíció pár száz megára van a megteléstől és ezért mehetek egyszer majd újra rakni a debian-t...
-
ivivan
tag
válasz
bambano #7912 üzenetére
Most így hirtelen végiggondoltam és még nekünk is van egy darab egy procis szerverünk, de ha eljutok végre odáig, akkor az is éppen csere alatt van.
Nem is lehet már egy procis gépet se nagyon kapni! Tegnap egy Atomos Samba servert raktam össze, még abban is volt 4 proci :-)Ennek ellenére igazat kell adjak neked: kipróbáltam és tömörítéssel kb 3x annyi ideig tart a tar, mint tömörítés nélkül. Ott a pont!
De én maradok a tömörítéses mentésnél, mert általában éjjel mentek és a szervernek több ideje van, mint szabad helye :-) -
Wajk
addikt
válasz
bambano #7896 üzenetére
közben rájöttem, csak anno így mondta valaki...
már pörög is a fájlba a cucc
még egy kérdésem lenne, az sda4 partícióra készül a mentés, de arról a partícióról is kell mentés. Van is rajta pár pár GB-os mentésfájl azt valahogy nem lehetne kihagyni?
vagy meg lehet adni több könyvtárat?
pl tar cvf /mnt/akarmi/akarmi.tar /mnt/new/* mnt/new2/* mnt/new3/* stb?
ez működik?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Antivírus szoftverek, VPN
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RX 6500 XT 4GB GAMER PC termékbeszámítással
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Pro Max - Gold - Használt, szép állapot
- LG 77G3 - 77" OLED evo - 4K 120Hz 0.1ms - MLA - 2000 Nits - NVIDIA G-Sync - AMD FreeSync - HDMI 2.1
- Akció! Újra Gamer EGEREK! Glorious , Endgamer XM1R , Nibio
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged