- Na! Ez egy JÓ utólagos autós fejegység - Minix CP89-HD
- Telekom mobilszolgáltatások
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Akciófigyelő: Jelentősen olcsóbban nyit az Ulefone új mindenese
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- VoLTE/VoWiFi
- One mobilszolgáltatások
-
Mobilarena
Xiaomi AX3600 WiFi 6 AIoT Router
Új hozzászólás Aktív témák
-
tlala
addikt
Illetve még annyit, hogy a Country kódot United States-en használom, és a csatornakiosztás/160MHz problémával kapcsolatban pedig ez a hasznos táblázat.
-
nimmrody
tag
Irtam privit, hogy ne legyen sok a spoiler.
A te altalad megadott ertekek kivaloak igen.
Ismerem az Ooklaban melyek a jobb szerverek (Pl Budapest Giganet Internet KFT) ahol jobb ertekeket szokott hozni, de meg igy is max nalam wifin Openwrt alatt 600-750 mbit/s.
A gyari patchelt firmware meg ra dobott legalabb 100 mbit/s erteket (850-900) ugyanazon az Ookla szerveren.
-
dchard
veterán
"Van pár Tuya okoseszközöm, OpenWrt alatt sohasem tudtam előcsalni az emlegetett wifi hibát."
És gyári FW-n előjött?
"hiába patchelt, akkor is"
A patch-elés biztosan nem vonatkozik sem a WIFI mikrokódra, sem a driverre, csak annyit jelent hogy a kínai hazatelefonálós funkciókat megpróbáltk kiszedni belőle. De a stack ugyanolyan ezeréves mindegyik gyárira épülő FW-ben.
Most megnéztem, és Október 17-én frissült a wifi mikrokód utoljára OpenWRT-n:
A gyáriban ugye 2.1 vagy talán 2.2 van. És minden főverzióban több ezer változtatás volt... Szóval el lehet képzelni, mennyivel van lemaradva a gyári verzió
-
Rick4
félisten
Szerintem ugyanaz van benne, mert az AX36000 is tudott 2400-as linksebességet, csak sajna annak 1G-s lan portjai vannak, azaz kívülről se, meg belülről se lesz ennél gyorsabb hálód.
De azt leszögezhetjük, sokadik éve nagyon korrekt választás az ax3600 azért a pénzért, amennyiért mennek. -
osonte
őstag
Közben feltettem, nem szeretnék róla mesélni, volt pár hibaüzenet és a Google + józan paraszti ésszel sikerült megoldanom (pár óra volt
). A lényeg, hogy működik. Szuper a Wifi mindenhol a panelban 100-as csatorna 5GHz-en, 160MHz-es sávszél és a legrosszabb helyen is majdnem maxon megy a WiFi, mindezt úgy, hogy csak 24 dBm (251mWatt-al) tolja. A gyári FW-el kb használhatatlan panelban a Redmi AX6000. Ez meg szuper mindenhol és még magyar menü is van, meg millió beállítási lehetőség. Szóval aki ilyet vesz, erősen javasolt az OpenWrt.
Köszi mindenkinek. -
osonte
őstag
Nem sürgős, szerintem addig nem teszem fel, nem leszek annyira bátor. Mondjuk lehet YouTube videó alapján fogom csinálni majd. Egyszer sikerült már Mikrotik routert is felkonfigurálni, csak ez is menni fog. Bár talán a Mikrotiket nem lehet téglázni, max nem jól működik...
-
osonte
őstag
Köszönöm a válaszod. Az sajnos pont a 100-tól kezdődő csatorna 5GHz-en, amit a gyári FW nem tud. Valami nagyon magas csatorna megy, de az csak 80MHz sávszélen, azon viszont minden belassul, a 160-at szereti a laptop és telefonom is. A 100-as csatorna elérhetővé válna OpenWRT-vel 160-as sávszélességgel? Ott általában 1db zavaró hálózat van (az általad írt program szerint) és az összes többi az alacsonyabb (100 alatti) csatornákon zsúfolódik be.
-
Rick4
félisten
Pl itt van ez is: 12V, de 5.5X2.5-ös a csati. [link] [link] [link] Higgy nekem, én már 20 éve is ezekkel bíbelődtem.. Szóval a jövőbeni keresők számára tegyük nyilvánvaóvá, hog yhelyes infót olvasnak, az általam linkelt átalakító a 12V-os tápegységekhez való, amit az átalakító segítségével kényelmesen beledughatsz a routeredbe, ha szerinted a tápegysége gyengült meg.
-
dchard
veterán
Beszéltünk már erről ebben a topikban is. Ha táplálási hiba van (ami sajnos nem csak a külső kocka tápot jelentheti: a router belsejében is vannak különböző tápsínek), akkor először a legérzékenyebb részeken jelentkezik, ami a wifi. Mondjuk az érdekes, hogy azt írod: csak a 2.4-et érinti a hiba. Ha Openwrt fut a routeren, a stress vagy a stress-ng-vel meg tudod tolni a procit hogy van-e hiba, esetleg újraindul-e a router nagyobb terhelésen. Soros porton bootloader alatt alán van beépített memória teszt is. De a legegyszerűbben kivitelezhető valóban a külső táp cseréje.
-
Rick4
félisten
Áramerősség függvénye, mekkora lesz az adapteren a csati, a gyengébbek 2.1- esek, az erősebbek 2.5- ös belsővel vannak, nyilván azt kell venni, amelyik jó, nekem van ezekből itthon egy kisebb zacskóval, nem is nézem a méretet, csak dugdosom, a második-harmadik már jó szokott lenni.
-
Rick4
félisten
Ha az 5GHz-es megmarad, akkor nem hinném, hogy ez tápegység baj, inkább talán végfok, de nyilván egy próbát megér másik tápegységgel, a gyári csatkoazó méreteit én megmértem pár éve, talán amiatt nehezebb beszerezni egy hozzávalót, de amúgy sima 12V 2A elég lenne 4mmX1.7mm-es dugóval. 1-2 ezer forintos tétel, lehet van is otthon másik eszköz, amivel fel tudod cserélni egy hétre az adaptert, ha nem egyezne a méret, de 12V-os a fesz, és tud legalább 2A-t, akkor még egy 4X1.7-re alakító adapter is játszhat 800 forintért, mivel a nagy átlag 5.5X2.5-ös .
Nincs ajánlott, még senkit se halllotam, hogy rossz adapterről, pláne megszűnő 2.4-es wifi sávra panaszkodott volna. -
dchard
veterán
A legfrissebb snapshot-on olyan csoda történt amit még nem láttunk: PPPoE mellett úgy is kijön a gigabit WAN <--> LAN irányban, hogy a CPU alap órajelen megy. Úgy tűnik a GRO patch-ek javítottak bő 10-15%-ot ha nem többet, különben ez nem jönne ki... Az egy szálas CPU load még mindig magas, de a javulás azért jól látható és következetes.
-
St0k1
csendes tag
Igen biztosan az 5g volt, most újat próbálom majd a frissebb fw-vel.
Erre gondoltam;
Firmware frissítés a későbbiekben
"tlala" Mivel a módosított fw-ek már tartalmaznak egy xqflash scriptet, így frissítés esetén nem kell a teljes procedúrát végigcsinálni, csak bemásoljuk WinSCP-vel a friss fw-t (r3600.bin-re átnevezve) a tmp mappába és kiadjuk ezt a két parancsot egymás után Putty alatt SSH-n: -
St0k1
csendes tag
Igen azt tettem fel először, de nagyon zavart a kínai felület, ezért magyarosítottam a 5.verzioval, ami minden újraindulás után vissza állt kínai nyelvre. Ekkor döntöttek a 3.0.22 mellett. A barátomnál teszteltük, de valami bibi lehet, mert 5g-n mérve a leggyorsabb sebesség max 90 Mbps volt. Egyik leírás alapján, már nem kell végig menni a teljes folyamaton, csak az r3600.bin fájlt kell bemásolni a helyére, és kiadni a parancsot. Ez nálam is működhet?
-
xabolcs
őstag
Februarban kuldtek egy levelet az openwrt-devel listara "Question to recent Qualcomm CVEs" cimmel.
Erdemes vegigolvasni a temat, sokat elarul a Qualcomm-rol! -
St0k1
csendes tag
Szia! Ma megnéztem a routert és a fentebb levő leírás alapján meg is tudtam csinálni. Egyenlőre kínai fw. mellett döntöttem, mint írtam nálam az bevált. 3.0.22 mi wi-fi xqrepack verzió lett feltéve (nekem is az van) eddig ugyanúgy működik mint az enyém. Egy dolgot kivéve: a mi wi-fi app párosítva de a “router is offline” felirat fogad. Nálam nem kellet anno állíttatni semmit, igaz én készen kaptam a cuccot. Esetleg valami 5let mi lehet? A régió current “SG”.
-
dchard
veterán
Hogy bővítsem azt amit xabolcs írt. Az Openwrt olyan mint a kernel: nem lehet akármilyen trágyadomb kódbázist belerkani, mert a fejlsztők kidobják a fenébe. Ellenben a cég a saját SDK-jába (a gyári FW forrásaként szolgáló fejlesztői környezet) olyan szart tákol bele, amilyet akar. És itt tetten is érhető a nagy különbség "linux" és linux között: a gyári FW hiába linux alapú, olyan értelemben nem linux, hogy a gyártó beletákolt a kernelbe, amit senki nem tudott ellenőrizni. A probléma pont ez: ahhoz hogy a HW offload működjön, olyan mélyen belenyúlkáltak - sok esetben minden fejlesztési irányelevet félredobva - a QCA "fejlesztői", amit soha az életben nem fognak ilyen formában se az OWRT-be, és ami ebben az esetben a nagyobb kihívás: a kernelbe befogadni.
Jogosan teheted fel a kérdést: hogy van az, hogy a HW offload MediaTek targeten meg jól működik. Nos ez azért lehet, mert a MediaTek ún. PPE engine-je viszonylag sok feladatot saját maga kezel, és sokkal kisebb a footprint, amit a kernellel interfészelnie kell. Sajnos a QCA más utat válaszott, persze az is igaz, hogy a QCA megodlása a komplexitása mellett sokkal kiterjedtebb: tud(na) offload-olni IPsec-et, egozitkus VPN és egyéb tunneling megoldásokat is.
Azt mindenesetre nem érdemes várni, hogy vanilla openwrt-ben valaha is lesz HW offload.
-
xabolcs
őstag
Az egyik NSS-es OpenWrt-t keszito kozossegi fejleszto, qosmio egy hasonlo beszelgetes kapcsan pont ma valaszolta meg a nemzetkozi forumon:
QCA's codebase is all over the place, the GIT commits may as well be "did some stuff", "update", "blah". The QSDK release schemes have no rhyme or reason to discern between features, bugfixes, backports, etc, and the documentation is non-existent.
Majority of my NSS patches have been a complete shot in the dark... But by some miracle hasn't blown up in my face and chugging a long 🤷. -
xabolcs
őstag
A Qualcomm!
Egyebkent van kozossegi OpenWrt, ahol benne van a hw offload.
-
Doky1988
senior tag
No mutatom, speedtest-cli -vel mérve parancssorban Windows 10-en:
Mobilon mérve:
Még mindig azt mondom hogy a gyári firmware sokkal stabilabb sebességileg. Ez a legfrissebb qualcommaxos openwrt, tesztként visszatettem, hogy írta dchard hogy javítottak ezt-azt. Nekem openwrtvel még mindig nincs az meg ami miwifivel volt.
-
St0k1
csendes tag
Egyenlőre még nem tudom, majd csak a hétvégén megyek adja oda. Addigra akarok rá készülni a dologra, melyik irányba induljak. Mivel nekem bejött a kínai vonal, nem ragaszkodom az openhez, de meghallgatom a javaslatokat. Jelentkezem amint láttam az fw-t! Addig is köszönöm.
-
dchard
veterán
Na ez jó hír.
Érdekes egyébként, hogy a wifi mikrokódot a qualcomm milyen szinten késve frissíti. Pár napja rakták ki az 1977-es verziót ami 2023-10-12-ai (ez már benne van az Openwrt-ben), miközben a belsős rendszerükben már 2509-nél járnak.... Bár a gyári romokhoz képest ez is hiperűr sebesség
-
dchard
veterán
Érzkezett új wifi FW, akinek volt korábban TUYA okos eszközökkel problémája vagy MESH-t használ, érdemes lehet kipróbáni. Nálam két napja fut AX6-on hiba nélkül.
Ha valaki tart az attended sysupgrade-től (ami a korábbi problémák után érhető), akkor a másik megoldás az, hogy tölt az ember snapshot-ot (ott legalább látszik hogy mikori), azt szokásos módszerrel a beállítások megtartásával felfrissíti, majd újriandulás után SSH-n telepíti a luci-t ("opkg update" és "opkg install luci" parancsok), majd a webes felületen visszarakja az esetlegesen hiányzó extra csomagokat. Így nem kell semmit újra beállítani, csak a hiányzó csomagokat kell egyszerűen telepíteni és a végén újraindítani.
-
sayCet
aktív tag
Idokozben sikerult, ujrakezdtem az egeszet az elejerol es most megy, biztos user error, de tenyleg nem tudom, hogy mi tortenhetett.
Mas: jelenleg a Telekomos Sagecomon is megy a wifi, dhcp, kellenek a tv boxhoz.
Ez a router 1.1-es cimen megy, viszont az AX3600 is 1.1 cimen van es ezen is oszt.A br-lan-on belul, ha 2.1-re atirom a cimet, azzal mukodnie kell igaz? vagy valamit meg be kell allitanom melle?
Port Forwardot szeretnem beallitani plex szervernek, s gondolom ezert sem megy.
-
Kenderice
senior tag
-
Kenderice
senior tag
Hát ott konkrét letültő link nincs, csak leírás a routerről.
Olvastam, hogy nem egyszerű telepíteni de án úgy értettem, hogy a patch-elt gyárit nem egyszerű feltenni, nem az openwrt-t.
Nekem végül is bármelyik jó lenne, csak lehessen növelni a wifi teljesítményét.
Mobilnethez lesz, úgyhogy a sebesség nem dominál. -
Kenderice
senior tag
-
kocfej
csendes tag
Szia,
köszi a választ,
az évek alatt végigjátszottam mindegyiket,
legutóbb openwrt, de nekem ax nem ment kafán, lehet én bénázok, de nem tudtam 160 Mhz-en hajtani, minden más ment, mesh stb... de emiatt most visszamentem az alapokhoz. (szószerint, mert debrick volt :-))kínai zavar, hogy hazatelefonál, ezért került rá most talán az 1.1.19- de a luci-ja kínai orosz:-) nem , google sem fordítja értelmesen
Köszi
-
xabolcs
őstag
Ugy tunik, hogy tobben is vettek a faradsagot es bejelentettek.
Remelem kiderul, hogy mitol romlott el! -
-
tlala
addikt
-
dchard
veterán
Mindig van lehetőség kiválasztani valami olyan országot, ahol engedve van a 30dBm, európában nem fogsz ilyet találni, mivel itt 250mW a maximum. A cél az, hogy a BDF-ek megfeleljenek az adott ország előírásainak, ez ugye ETSI területen meglehetősen egységes.
Meg is kérek mindenkit, hogy csak akkor jelezzen ezzel kapcsolatban problémát, hogy ha a HU országkóddal valamelyik csatornák nem elérhetőek, vagy túl restriktívek az érvényes szabályozáshoz képest.
-
dchard
veterán
Bizony, ezért is írtam le. Európában a primer radar sávokkal akár csak kis mértékben átlapolódó csatornáknál kötelező a 600 sec. passzív "hallgatózás", és 160MHz-nél majdnem minden csatorna ilyen. Kivétel ezalól csak a 36-64--es (tehát a legalacsonyabb) részben lévő 160MHz, ott 60 sec. a várakozás. Ugye eleve csak két 160MHz széles csatorna lehetséges a jelenlegi 6GHz alatti tartományban, ebből az alsó jellemzően tele van, tehát fölötte minden esetben 600 sec. lesz.
-
Rick4
félisten
Azt tegyük hozzá, hogy a 160MHz-ről valami olyan infóm van, hogy csak akkor megy, ha másik eszköz nem sugároz "bele" abba a sávba, azaz hiába állítja az ember be magának, ha van a közelben 5GHz-en sugárzó router, esélyes lesz, hogy nem fog átváltani 160MHz-re a kapcsolat.
-
Rick4
félisten
Tényleg, a sapka lemaradt!
amúgy egy ilyen mérés körülményeinek tisztázására azért is van szükség, mert nincs két egyforma körülmény, sokan nem tulajdonítannak ezeknek jeletőséget, pedig igen sok múlik rajta!
Mint ahogy azt már számtalanszor felvetettem, sokan a gyári fw-rel is küzdenek, mások meg gbit alatt nem sokkal mérnek rendszeresen a wifin... Aztán jön a kommentáradat, hogy hogy lehet, mikor neki a harmada se megy, és mi a beállítás, amivel menni fog.
Aztán utólag kiderül, hogy minden szempontból hátrányos környezetben, ismeretlen telítettségű csatornán próbálkozik, és csodálkozik, ha nem lesz meg a várt eredmény.
Csak ezt akartam tisztázni, mert nekem virágcserepek mögött jön a 600mbit, én inkább a megszokott helyről mérem, de ott is lényegesen jobb, mint az előző kb 1 hónapos fw-rel volt. -
Rick4
félisten
-
somnia
senior tag
-
dchard
veterán
Némi jó hírt tudok mondani: korábbi problémák miatt lassan bő egy éve viszonylag régi (persze a gyártói verzióhoz képest még így is sokkal frissebb) WIFI firmware verzión ragadtunk. Az egyik probléma a regdb hiánya volt, a másik hogy például az AX6-on minden korábbi főverzió (2.6, 2.7 és 2.8) egyszerűen a betöltés során összeomlott.
Pár napja a Qualcomm kiadta az első publikus tesztelésre szánt változatot a legfrissebb 2.9-es verzióból, amiben végre megoldották a regdb nélküli töltést (visszafelé kompatibilis), és úgy tűnik minden eddig tesztelt eszközön (AX6, AX3600, AX9000, QNAP 301w, és DynaLink) jól működik. Nyilván most pár hét tesztelés következik, de minden jel arra mutat, hogy végre tudunk majd frissíteni belátható időn belül.
A 160MHz-es problémát is sikerült egyelőre kezelni azzal, hogy QCA által kiadott hibás commit-ot Robi visszaállította.
-
Rick4
félisten
AX3600-asom van nekem is, igaz, sosem volt fent a robimarko féle openwrt rajta, de már egy ideje fent van a hivatalos, és a software flow offload mindig be volt kapcsolva. Az általad írt nyűgről én még nem hallottam, és nem is tapasztaltam sosem, hibátlanul, gyorsan megy minden, pedig volt rajta adblock is, amit néha úgy megtömtem listával, hogy OOM hiba lett, de akkor sem volt semmi.
Melyik volt az a bővítmény, legalább más ne fusson bele... -
dchard
veterán
Ezeket hol olvasod? Nálam PPPoE+SW offload és tökéletesen működik minden. Nem érzékelem, hogy bármi is lassú lenne: ha rányomok egy URL-re, rögtön ott a tartalom.
Ami valóban vacak, azok az Európán kívüli taralmak, de hát az sajnos a Digi nemzetközi iránya... Akár YT-nél is látszik, hogy ha olyan tartalmat akarsz nézni, ami mondjuk Új zélandi, vagy Ausztrál (értsd: nincs becache-elve valamelyik EU-s szerveren) az gyatra szar, főleg ha mondjuk 2x-es lejátszási sebességgel néznéd.
-
Tonyk
veterán
Egyelőre annyira nem zavar, nem állítgatom oda-vissza a teljesítményt (vagy ha ingerenciát éreznék rá majd kézzel átallítom).
Akkor szoktam frissíteni, amikor nem figyelek és egy softwer update után read-only -ba szaladok (snapshot miatt) vagy olyan változás történik, ami miatt érdemes lehet frissíteni. A napokban nem láttam ilyet. A fix typo meg fix whitespace javítások annyira nem hergelnek fel. ;) Marad a szombat/vasárnap reggelenti frssítés (ha nagyon unatkoznék), akkor még alszanak a nagyfogyasztók és nem hallom rögtön: "Deeeeemiiiiééééninnncsneeeeet????!!! (mert ez a rohadás digi nem enged vissza 5 percen belül, ha nem volt rendes disconnect.)
-
Tonyk
veterán
Annyi, hogy én a firmware selector oldalon, belerakom és ezt a pár csomagot:
luci ddns-scripts-noip luci-app-ddns simple-adblock luci-app-simple-adblock
Majd innen töltöm a sysupgrade-et. -
dchard
veterán
A második problémát már javították is, az elsőt még nézzük. Valszeg az utolsó iwinfo csomag frissítésében lehet valami kaka... Hacsak nem a "visszatöltöm a korábbi mentést" okoz problémát
Ha ilyen fúrcsaság jelentkezik, visszaállnék alapra, aztán újra beállítanék mindent. Ha úgy is rossz, akkor tényleg bugzik valami.
-
Laza...
addikt
Nos, nekem meg a wifi jelerősséget sem lehet állítani, mindig maxon megy - ha telepítés után a 2,4GHz-et kezdem állítani akkor az jó marad, és az 5GHz-et nem lehet, ha az 5GHz-et állítom, a 2,4-et nem lehet. Többször újraraktam, mindig ez az eredmény. Visszatettem a jan 14.-i Robimarkot (az uccso 1 particiós) firmet, ezzel minden baba, úgyhogy a hivatalosba csúszott valami gixer. Egyelőre ment vissza a MI-R3G..
A wifi csak úgy hajlandó kisebb teljesítménnyel üzemelni, ha kézzel szerkesztem az etc/config/wireless részt (option txpower '23' pl.), újraindítás után már a beállított teljestménnyel megy. De ha bármit állítok a wifin, akkor törli a beállítást, ez látszik is (uci del txpower)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- iKing.Hu - Apple iPhone 13 Pro Max - Graphite - Használt, újszerű
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 GAMER PC termékbeszámítással
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7700 XT 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest