Új hozzászólás Aktív témák

• Raynes

tag

válasz cigam #24592 üzenetére

A pi azért jön elő, mert tipikusan egy linuxos mikroszerver, a pi-userek 95%-a szerverfeladatra használja Linuxszal, és bizony nem egy erőmű, nem X-ezésre/DE-zésre tervezték, ezért mindenki SSH-n keresztül vezérli.

Egyébként én már csináltam ilyet, amit a kérdező akar. TP-Link routerre telepítettem OpenWrt-t, ami ugyebár Linux, meg volt rajta webfelület adminkodáshoz alapból, meg ment fel rá ntfs-3g a külső HDD akkori kezelése miatt (ez 3 éve volt, akkor még NTFS volt rajta), rtorrent, samba, plusz lighttpd, utóbbi arra kellett, hogy DynDNS-sel üzemeltetett statikus weboldalt kiszolgáljon.

Működött is minden. Grafikus felülettel ki sem lehetett volna vitelezni, mert egy routernek nincs rá kapacitása, eleve a RAM kevés hozzá. Egyedül egy olyan extra dolgot telepítettem fel, amire nem volt szükség, egy mc-t, de az sem volt pazarlás, mert sok helyet nem foglalt pluszba, és erőforrást is csak akkor foglal, ha épp futtatod. Nekem nagy kényelmet jelent, ezért még SSH-s konzolozáshoz is mindig felteszem. Mondjuk ez a commanderezés nálam is lehet még valami windowsos vagy DOS-os tévberögződés eredménye, mert nem lenne létfeltétel, de kényelmesnek találom, és a munkát nagyon megkönnyíti, meggyorsítja.

Sőt, ez a router a mai napig hibátlanul megy, igaz már nem nálam. Annyi, hogy a DynDNS beállítás csesződött el szolgáltatóváltás miatt, meg torrentet, megosztást már nem futtatnak rajta (de még mindig lehetőség lenne rá), plusz az egész már frissítésre is szorulna biztonsági szempontból, de mivel a nem helyi netes birizgálás nincs engedélyezve, meg most 2 ezer km-re vagyok tőle, így már nem nyúlok hozzá. A gazdája meg nem ért hozzá, nem mer hozzányúlni egy linuxos akármihez, meg úgy van vele, hogy nem javítja meg azt, ami jól működik.

Új hozzászólás Aktív témák