-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Nowhereman
őstag
Attól függ, mire akarod használni. Ha a munkára elegek az elérhető szabad szoftverek, akkor elég jó lehet a Linux magában, de ha csak valami drága cucc a megfelelő...
Különben meg azon a téren igazad van, hogy egy-egy újabb GUI helyett összeüthetnének már egy színvonalas égetőt(a k3b sajnos ledebilesedett), vagy egy olyan TV-nézőt, ami képes felvenni(VLC-t ne említse már itt valaki, mert azzal már említésre méltó mazo-hajlam kell a TV-zésre)... -
leslieke
Jómunkásember
Hol írtam én azt hogy le kell szokni??? Tanuld már meg olvasni és és értelmezni a szavakat!!!!
Azt írtam le, hogy nálam, hogy zajlott le a váltás Windowsról Ubuntura. Ha ezt az egyszerű folyamatot nem tudod megérteni az a te bajod! De ne keress mögötte többet és főleg ne forgasd ki a szavaim!!
Kicsit sokra tartod magad, hogy itt sorban osztod mindenkinek az észt!!!
-
törölt tag
loáál
videóutomunkálatok kapcsán
aag kolléga tájékozodj mielött irsz.
node tényleg don't feed...
-
Tudom-tudom, a te rettenthetetlen fórumodon ezért már bant kapnék... de nem neked szólt a dolog, úgyhogy olaj.
rybank gyönyörűen leírta, mi a motivációm.
vodkaboy: azért, mert ami másnál megy wine-nal, nem biztos, hogy nála is fog - ebből kövekezően szaralinukc. Ez az, amit el akarok kerülni. Beleölhet egy csomó erőforrást, hogy működésre bírja és nincs garancia a sikerre.
-
Mi olyan fájl van a .Skype könyvtáradban ami nagyobb mint 8 MB és az alkalmazás beállításához van? A Systemback nem ment adatot a felhasználói könyvtáradból, beállításokat ment. Tudom, hogy neked semmi sem felel meg, de-dezhetsz is, hibákat is kereshetsz. Fog meg és írd át benne amit szeretnél és ahogy jól esik.
Nem kell tájékoztatni a felhasználókat arról, hogy milyen adatokat hagy ki, mert nem célja az alkalmazásnak az adatmentés. Értsd már meg végre. A személyes adataidat másik alkalmazással mentsd le. Fogj egy fájlkezelőt és az egereddel húzd át a mentendő tartalmat a mentési helyre. Ennyire egyszerű. -
Nyilvánvaló, hogy egy DVD-re nem férhet rá több száz GB-nyi tartalom. Senki sem lehet olyan hülye, hogy ezt ne lássa, illetve, hogy ne lássa be. A 4 GB-ba maximum 4 GB fér bele, se több se kevesebb. Ha valaki utólag veszi észre, hogy például az összes filmje, a virtuális gépei, stb. elvesztek mert nincsenek rajt a Live-on, akkor az így járt.
Még egyszer hangsúlyozom számodra, kinek már annyiszor elmondtam. A Systemback nem egy általános adatmentő alkalmazás, fő funkciójaként a rendszerről és a felhasználók beállításfájljairól készít visszaállítási pontokat és NEM a felhasználók adatairól. A Live-nak egy apró kiegészítése, hogy az adatokat belelehet venni. De itt nem arra gondolok, hogy virtuális gépeket meg GB-os fájlokat vegyen bele, hanem háttérképeket, e-mail-eket, ilyesmit. Szóval ilyen apróbb dolgokat, hogy mondjuk a Live futtatásakor is ott legyen az a háttérkép és ne egy nagy kékség legyen.
Adatmentésre használj arra alkalmas alkalmazást, fájlkezelőt, DVD-író szoftvert. Ha a Systemback lehetőségei nem felelnek meg számodra, akkor használj helyette mást. Ha úgy érzed, hogy félkész az alkalmazás, a licenc szerint módosíthatod kedvedre.(#523) RBJ:
sudo mount /dev/sda1 /mnt
sudo mount -B /dev /mnt/dev
sudo mount -B /sys /mnt/sys
sudo mount -B /proc /mnt/proc
sudo chroot /mnt
grub-install /dev/sda
update-grub
exit
sudo reboot -
Általam hozott döntések eredményei ezek. Definiálnom kellett a beállításfájlok fogalmát, és vizsgálódás után úgy döntöttem, hogy azok a 8 MB-nál kisebb rejtett és rejtett könyvtárakban levő fájlok lesznek. Majd a Live 4 GB-os, nem általam megszabott korlátja miatt úgy döntöttem, hogy a virtuális gépek, filmek, és egyéb nagy fájlok gyors telítőképessége miatt szabok egy 1 GB-os határt. Bár bizonyára örülnél neki mikor mondjuk 5 BRRip meg 20 DVDRip és 2, 20 GB-os virtuális gépet átmásolna a Live munkakönyvtárába órákon keresztül. Majd elkezdené ezeket mind becsomagolni squashfsbe, aztán a végén meg közölné, hogy a kapott, több mint 100 GB-os fájlméret túl nagy a .iso-nak.
Talán azért van mindez mert tudok gondolkodni is.(#518) kertsa: Ha az AMD zárt meghajtójára gondolsz, akkor célszerű kikapcsolni a CCSM-ben az OpenGL VBlank jelre szinkronizálását, valamint nem árt a CCC-ben bekapcsolni a szakadozottságmentesítést.
-
-
-
A filesystem.squashfs fájl mérete haladná meg a 4 GB-ot. Nem csodálom, hogy nem tudtad ezt az ext4-ről, mivel nem is igaz. Én az ISO 9660-as fájlrendszerről beszélek.
(#501) kertsa: Gondolom a szállított csomagokban, illetve egyes kiadások pedig verziószámban térnek el.
-
-
-
God Vazzeg
veterán
1. telepítsd fel a ttf-mscorefonts csomagot
2. ablakkezelő melyik? Ha compiz, akkor az ablak elhelyezés ne "intelligens" vagy "bal" legyen, hanem amit te akarsz.
3. melyik firefox beállításokkal van baj konkrétan, hátha tudunk segíteni?
4. virtualbox passz, mindig működött a hálózat, bár ha jól emlékszem létrehoz egy virtuális hálókártyát, lehet nem natol arra..
5. kulcstartót megnyitod, megkeresed a jelszó változtatást, beadod neki a régi jelszót, az újat meg üresen hagyod, és oké.. Itt fogja megkérdezni hogy tényleg átváltasz-e nem biztonságos módra, katt az igenre.Fejből írtam a dolgokat, lehet nem "igen" gomb van, hanem "oké" a lényeg ugyanaz
-
törölt tag
A helyes még mindig az, amit itt írtam:
vagy /hoem/user/...
vagy ./user/... -
-
Meg, a kivételeknél benne van a kihagyható elemek listájában, csak át kell helyezni a kihagyottak közé. Persze ezután kell készíteni egy új visszaállítási pontot és abból mehet a Live. De ha tudsz várni még egy kicsit, akkor nemsokára elérhető lesz a javított Systemback verzió, azzal már nem kell csinálnod semmit és a régebbi visszaállítási pontok is használhatóak lesznek.
-
Ne aggódj, végre megtaláltam a probléma okát. A megoldás végtelenül egyszerű, csak ki kell hagyni a fájlrendszerképből a ~/.Xauthority fájlt (vagy a root tulajdonába kell venni). A probléma összefügghet azzal, hogy valami oknál fogva az igencsak régi, 2.20-as GDM lett forkolva az MDM-hez. Már Lucidnál is a 2.30-as üzemelt és gondolom te sem tapasztaltál annál ilyesmi problémát.
-
floatr
veterán
Mert folyamatosan azt mondták, hogy linkeljél már valami hibajegyet ahelyett, hogy a túláramot akartad megszakérteni.
(#316) PuMbA ezek nekem driver problémáknak tűnnek első blikkre. Minden egyes kiadás alkalmával ez van a meghajtókkal, hogy félig se működnek. Most vagyok először meglepve, hogy az aktuális ipari fglrx megy normálisan.
-
-
-
törölt tag
-
Nah, most jutottam el odáig, hogy erre a problémára is vessek egy pillantást. Úgy tűnik, hogy az újdonsült GDM forkot, az MDM-et nemigazán ismeri és támogatja a Casper, így az automatikus bejelentkezés nem működik. Nagy probléma azért nincsen, hamarosan beleírom a támogatást, és utána már működni fog.
-
A GRUB 2 rendszerbetöltőt újratelepíttetted? Ha nem, és közben az változott, akkor fennállhat ez a probléma.
Hogy miért nem indul a Maya azt nem tudom, hiszen azt sem tudom, hogy mit csináltál vele. Én maximum annyit tudok még javasolni, hogy próbáld meg még egyszer lefuttatni a javítást, de ezúttal állítsd be a rendszer teljes javítását, valamint, hogy telepítse újra a rendszerbetöltőt. Ha ezután sem indul el a Mint, akkor nem tudok másra gondolni, mint, hogy az operációs rendszeren kívüli okok miatt van. Vagy pedig már a visszaállítási pont is akkor készült miután a probléma fennállt, csak akkor még nem indítottál újra. -
A /mnt könyvtár alá csatolt partíciókon eszközöl változtatásokat. Nem értem, hogy miért hiányolod a partíciómegadásos opciót, amikor a kézi csatolással megadod.
Ha az sda2 lenne a /home és az sda4 a /, akkor az sda4-et kellene a /mnt könyvtár alá csatolni, majd az sda2-őt a /mnt/home alá. Ha az sd4-en lenne minden és nem lenne a rendszernek egyéb partíciója, viszont a visszaállítási pontok tárolási könyvtára a különálló sda2-n lenne, akkor csak az sda4-et kellene a /mnt alá csatolni, az sda2-őt meg mondjuk Nautilusban, kattintással.(#80) szaszayanou: A 2.6.32-40-es Ubuntus kernel még a 2.6.32.57-es vanillára épül, a -41-es pedig a .59-esre. Valószínűleg ebben keresendő a probléma oka.
-
Az sda1 az nem a hibás rendszeré, hanem a Lucidé. Arra a partícióra tehát nincs szükség a javításnál. Ha azt csinálod amit már leírtam, akkor nem lehet gond.
Majd otthon megnézem ezt a Mintet, kíváncsi vagyok, hogy mi a gondja. Egyébként még a telepítésnél állítottad be az automatikus bejelentkezést? Csak mert akkor majd én is úgy csinálom, hogy lássam reprodukálni tudom-e a jelenséget. -
Nem tudom, de elvileg be kell tudnod jelentkezni. Ha automatikusan nem teszi, akkor a pontos felhasználónevedet és a jelszavadat kell megadnod. Ezek együttesét el kell, hogy fogadja ha eredetileg is azt tette.
Legrosszabb esetben csinálhatsz rendszerjavítást Live-ról (vagy egyéb másik futó Ubunturól).
Csatold a /dev/sda2 partíciót a /mnt alá (ha jól értem akkor több partíciója nincs a rendszernek), aztán indítsad a Systembacket. Válaszd a rendszerjavítást, tallózd ki a visszaállítási pontot, majd indítsad a javítást. -
-
tropico
tag
"A Mayán a Firefoxban hiányzik a Google kereső. Hogyan lehet azt oda bevarázsolni? Mert sehogyan sem sikerül.
"
Innen választhatsz magadnak Google-keresőmotort. Innen lehet telepíteni is, csak rá kell kattintani arra ami kell neked.
Pl: Goggle-HU WEB -
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Argos: Szeretem az ecetfát
- One mobilszolgáltatások
- Gumi és felni topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Milyen TV-t vegyek?
- Reklámblokkolók topikja
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- További aktív témák...
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Honor 9X Lite 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Phanteks NV5 MK2 White (PH-NV523TG DMW02)
- 100 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IRP8) - Intel Core i9-13905H, RTX 4070 (ELKELT)
- Apple iPhone 13 Mini 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 124 - Lenovo Yoga Pro 7 (14IMH9) - Intel Core Ultra 9 185H, RTX 4060 (48 hónap garancia!) (ELKELT)
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged