- Mobil flották
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Yettel topik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy Fit 3 - keveset, de jól
- iPhone topik
- Érkezik a Samsung Health előfizetés?
- Nem lett arányos a fogyókúra
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
spammer
veterán
válasz
gyulank #19583 üzenetére
A gugli csodákra képes
Linux USB boot disk error: Failed to load COM32 file menu.c32
-
N0zer0
senior tag
válasz
gyulank #19471 üzenetére
Ez tényleg egy elég összetett probléma. Eleve nem minden betűtípus támogatja a magyar ékezetes karaktereket (próbáld meg LibreOffice Writerben az ékezeteket a kérdéses betűtípussal), illetve egyes betűtípusoknál a betűtípus-változattól is függ (a Times New Roman pl. támogatja a magyar ékezeteket, a Times New Roman Std nem). Másrészt beleszól, hogy a gépeden milyen szoftveres billentyűzetkiosztás van (a hozzászólásodból ítélve valószínűleg szabvány magyar), milyen rendszerkódolás, a böngésződ milyen kódolásban küldi a prohardvernek, a pH milyen kódolással jeleníti meg az oldalain (és ezt a kódolást hogyan adja meg a HTML-dokumentumok fejlécében), hogy a fórumozók böngészője felismeri-e azt a kódolást, vagy megvan-e nekik ugyanaz a betűtípus, ugyanabban a változatban, mint neked.
Bár ilyen téren fejlődés volt, mert elvileg minden normális OS, program és weboldal, mailszerver áttért UTF kódolásra, amivel az ékezetes karakterek nem problémásak, de még csak az arab, mandarin, hindu karakterek sem. Viszont még mindig ott van a betűtípus, ezt webfontokkal lehet kiküszöbölni, ámbár a sok IE huszárnál az meg nem biztos, hogy helyesen jelenik meg. Betűtípusból pedig megéri olyan használni, ami támogatja az ékezeteket. Aztán érdemes a szövegeket pdf-ben küldeni, mert az be tudja ágyazni a használt betűtípusokat, és a kódolást is jól megoldja, így az a fogadó fél gépén biztosan jól jelenik meg. Ámbár ezeket a LibreOffice és az MS Office is tudja, legalább a 2007-es verziótól, viszont azoknál a tördelés állítódhat el, ez pdf-fel nem történhet meg.
Ha nagyon röviden akarom összefoglalni, akkor
1) elég összetett téma, sok tényezőtő függ
2) a weben a betűtípusokkal virtuózkodást el kell felejteni, mert a webes dolgok tipográfiai támogatása a 0-t verdesi, inkább kiadványszerkesztésben szoktak ilyesmivel brillírozni (Adobe InDesign, QuarkXpress, TeX-klónok és TeX-alap rendszerek pl. Lyx, végül Scribus), nem véletlenül, hogy a pdf-formátumot is ezek használják elsősorban, ilyenekhez találták ki. A HTML5 és a webfontok révén tettek lépéseket ebbe az irányba, de még mindig nem zárult le a szabványosítási folyamat, és nem tudtak mindenhol elterjedni ezek a megoldások. -
lev258
veterán
válasz
gyulank #19471 üzenetére
Szerintem amit akarsz, összetettebb dolog. Egyrészt ott a böngésző, ami maga is egy adott betűtípust használ, továbbá az egyes honlapok is preferálnak egyes betűtípusokat, amihez a böngésző alkalmazkodik, ha be van állítva. Ehhez pedig még jön az Írásrendszer is. Jobban bele kellene ásnod magad, ebben viszont én már nem tudok segíteni.
-
spammer
veterán
válasz
gyulank #19451 üzenetére
Disztrótól (vagy terminál emulátortól) is függ a beillesztés. Friss eOS Freya alatt már megy simán Ctrl+C és Ctrl+V is terminálban, régebbi verziókban nem ment. Középső egérgomb is jó, az 1 klikk.
Az mpv amúgy nagyon jó kis lejátszó, pár napja álltam át rá.
(Windowson én is PotPlayert használtam, ott meg az volt a best).
-
_Dumber_
őstag
válasz
gyulank #19344 üzenetére
Nekem nincs ubuntum, csak ARCH-om.
Először is: Kell ez Neked? Mármint a ttf font..
Másodszor. Ha kell akkor nincs más módja?
pl:
apt-get install ttf-mscorefonts (nem tudom még működik e, de innen vettem)
előtte azért vedd le az installert ( sudo apt-get remove --purge ttf-mscorefonts-installer)vagy csemegézz de akkor egyesével kell felrakni
-
spammer
veterán
válasz
gyulank #19343 üzenetére
Nem tud kapcsolódni a sourceforge oldalához, ezért nem éri el a fájlt. Erről a hibáról itt is olvashatsz: [link]
Talán így jó lesz:
Eltávolítod, ha maradt valami:
sudo apt-get remove --purge ttf-mscorefonts-installerFelrakod ebből a .deb fájlból: [link]
Nyisd meg a .deb fájlt, elvileg szoftverközpontot vagy más csomagkezelőt nyit, azzal tudod telepíteni.
-
-
N0zer0
senior tag
válasz
gyulank #17125 üzenetére
http://www.wikihow.com/Install-Oracle-Java-on-Ubuntu-Linux
Itt le van írva minden, az eredeti Oracle Java telepítése Ubuntu alá, és a böngészők alá is. Bár szerintem kicsit bonyolultan írja, én egyszerűbben oldom meg (és meg is felel így, működik). A lényeg, hogy a megfelelő architektúrájú libnpjp2.so fájlhoz (oda, ahová kitömörítetted az egész cuccost) kell linket csinálni a böngésző plugin könyvtárába.
-
BoB
veterán
válasz
gyulank #16076 üzenetére
Aztán meg is írtam rá hogy nem hiányzik.
Viper26: Simán lehet telepíteni külön vinyóra gond nélkül ha manuálisan állítod be a dolgokat. Viszont ha nem tudod hogy kell akkor lehet egyszerűbb lehúzni a másikat biztos ami biztos alapon.
Ami elbassza az MBR-t az a windows. Ha linuxot telepítesz akkor GRUB-ból választható hogy windows induljon vagy linux, fordítva ez már nem működik.
-
Syl
nagyúr
válasz
gyulank #16063 üzenetére
Dehogy találod ki, csak benyögtem a szokásos, neviccejjünkmán-t
Firefox, full screen flash videóval régebben nekem is volt bajom. Ubuntu 12.04 bizonyos kernelek. Szépen ment amíg vagy bele nem seek-eltem, vagy esc-el ki nem akartam lépni. Ilyenkor kifehéredett a kép és csók.
Manjaroval nem volt gond (az iszonyatos tearing-en kívül).
Az elementary alatt hibátlan - firefox, chrome stb. -
Fritz Teufel
addikt
válasz
gyulank #16063 üzenetére
A Firefox nálam is kiakad a flash tartalomtól, ha azt teljes kijelzőre teszem. Ráadásul én Manjaro-t használok. Addig megy fullscreen-en, amíg bele nem seek-elek. Attól kiakad és többé nem teszi ki a képet teljes kijelzőre. Csak ablakban hajlandó lejátszani a videókat. Szerintem a Firefox bug-os. Egyébként ezt csak a beépített flash tartalommal teszi, a Youtube-on nincs probléma.
-
-
-
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gyulank #14457 üzenetére
google-earth-stable_current_amd64.deb Törölt sor: Depends: lsb-core (>= 3.2), ia32-libs
-
-
válasz
gyulank #14428 üzenetére
" Viszont, ha azt vesszük alapnak, hogy működik, mert azért van,"
Igen, winfos alatt pont ez szokott sántítani.
Gondolkodni kéne, meg igen, olvasni.
Windóz alatt a munkahelyemen a fél meló az, hogy elolvasom a userek helyett a hibaüzeneteket. Pl. kiírja neki, hogy the pst file is corrupt, a pst repair tool meg kiírja, hogy start a disk check immediately. Szerinted kinyitja a lemezellenőrzőt, vagy odahív engem, hogy nem megy az outlook?Amúgy van egy file, ami konkrétan a .deb telepítőt indítja (Gdebi-t pl.), de én sem tudom, mi az ha gondolod, kigúglizom neked...
A hülyeség oprendszerfüggetlen.
-
-
-
-
válasz
gyulank #14428 üzenetére
De, pont ebből kell kiindulni, mert gyakorlatilag elenyésző azoknak a programoknak a száma, amelyek nem érhetők el valamilyen repository-ból - csak jól kell tudni kérdezni a Barátodtól ("how to install xxx on ubuntu" - szinte garantáltan lesz legalább PPA-s találat).
Nem kell foglalkozni azzal, hogy hova kerülnek a binárisok, meg a libek, meg a konfigok, mert mindennek helye van.
A parancssori sudo apt-get install xxx meg pontosan ugyanazt csinálja, mintha Synapticből csináltad volna, csak nem kellett 100-at kattintani.
-
God Vazzeg
veterán
válasz
gyulank #14428 üzenetére
Azért mert nem értesz valamihez még nem szar. Szinte minden programnak van deb telepítője, ha azzal se tudod telepíteni, akkor nálad valami nagyon nem kerek.
A linux nem win, ezt kellene már felfogni, nem is lehet őket összehasonlítani. Linux alatt futtatható lehet egy txt fájl is, ha engedélyt adsz neki a futáshoz. De nem is ez a lényeg, hanem hogy a linux csomagokból áll, a csomagok helyei fixek, nem lehet akárhova telepítgetni őket. Minden csomagnak vannak vagy lehetnek függőségei, ezeket oldja meg (vagy fel ha úgy jobban tetszik) a szoftverközpont, vagy a synaptic.
Rendszerbe gondolkozz, ne egyes dolgokban, mint kattintás, meg exe fájl.
Google earth letöltés, tessék.
-
válasz
gyulank #14426 üzenetére
Ez olyan, hogy ami rendesen meg van csinálva, az felmegy.
Amúgy a Citrix AG csodálatos XENApp installere egy ilyen tök egyszerűen használható msi file. Ugye?
Csak éppen adminként kell futtatni, hogy felmenjen. Msi -t nem lehet adminként futtatni.
Ehhez a nagyon kényelmes msi -hez kellett írnom egy .bat file-t, hogy a munkahelyemen használni tudjuk. -
törölt tag
válasz
gyulank #14415 üzenetére
Azért teszed sokkal jobban, ha tárolóból telepítesz mindent, amit lehet, (ha réginek találod a csomagot, van sok külső tároló -- pl. a VLC-hez is -- a Launchpad.net-en,) mert itt frissülni fognak, nem kell a szokásos windowsos megoldás, hogy egyenként ellenőrzöl és frissítesz minden programot.
-
mzx
senior tag
válasz
gyulank #14361 üzenetére
Linux mint 9-re (szintén GNOME-os) tud vki segíteni, dhcp kábelnetet beizzítani? Előre is köszi.
Ld.: mzx (#24893) -tól hsz-ek.
(Véletlen a "válasz" gombot nyomtam meg, az új válasz helyett, sorry.)
-
Fritz Teufel
addikt
válasz
gyulank #14352 üzenetére
Ez: Creative A40 2.0 USB bizonyítottan működik Linux alatt.
Egy kis segítség: USB Audio Support
És mégegy: USB sound in Ubuntu – automatically selecting a USB audio deviceÚgy nézem, nem a hagszóró lesz a szűk keresztmetszet... Többen írták, hogy bedugták a hangszórót és nem szólt. Egyszerűen csak konfigolni kellett a leírások alapján, vagy csak hangerőt adni rá a driverben és megoldódott a probléma. Az Ubuntu támogatja az USB hangszórókat.
-
törölt tag
-
válasz
gyulank #14343 üzenetére
A webkamerát még megértem, de egy hangszórón mi lehetne inkompatibilis? Az USB csati csak a kakaót adja neki, azt meg Ubuntu alatt is megkapja. Egyébként annyit tudsz tenni, hogy rákeresel egy internetes keresővel, és mások tapasztalatai alapján leszűrheted, hogy működik-e, és ha igen, akkor mennyire egyszerűen. Ha nem találsz semmit, akkor meg vagy bevállalod, hogy te leszel az első, vagy keresel olyan terméket ami hivatalosan is kompatibilis.
-
válasz
gyulank #14037 üzenetére
Értem én, de ha nem nyomod ide pl. a Samba konfigot, nem fog kiderülni semmi
A helyi mappákat még jó, hogy me tudod nyitni... Amúgy jogok rendben?NFS meg így
Nem olyan egyszerű, mint egy Samba, de ha jobb nincs... -
-
válasz
gyulank #13930 üzenetére
De azért azt is vedd figyelembe, hogy az a lineáris írás/olvasás sebessége, szóval a felénél is kisebbre esik vissza. Egyébként meg mindegy, hiszen annyi időn belül csinálja meg amennyi időn belül megcsinálja. Viszont azért a 10 óra előzetes számításokkal nézve is teljesen jó idő.
A GParteddel egészen biztosan nem lehet elkerülni a teljes eltolást ilyen esetekben, más programok működését pedig annyira én sem ismerem. Viszont biztos vagyok benne, hogy van olyan amelyiknél nem így csinálja. NTFS-t speciel én amúgy sem szívesen adnék neki, az csak még nagyobb rizikófaktor.
Ha megszakítod, akkor a legrosszabb esetben szükséged lesz még egyszer ennyi szabad helyre, ahová kimentheted az adatmentő program által megtalált fájlokat. A legrosszabb esetben ezeket átnevezve és egy halmazba összerakva kapod vissza. -
válasz
gyulank #13920 üzenetére
Ha most megszakítod, akkor legalábbis valamilyen adatmentő vagy partíció-helyreállító programra lesz szükséged. De annyi biztos, hogy sérült lesz a fájlrendszer és nem csak annyi lesz a baja, hogy egy fájl esetleg hibás lesz.
Amúgy ne viccelj már, ha mondjuk 150 MB/s sebességgel tudna is lineárisan írni meg olvasni, most adathordozón belüli adatmásolásról van szó és az író-/olvasófejnek ide-oda kell mozognia közben. Ha ettől mondjuk csak a felére esik is a sebesség (vagy a sebesség marad, de az adatmennyiség kétszeresére nő) - mert ugyanazt az adatot nem csak olvasnia de írnia is kell - akkor is stimmel az idő:
2,61 * 1024 * 1024 / 75 / 60 / 60 = 10,14 óra.
És itt nem csak a létező fájlokat másolja, hanem konkrétan arrébb tol mindent. -
válasz
gyulank #13917 üzenetére
Ha nincsen rajta fontos adat, akkor állítsd le és particionáld újra az új mérettel. Ha van rajta olyan ami kicsit is fontos, akkor elég szerencsétlen választás volt az ilyen irányú átméretezése. Az igazából már mindegy, hogy eltolás nélkül is meglehet-e csinálni, hiszen már elindítottad. Én a helyedben most magára hagynám amíg be nem fejezi, és imádkoznék, hogy közben ne történjen semmi ami megzavarja.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Mobil flották
- Milyen légkondit a lakásba?
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Home server / házi szerver építése
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- PlayStation 5
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Yettel topik
- EA Sports WRC '23
- További aktív témák...
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Csere-Beszámítás! Olcsó Gamer laptop! MSI Cyborg 15 . I5 12450H / RTX 4050/ 16GB DDR5
- Lenovo ThinkPad X1 Carbon G8, i7-10510U, 16GB, 1TB SSD, 4K kijelző + WWAN (ELKELT)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RX 7600XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! GIGABYTE B360 i5 9600K 16GB DDR4 512GB SSD RX 7600 8GB Rampage SHIVA Zalman 600W
- AKCIÓ! Apple Macbook Pro 15" 2018 i9 9850HK 32GB 500GB 560X 4GB garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest