- iPhone topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Kikristályosodik a Razr 60
- Samsung Galaxy A53 5G - kevesebbet többért
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Három Redmi 15 érkezett a lengyel piacra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
guppi2
tag
válasz
lev258 #25900 üzenetére
Nem néztem utána.
Ha tudnám akkor nem kérdezném itt.
Azért Írok ide, mert Ti okosabbak vagytok ezen a téren mint én .
Mivel ti sokkal de sokkal több ilyen kérdéssel és problémával találkoztok mint én.
Én csak egy egyszerű parasztgyerek vagyok aki szabadidejében szeretné élvezni a számítógép által nyújtott lehetőségeket.
De majd a neten körülnézek , hogy elfutnak-e a programok linux alatt, vagy biztos létezik Minecraftos topik is itt. -
floatr
veterán
válasz
lev258 #25809 üzenetére
Ahh bakker, visszajött nagy nehezen.
Nemtom mi frissült, de a jó édes felmenőit neki. Van szerencsére egy scriptem, ami telepíti újra az fglrx és a nyílt drivereket. Cseréltem egyet oda meg vissza, rebootoltam, és sokadjára vissza tudtam kapcsolni a szerencsétlenjét.Logban nem találtam a nyomát sem.
Azért köszi mindkettőtöknek
-
Eastman
addikt
válasz
lev258 #25779 üzenetére
Köszönöm a gyors választ!
Kb. mekkora adatmennyiség a 14.04 az eddigi összes frissítésével? Mobilnetem van itthon (8 gb), azért kérdezem. Plusz ami még színezi a történetet, hogy csak egy ilyen Wi-Fi routerem van itthon. Tehát adatkábel, hálózati kábel nincs.
Az úgy működik, hogy felmegy a 14.04 és laptop Wi-Fi kártyájának a driverét egy másik számítógépre töltöm le és pl. egy pendrive-on átviszem a célgépre, onnan telepítem? Aztán frissítek?
Szerk:
Én LXDE-t használok, azt mutattam neki, úgy tűnik, hogy megfelel, nem kell a nagy csili-vili.
-
laszlohu
addikt
válasz
lev258 #25690 üzenetére
Igen, a Marek félét :
How to build the kernel:
- use "git clone" to get the kernel source
- go to the kernel directory
- git am $patch_filename # apply the patch
- cp /boot/config-`uname -r` .config # copy your current kernel config
- make -j4
- sudo make modules_install
- sudo make install -
laszlohu
addikt
válasz
lev258 #25677 üzenetére
Valamilyen git clone - t emlegetnek, meg make install,
azt gyanítom, hogy manuálisan fordították bele házilag a megfelelő videókari drivert a kernelbe,
és úgy működött, de a hsz - re nem reflektált senki, úgyhogy valószínű csak 1 ember próbálkozott ilyesmivel,
bár ez csak találgatás részemről, mások nem hiszem, hogy jobban elmélyedtek a témában. -
-
syler123
veterán
válasz
lev258 #25670 üzenetére
Igen a név ugyanaz, de a kártya nem. Valahogy lényegében a 7950 driverét kellene ráerőszakolni a 7870xt-re, mert ez már tahiti gpu, nem pedig Pitcairn. Egyébként a lapos is bedob összevissza error-okat a penről bootolás során, de az feláll a végén... végigolvasni nem volt időm, mi a kínja baja volt a rendszernek azzal is.
softreset failed meg ilyesmiket írt ki.
-
-
bobalazs
nagyúr
válasz
lev258 #25607 üzenetére
Az asztalon, ha mozgatnék két monitor között ablakot, hatalmas nem látható holt tér van.
Ubuntu mate 15.10 - beállítások? Mert a bal oldali monitor nem landscape módban van. 90° forgatott állásban van. Driver volt próbálva három is. Az additional drivers által felajánlottból kettő sima és proprietary fglrx , illetve az amd honlapjáról leszedett, telepített ami a szakadozottságot szüntette végre meg.
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #25584 üzenetére
Jelentették már páran rajtam kívül, nem foglakozott eddig vele senki.
Itt a legfrissebb. De ugyanez a helyzet az Arch, Fedora, Mageia, Debian, Linux Mint és FreeBSD esetén is.
-
andris1602
aktív tag
válasz
lev258 #25548 üzenetére
Hibernálni sosem szoktam, de mostanában használtam párszor a raw therapie programot, ami elég memóriaigényes. Amúgy ez csak otthoni gép, netezésre filmezésre eddig a 4 Gb bőven elég volt.
(a 10es Win viszont időnként majdnem elfoglalta az egészet, mondjuk több is rajta a szemét) -
duo
addikt
válasz
lev258 #25488 üzenetére
nakérem, frissítettem wilis cuccra a mesát az intel drivert és amit még kért. érdekes hogy az xorgot leszedte, de a frisebbet nem jelölte ki. na mindegy észnél voltam és újraindítás előtt, feltettem azt is. reboot és minden rendben. érzésre jobb. glxinfo szerint direct renderingem is van, próbsaképp megpróbálok belőni egy kis kompozitálást openbox alatt.
általános kérdés: a legújabb enlightenmentet próbálta valaki?ha igen milyen? 19-est hajtottam pár napig, veszett gyors volt, de elvesztem a beállításokban és a kinézete nem volt koherens továbbá nem tudtam az ablakgombokat balra rendezni. -
andris1602
aktív tag
válasz
lev258 #25419 üzenetére
Szia
előrebocsátom, hogy nem nagyon használtam még a parancssort
de beírtam a parancsokat, és az lsusb parancsra kihozta ezt a sort is: "Bus 005 Device 002: ID 147e:1000 Upek Biometric Touchchip/Touchstrip Fingerprint Sensor", gondolom ez lesz a ludas.
Hogyan tovább?
Közben rákerestem, hogy ne legyen tök süket, és a google kidobta, hogy a 12 verziószámú ubuntu támogatja ezt az egységet.. LINK
Nekem a 15.10 van fent, és lehet hogy ez már nem támogatja? -
válasz
lev258 #25359 üzenetére
akkor egy kis adalék még így a végére
-feltelepítettem az alap ubuntu 16.04 b2-t, de most nem választottam ki, hogy rakja fel a frissítéseket a telepítés idején - minden jól működik, nincs hiba
-a már feltelepített, működő rendszerből felmentek a frissítések (~50MB) - újraindítás - ismét nincs hibaszóval most vagy a "telepítés+frissítések is" kombó kavar be eléggé vagy az elmúlt órákban javítottak valamit, ami eddig bugos volt (bár megnéztem miket tett fel, compiz nem volt benne)
mára ennyi, holnap talán megnézem megint
-
-
-
-
válasz
lev258 #25343 üzenetére
Szerinted kap videókártya adatokat is?
Ha kéne neki, kapna, de fene tudja!Fórumtárs felrakott valamit, amit még nem is frissített, ki tudja melyik FF van fenn nála.
1080-al már fele procit eszi a videó nálam, igaz LMDE2-n nincs vdpau gyorsítás. Fura ezt használni, mert már megszoktam a PPA-k használatát.
(#25345) syler123
Igen, rémlik a eset. A YT még valamennyire megmagyarázható lenne, de a sima böngészés darabossága nem annyira, bár ez esetben a FF-ban kell beállítani, hogy használja a hardveres gyorsítást. Azt is próbáltad?
-
válasz
lev258 #25341 üzenetére
Ha a fórumtársnak xp-n jól megy, akkor csak valami radeon gebasz lehet Linuxon, bár pontos adatokat nem tudunk, pedig nem ártana, ha a nyílt driverrel se fut jól a YT.
(#25339) tomtyi
Valamelyik nap kipróbáltam a normál Mint-en (nem LMDE2) és mkv lejátszásnál tizedére esett a processzor használat. Nem nézek filmeket a gépen, eddig emiatt nem foglalkoztam vele.
-
-
Bitpalace
senior tag
válasz
lev258 #25303 üzenetére
Nekem nagyon bejön a stílusa a Mate-nek azért is próbáltam ki de igazából régen foglalkoztam már ubuntuval, így kicsit olyan érzésem van mintha nem boldogulnék a Mate-el. Tudom sokan vannak Windows-on mert az nagyon user friendly felület, de szerintem minden ugyan úgy használható Ubuntun csak más progikkal. Ez az OS nem gamereknek van kitalálva ez tény.
üdv!
-
Bitpalace
senior tag
válasz
lev258 #25296 üzenetére
Nvidia-nak most néztem utána már telepíti is, csak türelmetlen voltam
Wine-al az a gondom, hogy Vírusirtókat próbálgattam telepíteni, de sehogy sem tudom rábírni egyiket sem, mert nem kompatibilis...nem is tudom kell egyáltalán Ubuntu alá?! Igazából csak próbálgatom....
Más: Lehet vissza kéne térnem Ubuntura-Mate alól, azzal jobban boldogultam
üdv!
-
TechN7ne
nagyúr
válasz
lev258 #25287 üzenetére
Igen, akkor valoszinu gyenge neki ez a regebbi vas, moncsit maxon nem igazan gordulekeny, megprobalok ala vlmi normalisabb hattertarolot beszerezni, meg vlmi alap esszeru vgat.
Most elem ugrot egy Reszletek ablak amiben leirja a hardvereket is, Intel 945g is kiirja, ami igazabol ugy porog mint egy atlagos vga, driver nelkul Windows ban.
-
válasz
lev258 #25255 üzenetére
Nem igazán történt semmi különös a shifttől se.
Bejön egy fekete képernyő egy kis vízszintes vonallal a bal felső sarokban és ennyi, itt megáll a tudomány.ubyegon2: egész eddig jó volt a zárt drivert amikor is egy idő után egyszerűen csak a nyíltat használta hiába volt beállítva a zárt és hibába kapcsoltan nyílt driverre meg vissza.
-
-
megema
őstag
válasz
lev258 #25157 üzenetére
Próbáltam a 16.04-et, de sajnos ahogy elindítottam egy filmet Kodiban, teljesen elment a hang HDMI-n. Úgyhogy azzal nem szenvedtem tovább.
Most ott tartok, hogy megpróbálok forrásból fordítani, mert 14.04.4-en az xserver-xorg-video-intel-lts-wily a csomag neve, viszont ilyet semmilyen ppa-ban sem találok. Vagy inkább cseréljem le a teljes Xorg-ot simára? Mi jár a legkevesebb szívással?
Ha megoldható, akkor most már maradnék a 14.04.4-nél. Nem szeretnék több újratelepítést egy ideig...
-
quby
őstag
válasz
lev258 #25138 üzenetére
15.4. a 4.2.0-22-generic frissült a 4.2.0-30-generic-re. Természetesen volt ujrainditás. (ez amugy egy HTPC kodi-val) Lement az update/upgrade/dist upgrade. Utána néztem mit fog frissiteni, ugy is lett, de ugy az uj kernelböl hiányzott a tuner drviere. GOndoltam sebaj az elözöt is én forditottam forrásbol. Majd a make parancsnál:
entering directory /usr/src/blabla/4.2.0-22-eskernelforrásmappája.
De már a 4.2.0-30 futott. -
gilfoyle
őstag
válasz
lev258 #25133 üzenetére
Az utobbi lehet a megoldas, koszonom, mert mar pirosan jelezte a statuszsorban az akksit, de az akkor meg 40-50 percet jelentett a kiiras alapjan. Amugy egy Intel Centrino 6xxx most pontosan meg nem mondom.
Mindjart kiprobalom, lassan gep ele kerulok, hogy most feltoltve mit reagal.
Hogy tudom kikapcsolni az energiatakarekos modot az eszkoznel? A vezetekesnel regebben csak win alol lehetett, aztan utana mukodott linux alatt is. De most nincs win a notin... -
huliganboy
addikt
válasz
lev258 #25110 üzenetére
Tehát akkor rendesen!
Van egy ilyen lapom: Asrock E350M1
Rendszer: Ubuntu 12.04 LTE (nem akarok frissíteni köszönöm)
RAM: 1GB DDR3 frekit most nem tudomEz az összeállítás megy majd egy éve tökéletesen, de kezdett kevés lenni a memória.. Ezért vettem bele 4GB DDR3 RAM-ot 1600mhz..
Ha a működő konfigba rakom az új RAM-ot a másik RAM mellék vagy egyedül a másik RAM nélkül akkor az ubuntu feliratig tölt be a rendszer, de a folyamatok mennek, de az asztali környezet nem
Bár tudom, hogy a lap nem támogatja az 1600-as RAM-okat, de ezzel nem szokott gond lenni általában..
Köszi
Új hozzászólás Aktív témák
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 256GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3019, 100% Akkumulátor
- Olcsó Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! Xeon 5650X / GTX 1650 / 24GB DDR3 / 250SSD+500HDD
- Apple iPhone 14Pro 128GB Kártyafüggetlen, 1 év garancia
- MacBook, Apple M1 / M2 kompatibilis dokkolók, DisplayLink 4K, USB-C, Type-C
- Thomson Streaming Box 240 TV okosító / Számla / Garancia /
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest