- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Fotók, videók mobillal
- Csíkszélességben verné az Exynos 2600 a Snapdragon 8 Elite 2-t
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Google Pixel 8a - kis telefon kis késéssel
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy A34 - plus size modell
- iPhone topik
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Magisk
-
Mobilarena
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dhampir
félisten
válasz
#68216320 #18612 üzenetére
Talán a RecordMyDesktop, de nekem nincsen vele tapasztalatom.
Itt van egy kiegészítő leírás HTML5 videó átalakításához, ha netán erre is szükséged lenne:
Screencasts with RecordMyDesktop, ffmpeg conversion for HTML5 video
Víruskeresés:
Rootkit-keresőt érdemes használni, rkhunter és chkrootkit alkalmazásokat.
ClamTk a Szoftverközpontban megtalálható, régen használtam, de törölt normálisnak tűnő pdf-fájlt is, emiatt nem javaslom.
-
Dhampir
félisten
válasz
#68216320 #18604 üzenetére
Az Ubuntu Studio-t ismered?
2012-es Ubuntu Studio teszt.
-
N0zer0
senior tag
válasz
#68216320 #17645 üzenetére
Igen, jól érted.
Vagy ha a HDD vagy egy partíció titkosítva van, akkor nem teheted arra a bootot és a GRUB-ot, mert valaminek előbb ki kell kódolnia a titkosítást, ezért kell minimum egy titkosítatlan boot partíció, az arról induló kernel gondoskodik erről. Ugyanez a helyzet az LVM-nél is, kell egy partíció, amiről elindul a kernel, hogy tudja kezelni és betölteni a logikai köteteket, máshogy nem megy. Sokszor kényszerűségből van külön boot partíció, nem azért, mert az milyen menő már, és mennyivel faszább.
RAID-nél is játszik ez a megoldás.
-
_Dumber_
őstag
-
válasz
#68216320 #14024 üzenetére
Nem tudom, de az Nvidia driverekkel valamit nagyon elkefélt a 3.04 körül a Canonical, anyám gépén sem volt kép update után -> régebbi kernellel boot, majd újra aktiválni Jockey-ból a 96-os drivert, és azzal jó.
A szép az, hogy a Nvidia driver verzió zárolva volt... Akkor hogyan frissült le?!@Jim-Y : Pedig ha nem akarod szívatni magad, akkor a drivertelepülős kisalkalmazásból (További illesztőprogramok / Jockey) érdemes telepíteni
-
Jim-Y
veterán
válasz
#68216320 #14027 üzenetére
Nekem 12.04 alatt majdnem minden rendszerfrissítésnél elszáll a gui-m, ha gyorsan feltelepítem újra a catalys-ot akkor megjavul. Az okosok azt mondták nekem, hogy nem a catalystot kellett volna feltennem, hanem amit a rendszer magától felkínált. Ergo én leszedtem az amd oldaláról az amd drivert és azt tettem fel, és ez hal meg minden frissítéskor.
Nem oldottam meg a problémát, hanem egész egyszerűen nem frissítek
Azóta nincs gondom az ubival, jól teljesít
-
-
Shrike7973
senior tag
válasz
#68216320 #14022 üzenetére
Ha sikerül rendesen beüzemelni egy Gnome 3, vagy KDE4 felületet, lehet kiderül, hogy Unity specifikus a probléma.
Szerk.:
Gnome 3-t illetően elég erős a megérzésem, hogy mennyi fog, mivel az elementary felület gyakorlatilag egy gnome shell egy kis javascript-el egyedivé varázsolva. Vagyis, ha nincs Ubuntu specifikus elvárásod, akkor Fedora 20-t ajánlom kipróbálni. Ubuntu esetében ott a gnome remix is.#14027: Okay, de próbálkoztál már más felületű remixel, vagy distroval?
-
-
-
törölt tag
válasz
#68216320 #14007 üzenetére
Erre senki?
Kezd egy cseppet nevetségessé válni a szememben az Ubuntu.
12.04: Telepítés után rögtön rendszerhiba (belső hibát észlel) és rendszeresen a Compiz ledöglik.
12.04 frissítés után: Be sem jön a gui csak egy ablak jelzi, hogy az Xorg-nak gondja van.
13.10 mini: Villogó pointer, ha valami mozgás van a screen-en.Most tök komolyan, nem hiszem, hogy egy hd3000-el szerelt laptop akkora kuriózum lenne.
-
megema
őstag
válasz
#68216320 #14013 üzenetére
Zárt driver választóból raktam fel a sima 331-est. Igen, támogatja, csak ez így elég fura. Más nem tapasztalt ilyet? Így nem merem átrakni Intelre megint, pedig az jobban működik. Azt most meg nem mondom, hogy Intelre átrakás, majd NV Settings által kért ki-bejelentkezés után vissza lehet-e rakni, de újraindítás után nem volt Prime opció és teljesen eltűnt mint eszköz. A Win 8.1 is csak valami hang eszközt listázott (NVIDIA Virtual ...).
Most a 331 updates ment fel, de azért vicces, hogy a NV Settings kilépésnél elszáll, hibajelentést akar küldeni.
-
-
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #13826 üzenetére
Itt a hiba, te régi catalyst-ot használsz. Nem támogatja az új kernelt. Még a legfrissebb stabil 13.12 is csak Ubuntu 12.04.2 vagy 13.04. A beta driver kell neked.
Mindig olvasd el a Release Notes-t. Abban benne van mindig, hogy mit támogat. -
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #13820 üzenetére
Legközelebb írd le a kártyád típusát is. De tippre HD5000 alatti kártyád van, amihez legacy driver volt fenn. A gond az, hogy azt már csak a 3.2 kernelhez készítették. Újabbal nem fog menni.
Én is ugyanebben a cipőben járok, HD3450 kártyámmal. Inkább átváltottam a nyílt forrású driverekre. Vagy visszamész 3.2 kernelre, vagy pedig felrakod az xserver-xorg-lts-saucy csomagot, és nyílt forrással tolod. -
törölt tag
válasz
#68216320 #13717 üzenetére
sudo apt-get install xbmc
Csomaglisták olvasása... Kész
Függőségi fa építése
Állapotinformációk olvasása... Kész
Néhány csomagot nem lehetett telepíteni. Ez azt jelentheti, hogy
egy lehetetlen állapotot kért, vagy ha az unstable disztribúciót
használja, akkor néhány igényelt csomag még nem készült el vagy ki
lett mozdítva az Incoming-ból.
Az alábbi információk segíthetnek megoldani a problémát:Az alábbi csomagoknak teljesítetlen függőségei vannak:
xbmc : Függ ettől: xbmc-bin (< 2:13.0~git20140206.0205-10fb205-0trusty.1~) de csak 2:13.0~git20140207.0203-2fe3117-0trusty telepíthető
E: A problémák nem javíthatók, sérült csomagokat fogott vissza.Nem tudom feltenni az XBMC nightly verziót
-
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #13706 üzenetére
Ne felejtsd el az xserver-xorg-lts-saucy csomagot sem felrakni. Én már egy 2 hete trusty xubuntu-val nyomom (ott 3.13 a kernel), a standby még nem működik nálam, de emígy jól használható.
(#13708) hcl: A munkahelyemen nekem csak 3.8 kernellel volt hajlandó látni a hálókártyámat. Vagy ha felraktam a 3.2 kernelhez a backportolt modulokat.
Ethernet controller: Qualcomm Atheros AR8161 Gigabit Ethernet (rev 10)Neked milyen kártyád van?
-
törölt tag
válasz
#68216320 #13700 üzenetére
Hát, próbálkozni próbálkozhatsz.
Alul vannak a 3.12 és 3.13 stabil kernelek a Saucy-hoz és a Trusty-hoz. Nem kell külön fordítani. -
-
-
válasz
#68216320 #13451 üzenetére
Nekem ritka a belső hiba, igaz, Kubuntu 12.04. Inkább a Pidgin, meg a Rawtherapee szokott összedőlni, de az már inkább a programok libája lehet.
@atesss : Nekem egy HP 1018 csinálja ugyanezt, nem megy ki a nyomtatás. Javításon van nálam a dög, szóval nem zavar, de érdekes a jelenség. Lubuntun ugyanez.
-
-
-
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #13268 üzenetére
sudo apt-get install linux-lowlatency
Ez felteszi a lowlatency kernelt és a header fájlokat, és ha jön ki új akkor frissülni fog. Boot időben a grubban tudod kiválasztani. A régi kernelt is apt-get parancsokkal el tudod távolítani.Megjegyzés: Melyik kernelt használod most? 3.2? 3.5? 3.8? 3.11? Mert ennek függvényében kell a csomagot felrakni.
-
-
atesss
addikt
válasz
#68216320 #12418 üzenetére
Milyen NV kártyával milyen szintű HW gyorsítás lenne ?
Ugyanis egy másik, kicsivel erősebb gépen gondolkodok.
Van pár tartalék alkatrészem, amiket nem igazán használok, és amiből össze tudnám a gép nagy részét rakni.
Ez így költséghatékony + végül is én se járok rosszul, mert gyakorlatilag így "el tudom adni" ezeket a hardvereket (összességében talán nem a legjobb áron, de legalább egyben).
Egy normális videókártya viszont biztosan kelleni fog.
Mennyi plusszt tudna HW gyorsításban egy Nvidia 6-os sorozathoz képest egy 8-as, vagy akár 9-es sorozatú ?A legproblémásabb eleme a gépnek az alaplap, ugyanis VIA chipsetes, egy Asus P5VD2-MX vagy P5VD2-MX SE.
Ami alapból problémás, Linux alatt meg úgy tudom még inkább.
Az integrált VGA-val (illetve az csak kb. "képkimenet") nem kell foglalkozni mert ugye lesz külső VGA, de ez a chipset még lehet így is problémás lesz. -
-
-
-
válasz
#68216320 #11338 üzenetére
Is-is.
Az nV driverben már benne van (319-ben), de más rendszerkomponensek megfelelő változata is szükséges hozzá, úgy mint: 3.9es kernel, 1.13 verziójú X Server és 1.4-es XRandR.(A minőségéről nyilatkozni nem tudok, nem használok ilyesmit. Wikipedia szerint pl nem működik még a powermanagement, így enni fogja az áramot, így is, úgy is... : / )
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #11335 üzenetére
Arch Linux, de csak ha sok időd és türelmed van
DistroWatch -on nézelődj szerintem, oldalt találod a toplistát (kattintás/érdeklődés szerint rendez) , vagy TOP 10 Major, de az oldal tetején van a teljes lista és a kereső. Vagy pl. youtube-on ismertető videók: [link] , működés közben látva talán könnyebb dönteni
-
-
spammer
veterán
válasz
#68216320 #11330 üzenetére
Ha az elterjedtséget (és ezáltal netes fórumok, wikik, blogok, júzerek számát nézzük), akkor valami Ubuntu alapú rendszer szerintem jó. Azért gondoltam a Mintre, mert az nem fapad, de talán nem is annyira csicsás, no meg klasszikus tálcás/paneles/startmenüs kialakítás. De akár az Ubi+Gnome classic is lehet, mondjuk én még tényleg akkor használtam, mikor "classic" volt (2007 és 2010 körül)
Igazából a felületet utólag is le lehet cserélni másra, persze érdemesebb egy olyan alappal kezdeni, ami neked bejön, aztán akkor elég témát és ikonokat vadászni
Arch-ból lehet magadnak jól összelegózni egyedire, csak hát az nem kezdőknek való.
-
-
-
válasz
#68216320 #8876 üzenetére
Nem, mert a tárolóban régebbi verza van. Az AMD honlapjáról lehet letölteni a 13.4-es Catalysttot, majd ezzel a módszerrel lehet belőle Debian telepítőcsomagokat készíteni.
Az SDK biztos, hogy kell, mert ugyan OpenCL drivert tartalmaz a Catalyst, de az nem elég ugye.(#8877) rigo88: Grafikusan a Lemezek nevű alkalmazással, terminálban pedig a hdparm segítségével lehet ezt beállítani.
-
válasz
#68216320 #8873 üzenetére
Én mindenképpen a 13.4-es Catalysttal próbálkoznék (Debian csomagból telepítve), mert ott ezt írják változtatásnak:
OpenCL Console Mode Support
Az első hibaüzenet érthető, és nincs is vele gond.
A másikból meg az jön le, hogy nincs olyan kernelmodul, hogy fglrx (szóval nem települt rendesen, nem fordult be), vagy rootként lehet csak betölteni (ami igaz). -
stopperos
senior tag
válasz
#68216320 #8692 üzenetére
Nem írod, hogy melyik verziót telepíted, mert ha 12.10, akkor ott kell az extra csomag is a kernelhez, mert szétdobták a csomagot kettőre, hogy csak az alap dolgok legyenek benne az egyikben.
Ha 12.04.2, akkor nem kell, mert ott még egybe van, szerverre ezt szokás telepíteni, mert ez a legstabilabb. Mindkettő mostmár a 3.5 ös ágon megy tovább, ha frissen telepítesz.Szövegkörnyezetbe van aptitude csomagkezelő, használható, csak olvasni kell előtte.
Tudod használni a bash kiegészítést, ha két Tabot nyomsz egymás után. Csak el kell kezdeni írni a parancsot.Amúgy a parancsaid, miután a problémádból rájöttem, hogy az extra csomag nincs fenn és 12.10
sudo apt-get install linux-image-3.5.0-24-generic
sudo apt-get install linux-image-extra-3.5.0-24-generic -
törölt tag
válasz
#68216320 #8687 üzenetére
Hát, én jelenleg manuális indítással oldottam meg, tehát GRUB menüjéből választom minden indításnál a -25 végződésű kernelt.
Nem vagyok egy power user Ubuntu-n, viszont ezt találtam, kapott egy pipát. Elvileg csak a számokat kell átírnod.
UI: A ...-25 már nem fagy meg, tehát ha nincs külön indokod visszamenni -24-re, akkor mehet a -25.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Hálózati / IP kamera
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Milyen videókártyát?
- DJI topic
- NBA és kosárlabda topic
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- hdanesz: Hyundai Ioniq 28kWh - Első benyomások - második felvonás
- Gitáros topic
- alza vélemények - tapasztalatok
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Új, bontatlan World of Warcraft gyűjtői kiadások
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H87I-PLUS H87 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ViewSonic VG700b monitor 17" 1280 1024 DSUB, DVI, beépített hangszórókkal
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
- Apple iPhone 13 256GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest