- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Garmin Forerunner 970 - fogd a pénzt, és fuss!
- Apple Watch Ultra - első nekifutás
- Egyszerre legnagyobb és legkisebb is a Garmin Venu X1
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- iPhone topik
- Macrodroid
Aktív témák
-
-
-
-
válasz
rybank #42444 üzenetére
Mekkora lett?
Nekem a Lubuntu telepítve + pár cucc (Gimp, képnézegető, VNC kliens, mc) 3,5Gb lett, így még lazán ráfér egy 4Gb pendrive-ra, 500Mb szórakozóhellyelA boot után fekete képernyő (azaz el se indult) az akkor volt, amikor nem volt elég a hely, amire kiraktam az ISO-ból a rendszert. Bár az boot közben fagyott.
-
rybank
senior tag
válasz
rybank #42443 üzenetére
Na. Összedobtam egy minimal Ubuntut a szükséges programjaimmal. Akár fel is sorolhatnám őket. Kevés van. Nagyon. A lényeg, hogy semmi értelme darabonként feltenni a rendszert. A végeredmény ugyan az, mint a Lubuntu. Csak az utóbbi jobb. Különbség: 1 GB merevlemez kapacitás. Semmi több. Sem memória. Sem semmi. Sebességet természetesen nem mérten. De a fogyasztásából kiindulva alig mérhető.
Már csak egy full személyemre szabott Lubuntu CD-t akarok. Legutóbb habár megcsináltam, boot után fekete képernyő. -
-
-
-
-
-
-
törölt tag
válasz
rybank #42268 üzenetére
kicsit más megközelítéssel megteheted azt is, hogy a szövegszerkezstővel, vagy valami scribus jellegű eszközzel megcsinálod a prezentációdat, és utána pdf-be exportálod, azt is meg lehet jeleníteni bemutatóként. igaz, hogy nem lesz színes-szagos-zenélő-animált cucc, de szvsz még jobb is, ha nem az.
-
válasz
rybank #42263 üzenetére
Elvileg a ventilátorvezérlés összefügg az energiagazdálkodással... Ez talán segíthet.
Sajnos ezzel én sem foglalkoztam még, eddig szerencsére minden laposomon jól működött -
-
-
-
-
MacCaine
őstag
válasz
rybank #42181 üzenetére
Jah, nekem is tök furcsa volt újra foglalkozni vele. Drivert installálni, állítgatni a megjelenítést, felpakolni a szükséges programokat
. Ez teljesen elfelejtettem, hogy a window$ teljesen fapadosan települ...
Nova96:
Milyen op. rendszered van? Milyen CD író progid? CD-kép megvan?
-
rtom
senior tag
válasz
rybank #42161 üzenetére
Erre a hírre biztosan fog reagálni az mplayer és a vlc csapat is, és pár hónapon belül elkészülnek a támogatàssal. Addig is kíváncsi lennék egy benchmark-ra, hogy mennyit is jelent ez a hw-s videó gyorsítás (pl. vlc kontra xbmc nyílt ill. zárt driverrel)
Kendek esetleg?
-
-
válasz
rybank #42077 üzenetére
-Asszony néha Maya-zik az én gépemen is (hálózati render), bár Maya van Linuxra is (szívmelengető, ahogy render sebességben elkalapálja a winnyózost).
-Nokia térkép kezelő progik pl.
-Tényleg apróságok amúgy ezek, meg a másik, amiért van, hogy ha windózost kérdeznek tőlem (ismerősök mind windózt használnak) akkor tudjak utánanézni. De ilyen havi 1-2 alkalommal van elindítva, pont emiatt. Mondjuk szerencsére már a legtöbb dolgom megy wine-n.Igazából virtuális gépre kellene költöznie a dögnek... :S
-
válasz
rybank #42024 üzenetére
Hogy érted, hogy semmi újat? Rengeteg minden frissül, ez már önmagában is elég nagy újítás. De ha arra gondolsz, akkor nem most fognak bevezetni olyan nagyobb dolgokat amelyek alapvetően befolyásolják az Ubuntu jövőjét. Most LTS kiadás jön ugye, ilyenkor a stabilitásra koncentrálnak, és az előző verziókban bevezetettek válnak kiforrottabbá.
(#42028) Thusor: Valószínűleg azok a .sh fájlok valamilyen shell szkriptek. Uninstallálásuk annyiból áll, hogy törlőd őket. Ha arra gondolsz, hogy azt szeretnéd visszacsinálni amit futtatásukkor okoztak, akkor arra nincsen általános módszer. Elemezd a bennük található parancsokat, majd egyesével próbáld visszacsinálni a változtatásokat.
-
-
-
válasz
rybank #41882 üzenetére
Én ez alapján csináltam :
http://www.howtoforge.com/kernel_compilation_ubuntu_p2Annyi különbséggel, hogy
- előtte fel kell tenni a kernel-package és a fakeroot csomagot
- A szoftverközpontból (na jó, Synaptic) tettem fel Ubuntu patches kernel forrást (mással ha le is fordult, nem bootolt be)
- nem make menuconfig -ot használtam, hanem xconfigot (ez grafikus)
- 2 napi hideg élelem a konfiguráláshozmeg az lspci -v intenzív használata
De egyébként csak ha nagyon ráérsz, gyorsulást nem hiszem, hogy észre fogsz venni.
@aag : Nem tudok, mivel az öreg HP-m nem megy akkuról, ilyesmivel nem foglalkoztam. Az APM működésre bírása (hogy ki lehessen kapcsolni pl. a gépet
) sokkal jobb lenne
-
válasz
rybank #41868 üzenetére
Hú de jól lemaradtam itt a témákról.
A Linux kernele ugye nyílt forrású. Ez azt jelenti, hogy leszedheted magadnak a forrást, és akár te is lefordíthatod magadnak, mint egy bármilyen programot, persze a saját igényeidhez alakítva. Gyorsabb nem lesz olyan hű de nagyon egy amúgy erős gépen, inkább csak adott feladathoz lehet optimalizálni. Ha van valami speckó hardvered, akkor pl. beleteheted a driverét a kernelbe, stb.
(Linux alatt alapból azért nem kell driver a legtöbb dologhoz, mert a kernel tartalmazza, vagy befordítva, vagy modulban.)
A legtöbb gépen tök felesleges kernelt fordítani, mert macera, és a gyári teljesen jól működik -> frissítéseket meg kapod hozzá, nem kell neked mindig beletenni az újabb dolgokat. (Az asztalimon nekem sem sok haszna lenne pl.)
Én azért akartam a HP laptopomra sajátot, mert az egy Pentium 3, 256Mb RAM-mel, és öreg winyóval. Ezen a Lubuntu is nagyon döcög, pl. egy Blackbox/Fluxbox ablakkezelővel is. Pl. Youtube el lehet felejteni (és pl. szeptemberben majdnem végig ez volt az egyetlen gépem). Szóval ezen minden lehető eszközzel kéne gyorsítani. Korábban már próbálkoztam fordítással, 1-2 évente rám jön
, de nem nagyon sikerült, most gondoltam ráérek, lássuk.
Közben kiderítettem, hogy volt e téren fejlődés, a kernel-package csomagot kell feltenni, és az szépen alkot telepíthető Debian csomagokat a lefordított kernelből -> ha elrontod, sem lesz baj, mert a GRUB-ban kiválasztod a gyárit, és bootol azzal, lehet újra próbálkozni.
A lényeg, hogy kidobáltam azokat a dolgokat, amik úgy sincsenek a gépben (PCIE, NVIDIA+ATI VGA driverek, felesleges hangkártya driverek, SATA cuccok, rakat flashchip driver, TV tuner driverek, stb felesleges dolgok,amiket nem használna soha. Meg beállítottam, hogy preemtív legyen.
Persze ez sokadik próbálkozásra jött csak össze (szegény vasnak egy fordítás fél nap volt)
Most a saját fordításúval érezhetően gyorsabb egy kicsit, mint a gyárival, és valamivel kevesebb ramot is eszik.
-
MacCaine
őstag
-
-
aag
őstag
-
kiskaktusz
addikt
válasz
rybank #41752 üzenetére
mindenképp partícionálok, már csak a win miatt is, mert elérkezett az idő, hogy újrarakjam
és akkor már nem win alól telepítek.
kubuntuban is van valamilyen felület, aminek segítségével meg lehet nézni a driverekre szoruló hardvereket? mint winen az eszközkezelő
mint ahogy azt írtam, nem vagyok nagy játékos, a toca meg 1 2006os játék
jó, van emulátor.
flash, opera, vlc, skype van, jó
nem zárkózom el egyébként, csak ezek a megszokott szoftverek, amiket használok... de természetesen azonnal kipróbálom majd az office részét is, pedig azt használom a legkevesebbet, mert nincs rá szükségem...
köszi az infómorzsát
(#41754) fradi81:ahogy írtam ebben a hsz-ban, nem azt az utat fogom választani..
-
-
-
-
-
-
válasz
rybank #41413 üzenetére
A régebbi HDD-vel nem azért lassul, mert a winyón sok helyet foglalna, hanem mert lassú a winyó. A sebességet közvetlenül nem befolyásolja, hogy 4,4Gb-on terül el a lemezen, vagy 8-on... Ramot ne zabálja, és ne winyózzon sokat
A P3-as laptopomon is érezni, hogy a RAM kevés, még az L Ubinak is, ugyan hagy belőle szabadon, de elég gyakran nyúl a winyóhoz, ami bűn lassú -
-
Nowhereman
őstag
válasz
rybank #41315 üzenetére
Hát ha a alapból a M$ felületekhez hasonlítod akkor marha nagy igényeid nem nagyon lehetnek. A Linuxon lévő kínálatban pedig csak sereghajtó lehet.
"nagyon bejött a dolog, pedig írtó lassú vele a gépem." -gnome+awn-t próbáltál te valaha is?A Metro UI-ról meg sok elemző csak annyit mondott, hogy a válsággal együtt a M$ olyan magas labdát dobott a Linuxnak, mint a Vista volt annak idején. Kár, hogy megint nem fogja leütni azt a magas labdát senki...
-
válasz
rybank #40991 üzenetére
Ahogyan szeretnéd, gondolom formázás lenne a legcélszerűbb. De persze ha nincs szükséged a partícióra így külön, akkor töröld és add hozzá a felszabaduló helyet egy mellette levőhöz. Ha ezt a törlendő rendszert telepítetted később, akkor pedig előtte célszerű a másik rendszerről egy GRUB-ot telepíteni, hogy utána eltudjon indulni.
-
-
MacCaine
őstag
válasz
rybank #40593 üzenetére
"Windows telepítővel szerettem volna ext4 partíciót törölni."
Rossz ötlet volt.
Egyszerűbb, és kevesebb szopással jár, ha először a window$-t telepíted, utána a linuxot. Én még a partíciókat is előre létre szoktam hozni mondjuk egy LiveCD-ről indítva GParted-el (vagy Acronis Partition Magic-el).
-
Fooler89
őstag
válasz
rybank #40522 üzenetére
Preload nem gyorsítja a grafikus rendszert hanem a megfigyeli a betöltött programokat bootolástól számított x percen belül majd ezeket következő bootnál előre betölti a memóriába, hogy a kedvenc programod indításálnál ne kelljen a vinyóról tölteni. (mert az lassabb mintha ramból szedné az adatokat)
A ram arra való, hogy ideglenes tár legyen. Otthoni gépbe azért veszek 4 gb, hogy legalább 3 gb telepakoljon, hogy ne kelljen annyit cachelnie a vinyóról.Igaz tudjuk, hogy egy ubuntu 2gb memóriával simán el van swap nélkül. (az példámba általános használatot értsünk és nem 2 virtualbox egyidejű futását)
Magyarul ha csak 512mb ramot használ az ubi közben van 4 gb-m akkor a ram mint ideglenes tárhely nem gyorsítja megfelelően a rendszer működését. Windows 4gb-en most jobban áll mert lehet, hogy memória éhes viszont ha van akkor meg tudja hálálni. Sok programot betölt előre így sokkal folyamatosabb működést tud mutatni amiben szerintem a linux le van maradva de ha jól sejtem nekik ez nem is feladatuk.Ezt mind csak azoknak írtam le akik azért fikázzák az ubuntut mert "memóriaéhes" elhihetitek nem teleszemeteli a ramot hanem hasznos dolgokat tölt be ami gyorsabb működést eredményez.
Attól, hogy nem 400megát használ hanem 200megát attól még nem lesz gyorsabb a géped, se a grafikus felület, ellenkezőleg pedig simán lehetséges. -
PuMbA
titán
válasz
rybank #40488 üzenetére
"Nálam végeredmény 70-80 mega fogyasztás üresjáratban"
Na ezt majd megnézem, mert én még éppenhogy feltettem. Mit vettél még ki? Én nem nagyon láttam felesleges folyamatot.Egyébként amikor feltettem a KDE-t azon vágtam hanyatt magam, hogy ha ablakot átméretezek az szaggat (kikapcsolt effektekkel). Mondom öcsém, ezt már a Win 95 is tudta normálisan. Másrészt mind a Unity, mind a KDE lassabban pörög, mint a kezem. Egyszerűen akadályoz a munkában, gyorsabban tudok kattintani, minthogy a menük vagy ablakok bejönnének egy dual magos gépen! Ha az Ubuntusok megnéznék a 8.04-et szerintem sokat tanulhatnának belőle, mert a bloatware átvette a hatalmat. Win7 gyorsabb ennél. A RAM használat is megy felfele: 400MB alap az Ubuntuba és a Kubuntuba, a Win 8 fog ennél kevesebbet enni. Bizonyos dolgokban aag-vel értek egyet, az egész Ubuntu rossz irányban megy. A régi verziók mérföldekkel jobbak voltak.
-
hallari
tag
válasz
rybank #40489 üzenetére
Amúgy ilyet nekem is csinált a gép újratelepítés után (Nvidia). A megoldás: zárt meghajtó telepítése (legújabb) ÉS aktívvá tétele. Ezt ugyanis valamiért nem csinálta meg automatán.
Rendszer>Adminisztráció>Eszközmeghajtók> majd a fenti ablakban kiválasztani a legújabb meghajtót és jobbra lent "Aktiválás" gombra katt. Ekkor vált szürkéről zöldre a kis lámpa és kiírja, hogy ez az illesztőprogram aktiválva és használatban van. -
-
válasz
rybank #40448 üzenetére
Ha egy program egyáltalán nem fut, akkor nem használ se CPU időt, se RAM-ot. Természetesen ez utóbbinál kivételt képez az, ha valamilyen eltöltő alkalmazás berakja a program egyes elemeit a központi memóriába. Persze azért számos más módon befolyásolhatják még az inaktív alkalmazások a rendszer összteljesítményét. Kevés, töredezett szabad tárhely, telepítésnél mikor cache-t generál akkor tovább tart neki valamelyest, a fájlkezelő lassabban nyit meg egy könyvtárat mert több benne az alkönyvtár, az adatok, ilyesmikre kell gondolni.
-
sh4d0w
félisten
-
-
floatr
veterán
válasz
rybank #40348 üzenetére
Én magát a bubi használatát is így kezdtem h igyekeztem nyitott lenni, és egy hónapig szivattam magam a megszokásaim ellenében
Ettől függetlenül én kde3 irányból jövök, és megjártam pár desktopot, de unity-nél kötöttem ki a hibái ellenére. A netbookon tervezem egyedül xfce használatát, mert az a gnome2 idején is sokkal gördülékenyebb volt, meg hát az igények is mások, és ez így is van jól. A nyavajgás viszont a halálom... -
válasz
rybank #40348 üzenetére
Én meg pont azért, mert ugyan ment minden de sok bosszantó hiba volt, látszólag ok nélkül, hirtelen jelentkező váratlan hibák, stb., és illegális is. Meg milyen informatikus az, aki nem ért, csak winnyózhoz?
Aztán most van egy nagyrotkán használt Win7-em, meg egy Ubi, amt napi használatban nyúzok. És ez olyan, hogy ami egyszer meg van rajta csinálva, az azóta megy.
(9.04-ről frissült, most épp 10.04LTS a szerencsétlen...)
Most ugye megy a VDPAU szívás, de ha valakinél megy, akkor itt is fog
Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Steam topic
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- The First Berserker: Khazan
- Autóhifi
- E-roller topik
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Hegesztés topic
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! Számítógép PC Játékra! I5 14400F / RTX 4060ti 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5500 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB Rampage SHIVA Chieftec 600W
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- Új és régi konzolok Okosítása/Softmodoloása, és Szoftveres szintű javítása - RÉSZLETEK A LEÍRÁSBAN
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest