- iPhone topik
- Magisk
- Vékonyabb lett, jobb kamerát kapott, de az akku maradt a régi: itt a Fold7
- Fotók, videók mobillal
- MIUI / HyperOS topik
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat jelent
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
-
Mobilarena
Téma összefoglaló
(Utoljára frissítve: 2025.05.22)
Új hozzászólás Aktív témák
-
Gardaai
senior tag
válasz
Flashback #93360 üzenetére
A lépések között is ott van, hogy ezt kell írnia a rendszernek.
Mindenképpen az újonnan berakott HDD nélkül kell elindítanod, majd ott megnézni, hogy lehet lecsatolni a védelmet, ha lehet, bár hivatalosan nincs ilyen opció: [link]Tehát marad az fenti leírás.
Ha neked nem ajánlja fel, a leírástól függetlenül, hogy a friss HDD-n létre tudsz hozni egy új kötetet, akkor az új HDD-t, kivenném és leformáznám.
(Mielőtt megbizonyosodsz róla, hogy a másikkal továbbra is problémamentesen funkcionál. A sípolást ki tudod kapcsolni, attól ne aggódj, hogy baj történik.)Majd mehet vissza,. Így a DSM valószínűleg nem fogja már látni a beállításokat rajta és azt gondolja új lemez, így működhet az új kötet létrehozása.
Azt sajnos nem fogod tudni elkerülni, hogy a már meglévő adatokat át kell költöztetni az új HDD, új kötetre. Minden csomagot, megosztott mappát, configot stb. majd törölni a degradált kötetet és újra létrehozni. Ha szükséges, akkor mehet minden vissza.
Hogy 100%-os legyen az átvitel, akkor SSH-n keresztül át kell mozgatni pár rendszermappát, vagy Hyper Backup-al meg lehet próbálni az app és adatait lementeni. Utóbbiban kevésbé bízok.
Azt sem értem, hogy a teljes rendszer mentést miért nem engedi egy külső vagy SMB meghajtóra létrehozni, ez lenne a bombabiztos mentés. -
Gardaai
senior tag
válasz
Flashback #93355 üzenetére
---
- power off the NAS
- remove 1 disk
- boot with one disk only ==> degraded volume
- power off
- reinsert the disk and boot
- create a new volume on inserted disk
- move all data from degraded volume to new volume
- delete old volume an create a 2nd volume
And no, you cant add the 2nd disk to the pool, you need 2 independent storage pools.
Note: you will lose all packages and their settings. And most important: always have a backup available, ALWAYS!
So better backup your data, delete the storage pool, recreate it als RAID0 or JBOD and restore data.
--- -
Sanya
nagyúr
válasz
Flashback #93306 üzenetére
Kérdés, hogy tényleg bad sectoros, vagy csak annak jelölte magát.
Amiatt is jelölheti annak magát, hogy sokáig az adott adatterület nem volt olvasva/*írva (data refresh) és emiatt is gyengül a rajta olvasható adat és úgy jelöli rossznak, hogy nem is az.
Ilyenkor célszerű kivenni a merevlemezt a NASból, adatokat lementeni róla.
Ha már üres a merevlemez, akkor egy PC-be bedugod és a HDD regenerátort végigfuttatod rajta, ami alacsony szintű formázást csinál. AZ ingyenese csak 50Megabyte/sec-cel ír-olvas. Ha végzett újra megnézed. Az esetek jelentős részén segít. (Emiatt is célszerű futtatni a "data scrubbing" nevű funkciót a nasban akkor is ha darálja a lemezeket. Ilyenkor a nas is újraírja az adataidat.) -
Patice
Topikgazda
válasz
Flashback #93297 üzenetére
Milyen merevlemezt vegyek topik.
-
válasz
Flashback #83871 üzenetére
Bár Sanyi.mTs-nek is igaza van, én hasonlóan vagyok: Itt nálunk egy DS918+ van, otthon, M.o.-on egy DS118. DS220j volt először, de mivel sóherkedtem bele a második lemezzel, van rajta Download station meg 2 kamera is, valamint került hozzám egy "hibás" DS118, ezért lecseréltem a dupla RAM miatt.
Mellesleg van ott a közelben, akiben megbízok annyira, hogyha vinyó-katasztrófa lenne, akkor intéz nekem egy lemezt bele, aztán 2-3. nap alatt megint ottvan minden mentés, meg a kamera-sync.DS118 "hiba": Realtek RTD1296 CPU-val szerelt egységeknél van a fals venti-riasztás, ami csak akor jön elö, ha a vinyó-hibernálás be van kapcsolva vagy a Low-Power mode aktív... Egy riasztásom se volt ezen beállítások nélkül.
szerk.: A tükrözést nem feltétlen javaslom, max a Drive Sync-et, verziózással. Fontosabb adatoknak jobb pl egy Hyper Backup
-
Sanyi.mTs
addikt
válasz
Flashback #83871 üzenetére
2. kérdésre a meglátásom: ha tőled távol lesz a nas (külföld), akkor érdemes megfontolni 2 lemezes nas-t (raid/shr-be). HDD hiba esetén még mindig elérhető a nas és egy HDD cserét "könnyebb" levezényelni távolról és raid/shr helyreállítást csinálni, mint egy 1 lemezes nasnál HDD hiba esetén, újrakonfigurálást, hibabehatárolást. Erre elég lehet egy DS220J is.
-
válasz
Flashback #78634 üzenetére
Ha csak Samba/NFS megosztást akarsz TV-re, akkor elég lehet. Viszont az egy lemezes NAS mindig nagyon lekorlátoz, időtállóbb befektetés egy másik kétlemezes, pl a DS220J.
Egy 220J a másodlagos NAS-om, arra megy mentés HyperBackup-pal, Drive Sync a Surveillance Station-ből, torrent (kb. 10-15 párhuzamosan, valamint fájlmegosztás helyben. Normál esetben elég, de cserébe pl egy mentés alatt el tud gondolkodni dolgokon! -
Dzsekó
addikt
válasz
Flashback #76079 üzenetére
Ha külön kötetként raktad be a 6TB-ot (máshogy nem érdemes, mert bukod a +2TB-ot), akkor a fontosabb mappákról tudsz időzített mentést csinálni az rsync-el. Ez a legegyszerűbb, még telepíteni sem kell semmit, csak az rsync-et engedélyezni és a vezérlőpult/feladatidőzítőbe felvenni a parancsot.
Magnat: Total Commander hálózatok alatt nem látja. Ha az intézőben \\-el veszem fel az IP-t, akkor a szokásos "windows nem tud kapcsolatot létesíteni az összetevővel", mintha hibásan írnám be. Gond az, ha a próbált gépen nem ugyanaz a munkacsoport? Illetve ilyenkor a 10.2... ip-t kellene beírnom, vagy az otthoni tényleges hálózati IP-t? Böngésző az otthoni IP-n eléri a NAS-t.
-
Protezis
őstag
válasz
Flashback #76079 üzenetére
- hot swappable
- storage managerben
- a RAID1 nem mentés. Mi a konkrét célod? Ha SHR storage poolod van, akkor ahhoz hozzá tudod adni, a maradék 2TB-ot bukod. Ha ténylegesen menteni akarsz rá, akkor pl. HyperBackup (és akkor külön poolt/kötetet hozz létre). -
Borisz76
nagyúr
válasz
Flashback #75354 üzenetére
Most megnéztem , kíváncsiságból :
2021.07.17-től 2021.08.25-ig ...tehát bő 1 hónapnyi kép szerepel rossz dátummal.....a fálj neve jó...az az korrekt dátum.Érdekes.....
Nem volt akkoriban valami DSM frissítés ?
Szerintem az kavarhatott be.Mod : A dátumokat elnézve ...nem biztos, hogy a frissítés lehet a ludas.
Vagy esetleg én frissítettem később ?
Nem emlékszem már. Volt időszak mikor azonnal ugrottam a frissítésekre....aztán lassan leszoktam róla és vártam vele 2-3 hetet is. -
gyugyo79
addikt
válasz
Flashback #41544 üzenetére
Most párhuzamosan van mind a 2 a NAS -ra az csak tipp, hogy a Drive marad majd csak. De a 6.2 bétába is benne van még mind a 2 ...
Ezekhez vannak különböző kliensek. Windowsra van Drive amibe állítható könyvtáranként, hogy csak / fel /le vagy 2 irányba legyen szinkron.Meg van a backup amivel csak a NAS -ra lehet menteni ebbe van egy verzióintéző amivel a bekapcsolt fájl előzmények esetén lehet a fájlverziókat is vissza állítani.
Mobilra cloud station -nek hívja azt a tudásút ami a windowsba a drive és állítható az irány. Viszont mint itt volt már róla szó csak ha fut tudja ezt rendesen intézni.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Flashback #41535 üzenetére
A cloud minden esetben a kliensen is őrzi a fájlokat.
Ha kizárólag közvetlen a NAS-ra kell akkor Borisz által vázolt verzió tökéletes, ugyanakkor pl én azért nem szeretem mert van egy csomó elrontott kép (ez is felkerülne) én rögtön rendszerezve tolom fel őket.
Azt is ki kellene próbálnom, hogy rögtön az adott mappába fotózok - elvileg van á lehetőség , de még nem teszteltem.
-
Borisz76
nagyúr
válasz
Flashback #41535 üzenetére
Én a kliens gépen már nem tárolok semmit. Max a telepített játékok, filmlejátszó programok...stb.
A megosztott mappák vannak felcsatolva hálózati meghajtóként.Teszem azt van 3 fő, 3 kliens, mindenkinek saját telefon.
Photo Stationban létrehoztunk 3 almappát nekik.
Minden kliensre felcsatoljuk a hozzá tartozó fotós mappát.
Minden telefonra mehet a DS Photo és a backup résznél beállítható a mentés helye.....minden teló a saját mappájába ment.Persze beállítható a PS-ben , hogy mondjuk egy adott felhasználó lássa a többit is de csak olvasási joga van.....módosítani nem tudja a tartalmat.
A 3 főnek pedig el kell mondani, hogy a felcsatolt mappájába pakolja a képeit ha a kliensen tesz vesz.
Ezt követöen a biztonsági mentés megoldható egy külső lemezre.
-
Csabroncka
addikt
válasz
Flashback #41533 üzenetére
Szinkronizálásra használd a Cloud station-t, ebben az esetben ugye az összes kliensen megvan minden és a NAS-on is.
Abban az esetben ha megtudod oldani használj hálózati mappát (ez a legegyszerűbb és helytakarékosabb)
Photo backup esetén (iOS és Android - win áruházasat nem tudom) a DS photo tartalmazza az automata feltöltő szolgáltatást.
-
Multibit
nagyúr
válasz
Flashback #41495 üzenetére
Egyenlőre egy 4TB-os WD RED lesz benne aztán ha fogy a hely kap egy másikat mellé.
Arra figyelj, hogy ne hagyd default módon létrehozni a kötetet, mert a Syno az SHR-t erőlteti. Ebben az esetben nem kapsz plusz tárhelyet a második vinyó behelyezése után, mert kapásból RAID1-et hoz létre. Induláskor - már az első lemeznél - adatvédelem nélküli kötetet hozz létre! -
gyugyo79
addikt
válasz
Flashback #41450 üzenetére
Ezek mind vannak a 218 -ra is.
A Synology nagy vonalakba fordít minden procival szerelt termékéhez mindent inkább az egyéb fejlesztőktől vannak olyan megoldások amik nem készülnek el minden proci típushoz.A PLEX egy populáris népszerű alkalmazás nyilván ezért azzal van tele a fórum. De ez előtt is lett fordítva nem Intel procival szereltekre és még lehet, hogy lesz a rtd1296 -al szereltekre (szerintem 99.999% hogy lesz csak csökkentett tudású) szóval pld az is csak most még nincs ...
Max a hardver gyengesége miatt korlátozva voltak funkciói...De ott van a Teamspeak 3 amiből nem készült más architektúrára. De ugye ha egy hozzá értő kedvet kap épp még készülhet rtd1296 -hez ...
Relatív nemrég jöttek ki ezek a NAS -ok csak míg ugye egy Apollolake (Intel) procihoz elég volt sok már kész csomagba beleírni, hogy Apollolake vagy x86_64 és ment addig a Realtek RTD1296 -okhoz fordítani kell és "0" -ról megcsinálni a csomagot ..
A Synocommunity -seknél de kb minden csomagnál fel van sorolva melyik architektúrához jó ezt igazából neked érdemes végig nézegetni mi az ami érdekelhet és, hogy van e a kinézett modellre. Ha nincs is kis utána olvasással rá lehet jönni meg lehet találni a még nem publikált de már kész csomagokat. Erre megint a rtd1296 jó példa mert a github-on hónapokal hamarabb kint voltak tesztre a synocommunity-s csomagok és még lehet most is csak ott van kint sok ami már kész és a csomagkezelőbe nincs.Az ffmpeg amúgy pld. az egyik cifra dolog, mert a Syno által fordítottal van hardveres támogatás egy szintig. A gubanc ott kezdődik amihez nincs és a nem intel processzorok el tudnak vérezni. Van amikor még azok is ... De ezek nem a most populáris formátumok (h264 stb) inkább a régiek.
De azért jelentősen erősebbek az Intel procik főleg amikor 1 szál van csak használva valamire jön ki a különbség. -
gyugyo79
addikt
válasz
Flashback #41448 üzenetére
Miket akarsz használni?Mire használnád?
A Plex-be nem merül ki a lista de senki se fogja tudni neked felsorolni az összeset ...."Van valami fontosabb app ami igényli az intelt vagy a BTRFS-t?"
Nekem van de neked nem biztos. Az egyik a VMM ami mint írtad téged nem érdekel. A Docker egy érdekesebb dolog de gondolom akkor az se (aminél csak a Docker DSM -nek feltétele) .
De pld.: a User quota-nak feltétele. a Synology kb össze szedte mihez melyik a jobb itt szerintük. Tehát nyilván más hoz más a jobb. De nem lemezszám függő, hogy melyik. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Flashback #41442 üzenetére
Bizonyos alkalmazások csak azon ( Intel CPU ) elérhetőek el valamint az alapértelmezett Ext4 fáljrendszer mellett egy modernebbet is kezel : Btrfs-t.
És van olyan alkalmazás ami csak ez utóbbin hajlandó működni.Azt hiszem , hogy a közkedvelt Plex is csak Inteles cuccon megy.
Bár ha van egy normális külső Media Playered , akkor ez nem lényeges. -
lewisfm
aktív tag
válasz
Flashback #41360 üzenetére
Szia!
Én pont DS118-ast vettem + 1 db WD RED 8TB HDD ment bele.
Tapasztalatok:+ A DS118 bitang erős, ahhoz képest, hogy csak ARM CPU van benne: Sok torrent-et elbír egyszerre
- A HDD beépítésénél nincs rezgéscsillapító gimibetét, ezért a HDD rezonanciája átadódik a NAS házának.
- A NAS gumi lábai lehetnének puhábbak is, mert egy üreges szekrényre van állítva, s remekül felhangosította a NAS + HDD hangját a szekrény.
Megoldás: a NAS csomagolásából az egyik szivacsos lapot a NAS alá tettem , de még egy kicsit így is hangos.
Megjegyzés: a DS218+ -ban van rezgéscsillapító gumibetét a HDD-k számára
- A NAS-ban ARM V8 x64 CPU van és nem intel x86 alapú. Ebből kifolyólag pár 3-ik féltől származó szolgáltatás nem telepíthető rá, pl. a Plex, mert a Plex erre a CPU-ra nem készült el, s utána olvasgatva nem mostanában várható, hogy kiadják - de a Video Station is elég jó.
- A WD RED 8TB / 5400 RPM-es HDD nagyon hangos. Idegesítő a villanymotor hangja (zümmög), de a seek hangja kimondottan hangos. Legközelebb nem ilyet vennék.
Ugyanakkor láttam testközelben egy 3 TB-os WD RED HDD-t, az halk volt.
Ki érti ezt? Elvileg a 8 TB-osnak kellene halkabbnak lennie, lévén héliummal van töltve normál levegő helyett. -
Borisz76
nagyúr
válasz
Flashback #41360 üzenetére
Szia.
1 lemezes NAS esetén ( Pl. : DS 118 ) beteszel 1 db lemezt és használod. Külső usb-s lemezre lehet a fontos adatokat menteni.
Innentől 2 variáció lehetséges a mentésre használt HDD esetében :
- NTSF-re formázott lemez - ekkor eléred az adatokat simán PC-ről, Windows alól.
- Ext4 fájlrendszerre formázott lemez esetén megoldható de jóval körülményesebb.Sőt ha Pl.: a Hyper Backup-ot használod, akkor automatizálni lehet napi szinten a mappa / mappák mentését.
De az így készült mentést nem fogod tudni használni....kell hozzá egy Hyper Backup Explorer nevű alkalmazás.Jobb megoldás a 2 lemezes NAS ( Pl. : DS 218+ , DS 718+ ) amit RAID1-ben vagy még inkább SHR-ben érdemes használni.
Ekkor az adatok tükrözve vannak és egy esetleges merevlemez hiba után is ELÉRHETŐEK az adatok.
A fontos adatokról ekkor is ÉRDEMES egy külső egységre biztonsági mentést készíteni.A RAID vagy SHR nem egynlő a biztonsági mentéssel.
Ez a tehnika csupán a RENDELKEZÉSRE ÁLLÁST biztosítja nagyobb hatásfokkal.Összegezve :
Ha nincs sok tárolni való adat, akkor elég lehet az 1 lemezes modell és marad pénz a külső lemezre a fontosabb dolgok mentéséhez.
Merevlemez :
Szinte mindegy, hogy milyen a lemez....gyártó / típus.
Különbség a hangjukban és a melegedésükben lesz.
Ezt , valamint a garanciaidőt érdemes figyelembe venni választáskor.A WD RED-ek a jobbak közzé tartoznak.
Mod :
A RAID0-t felejtsd el.....csak összefűzi a lemezeket, 1 db meghal, akkor minden adat megy a kukába.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ASUS TUF Gaming A620M-Plus + AMD Ryzen 5 8400F + 16GB 5600MHz Kingston Fury Beast + hűtő
- Eladó Erős Gamer PC - Akár Cyberpunk 2077-re Is Készen! (Ryzen 3 2200G RX 570 8GB 32GB RAM AIO
- MacBook Pro 2019 '16 2,6 Ghz 6mag Intel Core i7 16/512gb - Space Gray Touch Bar
- Xiaomi 13T 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Honor Magic6 Lite 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Csere-Beszámítás! Corsair Dominator Platinum 2x32GB (64GB) Kit 5200MHZ DDR5
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40AC Thunderbolt 3 docking station
- HP OMEN MAX 16T-AH000 - Ultra 9 275HX, 32GB, 1TB SSD, NVIDIA RTX 5090
- Xiaomi Redmi Note 12s 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest