- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Apple iPhone Air - almacsutka
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- iPhone topik
- Telekom mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- „Új mérce az Android világában” – Kezünkben a Vivo X300 és X300 Pro
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
atti_2010
nagyúr
válasz
Chaser #13083 üzenetére
Hatalmasat fejlődtek az MSI lapok főleg a 2009-elejétől kiadottak, pl az aláírásomban lévőn még azt is be lehet állítani hogy hány mosfet működjön, és hatalmasakat lehet vele tuningolni anélkül hogy melegedne, a tantál kondikat is ők vetették be elsőnek látom most már az AMD-s lapokban is.
-
törölt tag
válasz
Chaser #13078 üzenetére
Akkor valami nem volt rendben nálad. Az AN8 családon nagyon szépen lehetett szabályozni mind a hat ventilátorcsatlakozót, OS-től függetlenül. Ehhez képest egyetlen PWM-es csatlakozó sem volt rajta... (Melyik volt az az "am2-ből az egyik legjobb"?)
Egyébként pedig csak akaraterő kérdése lenne egy rendes ventilátorszabályzást írni a BIOS-ba. A vicc, hogy a GB K8 szériájánál még BIOS-ból paraméterezhető volt egy bizonyos BIOS-revízió után. Szóval jelenleg a visszafelé fejlődés szakaszában van a GB.
A CnQ-nak csak a processzor órajel- és feszültségszabályzását végzi a driver. A ventilátor az alaplap dolga.
Az Abit sok mindenben messze felülmúlta a konkurenciát, a vesztüket nem ez okozta. Náluk legalább megvolt az akaraterő a valódi innovációra. (A rakjunk 2^n+2 virtuális fázist a lapra nem innováció.)
-
törölt tag
válasz
Chaser #13076 üzenetére
Ezek szerint nem volt régebben Abit lapod... Arról nem is beszélve, hogy az egy bullshit volt mindig is, hogy szabályozni csak PWM-es ventit lehet. Nyilván akkor anno a sokféle coolerhez mellékelt potméterek is PWM szabályzók voltak. Pedig ilyen ventilátorok már 8-10 éve is voltak, plusz ugye a homemade megoldások. Arról nem is beszélve, hogy egyes VGA-kon kéteres táplálású ventilátor van. Persze ez is lehet akár PWM vezérlésű, de ez nem külső PWM jellel történik akkor, hanem magát a tápfeszt "PWM-ezik" meg. (Pl az X850-ek ventilátorvezérlése is PWM alapú volt, pedig csak háromeres volt a ventilátor (+12V, GND, Sensor).
A driver megint egy másik téma, mint a felhasználói program. Komolyabb OS-ekben (az XP pl nem ilyen) a VGA driver futhat egyedül kernel mode-ban, meglehetősen hw közeli megoldásban. Szóval onnan nem túl erőforrás igényes a szabályzás. Egy User mode-ban futó alkalmazás mindenképpen több erőforrást igényel.
Egyébként sem tudom mit érnél a VGA-ddal driver nélkül, szóval ez nem szempont szerintem. Ezzel maximum az lenne az egyenértékű, hogyha az alaplapra kötött ventilátorok vezérlése a chipset driver útján történne. Azt még el is bírnám viselni.
-
törölt tag
válasz
Chaser #13074 üzenetére
Az nem kunszt, hogy PWM nélküli ventilátort is lehet szabályozni... Ez legfeljebb azoknak újdonság, akik fiatalok a számtech világában.
Azért egy alacsony (BIOS) szintű vezérlés erőforrásigénye messze alacsonyabb, mint egy szétdizájnolt OS alatt futó sw-vel megvalósíthatóé. Ráadásul mivel OS független, bárhol működik bármikor.
-
Gyuri27
félisten
válasz
Chaser #13033 üzenetére
Jahh. De ez a manöver akkor éri meg ha jó áron tudod elpasszolni a 240-t és jó áron veszed a sempit. Mert ha 2-3k a difi nem éri meg vele foglalkozni és még gyengébb procid is lesz.
A giga revek közötti difit meg a kutya se érti. A rev4 ráadásul teljesen máshogy nézki. Ebből a kavarásból adódik, hogy a biosok olykor igen gyengék. -
Oliverda
félisten
válasz
Chaser #12821 üzenetére
A DDR3-as Kingmax nem rossz de a DDR2-ről nincs túl jó véleményem finoman szólva. Ez elsősorban a felhasznált chipek márkája miatt van így.
1333/CL7 gyorsabb mint az 1066/CL5 DDR2-ből. DDR3-ből hivatalosan az 1600MHz-es létezik a JEDEC szabvány szerint. Ennél gyorsabb nem lesz. Tehát ha valaki nagyon hosszú távra tervez akkor vegyen 1600/CL7-CL8-as modulokat és az aki nem rémül meg egy kis tuningtól vegyen normálisabb 1333asakat mert ezek lazán mennek 1600-on.
"Láttam az új sempit, sztem túlárazták, alig drágább az x2 240
de lejjebb megy az ha el akarják adni,"
A Sempron 9K az X2 240 14K. Teát több mint 50%kal drágább a Sempron-nál az X2. Szerintem ez nem az alig drágább kategória. Persze idővel mindkettő ára lejjebb fog menni valamennyivel.
"Ha meg egy ram 3 év garral 6k, akkor 3-nál többet gar nélkül biztos nem adok érte, meg nem is árulom többért"
Ahogy elnéztem mások nem igazán így gondolkoznak.
-
Oliverda
félisten
válasz
Chaser #12814 üzenetére
Kerestem DDR2-t is. Egy értelmesebb pár OCZ (és nem a ratyi fingmax) 12-13K ami biztosan megy 1066/CL5 mellett. Btw 3K-ért nem hiszem hogy kapsz 2 gigás modult használtan.
Gyuri27: A jövő azt hozza hogy a következő generációs AM3 (~AM3+) procik már csak DDR3-at támogató IMC-vel fognak rendelkezni így azokat már nem rakhatod majd AM2/AM2+ lapba. Ergo az AM3 még legalább 1.5-2 évig támogatott lesz az AM2+ pedig 1 éven belül lehúzza a rolót. Legalábbis hivatalosan.
Amúgy AM3-as procikból is már elég szép a felhozatal. 9K-ért már ott a Sempron amiből jó eséllyel ACC-vel megvan az Athlon II X2.
-
Oliverda
félisten
válasz
Chaser #12811 üzenetére
Te tudom hogy úgy vagy vele de más nem biztos.
Élettartam alatt azt értettem hogy valszeg tovább lesz felhasználható egy pár DDR3 modul egy esetleges fejlesztésnél mint a DDR2.
"Hol tudsz 2x2 1333-ast 15k-ért? Nézem a boltban ahol szoktam vásárolni"
Hirtelen benéztem az aprók közé. Ennyiért még 1600as modulokat is találni már ott. Boltban ahogy néztem én is csak 9K/db aron találtam így nagy hirtelen de szerintem ha nagyon nekiül az ember akkor már kap 8K/db áron is akár. Másrészt nem mindenki bótban' vásárol...főleg errefele.
Ergo szerintem aki új alaplap vásárlásán töri a fejét annak nem árt elgondolkozni az AM3/DDR3 verzión ha hosszabb távra tervez.
-
törölt tag
A 880-as szérián belűl meglehetősen alapverziónak minősíteném a 883-at.
Az ALC1200 meg a Realtek oldalán nem létezik, szóval jó eséllyel csak egy átnevezett ALC888 (mert ugye az Anus miért is használná valaminek az eredeti nevét, lásd még a "saját fejlesztésű" AV100 és AV200 nevű DSP-ket...). Az ALC889A meg GB specifikus cucc.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Most már a HD3850 liheg a 9600GT nyakán.
#9929 DaDy0219: ASUS után bármi csak felüdülés lehet.
AZ AX78 egy jó kis lap lenne, de nekem az ALC 662 felhasználása döbbenet, az a hangchip alaplapi hangkeltők között is szarnak számít, nem fogom fel miért spóroltak rajta, nem lehet 1-200Ft-nál jelentősebb tétel egy jobb, mikor 15k-s lapot megéri 889A-val árulni...
Én ezt a lapot is számításba venném: ASRock A770CrossFire A specifikációk és a képek alapján pöpec kis lap, és még a BIOS-a is ismerős lesz. (sajnos az még ANUS örökség) -
diablo1984
veterán
a 3870 van kb a 9600gt szintjén, a 3850-es esetleg a 9600gso szintjét ha eléri, de általában nv-re fekvő játékok vannak, ati-s nem annyira, így a 9600gt szintjét nem éri el sohasem! persze alapórajeles eredményekről beszélek, a tunning az már más téma....a 3870-es is nemsokára 20k alatt lesz, a 4-es sorozat lenyomja az árukat!
-
leviske
veterán
Attól függ, hogy milyen játékokkal játszol.
Én leginkább a 9600GSO és a 9600GT közé tudnám belőni nV-s játékokban. ATi-s játékokban meg lazán a 9600GT fölött cirkál.
Egyébként szerintem a 256MB-os változat jobban megéri. Olcsóbb és hamarabb elfogy a kártya, mint a memória (Az ATi-knál jobb a memóriagazdálkodás)
-
VaniliásRönk
nagyúr
A BE2xx0-ek 45W-osak, ugyanazok mint a 4x50e-k. (régebben a kisebb BE-k G1-esek voltak, de ma már mind G2-es) A Black Edition az más, az szabadszorzós jószág, szabadabban lehet játszani a beállításokkal. Mondjuk igazán valami kisebb CPU-nál lenne ez nyerő, mert 13-as (vagy nagyobb) szorzóval azért már lehet gazdálkodni, akár a RAM, akár a HT belövéséről van szó, pláne AMD chipsetes lapokban, azok lazán elmennek 300-ig vagy akár tovább...
-
VaniliásRönk
nagyúr
Az F3-as egymagosok úgy tudom valójában hibás kétmagosok, ha két mag beérte 89/65W-tal, akkor a megmaradt egy szem magtól nem nagy szám a 45W. (F3-as X2 3800+-ból volt EESF változat 35W-os fogyasztással... válogatott db-ok alacsony feszen simán fogyaszthatnak radikálisan kevesebbet. Pl. most egy őskövület notiról írok, 180nm-es Duron van benne, ami max. 25W-os zabál, ahhoz képest, hogy 180-on hogyan fűtöttek a T-Birdök vagy a Palominók, elég figyelemreméltó. A fogyasztása pedig nem hit kérdése, különben seperc alatt szétolvadna az egész cucc a csába.
)
-
TomBoy1986
veterán
Sokkal kevésbé befolyásolja a fogyasztást az, hogy milyen órajelen vagy éppen milyen méretű L2-vel van megáldva a CPU, mintsem az, hogy mekkora feszültséget kap szegényke.
Pl. Phenomnál is úgy van a besorolás, hogy amelyik 1.15V-os alapfeszültségű az 65W-os, amelyik 1.2V-os az 95W-os, 1.25V => 125W, 1.3V => 140W
Itt egy anandteches teszt, amiben foglalkoztak ezzel: [link]
-
VaniliásRönk
nagyúr
Ha 45W-ot írnak rá, akkor annyit is eszik, az hogy teccós fogyasztásmérővel készült tesztekben néha érdekes eredmények születnek, amiket a táp hatásfokával sem korrigálnak (ami mellesleg a terhelés függvényében is változik), az más kérdés.
Nem hiszem, hogy sokan vannak akik nálam jobban szeretnének Abit lapot venni, de amiket most gyártanak azok alaplapok, menjenek velük a csába...
-
VaniliásRönk
nagyúr
Szerintem meg nem.
M55Plus-S3G-n pl. még a déli híd is forró, pedig nem kéne annak lennie.
A lényeg hogy ne hibázzon a CPU, attól hogy Unkown vagy épp Opteron még működik a cucc.#9765 newgamer: A chipsetek fogyasztását adják meg, az alaplapét nem. Az AMD chipsetek 8-10W körül fogyasztanak, az nVidiásak többnyire 20W+-t zabálnak.
-
diablo1984
veterán
segítek, olyan 50-52k között vesztegetik! de ne gondold, hogy az összes BE ilyen, szerintem ez egy kivételes példány, de azt sem tudjuk, hogy milyen fesszel, meg mennyire stabil! elvégre a csúcstartó egy dualcore-os intel proci nyolcezervalahányszáz mhz-vel, de azt is megnézném, hogy hogy crisys-ezik rajta a tulaja!
-
Gyuri27
félisten
-
raul560
tag
Köszi a válaszod! De RAMolyan max 9 ből akarom, kihozni! Ennyi a keret! Ha tudtok vmit szoljatok!
THX!
szerk: #8877 raul560 : Jó ez
Ha szükséged van az esatára, firewire-re, DVI-re, hdmi-re, raidre..blabla..intelnél normális chippel nincs ilyen, és a 780G igp-jéhez képest mind gyengébb. Az integrálttal akarod tolni a gépet vagy tervezel bele külsőt?
Háát csak egy videokarit akarok majd bele később valami izmosat! 9600gt 512 MB
Meg RACK
Hőfokszabályzo meg max kártyaolvasó -
Richter36
őstag
Nem hiszem,hogy olyan sokan használták ezt a megoldást.Ha csak azok nem akik nem akartak megválni AGP-s vidkaritól vagy nem volt pénzük teljes konfig cserére.
Én egy ilyen lappal (939Dual Sata2) vészeltem át az AGP-->PCIE váltást.
Egyébként jó kis lap volt.Noha nem volt tuning bajnok,de az Asrock nem is erről híres. -
antikomcsi
veterán
Ennyit találtam magyarul, a hitelességét nem tudom garantálni, de gondolom a cikk szerzője sem.Második generációs AMD 790FX chipszet
Forrás: IPON
-
AtHoS
nagyúr
Valami extra túlhajtási opcióról csiripelnek a 750-el kapcsolatban a verebek.
Van valami bekapcsolható opció, aminek következtében ~10%-kal bővül a túlhajtási képesség. -
Gyuri27
félisten
Na mi a szitu? Egyszerüen 5000 be?
VaniliásRönk: a select vérszegény. cl5 860 a vége 1.9-l. De 2v-l se megy többet. Viszont 5-4-4-15-t ki lehet hozni belőle. Tehát csak olyan helyre ajánlom ahova nem kell több kraft. Vagy számit hogy 4 giga 2 modul legyen, vagy a lap nem tud több feszt adni neki.
-
Gyuri27
félisten
A 4600 14 pénz körül van- Tehát nem sokkal olcsóbb az 5000 be-től. Természetes? Nem. De kérdezdmeg nándikát hányszor mondtam le a vásárlást, mert mindig közbejött valami.
Ram [link]A cl3-k drágák és nemis nagyon kapni. Így lett ez. Gondolván a finomokra.- = Zk = -: felejtsed el.
-
Gyuri27
félisten
De sappim lesz. Igaz nem fehér viszont piros.
Pwm hűtős, post kijelzős. Nándika barátomnál van már. Holnap megyek érte. -
Gyuri27
félisten
Az, hogy valami működik 10 évig sajnis sokat nem jelent. Valamit persze igen, de semmire nincs biztosíték.
Tele vagy lével Mint nyikoláj tetűvel.A 690g-n mennyit buksz 3 hét alatt?
A kingmaxokról nwm vár sokat az user mert olcsó. Meg hullámzik a teljesítményük. Egyik ilyan a másik olyan. [link], de gondolom nándi neked hozott volna 740g-t is vagy [link] -
akaido
addikt
Örömmel jelentem, hogy műxik minden alaplapi nForce zsugával.
Letöltöttem az AMD procidrivert, majd az Abit oldaláról a legfrisebb drivereket, és az Eszközkezelőben az Illesztőprogramok frissítését használtam és a megfelelő elérési utat megadva kerestettem meg a meghajtóprogikat.[link]Hja persze teljes WinXP reinst volt, partíció törlés is.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Lenovo Thinkpad T14 Gen 5 üzleti - Ultra 7 165U 16GB DDR5 512GB SSD Intel Graphics WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Z690 i9 14900K 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3090 OC 24GB be quiet Pure Base 500 850W
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2020 128GB White -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3584, 100% Akksi
- Samsung Galaxy S23 Plus / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12 Hó Garancia
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A14/Samsung Galaxy A34/Samsung Galaxy A54
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest