- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
Új hozzászólás Aktív témák
-
Taci
addikt
válasz
thomasrc #5323 üzenetére
Köszönöm a részletes választ.
@Joshi: Igazad van, nem tudom, szükségem van-e rá. Fotográfus leszek, és a képszerkesztéshez szükségem lesz egy színhelyes monitorra. Az viszont csak akkor lesz valóban színhelyes, ha kalibrálva lesz. Ezért gondoltam, hogy szükségem lesz rá.
De ha más tanácsotok van, szívesen meghallgatom. -
BigBlackDog
veterán
válasz
thomasrc #5226 üzenetére
Ez megnézem majd estefelé, vagy holnap. Ahogy látom, nem egy három perces mutatvány.
Túlvezérlés nem volt, gyárilag (monitor szerviz menüben) 255-ös maximális értéken vannak a csúszkák, onnan csak leszabályozni lehet.
Van egy olyan sejtésem egyébként (=Oázisos kollégával beszélgetve kaptam tippet), hogy a fényerőt kalibráció előtt pontosan a targetre állítottam és emiatt nem tudott a színcsatornákból megfelelően visszavenni, mert akkor a target alá ment volna a fényerő. Legalábbis, utóbbi időben, 7-8 cd/m2-el feljebb tettem a fényerő a targethoz képest a kalibráció elején és így szépen beállt.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
thomasrc #5226 üzenetére
Elvileg VGA LUT-ból is helyre kell tudnia húzni a fehéregyensúlyt, ha nem nyúl az RGB csatornákhoz egyáltalán akkor is. Főleg laptopnál szokott így zajlani, ahol nincs is semmi ilyen lehetőség a beépített panelhez. Response görbén utána látszik is hasonlóan ahhoz amit a kolléga mutatott, hogy egyik-másik csatorna kicsit kileng a többitől. De D65-re be kell tudnia húzni szoftveresen is. Pont ez lenne a kalibrálás lényege.
Én is így oldottam meg a sajátomon, ahol az RGB csatornák beállítása sajnos globális, ugyanakkor a Custom képrofilokból többet is kalibráltam és lenne köztük eltérés RGB csatornában amit sajnos nem ment el külön-külön profilonként a monitor. Nem volt semmi gondom, a szoftver megoldotta. -
mikrofon
veterán
válasz
thomasrc #4815 üzenetére
aham a videokártyánál lehet a probléma ha van vagy a beállításaimban mert van egy Dell u2412m és hp e241i is rákötve és mind a kettőnél volt vele probléma.
Mondjuk most néhány dolog más a kalibrálási beállításaimban mint eddig volt. Lehet ez a baj?
(Mondjuk azt, hogy clippelés nem nagyon tudom mi...)Jah meg mondjuk a laptopban van intel és radeon videokártya is, vagyis videovezérlő. Aztán fogalmam sincs, hogy melyik kezeli a dokkoló két display portját, vagy hogy ezt kell-e valahogy nekem beállítani...
-
janos666
nagyúr
válasz
thomasrc #4496 üzenetére
>>> Mi ez a "black level compensation"?
Van olyan, hogy "Black level" (célérték a feketére), "Black level correction", ami azt szabályozza, hogy mennyit szabad világosítani a "feketén" annak érdekében, hogy az megüsse a célzott fehéregyensúlyt (ennek nyilván akkor van értelme, ha a 0% nem valódi fekete, mint CRT-n vagy OLED-en, hanem "tejfekete", mint egy hagyományos LCD-n, vagyis igazból szürke, tehát annak is van színe, fehéregyensúlya, mint az összes többi szürke árnyalatnak, amit kalibrál a szoftver), van egy "Black point compensation", a profil fülön, ami majdnem ugyan ez, csak a kalibrációs 1DLUT helyett a profilos 3DLUT-ra vonatkozik (de itt már nem a "fekete" színéről van szó, csak a fényességéről, mikor az nem abszolút 0, de a profilban alapvetően szintén tökéletes feketéből indulnának a dolgok) és van végül egy "Black drift compensation", ami kalibrálás közben méri feketét, hogy elmászott-e (PDP-ken és LCD-ken is el tud a hőmérséklettől, pl. ha sokáig világos ábra van egy PDP-n, akkor fényesebb lehet utána kicsit a fekete, míg eltűnik az IR, vagy jobban felhősödhet az LCD, ha a mögötte lévő táp/SoC, stb felfűti a kijehelzőpanelt, ilyesmik).
Ezek számbavétele után elképzelésem sincs, hogy *Ropi* miről beszélt. -
*Ropi*
félisten
válasz
thomasrc #4496 üzenetére
Röviden: a fekete szintet és a panel fekete pontját hangolja össze, és úgy kell beállítani, hogy a kordinátarendszer bal alsó csúcsából induljon (lehetőség szerint, amennyire sikerül összehozni) a három színcsatorna. Én nem szoktam kiszámolni, hanem automatikusra állítom és azért 0.06-ra, mert egyrészt 0.05-nél kisebbre nem lehet, másrészt a 6 páros és páratlan számmal is osztható (2 és 3), és így mindig a legközelebb lesz nem pontos érték esetén is a célértékhez.
-
-
junior19
senior tag
válasz
thomasrc #4258 üzenetére
Csinálhatsz a DisplayCal előtt hardveres kalibrálást, legalább pontosabb lesz a megjelenítés, ahol nem lehet használni az icc-t. Csak megéri-e, több időt rá szánni erre, azután a DisplayCal -al nem lesz hamarabb kész. Az eredmény pedig nem biztos, hogy sokkal jobb lesz, mintha csak a DisplayCal-t használod. Ezt neked kell eldöntened. De a pc-monitor felhasználásnál figyelni kell a videókimeneti szint egyezésre is, mert ezekre általában a 0-255-öt szokás használni.
A hcfr-t semmivel nem tudod ellenőrizni, hacsak nincs másik hasonló programod. De sok értelme nincs. Gyakorlatilag az az ellenőrzés, hogy amikor kész vagy a kalibrálással, végig mérsz újra mindent, s ha szemmel sincs látható hiba, akkor jó a mérés. Ha ezután még mérsz a DisplayCal-al a pc-monitor felállásban, akkor az lesz a végeredmény.
Pc-projektor felállásban felesleges a hcfr után a DisplayCal-t használni, mert az mpc nem veszi figyelembe. Inkább a képeden ami most ki van jelölve, helyette az alatta lévő opciót kijelölni, s a cms opciókhoz megadni azokat az értékeket, amiket a hcfr-ben kaptál. Ha később rámérsz a hcfr-el, semmit nem kell csinálnod, mert a hcfr nem veszi figyelembe. Ha nem kalibrálsz, s csinálsz icc fájlt, akkor is van alapból egy icc fájl a színkezelésnél.Icc profilra akkor van szükséged, amikor a program, amit használsz, az kezelni is tudja. A böngésződet nem ismerem, a Firefox kezeli, a Chrome nem. Ezeknek neked kell utána nézni.
Az mpc sem kezeli automatikusan, ha jól tudom, ezért kell a madVR megfelelő opcióját használni. S hogy még tovább bonyolítsam, a 3dLUt-ot kezeli a madVR is elméletileg, tehát ha ilyet csinálsz, akkor azt tudsz a DisplayCal-al csinálni a hcfr után. Ebben nincs tapasztalatom, mert nem pc-ét használok lejátszásra. Hátha erre jár majd valaki, aki ebben járatosabb. -
junior19
senior tag
válasz
thomasrc #4256 üzenetére
Kezdem a végéről. Lehet különbség a két minta között, de az minimális. Ahogyan az AVSHD lemezen található 3 féle verzió között is van minimális eltérés. De nem ez okozza neked a különbséget.
Még mindig nem derült ki, hogy mire használod a pc-ét, s mire szeretnél kalibrálni.
Ha csak képnézegetőt, firefox, egyéb programok amikkel meg lehet etetni az icc fájlt, akkor elég a DisplayCal. A programokat beállítva színhelyes lesz a megjelenítés, amennyire a megjelenítő engedi. Ezek előtt felesleges egy teljes értékű hcfr-es hardveres kalibrálás is.
Az mpc hc is figyelmen kívül hagyja az icc fájlt, tehát annak használatához meg a DisplayCal felesleges. A madvR -ba belehet adni a cms adatokat, de elég a hardveres kalibrálás eredményeit megadni.
Szerintem azt a különbséget méred, s ez a nagyobb eltérés, amit az icc fájl használata eredményez az alaphelyzethez képest. Ez ugyanis inkább forrásoldali beavatkozás. Magyarul ha a monitorodhoz bekalibrálod a gépet, s ezt használná a projektor kalibrálásához, akkor már nem az alapvideo szinthez lenne kalibrálva a projektorod, hanem egy megváltoztatotthoz. A forráskészülék is másképp adják ki a videójelet, hol kisebb, hol nagyobb eltéréssel.
A DisplayCal-os mérés után felesleges a hcfr-el ellenőrizni, mert ha nincs eltérés, az azt jelentené, hogy a DisplayCal nem korrigált semmit.
Majd ha megtalálom, volt egy cikk erről, hogy milyen pc-ét, s milyen beállításokkal lehet használni a hardveres kalibráláshoz, akkor majd linkelem.
Szerintem teljesen normálisan működik nálad a mérés, csak feleslegesen dolgozol.
ICC fájlhoz a DisplayCalos mérés tökéletes, s felesleges mást beállítani, a progi úgyis korrigál. S szerintem az sem veszi figyelembe a betöltött icc fájlt, mert akkor már az is fals lenne. De erre majd reagál valaki, ha nem így van.
Filmnézéshez MPC-hez csinálsz egy hcfr-es kalibrálást, ha használsz madvR, akkor megadod a cms adatokat, s akkor a madvR a megjelenítő képességeihez korrigálja az értékeket, nem a szabványhoz. De ha pontosra tudod kalibrálni, akkor ez is felesleges. -
junior19
senior tag
válasz
thomasrc #4254 üzenetére
1, Monitorhoz displaycal, a projektorhoz is csinálhatod vele, csak akkor a lejátszó progival kell játszani, ha lehet. Ha nem a pc a lejátszó a projektorhoz, akkor marad a hardveres kalibrálása a projektornak. Ez lassabb, neked kell szórakozni vele, míg a DisplayCal az magától dolgozik.
2,"Én viszont pont ellenkezőjét tapasztalatom, hogy miután DisplayCAL-al csináltatok egy icc profilt és azt aktiválom Windowsban, akkor HCFR-ben elcsúszik a szürkeskála"
Én itt pont nem találok ellentmondást. Gondolkodjunk. A DisplayCal csinál neked egy korrigálást az alaphelyzethez képest. Ezt használod a winben. Mérsz a hcfr-rel, de ha a hcfr generátorát használod, akkor ott a generátor beállításánál ki is van pipálva, hogy nincs engedélyezve a video lut. Ezért ugye megint az alapállapotot méred, magyarul az alaphelyzet és a korrigált közötti különbséget. Ha nem lenne különbség, akkor a DisplayCal nem csinált volna semmi korrigálást. Ha más mintát használsz, az is okozhat eltérést, illetve a DisplayCal mintái és a hcfr használata közben használt minták között is lehet eltérés.
Egyébként én szoktam ellenőrzésre különböző tesztmintákat használni, az AVSHD szürkeskála videó anyaga ellenőrzésre nagyon jó, egy 3-as deltaE érték azért már igen csak látható.
3, Ha azt csinálja a projektornál a dinamikus írisz, mint a tévéknél a dinamikus kontrasz, akkor sok értelme nem lesz használni. Mert ezek általában a sötétebb részeket még sötétebbé teszik, így lesz kontrasztosabb a kép. De ezzel már sok fekete részletet be is zárnak. Ha viszont kalibrálva lesz, akkor a kevés fénymennyiséget amúgy is meg kell emelned a gamma szint eléréséhez( már ha lehetséges), s mivel valószínűleg sokkal hullámzóbb lesz a menet, így nagyobb mértékben kell majd belenyúlni kalibráláskor. -
junior19
senior tag
válasz
thomasrc #4252 üzenetére
Hali!
Mivel senki nem válaszolt, megpróbálok az én tudásom alapján, bár én a DisplayCalos kalibrálásban nem igazán vagyok otthon. Majd valaki legfeljebb kijavít, ha hülyeséget írok.
1, Tudni kellene mi a cél? Mire használod a megjelenítőt. Ha filmnézés, akkor nem kell a progival ICC fájlt készíteni, hardveresen kalibrálod a megjelenítőt. Szürkeskála, gamma, színkezelés. Ha a pc-ét használod lejátszónak, akkor a madVR-ban megtudod adni a cms értékeit, de ebben nincs tapasztalatom, mennyi erőforrást igényel ennek a feldolgozása, bírja-e a géped. Ki kell próbálni.
Ha a böngészőt, képnézegetőt, a gép más tevékenységét szeretnéd színhelyesre kalibrálni, akkor nem kell a cms-t állítgatni, csak a fehéregyensúlyt kell beállítani és a program mindent megcsinál.
2, Az elsőből adódik, hogy felesleges kalibrálni a kijelzőt, ha a displayCalal is fogsz kalibrálni. Az pedig természetes, hogy mást mérsz a hcfr-el, mint a displaycal-al. Ha jól tudom a hcfr figyelmen kívül hagyja a lutba betöltött icc fájl értékeket, így pont akkor lenne rossz a displaycalos mérésed, ha egyezne a hcfr-el.
3, Nem ajánlott az ilyenek használata, mint dinamikus kontraszt, dinamikus írisz. Ha mindenképpen használni akarod, akkor a kalibrálást is azon az értéken kell csinálni, mint ahogyan használni szeretnéd. Ha egyáltalán kalibrálható lesz a használatával a kijelző azon a részen, ahol belenyúl a képbe. Ez leginkább a gamma értékét változtatja meg. Kapsz szerintem egy sokkal rosszabb gamma menetet, amit korrigálni kellene a szabványhoz, s nem tudni a sok korrigálás mit ront egyébként a képen. Kikapcsolt állapotban pedig kevesebb problémát okozna, a cél pedig úgy is ugyanaz.
Ha megméred kikapcsolt írisz állapotban, s úgyis, ahogyan használni szeretnéd, s felrakod a gamma menetek méréseit, illetve a szürkeskála ábrákat, akkor többet lehet segíteni.
Sok sikert.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- FÓLIÁS! LG UltraFine 32UN88A-W Ergo IPS Monitor! 3840x2160
- Lenovo ThinkVision P27U-10 3840 x 2160 4K monitor - PIVOT - HDMI - USB- C - több db - gari + számla
- Fóliás LG 27" 27ML60SP-W IPS LED Monitor!
- Samsung Full HD LED Monitor
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- OLCSÓBB!!! Apple Ipad Pro 2 gen2 10,5" 2K retina A1709 64GB
- Samsung Galaxy S23, 8/128 GB, Kártyafüggetlen
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest