- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Realme GT 2 Pro - papírforma
- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- iPhone topik
- Apple iPhone 15 Pro Max - Attack on Titan
Új hozzászólás Aktív témák
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5272 üzenetére
Na de ki mondta, hogy az "Oázis D65" az abszolút pontosságú? A te elmondásod alapján a zöldes tint sehogy se hangzik természetesnek.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5269 üzenetére
Igen. A white pont is legyen As measured! Így jobb kontrasztot kapsz. Úgyis az interaktív méréssel állítod a monitor menüjében.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5266 üzenetére
Nemtom milyen technológiával működik a háttérvilágítás, de ha DC szabályzású, akkor lehet némi colour drift a ledek színében is ha ennyire leveszed a fényerőt. Olyan 100-140 nit között szokás kalibrálni sRGB színtérben SDR módban. Ebben a tartományban a háttérvilágításnak is optimálisnak kell lennie.
Bekalibrálod, majd ha kész a profil utána azt csinálsz a monitorral amit akarsz... Én is nyilván tökig leveszem sötét szobában. Viszont színmunkát nyilván sztenderd fényerőn és szobavilágítással csinálok. -
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5266 üzenetére
A WB drift-ről írtam feljebb. Ki kell kísérletezni egy optimális értéket amivel oda esik ahova szeretnéd nagyjából. Azért 8 bites panellel is be kellene tuni lőni olyan +-50 Kelvin-re. 10 bitessel megvan a +-10 Kelvin is nálam.
Hogy miért van erre szükség és miért nem oda teszi amit beállít az ember? Passz.
A feltételezett WB-t máris 6900-ra taksálja, amivel már meg is bukott a profil: mért és beállított WB különbsége 2.85, ami bukta.
Amúgy mi ez a 60 nit fényerő? Senkit nem láttam még 60 nitre kalibrálni.
Valamint a kontrasztod is bezuhant kicsit. Fehér- és feketeszint az "as measured"-re van állítva? -
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5264 üzenetére
Hacsak nem pécsi vagy, akkor passzolok.
Még egy-két napig vagyok itthon és épp nálam van a kalibrátor. -
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5261 üzenetére
Amúgy ha hiszel az eszköznek, hogy jó arra, amire kitalálták, akkor elvileg jó az, amit kapsz.
Ha a kalibrátor azt mondja 7000 Kelvin, akkor az 7000 Kelvin. Ehhez képest a te 6500-as mérésed nyilván vörösebbnek fog hatni.Oázis féle monitor kalibrálásról feljebb már leírtam a véleményem. Azt tartom is, amíg nem a te gépedhez kalibrálják hozzá a monitort. (Nemtom. Így volt? Bevitted a géped? Vagy kijöttek házhoz?)
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5261 üzenetére
Teljesen ugyanazt akkor nem fogod látni a két különböző képernyőn. Hasonlót kihozhatsz belőlük, de ugyanazt aligha. Egyszerűen azért, mert nem ugyanaz a két monitor. Még egyforma kijelzőknél se garantált, hogy csontra meg fognak egyezni. Ilyen precizitáshoz már kéne a 10 bites panel minimum - mert ide már kevés a 256 árnyalat -, meg persze mindkettőnek fednie kellene ugyanazt a színteret, mindkettő tudja ugyanazt a fekete szintet, mindkettőnek legyen hasonló a natív gammája, stb.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5259 üzenetére
Passz. Spektrót többnyire csak szakmabelieknél találsz - mert átlagembernek minek kell ilyen méregdrágán, érted. Én egyszeri fotósként nem mentem ennyire bele ebbe, mert nekem megteszi a 2 dE eredmény is. Illetve olyan monitorjaim vannak, amikhez van letölthető korrekció.
Tudom, tudom az vki más gyártási szórásához van, de talán precízebb talán, mint a generic profil.A két ugyanolyan monitor - ha jól emlékszem - nálad ugyanaz a típus csak eltérő életkor?
Én eddig csak egyszer kalibráltam ilyet egy videós ismerősnek, de vak vezet világtalant alapon ugyan, de ott azért sikerült szemre hasonlót kihozni. Igaz azért a kettő közt elég durva különbségek voltak fényerőben és RGB gain-ben, szóval azt látva én nem lepődök meg rajta, hogy akár jó nagy szórások lehetnek még egy terméken belül is. Persze hozzá kell tenni, hogy ezek olcsó irodai monitorok voltak.Én magam én csak a laptopot próbáltam hozzákalibrálni a félprofi grafikus monitorhoz, de ott nyilván azért nem lett egyforma minden, mert az egyik 6 bit + frc és ~70% sRGB, a másik meg 8 bit + frc és vmi ~140% sRGB. A WB és fényerő úgy szemre megegyezett, de az árnyalatok nem voltak jelen a laptopon, amiket a másikon láttam.
Amúgy így emlékezetből asszem nálam is kicsit melegebbre kalibrál a DisplayCal, mint mondjuk a monitor gyári beállítása. De nekem ez tetszik. Verification jelentése szerint ez 6500 Kelvin, szóval én ezt elhiszem neki és én ennyivel letudtam a dolgot.
Hogy mit lát a szemem, az amúgyis szubjektív és nem mérvadó, mert pár perc alatt hozzászoksz.
Ez meg ugye nem ABX tesztkörnyezet, hanem mindennapi felhasználás, ahol változik a szoba fénye, változik a monitor fényereje, ki-/bekapcsol a kékfényszűrő a Windows-ban, stb.
Nekem a 3500 Kelvin-es kékfényszűrő képe is kellemes esti félhomályban. Egy idő után fel se tűnik. Akkor lesz hirtelen vörös minden, ha vmiért felnyomom a világítást a szobában és eltekerem D65-re a hőmérsékletét. Mert amúgy a világítás is inkább 3000 Kelvin-en szokott menni. D65-re csak színmunka esetén teszem fel, vagy ha nappal is kell a villany, mert annyira el van borulva.
Ezért is nem érdekel mit lát a szem, mert az nagyon jól alkalmazkodik bármihez. Összehasonlítani lehet csak objektíven, azt is csak gyorsan egymás után. Minden más látott dolog szubjektív. -
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5256 üzenetére
Mit is szeretnél tulajdonképp elérni? Ha abszolút pontosságra törekedsz az ott kezdődik, hogy végy egy spektrofotométert. A vöröses szerintem természetesebbnek hat. Elvégre a WB is a kék-vörös csatornán mozog. A zöld tint sehogy se áll jól. De ha ennyire zavar a vörös, akkor csalj egy kicsit: vedd le mondjuk 6400 Kelvin-re. Illetve ne felejts el ellenőrizni sem! Lehet, hogy az ellenőrzésnél kijön a WB eltérés. Nekem pl a laptop képernyőn nehéz belőni nagyon a 6500K-t, mert egyszerűen elcsúszik cirka 50K-val. Aztán ha annyival lejjebb veszem, akkor utána már csak 30K-val csúszik el, stb. Ez olyan, mint a célba lövés. Kicsit kísérletezni kell vele. Persze laptopon nincs RGB gain nyilvánvalóan, így csak szoftverből tudja helyre húzni az RGB-t. Ráadásul 6 bit + frc panel, szóval lehetnek ilyen pontatlanságok amikor már csak 10-20 Kelvin finomhangolások mennek.
Persze, hogy létezik. Mivel az eszköz korrekció eltérő lehet. Elég ha a monitor típusánál egy nem megfelelőt adsz meg és láthatsz csodákat.
Sajnos ha egy a nem a te saját monitorod spektrumválaszához bemért korrekciót használsz, hanem vmi általános(an kielégítő) fájlt, abból lehetnek ilyen apró eltérések.Ennél pontosabb kalibrációhoz kéne a spektroval történő keresztkalibráció, ahol a - ha jól értem a koncepciót - a spektro beméri a monitor háttérvilágításának fényspektrumát, majd ehhez korrigál a kalibrátor. Mert amúgy max csak találgatni lehet, hogy egy fényforrás milyen spektrum görbével rendelkezik. Vannak ezek az általános fájlok a programokban amik vagy közelítik a valóságot vagy nem. Aztán vannak gyártási szórások a monitorokat illetően és a kalibrátorokat illetően is. Ha a te monitorod háttérvilágítása technológiából adódóan pl. más hullámhosszú vöröset bocsát ki, mint amire a szoftver a beállítások szerint számít, akkor ez lehet belőle.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog #5255 üzenetére
Játszadoztam tovább... Csináltam ugyanolyan paraméterekkel egy kalibrálást, mint ahogy Oázisnál is történt. Csináltam egy-egy képet ugyanolyan paraméterekkel (WB, záridő, blende, ISO). Fent az Oázisos eredmény, lent a saját;
Létezik, hogy ekkora eltérés legyen két kalibrálás között? A mostani profilt nagyon kicsit érzem vörösesnek, az Oázistól kapott profilt pedig zöldnek. Persze ez is csak relatív, hosszabb távú használat után lehetséges, hogy más véleményen lennék.
-
Joshi
titán
válasz
BigBlackDog #5253 üzenetére
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog #5252 üzenetére
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5243 üzenetére
Ez a történet nem kerek. Nem tudom mit csinálsz rosszul, de nem tudok már másra gondolni, mint hardver hibára.
Amúgy nem kereskedői support-ra gondoltam, hanem gyártóira. Adj be egy ticket-et Calibrite-hoz! Oázis féle kalibrációról csak hallottam eddig, de azt én komolytalannak tartom. Max ha beviszed a komplett géped, hogy na most ezt a VGA-t ehhez a monitorhoz legyenek szívesek (a saját kalibrátoroddal és szoftverrel a te esetedben).
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5241 üzenetére
Ennek így semmi értelme. Support. Aztán lássuk mit mondanak rá! Nincs kizárva a műszer hiba.
Csak hozzávetőlegesen, nekem nem volt probléma összekalibrálni egy félprofi monitort egy 6 bites TN laptop panellel - ugyanazzal a Display Pro kalibrátorral, ami neked is van. Ugyanolyan a WB, fényerő, minden. Persze avatott szem hamar kiszúrja, hogy utóbbi egyszerűen nem tud megjeleníteni sok árnyalatot (>99% vs <70% színtér lefedettség), de messziről hasonlítottak.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5239 üzenetére
Ha a gyári szoftver is tint-el, akkor kíváncsi leszek mit mond a support.
Azért a CCProfiler elég bolondbiztos tudtommal. Csupán egy next-next-finish varázsló az egész és jár a csomagban beépített korrekciós fájl is, igaz elég generic, de kielégítően kéne működnie a legtöbb monitorral. -
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5237 üzenetére
Esetleg a Calibrite saját szoftverével? Kaptál hozzá szoftvert, nem?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog #5236 üzenetére
Illetve, ami furcsa; kalibráltam BasiCColorral és DisplayCALlal is. Mindkettőnél natív fényerő és fehéregyensúly volt megadva (egyelőre csak laptopon tudtam kipróbálni). Érdekesség, hogy BasiCColor kb. csak a gammán változtatott az előnézet alapján, míg a DisplayCAL rárakott egy sárgás-pirosas árnyalatot is. De nem igazán értem, hogy miért. Kíváncsi leszek, hogy normál monitor esetén mit fog mutatni.
-
zohan1970
csendes tag
válasz
BigBlackDog #5223 üzenetére
Nagyon alacsony a fenyero
100 ala csak nagyon komoly monitornal lehet menni. -
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5230 üzenetére
Boom!! My mind just exploded.
Én már azt sem értem miért kell ezt ki-bekapcsolni. Miért nincs vmi színtér transzformáció windows-ban, ami az SDR tartalmat a hozzá tartozó sRGB színtérben és gammával jeleníti meg HDR módban is. Szóval mappelje be nekem HDR módban az SDR tartalmat úgy, mintha be se lenne kapcsolva ha csak a szokásos nem HDR dolgok vannak megjelenítve. E helyett ahogy leütöm azt a kombót megvakulok, mert a böngésző fehér háttere ki fogja szúrni a szemem. Miért nem lehet átmappelni ezt a fehéret vmi emberi fényerőre, főleg ha van kalibrált képprofil telepítve?
Szóval kalap kaki, ahogy ezt a Win kezeli. Csúcsfényt nekem kb sosem szabadna látnom asztali munka mellett. Vagy nekem lóg bilibe a kezem, hogy lehetne ezt intelligensebben is. -
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5229 üzenetére
Fényerő szoftveres lekorlátozása csak a kontrasztot csökkenti valamelyest, ha nem tud kifutni a response görbe 255-ig. Én azt "as measured" beállításon hagyom és interaktívan állítom be a targetre. Így legalább egy csatorna mindig ki fog futni 255-re és így kapod a legjobb kontrasztot. Persze ez már csak szőrszál hasogatás a WB anomália mellett.
-
thomasrc
tag
válasz
Pár gondolat:
AVS HD 709 tesztlemezzel nézd meg, hogy nincs-e túlvezérelve valamelyik csatorna:
Misc Patterns/A - Additional/4-Color Clipping.mp4A biztonság kedvéért ránézhetsz a végpontozásra is:
Basic Settings/1-Black Clipping.mp4 és 3-White Clipping.mp4(Az icc profil ne legyen betöltve közben. Azután csekkold, hogy a végpontozást és az RGB együttfutást beállítottad.)
---
A "Display & Instrument" fülön a "Correction" opciónál kattints a földgömbre, ott válassz ki egy korrekciót, ami a monitorhoz és műszerhez való. Valószínűleg fog találni.
---
A fehéregyensúlyt hogyan állítod be? Ugye a csúszkák állításakor nem mész a gyári érték fölé? - Ha azt látod, hogy a zöld jócskán túllóg a többin, akkor nyugodtan húzd le a zöldet, ameddig a pirosból vagy a kékből nem lesz sok. Tudom, hogy a tutorialok csak a R és a B csatorna manipulálását javasolják, de az én monitorom is olyan, hogy muszáj hozzányúlni, mert máshogy nem jön össze.
---
A monitoron a képi módok közül olyat válassz, ami nem pimpelt gyárilag. Bár gondolom erre figyeltél, de hátha.
---
Ha ezek egyike sem hoz eredményt, akkor vagy mégiscsak jó az eredmény és csak szokatlan a szemednek vagy belefutsz valamilyen buktatóba, amire nem gondoltunk még vagy a műszerrel van valami... Kizárásos alapon szerintem ezek a lehetőségek maradnak.
-
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5224 üzenetére
Hát ezek jó kérdések. Ennyire nem értek a monitorok lelki világához. Ezt lehet egy monitoros topikban kéne megkérdezni, mert itt sajnos nem jár túl sok szaki aki tényleg jártas a kalibrálásban. Esetleg a tévés topikban szokott lenni még pár szaki, aki keni a témát a kalibrálást is beleértve.
Én nekem már az magas miért nem tudja kihozni semlegesre a mérés a fehéregyensúlyt, pedig a beállítások mind jónak tűnnek. A háttérvilágításhoz is elvileg elégséges az LG WLED korrekció. Néztél hozzá letölthető korrekciót, hogy van-e?
A 8 éves monitornál is elvileg be kéne tudni állítania a fehéregyensúlyt még ha el is gyengült a háttérvilágítás kissé. De ha nem tévedek ez inkább a régi fénycsöves monitoroknál volt jellemző, hogy ahogy öregedett változott a színképe a fénycsőnek. A modern ledes monitoroknál már nem nagyon kéne ilyennek előfordulnia, főleg mivel az emberek 99%-a a fényerő negyedét se használja napi szinten.
Enyémben is elvileg van HDR, de soha semmire nem használtam (Win10-ben ez olyan esetlenül van megoldva, hogy kapcsolgassa ki-be az akinek két anyja van!).
-
BigBlackDog
veterán
válasz
UPDATE: Annyit már el tudtam érni, hogy nincs pirosas árnyalat. Szervizmenüben is visszaállítottam automatikusra az RGB értékeket, ismét nyomtam a monitornak egy resetet, meg pár win újraindítás is volt. Viszont néhány kérdés még van;
- Természetes, hogy ugyanolyan paraméterekkel kalibrálva a 8 éve használt monitor minimálisan sárgásabb árnyalatot kap, mint az új, néhány hónapos társa? Vagy ez kalibrálási hiba?
- A pár hónapos S2721DGF Oázisnál kalibráltatva volt megvételkor. Viszont most ismét kalibrálva itthoni környezetben szemnek más eredmény jött ki. Az Oázis által adott profil semlegesebbnek tűnik, a mostanival kicsit tompábbak a színek, talán sárga-zöld felé csúszik el minimálisan. Elképzelhető, hogy pár hónap alatt ennyit változott a panel, vagy érdemes tovább játszadozni vele? -
Teasüti
nagyúr
válasz
BigBlackDog #5221 üzenetére
1. Felteszem jó a szemed és nem a zöld monitorhoz van hozzászokva.
2. Felteszem megfelelő korrekció van kiválasztva DisplayCal-ban a monitor(ok) típusához megfelelően.
3. Ha Calibrite a neve, akkor az kb egy teljesen új eszköz elvileg.
4. Felteszem, hogy a műszer teljesen felfekszik a monitorra; nem jut környezeti fény a szenzorra. A legjobb sötét szobában kalibrálni.
Ha a fentiek közül mindegyikre igen a válasz, akkor dobj fel egy-egy screenshot-ot DisplayCal beállításairól, amivel kalibrálsz. Ha minden jónak tűnik és mégse fasza, akkor lehet menni a support-hoz. -
KTTech
veterán
válasz
BigBlackDog #5184 üzenetére
Használj LUT Loadert. Soha nem szabad csak a Windowsra bízni a színprofil kezelését... (főleg, mert egy 2D-3D váltás törli is... az meg sűrűn előfordul)
-
Joshi
titán
válasz
BigBlackDog #5186 üzenetére
Szerintem én is egyértelműen válaszoltam. A színprofilt a Windows kezeli, teljesen mind1 hogy milyen vga-val történt a kalibrálás. Ha valami gond van, akkor az csak az Intel-Windows driverben keresendő. Azért is írtam, hogy ez inkább Windows kérdés.
-
Joshi
titán
válasz
BigBlackDog #5184 üzenetére
Az teljesen mind1 hogy milyen gpu-val kalibrálták az adott kijelzőt. Ha van ICC profil, akkor azt a Windows fogja kezelni. Esetleg váltottál operációs rendszert? Vagy kérdezz utána a Windowsos topikba, hogy ez hogy van.
ui.: azt azért leszögezném, hogy a kalibrálást célszerű otthoni környezetben elvégezni.
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #1613 üzenetére
Persze.
Mármint az ámítógéphez.
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #1609 üzenetére
"1. Miért szükséges a hardveres (durva) kalibrálás..."
A hardveres kalibrálás a panel legfőbb állítható tulajdonságait állítja be: a fehéregyensúlyt, azon keresztül pedig az összes főbb paraméterre hat. A fényerő a fehér ponthoz közel hangolva a legnagyobb, ebből adódóan a kontraszt is, stb...
"...ha színprofillal is meg lehetne oldani mindent, ha jól értettem (simán csak törekedünk a monitor tökéletes, natív színvisszaadására is)?"
Hogyan akarod egy autó alapjáratát csökkenteni, ha a gyújtása eleve el van állítva? Nem a gázbowdent lazítod, hanem a gyújtáson finomítasz.
"2. Nézegettem teszteket az I1D Pro-ról, de sehol nem láttam, hogy a monitor menüjében történő RGB értékek állítását igényelné a kalibráló szoftvere. Ezek szerint az I1D Pro-val csak profilba történő kalibrálás lehetséges, vagy esetleg valamilyen módon megoldható/szükséges a monitor natív, OSD-ből történő (elő)kalibrálása is?"
Az i1Pro (ahogy az i1Display Pro is) szoftvere képes a monitort DDC/CI kapcsolaton keresztül automatikusan beállítani, így felesleges kézzel nyomkodni.
"A kontraszt egy adott fényerőszint mellett nem csak attól függ, hogy a monitor menüjében, vagy a színprofilban lévő kontraszt értéket mennyire állítom be (tehát maximális kontraszt esetén, nem a maxra felhúzott kontraszt szint a nyerő)?"
Alapvető fogalmi zavar van a köznyelvben a kontraszt körül: az olyan LCD monitorokon, amiken csak 2 csúszka van, a contrast feliratú csúszka valójában a fényerőt szabályozza, a brightness feliratú csúszka pedig csak a fekete szintet tudja rontani. Tehát a maxra felhúzott kontraszt esetünkben maximális fényerőt jelent, ami azonban valószínűleg több, mint a kalibrált állapothoz szükséges, így visszaveszel belőle amíg el nem éred a kívánt világosságot (a fényerő csúszkát érdemes a minimum közelében tartani, hogy a fekete szint ne romoljon túlzottan).
"I1D Pro-val lehetséges TV-k, telefonok képernyőjének kalibrálása is? Ilyen készülékeknél, ahol nem lehet betölteni színprofilt és kalibráló program sem használható, ott hogyan történik a kalibrálás és mennyire lesz tökéletes egy PC-s környezetben használt monitorhoz képest?"
Tévedés, hogy nem használható kalibráló program: legfeljebb nem az adott eszközön fut.
Pl. a saját Samsung S3-amat is kalibráltam: Androidra és iOS-ra is van kalibráló szoftver.
(#1611) KTTech: Majd ha hazaérsz bekalibráljuk a Nótádat.
Az X-Rite alkalmazása azért jobb a Datacolorénál, mert amíg az csak a saját alkalmazásában színhelyes, az X-Rite megoldásával bármilyen alkalmazás színhelyes képet ad a kalibrált Android rendszeren.
-
KTTech
veterán
válasz
BigBlackDog #1609 üzenetére
1.: Azért, hogy minél kisebb korrekcióra legyen szükség. A szoftveres korrekció a szükséges rossz, és tényleg rossz, mivel lépcsőződés léphet fel a színátmenetekben.
2.: Mint bármely másik kalib, pont úgy működik ez is. Lehetséges vele a monitor előkalibrálása.
3.: Nem feltétlenül.
4.: TV-k igen, telefonok elég korlátozottan, vagy sehogy. -
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #1606 üzenetére
"Utóbbira miért van szükség (esetleg nem lineáris a monitor RGB skálája a színintenzitás függvényében, tehát, ha beállítok 250:240:230-as RGB értéket, akkor 125-ös vörös érték mellett már nem 25:24:23 lesz a vörös-zöld-kék arány)?"
Mert a világítás fényerejének változása kihat annak a spektrumára (csúszik), ez hat a színek együttfutására is.
"ICC profil nélkül, kizárólag a monitor menüjéből állítva az RGB értékeket nem lehet ugyanolyan jó eredményt elérni színhűség tekintetében, mint ICC profillal?"
Nem, mert a monitor menüje (kivéve, ha hardveres önkalibrációra képes modell) a saját LUT-ját és a referenciapontok számát tekintve jóval korlátozottabb, mint a számítógépen futó kalibráló szoftver, ami *elviekben* a teljes színterű VGA LUT bármely pontját képes módosítani, tehát szoftveresen maximális pontosságú (az más kérdés, hogy a monitor mennyire képes követni).
- Első (durva) lépés a megjelenítő hardveres beállítása: az optimális fehéregyensúly, fényerő, az ebből adódó maximális kontrasztátfogás meghatározása, valamint a színcsatornák kiegyenlítése: a megjelenítő hardverének a referenciaszínek optimális visszaadásához legközelebbi beállítása. Ezt a monitor normál profilmenüjében vagy akár a szervizmenüjében is el lehet végezni, utóbbinak a hátránya egyben az előnye is: mivel nem könnyen hozzáférhető, ezért utólag csak hozzáértő tudja módosítani (viszont mivel az elállításával a kalibrálás érvényét veszti jobb is, hogy nincs szem előtt. Valamint egy áramszünetkor, vagy a monitor felhasználói menüből történő resetelésekor nem nullázódik, mint a felhasználói profilmenü beállításai.
- Másodjára a szoftveres finomhangolás, amiből a monitor profilja készül: ez a hardveres beállítás pontatlanságait korrigálja a videokártya LUT-ba (Look Up Table) írt korrigáló értékekkel, hogy a lehető legpontosabb legyen a színegyüttfutás és a legkisebb referenciától való eltérés. A kalibrálás pontosságától függően pár száz, vagy akár több ezer referenciapontot is tartalmazhat: figyelembe veheti a panel drifteléséből adódó fekete szint és fehér szint lebegést is - minél több pontot tartalmaz, annál jelentősebben növeli meg a kalibrálás időtartamát.
Egy hardveres kalibrálás a színprofilja nélkül olyan, mint egy étel hozzávalói egy halomba kiöntve, de recept nélkül.
-
válasz
BigBlackDog #1606 üzenetére
Meglehet, hogy nem lenne szükség rá, ha tökéletes eredményt lehetne elérni pusztán hardveres kalibrálással, de ez lehetetlen. Nagyon meg lehet közelíteni, de valamennyi korrekció mindig kell szoftveres oldalról. Olcsó TN-nél nagyobb, profi IPS-nél kisebb, mivel pontosabbra lehet lőni. (Ha tévedek, akkor javítsatok ki nyugodtan)
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #1585 üzenetére
Az alapvető, hogy egyforma színviláguk lesz kalibrálás után (már amennyire a hardvereik engedik).
Több monitoros rendszereket is közös nevezőre hozunk: ez a lényeg.
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #1583 üzenetére
Nem tudom mi az elvárásod velük szemben.
Az az LG monitor TN panelos, tehát fotószerkesztésre eleve alkalmatlan, de az biztos, hogy kalibrálás után közelebb lesz a valósághoz.
A laposokban *talán* IPS panel van, de ezt csak pontos típusszám alapján lehet megmondani (vagy még úgy sem, mert van, amit többféle panellel szerelnek és nem jelölik külön, szoftveresen lehet kiolvasni). Ha IPS-ek, akkor szerencséd van, mert azok jobb színvisszaadással rendelkeznek.
-
*Ropi*
félisten
válasz
BigBlackDog #1581 üzenetére
"Néhány otthoni monitor (laptop és asztali) kalibrálásához mit ajánlotok?"
X-Rite i1D3 minimum.
"Nézegettem a topikban emlegetett eszközöket, de eléggé húzós az áruk ilyen minimális eszközszám mellett. Bérelni érdemes ilyeneket (ha igen, akkor hol)?"
Bérelni egy dolog, de kezelni is tudni kell: pl. nem mindegy, hogy milyen panelt milyen szoftverrel kalibrálsz.
Plusz ahány monitor, annyiféle trükk a minél pontosabb kalibráció elérése érdekében. Szóval ez nem ilyen "next-next-next" típusú,folyamat.
Pontosabban lehet úgy is csinálni, de akkor az eredmény is olyan lesz.
"Használt kalibráló eszköz mennyire veszélyes (gondolom egy idő után ezek is elöregednek és onnantól kezdve már nem ugyanazt az eredményt adják)?"
i1D2 ill. Spyder 3 szériákig volt jellemző a gyorsan öregedő, kémiai alapon működő szenzor: ez nagyságrendekkel gyorsabban öregedett, mint a mostaniak.
Neked kell eldöntened, hogy megéri-e beruháznod egy olcsóbb, ~70-80.000 Ft-os eszközbe, vagy mással kalibráltatod a megjelenítőidet és kb. 6-8 alkalom alatt fizeted ki részletekben (ha félévente kalibráltatsz akkor ez 3-4 év ugye).
Ha úgy döntesz, hogy mással kalibráltatsz, akkor hozzám is fordulhatsz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Elektromos autók - motorok
- Nem tetszik a Procon-SP-nek, hogy a Nintendo távolról kivégezheti a Switch 2-t
- Synology NAS
- TCL LCD és LED TV-k
- PlayStation 5
- Átlépi végre az iPhone az 5000 mAh-t?
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- További aktív témák...
- Hibás LG 27GR95QE-B Oled Monitor
- Samsung Odyssey G3 180Hz 1ms / garancia
- HP Omen - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB-C - KVM Switch
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H610M I5 12400F 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4060 8GB SOF CLONE 3 Chieftec 600W
- Csere-Beszámítás! Asus Számítógép PC Játékra! R5 1600X / GTX 1080 8GB / 32GB DDR4 / 256SSD + 2TB HDD
- Lenovo S10-2 Intel Atom retró csajszis netbook eladó
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 500GB SSD RX 6700XT 12GB Cooler Master CMP 520L 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest