- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Íme az új Android Auto!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- iPhone topik
- Azonnali mobilos kérdések órája
- Yettel topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5270 üzenetére
Megpróbáltam így, "As measured" WP-vel még kicsit kísérletezek.
Azért most már kezd kisebb lenni a különbség a kapott ICC profilhoz képest, de még mindig úgy gondolom, hogy kicsit elhúz az eszköz.
Még egy kísérletet tettem, csináltam néhány képet (záridő, rekesz, WB, ISO megegyezik).
Legfelül az Oázisos ICC profil + beállítások vannak betöltve, alatta a saját eszközzel, ugyanolyan paraméterű kalibrálással gyártott ICC profil eredménye látható, legalul pedig 6500K helyett 6850-es fehéregyensúlyt lőttem be. Nekem az 6850 Kelvines beállítás érződik közelinek az Oázisos D65-ös állapothoz. Jól gondolom ennek nem így kéne lennie? Vagy ez a különbség már lehet a különböző kalibráló eszközök miatt? -
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5267 üzenetére
Sötét szobában van használva, emiatt ment ennyire alacsony értékre.
De időközben már kicsit változott a helyzet, jelenlegi cél 80 cd/m2-es fényerőre kalibrálás lenne.
Fekete szint "as measured"-re van állítva. Jelenleg ilyen beállítások mellett próbálok kihozni értékelhető eredményt;
Ezeken van valami javítanivaló?
-
BigBlackDog
veterán
Megvolt a szervizes kör ezzel az eszközzel is, de nem lett cserélve.
Elvileg összemérték több másik kalibrálóval is, de tűréshatáron belül volt, más koloriméterrel visszaellenőrizve is helyes értékek jöttek ki. Ennek ellenére mondták, hogy ők is látnak minimális különbséget, de ekkora bármely kettő eszköz között van.
Most futtattam DisplayCALban egy verificationt az ő általuk adott profilra és beállításra. Ez jött ki;
A színek rendben vannak, ahogy látom, viszont az zavar, hogy a fehérpontot miért 6888 Kelvinnek mérte, miközben elvilleg 6537 Kelvin kéne legyen?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5263 üzenetére
Nem, csak monitor kalibrálás volt. Persze, túl sok hitem nincsen abban, hogy végletekig pontos; pl. a leírás alapján csak egy eszközt használnak, gondolom nincs fél órás bemelegedési idő, stb. Ennek ellenére sokkal semlegesebb, teltebb eredményt ad a monitor az ő általuk adott beállítással + profillal és nagy mértékben színhelyes is valószínűleg.
Nekem inkább az a bajom, hogy nem igazán bízok az eszközben. Korábban, még 2014 környékén volt nálam egy hasonló X-Rite. Akkor is az első példány, amit kaptam, ugyanígy elhúzott a meleg színek felé. Visszavittem, cserélve lett, a második már rendben volt. Most szintén az első, amit kaptam, iszonyat pirosba vitt mindent. A gyártó elismerte, hogy hibás, küldték a következőt. Ez már jobb eredményt ad (nincs elszíneződés), de érzésre mintha melegebbre kalibrálna, mint a beállított érték. De nem tudom, hogy van-e értelme még egy körnek? Ugye kaphatok még rosszabbat is, de lehet, hogy ennek az elmászása már tűréshatáron belül van és nem is cserélik.
Gond az, hogy nincs igazán viszonyítási alapom (nincs referencia eszköz). Valakinek esetleg nem lenne kedve, ideje egy közös kalibráláshoz?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5260 üzenetére
Nem, "szerencsére" különböző típusok (P2414H vs S2721DGFA). Laptop kijelző nálam specifikáció szerint 8 bit és 100% sRGB. Ezt kalibrálás után lehet is azért érezni, színteltebb eredményt mutat, mint egy átlag laptopkijelző.
De akkor ezek alapján a kalibrálóeszköz valószínűleg helyesen működhet, legalábbis a leírtak alapján nem tűnik problémásnak?
Ami egyébként még érdekes, hogy az Oázisos, papíron D65-ös profilt visszamérve a fehéregyensúlyra 6850-7000 Kelvin közötti értékeket mutat a monitor különböző pontjain. Nem teljesen tudom, hogy melyik kalibráló húz ennyire félre.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5258 üzenetére
Köszönöm a választ.
Alapvetően két cél lenne;
- Helyes színek megjelenítése a monitoron, ami szemnek sem tűnik zöldesnek, vagy pirosasnak
- Két különböző monitor színeinek egymáshoz igazítása.Maga a kalibrálási folyamat logikája nem volt ennyire részletesen meg. Korábbi elgondolásom szerint, a kalibrálás közben nem csak egy mérés, majd korrekció történik, hanem ennek iterációja; tehát mérés, korrekció, majd megint mérés, szükség esetén korábbi korrekció javítása, stb. Addig, amíg egy tűréshatár alá nem esik az eltérés az elvárt és a megjelenített szín között. Ha ez megvan, akkor jönne a következő színárnyalat. Mondjuk belegondolva, egy-két szín elég rövid ideig van kint a képernyő ehhez.
Spektrofotográffal történő kalibrációval van tapasztalat esetleg? Pl. csak spektrofotográffal (pl. Calibrite ColorChecker Studio) mennyire van lehetőség kijelző teljesértékű kalibrálására?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog #5255 üzenetére
Játszadoztam tovább... Csináltam ugyanolyan paraméterekkel egy kalibrálást, mint ahogy Oázisnál is történt. Csináltam egy-egy képet ugyanolyan paraméterekkel (WB, záridő, blende, ISO). Fent az Oázisos eredmény, lent a saját;
Létezik, hogy ekkora eltérés legyen két kalibrálás között? A mostani profilt nagyon kicsit érzem vörösesnek, az Oázistól kapott profilt pedig zöldnek. Persze ez is csak relatív, hosszabb távú használat után lehetséges, hogy más véleményen lennék.
-
BigBlackDog
veterán
A monitoros kalibrálások esetén természetesen, laptopnál nincs erre lehetőség.
Driverben, ha jól tudom, alapon kell lennie mindennek, mert bekavarhat a profilnak. (+ AMD driverben külön állítható RGB csúszkát nem látok, csak színhőmérsékletet lehet szabályozni).
Tegnap sikerült normál monitorokon is kipróbálni. Azoknál elszíneződést nem tapasztaltam egyáltalán (legalábbis szemmel nézve nem feltűnő), viszont melegebbre húzza, mint a beállított és bemért érték. Pl. Oázis által, D65-re kalibrált monitornál 6900-7000K körül kalibrációval hoztam ki hasonló színeket, mint a kapott profil.
Szóval jobb az eszköz, mint az előző (szemre nem driftel egyik szín felé sem), de a színhőmérsékletet ez sem méri helyesen, ahogy tapasztalom.
Érdekességképpen; volt valakinek hasonló gondja Calibrite/X-Rite eszközzel? DataColor Spyder szériája mennyivel jobb-rosszabb, mint egy Display (Pro/Plus)?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog #5252 üzenetére
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5244 üzenetére
Nos, folytatás megvolt. Oázishoz visszavittem az eszközt garanciális ügyintézésre. Ha jól értettem; visszaküldték az importőrnek, majd külföldre utazott és végül jóváírta a gyártó. Így kaptam egy újabb kalibrálót. A jó hír, hogy ez kb. egy hét alatt lement.
Viszont az új eszközt sem érzem még százasnak, de egyelőre nem írom le, mert csak laptopon tudtam próbálni (ugyan 400 nites, 100% sRGB kijelző, ami annyira nem vészes, de azért nem egy életbiztosítás a laptop mivolta miatt). Lényeg, hogy a pirosas árnyalat ennél is tetten érhető kalibrálás után, de már annyira érzem intenzívnek. Ez alapján az biztos, hogy más eredményt ad, mint az előző, szóval van szórás. Emiatt azért eléggé aggódok, hogy lesz még egy köröm. Azért felmerül a kérdés; természetes, hogy ekkora szórás lenne a Calibrite eszközök között?
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5242 üzenetére
Oázisnál már volt egy kör. Ott előttem, BasICColorban lett kalibrálva ezzel az eszközzel egy monitor. Az sikeresen lement, a színek is rendben voltak ránézésre.
Még anno, 2015 körül is játszadoztam egy X-Rite i1-el. Próbáltam több szoftvert is, de valamiért a végén akkor is BasICColornál kötöttem ki.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5240 üzenetére
Igen, a CCProfiler használata sem bonyolult, viszonylag magától értetődik.
Ezt az elszíneződést meg fene érti. Igazából most már nem is mondanám feltétlen annyira durvának, inkább csak akkor látni, ha egymás mellett van két monitor. Úgy azért feltűnik, hogy pl. szürkék esetén más-más a ráülő árnyalat (egyik pirosas-lilás, másik zöldes egymáshoz képest). BasICColorral nem annyira lett feltűnő a különbség, csak ugye a folyton előjövő hibák...
-
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5238 üzenetére
Igen, CCProfiler a neve. Eredményre eléggé hasonló (nem látok különbséget), mint a DisplayCAL.
Viszont BasICColorból sikerült egy ICC profil kiverni (hibára fut ugyanúgy, csak néha előállít egy profilfájlt). Azzal egész korrekt az eredmény, szemre semlegesebb, mint DisplayCAL-al. Egyelőre BasICColor tűnik nyerőnek. Hiba miatt írtam supportnak, kíváncsi vagyok, hogy mit válaszolnak.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog #5236 üzenetére
Illetve, ami furcsa; kalibráltam BasiCColorral és DisplayCALlal is. Mindkettőnél natív fényerő és fehéregyensúly volt megadva (egyelőre csak laptopon tudtam kipróbálni). Érdekesség, hogy BasiCColor kb. csak a gammán változtatott az előnézet alapján, míg a DisplayCAL rárakott egy sárgás-pirosas árnyalatot is. De nem igazán értem, hogy miért. Kíváncsi leszek, hogy normál monitor esetén mit fog mutatni.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
thomasrc #5226 üzenetére
Ez megnézem majd estefelé, vagy holnap. Ahogy látom, nem egy három perces mutatvány.
Túlvezérlés nem volt, gyárilag (monitor szerviz menüben) 255-ös maximális értéken vannak a csúszkák, onnan csak leszabályozni lehet.
Van egy olyan sejtésem egyébként (=Oázisos kollégával beszélgetve kaptam tippet), hogy a fényerőt kalibráció előtt pontosan a targetre állítottam és emiatt nem tudott a színcsatornákból megfelelően visszavenni, mert akkor a target alá ment volna a fényerő. Legalábbis, utóbbi időben, 7-8 cd/m2-el feljebb tettem a fényerő a targethoz képest a kalibráció elején és így szépen beállt.
-
BigBlackDog
veterán
válasz
BigBlackDog #5223 üzenetére
UPDATE: Annyit már el tudtam érni, hogy nincs pirosas árnyalat. Szervizmenüben is visszaállítottam automatikusra az RGB értékeket, ismét nyomtam a monitornak egy resetet, meg pár win újraindítás is volt. Viszont néhány kérdés még van;
- Természetes, hogy ugyanolyan paraméterekkel kalibrálva a 8 éve használt monitor minimálisan sárgásabb árnyalatot kap, mint az új, néhány hónapos társa? Vagy ez kalibrálási hiba?
- A pár hónapos S2721DGF Oázisnál kalibráltatva volt megvételkor. Viszont most ismét kalibrálva itthoni környezetben szemnek más eredmény jött ki. Az Oázis által adott profil semlegesebbnek tűnik, a mostanival kicsit tompábbak a színek, talán sárga-zöld felé csúszik el minimálisan. Elképzelhető, hogy pár hónap alatt ennyit változott a panel, vagy érdemes tovább játszadozni vele? -
BigBlackDog
veterán
válasz
Teasüti #5222 üzenetére
Köszi a választ. Akkor szépen, sorban;
1. Alapvetően kalibrált monitorhoz vagyok szokva. Az egyik saját pár hónapja lett kalibrálva, másik 8 éve (mindkettő Oázis által).
2. DisplayCalban "Spectral: LCD White LED IPS (WLED AC LG Samsung)" korrekció volt kiválasztva. Az egyik monitor egy Dell P2414H, a másik egy S2721DGF.
3. Ezt nem tudtam, azt hittem, hogy csak átnevezték a korábbit X-Rite eszközt.
4. Igen, felfekszik. Eddig estefelé, sötét beltérben próbálkoztam. -
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Nemrég került hozzám egy Calibrite ColorChecker Plus eszköz. Most már több monitor kalibrálását is próbáltam a gyári, CCProfilerel és a DisplayCALlal is, viszont mindegyik kalibráció után egy viszonylag erős, vöröses árnyalat kerül a képre. Egyébként már az RGB szintek beállításánál is túl zöldnek érzékeli a képernyőt, miközben szemre egyáltalán nem az.
Előfordulhat, hogy az eszköz gyárilag hibás lenne? Érdemes egy garanciális kört futni Oázisnál?Ezekkel a paraméterekkel próbálkoztam; 120 cd/m2, 2.2 gamma, D65, table based
Kalibrálás után eredménynél többek között ezt látom;Nekem itt gyanús, hogy a piros görbe miért fut ennyivel feljebb?
-
BigBlackDog
veterán
Lehet, hogy nem írtam egyértelműen. A kalibrálás már megtörtént, nem azzal van gond. Hiába állítom be a Windowsban az ICC profilt, a jelenlegi Intel VGA esetén semmi nem változik a képernyőn, miközben AMD/Nvidia esetén működött. Olyan, mintha az Intel driver felülbírálná és nem tudna érvényre jutni a Windowsos beállítás. Kérdés, hogy ez bug, vagy én csinálok valamit rosszul?
De benézek a Windowsos topikba is.
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Nem éppen kalibrálás, de talán ide kapcsolódik... Adott egy monitor, ami kalibráltatva lett, ICC profil is megvan hozzá. Eddig egy AMD kártyával használtam, ott működött szépen. Most ideiglenesen áttértem a prociban (11700k) lévő, integrált Intel UHD750-re, de jelentős mennyiségű szenvedés után sem akarja használni a színprofilt, hiába van beállítva ugyanúgy.
Hogyan lehetne megoldani, hogy a kalibrálás alapján keletkezett ICC profilt tudjam használni ezzel a GPUval is? Esetleg van valami ismert bug, ami miatt nem megy Intellel?
-
BigBlackDog
veterán
Köszönöm a hosszú, informatív választ!
Már csak néhány kérdésem maradt.
1. Miért szükséges a hardveres (durva) kalibrálás, ha színprofillal is meg lehetne oldani mindent, ha jól értettem (simán csak törekedünk a monitor tökéletes, natív színvisszaadására is)?
2. Nézegettem teszteket az I1D Pro-ról, de sehol nem láttam, hogy a monitor menüjében történő RGB értékek állítását igényelné a kalibráló szoftvere. Ezek szerint az I1D Pro-val csak profilba történő kalibrálás lehetséges, vagy esetleg valamilyen módon megoldható/szükséges a monitor natív, OSD-ből történő (elő)kalibrálása is?
3. "...fényerő, az ebből adódó maximális kontrasztátfogás meghatározása..." > A kontraszt egy adott fényerőszint mellett nem csak attól függ, hogy a monitor menüjében, vagy a színprofilban lévő kontraszt értéket mennyire állítom be (tehát maximális kontraszt esetén, nem a maxra felhúzott kontraszt szint a nyerő)?
4. I1D Pro-val lehetséges TV-k, telefonok képernyőjének kalibrálása is? Ilyen készülékeknél, ahol nem lehet betölteni színprofilt és kalibráló program sem használható, ott hogyan történik a kalibrálás és mennyire lesz tökéletes egy PC-s környezetben használt monitorhoz képest?
Remélem nem lett túl sok azért a kérdés és előre is köszönöm a válaszokat! -
BigBlackDog
veterán
Felmerült ismételten egy kérdés a kalibrálással kapcsolatban. Ha jól tudom, akkor a kalibrálásnál egyrészt történik egy RGB szint állítás a monitor (szerviz)menüjében, másrészt pedig létrehozásra kerül egy ICC profil. Utóbbira miért van szükség (esetleg nem lineáris a monitor RGB skálája a színintenzitás függvényében, tehát, ha beállítok 250:240:230-as RGB értéket, akkor 125-ös vörös érték mellett már nem 25:24:23 lesz a vörös-zöld-kék arány)? ICC profil nélkül, kizárólag a monitor menüjéből állítva az RGB értékeket nem lehet ugyanolyan jó eredményt elérni színhűség tekintetében, mint ICC profillal?
-
BigBlackDog
veterán
Esetleg valakinek nincs egy felesleges kalibráló eszköze, amit tudna pár napig nélkülözni?
PÜ-be Is jöhet a válasz.
-
BigBlackDog
veterán
Sajnos azok is TN panelesek. Szóval akkor olyan nagy értelme nincs. Mondjuk ami különösképpen zavar, hogy a három megjelenítőn három különböző színvilágú képet látok, miközben egy fotót nézegetek. Ha legalább egymáshoz lehetne őket kalibrálni, akkor már jobb lenne sokkal (gyakorlatilag ez lenne csak a minimális elvárásom). De ugye ez nem ilyen egyszerű sajnos...
-
BigBlackDog
veterán
-
BigBlackDog
veterán
Sziasztok!
Néhány otthoni monitor (laptop és asztali) kalibrálásához mit ajánlotok? Nézegettem a topikban emlegetett eszközöket, de eléggé húzós az áruk ilyen minimális eszközszám mellett. Bérelni érdemes ilyeneket (ha igen, akkor hol)? Használt kalibráló eszköz mennyire veszélyes (gondolom egy idő után ezek is elöregednek és onnantól kezdve már nem ugyanazt az eredményt adják)?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Hobby elektronika
- Elemlámpa, zseblámpa
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Autós topik
- Hivatalosan is bemutatta a Google a Pixel 6a-t
- Canon EOS DSLR topic
- Napelem
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- További aktív témák...
- Gamerek, tartalomgyártók FIGYELEM! DELL Alienware LCD monitor
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Full HD LED Monitor
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- Lenovo ThinkPad dokkolók: USB-C 40A9/ 40AY/ 40AS/ Thunderbolt 3 40AC/ Hybrid USB-C DisplayLink 40AF
- Bomba ár! Dell Latitude E7450 - i5-5GEN I 8GB I 256SSD I 14" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- Bomba ár! Lenovo ThinkBook 15 G2 - i5-1135G7 I 16GB I 512GB SSD I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest