- Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro - és a vas?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
- Betiltották a Pixel 7-et Japánban
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Fotók, videók mobillal
- Magisk
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Szinte csak formaság: bemutatkozott a Pixel 6 és Pixel 6 Pro
Új hozzászólás Aktív témák
-
kuyarashi
őstag
Az első két válasszal egyetértek, sőt én is ezeket a beállításokat használom jelenleg.
A harmadikkal is egyetértek, de annyival kiegészíteném (ill. pontosítanám részemről), hogy általában a levilágító laborok várnak sRGB fájlt, hisz az átlagemberek fényképezőinek, telefonjainak nagy többsége sRGB-t használ. Ezért ezeknek a printereknek az alapbeállítása is sRGB, ami átállítható aRGB-re (legalábbis a miénk).Mi dönti el, hogy épp D50-et, D65-öt, vagy L* gammát választasz?
-
kuyarashi
őstag
Mit jelent az, hogy a munkafolyamat is natívban megy, ami nálad aRGB? A natív és az aRGB az két különböző dolog, nem?
Egyébként én is így nyomom. Sok nyomtató viszont sRGB-t vár. A laborgépünknek például állítható a kimenete (aRGB, ill. sRGB), de alapvetően az átlagemberek 99%-a sRGB-t használ (még, ha nem is tud róla), ezért a printer alapból sRGB-ben van.Photo (D50, Gamma 2.2)-ben kalibrálsz? Illetve PS-ban a proofot használod-e, illetve ha igen, mire állítod?
-
mikrofon
veterán
-
mikrofon
veterán
Köszi a választ.
Hát ha tudnám mi a lényeg azt raktam volna beA folyamatos környezeti fénymérés szerinti monitor beállítással kapcsolatban tudsz nekem segíteni?
Egyrészt, hogy ez tényleg olyan jó mint gondolom, vagy nem és inkább hanyagolandó. Ha jól használható és van értelme, akkor van valami leírás, ami megmondja, hogyan kell beállítanom? Nem kell, hogy magyar legyen... -
taranis
addikt
Én úgy olvastam hogy az újabb Intel IGP-k már támogatnak többet is, az Intel maga is azt javasolja, hogy ezzel a tool-al csekkolja az ember: [link]
Rá kell tenni külön a monitorokra, aztán megnyomni a magenta gombot. Ha csak az adott monitor lesz magenta, akkor kezel több LUT-ot, ha mind, akkor nem. -
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Elolvastam a cikket köszi. Viszont Sonynál a Feketeszintet nem így nevezik, ráadásul több opció is van erre. Gondolom a speciális kontrasztjavítást ki kell kapcsolni, mert az egy mesterséges ficsör. Ezzel a beállítással van kalibrálva és ennél az ábránál mind a 16 oszlop kivehető, szóval akkor jól van beállítva a fekete?
-
Joshi
titán
"nem ismerem azt a típust"
Igazság szerint már a tévék előbbre vannak támogatottság szinten a monitoroknál, legalább is a megfizethető szegmensben. A középkategóriában simán vannak valós 4K 10bit-es panelek, kérdés a háttérvilágítás. Na itt egy monitor biztosan jobb és precízebb adott összegért. De ahogy írtam, nekem azok az elvek kellenek mint infók, ami alapján kalibráljak. Szóval ha PC monitornak használok egy tévét és az támogatja a 10bit HDR-t (valóban támogatja), akkor mire állítsam a VGA driverben a megjelenítés részleteit kalibrálás előtt? KB ennyi.
Amúgy a tévé: Sony KDL-43xf8505Most bekalibráltam NV panelben 8bit RGB Teljes mellett a DisplayCal-al, szemre nagyon jónak tűnik.
-
kuyarashi
őstag
Dehogy. Az LG W2420R egy kvázi legendás, RGB-LED háttérvilágítású, WCG monitor, ami utoljára úgy 2013-ban volt kapható, 300.000 Ft-os áron (előtte persze fél millió volt). Én outletből, 99.000 Ft-ért vásároltam 7-8 évvel ezelőtt.
Itt most arról van szó, hogy eddig (szemre) élvezhetőek voltak a képek, kalibrálás óta pedig borzalmasak. Azt meg is jegyezte ZozzM, hogy bármi más megjelenítőn rendben vannak a képek. Persze biztosan nem 99.9%-osan színhelyesek, de legalább átlagosak, nem úgy, mint a kalibrált monitoron. -
kuyarashi
őstag
Ez jó hír!
A 3.3.2-vel most a régi RGB ledes LG-met kaptam nagyjából rendbe, ami totál rózsaszín volt (anno töltöttem fel képet is). Szemre egész jó az eredmény, persze műszeres méréssel kiderül, hogy a fenenagy gamutja "enyhén" el van csúszva. A szintén széles színskálás Dellem után ismét káprázatos színeket kaptam tőle, viszont a 2 monitor képi világa nagyban eltér egymástól, úgyhogy munkára továbbra is csak maximum 2. monitorként használható az LG.
Szét kéne kapni és a ledvezérlő elé be kellene iktatni egy szabályzót (már ha külön kezeli a 3 színt az elektronika).Nagyon jó volna, ha fel lehetne támasztani, mert nagyon komoly cucc, sajnálom elenyészni hagyni.
W2420R OSD-ben állított értékek - szintén fotózva (biztosan lehet jobban is csinálni) -
Lassú Víz
addikt
Oké, lépjünk egyet hátra. Kalibrálás után különböző programok nem egységesen jelenítik meg a színeket. Hogy döntsem el, hogy melyiknek higgyek? Ne mondd, hogy az LR meg a PS tuti jó, mert azok most nincsenek.
Helyette ezek vannak, és a tapasztalatok. -
Lassú Víz
addikt
Ennél jóval egyszerűbbre gondoltam. Pl. a displaycal mondhatná, hogy nyisd meg a szürke1.jpg-t, tedd fölé a mérőt, click ha megvagy. Aztán mér. Kb. 10-30 képből már biztosan meg tudná mondani, hogy helyes-e a megjelenítés vagy sem. És ha mindezt egy előtte bekalibrált monitoron teszed, akkor már csak a jpg-t nyitó program buzerálhat bele a színekbe.
-
turorudi
aktív tag
Viszont ezt a gyári programot ne tedd fel, hanem a DisplayCal-t használd (ennél bezavar a gyári program és nem ismeri fel a DisplayCal az eszközt, ha a gyári is telepítve van).
-
ujtzjani
tag
Az az igazság, hogy hogy a videokártya változtatáson kívül semmi sem változott azelőtt minden gyönyörűen működött. Asrock pro4 (pontos típusra most nem emlékszem) alaplap, I7 4790-es proci, 16gb ram, 256SSD, míg az alaplapi videokártyát használtam addig ment... X-rite i1 Display Pro a kalibráló... Win10
Ugyan arra az USB 3.0-ra kötve, hosszabbító kábelen keresztül, de próbáltam a kábel nélkül is ugyan az a jelenség. A gyári progi nem volt fenn először, de próbáltam úgy is hogy fenn volt. A furcsa az hogy akkor dobja be a hiba üzenetet mikor próbálná felvenni a monitor alap paramétereit, ahol be kellene állítani a fényerőt és a 3 szín mértékét. Az az ablak egy pillanatra felvillan, majd eltűnik és jön a hibaüzenet. Most jelenleg a gyári programjával bekalibráltam, mert nincs jobb. De tőletek már megtanultam, hogy a DisplayCal-al sokkal jobb eredményt lehet elérni... -
junior19
senior tag
Nem megbántva senkit, s kímélni sem szeretnélek téged, de semmi értelmét nem látom egy ilyen leírásnak.
Inkább egy összefoglalóba rakni a hcfr és a Curtpalme leírását. Aki ezeket még google fordítóval sem érti meg, az szerintem ne kalibráljon.
A Calmanról is van fenn a youtube-on rengeteg videó, a lényegre rá lehet jönni.
Most magyarul leírva azt, amit angol nyelven már sok helyen leírtak, csak el kell olvasni, az neked rengeteg munka lenne. Olyat meg senki ne várjon, hogy leírjuk, hogy mikor melyik csúszkán kell állítani. Minden tévé gyártónak még a modellek között is van a kalibrálásban eltérés, így nem is lehet olyan leírást készíteni, ami minden kijelzőre érvényes.
Jobb lenne hogy ha valaki kalibrálni szeretne, akkor ha elakad, megkérdezi, mi lehet a gond. Pontos kijelző tipus, szoftver, mintagenerátor, mérő megnevezéssel, esetleg mérésről készített képpel, vagy fájlal. Akkor lehetne segíteni, amiből a többiek is esetleg tanulhatnak. S azt se felejtsük el, hogy itt rengeteget számít a tapasztalat, mérés, mit változtatunk meg, s az milyen hatással lett a többi jellemzőre. Persze elengedhetetlen, hogyha valaki segítséget kér, akkor legyen azért valami fogalma az alapokhoz, vagy fogadja el, amit írnak, mert egyébként csak vita lesz és személyeskedés. Abból pedig senki nem tanul.
S hogy ne csak off legyek, ezt nem tudom volt-e már, de ezt is érdemes lenne áttanulmányozni, aki kalibrálni szeretne.
[link]
Az ilyen linkeket, illetve amit az elején említettem angol nyelvű leírások linkjeit lehetne egy összefoglalóba rakni a topic elején, hogy meg legyen, aki keresni szeretné.
Remélem nem bántottam meg senkit, de az alapok annyi helyen le van írva, csak el kell olvasni. Több értelmét látom, ha valaki elakad, segítség kell, arról szólna a topic, az több embernek a hasznára is válhat. -
Joshi
titán
Értem, mondjuk nekem erre nincs szükségem mint átlagos user csak érdekelt a hogyan. Köszi.
Viszont lenne egy kérdésem és szerintem inkább ebbe a topikba tartozik.
Az nvidia 1080-as széria támogat több színprofilt kimenetekhez rendelve(HDMI, DP1, DP2 stb)? Tehát ha kalibrálva van a monitor is meg a tévé is, akkor két külön színprofil kell, és hogy ne kelljen mindig külön betölteni az adott színprofilt, van automata kezelésre mód?ui.: Vagy ez inkább Windowsos kérdés?
-
Joshi
titán
Rájöttem. Igazából csak azt nem értem hogy ez hogy működik a valóságban. Az ok hogy kalibrálásnál bekapcsolom ezt a funkciót, de ebből hogy lesz dinamikus fénymérésem mondjuk egy betöltött profilnál? Ahhoz folyamatosan mérni kellene a környezeti fényt és a profilnak is igazodni kellene hozzá. Vagy a napszaknak megfelelő színprofilt kell készíteni és ezt valahogy összefűzni, majd betölteni és folyamatos környezeti fény mérés mellett meg használni? Vagy hogy van ez?
-
turorudi
aktív tag
Minden esetre köszönöm a segítséget. Közben kiderült, hogy a Scannerem szoftvere (Epson V370) az Epson support szerint nem tud színprofilt kezelni. Most visszaírtam nekik, hiszen ott van a lehetőség kiválasztani a hozzá készített profilt, mégsem kezeli. Ez röhejes, mert a sima multifunkciós készülékek is beveszik, ha csinálok hozzá profilt. Remek masina, borzasztó támogatottság.
-
junior19
senior tag
Ezt tudom, ismerem, bár én sosem használtam.
Ahogy írod monitor mellett használva járható út, de aki kalibráltat annak nem opció.
Tévénél pedig nem a pc-ét használva megint nem járható út. Marad a sötét helység.
Én ezt csak arra írtam, hogy nagyon jól le van írva, miért is célszerű sötét helységben mozizni, filmet nézni. Mert sokan őrületes baromságnak tartják, nem beszélve arról, amikor az a szempont a tévé vásárlásnál, hogy a nap rásüt, ezért melyik tud még akkor is olyan fényerőt produkálni, hogy élvezhető legyen. -
turorudi
aktív tag
Köszi! Még egy, talán hülyének tűnő kérdés. Color checkerből van olyan, ami csak lap, és van olyan, a Passport, ami egy szétnyitható kis kemény tok. A kemény tokot nem lehet rátenni úgy a síkágyas szkennere, hogy a benne színes négyzetekből álló lap közvetlenül érintkezzen a beolvasó felülettel. Vagyis nem lesz igazán pontos a beolvasás. Viszont ha már veszek, akkor fotózás miatt a mégiscsak a Passport lenne jobb, mert használnám arra is. Ha van valakinek ilyen, megnézné, hogy kivehető/visszarakható a tokból a lap?
-
-
Joshi
titán
Te most szórakozol velem?
Mi a tökömnek kellene nekem egy jelgenerátor 1 milláért?
Nekem van egy jelgenerátorom és az az Oppo 203. Tetszik érteni? Nagyon fontos hogy arról kellene "külső" forrásos referencia képeket bevinni a DisplayCal proginak. Csak ennyi kellene.
ui.: HCFR proginál ez megoldható. A DisplayCal proginál is létezik ilyen?
-
Joshi
titán
Várjál. Újraértelmeztem amit írtál és szerinted a teljes képernyős mód a jó, tehát ahol nincs fekete keret. De basszus, úgy a holdon van a gamma érték és szinte lehetetlen belőni 2.2-re.
De úgy a fényerő is a holdon van olyan magas.
OLED-nél nem kéne kisütni a kijelzőt.
Tököm ebbe a HCFR-be, légyszi írjatok egy másik progit amivel ki tudom próbálni az AVSHD bt709-es anyaggal külső lejátszóról. Köszi.
-
Joshi
titán
Akkor az ablakos mód a jó, rendben úgy egyenesebb a gamma. Viszont nem tudom finomhangolni a rendszert ugyanis minden mérésem más. Az erősítést és előerősítést belövöm majd néhány nap múlva nem azt mérem mint előtte. Ugye ilyenkor kár belemenni a többpontos mérésbe mert nincs értelme. Ilyenkor mi tévő legyek? Még futok pár kört másik lejátszóról, hogy kiszűrjem a hibát, de akkor is az Oppo 203 a lejátszóm, szóval azzal kellene belőni egy jó értéket. A notebook és PC már meg volt, azok között nincs különbség szóval nem a számítógép a hunyó. A HCFR progiból a legújabbat használom v3.5.1.4-et.
A DisplayCal progival hogy lehet külső referencia anyagot beadni úgy mint a HCFR-el? Vagy az csak monitorkalibrálásra való?
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
-
Joshi
titán
Igen? És ez mit jelent? A ti szoftveretek nem korrigál? Vagy most mi a különbség szoftver és szoftver között? Most hülyén érzem magam, mert nem tudom hogy mit csinálok jól vagy rosszul. Tanulom a témát, de mindenképpen tisztában kell lennem az alapvető dolgokkal ahhoz, hogy megtanuljam a kalibrálás csínnyát-bínnyát.
-
Joshi
titán
Ha 120cd/m2-el kalibrálok akkor nekem túl sötét a kép, ha viszont feljebb állítom a fényerőt akkor meg annyi a kalibrált értékeknek. De ha magasabb értéken kalibrálok mondjuk 180-200cd/m2-en, akkor viszont a feketének lőttek? Eddig jól gondolom?
A kérdésem hogy mi a jobb megoldás? A standard 120cd/m2-el kalibrálni és használat közben kicsit emelni a fényerőn, vagy eleve magasabb értéken kalibrálni és úgy hagyni a fényerőt?
-
general
addikt
Nem úgy értettem, hogy folyamatosan állítsuk a változó fényviszonyokhoz. Hanem hogy egy adott helyiséghez állítandó, ahol használjuk a monitort.
Aki pedig panorámaablakos helyiségben akar fotó szerkesztéssel foglalkozni, nos az hülye...
A laptopok pl 200 korul kellemesnek, de aki világos irodában használ egy monitort, mert azért tényleg van ilyen, ott is 200 körüli érték a jó
Szóval csak annyit akartam mondani, hogy ez tényleg nagyon változik 100 és 200 között akár. Nem lehet azt mondani hogy ez vagy az csak a jó érték.
( az srgb 80-at én nem is értem) -
general
addikt
a fényerő mindig az aktuális fényviszonyokhoz állítandó, amilyen helyiségben használjuk/nézzük az adott monitort. a 120 cd/m csak egy átlag, mert kellett valami. sok monitor még csak nem is ott hozza a "legjobb formáját", hanem erősebb fényerőnél, akár 160-200cd/m-nél.
komolyabb fényerőállításnál elmászhatnak kissé a színek, de kis korrekció bőven belefér, nem kell vele foglalkozni.
-
benceb77
tag
Időközben megoldódott a dolog, ADC helyett manualis beállítássa indítottam a kalibrálást, majd megadtam, hogy a fényerőt tudom állítani a kijelzőn. A cél értékhez elég közeli fényerőértéket választottam a kijelzőn (120 cd/m2 target, 118 cd/m2 mért érték), a kontrasztot és az RGB-t automatikusan beállította a kalibrálás. Nyilván nem 100%-ban pontos, de sokkal jobb így mint gyári alapértékeken.
-
synar
őstag
Röviden el tudnád mondani, hogy egy projektort hogy kalibrálsz műszerrel, miben tér el egy pc-re kötött monitorétól? Azt értem, hogy pc-re készül egy színprofil, ami betöltődik induláskor, de egy projekton ezt hogy lehet elmenteni, vagy betölteni a beállításokat, főként ha a médialejátszó nem pc alapú. Köszönöm a választ előre is.
-
Smiro
senior tag
Tanulságos, lehet mást kellett volna választanom. Az eladó is látja a problémát, arra tippel, talán a világítás(?) gyenge és annak kicserélésével a kijelző lényegesen javulni fog. Ugyanezen márka nagy-, és kistestvére - mindkettő van a cégnél - nagyon eltérő az enyémhez képest, tehát a hiba elismert. A megoldás viszont a jövő zenéje sajnos. -
kuyarashi
őstag
Eddig meg sem fordult a fejemben, hogy a HW kalibrációnál pontosabb eredményt adhat az SW, de ezek szerint nem feltétlenül van így.
Majd lehet összevetem, csak először meg kellene mérnem, hogy hogy sikerült a jelenlegi HW kalibrációm. Ezért is tettem fel a "hogyan mérjem meg" kérdést pár hsz.-al visszább'.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítás
- Samsung Full HD LED Monitor
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- LG UltraWide 29WQ60A-B LED IPS Monitor! sRGB 99% / 5ms / 100Hz / FreeSync
- 2 év garancia 32" Samsung Odyssey G6 G65B QHD 2K 240Hz VA QLED Smart Gaming Monitor - LS32BG650EUXE
- Bomba ár! Dell Precision M4800 i7-4800MQ I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD I K1100M I Cam I W10 I Gari!
- Bomba ár! Dell Latitude E5570 - i5-6300U I 8GB I 256GB SSD I 15,6" FHD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
- Bomba ár! HP ProBook 440 G6 - i5-8GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 14" FHD I Cam I W10 I Gari!
- Xiaomi 11T Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Azonnali készpénzes Intel i3 i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest