- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- Redmi Note 12 Pro - nem tolták túl
- Milyen okostelefont vegyek?
- Friss koncepciót hoz a Nothing Phone (3)
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- A Nothing Headphone (1) is a dizájnról szól
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Ismét a Honoré a legvékonyabb hajlítható
Új hozzászólás Aktív témák
-
*Ropi*
félisten
"A Sötét részek beállításánál van alacsony közepes magas és ki, ezt is hagyjam kikapcsolva?"
Az a fekete szint érzékenységet állítja: ha YcYbCr (16-235) akkor alacsony, ha RGB (0-255), akkor magas. Hogy ott hogy van definiálva, azt ki kell próbálni.
s"Még annyi, hogy a kalibráló progit 0-255-re állítsam? Mert ugye Blu-ray lejátszóról való kalibrálást 16-235-el kell végezni."
BR lejátszóhoz a bemenetet is attól függően kell beállítani, hogy milyen formátumban adja a jelet (lásd az előbbi kérdésre a választ).
"A másik pedig ez a Sony 43xf8505 is WLED-es? Ezt kell kiválasztani?"
Vagy a másikat.
-
*Ropi*
félisten
A sötét részek fényerőszintje valójában a fényerőt szabályozza, vagyis a fekete szintet rontja a megemelése - érdemes a legalacsonyabban tartani, ahol még elkülöníthetőek a referencia szintek: eszerint jól állítottad be.
"Gondolom a speciális kontrasztjavítást ki kell kapcsolni, mert az egy mesterséges ficsör."
Persze.
-
*Ropi*
félisten
Este a PH! mobil alkalmazásban megírtam egy hosszabb hozzászólást, de valami token lejárati hibával nem küldte el.
Röviden: a tévék általában a bemenetüket PC módba állítva tudják a maximumot (ami nem mindig egyezik meg a panelével): lehet a belső színkezelésük 12 vagy 14 Bites is, majd azt konvertálják le a panel 10 Bitjére. Ilyen esetben mehet a teljes tartomány, ahogy csináltad.
-
*Ropi*
félisten
Az összes beállítás attól függ, hogy elsődlegesen mire akarod használni - ez határozza meg a használandó programot - (viszont pl. fotófeldolgozásra jobb egy monitor) és a beállításokat az, hogy a TV mit támogat a bemenetein (nem ismerem azt a típust, de a Google biztos segít).
De pl. itt egy jó leírás.
-
kuyarashi
őstag
Majd *Ropi* pontosít, ha erre jár. Neki van némi' tapasztalata (és spektrofotométere is). Úgy emlékszem, hogy az újabb verziók valamivel melegebbre kalibrálnak, mint a 3.3.2.
Egyébként igen, furcsa, de az még furcsább, hogy a kalibrálók nagy része elég pontatlan, ami megelőzi a szoftver pontatlanságát. Persze ettől függetlenül legyen precíz a program.
-
Archttila
veterán
Tobb mint egy eves a cikk amit most terveznek atirni, nem egy eve csinaljak... Kapissse?
Egyebkent ti most a kakan is csomot kerestek?mert nekem semmi kozom ehhez az oldalhoz, en csak az angolul nem vagy kevesbe tudoknak szerettem volna egy esetleges kiindulasi alapot biztositani.
-
Archttila
veterán
A napokban leveleztem velük:
"Egy csomó téma még tisztázásra vár, ezek sorra meg fognak jelenni.
Ha már szóba hoztad a kalibrálást, az erről szóló írást (első rész)
teljesen át akarjuk alakítani és persze folytatni úgy, hogy először a
színekről és a színmérésről egy külön fejezetet nyitunk (esetleg több
részben), és utána jönne a kalibráció gyakorlata, a kalibrációs
szoftverek és műszerek működése és használata, esetleg az egyes
szoftverek külön értékelése" -
*Ropi*
félisten
Az ott leírtaknak a feléből is meg lehet érteni a lényeget, a többi információ csak felesleges "zaj", amit szűrnie kell a befogadónak, hogy a lényegre tudjon koncentrálni (szerintem). Túl precízen álltak bele a cikkbe, túl sok(k) mindent akarnak egyszerre elmondani. Ezért is nincs még valószínűleg folytatása: ha az is ilyen volumen, akkor nem egy hamar készül el.
-
turorudi
aktív tag
Jaja, Colormunki Displayt használok, a monitor megvan. Csak aztán elkezdtem nézni, hogy az i1 Studioval a printert is lehet kalibrálni, annak a reklámjában pedig már ott volt a scanner is, de szerencsére akkor nem kell megvennem azt, a fotókat pedig szükség esetén úgyis előhívatom és most fontosabb a scanner, mert egy rakat kép beolvasása után a ff képek kaptak egy zöldes fátylat.
-
turorudi
aktív tag
Köszi, pont megtaláltam én is közben. Azt mondja, hogy mindent nullára állítva be kell scannelni a scanner saját progijával a támogatott színkártyák (vagy mi ennek a magyar neve) valamelyikét, amelyik van neked, a típust ki kell választani, immár ebben a programban, a sarkokat be kell jelölgetni, hogy tudja, melyik szín melyik, aztán kész (valami még van a referencia doksiról, de elvileg azt kiválasztja maga) és menthető a profil. Nekem még az lesz kérdés, hogy hol/hogy tudom a profilt alkalmazni a scannerre, mert nemtom, hogy a win hol kezeli a scanner profilját.
-
*Ropi*
félisten
Tudtommal nem lehet, csak madVR-en keresztül annak a sajátjait.
-
*Ropi*
félisten
Akkor első lépésben szerezz egy jelgenerátort.
-
Bakus
tag
DisplayCal-al is megtudod nézni hogy a lejátszó-e a hibás. Indítsd el pc-n és amikor elérsz a fehér egyensúly részhez akkor tedd rá a mérőt a tv-re úgy, hogy beadtad neki a 100% fehér mintát a lejátszóról. Továbbá ha HCFR-ből kinézed a szürke skála fényerő értékeit akkor azok alapján így tovább tudsz mérni, színeknél nem tudom meglehet-e oldani.
-
junior19
senior tag
Beállítod a fényerő opcióval a fekete szintet, a DisplayCal programban a fénysűrűség beállításánál a kontraszt csúszkát használod( az a kétszáz valamennyi nagyon sok, nekem 100-ra van állítva, igaz az ablak mögötte van, de este egy lámpát használok mellette, s elég a fényerő). Beállítod a három színt egy szintre, s mehet a mérés.
Az mindegy, hogy van környezeti fény, ha jól rakod a kijelzőre a mérőt, akkor nem befolyásolja, nem enged be fényt. -
*Ropi*
félisten
Ez a szoftver "egy gombos" (magyarán nem sok választási lehetőséget ad, hanem mindent megcsinál félautomatán: bolondbiztosra van tervezve - viszont ebből adódóan a komolyabb igényekhez kevés). Próbáld ki a DisplayCAL-t: az az egyik legpontosabb!
-
-
kuyarashi
őstag
Ha megkaptad az ICC profilt, akkor azt bármikor be tudod tölteni a rendszeredbe, sőt előtte ajánlott is a Factory Reset.
Az megint más kérdés, hogy mennyit ér egy olyan kalibrálás, ahol más videokártyát, esetleg más kábelt használtak és mások voltak a környezeti tényezők. Nem mondanám, hogy semmit, de azértt írom.A hardveres kalibrálás más tészta, de ezt az Acert nem lehet így kalibrálni (legalábbis, ha hardveres kalibrálás alatt nem a szervizmenü bolygatását értjük).
-
*Ropi*
félisten
"Létezik olyan kalibráló eszköz ami minden kijelző típusra megfelelő? Gondolok itt az LCD, Plazma és OLED-re."
X-rite Colormunki Display vagy X-rite i1 Display Pro (ugyanaz a hardver, csak az utóbbi 3-5x gyorsabb).
"A projektorokat nem tudom hogy kalibrálják és mivel."
Ezekkel kalibrálhatóak a projektorok is (hogy hogyan, az az adott projektortól függ).
-
*Ropi*
félisten
Használható OLED-hez is. Az i1D3 mérésének felső határértéke 1000 NIT (ez az UHD Bluray anyagok HDR-jének csúcsértéke), a Reference Vizio Dolby Vision HDR kijelző például 800 NIT-et tud. Ha nagyon fölé menne a kijelző, akkor pedig ND szűrővel meg lehet oldani. Egyedül projektoroknál, az 5% alatti sötét részekkel lehet gondja (indirekt mérésnél nagyságrendekkel kisebbek a mért szintek) - de csak egyes típusokkal (és ott is csak speciális esetekben, amikor a rekesz / írisz teljesen zárva van és a fényforrás már nem új benne).
A következő lépcső a BasICColor Discus, ami csak marginálisan jobb viszont 2x drágább.
-
Brekk
addikt
A DisplayPort a 3x10bit jelátvitel miatt érdekes (szemben a DVI 3x8bites átvitelével), de azt tudnia kell a VGA kártyának is. Hiába van DP kimenete, ha maga a belső hardver nem támogatja. Ha igen akkor érdems használni. Kalibrálásnál a 10bites kártya annyiban biztos segít, hogy sokkal pontosabban lehet ugy kalibrálni, de lényegi különbség nem lesz a kalibrációs eredményben. Nyugodtan lehet használni a profilt tovább DP-on is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Gamerek, tartalomgyártók FIGYELEM! DELL Alienware LCD monitor
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- HP Z24i G2 Monitor 24"/FHD/IPS/1920 1200/USB Type-C
- LG UltraGear 27GR95QL-B LoL Edition OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03 ms / G-Sync!
- BESZÁMÍTÁS! Samsung Odyssey G9 OLED 240Hz Dual QHD 0,03ms monitor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest