- Yettel topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Huawei Watch GT 5 Pro - egészség + stílus
- Magisk
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
Új hozzászólás Aktív témák
-
robyeger
addikt
Nincs előttem a deszkád bios-a, de van benne olyan opció ahol a proci 200Mhz alapórajelét lehet növelni(húzni), így legalább a memóriád is gyorsulni fog.(az nem baj, ha az időzítése ezáltal növekedni fog vagy növelni kell) Van egy másik variáció, amikor leveszed a proci és a hypertranszport szorzóját és megprobálod 333mhz vagy fölé csalni a proci alapórajelét. Az első variáció az egyszerűbb, de némely játékoknál talán a második verzió többet hoz a konyhára. Az Athlon64-esek klubja topicban szerintem részletesebben tudnak segíteni.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Raymonnak is: Pihentem a PH!-ra és közben arra a következtetésre jutottam, hogy tényleg AM2 esetében mivel magórajelen nyomja kedves IMC-nk a témát, a valós sávszélt tényleg a minél gyorsabb memóriával tudjuk kihasználni DDR2-800-asal [link], a késleltetések szinte alig befolyásolják az összteljesítményt. (igazad volt ebben is Raymond
) Intelnél pont fordítva, mert az FSB theorikus sávszélnél nagyobb memória sávszél különbözete képez egy ''holt sávot'' a cpu számára, PCIE, USB, HDD, stb... még ugyan kaphat ebből, de ott a késleltetések nagyban javíthatják az összképet.
A gamepc lévő Sandra 2007-el készült tesztekkel sincs semmi baj [link] Van egy 100-asom rá, hogy Xelo-nál is 6400 alatt hozna a Sandra 2007, de nem az én korábbi téves elméletem miatt, ha nem azért amit ott le is írnak, az X2-ekhez képest fele akkora másodlagos gyorsítótár miatt. Ebből is látszik mennyivel másabb ''blokkszervezésben'' mér az Everest és a Sandra. Ezzel kapcsolatos okok miatt nem lehetett valószínűleg látni a régi verziós Sandrában vagy Everestben a nagyobb eredményeket, azt hogy tuningolva pedig még is, ez tovább komplikálja az egész megértését. Valami hatása van K8-nál az alapórajelnek az L2 cache-re vagy SQR-re, de csak nagy blokkszervezésű sávszélmérésben.
A hsz-em véget még véletlenül se vegye senki készpénznek, csak hangosan gondolkodtam
[Szerkesztve] -
-
robyeger
addikt
válasz
Motion_Blur #550 üzenetére
Rosszul állítottad be a memória sebességet, ne 400-ra, hanem nagyobbra állísd a BIOSban.
Azért várom a tiédet is
, mert nehogy difi legyen már a 939 és az AM2 között, mert akkor tényleg újabb vitáknak néznénk elébe
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Ezer köszönet
, teljes mértékig meg vagyok győzve. Mindenkitől bocsánatot kérek, hülyeségeket állítottam a K8-ról, az IMC magórajelen megy és nincs 1magra jutó korlát vagy, ha van is az jó magas lehet és fogalmam sincs mekkora(vagy hogy kell kiszámolni) ezt a theorikus érték.
Korlátlan nem lehet az tuti
Mentségemre szóljon a bechmarkok régi verziói pl: Everest v2.6 még 6.4GB/sec alatt mutatták az Athlon64-eket., érdekes dolog ez a programirás. Sandra is csak 2007-től mutatja rendesen, dicséret a ScienceMark 2.0-nak, csak azt nem lehetett a theorikushoz hasonlítani. Erre pihenek egyet ugye megértitek.
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #537 üzenetére
Nem tehetek róla enegem hajt a tökéletes megismerés(hogyan is működik a K8 architektúra) és nem elégítenek ki egyik processzor gyártótól sem a marketing sallangok.
Ha úgy nézzük, hogy az A64-es procik lefelé szorzózár mentesek(kijátszhatók), akkor tényleg lényegtelen otthoni használatnál(tuningnál), hogy 1mag 200Mhz alapórajelen korlátozz 6.4GB/sec-re.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
Csak barátian próbáltam megjegyezni, hogy ''fene bele nem venice magos procid van'', mert a memóriád meg lenne hozzá
. Amúgy felőlem nyugodtan megbeszélhetitek a ti verziótokat, de én szerintem ez nem fedi a valóságot.
Ha pedig be akarsz szállni a vitába emlékeztetőül, ezt a tesztet kellene kimagyaráznod?* vagy megcáfolnod: [link], miszerint a SiSoft Sandra 2007 - Memory Bandwidth Benchmark mérések eredményeinél miért maradnak le jócskán(drasztikusan) az 1magos AM2-es procik a dupla magosakkal szemben.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Összefoglalom, te mit állítsz:
Tök mind1, hogy hány magos Athlon64-es prociról van szó, minél nagyobb a magórajele és minél nagyobb a hozzá tett memória órajele, minél kisebb a mem időzítése, annál többet fog hozni a proci valós memória olvasásban, tehát korlátozó tényezőnek a magok számát nem ismered el.
Ugyan ezen elméletedet már az FX57 és az FX60 összhasonlítós teszt is megdöntötte, a gamepc tesztéről nem is beszélve.
Az Everest screenshot-al is csak számszakilag akarom neked konkrétabban bizonyítani a 6400MB/sec limit határt magonként, mert a magonként jelentkező jelentős nagyságú differenciát szerintem már bőven bizonyítottam.
Látom nincs értelme addig egymás fülét rágnunk, míg meg nem mutatom azt az ominózus Everest screenshot-ot. -
robyeger
addikt
Az a 400Mhz sima memória beállítás tuti 6.4GB/sec alá esik a valós átviteled, és nálad sajnos
a 2Ghz magórajel limitálja az átvitelt 6.5GB/sec-re, míg egy magas órajelű procinál sokkal nagyobb különbség mérhető gyári beállításokon is, ha összevetünk dupla magot támogató és dupla magot nem támogató memória benchmark eredményeket. pl: 5000+ -nál 7.8GB/sec <-> a 6.3GB/sec -hez viszonyítva.
Szóval mivel neked dupla magos procid van, ha általában olyan progikat használsz, amik támogatják a többszálas utasításvégrehajtást (pl: nem játékok), akkor nem szükséges 250Mhz körüli alapórajelet használni, hanem szimplán a maximális proci szorzóval addig emelni a gyári 200Mhz-et, amíg csak bírja a tuningot.
Raymond-nak is: A Sandra 2007 ahogy eddig figyeltem túl nagy jelentőséget ad a memóriabusz és a processzort limitáló sávszélkülönbségeknek, ezért igazán csak DDR2-800Mhz memóval hoz jó adatokat, pedig ez egy holt sáv(a proci számára, XBAR-nak nem), a többi tesztprogram eredményekben nincs is meg ez a nagy difi. Egy AM2 X2 3800+-nál tuning nélkül Sandrával ellentétben inkább 533Mhz-es memória órajel és minél kisebb késleltetés az eredményesebb, mint 800Mhz mem órajel, amihez 12.8Ghz theorikus sávszél tartozik, de a proci 2Ghz magórajele 6.5GB/sec-re korlátoz.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Már kértem a PH! ilyen Everest screenshot-ot. Feltételezem nem mernek adni, mert te tuti belekötnél, hogy jobb memória időzítésekkel, jobb eredmény érthető el Be kell látni 1mag csak 6,4GB/sec jutt.
Elektronikai megközelítés: Gondolj bele, ha a memória az IMC keresztül közvetlenül a mag L2 cache-hez kapcsolódna, akkor olyan ''oszcilátor'' kellene ami pl: 2000Mhz és 250Mhz között teremtene kapcsolatot, örült nagy a két órajel között a különbség,na most 90nm környezetben ez kivitelezhetetlen vagy ha meg is oldható rettentő költséges lenne az tuti. A kegyetlen valóság az, hogy az IMC a proci alapórajele (200Mhz) és memória busz órajele között lát el ''oszcilátori'' feladatokat, így jön ki a theorikus sávszélhatár 1magra 200Mhz x 128bit/8 x 2= 6400MB/sec. , ezért magyarázom, hogy tiszta humbug az AMD részéről, hogy a magórajelhez képzi a memória osztót.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Most már tényleg nem kell sokat várni és itt lesz kis hazánkban is az Intel új csodája a Conroe. Akkor vesd össze az árakat és ami számodra jobban megéri. Szerintem 1magos prociban nem éri meg AM2-t venni, mert akkor inkább valami olcsó használt 939-et vagy Prescott/Cedar Mill-t.
-
robyeger
addikt
Találtam még neked egy inyenc tesztet, ahol a FX57-t eresztik össze a FX60-al és mind2nél DDR500 memóriát alkalmaznak. Ha nekem sikerült megküzdenem a nyelvi nehézséggel, akkor tuti neked is menni fog
[link]
A BENCH memoria READ ikonnál érdekes módon közel a duplája az FX60 eredménye az FX57 képest, a CrystalMark (MEM)-nél is jóval többet hoz az FX60, pedig köztudott, hogy az FX57-nek még 200Mhz-el nagyobb is a magórajele. Itt is látszik, hogy hibás az elméleted, mert csak akkor hozna többet memóriában a magasabb magórajelű proci, ha a magok száma is egyenlő lenne mind2ben.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
A 450-es memória órajellel semmi gond nem lenne, viszont ne értsd félre kérlek nem a te procidat akarom személy szerint kritizálni
, de sajna a magórajele csak 1.8Ghz és mint előbbiekben láthattuk, még 2Ghz-n is éppen hogy átlépik az X2 procik a 6,4GB/sec-t az Everestben. +A procid szorzója nem növelhető, de azért nagyon köszönöm a fáradozásaidat.
-
robyeger
addikt
Nem kell a puder
Egy Athlon X2 3800+ 939-es DDR500-al képes átlépni a 6,4GB/sec-t valós memória olvasásban, az egy magos Athlon64-ek gyári 200Mhz alapórajelen meg nem, hiába raksz alájuk akár milyen gyors memóriát és akár milyen szoros időzítéseket állítasz be. Ezt cáfold meg!
-
robyeger
addikt
Nagyon távolról próbálod és indirekt módon cáfolni az állításomat, miszerint egy X-bit tesztben láttál már dupla magos procit is 6400MB/sec alatt
Közvetlenül próbáld kérlek.
Te hány féle memóriát látsz itt???? [link] Honnan szetted, hogy a AM2 Athlon64 3500+ nem támogatja a DDR2-800 memóriát???? [link]
Ábrák nem kellenek újak, detto ugyan az a blokksémája az AM2 procinak, mint a 939-eknek. Dupla mag esetében, szépen dolgozik az SQR és magonként képes 6400MB/sec elméleti adatot feljuttatni a másodlagos gyorsítótárakra.
[Szerkesztve] -
-
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #474 üzenetére
Ha hiszed, ha nem most ezzel per pillanat azt akarom bebizonyítani, hogy először tévedtem és a 939 X2-nél is meg fogja haladni a valós memória átvitele a 6400MB/sec-et, mivel shared IMC-je van azoknak is.
Szóval semmi köze Venice magtól később kiadott procinál és azt támogató alapi BIOS-nál, hogy JEDEC szerinti szabványos DDR memóriát használunk-e vagy nem.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Tök mind1, hogy csak a 667Mhz-es memókat támogatják az 1magos AM2 procik, mivel még a DDR2-533 memóriának is nagyobb a theorikus sávszéle az ominózus 6,4GB/sec-től,másodsorban a memória időzítések a (CAS és a clock rate, stb...) a összesített valós latency-t befolyásolja nem a memória valós olvasási sávszélességét.(vagy ha befolyásolja is rettentő kis mértékben) próbáld ki otthon, ha nem hiszed.
Az nem tünt fel, hogy a 2Ghz magórajelen ketyegő AMD Athlon64 X2 3800+ valós memória átvitele jócskán meghaladja a 6400MB/sec-t, míg a 2.2Ghz kerregő AMD Athlon64 3500+ ez a bővüs 6400MB/sec alatt marad pedig nagyobb a magórajele.
Így érveléseid nem elfogadhatók, keress másik tesztet, ha gondolod, de ott se fognak 6,4GB/sec felett hozni még a 3500+ példányok sem. Előbb utóbb rá fogsz ébredni, hogy légy van a levesben(elméletedben), mert a matematikai törvényeit a K8 se tudja áthágni. 200x128/8x2=6400MB/sec. (per core) -
robyeger
addikt
Az 1magos AM2-eket nézd: [link]
Szegények azt hiszik az 512Kbyte cache miatt maradnak le jócskán az 1magosak, de tévednek a L2 cache mérete sose befolyásolta a valós memória átvitelt(cache-t meghaladó méretű blokkokban mérve), egyszerűen 1magnál ott a 6,4GB/sec theorikus limit, amit magyarázok. -
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
Elnézést kérek minden érintettől, hogy azt állítottam a ''shared integrated memory controller'' egy új keletű dolog az AM2 platfromnál, nem igaz, rosszul tudtam, már a 939 X2-nél is shared IMC alklamztak.
Ezért az 1 magos AMD prociknak 6,4GB/sec a theorikus memoria sávszél korlátja, míg a 2 magos X2-nek, pont a duplája 12.8GB/sec. Természetesen mind2 érvényes a magórajel függő L2 cache kapacitásból következő valós memória sávszélt korlátozó hatás.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Na végül induljunk ki ebből a Sciencemark 2.0 memory benchmarkból. Összefoglalva: a 939 X2-nek is shared IMC-je van, ezt az is bizonyítja, hogy az [link], oly formán, Igaz a Sciencemark nem nyers adatátvitelt mér a proci és a memória között, így nem vethetjük össze a buszok theorikus sávszélességével, viszont nekem pl: 5142MB/sec-t mér, az Everest pedig ugyan ezen 266Mhz FSB, 533Mhz DDR2-nél 7214MB/sec-t. Na most ha ebből aránypárt képezünk a szorzó durván 1,4 (hangsúlyozom ez elég paraszt logikás megközelítés
) Az Anandtech eredményekből Everest (nyers átviteleket próbálunk kreálni), akkor látható, hogy át fogják lépni a bűvös 6,4GB/sec-s határt ez tuti. Úgy kb. csak 70% volt igazam, mivel 1magra vetítve létezik ez a 200*128/8*2=6400MB/sec theorikus korlát, bármilyen két magos X2-nél függetlenül a tokozásra már 2x6400=12800MB/sec jut. Feltétele persze olyan program, ami képes támogatni a többszálú utasítás végrehajtást. Így ha egy játékról van szó, egy X2 tuningos emberkének érdemes elgondolkodni, hogy még is inkább manipulál a cpu szorzóval és nagyobb alapórajelet ad a processzornak, hogy egy magra vetítve is növelje a theorikus korlátot.Hogy totál nem volt igazam, ha gondolod nevezz bolodnak, ahogy jól esik
, engem a tudás érdekel és nagyon köszönöm eddigi segítségedet
, szerintem egyre tisztábban látunk
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Igazad van nem vettem alaposan szemügyre a verziószámokat
, meg azt se hogy ez a Sciencemark nem jó nekünk, mert nem nyers adatátvitelt mér a proci és a memória között, így nem vethetjük össze a buszok theorikus sávszélességével
Nekem pl: 5142MB/sec-t mér, az Everest pedig ugyan ezen 266Mhz FSB, 533Mhz DDR2-nél 7214MB/sec-t. Na most elég hadilábon állna a bizonyításunk, ha arány párral próbálnánk átszámolgatni ezeket a Sciencemark eredményeket.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Tehat adott a Sciencemark 2.0 szintetikus memória benchmark és az Anandtech tesztje [link] és mondjuk egy X-bit teszt [link]. Viszont rápillantva a Sciencemark weboldalára [link] látható, hogy a 2.0 után még egy jó hosszú verziós szám van. Így szinte kizárható az időbeli eltérés miatt, hogy ugyan azon verziós programmal végezték mind2 labor méréseit. Ha ugyan az lenne, akkor nekem lenne igazam
, de ezzel nem jutottunk előrébb a megdönhetetlen bizonyíték irányába.
Visszatérve az Anandtech régi méréseihez, ha a memória benchmárk programok nem kezelték a két magot, akkor nagy valószínűséggel a többi tesztprogi se volt erre képes, így ezek a ~9% körüli eredmények a valóságban csak egyszálú programok végrehajtására vonatkonak, több szálnál jóval nagyobb különbségnek kell lenne, persze ez fikció míg látok egy olyan screenshot-ot, ami kéne.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Várjatok most magam is elbizonytalanodtam
De mielőtt a PH! bolondjának kiáltotok ki léci, mutassatok egy Everest v3.0 vagy egy Sandra 2007-es valós memória benchmárk screenshot-ot, ahol látszik egy 939 X2 proci alapórajele(200Mhz is).
Ugyan is az jutott eszembe, mi van ha tényleg csak azért nem láttam régebben vagy a Neten olyan 939 X2 procival DDR400< feletti rendszerben 6.4GB/sec-et meghaladó eredményt, mert még az akkori szintetikus tesztprogramok nem tudták rendesen lekezelni a dual core processzorokat?? -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #442 üzenetére
Akkor már csak az a kérdés, az 1magos és 939 rendszerek gyári beállítások mellett miért nem képesek valós memória olvasásban 6,4GB/sec feletti eredményre, míg az AM2 X2 procik igen?? Ez számomra a nagy kérdés
Léci, hajítson már meg valaki egy Everest v3.0-s valós memória olvasási screenshot-al, ahol látszik egy 939-es X2 proci alapórajele is.Lehet, hogy utánna engem tartanak a PH! bolondjának, de akkor már okosabb lettem, mint most -
robyeger
addikt
s939 nem próbáltam csak, hogy 939
Na végre, akkor vegyük úgy, hogy a ''shared IMC'' elnevezés nem egy újkeletű szó vagy fogalom. És akkor nagyvonalúan nem mászok bele a Neten felelhető találtai arányok részletezésébe. Hiszen elirásra számtalan példa lehetséges. Akkor már csak az a kérdés, az 1magos és 939 rednszerek gyári beállítások mellett miért nem képesek valós memória olvasásban 6,4GB/sec feletti eredményre, míg az AM2 X2 procik igen??
-
robyeger
addikt
Ki próbáltad már ezt a linket??? [link]
Ha azt akarod állítani, hogy én talátam ki a ''shared'' IMC elnevezést, akkor tényleg LOL leszel az én szememben isVagy mutassál már egy olyan linket, ahol a 939 rendszerek IMC-jét ''shared''-ként emlegetik. Akkor kinek is kell bizonyítani vagy cáfolni?
-
robyeger
addikt
Nem érted, hogy működik a K8, sebaj talán egyszer megfogod érteni személyes tapasztalatok alapján, pl: összetalálkozol 1magos AM2 procival vagy DDR400 feletti 939-es rendszerrel. Látam azért érted mit dumálok, csak nem tudod cáfolni, nem egyszerűbb lenne ha beszélnél egy DDR500-as 939 tulajjal, mert nekem úgy se hiszel.
Látod érted te mit akarok mondani, csak megint nem akarsz hinni nekem. A Hypertranszport és a memória órajele is a proci külső órajeléből képződik. HTT esetében van egy LDT szorzószám. (200x5=1000Mhz) Memóriánál pedig az csak nézőpont kérdése, hogy a magórajelhez vagy a proci alapórjeléhez viszonyítod, mert az eredmény ugyan az lesz, mivel a magórjel is az alapórajelből képződik, csak hát jobban megértenéd a működését, ha nem a magórjeltől vizsgálnád a memória órajelét(az összefüggések közepétől), hanem a CPU alapórajelétől (az összefüggés elejétől).
Ez a kép már sokkal jobban tetszik, kár hogy 2way 940 Opteronok-ról szól. Ha tudnál linkel ilyen ábrát a AM X2-ről is, végre elmondhatnám, hogy tudtál újat mutatni nekem.
L2 cache: Konkrétan mit nem tudok vagy mit értek félre ezzel kapcsolatban?? Szerinted nincs teljesítmény''visszahajlás'' laposodás a magórajel függvényében? A theoretikus L2 cache sávszélekkel nem megyünk semmire, a valós sávszélekből pedig már adtam izelítőt a forum olvasók számára(#409), rajtad a sor, ha ebből valamit is ki akarsz hozni.
Még szerencse, hogy ilyen kevés ökörség található a Neten, mikor olyan szintetikus programmal mérik a dual core procik memória sávszéljét, ami még kifejezetten 1magra íródott. Ezt ha jól látom már meg is szüntették: [link] (Everest Home Edition 1.51.195-el nem tudom ilyenkor sírjak vagy nevessek) Ezek csak arra jók, hogy a lajikus felhasználókat összezavarják.
-
robyeger
addikt
Mutassál már nekem konkrétan, olyan AMD K8-as lapot, ahol a proci órajelétől teljesen függetlenül tudom állítani a memória órajelét?? Kiváncsian várom, hiszen a K8-nál a processzoron belül van a memória vezérlő, ezért nincs az a chipset ami onnan ki tudná ragadni
Intel platfromon ugyan létezik hasonló (Ati RD600 vagy NForce4 IE északi hídak), de ott se teljesen függetlenek, csak nagyon finom osztásokat(FSB : DRAM) képez.
És te találtál cáfolatot a ''shared integrated memory controller''-re???
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Amit belinkeltél X-bit labor tesztjeit, ott egy FX-62-vel mérik a DDR2 ramokkal a proci valós memória sávszélességét, és mivel az FX-62 Am2 tokozásba megy és dual core, ezért osztott IMC-je van, ami miatt a korlát nála 12.8GB/sec és nem 6.4GB/sec. Erről dumálok már mióta
Itt ha akarod megvaltoztatod gyakorlatilag mindegyiket kulon-kulon ugy hogy a tobbi maradjon (biznyos szabalyokon belul). Itt van egyenesen az AMD-tol is he kell: Na és mik ezek a szabályok, szerintem hogy a hypertranszpot(HTT) és a CPUba irányuló memória busz alapórajele mindig ugyan az. és szerinted miért növekszik a memória órajel is, ha növeljük a HTT órajelét??? Akkor nem lehet rájuk mondani, hogy függetlenek!
Szép ez a ''Direct Connect Architecture'' elnevezés az AMD-től, de ha a gyakorlatban is így lenne, akkor miért nem lehet 939 és 1magos AM2 prociknál(gyári beállítások mellett) elérni valós memória olvasásban 6,4GB/sec nagyobb eredményt??
[link] Gyönyörűek ezek a marketinges ábrák az AMDtől, kár hogy olyan apróságok nincsennek feltüntetve, hogy crossbar(XBAR) vagy system request queue(SQR)
Erdőkének már megpróbáltam elmagyaráztam az ''osztott'' IMC működését, néz vissza pár hsz-el. Rajzolni nem fogok.
L2 cache-ről már írtam pár hsz-el előbb igaz nem neked, nézd vissza ha érdekel.
Ez itt egy tipikus példa arra, hogy pl. a EVEREST Home Edition 2006 v2.50.480 verziója nem képes mérni a két mag egyszerre elérhető valós memória sávszéleségét: [link] (a Sandra 2007-el nincs ilyen gond) -
-
robyeger
addikt
Elismertem, hogy függ az architektúra kialakításától is. Nem tudom miért akarsz ezen lovagolni??
Mit meséljek a Prescott-omról?
266Mhz FSB mellett, 533Mhz hajtom a ramomat 1.9V-on, 3-3-3-9 felállásban. 667Mhz-n 2,2V-on, is birja ezen időzítéseket, de mivel kicsi a teljesítmény különbség(többlet) forumozás alatt, amit te magyarázol, ezért inkább az alacsonyabb órajelen és feszültségen hajtom
-
robyeger
addikt
Most szerintem elbeszélünk egymás mellett, és nem az hogy mást gondolunk
Képzeld el 939-nél a memória vagy IMC felől érkező adatok először az SQR-be kerültek bel és innen döntötte el a proci, hogy melyik mag L2 cache-be rakja be(mind2-be max. csak ugyan azon adat mehetett), míg AM2 X2-nél egy idő pillanatban mind2 mag L2 cache-be tölthet be különböző adatokat a memória(IMC) felől, ezért duplázódik a 6.4 -> 12.8GB/sec-re.
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
Még1x: Nem én talátam ki a ''shared'' elnevezést és 939-nél miért nem használták, miért csak most jött elő az AM2 X2-nél????? (olyan szempontból jó a szóhasználat, hogy nem két IMC van, hanem csak 1db)
Ki beszélt arról, hogy a valós memória sávszél a processzor felé meghaladhatja a memória theorikus sávszélességét, mert én nem! -
robyeger
addikt
Én azt szoktam mindig a DDR2 tulajoknak ajánlani: általánosságban a memória legkisebb időzítése mellett a lehető legnagyobb órajelen érdemes hajtani (persze a memória alapórajele sose legyen kisebb, mint a proci alapórajele) Azért emelem ki az ''általánosságban'' szót, mert ez nem csak architektúra, hanem alkalmazás függő is
Az pedig, hogy a különbségek kicsik, szubjektív dolog. Itt ebben a közegben tényleg elég kicsiViszont, ha egy Pentium 1 gép teljesítményéhez hasonlítjuk akkor nagy
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
-A külső órajelet összekeverhetted a mag órajellel
-Nem vagyok nyelvtan zseni és mint irtam szerintem is hülye elnevezés az AMD részéről ez az ''osztott'' szó.Jól látszik a tesztekben, ha olyan szintetikus memória benchmarkkal mérik a AM2 X2-ket, ami nem tudja kihasználni a több magos procikat(a régebbiek mind ilyenek), akkor ugyan ugy nem haladja meg a 6,4GB/sec-t az eredmények.
-
robyeger
addikt
Rejtélyes a ''shared IMC'', ebben totál egyetértünk
Mert érdekes módon a 939-nél nem volt ott a ''shared'' szócska, és lám hirtelen ott termett AM2 X2-nél szinte a semmiből. Én is más nevet adtam volna az AMD helyében, nem azt hogy ''osztott'', de az van, nem tehetünk semmit
Hangsúlyozom csak AM2 X2-nél van ez, az 1magos AM2-nél tök ugyan az a szitú, mint 939-nél csak DDR1 helyett DDR2-vel dolgozunk.
-
robyeger
addikt
Fussunk neki még1x
[link] Ezen cikkben is olvashatod, hogy lehetséges a proci alapórajelénél(200Mhz) nagyobb memória alapórajel beállítása is. De 939-eknél így gyári beállításokon 6,4GB/sec-nél nagyobb valós memória sávszélesség nem elérhető. Tehát ha te az FSB valami limitáló tényezőnek tartod, akkor így nézve van FSB-je a K8 prociknak is. Természetesen minden processzornak van Front side szerű busza vagy buszok összessége(K8-nál memória+HTT), csak sajnos az FSB, mint fogalom pontos meghatározásában vannak viták.
Mint már másnak is irtam sajnos nincs blogdiagramom az AM2 procik felépítéséről, csak a régi 939-ekről [link], de a gyakorlatban mért értékek és shared IMC fogalmának bevezetése(nem én találtam ki!!!) arra enged következtetni, hogy jelentősen változtattak az AM2 X2-nél a régi architektúrális kialakításon.
Amit te hsz-ed végén sajátos teóriát emlegetsz, megdönti azon tény, hogy lásd még1x [link], és az is hogy az 1magos AM2 prociknak se haladja meg a 6,4GB/sec-et a valós memória olvasása. -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #408 üzenetére
Semmi baj az Everest rutinokkal, az hogy ha tuningolunk és nem stabil a rendszer, magyarán regiszterhibát vagy bármi olyan véletlenszerű adatváltozást gerjeszt a rendszerünk, akkor történnek ilyen irreális eredmények, erről nem tehetnek a programozók, ők mindig abból indulnak ki, hogy a procinak 2 x 2 = 4 és nem az hogy néha 5
A 754-nek csak 64bites az IMC-je és nem osztott, mivel eleve csak 1magról beszélünk.
A 939-nek már ugyan 128bites az IMC-je, mivel támogatja a dual channel-t, de még nincs közvetlen megosztásban a magok L2 cache-je között.
Az AM2 X2-nél 128bites, de már közvetlen megosztásban van az IMC-vel, azaz mindegyik mag függetlenül a másik hivatkozásától eléri a teljes 12,8GB/sec-es memória sávszélt.(hangsúlyozom nem tudom részlezekbe menően elmagyarázni a memória elektronok fizikális utját a processzor magig, mert mint te is irtad nem publikus az AMD részéről) Igazad van
Intelnél is létezik a magórajle függő teljesítmény visszahajlás, csak mivel az Intelnek a L2 cache-jei 256bit szélességűek szemben az AMD 128bit-vel, így a korlát jóval feljebb jelentkezik. Mostanában nem bújtam a Netet, hogy a Nitrogén hűtésű 400-500Mhz FSB-re húzott Intel procik, mit tudnak kezdeni egy 1Ghz DDR2-vel Everstben
A DDR2 sávszélességét ne úgy hasonlítsd a DDR memóriához, hogy míg az Everest a processzor regiszter tárjaihoz méri!Hogy azért lásd az egetverő különbséget:
Tiéd L1: 35GB/sec, L2: 11GB/sec
2.8Ghz Prescott: L1 cache: 44GB/sec, L2 cache 19GB/sec, míg
3.6Ghz Prescott: L1 cache: 57GB/sec, L2 cache 24GB/sec-t.
(mint irtam már másoknak is, nem viccből van általában több tranzisztor az Intel procikban, mint az AMD-kben) -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #406 üzenetére
Mit hagy ki a mérésből???
Azzal gyanusítod Fiery-t, és a Lavalys-t, hogy megnézik a proci tipusát és ha AM2, akkor már más program algoritmussal mérik a valós memória sávszélt a CPU felé, mint 939-nél, akkor mi értelme lenne az egész tesztnek?? Igen két fajta korlát létezik K8-nál, az egyik a magórjeltől függő L2 cache <-> IMC áteresztőképessége , a másik a cpu külső órajele, ami gyári 200Mhz-en
754 tokozásnál: 3200MB/sec
939 tokozásnál és 1magos AM2-nél: 6400MB/sec
AM2 X2-nél: 12800MB/sec
(amúgy mit kezdjek egy DDR400-as Everest screenshot-al?)
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #404 üzenetére
Na oké ebben egyetértünk, hogy létezik a külső órajel korlátja
De azt magyarázom, hogy ez AM2 X2-nél már eltünik, mivel 200Mhz External clock-nál is 200 x 128/8 x 2 x 2 = 12,8GB/sec lesz, a 6.4GB/sec helyett.
(Vagy abban akarsz vitatkozni, hogy a External clock emelése tuning-nak számít vagy nem? Mert szerintem hiába marad ugyan az a magórajel, attól még ez a manipuláció a tuning kategóriája)
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #402 üzenetére
Sajnálom, hogy a vitánk egy helyben toporog. #382 hsz-mre mi a válaszod, ha szerinted nincs a 939-nél 200Mhz külső CPU órajelen a 6,4GB/sec limit a valós memória olvasásban? Kérlek kérdezzél már meg pl. egy DDR500-al rendelkező AMD tulajdonost, megspórolhatnák egymás ''kínzását''
A szintetikus tesztek sok minden mellett arra is jók, hogy ne egymás szubjektív látásmódját kritizáljuk, mert akkor tuti nem jutnánk dülőre.
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #398 üzenetére
Nem érted mit akarok, pedig... X2? milyen AM2 vagy 939??? A64? milyen AM2 vagy 939 vagy 754 vagy micsoda??? Szóval egy 939-nek felemeled a külső órajelét, akkor tényleg butaság lenne vissza osztani a ramot, én nem erről beszéltem, hanem szinkron meghajtásról, mikor 250Mhz a külső CPU órajel és 500Mhz-en megy a ram is. A 200Mhz-nél lévő 6.4GB/sec elérhető elméleti sávszél, 250-nél 8GB/sec-re bővül. Értsd már meg az AM2 X2-nél a két mag függetlenül egymástól használhatják a teljes!! elérhető 128bit széles memóriasávszélt(dual channel esetén), míg 939-nél a 2magra jutt összesen 1 x 128bit.
Azon pedig kár vitatkoznunk, hogy az elért teljesítménytöbblet mekkora egy adott alkalmazásnál, ez totál szubjektív, nekem sok és én hiszek a tuningban a kicsivel nagyobb szintetikus tesztek eredményeimben, neked kevésnek tünik, ezáltal nem látod értelmét bajlódni a tuningal és a teszt programokkal. Tiszteletben tartom a te véleményed, csak akkor ne azt próbáld elhittetni velem, hogy 0 teljesítménytöbbletet okoz, mert ez nem igaz. -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #396 üzenetére
Míg AM2 X2-nél míg ha csak 5mhz-el is (200-ról) emeled a külső órajelet már nyertél többlet valós memória sávszélt(az osztott IMC miatt), addig 939-nél csak a memóriád alapórajelétől magasabb külső processzor órajelen kezd profitálni a rendszer pl.: DDR500-nál, 250Mhz vagy magasabb külső CPU órajel. ''K8 esetén a memória sávszél nem kritikus. ~4000-4500MB/s felett már nem okoz teljesítménynövekedést.'' Ezt honnan szeded??? A sok milliónyi proci tuningos álmát akkarod darabokra zúzni??
Ezt az új verzós Everestet Fiery még mindig rejtegeti
, nekem pl: 266Mhz FSB-n. 533Mhz DDR2-vel 7GB/sec felett olvas a legújabb elérhető Everest.
Én a gyorsabb memória olvasás igényét nem gyengeségnek tartom, szerinted miért terveznek koherens HTT lánba kapcsolt Opteron szervereket, miért kaptak a legújabb Xeon procik osztott FSB-t? Szerintem nem viccből
Sajnos se Conroe, se AM2 X2 blokkdiagramokat nem találtam még a Neten, ha magvan azonnal értesítelek.
Addig kár találgatni a részleteket. Mind az AMD, mind az Intel sok dolgot nem szeret a felhasználók orrára kötni vagy csak jóval később teszik meg, hiába a tudatlanság a felhasználó boldogságával egyenértékű
(marketing-et mindig könnyebb álomképekre építeni, mint a valóságra
)
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #386 üzenetére
A memória sávszél hajhászás reménytelenséget talán először azon sok AMD tulajdonosnak kellene elmagyaráznod, kik 400Mhz-nél gyorsabb DDR1 memóriát vásároltak, aztán jöhetnének az AM2 tulajdonosok.
A memória sávszélessége és időzitése egyaránt fontos dolgok, oda-vissza hatnak a rendszer össz teljesítményére, talán a programozókat kellene szidni, hogy miért készítenek egyre memória éhesebb alkalmazásokat, értendő ez mind a sávszélre, mind a időzítésre(lapozásra) Az AM2 X2-kben nem két IMC van csak egy, de az mind2 mag L2 cache-re közvetlenül rá van kötve nem úgy, mint a 939-eknél. Így duplázódhat meg a 6,4GB/sec. Mivel az AMD sose arról volt híres, hogy részletesen dokumentálja processzorai belső felépítését, így per pillanat csak ennyit találtam: (10.6GB/sec) [link], a AM2 X2 adatlapját ahogy látom még el se készítették, itt tartanak AM2 dokumentálásba
, jóformán sehol
[Szerkesztve]
[Szerkesztve] -
robyeger
addikt
válasz
Red Rebcs #388 üzenetére
Ebben igazad van az alacsony késleltetésű DDR2 memóriák ára, még mindig elég magas. Ha egy 5CLK 667Mhz-es DDR2 kb. egálnak veszünk az alacsony késleltetésű DDR1-hez képest, akkor egy 3CLK-as 533 vagy 667Mhz DDR2-vel már jobban járhatsz teljesítményügyileg.
Az új programok(játékok) támasztanak egyre nagyobb követelményeket a memóriák sávszélessége és rövidebb időzítése felé, nem a processzorok és az architektúrák, azokat csak próbálják igazítani az aktuális trendek-hez.
-
robyeger
addikt
válasz
Red Rebcs #384 üzenetére
Egyet nem értek, néha napján kis kedden közlök valami forradalmian új dolgot az AMD tervező asztaláról, amit magam is zseniálisnak tartok, mint Intel fun
és mivel én mondtam, mégis hülyének tartasz, sok forumtársaddal egyetemben, +megkérdőjelezitek a valaóságosságát a shared integrated memory controller-nek?
-
robyeger
addikt
Aki úgy érzi csatlakozzon, lehet nyugodtan még ellenem fogadni
[link]
-
robyeger
addikt
Mennem kell fiúk, gondoljátok át addig a K8 működését, 1 hét múlva várhatóan jövök
-
robyeger
addikt
válasz
#65675776 #381 üzenetére
Ébresztő! Már 2Ghz (200x10) magórajelen is meghaladja a 6,4GB/sec-t az AM2 X2 procik valós memória átvitele: [link], míg a régi 939 prociknál 2.4Ghz (200x12) se tudtak 6.4GB/sec fölébe kerekedni: [link] (amit te említesz a teljesítmény''visszahajlás'' laposodás, miatt lesz mondjuk a AM2 X2 3800+ csak 6,5GB/sec és a AM2 X2 5000+ pedig 7.8GB/sec, de értsd már meg 939 is elérhetők ezek az eredmények csak ott emelni kell az alapórajelet, mert 200x128/8x2 képletben csak ez változtatható pl: 250x8 beállítással közel ugyan úgy 6,5GB/sec-t érhetsz el, mint AM2 X2 testvérénél.
-
robyeger
addikt
-
robyeger
addikt
Kedves fLeSs!
Szerintem ezen cikkben fel kellene tünteni azon tényt, hogy a kétmagos új AM2 procik osztott IMC-t(Shared Integrated Memory Controller) tartalmaznak a régi 939-ekkel szemben, így míg a 939 rendszernél a 200Mhz alapórajelű processzor 200Mhz x 128bit /8 x2 = 6400 Mbyte/sec elméleti sávszélességgel tudta csak a memóriát elérni, a processzor teljes elérhető sávszéle a hypertranszportal együtt 6.4GB/sec + 8GB/sec = 14.4GB/sec, addig a kétmagos AM2 rendszereknél a 200Mhz alapórajel effektíve megduplázódik, mivel egy magra jutt a 6,4GB/sec, így a processzor összességében 12.8GB/sec + 8GB/sec = 20.8GB/sec elméleti átvitelre képes. Az 1magos rendszerek továbbra is csak úgy tudják kihasználni a nagyobb memória sávszélességet, hogy míg a processzor csak 6,4GB/sec elméleti adat felvételére képes, ez mellett még tud memória adatokat küldeni és fogadni a crossbar-on keresztül a mag kihagyásával a hypertranszport linken olyan külső perifériák felé, mint pl. a PCIE, HDD, USB, stb.. . vagy marad a tuning, emelni a processzor alapórajelét. Kiváncsi vagyok ezt a hsz-t törlitek-e?
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Yettel topik
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- sziku69: Szólánc.
- Győr és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Autós topik
- Elektronikus zene topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- További aktív témák...
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Új! Targus - USB-C Dual HDMI 4K HUB - 2 HDMI-vel. Saját töltő nélkül 2 monitorral (120Hz)
- Azonnali készpénzes nVidia RTX 3000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- Dell P2419H P2419Hc Full HD LED IPS 24" + P2719H 27" LCD monitor (vékony keretes)
- Samsung Galaxy A41 64GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest