- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- OnePlus Nord 5 - lehűti a kedélyeket
- Poco F7
- Hatalmas kedvezménnyel nyit az Ulefone új csúcsmodellje
- Telekom mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy Z Flip7 - kis fogyás is sokat számít
Hirdetés
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
JoinR
őstag
válasz
#85259337 #19099 üzenetére
Kihívás lesz megtalálni azokat a pozikat, ahol valóban szükséged lehet a gazdasági tudásodra, a feladatok, főleg junior szinten nagyon specifikusak.
Ha frontend, akkor a JavaScriptet nem tudod megkerülni. Gazdasági vonalon még szóba jöhet a Business Analyst és hasonló területek, oda jól jöhet a Python/R.
Ha nem gazdasági az irány, akkor is meg kellene határozni valamit, hogy lehessen bármit ajánlani. Látatlanban azt mondanám, hogy Python aztán majd meglátod, tetszik-e.
Esetleg ránézhetsz még a FinOpsra, de ez nagyon rétegterület és sok környező tudást kell felszedni, hogy egyáltalán hozzá tudj szagolni.
Amúgy a legtöbb IT-területre nem elvárás a diploma, ráadásul nőként szerintem jobb esélyekkel indulsz. -
VikMorroHun
őstag
Napok óta küszködök egy bosszantó (de nem kritikus) hibával. Van egy napló. A program percenként ír bele azonosítót, stringet, időt, stb. Aztán ellenőrzi az időt, és ha már öt perc eltelt a legutóbbi írás óta, hibaüzenetet küld. Kiírja a stringet is, hogy tudjam, miről van szó. Remekül működik (tényleg csak akkor szól, amikor kell), a stringet kivéve, mert az hülyeség. Napok óta nem bírtam rájönni, hogy miért nem azt írja ki, amit kellene. Pedig ugyanakkor olvassa ki, amikor az időt is. Nemrég belenéztem a naplóba, és rájöttem, hogy tulajdonképpen azt a stringet írja ki, ami a naplóba kerül, és jó adat kerül a naplóba. Csak utána hozzáfűzök még egy stringet, ami hibás... Jujj.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
btraven #19093 üzenetére
Nekem is átfedésnek tűnik. Ghosting effectnek nevezik a videojáték iparban. Nem olvastam végig a cikket, így nincs ötletem, mit tudnál vele kezdeni.
-
coco2
őstag
válasz
btraven #19093 üzenetére
Van egy sebessége a szemednek, az agyadnak, a monitorodnak, az alkalmazásodnak, és mindazok összessége folytán érzékeltél valamit.
Amúgy amit fentebb írtak, megállítod a videót bárhol, és sehol sincsen duplázódott kép.
Ha számít bármit, én hetek óta kb 4 órát alszok, meg már fárasztó nap után este van, és bizony dupla-tripla kockákat látok azon a YT videón.
-
válasz
btraven #19087 üzenetére
A szemed sebessege nem eri el a monitor sebesseget... En is 3 kockat latok forogni, de ez nem a monitor/program hibaja, hanem tul nagy a kontraszt es gyors mozgas kozben a szem "berakja" a kepbe a koztes allapotokat. Ha magasabb lenne a program framerate-je (vagy nem lenne ilyen nagy a tavolsag a fazisok kozott) akkor a szem is jobban viselne ezt a gyors mozgast.
-
btraven
őstag
válasz
dabadab #19089 üzenetére
Akkor nálad nincs ez az "effekt" ha megy a lejátszás?
Őszintén szólva ezt szoktam tapasztalni profi játékoknál is. Amióta megvan a Dell U2311H monitorom. Le is szoktam az FPS játékokról.
Ott is ha megyek az utcán és hirtelen elfordulok, a villanypóznák duplázódnak / triplázódnak. Nagyon zavaró. Lent a háromszög hegycsúcsok is úgy mennek hogy elöttük is van egy shadow, meg mögöttük is. -
btraven
őstag
[link]
A videjó elején Ti egy kockát láttok ugrálni/forogni folyamatosan?
Mert ez az én monitoromon/szememen 2-3 kocka is van egymáson. Tehát nem folyamatos a forgás, hanem áttűnik, egyik frame-n még így áll a kocka, a másikon meg úgy, de valahogy félig-meddig mind a két fázis látható. -
coco2
őstag
válasz
hentes555 #19085 üzenetére
Ha még sosem csináltad, és úgy állnál neki a program írásnak, hogy chatgpt majd megírja, akkor biza bajban vagy. De hát had nézd meg a saját szemeddel.
Nem tudom melyik az a weboldal, amin a kollégák bepötyögik az adatokat, de kotorj fel egy youtube videót html szerkezetről, meg hogy chrome-mal hogyan nézheted meg az oldal nyers forrását, és nézd meg azon a weboldalon, hogy van-e az ellenőrizendő dokumentum elemnek (ahova beviszik a kollégák az adatokat) egyedik azonosítója. Ha nincs, próbáld megfűzni az illető cég fejlesztőit, hogy adjanak egyedi azonosítókat azoknak az adatbeviteli elemeknek. Nem osztály azonosítót, hanem egyedi azonosítót. Ha egyik vagy másik összejön, nincsen teljesen elveszve minden. Ha az piros X, legalább azt próbáld meg kideríteni, milyen sűrűn nyúlnak fejlesztők ahhoz az oldalhoz? Hetente átírják, vagy 20 éve a kutya se nyúlt hozzá?
Ha bármivel elakadsz, és szerinted chatgpt meg tudja oldani, nosza, kérj tőle segítséget.
Attól függően lehet neked további tanácsot adni, hogy a fentieket illetően mit találtál.
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Igen, ez egy "külső oldal" (beszállítónk weboldala), az egyes esetekhez tartozó adatokat pedig a kollégák töltik ki, ki milyen módszerrel és sajnos nem mindig pontosan, be szokott néha csúszni félrakattintás, ilyesmi, ezért lenne hasznos egy ilyen program, ami összehasonlítja a két forrás adatait.
És úgy alapvetően mennyire "bonyolult" egy ilyet összerakni, ha még sosem csináltam ilyet, mondjuk Fórum+Google+ChatGPT segítséggel?
-
coco2
őstag
válasz
hentes555 #19080 üzenetére
Ha az a weboldal saját céges cucc, kérd meg a fejlesztőket hitelesítési funkciók beépítésére a weboldalba. Az tud gyakorlati realitás lenni.
Plugin egyébként elméletben meg tud olyat csinálni, a gyakorlatban viszont karbantarthatatlan kódot eredményez. Azért nem csinálnak olyasmit.
-
hentes555
senior tag
Sziasztok!
Előre szólok, amatőr kérdés lesz, a programozáshoz nem igazán értek, csak a kíváncsiság vezet.
A kérdésem annyi lenne, hogy lehetséges-e (elsősorban Chrome-hoz) olyan bővítményt létrehozni, ami meg tudja azt csinálni, hogy van egy excel, amelyben az első oszlopban munkalap azonosítók vannak, a többi oszlopban pedig egy-egy adat a munkalapra vonatkozóan, pl. meghibásodás ideje, alvázszám, üzemóra, stb. És azt szeretném, hogy egy bővítmény a lenti honlap egyes mezőibe beírt információkat összevesse az excel táblázattal, hogy azok helyesen lettek-e beírva onnan, nincs-e félregépelés stb.Ha készíthető ilyen, akkor milyen programozási nyelvben/programmal, illetve mennyire bonyolult egy ilyet összehozni?
Előre is köszi a segítséget.
-
coco2
őstag
Annyira felkapták volna? Nekem nem tűnt fel, hogy bármi komoly lenne.
A Microsoft üzletkötői ügyesen "vajaznak" a legkülönfélébb dolgokat, és nagy céges környezetben úgy meg lehet kötni üzleteket. Aztán világgá hencegik. Az üzletkötőknek gratulálunk. Csakhogy az nem a fejlesztők pénze. A Microsoft-nál üzletkötőnek lenni jó buli lehet, de fejlesztőként én továbbra sem veszem őket komolyan.
-
t256
őstag
AL programnyelvvel a Dynamics 365 Business Central-hoz (ERP) lehet kiegészítőket fejleszteni. Ez lehet egy plusz mező kirakása, de lehet egy teljesen új menüpont.
Létezett ez korábban is a Microsoft háza táján. Amit az emberek általában ismernek az a Navison (NAV). Van még Dynamics AX is.
Most a Business Central az aktuális szoftver. Felhő alapú (Azure) és böngészőben fut.
Nem ciki, hogy nem találkoztál még vele. Mondjuk úgy elég belterjes dolog.
Már nem vagyok pályakezdő. 10+ év logisztikai tapasztalatom van, COVID alatt váltottam szoftverfejlesztésre. A szerződésem korrekt. Van Microsoft MB-800 vizsgám is, amit a cég finanszírozott.
Nincs apróbetűs rész, nem kell fizetnem, semmit, ha felmondok.
Ha állást keresel, akkor sokszor szembe fog jönni Veled a Dynamics 365. Sokan foglalkoznak ezzel (főleg a CRM-el). Multik is (Accenture, IT Services) és kisebb KKV-k egyaránt. -
coco2
őstag
Ezzel az AL mozaikszóval először találkozom. Google azt mondja Dynamics 365. Azzal is először találkozom
Ugye nagyon ciki?
Számviteli logika leprogramozott formában évtizedekkel ezelőtt is volt, azóta is van, és a lopás lehetőségét leszámítva nulla értelme van újraírni már megírt és hibamentesen működő szoftver modulokat. A pályakezdőket azért látják szívesen, mert jó szokásuk aláírni egy szerződést úgy, hogy a felét sem értik. Ha nem vagy annyira naív, mint itt mutatod magadról, nyerhetsz az orosz ruletten. Jó szerencsét.
-
-
t256
őstag
válasz
SybenX #19072 üzenetére
Szia,
köszönöm a választ!
Azt látom, hogy udemy kurzusok között lehet válogatni.A frontendél Vanilla JS-t kell használni? Konkrétan mit? DOM műveletek?Ha kezdőkènt könnyű vele elhelyezkedni, akkor érdekel. Mondjuk úgy kezdeném el kiküldeni a CV-met, hogy már van egy Udemy-s certificate-em.
-
disy68
aktív tag
Az apexnek nincs köze a js-hez: https://developer.salesforce.com/docs/atlas.en-us.apexcode.meta/apexcode/apex_intro_when_use_apex.htm
A js-t azért kérik, mert van webes ui náluk is.
Szerintem azt döntsd el, hogy érdekel-e egyáltalán a terület és szeretnél-e ilyesmi crm rendszereket fejleszteni customizálni és/vagy supportálni.
-
SybenX
őstag
Szia,
Közel 2 éve dolgozok Salesforce fejlesztőként, szintén kezdő JS és Java/C# tudással indultam egyetemről végezve.
Az Apex egy butított Java, nagyon könnyű elsajátítani, Javascript pedig a frontend komponensekhez kell.
Abszolút tudom ajánlani, rengeteg felé lehet benne specializálódni, fizetésekben is gyorsabban lehet magasabbat elérni, ha kellően motiváltan fejleszted magad a platform megismerésében, viszont hátránya hogy limitált a gyakorlati tudás amit fel lehet szedni Magyaroszágon. -
t256
őstag
Microsoft féle C/AL és AL nyelveket ismered? Már csak az AL a használatos. A lényeg, hogy egy ideje már létezik és a fejlesztők jól keresnek vele, mert csak egy szűk réteg ismeri és nehéz beletanulni a sok számviteli logika miatt.
Ugyanakkor a pályakezdőket szívesebben felveszik és elkezdik tanítani, nem úgy mint a mainstream (Java, C#, JS) nyelvekre.
-
coco2
őstag
Nem újdonság, hogy outsourcer cégek body shop-ot játszanak az informatikában. Ha te azt támogatni szándékozol, kellemes szórakozást hozzá.
A semmire kellő új nyelvek és környezetek kb olyasmik, mint a piramis játék. Ha sikerül elég sok balekot fogni hozzá, az elsők még ki lesznek fizetve.
-
t256
őstag
Sziasztok,
Egyre többet jön velem szembe Salesforce Developer álláshirdetés.
Azt látom, hogy egy "Apex" nevű programnyelvet kell hozzá elsajátítani.
Van valakinek ebben tapasztalata?
A hirdetésekben JS tudást várnak el. Ezek szerint van köze az Apexnek a JS-hez?
Érdemes belevágni kezdő JS és C# tudással? -
coco2
őstag
Ha véletlenül valaki WSL-el szo*na a jövőben, és rákeres itt fórumban windows host -> linux guest kapcsolatra, elevated power shell alatt:
New-NetFirewallRule -Name 'WSL_IN' -DisplayName 'WSL_IN' -InterfaceAlias 'vEthernet (WSL)' -Direction Inbound -Action Allow
A win 10 normál tűzfal tool-ja természetesen nem tud olyan rule-t beállítani.
-
kovisoft
őstag
válasz
siskad #19066 üzenetére
Általában ha folyamatos nyomvatartást akarsz detektálni, akkor a keydown és keyup eseményeket kell elkapni. OpenGL-ben: a glutKeyboardFunc()-nak megadod a keydown, a glutKeyboardUpFunc()-nak pedig a keyup eseményt lekezelő függvényedet, amelyekben figyeled és eltárolod az adott billentyűk állapotát. A glutIgnoreKeyRepeat()-tel ki tudod kapcsolni a repeat funkciót, azaz hogy ne jöjjenek be folyamatosan keyup/keydown események, amíg nyomva tartasz egy billentyűt. A main loopban pedig a billentyű állapotától függően módosítod az autó koordinátáit.
-
siskad
őstag
Sziasztok! Van itt valaki aki jártas opengl-ben?
Egy egyetemi beadandót csinálok, amiben az autó mozgását kellene megoldanom (előre-hátra) úgy, hogy addig menjen előre, illetve addig hátra, ameddig az adott gombok nyomva vannak tartva. Gondolom nem lehet valami borzasztóan bonyolult dolog, igazából már csak ez hiányozna hozzá, de egyszerűen nem bírok rájönni hogyan kellene megcsinálni. -
coco2
őstag
válasz
sztanozs #19062 üzenetére
A jelek szerint nem relatív a valódi problémámra. Egyébként legyártottam azt a config file-t, amit javasoltak, és semmit nem segített. Most már a windows error pop up-ja is megjelenik, ennyi változott. De az a probléma nem ér többet, eleresztettem.
Az igazi problémám, hogy nincs programozottan udp portokon keresztül kapcsolatom a Win host-ról a Linux guest felé. Illetve valami furcsaság van vele.
Az ip címet megtalálom, pingelni is tudom, az létezik. Elküldök rá egy üzenetet Win host-ról C# konzol app-ból valahogy így:
System.Net.Sockets.UdpClient.Send()
A Linux app nem kapja meg az üzenetet. Aztán Win host-on nézné az alkalmazás, van-e valami befele jövet. A(System.Net.Sockets.UdpClient.Available >0)
feltétel teljesül, pedig a Linux app nem küldött semmit, és akkor aSystem.Net.Sockets.UdpClient.Receive(ref System.Net.IPEndPoint)
száll el. A visszajelzés szerint:System.Net.Sockets.SocketException (0x80004005): An existing connection was forcibly closed by the remote host
at System.Net.Sockets.Socket.ReceiveFrom(Byte[] buffer, Int32 offset, Int32 size, SocketFlags socketFlags, EndPoint& remoteEP)
at System.Net.Sockets.UdpClient.Receive(IPEndPoint& remoteEP)
at konzol.program.pkt_recv()
at konzol.program.Main(String[] args)A 0x80004005 egyébként annyit jelez, nem létezik az ip cím. Ami azért furcsa, mert az a ref point csak alapinitelve van:
new System.Net.IPEndPoint(System.Net.IPAddress.Any, 0);
és különben is az ott koncepció szerint a kimeneti érték.A Linux guest-en a tűzfal inaktív (sudo ufw status). Javasolják, hogy a Windows Defender alatt vegyem ki a vEthernet kapcsolatot a kezelt kapcsolatok közül, amit megteszek, de semmi következmény. Sőt, visszakapcsolja magát, ami vicces.
Tök jó lenne használni ezt a WSL 2-t teszteléshez Win / Linux között, de így egy kicsit macera.
Szóval ilyemiken pörgök körbe-körbe. Ha te életre tudtál kelteni kommunikációs alkalmazást Win - Linux között, ötleteknek örülnék.
-
coco2
őstag
Sziasztok!
WSL 2-vel kínlódok. Ha valaki más is jár a cipőben, talán képben lesz róla.
Nem érek el portokat, winsocket azt mondja, nem létezik az ip, de amikor rápingelek command prompt alól, mégis létezik. A 0x80004005 hibakódra páran azt javasolják, teljes újratelepítés. Hát jó. Leszedtem még a features alatt a virtual machine support-ot is, aztán reboot, úgy adtam "wsl --install"-t, az is kért egy reboot-ot, elvileg tiszta installnak kellett lennie, de ilyesmi fogadott reboot után:
Normális az ilyesmi?
Amúgy nálam nincsen E:, ne tudom, azt honnét veszi. Létezik sys drive C:, egy adat D:, egy külön adat F:, és annyi. -
stellaz
veterán
válasz
axioma #19058 üzenetére
https://scratch.mit.edu/projects/editor/?tutorial=getStarted
Szerintem itt nem lehet kód nézetre váltani, bár könyvben láttam már a python kódoknak való megfeleltetést.
Németet tanul alapból, de a pythont angolul használja, meg angol meséket néz, ilyesmi.
-
axioma
veterán
válasz
stellaz #19057 üzenetére
A scratch UI-at nem ismerem, de a logischool-fele tool-ban egy kattintassal at lehet valtani a kod nezetre, esetleg mielott pythonra atallna nezze meg, hogy milyen ott gepelessel kb. ugyanazt letrehozni (de mar syntax-ra ugyelni stb.), amit eddig dobozokkal kattintgatott, hatha rakap az izere... de ezt csak a "nem eroltetni" mellett.
[Talan egy kivetel van: az angolt azt muszaj lesz az infohoz eroltetni. Igaz, cserebe azzal mar ott van egy csomo video kb. barmilyen prog.nyelven elindulashoz.] -
stellaz
veterán
válasz
hiperFizikus #19054 üzenetére
A focira csak a suliban jár, szerintem a haverok miatt, meg aztán időnként nem jár
Judózik is elvileg, de azt a zeneiskolai órák blokkolják már 2 éve, így csak szünetekben tud menni, de akkor meg ő mondja, hogy menni akar.
"Biztosan megkérdezted tőle, ő mit mondott ?"
persze
de tényleg, ha kell noszogatom, de alapvetően nem csinál olyat, amit nem szeretne
-
stellaz
veterán
válasz
hiperFizikus #19052 üzenetére
Jah, megy ő szépművészetibe is, meg bme nyári egyetemre, volt tavaly természetjáró és természetbúvár táborban is a természettudományi múzeumban. Zenél is, stb. Sport tábor is csak hobbi, nincs komolyan véve, de szereti.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
stellaz #19044 üzenetére
Véletlenül se írasd be oda, mert :
1. jellemző, hogy mire felnőnek a gyerekek, akkor már egészen más tananyagra lenne szükségük az életben . Ezt tudhatod magadról is .
2. az egyoldalúság árt az elmének, árt a léleknek . Az is jellemző, hogy az ilyen egyoldalúan nevelt gyerekekből, nem lesz normális felnőtt, olyan különcé válnak .
3. íratsd valami nem matekos, nem programozós, de reál tantárgyas nyári táborba: például valami természetjáró, állatkedvelő, gépészeti, elektrotechnikai, ...stb. nyári táborba ♥ Nem bánod meg ! A sport-táborok se ok . A "versenysport" halálos ! -
stellaz
veterán
válasz
sztanozs #19046 üzenetére
Ettől félek én is, elvileg a 10-14 éves csoportba menne, de nem feltétel a programozói tudás (értsd jól). Szeptembertől elvileg a neki való csoportba mehetne, az nyilván más lenne.
#19045 emvy
Elég sok mindent csinál, de ő akar programozó (is) lenni, a tábort is ő látta meg plakáton és ő akar odamenni. Nincs erőltetve a dolog, de a támogatást azért szeretném megadni neki, ha van értelme a dolognak. Szerinem azért is ült le picit a dolog, mert nincsen olyan kortársa a környezetében, akivel egyáltalán csak beszélni tudna a dologról, nem hogy közösen csinálni valamit.
Tavaly szeptemberben voltunk az ELTE informatika szakán a kutatók éjszakáján, elég vidámak nekiugrott a pythonnak is, otthon is nekiült, de azért az nem hozza azt a gyors és látványos sikerélményt, mint a blokkprogramozós megoldás. Innen datálódva van egy kis leülés, mert szerintem a scracthből továbblépne a "komolyabb" kódsoros megoldás felé, de ahhoz meg még nem elég érett, hogy túljusson a száraz részein. -
válasz
stellaz #19044 üzenetére
Logiscool az Scoolcode lesz, ami kb egy kicsit okositott Scratch.
Nem lenne rossz, de vsz a tobbiek a taborban kb semennyire sem ertenek a Scratch-hez, szoval szvsz vagy massziv unatkozas lesz mert nem haladnak, vagy minden feladatot o fog megcsinalni es a tobbiek unatkoznak mert nem ertik.
-
válasz
stellaz #19044 üzenetére
Nem ismerjuk a gyerekedet, ezert nehez megmondani. Szerintem 9 evesen meg boven abban a korban van a gyerek, ahol minel tobb dolgot erdemes kiprobalnia, es ha epp most nincs kedve programozni, akkor nem kell eroltetni, ettol nem lesz okosabb. Ha helyette focizik vagy olvas vagy tarsasjatekozik vagy fara maszik, akkor semmivel nincs hatrebb (sot).
-
stellaz
veterán
Sziasztok!
Kérdésem lenne azokhoz, akiknek van rálátása a programozás oktatásra.
A kisfiam 9 éves, de már jó 2 éve foglalkozik srcath-el, tutoriálokat néz, egész bonyolult játékokat. animációkat is össze tud rakni. Mostanában kicsit mondjuk leült a dolog.
A logischoolban lenne egy hetes nyári tábor, ahol napi 3 vagy 3,5 óra lenne az effektív programozás, valami kalandjátékot tennének össze. A kisfiam szeretne menni rá, de amúgy pont ütközik egy sport táborral is és nem is olcsó dolog.
A kérdésem az lenne, hogy szerintetek érdemes beíratni ( a nyáron amúgy megy BME gyerekegyetemre, ahol szintén lesz programozás), vagy felesleges pénzkidobás?Esetleg szeptembertől mehetne logischoolba, az heti egy alkalom + a feladatok.
Köszi, ha tud valaki tanácsot adni.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
Primary92 #19042 üzenetére
https://prog.hu/tarsalgo/215074/10-nap-alatt-piackepes-hasznalhato-tudas-es-allas
, friss link, én nem értek ehhez, de rákattinthatsz .
-
Primary92
senior tag
Sziasztok!
Felmerült bennem, hogy elsősorban anyagi megfontolásból, másodsorban a rugalmasabb munkavégézés érdekében a programozás felé venném az irányt. Eredetileg beágyazott rendszerekkel foglalkoznék, de abban keveset dolgoztam, és már rég PLC-k felé sodort az élet. Kevés tapasztalatom van C, C++, Qt területén.
Ti milyen irányban indulnátok el a tanulással, mi az a terület, ahol hamar el lehet helyezkedni?
Talán a legfőbb probléma az, hogy a jelenlegi területemen megrekedtem, viszont kezdő programozóként vélhetően elég alacsony bértől indulnék.
Hálás lennék, ha ellátnátok prá jó tanáccsal, iránymutatással. -
VikMorroHun
őstag
válasz
hiperFizikus #19040 üzenetére
" elakadsz benne, belebukol . De ez a normális, ilyenkor van az, hogy nem szabad feladni, "
Annyit tennék hozzá, hogy ilyenkor nem feladni kell, hanem visszalépni egyet, csiszolgatni, egyszerűsíteni. Kivéve, ha rájössz, hogy az egész, mert akkor lehet újrakezdeni az alapoktól/másik projektet indítani.
-
hiperFizikus
senior tag
1. A kódolás aránylag egyszerű /:
-> van a nagyobb kódod
-> ebbe beleteszed a kisebb kódodat
-> ellenőrzöd, hogy helyesen fut-e
-> ha nem, akkor újrakezded: kiveszed, módosítasz rajta, ...
-> aztán a sok kisebb kódból lesz: a nagyobb kód
-> Goto az elejére .2. A programozás nem a logika tanulásáról szól, hanem a leprogramozásról:
Van valami feladat, régebben szöveges - újabban képi is, és ebből kell valami futtatható valamit csinálnod úgy, hogy aki adta a feladatot nem is ért a programozáshoz . Jó esetben csak belekotyog, rosszabb esetben kifejezetten zavar . És hogy logikus-e ? Ááá... lényeg, hogy fusson ♥3. A saját projekttel meg úgy vagy, hogy elkezdesz valamit, egyre nagyobb méretű lesz a kódod, egyre bonyolultabb lesz, ez majd tetszik neked - mert olyan kihívás, aztán egyre szövevényesebb lesz - nehezebbnek és fárasztóbbnak fogod érezni, majd kifejezetten komplikálttá válik - elakadsz benne, belebukol . De ez a normális, ilyenkor van az, hogy nem szabad feladni, valami más leprogramozni való után kellesz nézned ♥
-
t256
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek!
A lényeg, hogy jó, ha a .net vonalon maradok.Sajnos kezdőként tényleg csak azt látom, hogy rengeteg a lehetőség és könnyű beleesni abba a hibába, hogy az ember csak ugrál a technológiák között, de maga a kódolás, a logika tanulása a háttérbe szorul.
A másik hiba pedig a tutorial hell. Helyette saját projektek kellenek, azokkal többet lehet tanulni.
-
hiperFizikus
senior tag
+ ajánlom e programnyelvek referenciáit összefoglaló webportált :
https://www.w3schools.com/default.asp -
martonx
veterán
Szia!
Jó irányban keresgélsz! .Net irány a mai napig nagyon népszerű. JS irány is jó választás, akár önmagában is, akár .Net vonal mellett is.
Hiperfizikus pedig a PH! jószándékú bolondja, ennek megfelelően állj hozzá a tanácsait megfogadni.
Szvsz egyébként a nyelv nem is annyira fontos. Egy dolog számít, hogy képezd magad, illetve bárhová váltasz, arra figyelj, hogy mennyire jó a csapat, amibe kerülnél, mennyire mentorálnának. -
hiperFizikus
senior tag
1. A "kereskedelmi" JavaScript -nek csak HTML és PHP -vel együtt van értelme . A HTML könnyű, a PHP -hez meg csak szerver ismeretek kellenek . A szerver ismeretek a nehezebbek, a PHP -nél . Csak ugyan úgy egymás után rakod bele a kódodba a részkódokat .
2. pl. besétálsz a munkaközvetítőbe, és ott megkérdezed, hogy mely prg. ny. -eket keresik a legjobban és hogy mennyi fizetnek érte .
3. légy önmagad mentora : rekurziónáld magadat ♥
, néz körül az idegen nyelvű interneten, még a kínai és a japán weboldalakat is lefordítja neked a Google translate !4. szippantsd fel magadat: váltsd ki a kisipart, majd írd ki hogy IT-*** vagy valami ilyesmi ! Vannak 10 tagú kis cégek is, amik jól működnek . Kereskedelmi cégeknek írnak kereskedelmi programokat .
5. nem vagy tévúton, hanem kezdő vagy . Igyekezz kikerülni a kezdők csapdáit .
-
t256
őstag
Sziasztok,
Pályakezdő szoftverfejlesztőként hogyan érdemes elindulni? Melyik az a technológia, amivel könnyen el lehet helyezkedni?
Úgy vettem észre, hogy a Frontend mintha telítve lenne. Ha keresnek valahol Juniort, akkor pár év tapasztalat azért kell, plusz komolyabb stack. Persze a Junior az nem pályakezdő, de kifejezetten pályakezdőt nem keresnek sehol.
Szoftverfejlesztő OKJ képzést végeztem.
A következőket tanultam: C# alapok egészen az OOP-ig. HTML, CSS átfogóbban. JS érintőlegesen, kb egy DOM műveletet néztünk meg a semmiből. Kicsit átfogóbban tanultunk PHP-t. SQL alapok.
Azóta a JS-t sikerült jobban megtanulnom. React-et kóstolgatom, de nem teljesen világos.
Arra gondoltam, hogy folytatom a C# tanulását is. Entity Framework, MVC, ASP.NET.
Egyébként sikerült elhelyezkednem MS Dynamics területen. AL nyelven "fejlesztgetek", de nem tudok benne fejlődni, a mentor hamar elengedte a kezem és a google sem segít.
Ha váltanék, akkor jó irányban keresgélek az önképzést illetően vagy teljesen tévúton vagyok.
Magyarországon nincs olyan cég, ami felszippantja a kezdőket? -
martonx
veterán
válasz
racskobalazs #19030 üzenetére
Érdemes, cross-platform fejlesztéshez nagyon terjed.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
hiperFizikus #19029 üzenetére
"vissza.kapod.nesze:" ez tetszik.
(Először azt hittem, hogy valami #define angol -> magyar kód lesz, mint az egyik C++ programozós könyvben érdekességként, de nem.) -
Marky18
aktív tag
válasz
racskobalazs #19030 üzenetére
Munkat szerintem nehez lesz talalni vele, de sajat projektekre hasznalhato.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Flutter + Dart kombót mennyire kifizetődő megtanulni? Ha jól nézegettem elég populáris a ReactJS mellett, és egész érdekesnek tűnik az egész így elsőre.
Jelenleg van egy nem programozós teljes állásom + proginfes diplomám. Hobbinak/érdekességnek kezdeném el, esetleges későbbi használat céljából. -
disy68
aktív tag
válasz
btraven #19026 üzenetére
Lehet kommenteket írni, kell is sokszor, viszont a kommentnek nem azt kéne megmondania, hogy mi az ott a kódban, hanem hogy miért. A doc kommentek nyilván más kategória, az pont azért van, hogy a különböző tool-ok/ide-k tudjanak generálni/mutatni az api-ról valami infót, ezeknek illik a valóságot tükrözniük.
Nem egyszerűbb amúgy egy darab nevet kezelni, mint egy nevet plusz egy (vagy több) kommentet? Egy változót egyszerű refaktorálni, kommenteket nem.
Ezek a dolgok persze irrelevánsak, ha csak te egyedül csinálsz valamit, de egy csapatban fontos a konszenzus, különben csak egymást szivatjátok.
-
btraven
őstag
Gyerekek, ezzel a spórolással mekkorát lehet szívni:
Vector2 v2 = getUiCords();
...
v2 = getMainCords();
Viszont én továbbra is írok kommenteket a programba.
Az egy baromság hogy nem lehet.
Mert hogy elavul/elcsúszik.
Hát ha a metódus neveket ugyanúgy nem tartod karban, az is elcsúszik, nem?ezEgyMetodusAmiLevonAzXbolEgyet() {
y++;
}
-
nevemfel
senior tag
válasz
cog777 #19017 üzenetére
Nem képernyőmentésre gondoltam, hanem arra, hogy a vscode, plusz a Microsoft C/C++ Extension Pack beszínezi a kódot. Ha ezt a kódot kimásolom a vágólapra, simán ctrl+c-vel, beillesztem libreoffice write-ba (sry, nincs word a gépemen), sima ctrl+v-vel, a kód színes lesz a szövegszerkesztőben is.
Azt hogy ezt hogyan működik, miféle rich-text vágólapformátummal működik a szövegformázás, jelen esetben a színezés áthozatala, html-lel vagy valami mással, azt nem tudom.
-
Atos23
senior tag
Köszi a tippet, kipróbálom!
Szövegként kell a cucc, mert a prezinél meg van adva, hogy hány karakter kell, és nézi a Microsoft karakterszámlálóját.
-
Atos23
senior tag
Sziasztok,
Arduino C forráskód egy részét szeretném prezentációba másolni. Az Arduino tool felülete nem túl színes, pl. a kommentek színe ugyanolyan, mint az utasításoké.
Szuper volna, ha a wordhoz hasonlóan tudnék formátumot másolni, azaz nem csak az egyszínű kódformátum másolódna át, hanem kicsit látványosabb, színesebb lenne az átmásolt kód, pl. a kommentek zölddel jelennének meg.Ti hogy csinálnátok legegyszerűbben?
Köszi!
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
Micsurin #19011 üzenetére
Én jobb híján a JavaScript canvas képprogramozót használom .
Rá kellett jönnöm, hogy ha nagy dolgot akarsz leprogramozni, akkor jobb olyan programnyelvet előkerítened hozzá, ami nagyban megkönnyíti a dolgodat !
Mert egy dolog hogy "idegálapotba jössz", de a fájóbb hogy megőszülsz mire le lesz programozva ♥
-
Micsurin
nagyúr
válasz
dabadab #19012 üzenetére
Egyértelműen egy termelő egy fogyasztó köszi elindulok holnap ezen!
Erősen idegállapotba hoz a szakdoga projekt jól észleled
melóban csak .NET és webprojektek + mobildev téma megy de szakirány szerint meg beágyazott rendszereken lennék köszönhetően annak, hogy szoftverre ami .NET lenne felvettek mindenki aki rommá csalta az online félévet és mivel én 1 év csúszásban voltam hála a mateknak well én minden fizikailag bent és azokkal versenyeztem akik meg mindent online otthon progból...
Röviden: kamerával veszem az utat pozícionálás után fogom a képet Canny éldetektálás és vonal kiemelés majd transzformálom ortografikusba, itt jönne a kör téma ami valójában egy ív lenne mert a jármű sebessége és dőlésszöge (motor, és utóbbi adat jön soros portról -> kis UnoR3 és GY521) alapján berajzolnám a várható ívet. Ha megvan az ívem és tudom a sáv széli vonalakat akkor tudok biztonságos sebességre / dőlésszögre (amit épp változtatni kell) visszajelzést adni. Könnyebbnek hangzik mint amilyen lesz... csak épp ketten kezdtük projektnek de beletört a bicska viszont a saját szakdogámról kiderült nem valósítható meg hw-es limitek miatt így a félkész TDK munkánkat berántottam szakdogának. Most meg mint malac a jégen ismét... remélem így tisztább.
A teljesítmény difit egyértelműen a termelőre várakozás adta azt nem tudom (remélem) összekapcsolódik-e ezzel az, hogy a körív ha statikus/a fogyasztóban előállított értékkel van előállítva akkor rendesen kirenderelhető de ha a termelőből várt adattal tenném akkor ki kimaradnak frame-ek és teljesen hektikus az eredmény.
-
válasz
Micsurin #19011 üzenetére
Ha idegállapotban vagy, akkor ne kezdj el C++-t tanulni, mert csak mégolyanabb leszel
Az nem teljesen világos, hogy mit akarsz csinálni, a villogó kör problémáját pl. egyáltalán nem fogom, a sorosportos meg framefeldolgozós rész viszon klasszikus producer-consumer problémának tűnik (ahol szerintem a sorosportról olvasó rész a producer, a másik meg a consumer), az valahogy így lehet megcsinálni.
-
Micsurin
nagyúr
(Hülye kérdés következik sorry sajnos szakdogával sikeresen beválasztottam...
)
Python + OpenCV: adott egy while loop ahol egy videót frame-enként dolgozok fel, szeretnék soros portról beolvasni egy értéket minden egyes frame esetén a loopon belül majd ez alapján az adott framere kört rajzolni. Igen ám de két probléma jön szembe rögtön és tippre kéz a kézben lesz a megoldásuk..., ha behívom a Serial-t a loopban az kb ~30-32FPS-ről a vonal detektálásom ~20FPS-re redukálja a 0,0001 wait miatt ami a mintavételezési ideje a Serial-nak ez az egyik és kevésbé égető dolog. A másik ami jelenleg fájóbb, hogy a kör csak villog a kirenderelt képen mintha ugrálna a beolvasott érték (nem nem ugrál amit Serial-on kapok, Arduinora és GY521-es accelerora én írtam stabil értéket ad vissza) ellenben ha kézzel növelgetem a kör sugarát frame-ről frame-re pl 50px-el akkor szépen folyamatosan nő majd kilép a képből.
Hogy az isten haragjában tudom én ezt párhuzamosítani? Addig megvagyok, hogy asyncio kéne nekem de a hogyant nagyon nem tudom felfogni most így elsőre.
A While loopot és a soros olvasást úgy, hogy nem akasztom meg a loop-ot gyakorlatilag egyáltalán?
Ha.NET-ben lennék nem szenvednék de itt jön a harmadik probléma Python révén azt sem tudom hol vagyok.
A másik opcióm a C++ lenne ugye talán még nem késő az egész projektet átmozgatnom de nyernék vele vajon bármit? Tekintve, hogy a C++-t is most kéne amolyan on the plot felszednem nulláról.
Remélem érthető volt és valaki tud valami okosat
sorry ha összeszedetlen volt akkor próbálok pontosítani valahogy csak az elmúlt két hét mind melóból mint szakdogából erős lett lassan kéne aludni is
-
coco2
őstag
válasz
Vision #19007 üzenetére
Az SAP egy olyan őrültekháza világ (eufemizmus a krónikus korrupcióra), hogy ha azoknak a kódereknek egy jó pszichológusra van szükségük, azon nincsen mit csodálkozni
IT-közeli dolgok: grafika, design, színkorrekciók, dokumentum szerkezet tervezés, felhasználói élmény tervezés, seo, marketing, modellezés / 3d, és biztos lehetne még sorolni cudar hosszan. Egyikhez sem kell egyetlen sornyi kódot sem írni. Az egykori átkos világban egy szoftver fejlesztése úgy nézett ki, hogy a user sztorit nekiestek szétkapni üzleti, technikai, társadalmi paraméterekre, és egy megvalósíthatósági tanulmány kiderítette róla, érdemes-e invesztálni az elgondolásba, vagy sem. A user sztori után létezett tervdokumentáció. Arra volt jó, hogy kiszűrje az összes olyan deklarációt, ami nem implementálható. Aztán volt implementáció terv, ami definíció szintjén írta le az elgondolást, mint memória model, és állapotgépek fázisai, azok kapcsolódása egymáshoz. És végül a tényleges implementálás már csak "rabszolga-kóder" munka volt. Azóta a miértek és hogyanok a köztudatban mind a rabszolga kóderre lettek ráhajítva, és most egyben kell érteni a tervezési lépésektől kezdve mindenhez (#érteni-mindenhez-is). Átlag. De attól még lehetnek oldschool berkek itt-ott, ahol nem annyira eszelős az ügyvitel, és ott bőven lehet IT-közeli dolgokat csinálni (akár "fejleszteni") anélkül, hogy valaki valaha egyetlen sor kódot írna, vagy valaha látott volna fejlesztői környezetet életközelből.
Ami a közgázosok programozóvá képzését illeti, én inkább az ellenkező irányra láttam példát. Nem kevesen végeznek mérnök infón, majd szembesülnek vele, hogy "ejj, én nem ilyen lovat akartam", végül rámásznak egy mérlegképes könyvelő képzésre, és abban maradnak. Az egészen jelenkori állapotokból nem vagyok up-to-date, nem tudom könyvelőből most mennyit keresnek, vagy rugdalják ki őket mindenhonnét.
-
Haha, tudok olyan pszichológusról, aki az SAP-nál kötött ki pár év után. Nyilván nem hardcore coder, de valami IT-közeli dolgot csinál. A férje is ott melózik, biztosan így sodródott bele. De már az asszony is mondogatta, hogy átképzi magát IT-ssá. Egészen jó frontendes lenne belőle. UI/teszter fronton egészen sok nő tevékenykedik, illetve a határterületeken is. Ismerek olyanokat, akik pénzügyi modelleket építenek, és nyilván programoznak is ehhez. Szóval maga a helyzet változik, csak lassan.
-
coco2
őstag
válasz
axioma #19002 üzenetére
Szerintem nem egy kimondott tényező van, hanem fonatosan szuperpozíció. És olyan sok minden, hogy ha valaki venné a fáradtságot összeszedni, a kutyának se lenne kedve végigolvasni. Szóval minek?
A természet, a neveltetés, a megszokások, a köztudati tévedések, és az önös érdek józan megfontolásai olyan temérdek sok "optimalizálást" követnek el a társadalomban, hogy aki nőnek született, jobban teszi, ha más pálya után néz. Ami 1-2 fecske van, az meg nem csinál tavaszt.
És igen, tudom, egy bunkó vagyok, hogy most bizony alaposan röhögök az összen lányon, aki túl későn kap észbe, hogy elszúrta a pályaválasztást, és utólag még egyenjogúsági politikusnak áll meg a fene tudja minek. Szívás
-
coco2
őstag
A LabView rendesen karattyol mindent háttértárról, és szerintem ott van a döglött kutya szagosan hagyva. A háttértáron létezik adattöredezettség, elindulhat rajta karbantartás automatán, íródhatnak oda logok, beleszólhat automata frissítés a gépen, és végső soron a teljes szoftver parkjában ezernyi dolog futhat még eltérő beállításokkal, ami lefogja a gépet. Annyi minden lehet, hogy ennyiből aligha van bármi esélye kívülállónak tippelgetnie.
-
sonar
addikt
Sziasztok,
Segítségre lenne szükségem mert kifogytam már az ötletekből és a probléma megoldása meghaladja a jelenlegi képességeimet.
A körítés 4 hw-ileg azonos gép. OS is azonos (win10 64 bit) azonos TestStand környezet.
Nos 2 gépen az egyik CVI-os DLL hívás 20 másodpercig tart, még a másik kettőn 40 másodpercig.
Mivel tudnám kideríteni, hogy mi lehet a lassulás oka?
procmon-nal próbálkoztam, de azzal nem jutottam előbbre, ott nem látom a dll hívásokat.
CVI telepítő ugyanaz. És nem jövök rá, hogy mi szívtathat. -
-
axioma
veterán
válasz
Vision #19000 üzenetére
Szerintem a matekos teruletek egy resze ugyan oktatasilag (ha kell erteni a tetel miertjet) tartalmaz ugyan absztrakt gondolkodasi igenyt, de utana mar alkalmazott matek, koveti a definialt de amugy keszen kapott szabalyokat. Az emelt matekban is csak mar ismert tenyeket kell max. 2 szinten alkalmazni. Az, ahol a real _alkotas_ kell, az inkabb a matekversenyhez hasonlit, es az alkotas van az IT-ben meg az epiteszetben benne. Ami lehet masik szint, mint a penzugyes. Azt nem merne'm megtippelni, hogy ez IQ (magas szintu pattern matching) alapu, vagy valami ma's, ferfiakban erosebb tulajdonsag (pl. komfortzonabol kilepes vs. feszekrakas/allandosag).
-
axioma
veterán
Egy teny: az USA-ban is sokaig kellett a pozitiv diszkriminacio menjen, hogy a negativ eltunjon az afro-amerikaiakrol. Tehat van akinek be kell vallalni a pozitiv diszkriminaciot, de az meg sajnos problemakat fog okozni, engem is volt mar munkatars aki ugy belyegzett, hogy nekem konnyu nokent, o mint feher 30 eves ferfi aki a vegen a sok DEI elv miatt negativ diszkriminacioban talalja magat...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Microsoft Excel topic
- Kuponkunyeráló
- Yettel topik
- Xiaomi 14 - párátlanul jó lehetne
- Az Arctic (ismét) belép a házak piacára
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Nem indul és mi a baja a gépemnek topik
- Battlefield 6
- További aktív témák...
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 mini 64GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3054, 96% Akkumulátor
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T490 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Eladó karcmentes Moto G31 4/64GB / 12 hó jótállással
- ÁRCSÖKKENTÉS ASUS HD6870 videókártya
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest