- Milyen okostelefont vegyek?
- Nem fogy a Galaxy S25 Edge?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- A Samsung gyártja az első 2 nm-es Qualcomm lapkát?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- A Galaxy Z Fold7, minden színben és oldalról
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- iPhone topik
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
racskobalazs
senior tag
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
A helyzet az, hogy nagyon szívesen újrakezdenék programozni, de kb 0 motivációm / ötletem van, hogyan és merre induljak el.
Back story: Van egy proginf diplomám, de mióta kijöttem egyetemről, egy betű kódot nem írtam, IT-ban dolgozok, de valahogy mindig úgy alakult, hogy sose kerültem kódolós közegbe, max egy excel makro erejéig.Ezen szeretnék változtatni, legalább, ha nem is egyből munkakeresés, de itthoni önszorgalom / unaloműzés és/vagy későbbi lehetőségek bővítése miatt.
Merre lehetne így elindulni?
Az egyetemi progos tárgyak mind mentek, volt minden féle, assembly, c, c++, c#, java, python, ada, haskell, php, js [...] de mindegyikből kb 1-1 félév, max 2 így egyikben sem merültünk el.
GIT-ből csak az alap parancsok, alap működés van meg, sose használtam komolyan.Olyan nyelvet/irányt szeretnék választani, ami viszonylag sokrétű, van piaca és nem túl specifikus. Gondolkodtam Go-ban, Rust-ban, mint újdonság, vagy a Pythonban jobban elmerülni az egyetemen tanultaknál, esetleg valamilyen webes nyelv (a szakdolgozatomat PHP-ben írtam (Laravellel)). Ti mit ajánlanátok, mivel merre hogyan lehetne elindulni? Valamint motivációt honnan lehet hozzá szerezni?
Előre is köszönöm! -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok,
Flutter + Dart kombót mennyire kifizetődő megtanulni? Ha jól nézegettem elég populáris a ReactJS mellett, és egész érdekesnek tűnik az egész így elsőre.
Jelenleg van egy nem programozós teljes állásom + proginfes diplomám. Hobbinak/érdekességnek kezdeném el, esetleges későbbi használat céljából. -
-
racskobalazs
senior tag
válasz
martonx #17584 üzenetére
Szia,
Köszönöm a választ, kigondolom a Laraveres verziót (sose használtam
)
S egy kapcsolódó kérdés, akkor ha Laravelben csinálnám az user managementet, akkor ami jelenleg kész van sima PHP 8.1-el az oldalon (file feltöltés, galéria meg még egy két dolog) azokat is írjam át, vagy azt lehetne úgy hagyni ahogy van? Vagy arra írtad, hogy írjam nulláról? -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Van egy HTML5, CSS, JS, PHP, MySQL oldalam, vendégház foglalási oldala. Jelenleg fejlesztés alatt, most értem el oda, hogy valamilyen user management kellene bele.Amit tudnia kellene:
-"Három" felhasználói szint: Admin, User, UnregisteredUnregistered szint: Oldal megtekintése, foglalás küldése a foglalási form teljes kitöltésével, regisztráció.
User, Admin szinten: login, elfelejtett jelszó, login után az alap oldalakon kívül saját profil megtekintése, saját adatok módosítása, valamint az "alap" oldalakon formok (pl fentebb említett foglalás) automatikus kitöltése az user adataival.Kifejezett admin jog: oldalon különböző módosítások végzése, userek kezelése, lekérdezések foglalási adatokból, foglalások módosítása, elfogadása.
TO BE feature: belső üzenetküldő, de ez még kérdéses, hogy kell-e, egyáltalán lenne-e értelme.
MIlyen irányba lehetne elindulni? Keresgettem guglin találtam pár keretrendszert, érdemes lehet azok közül nekikezdeni valamelyikkel és azt intergálni az oldalba?
Vagy inkább teljesen nulláról, személyre szabottan?
A gondom, hogy nagyon keveset PHP-ztam eddig, az alapok vannak csak meg, adatbázis kezelés, post, get methodok, levélküldés, adatbázisból lekérdezett adatok alapján html generálás, ilyesmi. Egyáltalán PHP lenne erre a megfelelő?Minden ötletet, tanácsot szívesen fogadok és előre is köszönöm!
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Rokonom keresne olyan megoldás, mellyel FB-re lehet a cégéhez egy szűrhető térképet rakni, ami ha kell útvonalat is tervez a legközelebbi bolthoz. Ilyesmit mivel lehetne csinálni? Google Maps API? Egyáltalán lehetséges?
Előre is köszönöm! -
racskobalazs
senior tag
válasz
FeniX- #16978 üzenetére
Hogyne
Szóval lénygében lámpaoszlopokra utak mentén égőt rakni úgy, hogy a legolcsóbban le lehessen fedni az egészet (utak mentén).Az oszlopok fix távolságra vannak egymástól (ami választható, tehát mondhatom azt, hogy 10méterenként, 5 méterenként stb), a lámpák adottak, inputfile-ból jönnek, nem kell minden oszlopra lámpát rakni, minden lámpafajtából végtelen mennyiség áll rendelkezésre. Van áruk, teljesítményük, fényerejük, világítószögük. (amiből valami súlyértéket kell még kitalálni, valamint ebből van meg ugye a világítókörük)
Input pedig XY geokoordináták (QGIS-ből exportálva), az oszlopok helyzetei. (de ha könnyítene a feladaton, akkor tudok olyan inputot is csinálni, hogy az XY koordináták mellett benne van az inputban, hogy melyik "egyenes" (útszakasz) mentén van az adott oszlop). Ha két útszakasz között "átlóg" a fénye a lámpának, az nem gond, csak a saját útszakaszát kell figyelembe venni. (Vagyis ha két koordináta nagyon távol van egymástól (azaz más útszakaszokon, azokat nem kell együtt vizsgálni).
Így érthetőbb?
-
racskobalazs
senior tag
válasz
FeniX- #16976 üzenetére
Szia, Köszi a választ.
Bemenet formátuma lényegében "tetszőleges". Jelenleg pontok CSV-ben (koordináta alapján).
A gondom inkább a markerek lerakásával lesz most így elnézve... Mert nincs más ötletem mint minden pontra minden lehetőséget megnézni, ez pedig minden csak nem hatékony
A feladat amúgy olyasmi, hogy úgy kell a pontokat markerekkel ellátni, hogy mindenhol fedjék a markerek a pontok közti távolságot (ergo a markereknek van sugara), viszont csak azoknál a pontoknál kell nézni amik x távolságon belül vannak egymástól (ergo a bemeneti térkép két végén lévő pontok közt nem). Van a markereknek egy "súlya" is, és ebből kéne a lehető legjobb lefedés úgy, hogy a legkisebb legyen az összsúly... Valami csúcssúlyozott gráfalgoritmusra gondolnék így kapásból, de az se áll össze, hogy hogyan lehetne implementálni hozzá.
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Lenne egy task-om, amiben egy tetszőleges formátumban kapott térképet beolvasva (úthálózatot róla pontosabban, tetszőleges formátum: olyanra is gondoltam, hogy valamilyen google maps API és akkor onnan egy gps koordináta alapján, vagy maps link-el...), kiértékelve, markereket kell rajta elhelyezni bizonyos feltételek teljesülése esetén (semmi extrára nem kell gondolni, távolság leginkább az alapja a kritériumoknak).
A kimenet ugyanezen térkép lenne, a fentebb említett markerekkel (és azok esetleges további tulajdonságaival, de ha színes markerek és utána van mellé egy színmagyarázó az is tökéletes).
Tanácsot szeretnék tőletek kérni, hogy Ti hogyan, milyen nyelvvel, eszközökkel állnátok neki? Nem szeretnék magamnak útdetektálós algoritmust írni amennyiben el lehet kerülni, így gondoltam hátha van valamilyen nyelvhez egy lib ami térképet tud kezelni, esetleg Google Maps API valamilyen módon felhasználható lehet ilyesmire?
Leginkább jártasnak C#-ban mondanám magam (semmiképp sem profinak), de sok nyelvet próbáltam már (egyetemen legalább egy-két félév erejéig).Tanácsaitokat előre is köszönöm!
-
racskobalazs
senior tag
Sziasztok!
Nem tudom mennyire ide illő kérdés, de véleményetek szerint megéri Go-t elkezdeni tanulni? -
racskobalazs
senior tag
válasz
fordfairlane #9940 üzenetére
Köszönöm a válaszokat.
Akkor azt mondjátok, hogy ha már C#-ot kezdtem akkor folytassam is azt? -
racskobalazs
senior tag
Sziasztok! Magyarországon melyik programnyelvre van a legnagyobb igény? Nem tudom eldönteni, hogy melyikbe lenne érdemes belekezdeni. Most érettségiztem egy SZKI-ból ahol két év C# volt a prog tanulás, valamint érintőlegesen php. Melyik lenne a legjobb választás, ha a mai magyar keresletet nézzük? Illetve, mi lehet keresett a jövőben? Előre is köszönöm.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- X1 Carbon 9th 14" 4K UHD+ IPS i7-1185G7 32GB 512GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- Apple watch series 9 45mm újszerű állapotban, 100% akku 2027.05.20-ig Media Markt gari
- Latitude 7410 27% 14" FHD IPS i5-10310U 16GB 256GB NVMe ujjlolv IR kam gar
- DELL 7490 i7-8650U 8 Gb 256 GB EU BILL WIN11 PRO - ÁFÁS SZÁMLÁVAL
- Dual Sense Kontroller - Death Stranding 2: On the Beach Limited Edition
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged