-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
VikMorroHun
őstag
Múltkor írta valaki, hogy magyar változónevekért egyes jár. Ez még belefér?
//+------------------------------------------------------------------+
//| Exit da progi |
//| INPUT: none |
//| OUTPUT: none |
//| REMARK: none |
//+------------------------------------------------------------------+
void OBRWidget::on_exitButtonClicked()
{
close();
}Ennél több van benne, de csak most kezdtem el megjegyzéseket írni, és ez jutott eszembe.
-
VikMorroHun
őstag
Ez vicces.
Bár utánanézve annyi történt, hogy 700+ sornyi kódot kellett volna átnéznie az MI-nek egyszerre, és az már sok neki. Meg egyébként is - valószínűleg rosszul szervezték meg a projektet. -
VikMorroHun
őstag
válasz
whatsthecred #20779 üzenetére
Én már láttam olyan programot, ami átvette az irányítást az egér fölött, de ha jól emlékszem, Windows 7 után már nem nagyon működött a dolog. Aztán lehet, hogy a Copilot olyat is tud, amit én nem.
-
VikMorroHun
őstag
Pár hete írtam a Belügyminisztériumnak, hogy akkora biztonsági rés van az Ügyfélkapu+ rendszerben, mint egy ház (ami szerintem kimeríti a nemzetbiztonsági kockázat fogalmát). Leírtam pár példát is, hogyan kerülik meg (kb.) naponta a védelmet, illetve milyen egyszerű megoldással lehetne befoltozni. Kaptam választ: továbbították a levelemet az ügyfélszolgálatnak. Tök jó.
-
VikMorroHun
őstag
Így már egész jó. Most azzal küszködik, hogy egy bizonyos ellenőrzési feladatot a több példányban futó program közül csak egynek kellene elvégeznie. Van, amikor jó. Meg olyan is van, hogy az egyik jelentkezik, hogy most ő intézi a dolgokat, addig a többiek várakoznak. Órákon át.
Arra már sikerült rájönnöm, hogy amikor tárolom a rendszer által biztosított egyedi azonosítót, az nem biztos, hogy egyedi, illetve van, hogy nem képes megtalálni, amit 1-2 perccel korábban tárolt...
-
VikMorroHun
őstag
Ezt nem értem. Van három flag, azt akarom, hogy egymás után állítsa be őket a program.
Eredmény: egyszerre beállítja az összeset, kivéve, ha return utasítással direkt kiléptetem az adott elágazásból. Mit csinálok rosszul?if ( this.GetIsFlagSet( flag_var, iFlagExcessTimer3 ) == 0 ) //same as if ( ( flag_var & iFlagExcessTimer3 ) == 0 )
{
if ( this.GetIsFlagSet( flag_var, iFlagExcessTimer2 ) == 0 )
{
if ( this.GetIsFlagSet( flag_var, iFlagExcessTimer1 ) == 0 )
{
if ( this.SetFlag( flag_var, iFlagExcessTimer1 ) < 1 )
{
Print( " Validating problem, ExcessTimer1 flag is not set." );
return; // without return all flags are set at once. Why??
}
Print( " Validating updated, ExcessTimer1 flag is set." );
return;
}
else if ( this.SetFlag( flag_var, iFlagExcessTimer2 ) < 1 )
{
Print( " Validating problem, ExcessTimer2 flag is not set." );
return;
}
Print( " Validating updated, ExcessTimer2 flag is set." );
return;
}
else if ( this.SetFlag( flag_var, iFlagExcessTimer3 ) < 1 )
{
Print( " Validating problem, ExcessTimer3 flag is not set." );
return;
}
Print( " Validating updated, ExcessTimer3 flag is set." );
} -
VikMorroHun
őstag
válasz
proci985 #20701 üzenetére
"se hungarian notationt"
Kíváncsi voltam, mi a baj ezzel. Wikipédián találtam is egy vicces felsorolást.
Főleg ezek a pontok tetszenek:
- Most of the time, knowing the use of a variable implies knowing its type.
Talán igen, talán nem.
- Furthermore, if the usage of a variable is not known, it cannot be deduced from its type.
Igaz, de nem is ezért találták ki.
- It makes code less readable, by obfuscating the purpose of the variable with type and scoping prefixes.
Tehát egy változó elnevezési gyakorlat, ami segíti a kód olvashatóságát, megnehezíti a kód olvashatóságát. Aha.
- The additional type information can insufficiently replace more descriptive names. E.g. sDatabase does not tell the reader what it is. databaseName might be a more descriptive name.
Az sDatabaseName az meg nem lehetséges, ugye.
- It's harder to remember the names.
Miért is?További érdekesség: a hivatkozott irodalomban szerepel a Clean Code egy bizonyos Robert Cecil Martintól.
-
VikMorroHun
őstag
Fogalmam sincs. De lehet, hogy elemezték, csak nem emlékszem rá. @LowLevelTV Youtube csatornán láttam.
-
VikMorroHun
őstag
Pár napja láttam egy olyan megoldást, hogy volt egy .DLL, ami futás közben mov byte ptr utasításokkal (ha jól emlékszem) létrehozott egy másik .DLL-t, ami kártékony kódot tartalmazott, és a víruskeresők nem ismerték fel (mivel alapból nem volt benne semmi veszélyes). Szóval igen, lehet ügyesen kódolt dolgokat írni (akár bináris formában is).
-
VikMorroHun
őstag
Tesztelésben szeretnék egy kis segítséget kérni. Fizetni nem tudok érte (vagyis tudnék, de nem fogok
).
Ha valakinek van kedve rászánni 5-10 percet, szükség lesz egy Steam fiókra bekapcsolt SteamGuard hitelesítővel, Skyrim SE/AE meglétével. Arra vagyok kíváncsi, hogy működik-e a letöltés teszt jelleggel ezzel a programmal.
Arra is kíváncsi vagyok, hogy a program
- kéri-e a kétfaktoros hitelesítést,
- ha igen, működik-e
- van-e bármi hiba menet közbenA jobb oldali naplót ki lehet másolni sima szövegként. Ha elküldenétek nekem privátban, megköszönném. A forráskód elérhető lesz GitHubon, de valószínűleg csak hétvégén.
-
VikMorroHun
őstag
Valahol megtaláltam a Steam doksiban, de mielőtt vadul nekiálltam volna mindent átengedni a routeren, futtattam még egy tesztet. Kikapcsoltam (fél percre) a tűzfalat, nem jó. Kihúztam a hálókábelt a számítógépből, megosztottam a mobilnetet, majd rácsatlakoztam a számítógéppel (kicsit lassú lett, de működik). Továbbra sem éri el a Steam kiszolgálót. Közben az is kiderült, hogy az itthoni gépem nyilvános hálózaton működik, csak a mobilnetes kapcsolat volt magán hálózat (ki tudja, miért).
Szóval, most ott tartok, hogy 95%-ban kész a program, amivel az elmúlt hetekben foglalkoztam, csak éppen nem tudom tesztelni, illetve az utolsó 5%-hoz az is kellene, hogy le tudjon tölteni a Steamről. Így viszont nem igazán tudok tovább menni. Pech.
-
VikMorroHun
őstag
GitHubon van egy DepotDownloader nevű program, amivel Steamről lehet letölteni csomagokat. Megadom neki a felhasználó nevet, jelszót, melyik program, melyik depó, melyik csomagját töltse le, hova, és nem tud csatlakozni a Steamhez. Elvileg a tűzfalam meggátolja (másnál is volt ilyen hiba). Engedélyezem a tűzfal beállításainál, hogy nyilvános és magán hálózatoknál is kapjon hozzáférést az a DepotDownloader, amit parancssorból tesztelek, és továbbra sem fér hozzá. Mit lehet még tenni?
-
VikMorroHun
őstag
Ez nálunk most nagyon bejött, és nem is kellett hozzá semmit programozni. Sima ügyviteli/műveleti utasítások, azok módosításai/gyakorlati alkalmazása (amit egyik héten még így kell, azt másik héten már teljesen máshogy kell (vagy nem is kell, majd csak jövőre, akkor is csak teszt jelleggel)).
-
VikMorroHun
őstag
válasz
btraven #20436 üzenetére
Én az elsőt tanultam sok-sok évvel ezelőtt. Volt egy "sikító titkárnő" nevű program is, aminek be kellett gépelni egy, a képernyőn megjelenített szöveget, és ha rossz billentyűt ütöttünk le, sikított egyet. Aki akarja, újra megírhatja.
Szerk: ja, az igazi 10 ujjas, vakon gépelés az, amit az egyik amerikai TV sorozatban láttam egyszer: billentyűzet nem is volt, csak egy lézerhálót vetítettek a titkárnő asztalára, aki azon pötyögött, a számítógép meg érzékelte, hogy hol szakadt meg a lézer, és az annak megfelelő billentyű kódját továbbította stdin-re.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
hiperFizikus #20428 üzenetére
Rendelj hozzá makrókat.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
cog777 #20384 üzenetére
Thor (Pirate Software) videóit érdemes nézegetni, remek tippeket ad játékfejlesztéshez. Volt olyan (naná, hogy most nem találom), ahol szépen elmagyarázta, hogy nem a legnehezebb résszel kell kezdeni, és nem is kell mindent elsőre tudnia a játéknak. Elég lépcsőzetesen haladni (most elkészítem a játékteret, aztán a mozgást rajta, aztán interakciót, stb.).
-
VikMorroHun
őstag
Másik lehetőség, hogy nyitsz egy demó számlát xm.com vagy pepperstone.com oldalon, és annyi teszt adatot gyűjtesz a kismillió devizapárról, tőzsdeindexről, részvény árfolyamról, amennyi jól esik. Kell hozzá egy MetaTrader 5 (esetleg 4) alkalmazás, amivel belépsz a fiókodba. Azt most épp nem tudom, hogyan lehet az adatokat exportálni pl. csv-be, de biztosan megoldható, láttam már olyat.
-
VikMorroHun
őstag
Ehhez egy adalék:
Nemrég volt nálunk olyan, hogy rossz a monitor, mert időnként elsötétül a kép. Ki is cserélték valami vacakra, aminek a felbontása, hát, alacsonyabb, mint kellene.Sikerült visszakérnem a leltáros munkatársnőtől. Aztán nálam is jelentkezett a probléma: mintha munka közben kikapcsolt volna a képernyő, és nem is lehet visszakapcsolni. Viszont az egér működik. Hm.
Aztán olyan hibák jöttek, amikre a program sem tudott mit mondani, egyszerűen csak nem működött. Már arra gyanakodtam, hogy megsérült benne valamelyik RAM modul (le kellene futtatni egy Memtestet, de az is macerás). Aztán valahogy eszembe jutott, hogy megnézzem, tulajdonképpen mennyi virtuális memória van benne - azt hittem, leesek a székről: 4 GB RAM van a gépben, és valaki valamikor kikapcsolta a lapozófájlt. Nem csoda, hogy a levelező megnyitása pár másodpercre képes volt lefagyasztani a rendszert, illetve folyton összeomlott egyik-másik ablak, hiszen az semmire sem elég...
-
VikMorroHun
őstag
Nem tudok ilyenről, és csak a laptopokon van Linux, asztali gépeken maradt a Windows.
galaxy55:
Maga a rendszer, amivel dolgozunk, böngésző alapú lett (eddig nem az volt). Tény, hogy nem vagyok teljesen képben - nem voltam ott egyik meetingen sem, ahol ezeket eldöntötték, és a véleményemet sem kérdezték meg előtte. -
VikMorroHun
őstag
Ezt leírom, csupán érdekességként, mert én a fejemet fogtam közben, hogy lehet ennyire idióta egy cégvezetés.
Háttér: kb. 30 éve foglalkozom kisebb-nagyobb mértékben IT dolgokkal; írtam már felhasználói programokat (volt, amit néhányan használtak, volt, amit néhány százan), illetve rendszerszervezéshez is konyítok valamicskét.
Egy országos cégnek dolgozom, nem kimondottam IT munkakörben, de a mai nap folyamán kifejezetten ilyen tapasztalatra volt szükség. Van vagy 20 telephely, meg még néhány egyéb osztály, amik nem közvetlenül hozzánk tartoznak, de ugyanezt a rendszert használják.
A cégvezetés úgy döntött, teljes mértékben lecserélik az informatikai rendszerünket. Bő egy hónapja megtörtént a dolgozók továbbképzése; elérhető az új rendszer teszt üzemmódban, lehet vele gyakorolni. Nemrég volt egy próba leállás/átállás az új rendszerre, hogy mégis, mire lehet számítani, mennyi idő, amíg átpakolják a komplett adatbázisunkat (meg nem mondom, hány millió rekord, SOK adatról van szó. Kiszolgálóból van vagy 10.)
Eddig minden jó. Mondjuk az nem ártott volna, ha a különféle tájékoztatók mellett azt is közlik, hogy pontosan mikor lesz az átállás, mikortól (várhatóan) meddig nem működik majd a rendszer, de miután valaki rákérdezett, ez is megtörtént.
Kapunk új laptopokat is, hogy akkor is tudjunk dolgozni, ha épp nem a telephelyünkön vagyunk (ami elég gyakran előfordul). A tervezettnél előbb elkészültek! Már ma megkaptuk őket. Alig 2 nappal a használatba vétel előtt. Hurrá.
Kibontom az egyiket, elindítom, beírom a jelszót, telefonos segítség során kiderült, hogy a bejelentkezéshez is ugyanaz a jelszó (eddig nem így volt), és látom ám, hogy jé, ez Linux. Láttam már Linuxot, de ilyet még nem. Egy darabig nézegettem, és azon gondolkodtam, hogy basszus, azt se tudom, hogyan kell ezt kikapcsolni (egy idő után rájöttem, menet közben meg átolvastam az alig 14 oldalas használati útmutatót is, és benne van a válasz). Tök jó.
Csak azt nem tudom, hogy ha nekem ilyen komoly gondjaim voltak ezzel, akkor vajon azok a dolgozók, akiknek az is megoldhatatlan feladat, ha véletlenül a Total Commander ikonjára kattintanak, hogyan tüntessék el az ablakát (1-2-3), hogyan fogják használni?
Egyáltalán, minek kell egyik napról a másikra Linuxra cserélni a Windowst, anélkül, hogy ezt bárkivel közölnék? Esetleg egy kis továbbképzés, hogy használni is tudják azok a dolgozók, akiknek a feladata lesz? Azt nem kéne?Azt már csak zárójelben jegyzem meg, hogy úgy küldték ki a laptopokat, hogy nincs beállítva IP cím, DNS, tehát hiába dugjuk rá a hálózatra, nem működik. Sebaj, azért van a Helpdesk, hogy megoldja a feladatot, távfelügyelettel. Igen ám, de ahhoz először wifi+VPN segítségével el kell érjék a laptopot. Ahhoz meg jelszó kell neki. De nem ám a bejelentkezési, vagy a wifi jelszó, hanem egy harmadik - amiről a Helpdesk nem tud. Jujj!
-
VikMorroHun
őstag
válasz
galaxy55 #20192 üzenetére
C# és lehetséges, hogy másra kellett volna hivatkozni. Kezdő vagyok, ráadásul ez nem is az én programom, csak ki akartam javítani benne 2-3 hibát. Részben sikerült is (egyet megkerültem), aztán kiderült, hogy aminek egyébként működnie kellene, az sem jó, úgyhogy inkább megírom az egészet Qt-ben.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
VikMorroHun #20185 üzenetére
Ok, rájöttem. A
SelectedVersion
-t kell figyelni. -
VikMorroHun
őstag
A következő problémába futottam:
try
{
if (SelectedVersion!.Version == null)
return;
}
catch (Exception ex)
{
Log($"Error! {ex.Message}");
}Ez így nem működik, mert a
SelectedVersion!.Version
null reference exceptiont dob (hiszen üres). Épp azt akarom elérni, hogy ha üres, akkor kilépjen, ne is próbáljon tovább menni. Miért nem jó? (Try-Catch nélkül is ugyanez volt.) -
VikMorroHun
őstag
Szerintem az önkiszolgáló kasszáknál beragadt az offtopic gomb.
-
VikMorroHun
őstag
-
VikMorroHun
őstag
Van valami jó módszer arra, hogy a kb. egy évvel és 100 builddel ezelőtt feleslegesnek ítélt és kitörölt kódrészletet hogyan találjam meg GitHubon? Ma rájöttem, hogy mégis szükség lenne rá.
-
VikMorroHun
őstag
Érdekesség: akartam venni autópálya matricát a mobilfizetés alkalmazásban. Lehet fizetni egyenlegből, vagy bankkártyáról. Vagyis nem lehet, mert hibaüzenetet kapok (nincs internet/szerver nem érhető el). Kiderült, csak úgy működik, ha új bankkártyát regisztrálok, és egyből feltöltöm az egyenleget. Tehát először törlöm a regisztrált kártyát, újra regisztrálom, feltöltöm, majd megismétlem a folyamatot az elejéről, mert van benne 5000 Ft korlát is (az éves megyei matricák meg drágábbak). Ki volt az az idióta, aki ezt így leprogramozta, én nem tudom...
-
VikMorroHun
őstag
válasz
adamthebrave #19856 üzenetére
Egy ötlet: lehet oldalanként nyomtatni (LibreOfficeban biztosan, gondolom, Wordben is). Mi van, ha beírod abba a mezőbe, hogy "1,1,1"? Elvileg ki kellene nyomtatnia 3 példányt az első oldalból (és semmi mást). Most nem tudom tesztelni, mert van itthon nyomtató, csak kábel nincs hozzá.
-
VikMorroHun
őstag
Ez nagyon durva.
Van egy ilyen rész a programban:HA ( MathAbs( dupla_pontossagu_tomb[0] ) > dupla_pontossagu_input ) //jelen esetben 0.02
csináljon valamit, plusz írja ki a naplóba: dupla_pontossagu_tomb[0], sztringként
elág végeNézegetem a tegnapi naplót; szépen működik. Töröltem a kiírást, mert fölösleges (csak ellenőrzésnek kellett). Aztán nézem tovább a naplót, és látom ám, hogy ez mindent kiírt, akkor is, ha a tömb 0. eleme lényegesen kisebb volt, mint a küszöbérték - ebből kifolyólag hibásan is működött. Most az abszolút érték számító függvény hibás, vagy dupla pontosságú értékeknél nem csak az egyenlőséget, hanem a kisebb/nagyobb relációt sem lehet vizsgálni?
-
VikMorroHun
őstag
-
VikMorroHun
őstag
válasz
BUZZLGHTYR #19594 üzenetére
Ugyan vannak magyar nyelvű szakkönyvek, de szerintem programozáshoz kell az angol nyelvtudás. Rengeteg olyan dolog van a neten, ami csak angolul érhető el, és előbb-utóbb szükséged lesz rá. (Persze létezik Google Translate meg ChatGPT, meg lehet kérni őket, hogy fordítsák a dolgokat.)
Ha visszaolvasol 10-20 oldalt, összegyűjtöttük a kezdőknek szóló tippeket. Egyébként meg keresel valami tutorialt egy programozási nyelvhez, és nekiállsz.
Nekem, ha lenne időm, akkor pl. itt kezdeném a Visual Studio/C és C++ tanulmányozását. -
VikMorroHun
őstag
Proton VPN-ből van ingyenes változat.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
rednifegnar #19564 üzenetére
Így a leírás alapján sacc/kb. a vállakozók 0,1%-ánál nem jól működik a NAV online; ezt azért nem nevezném csődnek, csak egy speciális helyzetnek, amire nincs felkészítve a program.
-
VikMorroHun
őstag
Látom, a Youtube programozók is nagyon értik a dolgukat. Nemrég bevezettek egy figyelmeztetést, hogy ki kell kapcsolni a hirdetésblokkolókat. Jó, kikapcsoltam. Hirdetést szerencsére nem láttam, de a figyelmeztetés minden videó előtt megjelent. Viszont elég volt frissíteni az oldalt, hogy elinduljon a videó lejátszás. Tegnap már nem működött. Sehogy sem akartak elindulni a videók. Ma nézegettem egy leírást, meg az általuk felkínált "hogyan kapcsoljuk ki a hirdetésblokkolót" segítséget. Azt írták, kattintsak a BE gombra. Jó, bekapcsoltam a hirdetésblokkolót. Működik. Nincs reklám, de elindulnak a videók. Most nem tudom, hogy ez "facepalm" eset, vagy örüljek neki...
-
VikMorroHun
őstag
Tegnap éjszaka rájöttem, hogy ha újra klónozom a Visual Studio projektet GitHubról, akkor rendben lefut a CMake generálás. Érdekes, hogy a klónozás után pár MB méretű könyvtár ettől 8 GB-ra hízott. De legalább működött. Ma este gondoltam, jöhet a build, és végre lesz egy használható teszt pluginom (egy "Hello world" variáció). Igen, csak a 8 GB méretű könyvtár 99%-kal lecsökkent, és megint nem talál érvényes Visual Studio telepítést a CMake. Ráadásul most már az újra klónozós trükk sem működik...
-
VikMorroHun
őstag
Biztosan tudtam, micsoda - egy egyszerű set parancs, amivel megváltoztatom a kimeneti könyvtárat:
# Otherwise, you can set OUTPUT_FOLDER to any place you'd like :)
# set(OUTPUT_FOLDER "C:/path/to/any/folder")Szövegfileokat is felismertem.
Naplóban ennyi van:
Fetching registry information from https://gitlab.com/colorglass/vcpkg-colorglass (HEAD)...
Fetching registry information from https://github.com/microsoft/vcpkg.git (HEAD)...
error: in triplet x64-windows: Unable to find a valid Visual Studio instance
Could not locate a complete Visual Studio instanceAz üzenet fele elveszett, mára abbahagyom.
-
VikMorroHun
őstag
Egy kis segítséget kérnék. Felraktam a Visual Studio 2022-t, letöltöttem vcpkgt, meg egy kisebb projectet GitHubról. Build után megjelent a project .dll formában a helyén. OK.
Ezután átírtam egy útvonalat szabályozó változót a projectben, hogy máshova kerüljön a .dll. Na, ezt nem kellett volna, mert ettől a CMake megdöglött. Most ott tartok, hogy gyakorlatilag nem találja a Visual Studio a CMake-et, vagy egyik a másikat. Mindegy is. Azóta ugyan átraktam egy másik helyre a vcpkg-t, de frissítettem a környezeti változót (le is kérdeztem parancssorban, jó), viszont valamiért a régi helyre mutat a Visual Studioban (ahol eredetileg is rossz volt).
A lényeg: újra kellene generálni az egész környezetet, amit első futtatásnál automatikusan megcsinált a Visual Studio. Hátha akkor helyre rázódnak az útvonalak. Ezt viszont nem tudom, hogyan lehetne megoldani. Átnéztem fél tucat MS dokumentációs oldalt, Stack Overflowt, ChatGPT-t is megkérdeztem, semmi eredmény.
Hogyan lehetne újra generálni az egész Visual Studio környezetet? Már azon kívül, hogy nyom nélkül letakarítom a gépről, majd újra telepítem.Szerk: Lehet, hogy megoldódott. Miután ezt megírtam, rátaláltam a dokumentáció Repair Visual Studio című cikkére. Most tart 45%-nál.
-
-
VikMorroHun
őstag
Teljesen más téma.
Volt egy szabad hétvégém, nekiálltam XML szerkesztőt írni. (Notepad++ képes időnként perceket várni, mert valahogy túlterheli a fő szálat. Amit meg erre használtam régebben, az a progi összeomlik.)Vasárnap estére minden szükséges funkció működött. Na, akkor nézzük az exportálást is, hogy használhassam a szerkesztés eredményét. Működik, csak lassú. Több százezer sort kell feldolgoznia, eltart vagy egy óráig. Inkább leállítottam (a több szálú feldolgozás/megszakítás is működik). Aztán ma reggel rájöttem, ha QMapet használnék, lehet, gyorsabb lenne. Pár sort kellett átírni, az egyik for ciklus kiesett, és így 2 mp-re csökkent az exportálás ideje.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
#85259337 #19099 üzenetére
Ahogy t256 írja, nézz meg egy nyelvet, kezdj bele az alapokba. A mai legtöbb magas szintű nyelv C/C++ alapon működik, emiatt sok hasonlóság van bennük. Amit (kezdetnek) egyik nyelven megtanulsz, jó lesz másiknál is. Egyúttal el tudod dönteni azt is, tetszik-e az adott nyelv, vagy sem.
Pl. sokan dicsérték a Rustot, hogy mennyire biztonságos, meg szinte tökéletes programozási nyelv. Belenéztem (elég volt a Wikipédia oldalát elolvasnom, úgy emlékszem); a lényeget rögtön láttam: az utasítás szerkezete hasonlít az Oblivion Script Extenderhez, amivel régebben foglalkoztam, viszont összességében nem nyerte el a tetszésemet, úgyhogy nem láttam értelmét elmerülni benne. Java ugyanez; rengetegen használják, de nekem valahogy mégsem jött be.
Ami fontos, hogy képesnek kell lenned összetett problémákat részekre bontani, áttekinteni, automatizálni. Végül is ez a programozás lényege.
A mesterséges intelligencia problémáját szerintem jól látod, bár most még nincsenek azon a szinten, hogy teljesen kiváltsák a programozókat. Kell még nekik pár év fejlődés.
-
VikMorroHun
őstag
Napok óta küszködök egy bosszantó (de nem kritikus) hibával. Van egy napló. A program percenként ír bele azonosítót, stringet, időt, stb. Aztán ellenőrzi az időt, és ha már öt perc eltelt a legutóbbi írás óta, hibaüzenetet küld. Kiírja a stringet is, hogy tudjam, miről van szó. Remekül működik (tényleg csak akkor szól, amikor kell), a stringet kivéve, mert az hülyeség. Napok óta nem bírtam rájönni, hogy miért nem azt írja ki, amit kellene. Pedig ugyanakkor olvassa ki, amikor az időt is. Nemrég belenéztem a naplóba, és rájöttem, hogy tulajdonképpen azt a stringet írja ki, ami a naplóba kerül, és jó adat kerül a naplóba. Csak utána hozzáfűzök még egy stringet, ami hibás... Jujj.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
btraven #19093 üzenetére
Nekem is átfedésnek tűnik. Ghosting effectnek nevezik a videojáték iparban. Nem olvastam végig a cikket, így nincs ötletem, mit tudnál vele kezdeni.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
hiperFizikus #19040 üzenetére
" elakadsz benne, belebukol . De ez a normális, ilyenkor van az, hogy nem szabad feladni, "
Annyit tennék hozzá, hogy ilyenkor nem feladni kell, hanem visszalépni egyet, csiszolgatni, egyszerűsíteni. Kivéve, ha rájössz, hogy az egész, mert akkor lehet újrakezdeni az alapoktól/másik projektet indítani.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
hiperFizikus #19029 üzenetére
"vissza.kapod.nesze:" ez tetszik.
(Először azt hittem, hogy valami #define angol -> magyar kód lesz, mint az egyik C++ programozós könyvben érdekességként, de nem.) -
VikMorroHun
őstag
válasz
zsolt008 #18957 üzenetére
Laikus vagyok webfejlesztés terén, de annyit tudok, hogy a HTML a weboldalak lényegét adja (mit, hol, hogyan jelenítsen meg), javascript kell ahhoz, hogy interaktív legyen, css meg formázáshoz hasznos (hogy szépen nézzen ki). Aztán van még az XML, ami adatok tárolására használható (pl. játékhoz is, ha épp arra van szükség). Bővítményt sem gyártottam még, csupán feltételezem, hogy ott is ezek az alapok, amikre szükség van.
-
VikMorroHun
őstag
"Kérdés, hogy mi a fenét keresne a FB azon a területen?" Pénzt.
Évekkel ezelőtt próbálkoztak saját kriptovalutával (ha jól emlékszem), csak azért, hogy valamilyen módon költhessék a pénzt a felhasználóik a FB felületén. Pont azért, mert a Tencentnél sikeresen kiépítettek ilyen rendszert, és ha van pár száz millió felhasználó, akik napi szinten költenek pár dollárt akármilyen szolgáltatásra, annak egy kis százaléka is jelentős bevétel lenne. -
VikMorroHun
őstag
Ne tudjátok meg, mit küszködtem ma egy nyamvadt biztonsági mentéssel. Xcopy hívás 15 féleképpen, cmd/copy hívás 15 féleképpen, majd kínomban elkezdtem batch filet gyártani (szintén xcopy/copy variációkkal), per jel átalakításokkal, szóköz+idézőjel beillesztésekkel... Aztán amikor már épp eljutottam odáig, hogy működik (csak meg kell hívni a backup.bat-ot egy QProcess()-ből), észrevettem a QFile::copy() függvényt...
-
VikMorroHun
őstag
válasz
baracsi #18828 üzenetére
Lazán kapcsolódó eset:
Én a NAV online számlázó rendszerében azt nem értettem, hogy miért jó, ha fizetési határidőnek meg lehet adni múltbeli időpontot is. (Megtörtént eset: számla kiállításának ideje 2023.03.02 (mondjuk), fizetési határidő: 2022.04.01.) Jelentettem a hibát, visszaírtak, hogy ez nem bug, hanem feature (lényegében). Persze az is lehet, hogy a NAV-nál feltalálták az időgépet, és ehhez igazították a rendszerüket, mert onnantól az idő már nem fix struktúra, és simán előfordulhat, hogy előbb megtörténik a fizetés, aztán (hónapokkal később) a számla kiállítása, majd megállapodnak a felek, hogy milyen gazdasági ügyletbe is fognak (fogtak?) egymással kezdeni... -
VikMorroHun
őstag
Teljesen más téma (mármint az eddigiektől más, csak gondoltam muszáj leírnom valahova).
Szóval egy Skyrim modon dolgozgatok. Különféle, a játékban meg(nem)jelenő objektumok egymáshoz való viszonyát próbálom lekezelni. Belebotlottam egy olyan hibába, amivel nem igazán tudtam mit kezdeni, mert egyszerűen nem hajtott végre egy utasítást a Papyrus rendszer. (Vagy lehet, hogy végrehajtotta, csak nem működött a dolog.) Aztán jött egy ötlet, hogy mi lenne, ha megismételtetném vele ugyanazt. Bejött.
Így már működik. Csak azt nem értem, hogy elsőre miért nem, és ha másodikra igen, akkor miért igen...
(Érdekes. Miután ezt megírtam, újra ellenőriztem az előző változatot, és most már végrehajtja elsőre is. Viszont cserébe egyszer megjelent az UH-OH utasítás is. Azt hiszem, mára ideje abbahagyni.
)
Kód részlet:
ActiRef = BaseRef.PlaceAtMe(PlaceMeAsTargetActivator as Form, 1)
if ( ActiRef == None )
debug.notification("UH-OH. ActiRef none.") ;ez még sosem jelent meg, tehát működik
return
endif
int i = 0
int j = StorageUtil.FloatListCount(none, "EFTargetPosList")
while ( i < j )
;XMarker: A generic marker, often used to designate a specific point. nem érdekes
posX = StorageUtil.FloatListGet(none, "EFTargetPosList", i)
posY = StorageUtil.FloatListGet(none, "EFTargetPosList", i + 1)
posZ = StorageUtil.FloatListGet(none, "EFTargetPosList", i + 2)
OtherRef = BaseRef.PlaceAtMe(PlaceMeAsTargetActivator as Form, 1)
if ( OtherRef == None ) ;itt van a baj
OtherRef = BaseRef.PlaceAtMe(PlaceMeAsTargetActivator as Form, 1) ; ez mi a túró?! Azonkívül, hogy megismételtem az előző utasítást, mert az nem elég.
if ( OtherRef == None ) ;így viszont működik
debug.notification("Fault! OtherRef none 2*, index: " + i + " size of list: " + j)
ActiRef.DisableNoWait()
ActiRef.Delete()
ActiRef = None
return
endif
endif
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● olvasd el a téma összefoglalót!
- AliExpress tapasztalatok
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Redmi Note 13 Pro+ - a fejlődés íve
- Resident Evil Requiem - Amit a játékról tudni érdemes
- Megújult a PROHARDVER!
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- E-roller topik
- OLED TV topic
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- További aktív témák...
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
- ÖRÖK GARANCIÁVAL - OLCSÓ, LEGÁLIS SZOFTVEREK 0-24 KÉZBESÍTÉSSEL - Windows - Office - LicencAruhaz.hu
- Csere-Beszámítás! Asus Rog Strix GTX 1080Ti 11GB GDDR5X Videokártya!
- AKCIÓ! ASRock B85M Pro4 B85 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged