Hirdetés
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel 10 Pro XL – tíz kicsi Pixel
- One UI a Samsung hűtőn is, hétéves frissítési ígérettel
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Mobil flották
- CMF Phone 1 - egy jó telefon
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- iPhone topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20493 üzenetére
A VCL-ről fogalmam sincs. A ListView valahonnan ezer évvel ezelőttről rémlik, de az ismeretlen VCL kontextusában pláne inkább fingom sincs. A sorokat sejtem mik, köszi a hülyének nézést.
Örülök neki, hogy a VCL-ről kérdezel, de ha nekem fingom sincs mi ez, akkor gyanítom másoknak sincs, ergo hidd el nem parasztságból, önzésből nem válaszolunk, hanem mert őszintén fingunk sincs, hogy mi ez. Ráguglizni meg nekem kár, gyanítom ezen rég túl vagy. -
fatal`
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #20494 üzenetére
Én döntöm el miben programozok, nem Te, másrészt meg a kérdésem nem programozásnyelv függő (VCL Components C#-ben is pont ugyanaz)
Marhára nem ugyanaz, a VCL a Borland saját fejlesztése. Persze mögötte a WinAPI rétegtől lefele ugyanaz, csak éppen, amit te kérdezel az pont Borland specifikus komponens.És WinForms-szal se sokan dolgoznak már.
-
Ez gondolom nekem szólt...
1. Ha már idézel, akkor ne emelj ki dolgokat a teljes mondatból, és akkor nem lesz "túltolva"
2. Én döntöm el miben programozok, nem Te, másrészt meg a kérdésem nem programozásnyelv függő (VCL Components C#-ben is pont ugyanaz)
3. FB-m (meg egyéb szosöl médiám) nem volt, nincs, és -ha csak nem hülyülök el idős koromra- nem is lesz, másrészt meg ott teszem fel a kérdésem, ahol Én akarom, nem ahol Te gondolod. -
-
coco2
őstag
>...mert ez azt jelentené, hogy ez a topik virtuális faxkalapokkal van tele...
Nem volt az egy kicsit túltolva?
Belföldön a delphi-t 20 éve lecserélte a dotnet. Tetszik neked, vagy sem. Van a rad studiohoz facebookon valamennyi népesség mindenféle nyelven. Tedd fel a kérdést ott.
-
martonx
veterán
válasz
Fire/SOUL/CD #20490 üzenetére
Vagy csak fogalmunk sincs mi ez.
-
"A jelek szerint a nép úgy véli, hogy ha kivitelezhető is, nem érdekel senkit"
Ez elég szomorú lenne, mert ez azt jelentené, hogy ez a topik virtuális faxkalapokkal van tele, amit nem hiszek."Esetleg te se görcsölj rajta, csak ereszd el."
Programozók nem "görcsölnek", hanem megpróbálnak felmerülő problémákat megoldani valahogy."A default beállítás pont jó lesz."
Nem, nem lesz jó. Ha jó lenne, akkor nem kérdeztem volna.
20 éve készítettem egy C64 adatbázis-kezelőt, nem lett befejezve, most úgy gondoltam, hogy a hosszú téli éjszakákon majd teljesen újraírom (BDE DB motor/Paradox 7 már nem felel meg) és ha már teljesen újra kell írnom, akkor a C64 floppy image-k könyvtárszerkezetében használt C64 charset is úgy mutasson, mint egy fizikai C64-n, de ahhoz össze kell érni a soroknak, mert most így néz ki.
Enélkül is működni fog a szoftver, piszlicsáré dolognak tűnhet, de baxa a csőrömet.
Megfogom oldani mindenhogyan, csak akkor, amikor nekiállok újraírni, akkor már kelljen ezzel is foglalkoznom, gondoltam valakinek van egy megoldása, linkje, bármi... -
nyunyu
félisten
Héten ment melóhelyen a fejvakarás, mert elkészült a banki mobilappunk, viszont az Apple csak úgy engedi ki az alkalmazásokat az appstoreba, ha minimum 5.7"-os kijelzős iPhoneokon készült screenshotokat mellékelsz mellé.
Mondani se kell, hogy az az appot hónapok óta nyomogató belsős bétatesztereknek régi iPhoneja vagy SE vagy minijük van, mert szegény az eklézsia, és feleslegesen nem cserélik évente az aktuális Pro Max-ra...
-
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20485 üzenetére
A jelek szerint a nép úgy véli, hogy ha kivitelezhető is, nem érdekel senkit
Esetleg te se görcsölj rajta, csak ereszd el. A default beállítás pont jó lesz.
-
Ennyire azért ne tolongjatok a válasszal.
Az is megfelel, ha szerintetek ez nem kivitelezhető. -
fatal`
titán
válasz
Fire/SOUL/CD #20483 üzenetére
Semmi. -
VCL Component(ez itt épp TListView), aminek van GridLines tulajdonsága.
Hogyan lehetne megoldani, hogy ne rajzolja ki minden ROW után azt az 1px-s gridline-t?
(GridLines property FALSE csak a megjelenítésre van hatással, de az 1px-s +sor akkor is ott van) -
martonx
veterán
A react native, ahogy a nevében is benne van natív kódra fordul. Androidra viszonylag egyszerű bármilyen nyelven natív kódot generálni.
És pont ez a lényege a cross-platform cuccoknak, hogy IOS-re is natívra fordulnak.
A link hol bizonyítja, hogy a Google ezt használja? Ráadásul a Flutter és mögötte a Dart pont a Google saját nyelve, saját keretrendszere (más kérdés, hogy éppen aktívan kihátrálóban vannak mögüle).
Bár ki tudja, hogy cross-platform mondjuk gmail vagy chrome app-ot lehet, hogy ebben csinálnak, nem látok bele a Google-os Apple fejlesztők munkájába.
Félre ne érts, nem kötözködni akarok, csak megalapozatlanul ne tegyünk már ilyen nagy formátum kijelentéseket, hogy a cross-platform piacot le fogja tarolni. -
crocy
tag
válasz
martonx #20477 üzenetére
hat mert legalabb az egyik platformra, az androidra tudsz nativ kodot(vagy ahhoz közeli) irni nem?
amugy a google is ezt hasznalja.
[link]
apple fronton viszont nem hallani mozgolodasokrol a droid iranyaba.barmilyen js-es megoldas meg se andoridora se ios-re nem lesz nativ.
-
crocy
tag
btw cross platform mobil piacot lehet le fogja tarolni a
[Kotlin Multiplatform] -
cucka
addikt
Nem fog belekötni, eddig se kötött bele, leszarják.
- az apple developer pénzt így is megkapják
- a 30%-ot így is leveszik minden tranzakcióból
- műszakilag ezek kompromisszumos megoldások, nem tudom, milyen veszélyt jelentenének a platformjukra. Ha first party minőségű app-ot akarsz csinálni, ami támogatja a legújabb fícsöröket, akkor ezek a cross platform cuccok mind felejtősek -
cucka
addikt
válasz
Kutyauto #20467 üzenetére
Cordova az régóta döglött. Ilyen vonalon a Flutter vagy a React Native az, amit használnak.
Ha most bele kéne kezdenem ebbe, akkor React Native-ot választanék, pusztán azért, mert a js-ts-React tudás könnyen hasznosítható.#20468Imy
Cubix-ot nem ismerem, de ha a célod, hogy munkaerőpiacon értékes tudást szerezz, akkor inkább válassz egy nyelvet/platformot és abban mélyedj el.
Szerintem C# és C++ nem az a két nyelv, ami jól kiegészítené egymást, szóval ritka, hogy mindkettőhöz érteni kell. -
Imy
veterán
Cubix oldalon induló programozás képzésekkel kapcsolatban van valakinek tapasztalata? Előszőr "Bevezetés a C# és .NET alapú szoftverfejlesztésbe", majd pedig "Objektumorientált szoftverfejlesztés C++ nyelven" szeretném elvégezni, persze ha van értelme.
-
Kutyauto
csendes tag
Sziasztok,
Nemrég akadtam rá a Cordova rendszerre. Tetszene hogy ugyanazon kódokat lehetne több platformon futtatni és egyébként is nekem egyszerűbbnek tetszik a PHP vagy Javascript is, mint a Kotlin.
Van valakinek tapasztalata ezzel? Érdemes lehet belemerülni, van ennek jelentős felhasználói bázisa , lehet jövője? -
TomMusic
őstag
Sziasztok,
Ez inkább pénzügyi, gazdasági kérdés.
Nagyságrendileg milyen órabérrel lehet számolni Budapesten szabadúszóként? Fő irány az egyszerűbb Python projectek, menedzselés (tehát nem csak megírni a kódot, hanem szervert, futtató környezetet belőni).
Van már nálam egy kalkulált ár, de kíváncsi vagyok, hogy a piacon mik mennek.
Előre is köszönöm! -
3DFan
aktív tag
Sziasztok!
Lehet, hogy nem a megfelelő fórumon kérdezek, de megpróbálom.
A képen szereplő katyvaszból szeretnék egy képletet kihámozni amely az y-t kifejezi, de nem boldogulok. [kép]
A következő számokkal teljesülne az egyenlet: y=0,0225 Rmin=0,219 Td2=0,15.
Tudnátok segíteni? Köszönettel. -
coco2
őstag
Valami ilyesmi szintaktika lenne jó:
struct mystruc { string ktk, param; int f1, f2, f3, f4; }
static mystruc[] mylist= {
{type="ktk", param="surface", f1=75, f2=586, f3=14, f4=8 },
{type="zon", param="multidim", f1=4, f2=1300, f3=32, f4=5 } };Ami helyette van:
static string[,] mylist1= {
{ "ktk", "surface" },
{ "zon", "multidim" }};
static int[,] mylist2= {
{ 75, 586, 14, 8 },
{ 4, 1300, 32, 5 } };+kód
Az alsó esettel elboldogulok fapadosan, ahhoz nem kell semmi. Ha létezne a felső szintaktika, az lenne a "valami jobb".
-
dqdb
nagyúr
Custom collection initializer kell neked.
-
-
gergo5991
őstag
lehet nem ez a megfelelő topik, de lenne egy kérdésem.
létre hoztam egy weboldal felületet, ahol "x kérdésekhez" + - gombal lehet hozzáadni és levonni számot.
Létre hoztam egy google forms-ot is ugyan ezekkel a kérdésekkel.
Az a célom, hogy a weboldalon tegyük fel egy kérdéshez 15 válasz érkezett, akkor ezt a számot a 15 öt átküldje google formba.
Akárhogy próbálom, nem akarja átküldeni google formba.
Neten mindenfélét olvastam, állítólag a google az ilyen típusu adatbevételt nem engedélyezni meg franc se tudja, gondoltam rákérdezek itt, hátha valakinek van ötlete, esetleg van-e értelme ezzel kínlódni mindhiába, ha úgyse lehetséges. -
coco2
őstag
C# kérdés.
Van egy flat adatmodellem (6 oszlop: char(3), char(16), és 4 x integer), amit c# app-ba akarok illeszteni statikusan. Néztem lehetőséget statikus struct leírására - nem találtam. Amit jelenleg csinálok, kódgenerátort gyártok az adatokhoz programot írni (egy szép nagy böszme class), és egy init() függvényben run-time állok neki létrehozni object-eket, aztán egyesével tölteni be az adatokat a helyükre. Nem üzemképtelen ugyan, de nincsen valami elegánsabb megoldás?
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
kovisoft #20448 üzenetére
egyebkent szenne lehet mindent is makrozni
duckynal voltak erre megoldasok 10 eve is, egyebkent meg ott a vim, plusz munkatars kb egy szenne makrozott emacsot hasznal a problemat megoldani.
plusz van meg par megoldas, pl pedallal.
programozasnal mondjuk szvsz kodtol fuggoen nem a gepirasi sebesseg lesz a szuk keresztmetszet altalaban.
-
dqdb
nagyúr
válasz
btraven #20447 üzenetére
Tegyél felirat nélküli kupakokat a billentyűzetre, lehetőleg olyat, amin van homing jelölés, azaz F és J páros kissé eltér formára. Mivel folyamatosan rá leszel kényszerítve a vakon gépelésre, így meglepően hamar ki fog alakulni az izommemória a betűk és szimbólumok 90%-hoz, a maradék 10% pedig majd jön idővel.
Ha magyar oktatóoldalt keresnél, akkor klav.hu.
-
kovisoft
őstag
válasz
btraven #20447 üzenetére
Sosem késő megtanulni, én legalább 15 évig "koca módon" gépeltem, aztán elkezdtem gyakorolni a 10 ujjal gépelést (talán a keybr.com-on, de rengeteg oktató weboldal, program, játék létezik), és immár szintén legalább 15 éve 10 ujjal gépelek. Ami sokat tud még lendíteni a sebességen, ha minél inkább az alap billentyűzet fölött tudod tartani a kezedet, nem nyúlkálsz ki sem az egérhez, sem a kurzorbillentyűkhöz. Persze én sokat használom a vim-et, ott könnyű ez megtenni, mert a kurzormozgatás is betűkkel történik. A Ctrl-t pedig nem az ujjammal nyomom le, hanem a kézfejem külső élével (ehhez a Ctrl a sarokban kell legyen).
-
btraven
őstag
válasz
hiperFizikus #20438 üzenetére
És így kezdted rögtön? Vagy idővel tanultad meg? Hű, ennyi év után nagyon nehéz átszokni.
Az a baj hogy gondolkodnom kell még, hogy most melyik ujjammal is kell leütni? Pedig ennek zsigerből kellene menni.
Mondjuk nehezíti a helyzetemet hogy ebben a melegben gondolkodni se tudok. -
coco2
őstag
Hobby project keretei között játszadozott valaki webrtc-vel? (video chat kliensek között) Valami tapasztalt rálátás lenne jó, hogy a kliensek mellé mennyi szerver cpu kell?
-
btraven
őstag
Most már utána néztem hogy miért ilyen össze-vissza vannak a karakterek a billentyűzeten [link]
-
coco2
őstag
válasz
VikMorroHun #20442 üzenetére
Nem hinném, hogy az a koncepció működik.
A hálót mindenképpen adott szögben kell az asztalra vetíteni, akkor pedig metszeni fogják a sugarak nem csak az asztalon, de a levegőben lévő ujjakat is. Például ha az ujjama a "t" tölé teszem a billentyűzeten, és szemből jönnek a sugarak, a "v"-t már biztosan nem fogják "látni", ergo úgy fogja érzékelni a szenzor, mintha azt éppen leütöttem volna. Minimum két irányból kell vetíteni, amikor meg a többi ujjam lesz útban.
Koncepció videókat ("fake video"-t) már láttam vetített billentyűzetről, de azon túl semmi egyebet.
-
axioma
veterán
válasz
VikMorroHun #20442 üzenetére
nagy tisztasagot igenylo laborban hasznalnak vetitett billt, de azert ennel kicsit bonyolultabb az erzekeles [takarod az also sor egy reszet is mig fent leutsz valamit]
-
VikMorroHun
őstag
válasz
btraven #20436 üzenetére
Én az elsőt tanultam sok-sok évvel ezelőtt. Volt egy "sikító titkárnő" nevű program is, aminek be kellett gépelni egy, a képernyőn megjelenített szöveget, és ha rossz billentyűt ütöttünk le, sikított egyet. Aki akarja, újra megírhatja.
Szerk: ja, az igazi 10 ujjas, vakon gépelés az, amit az egyik amerikai TV sorozatban láttam egyszer: billentyűzet nem is volt, csak egy lézerhálót vetítettek a titkárnő asztalára, aki azon pötyögött, a számítógép meg érzékelte, hogy hol szakadt meg a lézer, és az annak megfelelő billentyű kódját továbbította stdin-re.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
btraven #20432 üzenetére
ez a ketto ugyanaz, csak tukrozve ha megnezed
btw, ha jatekosan akarsz tanulni, az elso typing of the dead gyakorlatilag megtanit ra. elvileg az uj is oke, de nem emlekszem, hogy abban benne volt e az elso jatek kb fullos tutorialja, ami kb egy teljes "tanulj meg vakon gepelni" kurzus volt.
-
coco2
őstag
válasz
Fire/SOUL/CD #20433 üzenetére
Az okáról fogalmam sincs. Nem vagyok képben a winPE-ről. Én elkezdenék játszani a dwCreationFlags-el. Például megadni csak CREATE_DEFAULT_ERROR_MODE-ot.
-
btraven
őstag
válasz
hiperFizikus #20435 üzenetére
Ezt a 10 ujjas gépelést azóta akarom megtanulni mikor egy problémát jeleztem a linuxos rendszergazdának telefonon. Azt mondta mindjárt nézi. És aztán olyan őrületes sebességű billentyűzet kopácsolást hallottam a telefonban hogy leesett az állam.
-
axioma
veterán
válasz
btraven #20432 üzenetére
sztem ne gorcsolj a szamok eleresenek elteresen, egyreszt 2-nel tobb szamjegyet megfelelo motivacio [sok szammasolas] utan mar a numpadon fogsz vakon beirni, masreszt nem kell szabalyos legyen ahhoz, hogy _joval_ gyorsabb legyen, mint a billt nezve ami gepelesi sebesseget elersz - es ez igaz akkor is, ha pl. a spec jeleket [a szamokon] odanezve utod be
ujjhossztol fgtl, de a bill az kenyelmesen legyen, csuklodnal a kezed ive ne torjon meg, akkor faraszt meg nehezebb a mozditas -
Hali!
A kódrészletek Delphi-ben írodtak, de maga a probléma programozási nyelvtől független, szóval bármely topik jó lett volna, erre esett a választásom.
Saját WinPE-t hegesztek, ahol egy amolyan Shell-t írok (sima VCL app), aminek az az egyszerű feladata, hogy adott programokat indítson el/futtasson 1 példányban és várja meg amíg bezárják/kilépnek belőle. Kézenfekvő megoldás a WaitForSingleObject, ami teszi is a dolgát, viszont egy furcsa "mellékhatás" jelentkezett, amikor a futtatott app ablakot mozgatom egérrel és leteszem kicsibe (minimize).
Ez lenne a normális, de ehelyett a parent Form-on ott marad az app felülete...Néhány támpont:
# csak WinPE ISO-ról boot-olva (nem virtuális gépen) jön elő, Windows alatt nem
# CreateProcess és ShellExecuteEx esetén is
# sima (nem felügyelt) futtatásnál WinPE ISO boot és Windows alatt sincs gond (csak ekkor ugye nem tudom, mikor lép ki a progi)sima futtatás
ShellExecute(Handle, 'open','X:\Program Files\DiskGenius.exe', nil, nil, SW_SHOWNORMAL) ;
CreateProcess
ZeroMemory(@MyStartupInfo, SizeOf(MyStartupInfo));
ZeroMemory(@MyProcessInfo, SizeOf(TProcessInformation));
MyStartupInfo.cb := SizeOf(TStartupInfo);
MyStartupInfo.wShowWindow := SW_SHOWNORMAL;
CreateOK := CreateProcess(PChar('X:\Program Files\DiskGenius.exe'),
nil,
nil,
nil,
False,
CREATE_NEW_PROCESS_GROUP+NORMAL_PRIORITY_CLASS,
nil,
nil,
MyStartupInfo,
MyProcessInfo
);
if CreateOK then
begin
WaitForSingleObject(MyProcessInfo.hProcess,INFINITE);
ShowMessage('Kilépett a program');
end
else ShowMessage('Gebasz van!');
CloseHandle(MyProcessInfo.hProcess);
CloseHandle(MyProcessInfo.hThread);ShellExecuteEx
ZeroMemory(@MyExecuteInfo, SizeOf(MyExecuteInfo));
with MyExecuteInfo do
begin
cbSize := SizeOf(MyExecuteInfo);
fMask := SEE_MASK_NOCLOSEPROCESS;
lpFile := PChar('X:\Program Files\DiskGenius.exe');
lpVerb:='Open';
nShow := SW_SHOWNORMAL;
end;
CreateOK:=ShellExecuteEx(@MyExecuteInfo);
if CreateOK then begin
WaitForSingleObject(MyExecuteInfo.hProcess, INFINITE);
ShowMessage('Kilépett a program');
end
else ShowMessage('Gebasz van!');Szóval: Ötlet? (meg tudom oldani másképp a dolgot, azon ne agyaljatok, csak érdekelne, hogy mi ennek a matyózásnak az oka...)
-
btraven
őstag
Melyik a helyes?
10 ujjas gépelés. Bár nekem olyan rövidek az ujjaim hogy lehet egyiket se tanulom meg.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
hiperFizikus #20427 üzenetére
ami csak bonyolitana az egesz problemat, szoval egy kezdonek ezt ajanlani nem jo otlet. marmint, koncepcio szinten elhibazott az otlet.
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
VikMorroHun #20429 üzenetére
Úgy van, ha összehozol a canvas-ban szimbólum variációkra rendszert, akkor külön-külön hozzájuk rendelhetsz makrókat, linkeket, könyvjelzőket: még JavaScript-esen is !
-
VikMorroHun
őstag
válasz
hiperFizikus #20428 üzenetére
Rendelj hozzá makrókat.
-
-
hiperFizikus
senior tag
-
martonx
veterán
válasz
proci985 #20425 üzenetére
Srácok, látszik hogy nem ismeritek hiperfizikust a javascript topikból. Pmonitorhoz hasonlóan ő is bolond, de ő a szórakoztató módon. Ráadásul bírja a kritikát, tisztában van az állapotával. Én kimondottan kedvelem, néha még bele is nézek egy-egy agymenésébe. Van, amin sírva röhögök. Szóval kezeljétek a helyén, de ne tiltsátok ki légyszi!
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
dabadab #20424 üzenetére
ja, ez igy siman ijeszto, mintha egy prolog programozo kodjat olvasnam aki frissen nyergelt at javascriptre.
#20423hiperFizikus: nem tudom, hogy egy karakterkeszlet behozasa hogyan segit matematikai analizisnel. leginkabb sehogy. marmint ugye ez most nem szintiszta trollkodas volt?
-
hiperFizikus
senior tag
válasz
cog777 #20422 üzenetére
A matematikai analízis gyakran valamilyen fizikára vonatkozik ! Ha érdekel, akkor a canvas html tagra kellene ráhajtanod ! De ha komolyabban akarsz a fizikai analíziseel foglalkozni, akkor a HTML + JavaScripttől fejlettebb erre specializált szoftvert ajánlott inkább használnod hozzá !
Azért még is csak tudok ajánlani ezt-azt :
https://symbl.cc/hu/collections/Ezen vannak karakterek, mint kezdőnek fizika analízis helyet inkább az ilyesmi kis méretű karakterek canvas-os automatikus szerkesztésére kellene ráhajtanod ! például a mindenféle nyilak alakjainak variálására ♥
https://symbl.cc/hu/collections/arrow-symbols/ -
cog777
senior tag
válasz
hiperFizikus #20421 üzenetére
Erdekes, majd olvasgatom.
Esetleg van valamilyen forrasod integralas, derivalas, mas fontos matek aminek van gyakorlat haszna? Egyetemen utaltam ezt a temat - tul szarazon es elmeleti sikon oktattak - es utanna igyekeztem elfelejteni - sikerrel.
De parszor jol jott volna, igy most mar szivesen vennek par linket olvasgatni.
Pl szabalyozas? PID? stb...Nyilvan en is talalnek egy csomo talalatot + chatgpt, de ha van egy jol bejaratott, altalad hasznosnak itelt linked, akkor azt megneznem.
-
hiperFizikus
senior tag
Remélem, hogy nem nagyon off :
A matek leprogramozásának matekja ! - én találtam ki .[ link ]
-
cog777
senior tag
válasz
cog777 #20417 üzenetére
ChatGPT-t megkerdeztem es ez lett a valasza - hatha mast is erdekel:
Certainly! As a C++ network developer focusing on network analysis, there are several key areas you’ll want to explore:
1. Network Protocols and Fundamentals:
o Understand common network protocols such as TCP/IP, UDP, HTTP, and DNS.
o Learn about OSI layers and how data flows through the network stack.
2. Packet Capture and Analysis:
o Familiarize yourself with libraries like libpcap for capturing network packets.
o Explore packet analysis techniques, including dissecting headers and payload data.
3. C++ Programming Skills:
o Strengthen your C++ knowledge, including memory management, pointers, and data structures.
o Practice writing efficient and optimized code.
4. Linux Networking Tools:
o Get hands-on experience with Linux networking utilities like tcpdump, Wireshark, and netstat.
o Understand how to use these tools for network troubleshooting and analysis.
5. Socket Programming:
o Learn about socket programming in C++ for creating network applications.
o Understand concepts like sockets, IP addresses, and port numbers.
6. Multithreading and Asynchronous I/O:
o Explore multithreading techniques to handle concurrent network connections.
o Study asynchronous I/O using libraries like boost.asio.
7. Security and Encryption:
o Understand network security principles, including encryption (SSL/TLS) and authentication.
o Learn about common security vulnerabilities (e.g., buffer overflows, injection attacks).
8. Build Automation and Tools:
o Use tools like CMake for building your C++ projects.
o Explore version control systems (e.g., Git) for collaborative development.
9. Real-Time Data Display:
o Consider using libraries like ncurses for real-time data visualization.
o Learn how to create interactive terminal-based interfaces.
10. Contributing to Open Source Projects:
o Contribute to existing network-related open-source projects on platforms like GitHub1.
o Gain practical experience by working on real-world codebases.
Remember that practical hands-on experience is crucial. Try implementing a simple network packet analyzer in C++ using libraries like libpcap. Good luck with your interview preparation! 🚀Certainly! When it comes to network programming in C++ or C, there are several key algorithms and patterns you’ll encounter. Let’s explore some of them:
1. Socket Programming:
o Sockets are fundamental for network communication. You’ll use functions like socket(), bind(), listen(), accept(), and connect() to create and manage sockets.
o The client-server model involves creating a socket server (listening for connections) and socket clients (connecting to the server).
2. TCP and UDP:
o TCP (Transmission Control Protocol): Reliable, connection-oriented protocol. Use it for applications where data integrity is crucial (e.g., file transfer, web browsing).
o UDP (User Datagram Protocol): Connectionless, lightweight protocol. Suitable for real-time applications (e.g., video streaming, online gaming).
3. Packet Handling and Parsing:
o When analyzing network packets, you’ll need to parse headers (e.g., IP, TCP, UDP) and extract relevant information.
o Algorithms for handling fragmented packets and reassembling them are essential.
4. Multithreading and Asynchronous I/O:
o Use multithreading to handle multiple client connections concurrently.
o Asynchronous I/O (e.g., using select(), poll(), or modern libraries like boost.asio) allows non-blocking communication.
5. Buffer Management:
o Efficiently manage send and receive buffers to avoid overflows or underflows.
o Circular buffers (ring buffers) are commonly used.
6. Error Handling and Recovery:
o Implement robust error handling mechanisms (e.g., timeouts, retries).
o Detect and handle network errors gracefully.
7. Security and Encryption:
o If your network application deals with sensitive data, consider implementing SSL/TLS encryption.
o Algorithms like RSA, AES, and HMAC are relevant.
8. IPv4 and IPv6:
o Understand both IP versions. IPv6 adoption is increasing, so ensure compatibility.
o Learn about address resolution (DNS) and IP routing.
9. Network Libraries and Frameworks:
o Explore libraries like libpcap (for packet capture), asio (for asynchronous I/O), and Winsock (Windows-specific).
o Frameworks like Qt provide networking components.
10. Testing and Debugging:
o Write unit tests for your network code.
o Use tools like Wireshark to analyze network traffic during development. -
cog777
senior tag
Uj kerdesem lenne. A jatekfejlesztes egyelore hobbi
, meloskent embedded software developerkent huzom az igat.
Szoval jelentkeztem egy halozati eszkozoket fejleszto ceghez, ahonnan tulajdonkeppen megkerestek es aztan jelentkeztem
Elmondtam par dolgot az elso koros interjun, benne hogy en bizony csak a felso retegeivel foglalkoztam a halo programozasnak, csomagokkal direktben nem. Azt mondtak nem baj, ott megtanulhatom es szeretettel varnak a helyszinen a kovetkezo korben jovo heten.
Na most, kerdesem hogy milyen praktikakat, teruletet nezzek at? Embedded linux alapuak a halozati eszkozeik, ezzel mondjuk pont foglalkoztam par evet (tovabba c++), de azon kivul kivancsi lennek a tanacsaitokra, elsosorban programozassal kapcsolatban. (de akar linuxxal - bammeg ket x? teljes hasonulas? - kapcsolatban is)
-
cog777
senior tag
válasz
VikMorroHun #20414 üzenetére
Koszi!, Mentettem a linket.
-
VikMorroHun
őstag
válasz
cog777 #20384 üzenetére
Thor (Pirate Software) videóit érdemes nézegetni, remek tippeket ad játékfejlesztéshez. Volt olyan (naná, hogy most nem találom), ahol szépen elmagyarázta, hogy nem a legnehezebb résszel kell kezdeni, és nem is kell mindent elsőre tudnia a játéknak. Elég lépcsőzetesen haladni (most elkészítem a játékteret, aztán a mozgást rajta, aztán interakciót, stb.).
-
cog777
senior tag
válasz
proci985 #20410 üzenetére
"jatekfeljesztes atment C++rol C#ra"
Ja ja... az csak egy pelda volt, barmilyen nyelvben ertendo amit irtak.
En most pl GDScript-ben irom a jatekot.Nem is performancra optimalizalok most, ugy sem lesz nagy a jatek, hanem megvalositasi es karbantartasi koltsegre, illetve konnyen elerheto adat strukturakra. Marmint ugy hogy megmaradjon az eredeti koncepciom - mert vannak jatekmotorok amik csak egy fajta jatektipusra optimalizaltak, de nem illik bele a elgondolasomba.
Hexat mar implementaltam, mukodott, valoban volt vele munka, de a grafokkal csak egyszerusitenem az implementaciot - szerintem (hires utolso mondatok haha).
+ van nagyon szep hex tile set-emelegge inspiralo.
Hexmap terrain generator ChatGPT-4 segitsegevel.
YT pelda - ez pl negyzetracsos
-
cog777
senior tag
válasz
dabadab #20409 üzenetére
Van, jo ficsorjei vannak a GDScriptnek. Tobbfele megoldas van elmenteni es visszatolteni az adatokat, itt a srac nagyon jol osszefoglalja + binaris serialization.
Ettol fuggetlenul tovabbra sem egyszeru szamomra, mert foglalkozni kell a scene tree-vel, azok nodjaival, azok tulajdonsagaival etc...
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
cog777 #20408 üzenetére
jatekfeljesztes atment C++rol C#ra, szoval explicit pointer aritmetika nem annyira erdekes mar. gyakorlatban egy (nagyon sok) extra hibaforras. foleg, ha nincs massziv architekturalis / low-level hattered is.
elore ne optimizalj, inkabb fokuszalj arra, mit es hogyan tarolj es mi felelos miert. profilerrel lehet utana optimizalni, elore tokfelesleges.
stackoverflowval meg ovatosan, hogy mit es mit nem tekintenek annak aminek. ACMnek voltak anno eleg jo konferenciai amik jatekfejlesztesnel a technikai reszre is relevansak, tippre ACM siggraph es sigsoft eseten lehet talalnal hasznalhatot.
tovabbra is azt mondom, hogy maradj eloszor square tablan, a hexaval feleslegesen szivatod magad. es ha a grafos tarolas uj, akkor szerintem nem igazan latod be, hogy mennyivel bonyolultabb ez a megoldas. persze ha szivatni akarod magad, arra tokeletes, csak eppen kb feature creepnek hangzik, amit irsz.
-
cog777
senior tag
válasz
proci985 #20407 üzenetére
Na igen, jatekoknal nepszeru a DOD, ezert is lettem megkeveredve kicsit.
Szoval ezt talaltam az OOP vs DOD osszehasonlitasaban:
Labdat akarunk implementalni.OOP
class Ball {
Point position;
Color color;
double radius;
void draw();
};
vector<Ball> balls;DOD
class Body {
Point position;
double radius;
};
class Balls {
vector<Body> bodies;
vector<Color> color;
void draw();
};Ez utobbi hatekonyabb a CPU cache szempontjabol.
Gondolom egy interpreteres nyelv eseten ez nem annyira szamit, mert sokkal tobb mindent takar egy utasitas / magasabb szintu.Illetve meg van a Data Driven Development (implicit vettem a Stak Overflow oldalrol, ahol a srac DOD-nak jelolte meg de valaki ramutatott hogy ez DDD.
typedef struct
{
int Index;
void (*Perform)();
}AnimationIndice;
// build my animation dictionary
AnimationIndice AnimationIndices[] =
{
{ 0,PerformMoveForward }
{ 1,PerformMoveBack }
}
// when its time to run, i use my dictionary to find my logic
int animation; // this value is the animation index
AnimationIndices[animation].Perform();Ugy gondolom hogy valoszinuleg ezek nagyon is beleillenek a jatekfejlesztes eszkozkeszletebe.
UML valszeg segiteni fog. Data layer viszont fontos, nagyban segit a jatekallas menteseben. Kulon DOD szeruen is lehet tarolni a tulajdonsagokat, meg OOP-ben is. Na utobbi eleg remalomszeru - sok melo, gyakorlatilag minden kulonbozo osztalythoz meg kel csinalni a szerializaciot manualisan. Jo lenne itt egyszerusiteni es egy algoritmus csak importalna/exportalna az adatokat. A verzio ugrast is segitene.
Jo hogy emlitetted a DOD-t. Ez szerintem segit.
cucka emlitette a grafot, a hex terkepet abba probalom eltarolni.
-
proci985
MODERÁTOR
válasz
dabadab #20390 üzenetére
plusz jatekoknal jellemzoen OO helyett DOD megy utobbi evekben, ami a leirasoddal jobb lesz (meg kb azzal is mukodik jol).
cog777: igen, ezert irtam, hogy hex helyett kezdj negyzetekkel, mert sokkal egyszerubb. nincs plusz egy konverzios layer.
hexat mar nem biztos, hogy arrayben tarolnam pl.
egyebkent kezdj modellezessel: kene UML, kene par use-case (legalabb a jatekos -> interface (view) -> controller (logika) -> controller (data layer) szinten. mockupolni oke, igazabol azt gondold vegig, hogy milyen informacio kell, milyen manipulacio kell, hol tarolod, hogy mukodnek az interakciok.
ha csak egyszer akarod lekodolni (spoiler: tobbszor fogod), rendesen vegiggondolt desing modellszinten altalaban segit.
nem kell felfedezni a spanyolviaszt. a data layert amit leirtal kb eppen barokkosan tulbonyolitod eppen. maskepp: bugos lesz, es a hajad fogod tepni a harmadik strukturalis overhaul kozepen, foleg, ha a component interfaceidre is feluton jossz ra, hogy nem mukodnek.
-
nevemfel
senior tag
-
coco2
őstag
válasz
fatal` #20400 üzenetére
Tray icon-hoz elég a console app, és ha "rendezetten" lépek ki belőle, nincs is semmi baj. Viszont ha a piros X-re klikkentek, akkor a tray icon-ok bent ragadnak. És azzal van problémám. Winforms-hoz VS projektet kellene gyártanom ebből a pár szöveg file-ból (amit ebben a formájában aránytalanul könnyebb saját kódraktárba rakni), szóval a VS-t ha lehet most elkerülöm. Ha más nem, inkább hagyom bent ragadni az ikonokat. Egy hobby projekt szépséghibájáról beszélünk csupán.
Új hozzászólás Aktív témák
● olvasd el a téma összefoglalót!
- XPS 15 9500 15.6" FHD+ IPS i7-10750H GTX 1650Ti 16GB 512GB magyar vbill ujjlolv IR kam új akku gar
- asrock b660 pro rs+intel 14600k+64gb ddr4 csere ps5 pro ra!
- Precision 5690 16" FHD+ IPS Ultra 7 165H RTX 1000 Ada 32GB 1TB NVMe magyar vbill ujjlolv IR kam gar
- GARANCIÁLIS Lenovo Legion (Ryzen 6600H 16Gb DDR5 512Gb SSD Nvidia 4Gb) GAMER/Tervező laptop
- Samsung S22 Ultra // 256/12Gb // PhantomWhite 45w töltővel
- AKCIÓ! DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2660v4 (28c/56t, 2.0/3.2GHz), 96GB RAM, 4x1G, áfás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Bomba ár! Dell Latitude E6430 - i7-3720QM I 16GB I 250GB I Nvidia I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- SzoftverPremium.hu
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest