Hirdetés
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Milyen okostelefont vegyek?
- Szívós, szép és kitartó az új OnePlus óra
- Amazfit Active 2 NFC - jó kör
- MIUI / HyperOS topik
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- Yettel topik
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
Új hozzászólás Aktív témák
-
nesa
veterán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
megsugjam mennyit erzek a DXO szamok alapjan az E510=10fe VS D90 =12,5fe bol ? a dxo merese nem jÓÓÓ!
Nikon nem zajosodik a sotet reszek felhuzasokor annyira de kb mind1 mivel dolgozol, ha jo az uveged.En az 510 kepeit nagyon jol visszabirtam huzni.
-
nesa
veterán
Ezert nemszeretem a canikon forumokat olyan tuti megmondo emberek vannak hogy az ember falnak megy, ilyet osztanak nekem hogy a kiegest nemlehet visszahuzni

-
SpongyaBob
veterán
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Az új modellek, függetlenül attól hogy mely kategóriában vannak az esetek többségében tartalmaznak újításokat
Ez így van jól. -
ftc
nagyúr
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
_Nem lenne furcsa mivel ha van hiba ott előjönne
-
szaby_gyerek
tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Akkor nagyon fordulna a világ. Ütős E-50 és olcsóbb E-5 egy időben?

Egyébként ez azért érdekes, mert a sensor eléggé cserére érett már. És vannak is pletykák, miszerint az Oly tervezett [vagy csak érdeklődött egy másik cég terméke iránt?] valami újabbat és jobbat. Milyen furcsán festene, ha a gyengébb modell tudna jobb képminőséget felmutatni?
-
Mr.Csizmás
titán
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
nem lenne egyszerűbb levinni az E-5 árát?
és akkor egálban lennék, E-50 + időjárás = E-5, x % felárral. -
szaby_gyerek
tag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Ezzel az a baj, hogy egy jól sikerült E-50-el tovább faragná a potenciális E-5 vásárlók táborát. Nehéz elképzelni egy olyan termékpalettát, ahol a pro gép csak az "időjárásállóságot" tudja felmutatni maga mellett, és szinte minden másban a majd' fele annyiba kerülő gépe jobb.
Vagy ha mégis nagyon ütősre sikerülne, akkor gondolom az ára is közelebb lenne az E-5-höz. Persze ennek ellenére bizakodó vagyok nagyon.

-
SpongyaBob
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Egyetértek veled, szvsz mindenben jobbnak vagy legalább olyan jónak kell majd lennie az E-50-nek (nevezzük így), kivéve a szigetelt vázat, azt ugye csak a pro gépek kapják meg.
Előreléphet(né)nek szenzorban, sorozatban és videoban.. -
sebgutkopf
őstag
válasz
szaby_gyerek
üzenetére
Ha nem szúrják el kapkodós paraméterekkel ezt az e50-et, akkor szerintem sok korábbi e3 tulajnak is alternatíva lehet nem csak az e-xxx-ről felfelé kacsintóknak. Az e5 árát az e3 tulajok többsége se nyeli le.
Elvileg már nagyon jó fejlesztéseket rakhatna bel az oly, így csak remélni tudom, hogy nem fogják a gép képességeit a már 1 éve meglévő e5 képességeinek túlszárnyalásától való félelem miatt korlátozni. Mondhatni nem okozna nagy nehézséget, hogy sokkal jobb képességű gép legyen az e5-nél. Jöhetne bele a fullhd videó, videó alatti AF, meg ahogy Roboter reklamálta a másik fórumon, most már jöhetne egy új szenzor az e50-be, esetleg 1-2 plusz fps sorozat módban.
-
SpongyaBob
veterán
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Csak az E-5 sajna amiben van video
A következő vázakban szerintem már FHD video lesz..Nesa: Olvastam odaát a hirdetést..

szaby_gyerek: Én is simán használom a 620-at ISO 1600-on, LR-rel gyönyörűen lehet szűrni

-
nesa
veterán
-
nesa
veterán
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Mar 1 eve kellet volna.
Lehet visszaterek hamarossan a taborba E1 el

-
szaby_gyerek
tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Hű, erre nagyon kíváncsi leszek. Ugyebár most minden E-xxx tulajnak ez a gép lesz a lépcső felfelé. Az E-5 eszméletlenül drága, de ha az üvegek már megvannak, akkor szeretnénk azokat a jövőben is használni, korszerű vázakon.

Első alkalommal próbáltam ki ISO1600-on az E-620-t, flickr méretben meg sem lehetne róla mondani...

-
SpongyaBob
veterán
Csak hogy ne haljon ki teljesen a topik:
-
aldebaran
addikt
A múltkor sok mindenkinek volt 70-300-as zuiko obija. Van még valakinek eladó? Ha igen, írjátok meg priviben, hogy mennyiért. Nem vagyok anyagilag nagyon eleresztve, de ha valaki jó árat mond, megveszem.

-
-Shadow-
aktív tag
Ha megengeded, akkor a képednél elsősorban nem a gépkezeléssel van a probléma. A kompozíció az ami itt teljesen rossz. A dolog lényege az lenne, hogy olyan nézőpontot keress ami nem szokványos, mindennapos. Ha jobban belegondolsz te is így látod a rózsát nap, mint nap, ahogy a képeden van. Felülről. Más is így látja, tehát nem valószínű, hogy bármi reakciót is kiváltana belőle a kép.
A másik dolog, hogy igyekszünk nem középre komponálni a témát, mert unalmas lesz. Ez a fotózással ismerkedők egyik hibája, de idővel rájössz te is, hogy van sokkal jobb ennél. Ha gondolod keress rá a harmadolás vagy az aranymetszés szabályára a neten.
Felül is zavaró egy kicsit a másik rózsa vörös foltja, elviszi a szemet. Próbáld meg újra lefotózni, de máshonnan nézve. Azt nem tudom, hogy hány óra körül készítetted, de nekem kicsit úgy tűnik, hogy még, vagy már erős volt a napsütés az meg nem tesz túl jót a képeknek.
Remélem mondtam valami hasznosat.
-
zool1
őstag
Igen. Természetesen, csak nem küldjetek el melegebb égtájakra. A másik az hogy nem fogok mindenféle hülyeséget feltölteni ide.

u.i.: lehet hogy egyáltalán nem is kellett volna ide feltölteni.......
És még a hsaználat utasítás elején tartok. De ez a képről le is jön úgy hogy..... -
-Shadow-
aktív tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
@ nesa: De, teszek majd oda is, meglátjuk, hogy mit mondanak.

Akad még a gépemen, jövő héttől szabi, lesz időm retusálni.

Viszont úgy néz ki, hogy sikerül leszervezni az első modellem, ami végre már nem ilyen szervezett jellegű fotózás lesz.
-
JONAS77
aktív tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Koszi a segitséget!
-
JONAS77
aktív tag
Tudnátok nekem segíteni abban, hol tudom megnézni a gépben, mennyi expónál tartok?
-
-Shadow-
aktív tag
-
JONAS77
aktív tag
Nekem is ma jött meg a nagyobbik testvére az előző Olymhoz képest.
Egy E-620-ra fektettem be, két obival 14-42mm, 40-150mm + van hozzá egy HLD5-ös is, aminek a legjobban örültem. Az előző Olym, E-450-es, már hirdetésbe adtam itt a prohardveren, jelentkezzen, akit érdekel. Nem sokat használtam, de megvoltam én is elégedve vele. -
mdvid
csendes tag
Sziasztok!
Új vagyok itt, egy Oly E-450 büszke tulajdonosaként tanulom a fotózás művészetét
Felszerelés: Oly E450 váz
ZD 14-42/3.5-5.6
ZD 40-150/4.0-5.6
Metz AF 48-1
szűrők
és már úton vannak a makró előtétlencsék
nekem nagyon tetszik a gép, egyedül az AF segédfényt hiányolom belőle, sötétben a vaku stroboszkópot játszik
ilyenkor felteszem a rendszervakut, ha nálam van... igaz, még jól jönne egy stabi is...van még egy Oly C-725 UltraZoom gépem, régi darab, sok expóval, de imádom

A Sigma 70-300/4-5.6 DG Macro obival kapcsolatban van tapasztalatotok?
[link] néhány képem elöljáróban
Remélem hasznos tagja lehetek a klubnak!
-
-Shadow-
aktív tag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Nem is tudom.... Kellően jól viselkedtetek?

-
zool1
őstag
-
zool1
őstag
Üdv!
Hétfőn kaptam meg a "kicsikét" eddig csak barátkozunk. Tudnátok linkelni olyan oldalt, ahol kezdő "fotósok" el tudnak indulni. Fogalmak, tippek stb. Kerestem már a neten, de eddig nem sokat találtam.

-
-Shadow-
aktív tag
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Dehogy csaptam, ahhoz kevés vagyok, mint mackósajtban a brummogás.

Van akinek a makró, van akinek a táj és a többi... jön be, nekem a modellfotó a kedvencem. -
JohnyBlue
addikt
Közbe már megtaláltam.

-
JohnyBlue
addikt
Lenne egy olyan kérdésem, hogy egy E-450 el, hogy lehet megoldani, hogy automatikusan pl. 5 percenként csináljon egy képet?
Esetleg valami kínai extra csoda kütyü, amivel lehet ezt szabályozni?
Vagy felejtsem el és igyak inkább sört? -
sebgutkopf
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Az egyik legfőbb poént meg el is felejtettem leírni. Szóval van rajta végre az új nagy felbontású és méretű kijelző. Na az valami pazar. Azon a képek úgy néznek ki, ahogy egy ilyen kategóriájú gépen illik. Már belenagyítás nélkül is látszik a különbség, hogy sokkal részletesebb a visszanézeti kép, jobbak a színei és belenagyítva valóban látni, hogy éles-e a kép nem kockásodik ki a belenagyított kép mint az e3-nál.
Ezt a 920 ezer pixeles kijelzőt már régóta irigyeltem a többi gyártó nagyobb gépeiről. Érdekesség, hogy a sonynál már a kis olcsó nex-eken ilyen felbontású kijelző tanyázik 16:9 képaránnyal és valami pazar a felbontása, azon minden kép gyönyörű. -
SpongyaBob
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Köszi a beszámolót!

-
sebgutkopf
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Alapvetően jól csiszolták tovább az e3-at. A dedikált IS gomb nekem hiányzott róla és a videó mód nem elég fejlett, főleg a béna AF miatt. Ezzel be is fejeztem a problémákat.
Direkt vittem a saját gépemet, hogy megjátszam az e3 vs e5 összehasonlítást azonos expó sorral. M módban fix értékekkel mindkét gépen raw + jpg-ben, hogy kiderüljenek a turpisságok. Nekem úgy tűnt, hogy beltérben az e5 jobban eltalálja a jó fehér egyensúlyt, legalábbis kellemesebb a szemnek. Jelentős különbség van a csúcsfényeknél, ahol lágyabban megy át a beégés felé mint az e3 és a fényforrások körül természetesebb és lágyabb az átmenet. Hogy az e5 iso értékei alacsonyabb lenne a névlegesnél szerintem nem igaz. Ha elfogadjuk, hogy az e3 pontos, akkor az e5 se csal. Magasabb iso-knél elég szembetűnő, hogy sokkal több részlet marad meg az e5 képein, olvashatóbb és tisztább a kép. Nyilván a nagyobb felbontás is segít ebben. Zaj ügyben itt már iso 1600 fölé is lehet merészkedni olyan 2/3 FÉ előnye szerintem van.
Jó gép. Hogy kéne-e? igen
Ennyiért? nem -
SpongyaBob
veterán
válasz
sebgutkopf
üzenetére
Milyen a személyes tapasztalatod az E-5-tel?
-
sebgutkopf
őstag
válasz
-Shadow-
üzenetére
Engem se hozott lázba a videó, egészen addig, amíg a nex-el meg nem kaptam a funkciót és aztóa élvezem a hd videók minőségét. Nem kell sok órás felvételt csinálni, de baromi jó egy egy kirándulásról vagy nyaralásról a képek mellé videót is felvenni, amiből utána olyan jó pörgős zenés klippeket lehet rittyenteni, hogy az ismerősök zabálják a végterméket.
Visszanézni is poén nagy tv-n egy 6-7 perces nyaralási videót. Ma már hiányozna ha nem lenne.Hogy rendszerrel kapcsolatban is megemlítsem, az e5 + 7-14 videó felvétel nagyon durva látószög. Zárt térben király! Csak a fenéért nem tud az e5 videó közben rendes autófókuszt.
Ennél a nagylátónál mondjuk nem téma, de mással már nem használható ilyen jól. -
sebgutkopf
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
A nyílt napon kipróbáltam a 14-35-öt a saját vázamon és e5-ön is. Megmondom őszintén a rajza ugyan szép, szépen mos és az f2-nél valóban nem kell magas iso, de valahogy nem esett jól a súlyelosztása a gépen. Túl nagy és nehéz obi, és mivel kicsi az átfogása hamar cserélgetni kell.
Minden művészi érték nélkül csak próba jelleggel ilyen kicsiben 35/2-n:

-
nesa
veterán
válasz
-Shadow-
üzenetére
Ahh kozben megtalaltam hanyan voltatok, es milyen cuccok voltak meg?
-
-Shadow-
aktív tag
Na tessék, művelődjetek!

-
MrChris
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Összesen csak 3 OM obim van 50/1,8 50/1,4 28/3,5. Szubjektív benyomásaim:
Az 1,4-et szokták az 1,8-al hasonlítgatni. A kettő között nem igazán a fényerő, hanem képminőségbeli különbség van. Az 50/1,4 kontrasztosabb, élénkebb színek, éles sarkok, gyönyörű bokeh. Mindenben jobb mint az 1,8 vagy a kitobik. (Bár annál az 1,8 is jobb.) Olyan mintha egy kicsit a profi kategóriába tartozna. Amihez még népszerű, jó és hasonlítani lehet az az Ashai Super-Takumar 50/1,4. Olyan is van a családban, az egy picivel marad csak el az OM50/1,4-től. Szerintem ez az egyik legkiválóbb a 20.000ft körüli obik közül. Van egy MC Sonnar Electric 135/3,5 is ami eddig a legjobb képű obim volt (ami 20e. ftokért megy), de ez azt is lekőrözi.
1,4-en is lehet használni, de akkor még előfordul a becsillanás, meg nehéz eltalálni az élességet, már csak a 'mélytelensége' miatt is, mert csak néhány milliméter az éles. 2,8-tól viszont tökéletes.Az adapterem házi buhera. Korábban más obihoz volt egy M42-es csippes adapterem amit már leesztergáltam vékonyra azt használtam fel. Van egy OM10-es f.g-em arról lecsavaroztam a bajonettet és rácsavaroztam az M42-esre. Mivel túl vékony volt már az M42-es ezért a kettő alkatrész közé betettem egy vékony rézgyűrűt. Így még mindig vékony maradt ami miatt biztosan lett végtelenem. A nem eredeti, vagy gyári 4/3-OM adaptereknél nemtom jó e a végtelen, nekem egyik M42-es adapteremnél sem volt jó, mindegyikből kellett esztergálnom.

A csippet ki kell kísérletezni hogyan jó használni. Nekem az jött be, hogy a közeliből a távol felé tekerem és az első csippanásnál általában jó (követő fókuszra kell kapcsolni a f.gépet).
Mivel az obi blendéje nem ugrik be ezért a kis gombját mindig be kell nyomni, ha nem f1,4 a rekesz. Lehet próbálkozni a leragasztásával, de az nem valami elegáns és stabil. Én lecsavaroztam a hátulját és egy erős vastag fajta cérnahurokkal visszahúztam a blende belső pöckét és elkötöttem. Ezt vissza lehet csinálni és nem látszik.
Van törőékes mattüvegem, de az kevésbé jó, túl sok holtjáték marad ami élesnek tűnik. -
MrChris
nagyúr
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Illik. Nem vettem észre, csak most látom, nem vagyok rutinos PH-s. Lehetne valami feltűnőbb jelzése is a p.ü.-nek.
-
ftc
nagyúr
Nah irány nyaralni ...megpróbállok féynképezfgetni
Remélem nem sceszem el a képeket 
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Jobbak e mint a kit obi ugyan azon a gyutávon-rekeszen? Úgy mint kontraszt, színek, felbontás, sarkok élessége... Van nálam egy Pentacon 29/2,8 az nagyjából semmire sem jó. Nekem 5,6-on is becsillanós képe van, a sarkok, de még a szélek is maszatolnak.
-
MrChris
nagyúr
Legutóbbi beszerzésem egy gyönyörű állapotú obi: OM 28/3,5+eredeti fém! napellenző. Kíváncsi vagyok mit tudhat. Van valakinek tapasztalat régi 50mm-nél rövidebb gyutávú lencsékkel?

-
-Shadow-
aktív tag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Akkor most töröljem ezeket és nem kértek többet? Jól értem?

-
-Shadow-
aktív tag
Remélem mindenki elmúlt már 18.

-
zool1
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Köszönöm!
Először szerintem úgy leszek vele mint a gyerekek, utána meg elkezdünk tanulni, és remélem idővel meg majd "jönnek" a jó fotók.

-
zool1
őstag
válasz
SpongyaBob
üzenetére
Sziasztok!
Úgy néz ki én is tagja lettem a klubnak. Mint kezdő lehet hogy lesz egy két kérdésem hozzátok.
Ezt vettem:
Olympus E-510 váz (15000 exponálással)
ZD 14-42/3.5-5.6 objektív + napellenző + Hama UV szűrő + sapka
Sigma 55-200/4.0-5.6 DC objektív + napellenző + Hama UV szűrő + sapka
Hama 58mm-es cirkuláris polárszűrő a ZD objektívre, átalakító jár hozzá, amivel jó a Sigmához is.
Pótakku
Vezetékes távkioldó
SanDisk CF kártya 2GB Ultra II
Lowepro Slingshot 100 AW táska (25 év garancia!)Remélem nagyon sok jó fotó fog ezzel a géppel születni.

-
MrChris
nagyúr
Hát csak annyi, ha elég őrölt vagy és makizol avval, hogy MF obi esetén mégis szeretnél valami adatot az obiról beletenni. Pl nekem egy darab csippes OM adapterem van és két OM obim, viszont nem szeretném minden obiváltáskor újraprogramozni a Dandelion csippet. De szeretném ha mégis a megfelelő Exif adat szerepeljen benne.
Még esetleg amire használható lehet, hogy GPS koordinátákkal is fel lehet tölteni az Exifet. -
Zinho
aktív tag
Helló!
Utángyártott akkuval kapcsolatban van olyan márka ami ajánlott / kerülendő, vagy válasszak ki egy szimpatikusat, azt vegyem meg? (Oly e-410-hez.) -
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
soha nem mond hogy soha, találtam egy free progit! PhotoME
Kipróbáltam és működik! Szinte minden EXIF adatot át lehet írni
-
MrChris
nagyúr
Milyen programmal lehet szerkeszteni a RAW fájlok exif adatait? Szeretném átírni a fókuszt és rekeszt.
-
nesa
veterán
Esetleg valaki nem akar egy jokepu sok garis D90 et, E30 ra cserelem vagy E3 ra

-
Caryota
csendes tag
válasz
Mr.Csizmás
üzenetére
Az enyém időjárásálló
A 12-60-as is, permetelő esőben, hóesésben is használtam már.OFF: Megmondaná valaki, hogy ez milyen típusú csatlakozó? Sürgős lenne...

-
MrChris
nagyúr
Aki használ MF obikat mi a tapasztalata fénymérés terén? Kell korrigálni? Nekem az E510+OM50/1,4-el f1,4-2,8 között legalább +1 fé kompenzációt kell adnom és ahogy rekeszelem tovább egyre többet. De hogy bonyolultabb legyen ritkán előfordul hogy nem kell kompenzálni.
-
Mr.Csizmás
titán
itt használ valaki esőkabátot az olyn?

Új hozzászólás Aktív témák
- Linux kezdőknek
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- EAFC 26
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- CES 2026: Új autót mutatott be a Sony Honda Mobility
- Samsung kuponkunyeráló
- Iterálunk, iterálunk? DeepCool AK700 Digital processzorhűtő
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Eladó Honor X7 4/128GB / 12 hónap jótállás
- Honor 200 Lite / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12HÓ Garancia
- Apple iPhone 14 Pro / 128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / Akku : 87%
- Eladó Honor 400 5G 8/256GB / 12 hó jótállás / AJÁNDÉK KEMÉNY TOK / CSAK KIPRÓBÁLVA VOLT
- BESZÁMÍTÁS! Apple Watch Ultra 2 49mm Cellular okosóra garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

és akkor egálban lennék, E-50 + időjárás = E-5, x % felárral.

A következő vázakban szerintem már FHD video lesz..

És még a hsaználat utasítás elején tartok. De ez a képről le is jön úgy hogy.....
Viszont a lányok nem nagyon élték bele magukat... a kezét ahogy tartja a másik hasa körül na az igen jófajta... az megért volna egy vágást