- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- Poco X3 Pro - hardverfrissítés
- Redmi Watch 5 - formás, de egyszerű
- Szerkesztett és makrofotók mobillal
- Csak semmi szimmetria: flegma dizájnnal készül a Nothing Phone (3)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Honor 400 - és mégis mozog a kép
- iPhone topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
Akkor lehet hogy itt van a kutya elásva. Igazából nem értem, hogy a rawokat miért nem osztottad meg, ahogy a kolléga is javasolta... Emlékeim szerint abban benne van minden beállítás.
Olympusnál, Panasonicnál kétféle zajszűrés van, egyik a hagyományos zajszűrés, másik a pixelkivonásos/dark frame-es, de már nem emlékszem melyiket hogy hívja az Olympus. Ezeket kellene kipróbálnod. -
MrChris
nagyúr
"A kérdésem az, hogy mi okozhat ekkora különbséget két kép között ami ugyan azzal a géppel és beállítással (kivéve záridő) készült?" Például pont a hosszú záridő okozhat zajt. Valamint az is, hogy két hosszabb záridő között mennyi idő telt el, vagyis mennyire volt felmelegedve. Sensor mapping volt? Úgy emlékszem E510-nél nagyon hamar (10sec?)megjelent a banding azaz a sávosodás. Ezt ki lehet tesztelni. Akku nélkül fagyasztóba (-20) is tettem a vázat, úgy hosszabb időnél kevesebb volt az első pár képnél a zajhiba. Színes pöttyök a döglődő pixelek.
Nem ígérem, hogy bármi újabbat megtudhatunk, de talán célszerűbb megosztani az eredeti raw képeket, mint a kitalálósdi. -
MrChris
nagyúr
A front/back miatt váltottam több DSLR után MILC-re. Nekem E510-em maradt meg, 14-42-vel jól ment az AF, 40-150-el volt nagyon sok a fókusz hiba. Kétszer küldtem vissza gariba, de nem sikerült megjavítaniuk.
Nemtom miért nem tettek ezekbe egy szerviz menüt amivel minden objektív finomhangolható. Akkoriban két obit biztosan vettem volna még hozzá, de így nem láttam értelmét. Volt olyan más márkával, hogy kicsomagoltam, lőttem vele egy sétát, majd megnézve a fronback-es képeket vittem is vissza azzal, hogy nem fogok ilyennel többet szenvedni. -
-
MrChris
nagyúr
Ilyened van? Ritka madár a használt piacon, régen (2009-2011) nagy vágyásom volt rá, de nekem marha drága volt.... már jegelték is!
-
MrChris
nagyúr
A ZD 35-100/2 adapterrel tényleg kiválóan használható canon/nikon vázon? Milyen adapter? Bázistáv, képkör, jelátvitel nem probléma? Vagy ez a 'nem értek hozzá/nem az enyém/állítólag...' esete, mikor mindenkit madárnak néz?
http://hardverapro.hu/apro/olympus_zuiko_digital_35-100mm_12_ed_objektiv_elado
ui.: most látom kb csak erre a hirdetésre regelt...
-
MrChris
nagyúr
9-18, 50ezerért a zindexen!
-
MrChris
nagyúr
Már 7 éve megvan, elég jól ismerem. Ékőkép esetén félig lenyomott expó gombnál szépen zümmög, kerreg. Obi nélkül is müxik, ekkor lehet látni is ahogy mozogatja a szenzort és enyhén érezni a giro hatást. Annó mindenki csodájára járt.
-
MrChris
nagyúr
Hát ezaz, hogy nincs minden évben ilyen obi eladó
Az ára meg... itthon van kipróbálható és azért aszem kevesebb mint az ebayes.
Igen aztat az L1-est láttam én is, kedvező volt, bár a váz ahogy látom kb eladhatatlan.Amit meg is vettem volna a nyáron az egy GH3+14/2.5 110e-ért, Balatonon nyaraltam ami jó dolog csak ekkorés a házipénztár is épp be volt osztva.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Thrawnad #5720 üzenetére
E510-hez FL36-om van. Talán ez a sima nem olyan drága.
Ami tetszene az a Meike mk 320 nagyon kompakt és jó áron van, csak nemtom kompatibilis e az Esystemmel. Az FL36 kiválóan müxik a m4/3-os Pana G6-on, pedig mikor gyártották még nem is létezett a micro rendszer. -
MrChris
nagyúr
A zindexen 5000 pénzért van egy 14-42! Pedig milyen bitang jó obi. Próbáltam m4/3-os gh2+mmf2 vázon a pana14-45-el összehasonlítani. Lényegesen jobb volt a szélen, sarkokban az öreg zd. Mindenben jobb volt csak a gh2 képtelen volt vele fókuszálni, rángatta ide-oda. A pl2 kis vadászat után jól működött.
Tud valaki E510-hez (520?) kártyaajtót? az enyémnek letörtek a pöckei.
-
MrChris
nagyúr
A Kodak érzékelős Olyknak kedvelt, tetszetős a színvilága, nehéz elmondani elsősorban a kék ég mélysége, de más színeknél is jellegzetesek. Innen ered az "Olympus meleg színei" ami sokaknál fogalommá vált, bár sajnos már azt sem tudják hogy az E-10 és leginkább az E1-től ered. Meg az első néhány 4/3 gép (E300, E500, E400), meg több kompakt is. És ezeknek voltak "Olympus meleg színei", a többi már nem ilyen.
Minden gyártó más nyersanyagból dolgozik. szerintem a bayer-rács színszűrő színanyaga lehet mögötte, de ez puszta laikus spekuláció. A Kodak azért színanyagok terén a legfejlettebb cég volt. -
MrChris
nagyúr
válasz
Zsolti900114 #5588 üzenetére
nekem is 510-es van Sandisk extreme3-assal a raw pikpak ment semmilyen várakozás nem volt miatta. 4 gigás is elég volt több napra, de a 8 már tényleg bőséges lenne.
-
MrChris
nagyúr
válasz
SpongyaBob #4234 üzenetére
Összesen csak 3 OM obim van 50/1,8 50/1,4 28/3,5. Szubjektív benyomásaim:
Az 1,4-et szokták az 1,8-al hasonlítgatni. A kettő között nem igazán a fényerő, hanem képminőségbeli különbség van. Az 50/1,4 kontrasztosabb, élénkebb színek, éles sarkok, gyönyörű bokeh. Mindenben jobb mint az 1,8 vagy a kitobik. (Bár annál az 1,8 is jobb.) Olyan mintha egy kicsit a profi kategóriába tartozna. Amihez még népszerű, jó és hasonlítani lehet az az Ashai Super-Takumar 50/1,4. Olyan is van a családban, az egy picivel marad csak el az OM50/1,4-től. Szerintem ez az egyik legkiválóbb a 20.000ft körüli obik közül. Van egy MC Sonnar Electric 135/3,5 is ami eddig a legjobb képű obim volt (ami 20e. ftokért megy), de ez azt is lekőrözi.
1,4-en is lehet használni, de akkor még előfordul a becsillanás, meg nehéz eltalálni az élességet, már csak a 'mélytelensége' miatt is, mert csak néhány milliméter az éles. 2,8-tól viszont tökéletes.Az adapterem házi buhera. Korábban más obihoz volt egy M42-es csippes adapterem amit már leesztergáltam vékonyra azt használtam fel. Van egy OM10-es f.g-em arról lecsavaroztam a bajonettet és rácsavaroztam az M42-esre. Mivel túl vékony volt már az M42-es ezért a kettő alkatrész közé betettem egy vékony rézgyűrűt. Így még mindig vékony maradt ami miatt biztosan lett végtelenem. A nem eredeti, vagy gyári 4/3-OM adaptereknél nemtom jó e a végtelen, nekem egyik M42-es adapteremnél sem volt jó, mindegyikből kellett esztergálnom.
A csippet ki kell kísérletezni hogyan jó használni. Nekem az jött be, hogy a közeliből a távol felé tekerem és az első csippanásnál általában jó (követő fókuszra kell kapcsolni a f.gépet).
Mivel az obi blendéje nem ugrik be ezért a kis gombját mindig be kell nyomni, ha nem f1,4 a rekesz. Lehet próbálkozni a leragasztásával, de az nem valami elegáns és stabil. Én lecsavaroztam a hátulját és egy erős vastag fajta cérnahurokkal visszahúztam a blende belső pöckét és elkötöttem. Ezt vissza lehet csinálni és nem látszik.
Van törőékes mattüvegem, de az kevésbé jó, túl sok holtjáték marad ami élesnek tűnik. -
MrChris
nagyúr
válasz
SpongyaBob #4234 üzenetére
Illik. Nem vettem észre, csak most látom, nem vagyok rutinos PH-s. Lehetne valami feltűnőbb jelzése is a p.ü.-nek.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #4232 üzenetére
Jobbak e mint a kit obi ugyan azon a gyutávon-rekeszen? Úgy mint kontraszt, színek, felbontás, sarkok élessége... Van nálam egy Pentacon 29/2,8 az nagyjából semmire sem jó. Nekem 5,6-on is becsillanós képe van, a sarkok, de még a szélek is maszatolnak.
-
MrChris
nagyúr
Legutóbbi beszerzésem egy gyönyörű állapotú obi: OM 28/3,5+eredeti fém! napellenző. Kíváncsi vagyok mit tudhat. Van valakinek tapasztalat régi 50mm-nél rövidebb gyutávú lencsékkel?
-
MrChris
nagyúr
Hát csak annyi, ha elég őrölt vagy és makizol avval, hogy MF obi esetén mégis szeretnél valami adatot az obiról beletenni. Pl nekem egy darab csippes OM adapterem van és két OM obim, viszont nem szeretném minden obiváltáskor újraprogramozni a Dandelion csippet. De szeretném ha mégis a megfelelő Exif adat szerepeljen benne.
Még esetleg amire használható lehet, hogy GPS koordinátákkal is fel lehet tölteni az Exifet. -
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #4211 üzenetére
soha nem mond hogy soha, találtam egy free progit! PhotoME
Kipróbáltam és működik! Szinte minden EXIF adatot át lehet írni -
MrChris
nagyúr
Milyen programmal lehet szerkeszteni a RAW fájlok exif adatait? Szeretném átírni a fókuszt és rekeszt.
-
MrChris
nagyúr
Aki használ MF obikat mi a tapasztalata fénymérés terén? Kell korrigálni? Nekem az E510+OM50/1,4-el f1,4-2,8 között legalább +1 fé kompenzációt kell adnom és ahogy rekeszelem tovább egyre többet. De hogy bonyolultabb legyen ritkán előfordul hogy nem kell kompenzálni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Mr.Csizmás #2899 üzenetére
Egyrészt kell egy adapter az OM obikhoz, másrészt a keresőben elég nagy az a tartomány amit élesnek látsz, de valójában nem az. Így hát tekergeted ide-oda sokat, hogy észrevedd hol éles. A csippes adapter segíthet, de ne várj csodát. Kevés fénynél a legnehezebb. Sokat kell gyakorolni. Viszont ami jó benne, hogy nagyon jó manuális obik vannak néhány ezer Ft-ért.
-
MrChris
nagyúr
válasz
SpongyaBob #1764 üzenetére
A régi 40-150 nem csak fényerősebb, hanem egy hangyányival jobb a képe és a vége valóban 150-es. Az új csak kb. 135-nek felel meg, viszont sokkal kisebb, könnyebb.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- LG 65QNED86T / 65" - 164 cm QNED / 4K UHD / 120Hz & 3ms / HDR 10 Pro / FreeSync Premium / HDMI 2.1
- Telefon Felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Bomba ár! HP Elitebook Folio 9470M - i5-3GEN I 8GB I 256GB SSD I 14" I DP I Cam I W10 I Garancia!
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest