Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Ren Hoek

veterán

válasz madkiller #70245 üzenetére

Igazából a fényerő olyan mint a kábítószer... tiszta drog.
    Az agyad könnyen rászokik... és egyre többet és többet akar :))
    Viccen kívül, a látórendszer folyamatosan adaptálódik... ez pl a fehéregyensúlyon iszonyúan érződik. Pl ha a telefonod warm módban van, (éjjeli olvasó mód) utána próbáld meg a TVt coolban nézni, és lefagy. Ha közben visszanézel a telefonodra akkor meg egy meleg fosbarna paca lesz a kép. Mert folyamatosan adaptálódik az adott színhőmérséklethez, és leginkább a változásra ugrik.

A fényerővel is így van, pl nekem meg kellett "tanulni" most az alacsonyabb átlag intenzitást HDR-nél.(B7)... mert az SDR-t brutál OLED fényekkel néztem és rászokott az agyam.
    Most fel nem fogom hogy bírtam ilyen 85-ös SDR-t nézni 95-ös kontraszttal... mert kiég a szemgolyóm tőle. Pár napja még az volt a mindennapi kábszim és természetes volt.

Persze attól is függ raktál e hideg fényű LEDsort a TV mögé, vagy vaksötétben nézed.

Itt inkább az a kérdés, hogy a készítők milyen fényeket és színeket akartak megjeleníteni? Nem az, hogy az agyunk a reflektorokra élvez.

Ez szerintem egy elég jó videó amin megérthető miért szoktunk rá a magas fényerőre és hogy ez nem a "helyes" út.

[link]

Új hozzászólás Aktív témák