Hirdetés
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- One mobilszolgáltatások
- Google Pixel 9a - a lapos munka
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Yocee
aktív tag
-
szat8
tag
Köszi a gyors választ!
A btrfs és a 6GB RAM pipa.
Csak a saját hozzá nem értésem miatt vagyok bizonytalan, hogy belevágjak-e.
A VM-ben kell valamit külön trükközni, hogy az USB stick-hez hozzáférjen?
Azt írtad lassú volt, de nem kell neki több erőforrás, mint a dockeresnek. Ezt a lassúságot miben tapasztaltad? Csak az ESPHome-ra amit korábban írtál, vagy maga a HA is lassabban reagált, mondjuk delay volt a dashboard reakciójánál? -
Yocee
aktív tag
Rendben, ne bízz.
- Tado (Lora6wpan)
- Danfoss (Z-wave)
- Fibaro (Z-wave)
- Tuya (Zigbee)
- Computherm (868mhz)
- Tech controllers (868mhz)
- Honeywell (868mhz)A fenti cégek, és megoldások azok amik azonnal eszembe jutottak. Csak a Technék 200+ mérnök dolgozik Lengyelországban. A többi "céggel" együtt itt sok ezer okos emberről, és sok millió felhasználóról van szó, akik vezeték nélküli megoldásban hisznek.
-
danih
veterán
Egyik automatizáció amit első körben csinálnék az, hogy kapcsolja be a bojlert ha az akksi elért bizonyos töltöttségi %-ot, és a termelés legalább annyi, mint a jelenlegi átlag áram felhasználás + 1800 W (bojler max W), és az előrejelzés is pozitív (ezt lehet hogy majd kiveszem). Még nincs meg a hardver hozzá tehát monitoring módban fog futni, a be/ki jel szimplán dashboard-ra megy és logolja, adott nap mennyi ideig volt aktív az "ON" jel (magyarán egyfajta szimulációs mód).
Nade lustaság fél egészség, irány a claude sonnet 3.7, majd úgy tanulok hogy az outputot tanulmányozom, minthogy szerencsétlenkedjek. Ezeket adta:Bináris szenzor:
binary_sensor:
- platform: template
sensors:
boiler_run_conditions_met:
friendly_name: "Boiler Operation Optimal"
value_template: >-
{% set battery_soc = states('sensor.inverter_battery') | float(0) %}
{% set pv_production = states('sensor.inverter_pv_power') | float(0) %}
{% set home_consumption = states('sensor.inverter_activepower_load_sys') | float(0) %}
{% set forecast_next_hour = states('sensor.power_production_next_hour') | float(0) %}
{% set excess_power = pv_production - home_consumption %}
{{
battery_soc >= 80 and
excess_power >= 1800 and
forecast_next_hour >= 1800
}}
icon_template: >-
{% if is_state('binary_sensor.boiler_run_conditions_met', 'on') %}
mdi:water-boiler-auto
{% else %}
mdi:water-boiler-off
{% endif %}Input helper:
input_number:
boiler_potential_runtime_today:
name: Boiler Potential Runtime Today
initial: 0
min: 0
max: 86400
step: 60
unit_of_measurement: seconds
icon: mdi:timerAutomatizációk:
alias: Update Boiler Runtime Counter
description: "Increments the runtime counter when conditions are met"
trigger:
- platform: time_pattern
minutes: "/1" # Check every minute
condition:
- condition: state
entity_id: binary_sensor.boiler_run_conditions_met
state: "on"
action:
- service: input_number.set_value
data:
entity_id: input_number.boiler_potential_runtime_today
value: "{{ states('input_number.boiler_potential_runtime_today') | float + 60 }}"
mode: singlealias: Reset Boiler Runtime Counter at Midnight
description: "Resets the counter to zero at midnight"
trigger:
- platform: time
at: "00:00:00"
action:
data:
entity_id: input_number.boiler_potential_runtime_today
value: 0
mode: singleDashboard:
type: vertical-stack
cards:
- type: glance
entities:
- entity: binary_sensor.boiler_run_conditions_met
name: Boiler Operation Signal
state_color: true
- type: markdown
content: >
## Boiler Operation Status
{% if is_state('binary_sensor.boiler_run_conditions_met', 'on') %}
✅ **Conditions Optimal: Turn boiler ON**
Current excess power: {{ (states('sensor.inverter_pv_power') | float(0) - states('sensor.inverter_activepower_load_sys') | float(0)) | round }} W
{% else %}
❌ **Conditions Not Optimal: Keep boiler OFF**
{% if states('sensor.inverter_battery') | float(0) < 80 %}
• Battery charge too low ({{ states('sensor.inverter_battery') }}%)
{% endif %}
{% set excess = states('sensor.inverter_pv_power') | float(0) - states('sensor.inverter_activepower_load_sys') | float(0) %}
{% if excess < 1800 %}
• Insufficient excess power ({{ excess | round }} W)
{% endif %}
{% if states('sensor.power_production_next_hour') | float(0) < 1800 %}
• Forecast insufficient ({{ states('sensor.power_production_next_hour') | float(0) | round }} W)
{% endif %}
{% endif %}
## Today's Potential Runtime
{% set seconds = states('input_number.boiler_potential_runtime_today') | float %}
{% set hours = (seconds / 3600) | int %}
{% set minutes = ((seconds % 3600) / 60) | int %}
**{{ hours }} hours, {{ minutes }} minutes**
{% if hours > 0 or minutes >= 30 %}
💡 *You've had enough solar excess today to significantly heat your water!*
{% endif %}One-shotolta a dolgot anélkül hogy szintaxis hiba lenne benne. A logikát majd meglátjuk, egyelőre el sem olvastam XD
Végeremény:Érdekes.
-
-
Snoop-y
veterán
Tud valaki olyan dashboardot ajanlani amiben a card-ok, gombok meretezhetoek, hogy normalisan nezzen ki mobilon is?
-
Yocee
aktív tag
Mindent végigjártam, amit felsoroltál. A 218+ VM-el a legnagyobb gond az volt, hogy ha nem btrfs a fájlrendszered (ésnekem nem az volt), akkor le kell üríteni a nast, formázni btrfs-re, aztán mehet a VM. Ki lehet próbálni, ingyen van. Meg persze ne 2gb ramod legyen, hanem kell bele egy plusz 4 gigás modul még. Nekem lassú volt, de nem volt erőforrásigényesebb a dockernél, cserébe a teljes HASS-os ment ott.
A Green az kb ugyan az mint a Syno VM ben futtatott HASS, csak nincs szívás az usb eszközökkel. Beledugod, és megy. Akár egy usb-s hangkártya is. Ami a Music assistanttal még előny is lehet.
De nem vennék már Greent. Egy Lenovo Tiny szerintem a legjobb választás, x86-os Hassos-al. -
szat8
tag
Dilemmázom ezen egy ideje, hogy nálam Dockerben fut a HA egy Synology 218+-on 6GB RAM-mal.
Per pillanat minden működik, de elég bajlódós volt amatőrként belőni az MQTT-t, deconz-ot (conbee2-vel), ESPHome-ot, és most a Music Assistant lenne soron.
Olvastam itt is párszor, hogy VM-ben futtatva a HASSos-t könnyebb helyzet lenne az add-on-okkal, csak nagyobb a vasigénye, ez meg nem a legizmosabb vas.Mit tanácsolnátok? Ha már eddig eljutottam, és működik, hagyjam így?
Vagy megéri a szenvedést mindent átköltöztetni VM alá?
Esetleg felejtsem el az egész bohóckodást a NAS-sal, és ha anyagilag belefér, vegyek egy Green-t, akkor egyszerűbb lesz az élet? -
Yocee
aktív tag
válasz
Degeczi #58785 üzenetére
Oké. Te úgy gondolod, én meg így.
Senkit nem akarok győzködni. Utaztam már 100 kilómétert ügyfélhez, aki fázott, mert a digis router befosott egy áramszünet után, és nem ment a rendszer. Csak a saját példámból meséltem. Persze, stabil hálózat jó lenne, sőt az alap, de itt is látszik hogy ha ki lehet hagyni miért ne tegyük...
-
Degeczi
nagyúr
Értem, de abszolút nem látom valós szempontnak, mivel egy okosotthon rendszernek a stabil hálózat (pláne a vezetékes) pont annyira fontos része, mint az áramellátás. Ha ezen aggódunk (de minek?), sokkal inkább lehetne magán a Zigbee-n, hiszen ott jóval nagyobb esély hibára, mint egy vezetékes LAN kapcsolaton.
-
Yocee
aktív tag
válasz
Degeczi #58783 üzenetére
Én most zigbeeről, meg automatizmusokról beszéltem. Pl fűtés vezérlés, világítás vezérlés, energiamérés. Ezekhez csak plusz egy gond az ip kapcsolat. A Home Assistant lényege a lokális futtatás, felhő függetlenség, és ezt szem előtt tartva ha tudnám, rádugnám a Zigbee kütyüt, nem lanoznám.
-
Degeczi
nagyúr
Ha lelövöm a hálózatot, a wifis eszközök is mind kiesnek - sőt, persze maga a HA szerver felülete is elérhetetlen, hiába működik. Szóval ezt valahogy nem érzem komoly szempontnak LAN-os Zigbee koordinátor ellen. Cserébe viszont bárhol lehet (nálam pl. egy második van a garázsban is, ahová a Zigbee hálózat amúgy sehogy másképp nem terjedhetne ki, túl nagy a távolság), míg egy USB-s cuccot szükségszerűen a központi gépre kell kötni.
-
Yocee
aktív tag
+1 szavazat az SLZ nek.
De én nem vagyok híve a külön hálónak, csak nem tudtam rávenni az slz-t a soros porti működésre zha-val.
Pl csinálsz egy automatizmust, de épp elquródott valami a lannal, vagy routert cserélsz, vagy bármi, akkor nem mennek a dolgok. A sonoffnak, vagy más usb-s eszköznek az előnye, hogy kihagysz egy nagyon lényeges hibalehetőséget, mert sem az SLZ tápellátasa, sem az ip kapcsolat nincs rá befolyással. -
JMP
kezdő
Plusz előnyként nálam az, hogy iroda és ház pár pontja közt elég sok a fal és így nem kellett szenvednem plusz routerekkel, ezért 3 hálozatot 3 kordinátor-al építettem fel ami azóta stabilan működik. Elötte 1 kordinátor volt és mindig szenvedtem mindegy mennyi routert építettem be a rendszerbe.
-
dbius
veterán
Nem csupán ennyi az előnye.
A sonoffal sincs alapvetően semmi probléma, kiválóan működik koordinátorként az is, én magam is azt használtam pár héttel ezelőttig, akkor cseréltem le SLZB06M-re, amikor átálltam ZHA integrációról Z2MQTT-re.
Más szintet képvisel a kettő, míg a Sonoffnál gyakorlatilag tudsz firmwaret frissíteni és kész, addig az slzb olyan szinten konfigurálható böngészőn keresztül, hogy csak na: pl. tekints bele ebbe, ill. itt a gyártói oldala.
-
Degeczi
nagyúr
Ha visszaolvasol, rengetegszer jött már elő a téma. Pár éve már általános célra bőven jó a beépített hosszú távú statisztikai tárolás, ami óránként 1 min., max. és átlag értéket ment el, ami nem vészes adatmennyiség, a normál lognak pedig így lehet pár hét, nagyon max 1-2 hónap a tárolási ideje.
-
dbius
veterán
Korábbi hozzászólásban írtad, hogy nem akarsz különböző szintek között lépkedni felfele, lehet kezdeni end game kategóriával is, ezért én azt javaslom, ha zigbee irányba indulsz, akkor ne sonoff legyen a koordinátorod, hanem pl. inkább egy SMLIGHT SLZB-06(M)
-
danih
veterán
válasz
wik_406 #58770 üzenetére
Oké akkor egyelőre marad.
Akkor irány az Ali mert kelleni fog egy-s-más...Sonoff zigbee dongle és pár kapcsoló/relé kezdetnek. Ha van valami olcsó hőmérséklet/páratartalom szenzor jöhetnek a tippek, Xiaomi Home alá van pár de nem látja a HA (HACS integráció hozzá fent van már, így sem)
-
JMP
kezdő
Én tegnap csináltam pont egy manuális bevitelit, hát nem volt egyszerű
ami leköveti havit! Hülyeségből neki álltam de egy pár órát elszórakoztam vele mire minden ment
Itt egy tipp de nem biztos, hogy jó!
Input Number ha van yaml külön rá akkor nem kell az első sor!
input_number:
vizora_liter_alapu:
name: Virtuális vízóra literben
unit_of_measurement: "L"
min: 0
max: 100000
step: 1
mode: box
Automatizációautomation:
- alias: Vízóra impulzus (nyitás)
trigger:
- platform: state
entity_id: binary_sensor.vizora_nyitas
from: "off"
to: "on"
action:
data:
entity_id: input_number.vizora_liter_alapu
value: >
{{ states('input_number.vizora_liter_alapu') | int + 1 }}Template sensor köbméterre számolva:
template:
- sensor:
- name: "Virtuális vízóra m³"
unit_of_measurement: "m³"
device_class: water
state_class: total_increasing
state: >
{{ states('input_number.vizora_liter_alapu') | float / 1000 }}Remélem segít!
-
akom
őstag
Sziasztok! Tuya ökoszisztémámba szeretnék külső érzékelővel felszerelt Wi-Fi-s hőmérőt vásárolni. Amit tapasztaltam eddig, a sima hőmérőkkel az-az, hogy sajnos csak óránként frissítik az adatokat.
Esetleg talált már valaki olyan hőmérőt ami gyakrabban frissíti a hőmérséklet adatokat? -
danih
veterán
válasz
wik_406 #58734 üzenetére
Ide válaszolok mert külön köszi a linket, de mindenkinek köszi a tippeket.
Apránként fogok menni, persze, topikot végigolvasni azért nem fogom de keresőt tudok használni
Első feladat az lesz hogy lássam benne a Sofar HYD-5KTL-3PH napelemes inverter aktuális adatait. Ahogy néztem ez szopórolleres téma lesz, meglátjuk... -
Music Assistantra mi a jó megoldás Home Assistantban?
Van 2 hangfalam, meg a kettő csoportosítva Google Home-ba. Hogy tudom ezt HA alatt jól kezelni mint a MA-ba? -
daninet
veterán
-
Yocee
aktív tag
2004-ben jött ki a Philips ezzel a funcióval.
2016-ban csináltam a Hyperion ambilight projektet egy Samsung tv-re, aminek elég sok korlátja volt. Majd 2018-ban vettem egy Ambilightos Philips tv-t. Azóta majdnem mindenki vett a családban ilyet. Igen, volt kijelzőcsere, meg foltosodás. Teljesen egy sem romlott el. Jelenleg egy felső kategóriás Oledet használok. Nincs semmi kifogás, hogy ha valaki ezt a funkciót akarja, akkor miért ne vegyen Philips tv-t. -
spst
csendes tag
Szervusztok!
Szeretném a HA alá betenni a vízórát. Ehhez egyenlőre a Shelly Door/Window2 ajtónyitás érzékelőjét szeretném tesztelésre használni. Ehhez készítettem a configuration.yaml-ban a következőket:
counter:
water_meter_c1:
name: Water Meter C
icon: mdi:water
initial: 000001
step: 1template:
- sensor:
- name: "Water Meter 1"
state: "{{ states (counter.water_meter_c1) | float * 0.01}}"
unit_of_measurement: "m³"
state_class: total_increasing
icon: mdi:counter
device_class: water
Az automations.yaml-ban létrehoztam egy automatizmust a számláló növeléséhez:
alias: Water Counter
description: ''
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- binary_sensor.shellydw2_d747c8_door
from: 'off'
to: 'on'
for:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 1
conditions: []
actions:
- data: {}
target:
entity_id: counter.water_meter_c1
action: counter.increment
mode: singleHozzáadtam a Vízhasználatot az Energia lapon. A konfig ellenőrzése nem jelez hibát, újraindítás után ezt látom:
.
Azonban az Energia fülön nem jelenik meg az érték:
Korábban segítséggel sikerült a gázórát megcsinálni, de most a vízórával elakadtam. Tudna valaki segíteni?Előre is köszönöm.
-
Degeczi
nagyúr
Nagyon nincs mit elrontani rajta, egyszerű. A triggers alá beszúrsz egy naplemente után mondjuk fél órávalt is, a jelenlegi TV bekapcsolási state trigger után (amiben viszont a from: null helyett legyen from: "off"):
- trigger: sun
event: sunset
offset: "00:30:00"
A conditions alá pedig a tv figyelését:
- condition: state
entity_id: media_player.ez_a_tv_entitása
state: "on"
A doksi tele van hasonló példákkal, érdemes nézegetni, nem bonyolult a YAML, csak az indentálására kell figyelni.
-
bekesizl
csendes tag
válasz
kicsi kecske #58745 üzenetére
Nekem is olyan motorom van, amin kapcsolóval lehet a végállást állítani.
Annál a motornál két módszer van.
Az elsőnél amíg nyomva van a pici gomb a motoron és az egyik irányba mozgatod a motort, addig szabadon mozoghat.
Amint elengeded a gombot a motoron, abba az irányba a végállást oda rögzítette.Ezután ugyanezen gomb nyomása mellett ugyanezzel a módszerrel a másik irányba is elvégzed és a két új végállást betanítottad.
Gondolom ezután a Shelly-t is érdemes újra kalibráltatni.
Az én redőnyömnél van még egy alternatív módszer, ami a fent leírtakból a gombnyomást helyettesíti.
Nálam van a motor kábelén még egy ötödik (fehér színű) ér, amit 230V-ra kötve olyan, mint ha a gombot nyomnád a motoron. Itt is akkor tanul végállást, amikor a 230V-ot elveszed és abba az irányba, amiben utoljára mozgott. -
daninet
veterán
válasz
kicsi kecske #58745 üzenetére
semmi
-
kicsi kecske
tag
Sziasztok!
9 motorizált redőny van a házban, abból sajnos 2 olyan "buta" motor amin nincs végállás állító csavar.. csak kapcsolósan lehet állítani a végállást.
Egynél most teljesen elmászott a végállás és kb túltekeri lenfele, felfele meg 2centit se teker. Ezt kéne most visszaállítanom. A redőnyös régebben egy kis kapcsolót kötött direktbe a motorra és úgy állítgatta a végállást..
Ez nekem nincs meg, szóval próbálnám máshogy megoldani.
Shell 2.5ök vannak a fizikai kapcsolók mögött. Ott hiába nyomok applikációban kalibrálást, ugyan azt az utat teszi meg mint amit a motor érez végállásnak.
Lehet ezt fali kapcsolóról valahogy állítani úgy hogy a kapcsoló előtt van a Shelly 2.5 és utána a motor? -
Yocee
aktív tag
Eon W1000 portál másnál sem működik rendesen? W1000 integrációval töltöm le HA ba az adatokat, de nem jönnek. Írnak valami átállásról, de számomra érthetetlen, hogy ez okoz e gondot.
-
v.attis
őstag
Sziasztok!
Nektek működik iPhone-on a Home Assistant geocoded location? Vannak automatizálásaim amelyek egy ideje nem mennek és nem találom a hibát, hogy miért.
Most ezt találtam a geo location entitásban:
Magától vissza állt.
Ez nálam max egy hónapja van így, mármint a nem működés.
Ios-ben lehetett valami frissítés?
Már mindent kipróbáltam, mindent beállítottam, de másnapra elromlik, úgy tűnik a kép kivágás-on látható visszaállás miatt. -
Degeczi
nagyúr
Már március végén leírtam itt az egyszerű megoldást: a tv bekapcsolásán kívül a triggerben a helye az időpontnak is (ill. sokkal inkább a naplementének, hiszen évszaktól függően teljesen más fényviszonyokat jelent ugyanaz a fix időpont), a feltételekbe pedig szintén be kell tenni egy vizsgálatot, be van-e kapcsolva a TV (mivel ha a naplemente triggerelt, az nem biztos).
Ennyi az egész, nem kell semmilyen scheduler carddal bonyolítani...Ökölszabályként pedig a state triggerekben szinte mindig kell teljes from: to: értékpár, különben egy HA újraindítás is triggerelést jelent, mivel olyankor definiálatlan értékből lesz "on" vagy "off", ami szintén beindít egy olyan automatizálást, ami csak a cél állapotot figyeli, a kiindulásit nem.
-
Kobe
veterán
nah, tv ambilight még mindig szivat
mit rontok el ? van egy automatizmus, ami annyit csinál, hogy ha bármilyen állapotról ON-ra frissül a tv státusza, kapcsolja fel a világítást. Ehhez tartozik scheduler carddal egy időzítés ami adott órában ki vagy bekapcsolja az automatizmust.
Azt tapasztalom, hogy működik rendesen, kivéve amikor ON-ról ON-ra frissül a tv állapota. Ha pl este 7-re van ütemezve, de már 6kor bekapcsoltam a tv-t, akkor 7kor nem fog bekapcsolni a világítás.
Ezt elkerülendő csináltam még egy ütemezést, ami 7.05-kor csak lefuttatja az automatizmust, hogy tuti felkapcsoljon a lámpa amikor szeretném.
Viszont ezzel a workarounddal meg akkor is bekapcsol a világítás 7.05kor, ha a tv egyébként ki van kapcsolva, vagyis a from - to statek itt sem működnek valamiért.....tipp, hogy mit cseszek el ?
YAML:
alias: Nappali TV ambilight ON
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- media_player.smart_tv_pro_2
from: null
to: "on"
conditions: []
actions:
- type: turn_on
device_id: 3052cfb82c57b3f08b5942f3025e5403
entity_id: 42b2d901e67d98a23f9f7805a6dc9702
domain: light
mode: single
-
Yocee
aktív tag
válasz
Degeczi #58737 üzenetére
Mivel nekem az Esphome a Tasmota után jött, és együtt járt a HA val, én a HA alatti esphome addonban használom. Ha azon kívül dolgozok vele, mindig vissza kell pakolgatni az esphome addonba, hogy frissentartsa, meg lássa az eszköz allapotát, logját. És így távolról, másnál is elérem az ottani eszközöket, logokat, ha segítek. Amit te mondasz, arról fogalmam sincs, hogy mitől jobb, sosem próbáltam.
-
Degeczi
nagyúr
De minek HA alatt fordítani ESPHome forrást?
Asztali gépen az igazán gyors, hiszen az jóval nagyobb teljesítményű bármilyen kisfogyasztású otthonvezérlő központnál, és csak ott igazán kényelmes a forrás file-ok helyben kezelése is (persze HA alatt is telepíthető Studio Code Server meg git kliens, de egészen más helyben kezelni ilyesmit megszokott desktop eszközökkel). Különösen, ha netán vmivel gond akad vagy mondjuk debugolni kell. -
Yocee
aktív tag
Tudom, hogy népszerűtlen leszek, de én már futtattam HA-t:
Raspberry pi 3-an (nem vártam meg az sd kártya halálát, amugy is lassú)
Ubuntu alatt és Syno nason is Dockerban (korlátozott volt a használat)
Syno nason VM ben (nem volt rossz, de lassú volt)
Gyári Home Assistan Greenen (megbízható, de lassú)
Proxmox alatt minipc-n ( Proxmox memóriagondok, tulcsordulások, jelszómegzavarodások, gyötrelem)
És most Lenovo minipc-n A nativ x86-os verziót.
Ez utóbbival vagyok a legjobban megelégedve, van benne erő rendesen (esphome firmware fordítás 10x gyorsabb a HA Greennél. közben 4 kamera rögzít hálózaton). -
ViZion
félisten
proxmox alá vm-be.
Minden rendszer egyedi, de azért megpróbálunk segíteni.
Idő kell rá, ne akarj estére egyedi dashboardot, fancy grafikonokkal...
olyannal kezdj, hogy hacs telepítés a ha-ba, az kell. Pár hasznos kieg, file editor, ssh, esetleg samba.
fix ip fontos. A többi attól is függ, h mit szeretnél integrálni. Yaml és ilyesmit nem említem, Neked azzal nem lesz gond sztem. -
Strezi
őstag
Nekem az volt pár napos tévút hogy megpróbáltam natívan vason futtatni.
Aztán feltettem VirtualBox alá a meglévő szerveremre a letöltött image file-t és minden rögtön egyszerűbb lett. NET adaptert kellett bridge-be tenni, leírásokat követtem.
Annak a MAC címe alapján kapott fix IP-t, és megvolt az alap. -
LouiS22
veterán
Végigolvasni ezt a topicot és elolvasni, értelmezni a dokumentációt (illetve használni a HA Community fórumot, elsőszámú információs forrásként). Ezzel kezdj.
És persze ne akarj mindent egyből, egyszerre: szánj időt arra, hogy megérted a HA logikáját, sokkal egyszerűbb lesz folytatnod és fejlődnöd.Ja, és felejtsd el a youtube tutorialokat, ha 3+ hónapnál régebbiek. Szinte biztos, hogy már nem úgy van/lesz, ahogy ott volt. Az official doksi naprakész és példákkal ellátott.
-
danih
veterán
Szeretnék fejest ugrani a HA-ba...
Volna néhány tippetek abszolút kezdőnek? Tipikus "high level" - "bár tudtam volna erről amikor nekikezdtem" tanácsra/sztorira gondolok (pl minden VM-be vs mqtt menjen külön konténerbe, ne pazarold az időd wifire legyen zigbee rögtön, stb). Proxmox van már. -
-
vampire17
addikt
válasz
daninet #58725 üzenetére
Reolink el mi a gond?
Integracioja mindent IS tud....
https://www.home-assistant.io/integrations/reolink/
Reolink
The integration allows you to control Reolink NVRs or cameras.
Reolink cameras are known for their local storage, without the need for a cloud subscription or account. Reolink cameras can operate fully locally on your network, putting privacy first. When blocking internet access for the Reolink devices, the Home Assistant integration, as well as the Reolink app/client, will continue to work as usual.Reolink cameras provide excellent day- and nighttime video clarity at an affordable price. An SD card in the camera offers local recording, while an optional Reolink NVR/Hub can offer a large recording capacity indoors. As evident by the list of entities in this documentation, Reolink cameras are highly configurable and tightly integrated into Home Assistant.
-
daninet
veterán
válasz
Pulsar #58726 üzenetére
már egy sima epoxy alapozó is vízzáróvá teszi.
Nézd meg ezt a projektetAlacsony profilú nyomógomb
200fokos kamera modul
ESP32
DFplayer miniaztán ezt lehet tuningolni. mm proximity szenzor, IR kamera és IR LED stb.
-
válasz
daninet #58725 üzenetére
Nincs tapasztalatom, de tetszik az ötleted. Engem az érdekelne, milyen nyomtatott házba lehetne ezt bele rakni ahhoz, hogy időjárás álló legyen. Illetve mit én eddig láttam videós kapucsengőt, ott a kamera látószöge jó nagy volt. Van ilyen verziója az esp32-cam -nak, vagy van hozzá való lencse, amivel lehet növelni a látószöget vajon?
-
daninet
veterán
Épített valaki esphome alapú kapucsengőt esp32-cam kamerával?
Eléggé kecsegtető a dolog, mert szeretek ilyenekkel bíbelődni, érdekelne hosszabb távú tapasztalat hogy vált be.Elkezdtem kapucsengőket nézni és az egyetlen ami lokálisan működik Home Assistanttal cloud nélkül az a DoorBird de 1200 eurot nem vagyok hajlandó egy csengőért fizetni.
Van még a Hikvision csengő + beltéri egység ami 160k és egy nagyon jó opció lehet. Cloud alapú sajnos de van HA integráció a kamerához és pár akcióhoz pl csengetés. De még egy képernyőt kellene a falamra szerelni hozzá, illetve az esphome tokkal vonóval 15k lenne és a saját dashboardom használná.
Sajnos oda-vissza audio nem lenne esphome esetén, de le lehet játszani előre felvett hangokat. -
LouiS22
veterán
válasz
exlepra #58723 üzenetére
A bin fájlt - ahogy a leírás is mondja - nem célszerű direktben flashelni. Ha jól emlékszem, a kvar-os egyébként a meddő energia (fejből írom, tévedhetek - a szolgáltatói pdf végén ott vannak az OBIS kódok, onnan tudsz puskázni. A másik értelemszerűen az eszközöd aktuális IP címe
).
Muszáj lesz megtanulnod készségszinten használni az ESPHome-ot és magadnak konfigolni a dolgokat.
-
LouiS22
veterán
válasz
exlepra #58721 üzenetére
Ezzel - elvileg - jónak kell majd lennie (és abból gondolom, hogy nem ezt használod, mert a linkeltben biztosan nincs gas és belgium). Az ESPHome-nak létezik parancssori verziója is (advanced level
), windows alatt ott a saját linux - ubuntu - beépülő, abból simán futtatható, lehet vele fordítani, feltölteni, stb.
-
exlepra
tag
Sziasztok,
Múlt héten cserélték a mérőt, közben megjött a slimmelezer is.
Egyelőre nem változtattam sokat a konfigon csak ezt a két sort, mert dockeres HA-m van ezért windowson csináltam meg a bin file-t és még total esphome noob vagyok.crc_check: false
max_telegram_length: 3000Ami fura volt még, hogy hiába írtam bele az ssid és wifi jelszót a konfig file-ba, flash után AP módban indult el.
Ezeket a figyelmeztetéseket látom az eszköz oldalán, kell emiatt aggódni?
11:09:05[W][component:237]Component dsmr took a long time for an operation (572 ms).
11:09:05[W][component:238]Components should block for at most 30 ms. -
Sziasztok!
Feleségem szeretne egy nagyobb mosógépet(mármint töltet tekintetében). Arra gondoltam, hogy akkor már olyat vennék, ami wifis és integráltható HA-ba, mert miért ne. A mostani LG "butát" már okoskonnektorra raktam és nyitásérzékelővel megoldottam, hogy szóljon a telefonon, ha elindult a mosás és ha végzett.
Jövőben esetleg HA-ból indítanám akár a mosást, ha kedvezőbb adott pillanatban a tarifa, lehet, h lesz napelem is, stb. okosságok miatt lenne fontos.
Milyen tapasztalatok vannak itt a fórumon? -
llacee
őstag
válasz
gorbep #58711 üzenetére
Nekem Beni töltőm van és Zoe 52kw autót töltök itthon.
Ha napelemes töltés prioritás van beállítva, akkor ha nem jön a 6A/fázis min (felhő), akkor pótolja hálózatról, de csak akkor, így nem kapcsolgat az autó.
Vagy, ha kell a sebesség akkor 3x11A nap(Deye 8kW) a többi EON és így kijön a 22kW töltés, annak ellenére, hogy csak 3x25A jön be a házba.
Bármilyen egyéb esetben a lakás a prioritás, de még nem fordult elő, hogy ne maradna 3x6A legalább az autónak. -
gorbep
senior tag
Fronius SYMO 4.5 + SE17K
Jó is hogy felmerült a kérdés... Varsányi Péter írta az i3 topicban, hogy jó töltésszabályzós EVSE csak leviszi 6A-ig a töltést, de nem állítja meg, mert az OBC-ben van valahol egy relé (persze most már sehol sem találom a hozzászólását...
) , amit ilyenkor a pilot bont... és az elég korlátos kapcsolási számot tud csak... talán 2000-et írt (én tulok miért nem mentettem le...) Szóval nem jó ha jönnek-mennek a felhők és a relébe meg kattog be a szám...
Tudna valaki erről infót írni? Gyárit olyat láttam, ami simán felfüggeszti a töltést 6A tartalék alatt... persze terhelés megosztásnál logikus, különben lemegy a szolgáltatói KMSZ ami akár azonnal kinyírhatja az OBC-t, de PV töltés esetén nem tragédia, ha 6A-el megy tovább... különösen ha horror (kokain) árú a relé cseréje...
Szerk: Szabvány szerint a KMSZ 13% túlterhelést min1 óráig tűrnie kell, 34%-ra meg garantáltan 1 órán belül oldania kell... Na gyakorlatban ilyet nem láttam. Nálam volt vita Eon-al, B10A szolgáltatói (Tracon) mérve 10,7A-nél 1 percen belül lement...
nem is úsztam meg a szabványosítást és a bővítést... JA régi Bakony-ost cserélték óra cserénél...
-
válasz
gorbep #58705 üzenetére
mekkora napelems invertered van? Csak mert ha jól tudom a töltők szabványa szerint 6A alatt nem indul el a töltés illetve leáll így ha az inverter 4kW-nál kisebb (3 fázisú) vagy ennél kisebb a visszatermelés akkor megáll a töltés.
nekem jövőhéten lesz árammegosztó felrakva akkor tudom majd kipróbálni mit tud így a wallbox.
-
ojb
tag
Lehet én vagyok értetlen,
de milyen célra lehet felhasználni ezeket a fázisonkénti áramerősség adatokat? -
Degeczi
nagyúr
Nincs skála a képeden, így nem látni az eltérések mértékét. De tényleg mindegy, áramerősség nem használható P1-ről sajnos, így ott mindenképp a Shelly-t kell használjad, a kérdés csak annak mintavételezési gyakorisága.
Fogyasztási adatban ne legyen nagy eltérés, az a lényeges.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Autós topik látogatók beszélgetős, offolós topikja
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- PlayStation 5
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Microsoft Excel topic
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Gyúrósok ide!
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Smart Fortwo - 600 Benzin - Kabrió - Klíma - Nagyon szép állapotban
- Suzuki Swift 1.3 2005 GC, 168e km, fapad, Alkuképes
- AWS 5x108 R17 felni + Bridgestone Potenza Sport gumi
- iENYRID Aokda A1 (Új) elektromos roller eladó
- Tablet felvásárlás! Samsung Galaxy Tab S10+, Samsung Galaxy Tab S10 Ultra, Samsung Galaxy Tab S10 FE
- Bomba ár! HP EliteBook Folio 1040 G2 - i5-G5 I 8GB I 256GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- LG 40WP95XP-W - 40" NANO IPS - 5120x2160 5K - 72Hz 5ms - TB 4.0 - HDR - AMD FreeSync
- ASUS 18W USB ADAPTER
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest