Hirdetés
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Alig lesz vastagabb gombjainál az iPhone 17 Air
- A lapkakészlet és az akku különbözteti meg a Motorola Edge 60 és Edge 60 Pro-t
- Fényképeken az újra lilába boruló Xperia 1 VII
- Minden téren tudott fejlődni a Motorola Razr 60 Ultra
- Fotók, videók mobillal
- Vivo V40 5G - az első benyomás fontos
- iPhone topik
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
dbius
veterán
válasz
emptee #59103 üzenetére
Én biztos ami biztos minden wifis okoskütyünek fix IP cím beállítását javaslom, gondolom van az eszközökön egy címkén valahol MAC cím azonosító, ami alapján beállítható lenne a fix IP cím és a router logjában kereshető is lenne, hogy mi van azokkal az eszközökkel.
Ha sehogy sem sikerül életet lehelni beléjük (resetelést követően újból beállítani fix IP címmel) akkor felvenném a kapcsolatot a forgalmazóval/gyártóval. De az is lehet, hogy ennyit bírtak és a wifi modul tönkrement (ami annyiban gyanús, hogy egyszerre történt több ugyanolyan eszköznél)
-
dbius
veterán
válasz
emptee #59101 üzenetére
Nekem ilyen wifis nyitásérzékelőm nincs, de én is az elemcserére gondoltam volna első körben.
Viszont ha wifis, akkor a hálózati részt kellene ellenőrizd. Az applikáció, amit eddig használtál látja az eszközöket és csak jelzést nem adnak, vagy nem is látja már őket az app?
Fix IP cím van nekik kiosztva, vagy DHCP-n kapnak IP címet? Ha DHCP, akkor ellenőrizni kellene, hogy nem osztja-e ki más eszköznek is ugyanazt a címet a router, azaz nincs-e IP cím ütközés: gondolom ezek sincsenek fent folyamatosan, azaz nem aktív a netkapcsolatuk mindig, csak akkor élednek fel, amikor jelzést küldenének.
Mindenképp fix IP cím kellene nekik.
-
dbius
veterán
Annak az okát, hogy egy eszközhöz több entitás azonosító jön létre a HA-ban azt nem tudom megmondani (hacsak egyik nem switch, a másik pedig media player, ill. button, meg ki tudja még miket társít hozzá), azonban van egy LG WEBOS tv is integrálva nálam a HA-ba:
- Homekit eszközként:
- LG WEBOS eszközként is.Mindkét esetben csak egy-egy entitás tartozik az eszközökhöz (mint media player):
Homekit:media_player.lg_webos_tv_fe16
WEBOS:media_player.lg_webos_tv_um7100plb
Így kb ez lenne az automatizmus, amit Te szeretnél az én entitás azonosítóimmal (LG WEBOS integrációból származó entitás felhasználásával):
Most kipróbáltam (azzal a módosítással, hogy -5 óra késleltetést [korábbra hozást] adtam a napnyugtához, kikapcsolt állapotból bekapcsoltam a tévét és bekapcsolta az automatizmusban lévő lámpát a tévé bekapcsolásakor.
-
dbius
veterán
Próbálj meg lehetőség szerint mindenütt, triggernél és conditions részben is entitás állapot szerint (feltételt) választani.
Az assumed state attribute figyelés szerintem felesleges.
Egyébként a triggerben kiválasztott device és ahhoz tartozó entity, valamint a conditions részben megadott entity ezek szerint nem ugyanaz lenne?
-
dbius
veterán
Ahogy már javasolták próbáld átnevezni az entitásaidat, hogy egyértelmű legyen ilyen esetekre, mit is automatizálsz.
Itt van a korábbi saját példám, amit azóta bővítettem fénymennyiség figyelésével is, ha már benne van a szenzorban az is.
alias: Bejárati ajtó nyitás esetén tradfri felkapcsolása
description: >-
Felkapcsolja a Tradfri led fényforrást (napnyugta után és napkelte előtt, vagy
ha kevés az érzékelt fénymennyiség) amikor nyílik a bejárati ajtó
triggers:
- entity_id:
- binary_sensor.bejarati_ajto
to: "on"
from: "off"
id: Bejárati ajtó kinyílik
trigger: state
conditions:
- condition: or
conditions:
- condition: sun
before: sunrise
after: sunset
after_offset: "-00:45:00"
before_offset: "00:30:00"
- condition: numeric_state
entity_id: sensor.eloszoba_foglaltsag_illuminance
below: 45
- condition: state
entity_id: light.tradfri_eloszoba_vilagitas
state: "off"
actions:
- action: light.turn_on
metadata: {}
data:
brightness_pct: 100
target:
mode: single
-
dbius
veterán
A napnyugta és napkelte értéke egy bizonyos időpont, vagy még pontosabban egy pillanat: ami a beállított "home" lokációtól függ.
Tehát amíg ezt a pillanatot a triggerben hagyod, akkor csak abban a pillanatban fog "triggerelődni" (de borzalmas ezt így magyarul leírni
) amikor épp lemegy vagy felkel a nap. Se előtte se utána.
Ezért kell a conditions részben meghatározni, hogy: pl. napnyugta után, stb. Pont ahogy a fentebbi lokáció link első példájában is le van írva.
-
dbius
veterán
Továbbra sem jó a trigger, ahogy már itt is írtam, ezek szerint feleslegesen: #58655
Nem az automatizmus rossz, az most is azt csinálja, amit beállítottál. Azért nem azt csinálja, amit szeretnél, mert rosszul állítottad be.
Szerk: Hint: a napnyugta vagy napkelte a conditions részbe kell, nem triggerbe (ebben az esetben, amit Te szeretnél elérni)
-
dbius
veterán
válasz
Fuser és Tsa #58863 üzenetére
Na ez érdekes, ZHA alatt nekem mindegyik gomb ment, nem kellett kutatnom miért nem tudom bevonni automatizmusba.
-
dbius
veterán
válasz
Fuser és Tsa #58858 üzenetére
ZHA vagy Z2MQTT a hálózat? Bár gyanítom utóbbi. Próbáld meg azt, hogy párosítás után lenyomod a gombot röviden, elengeded, majd dupla lenyomást, végül pedig hosszú lenyomást végzel vele.
Csak ezt követően fogod tudni használni automatizmusokba, addig nem látja ezeket a triggereket.
Pár hete hasonló problémába futottam, amikor váltottam ZHA-ról Z2mqttre.
Ez vezetett engem eredményre akkor: link
-
dbius
veterán
Nem csupán ennyi az előnye.
A sonoffal sincs alapvetően semmi probléma, kiválóan működik koordinátorként az is, én magam is azt használtam pár héttel ezelőttig, akkor cseréltem le SLZB06M-re, amikor átálltam ZHA integrációról Z2MQTT-re.
Más szintet képvisel a kettő, míg a Sonoffnál gyakorlatilag tudsz firmwaret frissíteni és kész, addig az slzb olyan szinten konfigurálható böngészőn keresztül, hogy csak na: pl. tekints bele ebbe, ill. itt a gyártói oldala.
-
dbius
veterán
Korábbi hozzászólásban írtad, hogy nem akarsz különböző szintek között lépkedni felfele, lehet kezdeni end game kategóriával is, ezért én azt javaslom, ha zigbee irányba indulsz, akkor ne sonoff legyen a koordinátorod, hanem pl. inkább egy SMLIGHT SLZB-06(M)
-
dbius
veterán
Hopsz ez nem tudom hogy duplázódott, szerkeszteni akartam.
Szerk: Ha sehogy nem jutsz előrébb, akkor én egy fogyasztásmérős (ZigBee, tasmota) konnektorba dugnám a tv-t és a fogyasztás figyelése (fogyasztás változása) lenne a trigger, feltételbe pedig raknék egy olyat, hogy HA a fogyasztás (azaz pillanatnyi teljesítmény) nagyobb bizonyos értéknél akkor kapcsolja be a wledet.
-
dbius
veterán
Nyomkövetést nézd meg, illetve amit Vizion említett az eltolással kapcsolatban.
Nem igazán foglalkozok ezzel a tv-vel HA-ban pont az elérhetetlensége miatt, így nem tudom megmondani.
Egyébként nálam a hálózat beállításaiban (tv menüjében) van egy kapcsoló, amivel javul az állapot frissülése HA-ban, de csak annyit segít, hogy nem folyamatosan elérhetetlen, hanem nagyjából percenként vált: elérhetetlen/kikapcsolt állapot között, viszont nagyon megnő a készenléti fogyasztás (10-20w-ra) ezért kikapcsoltam.
-
dbius
veterán
Nézd meg az automatizmus nyomkövetési lépéseket is, hogy ott mit mutat.
Illetve Egy saját tapasztalat TCL tévével kapcsolatban: nekem egy p715-ös van a hálóban és ha bekapcsolom akkor kb 10 másodperc múlva frissül az állapota HA-ban. Ha kikapcsolom, akkor elérhetetlen lesz HA-ban.
Szóval úgy teszteld, hogy bekapcsolást követően vársz vagy fél percet, hogy életre kel-e a wled.
-
-
dbius
veterán
Hétvégén rászántam végre az időt, és átnyergeltem ZHA-ról Z2QMTT-re, egyben koordintárt is cseréltem Smlight SLZB-06M-re (Sonoff ZBdongle-E-t váltottam, abból majd router lesz).
A kritikus entitásoknál megtartottam a kiinduló neveket, azaz újrapárosítást követően visszaneveztem az eredeti állapotnak megfelelően, így nem okozott külön feladatot az automatizmusok javítása - bár gondolom az automatizmusokat tároló yaml közvetlen szerkesztésével, mentésével és újratöltésével ez is megugorható lett volna egyszerűen.
Igazából a ZHA-val sem volt különösebb problémám, de így több a lehetőség. Nem a dev verziót raktam fel, hanem a stablet.
Pár eszközhöz jelzett firmware frissítést, ezek sikeresen megtörténtek, bár kínkeserves lassúsággal (volt olyan IKEA eszköz, aminél majdnem két óra alatt ment le, de egyébként a leggyorsabb is kb egy óra volt)
Egyelőre - kop-kop - minden rendben lévőnek tűnik.
4d4m #57738: Az adatbázisban való turkálással kapcsolatosan: Úgy rémlik, hogy valamelyik verziófrissítés alkalmával változott az adatbázis struktúrája is (és mintha itt is lett volna jelzés ezzel kapcsolatosan felmerült problémáról) így nem tudom, hogy a hivatkozott 2023. november végi hozzászólásban leírt query jelenleg is működőképes-e, azaz azt követően változott-e a struktúra, vagy sem.
-
dbius
veterán
válasz
vampire17 #57927 üzenetére
egyet nem szeretek a homekit integracioban, hogy nem tudod auto modba visszatenni a futest.
Pl van olyan automatizaciom ami lekapcsolja a futest, ha kinyitom az ablakokat (szelloztetes) majd visszakapcsolja, ha az osszes ablak csukva.
Namost homekitben nem tudom auto modba (a gyari utemezes folytatasa) visszatenni, csak ON-ba ami nekem nem jo, mert ugy fix hofokon fog futeni folyamatosan.
Én így használom, de attól, hogy heating/off állapot van csak, nem fűt folyamatosan heating állapotban sem!
Nekem is van automatizációm ablaknyitásra, ami olyankor kikapcsolja a Tado X termosztátot (is), majd ablakok bezárását követően vissza heatingre (mivel auto mód ugye nincs), de ettől még nem kapcsolja a kazánt tényleges fűtésre, csak ha a beállított célhőmérséklet magasabb, mint a tado termosztát által mért aktuális hőmérséklet. Persze megtévesztő maga az aktuális állapot (heating) és nem is mutat jól egy statikus "fűtés" jelzés, de ez nem jelent tényleges, folyamatos fűtést a kazán részéről.
Amúgy valóban jó lenne, ha lenne auto mód is, de jelenleg sajnos nincs.
-
dbius
veterán
válasz
amargo #57906 üzenetére
Ha Shelly 3EM, akkor már az újabb generációt: Shelly 3EM Pro
Nekem még a sima 3EM van beépítve, a Pro később jött ki, de ha most vennék, akkor már inkább azt.
-
dbius
veterán
válasz
ViZion #57764 üzenetére
Ott és más értelmes editorban is működik, de space lesz belőle nem tabulátor jel.
#57738 Igen, bele kéne ásni magam ebbe is, meg ugyanígy végre rászánni az időt és átállni Z2M-re is... Mindkettőtől tartok, de előbb utóbb muszáj lesz.
#57765 Közben mások rávilágítottak, hogy nem is ez a probléma (nekem is beugorhatott volna, de nem jutott eszembe
)
-
dbius
veterán
-
dbius
veterán
Nem emlékszem, hogy volt-e már róla szó, de esphome yaml kódban pl. slimmelezer esetén ismét van változás 2025.2-től kezdődően.
Most frissítettem (2024.11-ről) és az alábbi hibaüzenetet kaptam:
Please remove the `platform` key from the [esphome] block and use the correct platform component. This style of configuration has now been removed.
platform: ESP8266
Ezt találtam hirtelen erről : [link]
Valamint a fenti linken írták, hogy frissült a slimmelezer fejlesztő githubján lévő yaml is az új formátumnak megfelelően: [link]
A githubon lévő yaml alapján átszerkesztettem a saját konfigomat, utána sikeresen lefordult és frissült a slimmelezeren is.
-
dbius
veterán
És még tovább kell finomítanod majd, mert az itteni hozzászólásod szerint az óra által adott 10.000 impulzus 1 kWh, tehát ki kell javítanod a (teljesítményt) Kw-ot a konfigban is kWh-ra (a device classban is kWh a mértékegység, erre most figyeltem fel).
Hogy van-e más hiba benne, azt majd mások észreveszik és jelzik, én nem használok ilyen impulzusszámlálót, így nincs személyes tapasztalatom és gyakorlatom a konfigolásában.
Szerk:
Látszik, hogy fáradt vagyok
#57703 dbius: Szóval helyesen:TelePeriod=10
-
dbius
veterán
válasz
JozsBiker #57701 üzenetére
Tasmota-s konnektor kell Neked, pl: [link]
Leggyakrabban 10 másodpercenként tud adatot küldeni logolás céljából a fogyasztással kapcsolatos adatokról: [link] Ehhez a Tasmota konzolon a
TeleTeriod=10
parancsot kell kiadni.Fontos, hogy maga az eszköz nem logol, tehát az eszköz nem tárolja el az adatokat, csak mqtt-n küldi pl. Home Assistant szervernek, ami egy adatbázisba tudja logolni a küldött adatokat, amik ezáltal felhasználhatóak.
-
-
dbius
veterán
Módosítások után újraforgattad és telepítetted a firmwaret az eszközre?Egyszerűbb lenne, ha fix IP-t osztanál ki az eszközöknek MAC cím szerint routerben DHCP helyett és az így rögzített IP címet is megadnád a korábbi link alapján az esphome konfigban (ezt követően újra kell forgatni és telepíteni a firmwaret az eszközre.)
Szerk: nem tud csatlakozni a wifi hálózathoz az eszköz, ismeretlen az eszköz domain neve .
-
dbius
veterán
válasz
jézusom #56663 üzenetére
Mikor frissítetted utoljára? (HA, HACS, Mushroom) Nem lehet, hogy csak egyiket vagy másikat frissítetted? Az utóbbi időben volt több breaking change mindegyiknél, szóval lehet mindened megvan, csak finomhangolni kell a dashboardod yaml kódját frissítések telepítését követően.
-
dbius
veterán
válasz
BlackJack21 #56557 üzenetére
Köszi a kiegészítést, nekem nem kell kiegészítő ehhez. Szándékosan van létrehozva ezzel a két értékkel, fűtés/hűtés vezérlés kiegészítő elemeként.
-
dbius
veterán
Még annyit, hogy az automatizmus végére (hajtsa végre) berakhatod ha-akkor feltétellel, hogy ha a segédentitást off állásba helyezed, akkor kapcsolja ki a switchet. Így biztosan kikapcsolva fog maradni, ha leállítod. Erre csak akkor eszméltem, amikor már az újabb hozzászólásod elolvastam.
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56552 üzenetére
Közben én is megvilágosodtam reggelre, hogy valószínűleg ütemezni szeretnéd a segédentitással.
Ez esetben az alábbi példát hasznosíthatod:
YAML formában:alias: teszt - amíg évszak tél, addig kapcsolgassa az előszoba konnektort
description: ""
triggers:
- trigger: state
entity_id:
- input_select.evszak
- trigger: homeassistant
event: start
conditions: []
actions:
- repeat:
sequence:
- action: switch.turn_on
data: {}
target:
entity_id: switch.elszoba_konnektor_switch
- delay:
hours: 0
minutes: 0
seconds: 10
- action: switch.turn_off
data: {}
target:
entity_id: switch.elszoba_konnektor_switch
- delay:
minutes: 0
seconds: 20
while:
entity_id: input_select.evszak
state: Tél
Az évszak nálam egy segédentitás (Tél, Nyár lehetséges értékekkel), ezért azt vettem bele a példába, az időzítésnél pedig 10, ill. 20 másodpercet állítottam be a teszt céljából. Az én példámnál a fenti automatizmus a segédentitás bármilyen állapotváltozására indul és addig fut (while), amíg a segédentitás "tél" értékre van állítva. A futás során pedig bekapcsolja az előszoba konnektort, majd 10 másodperc múlva kikapcsolja, aztán 20 másodperc múlva ismét visszakapcsolja.
Ezt felhasználva ki kell cserélned az én segédentitásomat a Te segédentitásodra (arra az állapotra állítva, amelynek aktív állapota alatt szeretnéd, hogy ciklikusan ismétlődjön a kapcsolagatás), valamint a switchet, amit kapcsolgatni szeretnél és a be- és kikapcsolási késleltetést kell az általad választott értékekre változtatnod.
A triggerbe beraktam a home assistant indítását is, így elvileg nem fog megszakadni és beragadni egy állapotba a kapcsoló.
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56548 üzenetére
Na várj... most esik le, hogy te segédentitást hoztál létre. Úgy persze, hogy nem fogja kapcsolgatni, mert az automatizmus csak magát switchet kapcsolja, de a segédentitást nem állítja szinkronban ehhez. Így az automatizmusnál még meg kell adnod azt is (mindként esetnél), hogy a kapcsoló mellett a segédentitás értékét is állítsa át.
Minek kell ehhez segédentitás egyébként? Egy sima switch kapcsolgatásához nem kell, hacsak nincs valami olyan a háttérben, amiről eddig nem volt szó.
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56545 üzenetére
'Ez nekem úgy működik ha a virtuális kapcsolót bekapcsolom a megadott idő után az ellentétes értékre vált a ventilátor állapota. Ha be kapcsolva volt kikapcsol, ha ki kapcsolva volt bekapcsol, és megáll. Nem kacsolgat X időnként ide oda."
Azért, mert az elején a triggert rosszul állítottad be:
triggers:
entity_id:
- input_boolean.pince_szelloztetes
from: "off"
to: "on"Azaz azt állítottad be neki, hogy csak akkor induljon az automatizmus, ha off-ról on-ra vált!
Töröld ki és csak annyi maradjon benne, amit én is írtam:triggers:
entity_id:
- input_boolean.pince_szelloztetes
-
dbius
veterán
válasz
Pistivi #56542 üzenetére
Én valami ilyesmit próbálnék első körben:
description: "Akármi"
triggers:
entity_id:
- sensor.marci_szobaja_homerseklet
conditions: []
actions:
- choose:
- conditions:
state: "on"
sequence:
- delay:
minutes: 10
seconds: 0
- type: turn_off
device_id: 12d38ffe9e29a9b14e932f1fdf9ee18e
entity_id: 290d7de698e3c9e3abee2c2f476b6625
domain: light
alias: Ha be van kapcsolva
- conditions:
state: "off"
sequence:
- delay:
minutes: 20
seconds: 0
- type: turn_on
device_id: 12d38ffe9e29a9b14e932f1fdf9ee18e
entity_id: 290d7de698e3c9e3abee2c2f476b6625
domain: light
alias: Ha ki van kapcsolva
Röviden:
Trigger (akkor) az maga a kapcsoló állapotváltozása, (esetleg HA restart)
Majd hajtsa végre (logikai - választ):
- ha be van kapcsolva: késleltet 10 percet, majd kapcsolja ki
- ha ki van kapcsolva: késlelte 20 percet, majd kapcsolja be.
Failsafe esetre be lehet rakni alapértelmezett műveletként pl. hogy kapcsolja be.Ezzel elvileg saját magát indítja újra, amikor vált az állapotok között.
Szerk: Amíg írtam Vizion is valami hasonlót javasolt. A példámban az entitásnevek csak véletlenszerűen lettek kiválasztva, hogy ki tudjam másolni Neked, hogy szükség esetén be tudd illeszteni YAML módban szerkesztve egy automatizmust.
-
dbius
veterán
Megjött ma a bontott Tado X starter kit. Szerencsére úgy tűnik, hogy nincs vele semmi gond, a doboz maga viseltes volt, de minden benne volt hiánytalanul. Az látszik, hogy kipróbálták, mert resetelni kellett a gatewayt és a termosztátot is. Felraktam az említett computherm 098a helyére, működik.
Home Assitant látja, sima Tado, Thread kiegészítőket észlelt. Matter kiegészítőt már én telepítettem. A sima tado érdekes módon magát a termosztátot nem látja, csak néhány számomra felesleges entitást hozott létre. A matter viszont be tudta hozni a termosztátot, lehet rendesen kezelni vele, viszont csak két opciója van: fűtés/kikapcsolva. Így hiába nem fűt, mert a célhőmérséklet felett van a helyiségben a hőmérséklet fűtést jelez, de ez nem probléma jelenleg.
Egyelőre nekem így megfelel, hozzáférek távolról, így már ezt is tudom automatizálni, szóval a lényeg, hogy kezelhető. A lecserélt termosztát amúgy is a backup/failsafe esetre volt használva és ahhoz távolról nem fértem hozzá.
Ennyiért viszont szerintem megérte, mert így már thread/matter eszközök is kerülhetnek a rendszerbe.
-
dbius
veterán
válasz
kenand #56227 üzenetére
Valóban jó akciók vannak rá most.
Én egy felbontott Tado X (Starter Kit)-et rendeltem 38k-ért, elvileg holnap kerül hozzám. Ha minden rendben lesz a csomaggal, akkor egy Computherm 098a termosztátot cserélnék le vele, ami szintén elemes, de vezetékes módon csatlakozik.
-
dbius
veterán
Megtaláltam, hogy milyen szálat követtem végig amikor az adatbázis méretének csökkentésével kapcsolatosan keresgéltem:
How to keep your recorder database size under control [link]
A hozzászólásoknál látható linkeket is érdemes átnézni, pl:
How to reduce your database size and extend the life of your SD card [link]#recorder #history #adatbázis mérete #database size
-
dbius
veterán
válasz
Anaconda #56164 üzenetére
Persze, de ahogy Vizion is említette érdemes átgondolnod, hogy miket szeretnél figyelni, melyek lehetnek azok az adatok, amelyek most és később is érdekesek lehetnek számodra (minden entitás adatának rögzítése természetesen lehetséges, de szinte biztosan felesleges).
Én viszonylag egyszerűsítettem a kérdést, mert csak include-t használtam, azaz azt határoztam meg, hogy miket rögzítsen. Így csak azokat az entitásokat rögzíti mind a recorder, mind a history, amik fel vannak sorolva az include listában. Újonnan a rendszerbe kerülő entitások sem kerülnek be egyikbe se ezáltal, csak ha az include listát bővítem!
Az alábbi részletek a HA configuration.yaml-ból vannak kimásolva.
Logbook: (97 entitást figyelek vele, ezt egyébként kifelejtettem előbb, de ez is szoros része a recorder, history résznek)
# Setting entities for logbook include
logbook:
include:
entities:
- binary_sensor.csaba_ablak_iaszone_2
Recorder: (286 entitás van a listában) Itt kivételként használtam exclude event listát, mert valami oknál fogva a zigbee cuccok zha event formájában szanaszét spammelték az egészet egy frissítést követően.
# Setting entities for recorder include
recorder:
commit_interval: 30
purge_keep_days: 3
include:
entities:
- sensor.co2_signal_kozuzemi_halozat_energiajanak_fosszilis_reszaranya
exclude:
event_types:
- zha_event
És végül az influxdb: (102 entitás adatait tárolom) Itt azért van kicsit részletesebb beállítás, hogy minél kisebb legyen az adatbázis. Attribútumoknál ignore lista van, entitásoknál pedig include lista.
# Setting influxdb database
influxdb:
host: 192.168.x.xxx
port: 8086
database: xxx
username: xxx
password: xxx
max_retries: 3
default_measurement: state
tags_attributes:
- friendly_name
- unit_of_measurement
ignore_attributes:
- icon
- source
- options
- editable
- min
- max
- step
- mode
- marker_type
- preset_modes
- supported_features
- supported_color_modes
- effect_list
- attribution
- assumed_state
- state_open
- state_closed
- writable
- stateExtra
- event
- friendly_name
- device_class
- state_class
- ip_address
- device_file
- unit_of_measurement
- unitOfMeasure
include:
entities:
- sensor.betaplalt_shelly_3em
Nálam nagyjából ennyi. Egy tipp: Olyan dolgokba biztosan bele fogsz futni (legalábbis én néha vakartam a fejem miatta), ha elkezded ezt az egészet testre szabni, hogy miért nem látod pl. hogy egy kapcsoló/aljzat/lámpa pl. mikor volt felkapcsolva vagy le. Nos, ha ilyesmit nem tudsz megnézni, akkor jusson eszedbe, hogy biztos kimaradt a recorderből az adott entitás figyelése!
-
dbius
veterán
válasz
Anaconda #56159 üzenetére
Alapvetően ahhoz, hogy megőrizd az adatokat - bármeddig - semmit sem kell tenned - ha van elegendő háttértár, amire rögzíteni tudja az adatbázis -, mivel automatikusan bekerülnek az entitások a recorderbe, valamint a historyba.
Legalábbis alapbeállítás szerint. Csak akkor nem, ha testre szabtad, hogy mit figyeljen és mit nem. Fontos, hogy ha valamit kizársz a recorderből, akkor a historyba sem fog nyilvánvalóan bekerülni semmi az adott entitással kapcsolatosan.
A recorder és a history az, ami ezekért felel, amelyek szorosan összefüggnek. A purge keep days csak a recorderben tárolt adatokra van hatással - tudtommal -. Az ezzel az opcióval megadott számú napig a recorderben tárol minden egyes adatot, ami ezt követően onnan átkerül a historyba, de ott már nem olyan részletességgel (azaz ha pl. 10 másodpercenként jelent egy entitásod, akkor minden jelentés adata bekerül a recorderbe, de ha később átkerül a historyba, ott már mondjuk csak kb. óránkénti átlagot fog tárolni).
A purge keep days számának növelésével csak óvatosan bánj, mert irgalmatlan adatmennyiséggel fogsz találkozni. Nekem, amikor elindítottam a home assistantot, akkor alapbeállítással 3-4 hónap alatt 4-5 gigás lett, tehát nagyjából havi 1 gigával hízott. Ezt követően kezdtem el én is azzal foglalkozni, hogy milyen adat és hová kerül egy-egy entitás jelentése után. Jelenleg 20 hónap eltelte után olyan 2 gigás a tárolt adatmennyiségem (kb. 1200 entitásom lehet, de ennek csak töredékét tárolom, influxdb-ben!)
-
dbius
veterán
-
dbius
veterán
GPS be kell legyen kapcsolva (folyamatosan), valamint a telefonra telepítve kell legyen a HA applikáció, engedélyezve, hogy hozzáférjen a helymeghatározási adatokhoz.
Valamint a telefonon lévő app beállításaiban (ott van egy olyan menüpont, ami gépen nincs - mobilalkalmazás) az érzékelők menüpontban engedélyezni kell azokat, amiket szeretnél ha továbbítana telefonról a HA host gépre.
-
dbius
veterán
válasz
djsweetboy #55984 üzenetére
Én ezt a leírást rágtam át és csináltam végig amikor sd kártyáról ssd-re váltottam. Nagyon jól leírja a folyamatot, felhívja a figyelmet a lehetséges buktatókra is.
Nekem kb. másfél éve megy így már a rendszer.
A külső ház, amiben az ssd-t elhelyezd az kritikus pont lehet, ahogy a leírás is felhívja rá a figyelmet nem mindegyikről tud bootolni, nekem két külső házam volt itthon és csak az egyikről ment!
-
dbius
veterán
160A fázisonként? Nem kevés... Lehet nálam is A lenne, de alapból kW-nak hozza, nem foglalkoztam vele. Nálam egyébként 32A+20A+20A van fázisonként, de nem hinném, hogy ehhez lennének igazítva. Azért arra - elméletben - kíváncsi lennék, hogy ha a terhelés eléri ezt a határértéket és nem oldanának le az óra alatti kismegszakítók, akkor mi történne?
-
dbius
veterán
Nálatok a telefonos Home Assistant app nem bugoltatja be néha a telefon rezgő motorját? Nálam a jelenlegi telefonon (Motorola Edge 50 Ultra) néha rezgő módba ragad az apptól a telefon, azaz folyamatosan rezeg, ismét rá kell valamire kattintanom, ami a rezgőmotort indítja, hogy abbahagyja. Semmilyen más appal nem fordul elő, csak HA-val.
-
dbius
veterán
válasz
lord.lakli #55116 üzenetére
Ilyen szerintem nem létezik. Amikor én kerestem korábban (úgy másfél-két éve), akkor csak olyan volt, amelyik az össz teljesítményt/fogyasztást tudta mérni, aljzatonként történő mérésre egyik sem volt képes.
Én Nous A5t-t vettem végül (tasmota), az van itthon használatban HA alatt.
-
dbius
veterán
válasz
Istv@n #54705 üzenetére
Pedig a hibaüzenet szerint nincs megadva elérési út az eszközhöz, ellenőrizd kétszer is, hogy biztosan jó helyre, jó elérési utat adtál meg és ha több sorban kell megadni, akkor megfelelő-e a sorok behúzása is.
pl.serial: port: tcp://192.168.0.105:6638
vagy:
serial: port: mdns://slzb-06 // for SLZB-06 seriesPontosabban azok tudnak majd segíteni, akik használják is a z2m-et.
szerk: na a formázással kellett vacakoljak.
-
dbius
veterán
válasz
Istv@n #54702 üzenetére
Nem bántásként, de el szoktad olvasni is a hibaüzenetet?
Ott van benne az utolsó mondatban mi a problémája:
z2m: Error: No path provided and failed to auto detect path
Vagyis meg kell adnod z2m-nek a konfigban a használni kívánt eszköz elérési útját, mivel azt panaszolja, hogy nincs elérési út megadva, magától pedig nem talál elérési utat eszközhöz.
Hozzáteszem én másfél éve ZHA-t használok lényegében problémamentesen. Felmerült egyébként bennem is már egy ideje, hogy áttérjek-e Z2M-re, de nincs kedvem a kb. 30 eszközzel újra bíbelődni. Majd ha muszáj lesz, addig marad a ZHA.
-
dbius
veterán
Csak pontosítás céljából: A pillanatnyi érték, amit látsz az valószínűleg a power conumption, vagyis pillanatnyi teljesítményfelvétel. Ezt át tudod számítani Wh-ba: riemann sum használatával. Az össz érték pedig summation delivered, azaz az összfogyasztás kWh-ban.
Ha a recordert nem finomhangoltad (ez rögzíti valamennyi entitásod
statisztikaiadatát, majd kerül át a historyba), akkor az rögzíti ezeket az értékeket is alapból. Innentől kezdve olyan statisztikai kimutatást vagy kártyát készítesz, amilyet szeretnél, rengeteg lehetőséged van: [link] [link]Később meg jöhet egy Grafana, hozzá meg Influxdb vagy Mariadb
.
-
dbius
veterán
Na, a BW-SHP15-tel vigyázz, nehogy meglepetést okozzon, ha magas a hálózati feszültség. Keress vissza itt a topikban. Nekem pl. olyan példányt sikerült kapnom, ami rendszeresen kikapcsol 250v körüli vagy feletti feszültség esetén, automatizmust kellett készíteni, hogy ilyenkor visszakapcsolódjon.
Hátha a tied már nem ilyen, de ha fontos helyre kerülnek akkor előtte teszteld vagy készíts automatizmust értesítéssel kikapcsolás esetére.
-
dbius
veterán
Most nézem az mtr-1-ről is van teszt a smarthomescene oldalán.
-
dbius
veterán
válasz
BullZeye #53538 üzenetére
Hmmm, valóban az mmwave-re azt írja egy személyt tud követni.
Nekem nincs ilyenem (EPO, ill. az atom.tech féle van nekem) Van EU oldal is, de ott épp nem elérhető (teszt oldalán van oda is link).
Szerintem a nem eu-s oldalról rendelés esetén még lesz +áfa is.
Szerk: ahogy nézem már van újabb kiadás, mtr-1 az már multi target tracking ha jól látom.
-
dbius
veterán
Köszi mindenkinek a visszajelzést!
Személy szerint ez a badge módosítás "megviselt", mert nem igazán találtam meg a megfelelő helyettesítésüket, nem vagyok elégedett a dashboardom mostani megjelenésével. A régi badge megjelenítéssel tömören megjeleníthető volt számomra a lényeg.
-
dbius
veterán
A 2024.08 HA verziótól a jelvények (badge) is megváltoztak, engem ez érintett, ugyanis a
custom:badge-card
-ot használtam arra, hogy a jelvények ne csak felül, hanem gyakorlatilag bárhol megjeleníthetőek legyenek egy oldalon, ugyanis én pont nem ott szeretném látni őket.Erre alapoztam szinte minden oldalon az egyes érzékelők aktuális állapotának kijelzését. 2024.08-ra történő frissítéssel azonban már az új jelvények jelennek meg custom badge card használatával is és felborult az egész (megjelenítés szempontjából), gyakorlatilag újra kellett mindent gondolnom és szerkesztenem (végül mivel 80%-ban mushroom template cardokat használtam mindenütt, így a jelvényeket is mushroom template cardokra szerkesztettem át), ugyanis a jelenlegi új jelvények (gyakorlatilag szinte ugyanúgy néznek ki, mint a mushroom chips, amit meg is említenek, hogy arról mintázták őket) card_mod-dal is csak nagyon korlátozott módon módosíthatóak megjelenítést tekintve. Személy szerint nekem a korábbi jelvények sokkal jobban tetszettek, mert kevesebb helyet foglaltak és egyben megjelenítették a mértékegységeket is.
Igaz, hogy még előcsalogathaóak valamennyire a korábbi jelvények, de a korábbi card_mod formázások csak részben érvényesíthetőek. RIP
Ha az aktuális layout bizonyos formátumú (sections view vagy masonry) akkor mushroom badge template is használható, mint új lehetőség az új jelvények formázására.
Biztosan fognak rajta még csiszolni (reméljük), csak azért említettem meg, mert biztosan vannak mások is, akik esetleg a korábbi jelvényeket használják és még nem frissítettek 2024.08 verzióra.
Más:
HACS-ot frissítette már valaki 2.0-ra? ott is van pár breaking change:HACS requires Home Assistant 2024.4.1 or later.
The sensor platform has been removed.
You can no longer configure HACS in YAML.
NetDaemon apps are no longer in HACS.
HACS now uses a new data source hosted on Cloudflare for most metadata.
The /hacsfiles/ endpoint no longer works for Themes.
Custom hacs prefixed events are no longer fired.
info.md files are no longer rendered. Instead, the README is used.Ha igen mik a tapasztalatok?
-
dbius
veterán
válasz
ratkaics #53112 üzenetére
Én próbaképp csinálnék biztonsági mentést most mindegyikről, aztán visszaállnék 2024.08 előtti HA verzióra, majd az adatbázist szintén visszaállítanám a 2024.08 HA előtti állapotra és utána megismetelném a HA frissítést, hogy kezdje újból az adatbázis struktúra újraépítést/frissítést.
De biztosan van más is hasonló helyzetben, szinte kizárt, hogy ne lenne valami bővebb infó erről HA community fórumon.
-
dbius
veterán
válasz
ratkaics #53110 üzenetére
"Recorder database upgrade notice
This notice applies only if you use the recorder integration with a MySQL or PostgreSQL database. If you are using the default SQLite database, you can ignore it.This release includes a database upgrade/migration that increases the size of the number we can store for the identifier fields. For a more technical explanation, we are upgrading integer fields for ID columns from a 32-bit integer to BIGINT, which is a 64-bit integer.
This can cause the database upgrade to take longer than usual, depending on the size of your database.
Please be patient and let the upgrade process finish. Do not interrupt the upgrade process, as this can lead to a corrupted database." link
Nem tudom mikor frissítettél, az utolsó bekezdés szerint a háttérben történik, nem szabad megszakítani a folyamatot, de ha lefut akkor jónak kéne lennie.
Én az alap sqlite adatbázisra építkező influxdb-t használom, azzal nincs teendő a leírás szerint sem.
-
dbius
veterán
Köszi, én magam nem használok dockert, nem is ismerem, a Home Assistant használ dockert az egyes addonokhoz és azok futnak dockerben.
Közben annyit találtam, hogy ssh-n keresztül:
docker container ls
listázza a HA-n belül futtatott docker konténereket, és
docker exec --help
pedig megmutatja, hogy miket lehet ezekkel kezdeni. Tovább nem merültem bele, nem akarom szétbarmolni a működő rendszert.
-
-
dbius
veterán
A homeassistant mappán belül találod, de csak bizonyos dolgokat belőle.
A docker miatt nem tudsz hozzáférni rendesen, legalábbis én nem tudtam, még ssh-n sem találtam meg azt a bizonyos
configdata mappát és ahogy néztem a neten mások se nagyon találják.Egyébként pont Te hívtad fel a figyelmet a változásra anno: [link]
Szerk:
Böngészd végig ezt a szálat, hátha lesz benne megoldás: [link]
-
dbius
veterán
válasz
E.Kaufmann #52702 üzenetére
Kövesd végig ezt a szálat: link
Nekem ugyan nincs Shelly H&T, de van Shelly flood szenzorom, kettő is. Azok ugyan gen1 eszközök, de elemesek. Van bennük hőmérséklet szenzor is, naponta mindössze pár alkalommal jelentenek, egyébként az eszköz alszik, nem látható a wifin sem. Ettől függetlenül a home assistantban mindig a legutoljára jelentett hőmérsékleti értéket látom, nem pedig azt, hogy az eszköz elérhetetlen.
-
dbius
veterán
válasz
hunspikey #51491 üzenetére
Neked Home Assistant kell jól megírt/beállított automatizmusokkal. Minden egyéb próbálkozás csak szenvedés és pénzkidobás lesz.
Az elején egyébként a home assistant is nyögvenyelős lesz
Home Assistant előfeltétele, hogy a klímád és az egyéb, vezérelni kívánt eszközök integrálhatóak legyenek.
-
dbius
veterán
Mitsubishi klíma/hőszivattyú (melcloud) használóknak:
Pár napja a mitsubishi felhőjével gondok vannak, ezért megállt az eszközök távoli vezérlése. Így a home assistantból sem megy a vezérlés jelenleg alapból.
Egyik felhasználó rájött, hogy a DNS névfeloldással van probléma és azt kell megoldani, bővebben itt: [link]
A klímás topikban az előbb írtam erről bővebben: [link]
-
dbius
veterán
Rossz a trigger.
Triggerben ne adj meg hőmérsékleti értéket, így minden hőmérséklet változáskor triggerelni fog.
A condition részben add meg (feltételként), hogy ellenőrizze, hogy az adott hőmérséklet a kívánt érték alatt van-e.
Ha így adod meg akkor minden hőmérséklet változáskor a trigger miatt megnézi, hogy a beállított hőmérsékleti érték alatt van-e és csak akkor hajtja végre, ha teljesül a feltétel!
Szerk: itt egy részlet saját automatizmusból triggerhez:
alias: Fűtés bekapcsolása
description: >-
Gázkazán bekapcsolás ha a legalacsonyabb hőmérséklet a beállított érték alá
esik (fűtés célhőmérséklet)
trigger:
- platform: state
entity_id:
- sensor.legalacsonyabb_homerseklet
enabled: true
-
dbius
veterán
válasz
ViZion #50864 üzenetére
SUN2000 appból, telefonról tudod frissíteni. Előtte le kell tölteni a friss firmware csomagot a korábban linkelt helyről pl., ugyanis Huawei oldaláról nem engedte korábban nekem.
Utána ugyanarra a wifire kell csatlakozni, mint a dongle!, majd telepítőként kell bejelentkezni (dongle és inverter itt külön választandó, tehát a donglebe kell bejelentkezni!). Ehhez a default password:
00000a
feltéve, hogy nem változtatták meg.Karbantartás menüben tudod frissíteni manuálisan kiválasztva a csomagot, majd újraindul a dongle.
Korábban már én is frissítettem igy a dongle firmwarét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Synology NAS
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- LEGO klub
- Ami Kínában OnePlus Pad Pro, az errefelé mégis csak Pad 2 lett
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Milyen légkondit a lakásba?
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- További aktív témák...
- iKing.Hu - Apple iPhone 15 Pro Max Blue Titanium Használt, szép állapot
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 32/64GB RAM RTX 4060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- iKing.Hu - Honor Magic 7 Pro - Black - Használt, karcmentes
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 5700XT Rampage SHIVA Zalman 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest