- Magisk
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 15 Ultra - kamera, telefon
- Red Magic 10 Air - gaming telefon is lehet kecses
- Xiaomi 13T és 13T Pro - nincs tétlenkedés
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Prohardver app (nem hivatalos)
- iPhone topik
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
dbius
veterán
Annak az okát, hogy egy eszközhöz több entitás azonosító jön létre a HA-ban azt nem tudom megmondani (hacsak egyik nem switch, a másik pedig media player, ill. button, meg ki tudja még miket társít hozzá), azonban van egy LG WEBOS tv is integrálva nálam a HA-ba:
- Homekit eszközként:
- LG WEBOS eszközként is.Mindkét esetben csak egy-egy entitás tartozik az eszközökhöz (mint media player):
Homekit:media_player.lg_webos_tv_fe16
WEBOS:media_player.lg_webos_tv_um7100plb
Így kb ez lenne az automatizmus, amit Te szeretnél az én entitás azonosítóimmal (LG WEBOS integrációból származó entitás felhasználásával):
Most kipróbáltam (azzal a módosítással, hogy -5 óra késleltetést [korábbra hozást] adtam a napnyugtához, kikapcsolt állapotból bekapcsoltam a tévét és bekapcsolta az automatizmusban lévő lámpát a tévé bekapcsolásakor.
-
dbius
veterán
Ahogy már javasolták próbáld átnevezni az entitásaidat, hogy egyértelmű legyen ilyen esetekre, mit is automatizálsz.
Itt van a korábbi saját példám, amit azóta bővítettem fénymennyiség figyelésével is, ha már benne van a szenzorban az is.
alias: Bejárati ajtó nyitás esetén tradfri felkapcsolása
description: >-
Felkapcsolja a Tradfri led fényforrást (napnyugta után és napkelte előtt, vagy
ha kevés az érzékelt fénymennyiség) amikor nyílik a bejárati ajtó
triggers:
- entity_id:
- binary_sensor.bejarati_ajto
to: "on"
from: "off"
id: Bejárati ajtó kinyílik
trigger: state
conditions:
- condition: or
conditions:
- condition: sun
before: sunrise
after: sunset
after_offset: "-00:45:00"
before_offset: "00:30:00"
- condition: numeric_state
entity_id: sensor.eloszoba_foglaltsag_illuminance
below: 45
- condition: state
entity_id: light.tradfri_eloszoba_vilagitas
state: "off"
actions:
- action: light.turn_on
metadata: {}
data:
brightness_pct: 100
target:
entity_id: light.tradfri_eloszoba_vilagitas
mode: single
-
dbius
veterán
A napnyugta és napkelte értéke egy bizonyos időpont, vagy még pontosabban egy pillanat: ami a beállított "home" lokációtól függ.
Tehát amíg ezt a pillanatot a triggerben hagyod, akkor csak abban a pillanatban fog "triggerelődni" (de borzalmas ezt így magyarul leírni
) amikor épp lemegy vagy felkel a nap. Se előtte se utána.
Ezért kell a conditions részben meghatározni, hogy: pl. napnyugta után, stb. Pont ahogy a fentebbi lokáció link első példájában is le van írva.
-
dbius
veterán
Továbbra sem jó a trigger, ahogy már itt is írtam, ezek szerint feleslegesen: #58655
Nem az automatizmus rossz, az most is azt csinálja, amit beállítottál. Azért nem azt csinálja, amit szeretnél, mert rosszul állítottad be.
Szerk: Hint: a napnyugta vagy napkelte a conditions részbe kell, nem triggerbe (ebben az esetben, amit Te szeretnél elérni)
-
szat8
tag
Szerintem a 2. automatizálás feltétele nem jó, mert az azt mondja, napkeltekor akkor kapcsolja le az ambilightot, ha a monitor ki van kapcsolva. De te gondolom azt szeretnéd, hogy napkeltekor akkor is kapcsolja le, ha a monitor be van kapcsolva. Ott felesleges ilyen condition, ha jól értem a helyzetet.
-
ViZion
félisten
-
Yocee
aktív tag
2004-ben jött ki a Philips ezzel a funcióval.
2016-ban csináltam a Hyperion ambilight projektet egy Samsung tv-re, aminek elég sok korlátja volt. Majd 2018-ban vettem egy Ambilightos Philips tv-t. Azóta majdnem mindenki vett a családban ilyet. Igen, volt kijelzőcsere, meg foltosodás. Teljesen egy sem romlott el. Jelenleg egy felső kategóriás Oledet használok. Nincs semmi kifogás, hogy ha valaki ezt a funkciót akarja, akkor miért ne vegyen Philips tv-t. -
Degeczi
nagyúr
Nagyon nincs mit elrontani rajta, egyszerű. A triggers alá beszúrsz egy naplemente után mondjuk fél órávalt is, a jelenlegi TV bekapcsolási state trigger után (amiben viszont a from: null helyett legyen from: "off"):
- trigger: sun
event: sunset
offset: "00:30:00"
A conditions alá pedig a tv figyelését:
- condition: state
entity_id: media_player.ez_a_tv_entitása
state: "on"
A doksi tele van hasonló példákkal, érdemes nézegetni, nem bonyolult a YAML, csak az indentálására kell figyelni.
-
Degeczi
nagyúr
Már március végén leírtam itt az egyszerű megoldást: a tv bekapcsolásán kívül a triggerben a helye az időpontnak is (ill. sokkal inkább a naplementének, hiszen évszaktól függően teljesen más fényviszonyokat jelent ugyanaz a fix időpont), a feltételekbe pedig szintén be kell tenni egy vizsgálatot, be van-e kapcsolva a TV (mivel ha a naplemente triggerelt, az nem biztos).
Ennyi az egész, nem kell semmilyen scheduler carddal bonyolítani...Ökölszabályként pedig a state triggerekben szinte mindig kell teljes from: to: értékpár, különben egy HA újraindítás is triggerelést jelent, mivel olyankor definiálatlan értékből lesz "on" vagy "off", ami szintén beindít egy olyan automatizálást, ami csak a cél állapotot figyeli, a kiindulásit nem.
-
Degeczi
nagyúr
A leírásban szépen, példákkal benne van a helyes formátum:
"ÓÓ:PP:MM"
Képernyőképekből viszont semmit nem látni, YAML forrás ami alapján kideríthető a gond.
-
dbius
veterán
Nyomkövetést nézd meg, illetve amit Vizion említett az eltolással kapcsolatban.
Nem igazán foglalkozok ezzel a tv-vel HA-ban pont az elérhetetlensége miatt, így nem tudom megmondani.
Egyébként nálam a hálózat beállításaiban (tv menüjében) van egy kapcsoló, amivel javul az állapot frissülése HA-ban, de csak annyit segít, hogy nem folyamatosan elérhetetlen, hanem nagyjából percenként vált: elérhetetlen/kikapcsolt állapot között, viszont nagyon megnő a készenléti fogyasztás (10-20w-ra) ezért kikapcsoltam.
-
dbius
veterán
Nézd meg az automatizmus nyomkövetési lépéseket is, hogy ott mit mutat.
Illetve Egy saját tapasztalat TCL tévével kapcsolatban: nekem egy p715-ös van a hálóban és ha bekapcsolom akkor kb 10 másodperc múlva frissül az állapota HA-ban. Ha kikapcsolom, akkor elérhetetlen lesz HA-ban.
Szóval úgy teszteld, hogy bekapcsolást követően vársz vagy fél percet, hogy életre kel-e a wled.
-
ViZion
félisten
ha a TV bármilyen állapotból ON
And if-ből a wled feltételt vedd ki, felesleges
nap offszet lesz a baj, yaml-ban nézd:condition: sun
after: sunset
after_offset: "30"
ez nem jó sztem, a helyes:after_offset: '00:30:00'
Ha végképp nem jó, akkor a napnyugtás részt is vedd ki. Ha úgy működik, akkor külön automatizmusba beállítod, h mikor kapcsolja ki vagy be magát a TV fény automatizmust.
Nálam így van megoldva, mert több dolog van, amit este/éjjel futtatok, nappal nem. Egyszerűen ezeket kikapcsolom nappalra. -
vampire17
addikt
Ilyen csengom van: https://www.aliexpress.com/item/1005004787231154.html
kamera barmelyik Onvif kepes jo.
-
ViZion
félisten
Lefordítom magyarra az automatizmusod:
Ha napnyugtakor a TV be van kapcsolva, akkor kapcsolja be a LED-et.
Ez maradhat, mert ez abban az esetben jó, ha napnyugta előtt kapcsolod be a TV-t és nem kapcsolja be a ledet semmi, ez bekapcsolja napnyugtakor.Amit Te szeretnél az:
trigger: TV bekapcsolás
and if napnyugta után
then do do: led bekapcs.Kell a kikapcsolásra is egy.
Mondjuk nagyon nem értem a vesződést a naplementével, TV-t besötétített szobában szoktak nézni, tehát a nap helyzete kvázi irreleváns, a led az meg kell.
-
-
ViZion
félisten
...évek óta van már PC-n nekem, de neten hájpolták ezt, így megnéztem. Kár volt.
HA-tól független, a PC vezérli teljesen, nincs értelme HA-ba integrálni, mást nem akarok, csak a monitor fény kiterjesztését.Hyperion/Prismatik és a forkjaik nincsenek fejlesztve, Kodihoz sem tudok rakni ambilightot, RasPlexből is kivették pár éve. Hivatalos ajánlás: frame capture card, vagy kamera...
-
JMP
kezdő
Lesz hozzá egy központi eszköz az kommunikál majd a csövekkel egyébként és azt fogja látni a HA. Nálam így van most, de mivel szar ez a smart-home rendszer, ami nálam van legalábbis ezért olyat nem tudok beállítani a csak saját appjában, hogy csak 30%-ra engedje mondjuk a redőnyt. Scriptekkel oldottam meg Time alapon broadlink-en keresztűl.
3 éve még nem volt integráció a Smart-Home rendszerhez. Most sincsen, Ők is egy platformot használnak.
https://www.home-assistant.io/integrations/motion_blinds -
Hát ha veszel egy sima redőny motort, akkor azon van 4 vezeték. A védöföld, egy nulla és két fázik. A két fázis közül az egyik a fel, másik a le irány. És innentől jön a könnyítés, mert olyan cuccot köttsz rá, ami HA kompatibilis.
Hogy távirányítós ha wifi-s? Van wifi-s távirányitó?
-
vampire17
addikt
Amit kuldtem redonymotor, az Zigbee, tehat nem kell hozza semmi plusz, csak a 230 redony oldalon. Parositod Z2M-el es kesz is.
A kabelezesrol nem irsz semmit... anelkul nehet pontos tanacsot adni. Van mar valami infrastruktura, vagy most kerul kialakitasra? Mennyire problemas ha vesni kell? stb stb...
-
vampire17
addikt
Mint irtam, barmilyen markas motor, 5 ev garanciaval. pl: [link]
Vezerlesnel: Kozponti vezerlest akarsz, vagy szobankenti kapcsolost? Elobbire valami rele panel a megfelelo (kincony pl) utobbira valami utolagos okosito, pl Shelly, Sonoff, vagy akarmilyen tuya zigbee/wifi redonyvezerlo.
Ha megis "okosredonyt" akarsz, akkor mindenkepp zigbee legyen, de elkepzelheto , hogy a Z2M el futnod kell egy kort... Ilyen pl ez: https://www.sega-rollo.hu/termek/74100-sr-am35-10_17-m222222 (de en tovabbra is a butat ajanlom inkabb.)
-
Kobe
veterán
Erdekesseg, hogy a nappaliban szinte napra pontosan ket honapot birtak a Sonoff TRV ben az elemek (energizer).
Most megint pittyegnek hogy cserelni kell (mar masodszor, a szezonban), mig a 3-4 masik meg mindig az eredeti szett 80% toltottsegenel van kb
Nem igazan ertem miert van ekkora difi energiafelhasznalasban, de kicsit kezd tobbe lenni a hus mint a leves, a termosztat + 2-3 csomag normalis elem joval tobbe van mint amennyit sporolni lehet az automatizalassal -
kis.zsolt
aktív tag
Elnézést, hogy közbeszólok, de én is WLED-ezem, és rengeteg különböző LED-szalagot kipróbáltam (ezt most nem részletezném).
Egy dolgot azonban mindenképp fontosnak tartok megjegyezni WLED kapcsán:
Érdemes olyan vezérlőt választani vagy építeni, amely nem relével, hanem MOSFET-tel kapcsolja le a LED-szalagot, amikor az üzemen kívül van vagy "fekete".
A relés megoldás kattogása engem az őrületbe kergetett. Bár a MOSFET-nek megvannak a maga kompromisszumai – például nem képes olyan nagy áramot egyszerre kapcsolni –, eddig nálam nem okozott problémát.
Pár szalag: #1, #2, #3, #4 -
ViZion
félisten
-
3lm0
csendes tag
Láttam 2 méteres verziót is, de én csak próbaképp egy 1 méterest vettem. Az a szép benne hogy össze lehet rakni méteres darabokból, csak figyelni kell hogy van neki IN és OUT vége is, tehát nem mindegy az illesztés. Igen 5 métert már illik dedikált tápról megtáplálni. Szerintem a két végéről elég neki egy 2 amperes táp, plusz mehet róla az ESP is.
Itt egy egész jó kis magyar leírás ami sok mindent elmagyaráz: [link] -
3lm0
csendes tag
Én a WLED firmware-t ajánlanám ESP-re és hozzá 144 led/m-es szalagot (WS2812B) azon szépen kijönnek az effektek, de ezzel a firmware-rel bármilyen RGBIC-s ledcsíkot meg lehet hajtani. Arra érdemes figyelni hogy csak 5 Voltost tud direktbe meghajtani, 12 Voltosnál már kell egy kis "buhera".
-
simico
aktív tag
Simán lehet, hogy a nappaliban levő szelepeknek sokkal többet kell nyitni-zárnia a beállított hőmérséklet tartásához, pláne ha a nappali nyugati fekvésű és (be)süt a nap. Egyszerű próba: cseréld meg a szobák között a szelepeket. Ha a másik szobából átrakott szelepek is elkezdik sokkal jobba enni az elemeket, akkor egyszerűen más a hővesztesége és hőigénye a nappalinak, ott többet kell dolgoznia a szelepeknek.
-
LouiS22
veterán
Az egy szezont elmegy kijelentéseket mindig fenntartásokkal kell kezelni. Nincs két egyforma felhasználási hely, meg felhasználó sem. Plusz nem ismertek a felhasználasi szokásaid sem (naponta mennyi alkalommal dolgozik), sőt, az sem, hogy AA elemet, vagy tölthető akkut használsz-e. Ezek mind-mind befolyásolhatják.
BTW, azért az a kb 160-200 forint, amibe két elem kerül darabáron, talán nem akkora érvágás -
freddirty
senior tag
Kérdés hogy mit szeretnél HA alatt a kamerával? A saját setupom meg tudom osztani: reolink kamerák streamelnek folyamatosan egy frigate nvr unraid konténerbe, az elemzi hogy mi van a képen és ha lát embert/macskát/bármit akkor menti az unraid háttértárra. HA konténer, frigate pluginnal meg tudja mutatni az aktuális kameraképeket, illetve az utoljára észlelt objektumok képeit. Ez utóbbi egy 15 colos kici occó kínai mobil monitorra van kirakva egy androidboxra de nem az android ha appal hanem browser alapon. (vmi app amire már nem is emlékszem)
-
> emvy: ha valóban 25M-et (átlagos lakás teljes árának fele) el lehet kérni pár tucat kapcsoló beépítéséért, elmegyek okosotthon kivitelezőnek......nem lehet hogy inkább a vállalkozó extra greedy, vagy nem ért hozzá de azért szakítani akarna rajta vastagon ?
Nem egeszen, inkabb arrol szol a dolog, h ha veszel egy Chameleon vagy Loxone rendszert, akkor ott lesz egy tervezesi fazis (tobbmillios koltseg, siman), aztan pedig eszkozonkent kb. 3x-5x annyit fizetsz, mint egy elfogadhato minosegu (Shelly, Aqara, Sonoff, etc.) cuccert.
Egyebkent nyilvan nekem sem 1 millaba kerult az egesz, mert szerintem sajat munkaberemet alapul vege siman beletoltam a hazfelujitasba egy 15-20 milliot a sajat idombol.
> Tuti más márkát néznék a rejtett reléből is, ha nagy tételben, több darab kellene, shellyt vagy hasonlót, de a vezetéknélküli kapcsolóból is
Ez szerintem tok jo tanacs, olyat kell venni a fal moge, ami nem doglik tomegevel (pl. az Aqara T2 nem veletlenul nem annyira kismeretu).
-
-
zseko
veterán
Nálunk is csak négy helyen van. Házon belül a lépcsőház és a földszinti folyosó; házon kívül az udvar/járda világítás (bár itt az egyik kapcsoló házon belül van a bejárati ajtónál, másik a házon kívül a kapunál) és a kinti nagy terasz két végén. Ebből az utolsó inkább csak kényelmi megoldás.
-
Amik miatt jo a wireless szerintem valtokapcsolo helyett:
- a veses tud macera lenni (pl. vegigvesni egy lepcsohaz vasbetonjat)
- utolag is ki lehet talalni, h hol optimalis a kapcsoloEz utobbi nekem az igazan fontos -- bekoltozol, es akkor lehet varialni, h hova szeretnel meg plusz kapcsolokat.
En osszesen asszem 1.3M korul koltottem okoshazas dolgokra, a kivitelezo allitasa szerint ha ezt megrendeltem volna keszen egy alvallalkozotol, az olyan 25M korul allt volna meg. (Minden lampa, redony programozhato, futes detto, etc.)
-
A fő spórolást a komplexitás csökkentése okozza. A lámpákhoz elég kihúzni egy sima 230-as betápot, ott be a dobozba egy relé, és kész. Ez töredékére csökkenti a kivitelezési időt. Magát a melót amúgy mi csinálnánk (villanyszerelést).
A nagy költség nem a konkrét szerelvény ára, hanem a vezetékezés (idő + anyag). Ezért szeretnék vezeték nélküli kapcsolókat.
-
zseko
veterán
Ahogy ma reggel olvastam az 1.42.0-1 alatt rengetegen panaszkodtak.
Upgrading the add-on from v1.41.0-1 to 1.42.0-1 removes all the configured devices and possibly other config options
Azóta megint jött ki egy újabb, 1.42.0-2.
Amennyire értem a történetet, hogy az 1.42.0-1 áthelyezte a z2m konfig fáljait teljesen máshová, csak nem mindenkinél és nem minden esetben jött jól össze, volt aki kézzel átrakta és akkor helyreállt minden, nem kellett újrakonfigurálni semmit. Aztán jött az 1.42.0-2, az meg visszapakolta az egész hóbelebanc útvonalát az eddig használt helyre, így újra lerohadt az egész, lehetett visszapakolni...
De nagyjából random kinél okozott problémát és kinél nem.Hello,
have you seen comment about relocated root directory? I had same experience, but I then moved data from:
/usr/share/hassio/homeassistant/zigbee2mqtt/
to
/usr/share/hassio/addon_configs/45df7312_zigbee2mqtt/zigbee2mqtt/
and started plugin as usual, all data were there, everything is working fine.
---
I had the issue and solve via:
1. restore from backup
2. copy ENTIRE config directory (example, your setup may be different: cp -R /homeassistant/zigbee2mqtt/* /root/addon_configs/45df7312_zigbee2mqtt/zigbee2mqtt)
3. Run update again
All devices were present and everything works.
Just further updated to -02 without issues. -
LouiS22
veterán
-
JMP
kezdő
Szia,
Süti törlés stb..? Volt mikor én is szívtam ilyennel.. 2 napig szivattam magamat, utána behívtam egy másik böngészőben és ment..
Sonoff nekem is van ilyen thermosztátom, de még nem láttam benne ezt a funkciót, hogy működne, holnap kipróbálom, nekem nincsen automatizmus rajta. -
zseko
veterán
Én ugyan nagyon nem értek hozzá, de ami most automatizmusnál - valószínűleg pont emiatt - megszívatott, az az okos gomb beállítása fényerőszabályzásra.
Pedig az elmélet egyszerű: ha a fényerő több mint 50, akkor vegye le 20-ra, egyébként ha a fényerő kevesebb mint 50, vegy fel 100-ra.
Hát, nem. A csökkentés működött,a fényerőnövelés nem. Valaki biztos látja és tudja ebből, hogy nem 0 és 100 közötti értéket vár, hanem 0 és 255 közöttit, hát én nem. A nyomkövetésből derült ki nekem nagy nehezen - először meg kellett valamennyire érteni mit mutat - hogy mi a gond, 75-re felvéve az értéket már működik.Lehet hogy csak hülyeségeket írtam össze és semmi haszna, meg másnak simán evidens mit várt a gép és mit kellett megadni, nekem nem volt az.
-
peternac
tag
most felraktam én is ezt a Xiaomi Miot For HomeAssistant kiegészítőt, mert már régóta szeretném a Xiaomi kamerákat HA alá berakni
nekem egyáltalán nincs a kameráknak képe
viszont maga az integráció működni látszik, mert pl. a kamerák előlapi ledjét tudom ki-be kapcsolgatni HA-n keresztül
próbálkozom tovább, hátha csak valami konfig probléma
eddig csak a mi cloud user+pass-t adtam meg neki, semmi mást nem konfoltam -
Cyberbeni
addikt
Szerintem túlbonyolítod ezt a dolgot. Getting startedot követve valószínűleg kevesebb gond lenne: [link]
Ez alapján van a firmware frissítéshez külön HA addon.
Nálam docker install van és a P verzió, ahhoz is van külön dockeres flashelő, aminek csak be kell adni az URL-t. -
Kobe
veterán
tuti ez lesz az
darkxst is benézte és a weboldalon az E verzióhoz a P verzió USB driverét ajánlja
viszont a CH9102-es chipre meg csak egy épkézláb leírást találtam ( [link] ), aszerint telepítve viszont eszközkezelőben nem látszik jól a cucc
akinek Sonoff ZBDongle-E -je van, és win11-re kellett telepítenie külön drivert, hogyan varázsolta össze ?
-
enginev3.0
félisten
embert írd át ezsp-re, badurate meg 115200
De lehet frissíteni is kéne a drivert
Az első leírás kell neked, de putty-val is csinálhatod, viszont szét kell hozzá szedni a cuccot a két csavarral, hogy be tudd nyomni a gombot és bootloader módba indítani, akkor fogja a program beadni a menüt ami a képen van
Benyomod az 1-es gombot, aztán meg sendxmodem
kiválasztod a drivert és felrakja magánakViszont akkor maradhat ember-en, nem kell ezsp-re írni
Van egyszerű online telepítő is, de az v2-höz van, nem tudom tiéden működne e
[link] -
fo_di
őstag
ezt is megadhatod a z2m-nek elérési útként
az ezsp rádió driver az embert jelzi, vagyis a z2m-et is azzal kell felkonfigolnod
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali informatikai kérdések órája
- Magisk
- Nagyon erős ajánlattá kezd válni a SteamOS
- Óra topik
- EA Sports WRC '23
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Bemutatkozott a Poco X7 és X7 Pro
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Milyen légkondit a lakásba?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A40 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felvásárlás!! Apple iPhone 16, Apple iPhone 16e, Apple iPhone 16 Plus, Apple iPhone 16 Pro
- Így lesz a Logitech MX Keys magyar billentyűzetes
- Huawei Nova Y90 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Telefon felváráslás!! Xiaomi Redmi Note 11, Xiaomi Redmi Note 11 Pro, Xiaomi 11 Lite
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged