Hirdetés
- Huawei P10 - pisztácia nem is volt
- Yettel topik
- Xiaomi 15T Pro - a téma nincs lezárva
- Huawei Watch GT 6 és GT 6 Pro duplateszt
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Xiaomi 17 Ultra - jó az optikája
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Luna Ring 2.0 - így van értelme
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
-
Mobilarena
Okos otthon - Home Assistant, openHAB és más nyílt rendszerek
Új hozzászólás Aktív témák
-
LógaGéza
veterán
válasz
enesbcs
üzenetére
Valamint a bypass is fogyaszt valamennyit folyamatosan, lehet csak pár W-ot, de több helyen már lehet tekintélyesebb mennyiség.
Kicsit visszás a dolog - telerakjuk LED-es fényforrással a házat, hogy kevesebbet fogyasszon, aztán rakunk elé egy műterhelést, hogy vezérelhető maradjon
Szerintem a legjobb módon oldottad meg a problémát, ha nekiesek a felújításnak, én is ezt fogom tenni. -
cpt rodgi
tag
válasz
enesbcs
üzenetére
Köszönöm . igy tettem de ez a espeasy sokat valtozott. ( anno amikor kiptobaltam "xxx.120, "es irom is. most egy mappaban vagy 30 fw van. Na nagynehezen felraktam, es valoban, hömerö, liquid level, feny, minden megy, de
egyszeuen a panelon levö relet espeasy alatt nem birom rabeszelni , h müködjön. 100 youtubot, es forumot neztem. valami aprosagot mindig kihagyok. minden adat jöt a domoticz fele ( mqtt) ugy ahogy szeretnem. de egyszerüen a domoticz bol nem tudom a gpio5 ( gyarilag ott a rale) vezerelni .olyan mint ha az espeasy csak szenzorre lenne tertemtve... nem tudom mit ronhatok el .. -
golya87
őstag
válasz
SwissAirplan
üzenetére
Milyen lenne a rendszered, ha programozó mágus lennél?
Ez szvsz már bőven nem a kezdő szint.
-
SwissAirplan
aktív tag
SZuper..
Eddig Domoticz-os voltam.. de szeretnék átállni HA-ra...
viszont progrmozó mágus se vagyok illetve az angolom is elléggé kopopttas.
Az perifériáim 99 százaléka magam gyártott ESP8266 alapu szenzor/kapcsolo/vezérlő,
amik a Domoticz-al nagyon jól együtműködnek, mivel Node-RED be összerakom az üzenetet amit a Domo megeszik:
msg.payload = { "Battery" : 100, "idx" : 1, "nvalue" : 0, "svalue" : " "+global.get("furdotemp")+";"+global.get("furdohum")+";1"};
return msg;És ugyan ez igaz visszafelé is.. Node-ba szétcincálom a Domo üzenetét hogy az én perifériám megértsék....
Gondolkodtam az ESPHome-on mivel az azonnal integrálható a HA-alá.. viszont nekem elég sok periféria végez önállóan is feladatot amit a ESPHome-al viszont nem tudok leprogramozni ( Nem a HOme miatt hanem az én kevés tudásom miatt)
A kérdésem az lenne hogy : Tudok e összepakolni olyan szabvány üzeneteket mint a Domo-nál amit a HA megeszik.... mert akkor olyanra formázom az üzeneteket ( minden értékem globális változóba van)
Vagy ez azért nem teljesen igy megy? -
vkp
aktív tag
válasz
SwissAirplan
üzenetére
Vagyunk páran.
-
SwissAirplan
aktív tag
Sziasztok!
Használ itt valaki HomeAssistant-ot? -
enesbcs
tag
válasz
cpt rodgi
üzenetére
A Domoticz-ban a kimeneti eszközök nem várnak visszajelzést, ha mégis sikerülne duplikálni a kimenő üzenetet a visszatérőbe (ugyanazon Domoticz idx-re), akkor egy végtelen ciklus jön létre.

Mellesleg ESPEasy-vel könnyebb multiszenzort létrehozni szerintem továbbra is, mint Tasmotával. Ha nem csak egy egyszerű kapcsoló kell, hanem hőmérő meg érzékelők és belső szabályok...
-
enesbcs
tag
válasz
üzenetére
RPI Zero, RPI3 és RPI4 Ble ugyanúgy működik, ha a soros port le van tiltva, és az integrált bluetooth engedélyezve a hardverbeállításoknál (a kettő üti egymást), RPIEasy a Xiaomi sniffer pluginnal tudja olvasni az ATC firmware-es LYWSD03 adatokat, és továbbítani MQTT-n mindenféle egyéb gateway nélkül.
-
vampire17
addikt
Megerkezett az elso Shelly 1L-em! Kinti vilagitast okositottam vele (4 izzo, különbozo helyeken) ami ket helyrol kapcsolhato (alternativ kapcsolassal). Bekotessel nem volt gond, eloszor a bypasst nem kotottem be, gondolvan negy kb 10W-os LED-es izzo mar eleg fogyaszto lesz, de sajna nem...
Erdekes volt amugy, hogy az elso 2 izzo nem villogott, csak az utana kovetkezo ketto. Sztm az miatt lehetett, hogy az elso ketto masfeles kabellel van bekotve, a masik ketto, helytakarekossagi okokbol, 0.75-el. (nyilvan ket 10W-os izzonak boven eleg az is) Az aram meg ugye arra folyik, amerre "konnyebb"
Szerencsere rendeltem bypasst is, a biztonsag kedveert. Azt bekotottem az elso villogo izzoval parhuzamosan (siman befert a bura talpa ala) ez meg is oldotta a gondot (mindket helyen)Szoval aki Shelly 1L-t akar, mindenkepp vegyen bypass-t mert szinte biztos, hogy kelleni fog, akkor is ha valamilyen tobb izzos rendszert akar vele kapcsolni! (csillart, pl)
Fontos meg, hogy mindenlepp allitsuk "edge" modra a Shlelly-t, mert ilyen modban minden kapcsolas on/off nak minosul (szoftveres, kapcsolo1, kapcsolo2). (A rajzot koszonom Enesbcsnek, sojat segitett!) -
válasz
jézusom
üzenetére
Nem szüntetik meg... Egyelőre vagy szaldo vagy támogatás. Igazából mindkettő támogatás, csak máshogy...
Amúgy egy jó kollektoros rendszerrel ki lehet váltani a meleg vizet 8-9 hónapra az évben és az őszi és tavaszi fűtést... Sőt van olyan ismerős akinek december január esetén is elég fűtésre, ha süt a nap...
-
Hali1975
tag
Sziasztok! Lenne egy kerdesem:
A pi4-et beuzemeltem es megy rajta a domoticz.
Egyelore csak az egyik xiaomi GW-t latja csak a rendszer.
A masik GW [link] ez, nem tudom betolni ala. Es sajnos egyelore nem is talaltam hozza leirast.
A token megvan, de melyik porton megy/a regibol kinyertem a jelszot es a portot is /9898//.
Azt latom ,hogy HA ala egyszerubb lenne a becsatolas, lehet hogy inkabb a HA-val probalkozzak/domoticz-al is csak most ismerkedek, tehat vegulis mindegy hogy melyiket tanulom meg:-)/.Koszonom a valaszt
Udv -
amargo
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
A padlásfödémre +10cm viszonylag könnyű felrakni (csak vegyél maszkot!) és érdemes páraáteresztő fóliával letakarni utána (én nagyobb sűrűségű kőzetgyapotot raktam fel 15cm, jobban tartja a hőt és mellé 15cm sima üveg). A ferdesíknál is felfuttatam 1m a födém felé az oromfalom pedig ott a homlokzati szigetelés. A szenzorok szerint jól tartja a hőt.
Miért napkollektor és nem napelem?
-
vampire17
addikt
válasz
MaCS_70
üzenetére
Jogos, a futeskorszerusitest kihagytam, ezt elsonek emlitette. (nekunk is konvektoros volt, amikor vettuk)
Mi ezt kaptuk javaslatnak:
- ablak (3 retegu) + Allu redony (ez ugye aalpbol hoszigetelt)
- bejarati ajto (hoszigetelt) csere
- kondenzacios kazan+kozponti futes, optimalizalt vezerlessel (Tado
)Ami tervben van:
Padlas/fodem szigeteles (van most is rajta, de energetikus azt mondta, +10cm meg elferne)
Ami nem lesz:
- Homlokzati szigeteles. Tul hosszu a megterulese, nem latom ertelmet...
Ami jo lenne, de nem lehet...
- Napkollektor. Ezen gondolkodtam, de nem jo a haz fekvese ("Á" tetős a ház, kelet/nyugati fekvessel) nem hiszem hogy gazdasagos lenne egy napkollektor...
-
BVEKT0R
csendes tag
válasz
LógaGéza
üzenetére
Amire akartam használ abból szinte mind létezett mint FreeNas plugin(pre configured jail), és van VM managere is (bár sokkal butább, és kicsit macerásabb mint a ProxMox), amiben tudok HassOS-t futtatni. A többi apróságot pedig jailekbe pakolva meg lehet oldani. Korlátozottabb azért mint a ProxMox de az én media server/home automation server felhasználásomnak eleget tesz, és így nem kell még egy extra layer.
-
LógaGéza
veterán
válasz
BVEKT0R
üzenetére
Köszönöm, jó ezt tudni

Miért volt felesleges amúgy? Én se nagyon vagyok elragadtatva az ötlettől, de annak se örülnék, ha egyszer csak kitalálnák, hogy akkor változtatunk valamit, és a Dockeres felhasználók megszívták... Mondjuk akkor a Synologysok valószinű fellázadnának...
-
amargo
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Egy szakember szerint lehet ez a sorrend általánosságban, de az arányokat is tekintve, szerintem házanként ezek fontossága eltérő. Rengeteget számít pl a ház alápincézettsége, a tájolásáról nem is beszélve, hol helyezkednek el a nyílászárók zöme, annak nm-e is számít arányaiban, stb.
Én pl megcsináltam, hogy a betonteraszokat elvágtam a ház oldalánál és oda is levittem a szigetelést (itt kb mindegyik munkás hülyének nézet, egyedül egy idős kőműves nem), így nem fűtöm a teraszt és az nem húzza be a beton a hideget.
Pl a tavalyi enyhe évet tekintve, amikor az alsó szintet nem is használtuk (ezért nem is volt annyira fűtve), de még nem volt meg a homlokzati szigetelésünk. Látszik, hogy jelentős az eltérés, több mint 50% csak a homlokzat lett felrakva.
Nálam a ház HH-ból CC-be jutott el (ha lenne hőszivattyú, akkor jobb lenne..).
Amikor tavasszal számoltam, hogy vajon mikor fog megtérülni a homlokzati hőszigetelésem, én is valahol az addigra már nem élek és a soha közé raktam, de magához a hőérzethez rengeteget ad. Nálam valahol 5-600m3-t jelent, ami minimum 30-40 év

-
válasz
vampire17
üzenetére
Így van, én ezért nem is pörgök a homlokzati szigetelésen. Mikor megvettük a házat, akkor az egyik legnagyobb hibának tartottam (egyébként nyilván az is, jó lenne ha lenne), viszont bárhogy számolom, nagyon hosszú idő alatt térülne meg (30+ év). Figyelembe véve persze, hogy átlagosan jó értékeket ad a 46-os tégla meg a 2cm-es vakolat is, valamint a nyílászárók sem rosszak. A fődém, tető és az aljzat szigetelése szintén tök oké, abban benne van aminek benne kell lennie. Amúgy nálam úgy jönnek ki a fenti értékek (decemberre 400-410m3), hogy 270m3 a hasznos terület, ebből úgy 130-at csak temperálok, a többinél 22-23 fokot tartok (éjszaka 19-21-et).
-
tototos
addikt
Olvasgatva a fogyasztásokat a napi 7m3 elég jónak tűnik a házunkban. 60as valyogfalak cserélt nyílászárokkal. Nálunk nyáron lett radiatorra cserélve a konvektoros fűtés. Altalányban az idei évre havi 76m3 van számolva, igaz tavaly nem volt home office és a házban is hidegebb volt mint most. Most termofejekkel van szabályozva a szobák és a nappali fali termosztattal 20 fokra szabályoz.
-
vampire17
addikt
válasz
Degeczi
üzenetére
Nekem azt mondta anno az energetikus, amikor vettuk a házat, hogy a sorrend hőszigetelés szempontjából:
1. Nyílászárók
2. Tetőtér szigetelés
3. Padló szigetelés
4. Homlokzati szigetelésMagyarországon általában mindenki a homlokzattal kezd, mert az a legkevésbé körülményes, illetve az jár a legkisebb rombolassal. Pedig ugye utoljára kene, mert az hoz a legkevesebbet.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
amargo
üzenetére
Így van, a szigetelésen rengeteg múlik.
A falakra nekem inkább csak a nemesvakolat miatt tett 5 cm szigetelést az előző lakó és azt már nem fogom lecserélni (bár a külső falak Ytong téglából vannak, ami jó hőszigetelő, ám az alacsony tömege miatt inkább a könnyűszerkezetes épülethez hasonlít), a födémgerendák közt 20 cm kőzetgyapot van, de mivel a padlást muszáj tárolónak használni, több nem teríthető rá.
Viszont míg korábban átjárta a szél a padlásteret, ugyanolyan hideg volt ott mint kinn, most le lett szigetelve a tető, és ez rögtön érezhető abban, h a szobák jobban tartják a meleget, az éjjeli fűtetlen időszakban lassabban csökken a hőmérséklet -
Lanash
senior tag
válasz
amargo
üzenetére
A régi FÉG kazánt és a rendszert azért cseréltem le, mert már nem volt megbízható, sokszor elromlott, illetve a komfortérzetet is növelni akartuk. 2 éve költöztünk ide. Nyílászáró csere folyamatos, már csak pár darab maradt ami régi, illetve a szigetelést 2021-ben csináltatok meg, de 1 oldalon most van fent (azt mêg az előző tulaj csináltatta).
Csak valahogy nem tudom elképzelni, hogy egy 30 éves nyílt égésterű kazán ugyan olyan hatásfokkal üzemel mint egy kondenzációs kazán. (És ott még a rendszer sem volt átmosva, felújítva) -
amargo
addikt
válasz
Lanash
üzenetére
Homlokzati szigetelés van a házon, nyílászárók milyenek? A fűtés korszerűsítése nem jelent arányosan csökkenést, csak ezért írom le az én példámat is, hogy ezt érzékeltessem.
Nálam, a felújítás előttről is van pár adat. 110nm ház és kb 40nm pince, a kazán ugyan az mind a 3 esetben.
Volt, hogy 2 éve 20 nap alatt 240m3 gáz ment el és inkább fázós volt.. 4 hónapós átlag van meg december végétől áprilisig, 1045m3 és nem laktunk ott!! Az esetek nagy részében 16 fokra volt állítva a termosztát és ebben volt, hogy a legtöbbször, amikor ott voltunk (hétvégén), akkor fával tüzeltem.
Mindennek a korszerűsítése után egyedül a lábazati szigetelés nincs még meg.
Már itt lakunk, azaz állandó kellemes hőmérséklet van (egyik gyerkőc mezítláb pl). Szeptember eleje óta 377m3 fogyott (most hidegebb van mit tavaly volt).Tavalyi azonos szept-dec időszakra ~900m3 volt, pedig akkor nagyon enyhe volt ez az időszak! Akkor még csak a nyílászárók voltak újak.
Ezt csak azért írtam le, hogy nem tudom mit vársz egy kazán cserétől, de kötve hiszem, hogy akkora megtérülést eredményezne, mint a szigetelés, a komfortérzetről nem is beszélve (20-22 fokos falak)
-
Degeczi
nagyúr
válasz
MaCS_70
üzenetére
Persze, csak célszerű megnézni a termosztát típusát a kompatibilitási oldalon, és nem választani olyat, amit nem írható (pláne ha még nem is olvasható, mint a legnagyobb CT200)
-
vampire17
addikt
válasz
Lanash
üzenetére
Tadonal (pontosabban modulalt vezerlesnel) nincs konkret "kapcsolas" illetve a hiszterezis fogalma sem letezik olyan modon, mint a sima kapcsolos termosztatoknal. Modulaltan nincs kapcsolasok kozotti homerseklet ingadozas, hiszen konkret kapcsolasi idokozok sincsenek, hanem folyamatos vezerles van, vagy csak keringetes, vagy kozben melegiti is a vizet a kazan, ahogy epp a belso/kulso homerseklet megkivalja. Illetve fontos kulonbseg (amit mar itt is emlitettek) hogy nincs fix eloremeno hofok, ezt is a modulacios termosztat allitja "erzes" szerint. (nalam pl modulacios uzemmodban nem is enged a kazan eloremeno vizhofokot allitani, sot a maximum parametert is siman folulirja a termosztat, ezt csak termosztat oldalrol lehet ilyen esetekben allitani)
-
Lanash
senior tag
Finoman fogalmazok: sajnos aki bekötötte, beüzemelte az a hivatalos szervízese ennek a csodának.
@vampire17
Köszi, szeretnék valami hasonló fogyasztást elérni. Nekem már az is jó lenne ha két kapcsolás között nem hűlne le annyira a lakás és 15-17m3 között lenne az átlag napi fogyasztás. -
-
vampire17
addikt
válasz
nemethsza
üzenetére
Nincs fix fazis a sima redonymotor es a kapcsoloja kozott. tenyleg 4 kabel van viszont, nulla (kek), vedofold (zold-sarga), kapcsolt fazis egyik irany (barna), kapcsolt fazis masik irany (fekete). A fazisok szine lehet eltero, de a nulla es a vedofold szinenek illene egyezni.
-
vampire17
addikt
válasz
Lanash
üzenetére
Ahogy a gepkonyv alapjan latom, tud opentherm-et a kazanod.
Nekunk Tado van, 10 radiator + 1 torolkozoszarito. (illeteve a visszatero van behajtogatva a padlo ala a furdoben) 6 radiatoron van Tado szelep, Illetve a fali termosztat. A haz 133 m2, (tetoter beepitessel egyutt) 30 Cm-es teglafal, a tetoter folulrol szigetelve, homlokzati szigeteles nincs.
November 11 es December 8 kozott: 256 m3
27 nap alatt, napi atlagban 9.5 m3
atlag 22-23 fokra van allitva mindenhol, (este 20-21 fokra, kiveve gyerekszoba, ott este 23, illetve napkozbeni alvas kozben szinten 23)
Azert irtam ezt le, hogy ez alapjan kb lehet szamolni ezzel. -
kano
nagyúr
válasz
Lanash
üzenetére
Nekem amikor az albérletben felszerelték a Baxi Luna Duo Tec+ kazánt, a szereplőm mondta, hogy érdemes hívni a hivatalos szerviztől valakit aki műszeresen beállítja a kazánt. Sokkal kevesebbet fog fogyasztani miatta. Jött is és egy műszerrel a szerviz portra dugva, beállította (nem tudom, hogy mit állított).
Nem segíthet? Szerintem beszélj szakszervizzel, hogy mit mondanak erre.
Tado
Én kb 1 hetet használtam az ünnepek előtt. Úgy veszem észre, hogy megtakarítást nem nagyon jelent egyelőre csak a komfort érzet jelentősen nő miatta, mert nincs a lakásban a nagyobb meleg és a fázós érzés. De egyelőre ez rossz nyílászárók mellett és 1 heti tapasztalat csak. Ha a nyílászárók is ki lennének cserélve akkor így gondolom, hogy a havi 120m³ körüli fogyasztás még lejjebb is mehetne (60nm-es saroklakás, nincs külső szigetelés sem). -
Voice24
őstag
Viszonyítási alapként leírom én is a fogyasztásomat: 95 m2 hasznos alapterület, könnyűszerkezetes ház, radiátoros fűtés, Saunier Duval zárt égésterű kombikazán, főzés, fürdés, fűtés együtt november 15-től december 15-ig 163 m3 gáz. A szobákban termosztátos radiátorcsapok vannak.
Nálunk napközben 22 C-ra van állítva a fűtés, egyáltalán nem kevés, sokaknak az az első szava, ha belépnek hozzánk, hogy de jó meleg van nálatok, szóval jó a hőérzet. -
golya87
őstag
Sziasztok!
Shelly 2.5 bekötésében szeretnék segítséget kérni.

Az jobb oldali három huzal az a lakásé, a bal oldali négy sodrony pedig a redőnymotorból jön.
A bal oldalon a zöld és a kék az tiszta (föld és nulla), a szürke gondolom a fázis. Viszont a redőnymotornál (KY-35S) tanácstalan vagyok. A zöld a földelés, de a többi?Előre is köszönöm a segítséget!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
MaCS_70
üzenetére
Nekem a forgalmazásban nem érdekelt szerelő (sőt, kettő) is a Bosch-t ajánlotta a megbízható működés, anyagminőség (főként a hőcserélő) miatt, ezért lett az. A Tado support azt válaszolta, h nem támogatják a típusomat (legkisebb 2300-as kazán) csak on-off módban, így egy évig használt mezei kínai on-off után egy Bosch termosztátot raktam föl, olcsó (egy Wemos Mini mellé csak pár egyéb alkatrész kell) EMS-ESP illesztéssel - amivel aztán látom, hülyeséget írt a Tado, mert nem EMS2-t használ a kazán, így szinte biztosan ment volna az ő termosztátjukkal is - de mindegy, így legalább saját kézben van minden.
-
Lanash
senior tag
Nyáron lett meg a kazán, hmv tároló, cirkulációs kör a melegvíznek. Van ahol új csövek lettek, illetve az egész rendszer kétszer át lett mosva és kapott védő anyagot is. Új radiátorok és új szelepek lettek mindenhol. Sajnos a szerelőm nem mai csirke. Beállította az előre menő vizet 70 fokra, hogy jó lesz majd úgy. Hát nem, nekem kellett beállítanom kézzel (most 55 fok).
@Degeczi
Padlófűtés az külön kör, hőcserélővel.
Nálunk most 23 fokra van állítva nappal, este 21,5 fok. De jön a második gyerek így nála majd emelni kell a szobába a hőmérsékletet, de csak nála akarom.Szóval a Tadoval megoldható ez? Illetve a kazánomat tudja opentherm szabályozni?
-
A szerelőkbe vetett bizalmam alaposan megcsappant. Az elmúlt 10-12 évben pont erre vonatkozóan fut be hozzám rengeteg panasz: az aktuális szerelő beszerzi azt, ami neki éppen sokat hoz a konyhára, aztán a fene se tudja, hogy mi történik pár év múlva.
Nálunk jelenleg két szerelő van képben:
1. A régi, jól bevált mester. Egy itthon viszonylag ismeretlen, de a jelek szerint atombiztos kazánt ajánl -- ami semmilyen okos vezérlési funkciót nem biztosít. Cserébe elpusztíthatatlan.
2. A generálkivitelező embere szerint bevallottan 10 évre veszünk kazánt, azt meg minden típus tudja, legfeljebb az elektronikát kell néha cserélni. Meg kell venni a legkomplexebb vezérlési csomagot pár százezer forintért, amit ő majd jól beállít és karbantart, de rajta kívül senki sem nyúlhat hozzá.
3. Ismerős ajánlása: Bosch vagy Wolff, esetleg Remeha, ő beszereli, illeszti a meglevő fűtéshálózathoz, de a mobiltelefonos hülyeségekkel ő nem foglalkozik.
Ezek a pillanatnyi lehetőségek. Én inkább szeretném úgy, hogy nálam is van döntési potenciál a saját lakásom felszerelésével kapcsolatban.
MaCS
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Lanash
üzenetére
Az valóban nagyon sok, ezért feltételeztem inkább a havi 200-at.
-20%-al is sok lenne, bár a kondenzációs kazán csak akkor takarít meg, ha illeszkedik hozzá a felhasználás: alacsony a visszatérő hőfok, mert akkor tud jól kondenzálni a füstgázból. Ha pl. a régi fűtési rendszer 80/60 fokra volt tervezve és az új kazán is így van beállítva, akkor nem takarékosabb (max. ötvenpár fok kellene legyen a visszatérő - de minél alacsonyabb, annál jobb)
Ugyan írtad a padlófűtést (ami nagyon alacsony hőmérsékletű), de az nyilván külön hőcserélőn keresztül megy, hiszen a radiátoroknak melegebb víz kell.Mindenesetre rendkívül sok tényező befolyásolja (pl. értelemszerűen a hőigény is, hiszen volt már itt, aki kevesellte a Tado-n beállítható max. 25 fokot, ami pedig a legtöbbünknek elképzelhetetlen lenne, h olyan melegre fűtsünk föl) így nemigen lehet találgatni.
-
válasz
MaCS_70
üzenetére
Én azt ajánlom, hogy szerelőhöz vegyél kazánt
Ha van egy jó és stabil szerelőd akiben megbízol, akkor tegyél rá magasról, hogy ki mit mond, miért is szar az amihez ő ért (mert ilyen megmondást mindenről fogsz találni, mégpedig azért, mert valójában mind szar). Az integrálási lehetőségek csak másodlagosak legyenek. -
válasz
Lanash
üzenetére
Nálam az elmúlt 8 napra 13m3/nap az átlag. Úgy, hogy egy vagyonért átmosattam a teljes rendszert októberben profi megoldással (Fernox gépek + folyadékok), és további vagyonért lecseréltem a kazánt + tárolót. A régi kazánnal (de már átmosás után) 480m3-el zártam a novembert. A december úgy fest hogy 410 körül fog zárni, amivel elégedett vagyok, hiszen jóval hidegebb volt. Tavaly sajnos elég slendriánul csináltam a leolvasásokat, január közepére lesz csak adatom arról, hogy akkor még a tiszta retek/iszapos fűtéskörrel és a régi kazánnal mennyi volt az annyi. Persze majd az időjárást is hozzá kell nézni, meg hogy mennyit voltunk itthon.
Szigetelésem nincs, pontosabban 2cm-es hőszigetelő vakolatom van csak + 48-as porotherm téglafalak.
A fűtéskör milyen állapotban van nálad, milyen régi, illetve át lett mosva valaha? Nálam elvileg 6-7 éve történt egy manuális átmosás, de az vicc kategória volt (állítólag leszerelték a radiátorokat, és magas nyomású mosóval kitolták). Most olyan dzsuva jött ki belőle októberben, hogy nem hittem a szememnek, 16db radiátoron reggel 8-tól este 10-ig ment a gép.
Illetve nyilván fontos még, hogy hány fokot akarsz tartani, és hogy mennyire állítod az előremenőt.
-
Régen jártam erre, de most visszatérek a házkorszerűsítési programomhoz!
Az első nagy kérdés az, hogy milyen kazánt válasszak. Ez nyilván egy sokismeretlenes egyenletrendszer, de egy nagyon erősen súlyozott tényezője az, hogy be tudjam illeszteni a rendszerét a saját házvezérlésembe.
A szakik szerint ez persze baromság, minden úgy jó, ahogy a dobozból kijön és ha több szolgáltatást akarok, akkor vegyem meg a gyártótól.
A tapasztalataitok szerint mely gyártók alkalmasak, és melyek nem a házi rendszerekkel való együttműködésre?
Köszönettel: MaCS
-
Lanash
senior tag
válasz
Degeczi
üzenetére
És @Chal - rosszul írtam
. Most kb napi 20m3.
Októberben: 343m3, Novemberben: 398m3 gáz fogyott.
Minden hónap első napján körbe szaladok és felírok mindent. Szerintem ez a mennyiség nem jó, hiszen egy nyílt égésterű kb 30 éves kazán is ennyit fogyasztott. A kettő között 20-30% megtakarításnak lennie kéne. -
vampire17
addikt
válasz
amargo
üzenetére
Neked igy mindenkepp olyan keveroszelep kell, amin van termosztatikus szelepbetet.
pl: http://www.heimeier.hu/wp-content/uploads/2013/07/3-way_mixing_valve_HU_low.pdf
Erre mehet egy termoelektromos szelepvezerlo.
Igen, van olyan is, ami ON/OFF. lenyegeben nyit/zar allast kapcsol egy rele, ebben van alapbol zart es alapbol nyiott kivitel, zonaszelepeknel hasznalnak ilyet (NO/NC) Pl: [link]
Neked viszont nem ilyen kell, hanem ilyen: [link]
A ketto kozott a kulonbseg (az aran kivul..
), hogy az elsonel csak nyit/zar allas van, a masodiknal viszont fokozatosan nyithato/zarhato . a vezerlesenek a modjai:
- Tápfeszültség AC/DC 24 V, 2-pont vagy PDM (pulzus-szélesség modulált)
vezérlőjel
- Tápfeszültség AC 230 V, 2-pont vezérlőjel
- Tápfeszültség AC 24 V, DC 0…10 V vezérlőjel (sztm ez a legegyszerubben megoldhato egy Digit - Analog DAC al pl : [link] + Arduino vagy Rpi ) -
Lanash
senior tag
Sziasztok!
Nyáron lett felújítva a fűtés és a hmv egy Radiant R1K/28 B és egy melegvíz tárolóval. (Sok egyéb mással) jelenleg 20m3 gázt fogyasztunk havonta, ez szerintem nagyon sok, mert a régi FÉG nyílt égésterű kazán is ennyit evett. Olvasgattam itt a fórumon a tado termosztátról és lenne pár kérdésem. Alkalmas-e az én készülékem a tado féle opentherm-re? Ha bekötöm ezeket kevesebbet fog fogyasztani? Jobb lesz a hőérzet? A ház 140nm, 2 szint, 13 radiátorral +3 kör padlófűtés.
Itt egy kép az útmutatóból:
Előre is köszönöm a segítséget
-
amargo
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Itt megtaláltam a méreteket: [link] de kimegyek megmérem majd.. mert ebből én nem látom.
#22036 jedie82:
Teljesen jogos, most néztem meg a katalógusba és csak arra megy rá, amit linkeltél..
Ez a termoelektromos fej még jó lehet, de én nem látom, hogy a 2 végállásán kívül, hogy lehetne szabályozni is vele. Az osztógyűjtőnél ilyen szelepmozgatóim vannak, de azok vagy nyitva vagy zárva vannak, köztes állapot nincs.
-
kano
nagyúr
Sziasztok!
Ugye bármilyen Tado termosztáttal működik az extension kit? Nincs hozzá spec termosztát, hanem tudják a wired és a wireless adatkommunikációt is?
Köszönöm! -
jedie82
csendes tag
válasz
amargo
üzenetére
Én kútvízzel hűtök egy hőcserélőn keresztül.
Nálam ez vezérli nyáron a mennyezethűtésben a vízhőfokot (nehogy a harmatpont alá menjen ). Egyszerű: 1 ds szenzor nézi a kilépő vizet 10 másodperces mintavétellel. Ezután csak megadod hogy hány másodpercig mozgassa a keverőmotort az egyik irányba (nyit, zár két relé)
pl 3 másodperc 1 celsius fok. Motorfüggő.
Ezzel a padlófűtésedet is meg lehet oldani. Egy egyszerű arduino/esp-vel. -
amargo
addikt
válasz
üzenetére
(na most jutottam végére az eddigi kommenteknek, látom már ez is meglett válaszolva
)Egyáltalán nem zabálja az elemet benne, a custom FW-el lehet a legtakarékosabbra beállítani. Volt róla egy oldal korábban, de most nem találtam meg. A lényeg, hogy a CFW-el tud bizonyos threshold alapján üzenetet szórni és a BLE sniffer ezt csak elkapja nem kell rácsatlakoznia, míg bármilyen más megoldás kapcsolat felépítést igényel, ami a legjobban igénybe veszi az eszközt azaz a benne található elemet. Elem merülése: ezekbe nincs semmi komoly elektronika, ami pontosan tudná mutatni az elemek állapotát.
Továbbá nem tudom, hogy a RPi tud-e sniffel-ni (gyanítom csak külső eszközzel), de egyszerűbb egy ESP32-őt építeni erre $4, mert azt gyanítom, hogy teljes kapcsolatot építesz fel az eszközzel (ha RPi-vel próbálod), ami biztosan nagyon meríti az egységet.. és ennek semmi köze a CFW-hez, egyszerűen nem úgy használod, ahogy optimális lenne.
A bluepy csomag pedig hibás (volt), ez felel a BLE kapcsolat felépítéséért (gyanítom ezt használod is), nálam rendesen szivárgott, azt is javítva tudtam csak megfelelően huzamosabb ideig használni (de már nincs szükségem rá).
#22032TheProb:
Ebben az esetben az ajánlott Zigbee hőmérőt vegyed (vagy vannak olcsóbban kijelző nélküliek is), ahhoz van GW is
-
amargo
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Csak most jutottam el idáig (a fiammal még egy űrhajósat játszottunk 😊). De amint látom teljesen azonos elven gondolkozunk 😊
Ha a keverőszelepet is cserélném kellene, akkor már árban ugyan ott vagyok, mintha megveszem a ESBE ARA-t. ESBE keverő szelepem van.Megnézem, hogy milyen olcsóbb alternatíva van a keverőszelep állíthatására!
-
LógaGéza
veterán
Proxmox - van egy kis szabadidőm, és gondoltam átállok rá - tudom nagyon kardoskodtam a Docker mellett, de elég nagy a közösségi nyomás, és hát legalább ezt is kipróbálom.
Aki már használja - hogyan működik az erőforrás elosztás? Úgy terveztem, hogy egyik rendszerként menne a HassOS, mellé pedig egy Ubuntu Server minden másnak. Ha kiosztok neki egy bizonyos mennyiségű memóriát, akkor azt lefoglalja magának, vagy dinamikusan osztódik a rendszerek között? -
amargo
addikt
válasz
vampire17
üzenetére
Igen ezen én is gondolkodtam. Nálam közvetlenül a csővezetéken vannak a hőmérők, így ismerem az előremenő és visszatérőt is. Így elméletben tekerek egy kicsit a szelepen, majd mondjuk 30sec ig nézem a hőmérsékletet és ezt ismetlem, amíg mondjuk nem kerül egy tartományba. Kézzel is pont ezt csinálom, telefonon nézem a hőmérsékletet 😊
-
válasz
Jonesy84
üzenetére
Én egy kis lakásban bevállaltam a tado termofejeket, ott 2 kell (esetleg 3 de ott radiátoron is kellene cserélnem a hagyományost, kis fürdőben van ott amúgy sem kell annyira). Házközponti fűtés van, termosztát nincs. Így ha eljövünk manuális tekergetés helyett le tudom venni a fűtést, és ha megyünk fel, időben beindítani. Főleg így E- egyetem idején hasznos, mivel a fiúk sincsenek a lakásban.. Hw apron, használtan, és BF refurbished akcióban vettem őket, persze így sem 5000-ba kerültek, mint egy manualis termofej ( másik lakásban is alkalmazom őket)
-
LógaGéza
veterán
válasz
üzenetére
3 darab van nekem most szétszórva a házban, ATC firmware-el. Kevesebbet fogyaszt, mint a gyárival, ugyanis be tudod állítani milyen időközönként szórjon, és nem kell titkosítás/handshake az adatok átadásához. Kb 1 évet bír ki egy elem benne.
RPi4-nek nagyon gyenge a BT rádiója (konkrétan egy Pi0W-nek is jobb). Nálam egy ESP32 van befogva gatewaynek ESPHome-al, és még az emeleten lévő (vasbeton födém fölött) érzékelőt is simán veszi.TheProb
Én nagyon ajánlom az általad is linkelt LYWSD03MMC érzékelőket, egy ESP32-t mellérakva jóval olcsóbban megvan a szetted, mint a Zigbee-s buli, tudod kalibrálni is, és elég jól is működnek. -
cpt rodgi
tag
Sziasztok
Valoszinüleg bugyuta a kerdesem, de nekifutok:
vasaroltam egy esp panelt. [link] Feltettem ra tasmotat. hömerö, relek, minden out megy. ( ami kellhet nekem), de in, nem . pontosabban egy [link] ilyet szerenek üzemeltetni. addig jutottam, hogy ha swich akarmennyire teszem, a relet kapcsolgatja ( ami a gyari gpio5 ön van). domoticzrol tudom kapcsolni a relet, a szenzol (sajnos ) kapcsolja a relet. raadasul elkepzelesem sincs, hogy mikent tudok visszajelzest kapni a domoticzra. Türelmeteket, es valaszokat köszönöm elöre is ..Megoldva, ugy h meg egy relet letrehozok , egy mindegy hova, es a szenzor a swich 2 lesz. igy a rele 2-t meg mar tudom erzekelni a domoticzban .. de ettöl sztem van elegansabb megoldas.
-
törölt tag
válasz
TheProb
üzenetére
Éppen most sz*p*k vele.
Rpi4 Bluetooth-on keresztül nem megy az istennek sem, pedig már segítséget is kaptam a művelethez. Domoticzra szeretném beizzítani, de lehet, hogy elengedem a témát, mert úgy látom egy alternatív FW-rel, hogy zabálja a CR2032-es elemet. 2 hét alatt lement 98%-ról 88%-ra úgy, hogy kb 20 centire van az RPi-től.Én ezzel frissítettem a FW-t, mobiltelefonon keresztül: WEBFlasher
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Jonesy84
üzenetére
Hogyhogy nincs?
Ha radiátoros fűtés, akkor azt a szobát leszámítva ahol a termosztát van, nagyon is van értelme termoszelepeknek, hiszen különben sokkal nehezebb belőni a többi helyiség hőmérsékletét. Az már persze valóban nem mindenkinél fontos, h egyben okos-szelep is legyen, csak ha változó hőigények vannak. -
vampire17
addikt
válasz
amargo
üzenetére
Esetleg megoldas lehet egy ilyen [link] (nem feltetlen Siemens, biztos van olcsobb is)
Elvileg feszultseggel (0-10V) allithato a nyitott zart allapota. Elvileg keveroszelepre is szerelheto (legalabbis van olyan Honeywell keveroszelep, amivel kompatibilis) Ezt lehetne kombinalni egy olyan csotermosztattal, ami valamin (RF, zwave zigbee, wifi...) elkuldi a homersekletet. (vagy nagyon "DIY" egy sonoff homerot rakotegelsz a keveroszelep utan a csore, valahogy igy: [link]
)Ekkor vagy egy "kevert viz homerseklet adatod" (a sonofftol), ami alapjan egy bizonyos logika alapjan tudod szabalyozni a szelepmozgato motort. (pl ha tul hideg a viz, fokozatosan zarja a szelepet, ha tul meleg, akkor meg nyitja. Mivel fokozatosan allitod, egesz fimom vezerlest is meg lehet vele oldani)
Persze meg igy is fuggeni fog a dolog a beerkezo ket hofoku viztol, de kezdetnek ezzel is el lehet indulni.
#22012TheProb [link]
En ezt ajanlom, barmilyen zigbee dongle-al tudod integralni zigbee2mqtt-vel, minden ala is.
-
Voice24
őstag
válasz
kgymac
üzenetére
Köszi!
Azon mit értesz, hogy jobb lenne saját rendszer? Nálam mindössze annyiról van szó, hogy a melléképületben az ott tárolt termények miatt beüzemeltem egy elektromos fűtőtestet, amire rákötöttem egy Sonoff kapcsolót hőmérővel kombinálva. Mi lenne ehhez képest a saját rendszer? -
TheProb
veterán
Sziasztok!
A kijelzős hőmérséklet/páratartalom mérős kütyüt
lehetséges alternatív smart home rendszerhez kapcsolni? Pl. Home Assistant, OpenHAB. Vagy esetleg tuya? Vagy direktben nem, csak a gw-t használva? -
atesss
addikt
Sziasztok !
Egy távoli fűtésvezérlés kiépítésén gondolkozok, ami két darab, éjszakai (vezérelt) áramra kötött hőtárolós kályhát vezérelne.
Ez egyfajta "pilot" projekt lenne egy szabadulószobának, jelenleg a cél hogy minél kisebb anyagköltségből (illetve amennyire csak lehet a céges és a saját készletemben meglévő alkatrészekből), minél egyszerűbben kiépíthető legyen egy alap megoldás, ami ha beválik, a későbbiekben bővíthető lehet majd mind HW mind SW-szempontból. Illetve ha beválik, máshol is megvalósítható lehet (és akkor már komolyabb pénzügyi keretből).
Első körben a HW-es kialakítást járnám körül.
A központ célszerűen egy RPI lenne, valamelyik a készletemből (és amiről úgy látom hogy áprilisig mellőzni tudom). Mi a minimum HW követelmény hogy használható maradjon ? RPI1-es felejtős ?
Az RPI vezetékes LAN-on lenne (a szolgáltatói router mellett). A végpontoknak a Wifi valószínűleg elérhető a célterületen (=a kályhák mellett), de ezt ezért még tesztelnem kellene.
A két végpontra valami ESP-s eszköz kerülne. Ezek is akadnak, egyelőre szabadon (megvettem őket, de sajnos nem volt még időm komolyabban használni)
Kellene mindkettőre egy olcsó hőmérő modul (lehetőleg olyan min. 3m-es kábellel), illetve egy-egy nagyáramú kontaktor(van készleten) + ahhoz még egy-egy kisáramú relémodul is (elvileg ez is van).
Van ugyan 2db szilárdtest relém is, de félek hogy egy olyan 3kW körüli terhelésnél (10A+) nagyon nagy hűtőborda kellene rá, és így nehezebb is egy megfelelő érintésvédelemmel bedobozolni.
Mennyire nagy gond ha az ESP-k betápja a vezérelt áramról menne ?
A SW-es rendszer le tudna kezelni egy ilyet, pl. úgy hogy a legutóbbi mért hőértéket "megtartja", és kijelzi valamilyen formában (de azért jelezve hogy ez nem a valós idejű adat) ?
Illetve monitoroznom kellene hogy mikor volt éppen vezérelt áram. Ha állandó tápról menne az ESP, akkor erre mi lenne a legegyszerűbb ? Biztos létezik valami kész, optocsatolós IC erre, nem ?
Plusz azt is jó lenne monitorozni hogy mikor volt aktív a kályha. Mivel ez ha működik akkor kb. egy fix áramot fogyaszt, nem kell egy külön pontos fogyasztásmérés, csak hogy fogyasztott-e áramot (>10A) vagy sem. Erre mi lehetne a legolcsóbb-legegyszerűbb "mérő"eszköz ? -
vampire17
addikt
válasz
amargo
üzenetére
Mar en is gondoltam arra, hogy mivel lehetne a keveroszelepet okositani. A masik hogy jo lenne, ha pontosan megmondana egy ilyen keveroszelep rendszer, hogy pl hany fok is, amit kikever. Mert ugye azt tudjuk, hogy a rajta skalazott ertek az termeszetesen nem a valos szamot adja meg. (Hiszen te hiaba allitod "30 fokra" ha az eloremenod mondjuk 40, a visszaterod, meg 35.... az keverve soha nem lesz ugye 30.
) nem is ertem, miert igy jelolik, miert nem pl szazalekosan, hogy hany szazalekban van nyitva, mennyi visszaterot kever hozza. -
amargo
addikt
valaki a keverőszelepet automatizálta már?
Padlófűtésnek általában 26 fokos vizet küldök, viszont pl tegnap esete ez kevés volt és felemeltem 30-ra. Ez teljesen manuális jelenleg, viszont láttam, hogy létezik keverő szelep állító motor [link]
Használ valaki ilyet? Alapjában véve az ára az eléggé zavar, 40e.
-
vampire17
addikt
válasz
Jonesy84
üzenetére
Akarod esetleg a kesobbiekben pl szeleptermosztatokkal turbozni a configot?
Ariston gyari modulacios termosztatjaval HA-n keresztul tobb adatot lehet kinyerni mint Tado-val (ugyanugy web api-t hasznal az az integracio is ) Illetve Ebus interfeszt is lehet bekotni a kazan es a termosztat koze, fontebb pont errol beszeltek.
-
Voice24
őstag
Valaki esetleg erre ?
-
-
amargo
addikt
válasz
zsamiatt
üzenetére
Azon kívül, hogy az autó is kiírja, én a spritmonitor-t [link] használom, ami szintén kijelzi, igaz manuálisan kell beírni a dolgokat, de mivel én trackelem a fogyasztást így ez nem probléma.
Az OBD olvasókkal vigyáznék a gyengébb minőségűek nem erre vannak tervezve. Hova tovább, az obd port-ot a legtöbb autó nem kapcsolja le, azaz folyamatosan menni fog az olvasó, így az akkumulátort is meríti. Ha ezek még jó kompromisszumok, akkor is valaminek továbbítania kell a HA felé, azt a programot a telefonon mindig indítani kell (nyilván lehet ezt is automatizálni).
-
zsamiatt
őstag
válasz
vampire17
üzenetére
megnézem, köszönöm.
Egyébként 2010-s E osztályú AMG merci is csak akor jelez ha már tényleg elégé lapos a gumi.. Én mondjuk simán csinálnék érzékenyebb küszöböt, hogy hamarabb tudjak róla. De tankolás figyelmeztetés se rossz indulás előtt. Nem tudom, lennének ötleteim.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A lapcsalád Alapelvei itt is betartandók!
- Vadonatúj, bontatlan AOVOPRO V1MAX PRO elektromos roller 500 Watt, 1 év gari
- Ajkai ólomkristály
- SZUPER Akcióban Új Bontatlan Dyson V15 Origin 3 év gyártói garanciával Azonnal Átvehető
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- Bontatlan WORX Landroid Vision M600 AI-alapú robotfűnyíró eladó!
- HP 15s-eq2020nh 4P821EA Notebook
- 271 - Lenovo Yoga Pro 9 (16IAH10) - Intel Core U9 285H, RTX 5070 (multitouch) (ELKELT)
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro 128GB Natural Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4401
- Prémium PC házak akár 20-40% kedvezménnyel nagy választékban garanciával/számlával! Upd. 04.27
- 35" ASUS ROG Swift PG35VQ curved GAMER monitor
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

. Most kb napi 20m3.