Hirdetés
- Fotók, videók mobillal
- Google Pixel 9 Pro XL - hét szűk esztendő
- Bár zajlik a CES, de nézzünk pár pletykát az új iPhone-ok kapcsán is
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- CES 2026: A Hohem kompakt SSD-je telefonos USB-elosztó is
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Samsung Galaxy S25 - végre van kicsi!
- CES 2026: Belépett a Motorola a VIP buliba
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
Rosep
senior tag
Na akkor egy kis hasznos tapasztalás. Ugyebár vettem ezt a nyitásérzékelőt.
Viszont az ablakaimnál körben elég kevés a hely, van ahol csak 2,5 cm, de 3-nál több sehol sincs. Többek közt ezért is vettem ezt a típust. Viszont a mágnest még így is problémás lett volna elhelyezni. Kitaláltam, hogy veszek mágnes szalagot. Na ebből persze rengeteg féle-fajta van. Elkezdtem keresgélni és náluk találtam: https://neomagnet.hu
Végül is így sikerült összehozni:
Szerintem sokkal esztétikusabb így, mint magára az ablakszárnyra feltenni. Ha nagyon akarom még fehér filccel az oldalát meghúzom, és szinte nem is fog látszani. Kipróbáltam, festhető is. Két okból tettem felülre. Egyrészt nem akartam a teljes felületét lefesteni. Másrészt a nyitásérzékelőjének van egy felfúrható talpa, amibe úgy kell belerakni, hogy elcsúsztatom. Na már most a balos ablakoknál fejjel lefelé kéne betenni, nem akartam hogy esetleg kicsússzon belőle lefelé. Pont ezért is tetszett ez a típus, mert a legtöbb szenzort csak simán kétoldalassal lehet feltenni, és minden egyes elemcserénél újra ragasztózni macerás.Viszont akármelyik mágnes nem jó, mert nem mindegy melyik fele van mágnesezve és az sem mindegy hogy északi vagy déli pólussal van-e mágnesezve. Végül is ez vált be, mivel ennek kétoldali a mágnesezése.
De érdekességként még megjegyzem, hogy a Sonoff nyitásérzékelője nem szereti, csak akkor érzi, ha szinte már hozzá ért. Ez viszont 1 cm-ről is húz. A Sonoff-hoz egyébként ez lett jó.Bocs, ha hosszúra sikerült, remélem tudtam ötletet adni annak, aki ugyanezzel a problémával küzd.
-
Olympia76
tag
Látom használsz Lilygo T5 4,7"-t.
Neked nincs/ nem volt problémád a kijelzővel sosem?
Nálam nagyon szarul működik, ghostingol, van amikor beszürkül az egész véletlenszerű, semmihez sem köthető módon, vagy csak éppen olyan halvány a képernyő fele, hogy nem is látszik.
Ilyesmi issue-k: https://github.com/esphome/feature-requests/issues/1109#issuecomment-1412471098
Nem világos, hogy ez HW vagy driver hiba. Mondjuk én az ashald féle external lib-et használom, majd hétvégén kipróbálom azzal is, amit Te használsz...
-
totog
tag
Frissítettem kicsit az Időképes multiscrape configomat githubon, kibővítettem a szat8-féle előrejelzés scrape-jével. Melléraktam ennek a felolvasását egy reggeli rutin scripten belül. Én a google cloud TTS-t használom erre, fizetős de gyakorlatilag free tier-en belül maradtam eddig még mindig.
-
gabter
tag
válasz
BlackJack21
üzenetére
Köszi! A D1 mininek egyébként hogyan adod a tápot, akkor kell még elé egy step-down, hogy 5V legyen a 12-ből?
Érdekes, mindenesetre, hogy ott is jelentkezik a hatótáv csökkenés. Amíg tönkre nem ment, addig Shelly 1 volt, annál nem volt ilyen probléma. Lehet, hogy a 12V táp nem bírja az Uni-t és azért csökken a vevő teljesítménye? De elvileg annak minimál fogyasztása van, nem logikus a dolog, de sajnos ennyire nem értek az elektronikához.
Sajnos nálunk sokan használják a kaput, néhányan nem szeretnének telefonos nyitásra áttérni, így sajnos gondot okoz a dolog.@Vodike, azzal nem próbálkoztam, de logikusnak tűnik, hogy működik.
-
Vodike
tag
válasz
BlackJack21
üzenetére
Tehát akkor működőképes a koncepció :-)
-
fo_di
őstag
válasz
(ex)Cat
üzenetére
én a garbage collection hacs integrációt használom, lehet hozzá kártyát is tenni, és emlékeztetőt küldetni magadnak
ami most eszembe jutott, hogy használható lehet:- kamerát a kukatárolóra vagy a kirakandó helyre tenni és figyelni a kuka ottlétét/hiányát? valószínűleg nem nagy erőfeszítés egy kukára betanítani, ami egész héten ott áll
- kültéri ble tag rögzítése a kukára (praktikusan ott, ahol nem törik le róla ürítés közben), és egy stratégiailag elhelyezett detektorral a kukatárolóban még veszi a jelét, az utcán már nem
- ultrahangos távolságmérő vagy infrakapu a kukatárolóban
- tömegmérős kukaplatform építése (egy load cell érzékeli, hogy rajta van-e a kuka)
- vibrációszenzor a kukára és ha nem mozgott/dőlt a kuka adott időben, akkor nem vitted ki
- megbuherált ajtószenzor (a kukára egy nagyobb mágnes, a reed pedig a kuka helye alá)
- nfc tag a kukára, amit le kell húznod, amikor kiviszed, különben cseszeget a rendszer, hogy nem vitted ki (vagy ugyanez nyomógombbal)ezeket a garbage collection integrációval is össze lehet pároztatni, hogy kukanaphoz kösse a változás figyelését
-
(ex)Cat
senior tag
Ha már kukázunk

Arra nincs valami ötlet, hogyan lehetne, hogy ne felejtsem el - alkalmanként - kienni a kukát? A normál szemetessel nincs gond, ezt hetente ürítik, nekem 2 hetet kibír gond nélkül ha esetleg elfelejteném, de a szelektívet csak havonta 1x és az gond, ha nem kerül ki.
Az addig oké, hogy beállítok vmi figyelmeztetést erre, de nem1x előfordult már, hogy nem voltam akkor épp itthon, szóval valami olyan ötlet kellene, amivel azt tudnám érzékelni, hogy kivittem, vagy sem a kukát.
Persze lehet ez - is - ilyen gomb nyomkodós dolog, de hátha van vmi jobb ötlet. -
amargo
addikt
és fap333.
Mi is rengeteget megteszünk, de a szelektíven gyűjtés is kuka számomra, már pedig 2 hetente megtöltjük simán a 140L-t. De minden hónapban vesz valamit az ember, ami miatt gyűlik oda. Ha a ház körül kell valamit csinálni azoknak is van csomagolása.
Komposztálás alap.
Amíg nem voltak gyerekek a kommunálisból nálunk is kb hetente jött össze max egy 30L, de ez is bőven több mint évi 440L
egy családnál ennek a kivitelezését elképzelni sem tudom. Pl a citrusfélék héját nem is rakjuk a komposztba, hanem megy a kukába, ha nem a kukába, akkor hova?#42355 4D4M: Számomra ez még így is sci-fi kategória, de örülök, hogy sikerül meglépni dolgokat

-
BlackJack21
tag
válasz
Vodike
üzenetére
Eddig nem kapcsolódtam be a témába, de nekem is ugyanez a rol230 vezérlő van, de saját kiegészítéssel, nem Shellyvel. Itt egy Wemos D1 mini pro egy optocsatolós shield-del lett beépítve.
A D1 kimenetei a teljes(FULL) meg gyalogos(PART) nyitásra vannak kötve az optocsatolón keresztül. A bemeneteknél meg " leloptam" a jelet. a zárást figyelő végálláskapcsolóval sorba van kötve a shield optocsatolójának egyik LED-je. Ebben volt némi kétség, hogy nem okoz-e a ~2V-nyival kisebb fesz. érték az eredeti vezérlőben problémát. A tesztek illetve a 1 éves működés alapján elmondhatom, hogy nem befolyásolja. Így az eredeti vezérlőben sem lett mókolva semmi, minden a gyári megoldás szerint működik.
Azért csak az egyik végállás állapotot figyelem, mert sokszor csak a gyalogos módban van nyitva, így ott nem lenne meg a jel, illetve a zárva állapot( vagy annak hiánya) informatívabbAz első variáció tasmotát futtatott, de voltak anomáliák( random nyitások, áramszünetek után nem a beállított állapotban indult, stb) , de az ESPHome viszont stabil.
A csökkent rádiós hatótáv itt is jelen lévő dolog, bár együtt tudok vele élni. Az autóval egyébként is messzebbről nyittatom a kaput. -
(ex)Cat
senior tag
válasz
LouiS22
üzenetére
Kapható már [VINDSTYRKA]
-
LouiS22
veterán
-
DIEGO15
őstag
-
ojb
tag
válasz
Speederer
üzenetére
A B-s CO2 mérő valóban jó.
Nálam sok éve teszi a dolgát.
A #42357 inkább arról szólt volna, hogy a "filléres" IKEA-s szenzor mennyire jól kiszagolja a füstöt (főleg a büdöset) a levegőből még úgy is, hogy alapvetően nem erre van kitalálva ill. beállítva. Szerintem outdoor telepítés estében akár trigger jel létrehozására is képes lehet.
Nem használok szűrőt a szellőztetőben. A relatív páratartalom csökkentésére van alkalmazva egy egy csöves HRV, ami nem teszi lehetővé a szűrő használatát
@4D4Am #42359
~250m3 levegő minimum napi kétszeres teljes cseréjével.
Az idő túlnyomó részében kettő személy és sok zöldség.
Home => ~20m3/h
Away => ~50m3/h
Ettől függetlenül napi kétszeri kereszthuzatos ablakos szellőztetés is. -
Speederer
senior tag
válasz
migabi24
üzenetére
Én ESP32-re raktam MH-Z19C-t, de a C helyett a B jobb lett volna, mert ez túl érzékeny a feszültségre, de orvosolható egy feszültség stabilizátorral. Továbbá SPS30-as PM szenzor is megjött a napokban, csak még össze kellene pattintani.
17 dolcsi volt a CO2 szenzor, a másik pedig 35 Ali-ról. Nem a legolcsóbbak de elvileg egész jól működnek. Aztán persze ezt még nem ártana valami kultúrált házba/dobozba rakni, de az még nem tudom hogy lesz.4D4M: igen, tényleg nem fog mindent kiszűrni, de ha most egy gyengébb szűrő van használva, akkor ez azért javíthat a dolgon. Bár gondolom ezzel ojb kolléga képben van.

-
4D4M
senior tag
Nyomásfokozós verzió, ami csökkenti a koncentrátum mennyiségét, de még ha nem is így lenne... napi 10-20 literről beszélünk, aminek a többszörösét spóroltam már meg azzal az egy mozdulattal, hogy a minimumra állítottam a WC öblítőszelep kis mennyiségét. És még ezután sincs semmi akadálya, hogy felfogjam a koncentrátumot kertészeti célokra. Amit amúgy amint tárgyalóképes korba érnek a gyermekeim talán meg is teszek.
Alapvetően pár millió éven át csak közel desztillált állapotban érkező esővíz állt rendelkezésre néhány speciális forráshelyen kívül. Nyilván a leesés pillanatától kezdve oldja a talajból az anyagokat, de az meglepő lenne ha pont ehhez ne adaptálódott volna bármelyik földön élő szervezet.ps.: tudomásom szerint nem sok mindent tud kezdeni a testünk a vízben lévő formátumú ásványi anyagokkal, de ebben már nem vagyok biztos, régen foglalkoztam ezzel.
ps2.: egyébként itt győr környékén országos viszonylatban kiemelkedő a vízminőség és szeretem is (sosem klóros), de már nem mindenhol tudok megbízni abban, hogy mennyi hormon és egyéb adalék jut vissza bele – RO-val nincs kérdés.
-
fo_di
őstag
azért az ro víz nem éppen környezetbarát, mert az ro gép az iható víz legalább 3-4-szeresét simán kifolyatja "hulladékvízként", ami nem éppen környezetbarát
értem, nincs műanyag palack, de akkor már inkább vegyél víztisztító szűrőt, ami nem desztillált miőségre hozza le, de bőven iható (az már további kérdés, hogy feltétlen jó-e csak teljesen ionmentes ro vizet inni, de azt inkább ne nyissuk meg) -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
LouiS22
üzenetére
Igen, láttam, le is csekkoltam.
Itt nagyon-nagyon sokat visszaolvasva, azt javasolták, hogy a régi Domoticz-os rendszerről apránként át lehet állni az új HA-ra. Akár mehet egyszerre mindkettő is, de ne egymás ellenében.
Mivel a legfrissebb cuccom a ShellyEM volt, ezért azt már a HA-ra tettem, minden más maradt a Domoticzon. Annyit variáltam csupán, hogy jelszavaztam az MQTT-t a BlitzWolf konnektorok Tasmotájában, mert ezek lettek volna a következő áttelepülések a HA-ra.
De mint írtam, lehet, hogy most várok 1-2 évet ezzel.
Tegnap éjjel még az Enesbcs féle Shelly-plugint is letöltöttem (és sajnos, ahogy olvasom, nem fejleszti tovább), de még nem applikáltam a Raspberryre. -
gabter
tag
válasz
Gabail
üzenetére
A 12VDC minusz a Shelly Uni fekete (N), a plus a piros kábele (Vcc). Az 5. kapocs (COM) kapja az Uni két kimenetéből az N/GND feliratút, a START FULL kapocsba az OUT1 pozitív kábele, a START PART-ba az OUT2 pozitívja. Így az Uni 1-es reléje teljesen nyitja a kaput, a 2-es pedig a gyalogos kaput nyitja (ha úgy van beállítva a vezérlő).
Ha akarsz nyitásérzékelőt is rákötni, az az IN_1 és IN_2-re köthetsz egy reed relét. -
LouiS22
veterán
válasz
migabi24
üzenetére
Leírta a kolléga az általa használt márkát
De, mielőtt rohannál vásárolni:A nagyon olcsó termékek szenzorai a CO2 értéket következtetésből "számítják": a levegőben lévő illékony szerves vegyületekből adnak egy közelítő CO2 értéket. Sosem lesz pontos, de a trendeket látni fogja belőle a user. Ha olyat látsz a technikai leírásban (ha volt bátorságok belerakni), hogy eCo2, vagy equivalent, akkor tudhatod, hogy a fenti lesz, de a felettébb olcsó árcímke is sejtetheti ezt.
Ha azt látod, hogy NDIR, akkor már jó irányba haladsz, de ezek a CO2 szenzorok valahol 10 ezer forint körül indulnak (ez csak maga a szenzor!). "Az NDIR (Non Dispersive Infra-Red) érzékelő működése azon a tényen alapszik, hogy a CO2 molekulák elnyelik a bizonyos hullámhosszú infravörös sugárzást. Minél nagyobb a CO2-koncentráció, annál többet képes elnyelni". Hátrányuk, hogy időnként újra kell őket kalibrálni, de ezt általában szoftveresen maguktól meg tudják oldani.
Nagyon ritkán írok konkrét márkát, most megteszem: igen, tudom, hogy "drága", cserébe tényleg működik és még "jól is néz ki": Netatmo. Van már direkt air quality is a termékkínálatban.
-
migabi24
nagyúr
Ha szeretnék egy ilyen levegő minőség mérőt otthonra, van valami ajánlott fajta?
-
4D4M
senior tag
Köszönöm. Sajnos az nem látszik rajta, hogy begyújtottak-e éppen (: Elég statikusra áll be a dolog, ha már a benti higított állapotot mérjük. Egy befúvó légcsatornába elhelyezve talán meredekebb lenne a reakció, ami alkalmas triggernek, mint ez az ablaknyitás.
Megkérdezhetem, hogy mekkora légcsereszámmal és hány fővel sikerül ezt az 1200 ppm-es egyensúlyt tartani?@Speederer az F7 tud pm1-ből 50%-ot pm2.5-ből 60-70%-ot kiszűrni.
-
ojb
tag
Az alábbi grafikonok igaz nem cizellált, csak egyszerű CO2 mérő és IKEA-s Vindriktning szenzor adatai, de sokatmondóan ábrázolják egy egyszerű kora esti szellőztetés eredményét... CO2-> le korom -> fel.
Fűtési szezonban érezhetően megemelkedett esténként a benti levegő < 2,5 ös szálló por koncentrációja (amibe a füst és korom is tartozik), majd reggelre -- miután abbahagyták a környéken a füstölést -- helyreállt.
A szellőztető hozta be a füstöt és port... (de cserébe a CO2-őt és a párát kivitte)
-
4D4M
senior tag
válasz
amargo
üzenetére
Szerintem semmi különlegeset:
1. elkerülöm (minden szerves komposztálható komposztálva, mosható pelenka, kizárólag RO víz ivás, kizárólag vászontáskák, kizárólag dobozban fagyasztás stb)
2. újrahasználom (jó képességű kartondobozok tárolnak, gyengébb képességűek talajt takarnak gyomot fojtanak, ragasztó mentesekkel nagymamám begyújthat a sparheltben)
3. szelektálom (sajnos a műanyag csomagolás így is a legtöbb, de visszajuttatok minden fémet és üveget is, amit nem tudok magam hasznosítani)A 4. "elégetés" kvótámat pedig a kedves polgártársaimon keresztül gyakorlom. Tiszta falusi levegő...jah. 20:00 és 1:00 között szerintem életveszélyes kint tartózkodni.
Hogy legyen valami ON is:
Próbált már valaki olyan cizellált levegőminőség érzékelést csinálni, amire érdemes autmatizmust kiépíteni? Például, amikor a vizes fára rádobják a gumicsizmát, hogy jobban égjen -> légtechnika OFF. Nem érdemes ütemezni, mert nagyban függ az időjárási viszonyoktól. Bár szerintem a legfőbb probléma az lesz vele, hogy a szagokat már rég érzi az ember, mikor még levegőminőség-változás alig mérhető. -
fo_di
őstag
válasz
amargo
üzenetére
egy konyhamalac vagy komposztáló a szelektív gyűjtés mellett elég minimálisra tudja csökkenteni a kommunális szemét mennyiségét (ha nem lenne pelenka, akkor én se feltétlen raknám ki minden héten, bár mivel fizetem így is, úgy is, inkább azt a heti kb 20 liternyi szemetet is inkább elvitetem)
-
gabter
tag
Felokosítottam egy Roll230 típusú kapunyitót egy Shelly Uni-val. Működik szépen, viszont azt vettem észre, hogy jelentősen lecsökkent az eredeti távirányítók érzékelési hatótávja. Ha lehúzom a Shelly-ről a tápot, akkor megint messziről érzékeli. Próbáltam áthelyezni a Shelly-t messzebb a vezérlő antennájától, de nem jutottam előrébb. Elképzelhető, hogy összeveszik a 433 MHz és a Wifi - elvileg más hullámhossz? Vagy a tápból vesz le túl sokat? Van valakinek javaslata, hol keressem a megoldást? Shelly 1-re nem szeretném cserélni, abból egy már tönkrement a vezérlő házában, sajnos süti a nap direktben.
-
Degeczi
nagyúr
Pontosan. Éles környezetben kizárt a .0-ra frissítés, 2 hetet célszerű várni egy hónap elejétől, addigra minden esetleges ilyen nyűg kijavítva.
Saját hobbycélra meg rendben van, hiszen frissítésnél alapértelmezetten úgyis készül mentés, gyorsan vissza lehet állni a korábbira, ha nagy gáz lenne. -
kis.zsolt
aktív tag
válasz
Speederer
üzenetére
Az őskövületnek mondott Domómban is fel-le nyilas termosztát van pl. a Midea klímámhoz, vagy az Aristonhoz. Úgy érzem ezek után nem lesz teljes HA átállás, pedig már majdnem.
Most a HA-n csak az energiafogyasztásom mérése ment és a Shelly EM volt a "jeladó" ... de lemondok a "szép" CO2 kijelzésről, és berakom Domó alá Enesbcs Shelly pluginját.
Aztán majd 1-2 év múlva újra visszanézek a HA-ra. -
fo_di
őstag
válasz
Vodike
üzenetére
már elvileg dolgoznak a kérdésen, ez éppen nem volt szándékos: https://github.com/home-assistant/frontend/issues/15662
én mondjuk ilyen éles helyen nem frissítenék ennyire naprakészen pont az ilyen bugok miatt, hogy néhány órán belül .0-ás rilízre, ráér 1 hét múlva az aktuális minorra is
-
Speederer
senior tag
válasz
Olympia76
üzenetére
Én a termosztátos újításokon akadtam le kicsit. Eddig ugye a félköríves csúszkán lehetett állítani a kívánt hőfokot, most viszont ez eltűnt, tehát itt is legalább plusz egy gombot meg kell nyomni hozzá, bár ha éppen több fokot akarok állítani akkor meg még többet, mert csúszka már nincs, csak a le/fel nyílak... tök jó (ja, nem)
-
fap333
aktív tag
Szervusztok!
Lenne egy olyan kérdésem, hogy szerintetek hogyan lehetne legegyszerűbben bevinni HomeAssistant-ba egy buta villanyóra impulzusjelét?
Gondolok itt olyanra, hogy kell egy fototranzisztor, annak a jelét feldolgozza monduk egy esp8266, majd a HA-ba telepített EspHome addon meg megjeleníti.
A gond csak az, hogy forrasztgatásban nem vagok nagy ász, és ESP-t se sokat programoztam még...
Erre véletlenül nem tudtok olyan komplett megoldást, mint pl okos órákhoz a slimmelezer? -
-
4D4M
senior tag
válasz
MaCS_70
üzenetére
Köszönöm az intelmet.
Az már talán azért kiderülhetett, hogy nem a pénzügyi megfontolások miatt rugózok rajta. Hogy árnyaljam még a képet: évente ha 4-nél többször vagyok kénytelen kirakni a kukát, akkor már bűntudatom van.
@LouiS22 nekem is spider22, ajánlotta, de az ZigStar volt. Azóta én is megelégedéssel használom/tesztelem, de még nagyon messze van a teljesítőképességének határa.
-
Olympia76
tag
válasz
LouiS22
üzenetére
Igen, ez lesz a vége valóban, csak azért ezt fáj kitenni és ezzel foglalni a helyet. Már egy jó ideje ott van a jobb felsőben a settings-nél, de most egy klikkel több, mert még azt is ki kell választani, hogy restartolni, reload-olni vagy reboot-olni akarsz.
@Degeczi, szerintem eddig is áttekinthető volt és tök jó volt, hogy a horizontális menüben gyorsan váltogathattál a nézetek között. Most nem elég, hogy több klikk, még arra is emlékezni kell, hogy a keresett nézet a fogaskerék vagy a 3 pötty alatt van.
Bezzeg egy nyavalyás redőny nyitva/zárva inverz kapcsoló meg évek óta hiányzik

Meg, ha már UI, akkor én már rég egy nézetbe tettem volna a Devices & Integrations és az Automations & Scenes, hogy itt is horizontálisan lehessen gyorsan váltani. Persze funkcionálisan érthető, hogy külön van, de a gyakorlati felhasználás során sokkal sokkal gyorsabban lehetne mozogni ezek között, és a mozgás e kettő között elég gyakori valaminek a konfigurálása során.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Szerintem erre most tényleg a "letisztult" a jó kifejezés, mert így áttekinthető, h egy entitásnál csak azt látod rögtön, amire sűrűn szükség van, a history linkjét. Állításra, kapcsolódások ellenőrzésére már ritkán van szükség, az jó, h átkerült egy fogaskerék alá. Újraindításnál szintén nem vészes az egy plusz klikk, és cserébe rögtön minden ott van egy helyen, a gép újraindítása is.
Ami idegesítő, az már jó egy éve vagy mikor került ki a médiajátékos entitásokból az, h netrádió bemeneti forrásként közvetlenül választható volt (így azonnal át lehetett kapcsolni egyik kedvenc netrádióról a másikra) és helyette média források közül kell kikeresni, minden váltásnál vagy 3 plusz kattintással így... szebb, de nagyon nem praktikus.
-
Olympia76
tag
Jesszus, a HA 2023.3 UI változások a valóságban még idegesítőbbek, mint a blogon látható képeken voltak. Egyre több minden egyre több klikkel érhető el és az ablakok közötti váltásokhoz szükséges klikkek száma is növekszik. Ez az új entitás info ablak...
Az újraindítás is minimum 1, de talán két klikkel mélyebben van...
-
LouiS22
veterán
válasz
DIEGO15
üzenetére
Istenem, miért egy egy médiaboxon futtatod?
USB dongle esetén, hogy szoktátok megoldani, ha nagyobb területet kell lefedni?
Picit kellene az alapokról is olvasni. A zigbee mesh hálózat, ebben a legtöbb áramforrásról üzemelő eszköz egyben repeater funkciót is ellát.Az ethernetes cuccra: valaki használ itt hasonlót, elégedett vele.
-
DIEGO15
őstag
válasz
LouiS22
üzenetére
Köszönöm, ezt azért megnéztem. Inkább a felhasználói véleményre lettem volna kíváncsi.
Nekem (lehet, hogy csak) nem egyértelmű, hogy ami "hivatalosan" ajánlott, az felhasználói oldalról is az. Plusz több ajánlott eszköz is van.Első körben egy s905x boxról vezérelnék. Ezen egy dietpi fut dockerben, és abban a HA.
Sajnos most nincs szabad USB aljzatom, ezért van, hogy elsősorban nem USB dongle beszerzése a cél.Az ajánlott eszközök közt van az SMLIGHT SLZB-06 is. Bár lényegesen drágább, de nem feltétel a szabad USB. Valamint látszólag könyebben skálázható, ha nagyobb területet kellene lefedni. A kereső nem dobott semmit erre a típusra.
Vélemény?USB dongle esetén, hogy szoktátok megoldani, ha nagyobb területet kell lefedni?
-
Olympia76
tag
válasz
Degeczi
üzenetére
Pl. a kazán előremenő alapjeleknél. Amennyiben nem aktív a fűtés, akkor értelemszerűen a kazán nem ad vissza számértéket (most az mindegy is, hogy "N/A"-t, "none"-t vagy "---" karaktersort ad vissza ilyenkor). Ugyanakkor az "Unknown" állapot sem helyes ennek az adott állapotnak a leírására. Persze be lehetne helyettesíteni 0-val, de az sem helyes. Nálad ez nem okoz gondot? Hogyan kellene ezt kezelni?
-
Degeczi
nagyúr
válasz
Olympia76
üzenetére
Ez nekem sem tiszta, hol zavaró. Alapvetően logikus, h ha nincsen számértéke egy numerikus szenzornak, az tényleg egy ismeretlen állapotot jelent.
(mondjuk február óta rengeteg integráció miatt volt warning a naplóban újraindításkor, h a "none" nem számérték, de azt csak az okozta, h a készítőjének egy másik függvény hívásával kell visszatöltenie a korábbi állapotot, ez azóta rendeződött is minden engem érintő témában) -
válasz
LouiS22
üzenetére
Nem a HA miatt vettem, de valóban az is kidobott idő volt.
HA-t a nagy tabletünkre felraktam, működik. Azt kellene megoldanom, hogy ha a "tablet" user jelentkezik be, akkor dashboard yaml-ban a wallpanel enabled true legyen. Majd hétvégén, éjjel... Nálam az ajtók-ablakok nyitás visszajelzésre lenne jó, nyáron ált. elindulunk és a kocsiból látjuk, h emeleti ablakok nyitva...
-
Olympia76
tag
HA 2023.3 MQTT Breaking Changes
The behavior for receiving values on sensors that expect numeric* values has changed.
A'None'value or a value rendered to'None'will set such a sensor to anunknownstate. Empty values on such sensors ('') are ignored and will not affect the state of the sensor.
Hát ennek nem örülök...
-
Kiskopika
senior tag
Az normális hogy zigbee2mqtt es sonoff zigbeedongel plus al a kapcsolásoknal van néha késés? Vagy ha egyszerre két eszközt kell kapcsolnia az egyik lemarad vagy meg se történik a kapcsolás. ZHA alatt nem volt ilyen. És nem mindig fordul elő 10 ből 9szer jó
-
LouiS22
veterán
válasz
ViZion
üzenetére
Nálam ezek az olcsó kínaival csodát akarok elérni "hobbiprojektek" azok, amik az időrabló és értelmetlen kategóriába esnek. A jóember (nem te, általánosságban!) annyi időt öl bele feleslegesen (mire rájön, hogy nem tudja megcsinálni), ami alatt jó eséllyel megtermelte volna egy tisztességes hardver árát. Plusz - de ez már tényleg tök személyes baromság: sosem rohangálnék egy falhoz nyomkodni egy tablet kijelzőjét és különösebb igényem arra sincs, hogy megnézzem távoztomban azt, hogy hány fok van (azt már láttam előtte a telefonomon. Riasztó meg nincs). Szóval jópofa, de számomra értéktelen látszatprojekt, nem tesz hozzá semmit a smart home-hoz, max haverok előtt lehet vele vakítani, hogy na ezt én csináltam.
-
válasz
LouiS22
üzenetére
Relative sokáig. Nekem van egy régi eStar7" kínai tablet, jelképes 1000 Ft-ért vettem, hogy próbálgassak rajta ezt-azt. Talán 7-es vagy 8-as van rajta, WV frissült, fully kiosk műxik rajta...
Viszont security upgradeket már nem kap.Sajnos amire anno 1 GB ram elég volt kis kompromisszummal, arra ma már a 3 is kevés.
Szal. a régi eszközök kuka. Ha mondjuk ESP32-vel lehetne a kijelzőt tovább éltetni, már boldog lennék. -
Most vettem 4000 Ft-ért egy levélnyi Active Energy gombelemet.
Van benne egy nagy rakás 2032-es, kevesebb 2016-os, LR44-es meg pár, számomra érdektelen méret.
Hacsak a 2023-eseket számolom, akkor 70 Ft-ra jött ki darabja.
És ezek egyáltalán nem rossz elemek. Másfél éve tettem be egy akkor két éves példányt egy 900 Ft-os Duracell-lel párhuzamosan egy-egy kültéri mőmérsékletszenzorba. A Mi Home szerint még mindkettő állapota "sufficient".
Te tehát sokkal több pénzért inkább három havonta töltögetsz pár órát, mint hogy száz forintos költségen kivennél egy új elemet a fiókből és betedd az eszközbe.
A tölthető gombelemek (akkuk) ráadásul nem tartósak (nálam a Lir2450-esek egy mérlegben anno 3-4 töltést bírtak ki, pedig nem engedtem őket nullára lemerülni, utána egyetlen CR2450 pontosan nyolcad áron másfélszer annyit bírt, mint az akkuváltozat összesen. És kis áramfelvételű eszközökbe egyébként sem javasolják az akkuk használatát.)
MaCS
-
radio11
tag
Ezeket a tableteket okosotthon vezérlőnek szánnátok?
-
LouiS22
veterán
Korábban már volt erről szó, ha beütöd a webview keresőszót, oda fog vezetni. De nagyon röviden: a webview olyan rendszeralkalmazás, ami folyamatosan frissül és ezt az apit hívja meg minden, a webet használó android app. A Google pedig általában megköveteli a legfrissebb WV használatát.
Egy GMS nélküli Android képtelen lesz frissíteni, a vadiúj app meg nem fogja tudni értelmezni. A kör bezárult.
Az még megoldás lenne, ha te magad tudnád az androidot frissíteni (de ki akar azzal órákat szopni, hogy forráskódból fordít magának). Viszont kötve hiszem, hogy a kínai dzsunka 16 márkájú tablet android kernel forráskódja publikusan hozzáférhető (még ha egyébként így is kellene legyen).
Új hozzászólás Aktív témák
- Xiaomi Mi Box androidos médialejátszó 4K és HDR támogatással
- VR topik
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Úgy állhat le a 16 GB-os GeForce RTX 5060 Ti gyártása, hogy közben nem áll le
- Két generációval korábbi GeForce gyártása indulhat újra
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Fotók, videók mobillal
- Víz- gáz- és fűtésszerelés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- További aktív témák...
- Nagyon szép, fehér Jura Impressa J5 automata kávéfőző profi cappuccino fejjel
- Vadonatúj, bontatlan iScooter i9Max elektromos roller, 1 év gari 35 km/h
- Új AKRACING CORE EX gamer szék
- Philips Lattego EP5345 Szervizelve I Megkímélt állapot I Tejes kancsó I Garancia I Beszámítás
- Xiaomi Electric Scooter 5 Max hosszú garancia + gyorstöltő, azonnal vihető
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

egy családnál ennek a kivitelezését elképzelni sem tudom. Pl a citrusfélék héját nem is rakjuk a komposztba, hanem megy a kukába, ha nem a kukába, akkor hova?

en mindig a honap utolso release-et teszem fel