- iPhone topik
- Mobil flották
- Google Pixel topik
- Fotók, videók mobillal
- Honor 400 Pro - gép a képben
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Külföldi SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Így lesz tégla a porszívódból - a Roidmi csődje
-
Mobilarena
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
LouiS22
veterán
válasz
(ex)Cat #59864 üzenetére
z2m alatt van paranccsor, z2m leírásban megtalálod. A másikra: powercalc. Energy dashboardon megjelenő eszközök tarifáját pedig helperrel, template-tel gyorsan be tudod állítani (kell hozzá kis matek, villanyszámladról tudsz puskázni ).
Én saját célra ezt használom:
- sensor:
- name: "Energiaár"
unique_id: energiar
unit_of_measurement: "Ft/kWh"
state: "{{ 70.104 if states('sensor.havi_szumma_fogyasztas')|float(0) > 210 else 36.208 }}"Majdnem forintra azonos azzal, ami aztán a számlán következő hónapban megjelenik. (Múlt hónapban 150 forint volt a különbség, de az kb valamelyik varázsnevű altétel a számlán
-
faki_
senior tag
válasz
(ex)Cat #59793 üzenetére
Az iPhono(ko)n, a Parancsokban készíthető automatizmus adott helyre érkezésre, ahol többek között megadható ~20 féle Home Assistant-hoz kapcsolódó művelet is. Ez gyorsabb és pontosabb, mint HA által figyelni az otthonlétet. Utóbbi akár több tízperces késésben is lehet. Vagyis amikor először kellett, nem jöttem rá, hogyan lehetne ezt csökkenteni, de most már látok olyan lehetőséget is a Parancsokban, hogy "Tartózkodási hely küldése" (iPhone-ról a HA-nak).
-
Cyberbeni
addikt
válasz
(ex)Cat #59793 üzenetére
Settings > People > People > név > Select the devices that belong to this person
És ha az itt kiválasztottak közül legalább az egyik otthon van, akkor a 'person.név' state is otthon van.Template szenzorral amúgy sok hasonló probléma megoldható: [link] (Csak akkor ugye binary_sensor lesz és nem device_tracker)
-
LouiS22
veterán
-
jézusom
addikt
válasz
(ex)Cat #53606 üzenetére
Én nagyanyámnak hikvision video kaputelefont raktam. Ez kábeles, de egy utp elég, vagy riasztó kábel is elég. Nem applikációs, de kis monitor van hozzá amin ki tudsz nézni bármikor, plusz egy külső analóg kamerát még rá tudsz kötni, azt meg másik gombbal tudod nézni. Kő egyszerű és jól működik. Ja és egy gombbal tudsz mágneszárat nyitni.
-
vkp
aktív tag
válasz
(ex)Cat #49076 üzenetére
Két dologról beszélünk
Az user/pass, az ahhoz kell, hogy bármilyen eszközzel próbálkozik, ne tudjon csatlakozni. Ha már csatlakozott, akkor jön a következő kérdéskör, hogy mihez férhet hozzá. Ismerősnél úgy volt megoldva, hogy adtak a gyereknek heti x óra kreditet, aztán ha elfogyott, akkor ígyjárás.
-
dbius
veterán
válasz
(ex)Cat #45564 üzenetére
Valami gáz van a notify szolgáltatás kapcsán, mert az utóbbi időben nálam is vannak vele gondok a telefonomra történő értesítés küldésével, amik automatizmusban vannak, pl.:
Bejárati ajtó nyitva: Error executing script. Error for call_service at pos 1: Device not connected to local push notifications
Nekem tegnap este ezen csak az segített google keresések alapján, hogy a telefonon a beállítások, mobilalkalmazás, szerver kiválasztás után az állandó kapcsolatot "mindig"-re állítottam.
Így azóta nem vesztette el a kapcsolatot a telefonnal és jönnek az értesítések a telefonra.
Viszont eddig ez nem volt bekapcsolva, valamint a profilon (alul felhasználó ikon) belül a kapcsolat automatikus bontása is be volt kapcsolva, ennek ellenére működtek az értesítések.
Pár hete már volt ezzel egy köröm, de akkor a telefonon lévő HA alkalmazás memóriából kilökésével és az alkalmazás újratöltésével ez látszólag megoldódott, tegnap kezdte megint.
Frissítés tegnap nem érkezett - legalábbis HAOS-ra -. Azt nem tudom, hogy a háttérben a mobilalkalmazás nem frissült-e, nem néztem.
-
LouiS22
veterán
válasz
(ex)Cat #45558 üzenetére
A leggyorsabb, ha rádugod a monitorod és egy billentyűzetet a HA-t futtató vasra. Egy parancssor lesz előtted, oda kell beírnod azt, amit írtam.
Vagy a másik lehetőség: telepíted az Advanced SSH & Web Terminal addont, és windows alatt a putty nevű alkalmazásból csatlakozol (kelleni fog a HA ip címe hozzá).
Az első talán kényelmesebb
De jó lenne egy log a mobil_app nincs betöltve hibaüzeneteivel, mert lehet, hogy itt más probléma van.
-
v.attis
őstag
válasz
(ex)Cat #44477 üzenetére
Nekem is van ilyen érzésem, de amit felvettem z2m-ben próba jelleggel ( egy Corui nyitásérzékelő és egy Corui hőmérő) azoknak jelzi az elemet rendesen. Kipróbáltam tölthetővel aminek a feszültsége alacsonyabb, mint egy alkáli elemnek és szépen jelzi a merülést is.
De alapból nem tartom rosszabbnak a ZHA-t. Mostmár kíváncsi lennék, hogy a Corui hőmérő miért fagyott be mint az állat ZHA-ban. -
ojb
tag
válasz
(ex)Cat #44039 üzenetére
A cikk végén az ~5.000Ft-os Easylot ZB-GW04 dongle coordinátor azért üt...
-
4D4M
senior tag
válasz
(ex)Cat #43861 üzenetére
Akkor mondhatjuk, hogy elég biztosan megugorja a lécet, amit mozgás- és/vagy jelenlétérzékelésben tudni kell.
Az egy kicsit kompromisszumos nekem már (így utólag), hogy vagy 5V-tal kell szenvedni a mennyezet környékén, ami még álmennyezet esetén sem mindig egyszerű, vagy 230V-ra kell akasztani egy kínai cuccot, ami nem a legjobb biztonságtechnikai elgondolás, ráadásul semmi IP védettség nincs.
Az EP1-nél szerintem full publikus a teljes design, de a gyártása nem valószínű, hogy olcsóbb lenne mindennel együtt (: -
4D4M
senior tag
válasz
(ex)Cat #43856 üzenetére
Nekem van 2db mennyezeti 230V-os ZB verzióból. Tesztelgettem csak egyelőre, nincs beépítve, de amit eddig mutatott az jobb volt mint amit egy PIR szenzor szokott tudni. A reakcióidő lehet talán kicsit kisebb, de a jelenlét sokkal jobb a technológiából következően. Asztalnál ülve egy pillanatra sem veszítette el, hogy ott vagyok. A fenymérés jelképes, mert ha nincs rajta a burkolat akkor a szenzor 1000 lm-t is mér, viszont burkolattal a kis furat miatt 100-200 max. Valószínűleg fel kell bővíteni a furatot, akkor használhatóbb lesz.
Amúgy szerintem ez lenne most az ultimate best buy, de képtelen voltam egyet is szerezni, olyan gyorsan kifogy a készlet.
-
BlackJack21
tag
válasz
(ex)Cat #43571 üzenetére
Tegnap elég sok időt rászántam erre, de a HA alá a képet nekem sem sikerült még előhozni. Ami az öncopatás felsőfoka az az, hogy minden leírás a HA add-onból építkezik, így én a kis dockeres lomommal meg vakarózhatok, hogy valami működjön. Az integráció megy látom az entitások állapotát, a rtsp stream elő lett állítva, egy VLC-n keresztül a notebookon látom is.
A HA alatt is történik valami, de valamilyen dekódolási probléma lehet, mert a többi kamerám is behal a stream indítása után.
Amúgy nekem elég lenne egy snapshot is, erre már láttam megoldásokat, de nem tudom, hogy hol
Ez a megoldás szerintem jobban kíméli az akkut, így talán kijöhet a fél éves üzemidő. Mondjuk még be kell állítani rendesen, mert most minden biciklist, járókelőt "leszed"
Hogy legyen egy kis sikerélményem is feltettem egy Hikvision dómkamerát is, azt kb 10 perc alatt beállítottam. -
Steady74
addikt
-
ojb
tag
válasz
(ex)Cat #43003 üzenetére
"Elvileg a relé és a zár is AC-s, szóval nem kellene neki DC konverter"
A linkelt ZB relé 5V DC vagy 5 - 32V DC tápfeszültséget kíván a működéséhez,
A zár pedig ezek szerint 12V AC feszültséget.
A leírtak alapján ezeket az eszközöket szeretnéd 24V AC -ről üzemeltetni átalakítás ill. konverzió nélkül?
Vagy én értek valamit félre
A ZB relay panel nem biztos, hogy megörülne a 24V AC tápfeszültségnek és a zár sem szeretné a 12V AC helyett a 24V AC-t! -
ojb
tag
válasz
(ex)Cat #42993 üzenetére
"...Sonoff Dongle E kezeli. (De lehet ma már Skyconnect-et vennék, mert az talán hosszabb távon jobb lesz majd..."
Mindkettő eszközben a Silicon Labs EFR32MG21 chip található...
Jó eséllyel a SonOff is tudja (tudni fogja) mindazt, amit a SkyConnect.
Természetesen a szükséges fw csere után. -
-mugen-
tag
válasz
(ex)Cat #42995 üzenetére
"Ha csak zigbee-t akarsz akkor mindegy"
Ezt kifejtenéd,valamelyik tud még valamit?
Lenne értelme ha zigbee-n kívül mondjuk z-wawe meg rádiós eszközöket is használnék?Egy NAS is eltudná látni a feladatot ha abba dugom be?
Nem akarok mindenre külön eszközt ha nem muszáj.NAS amúgy is tervben van, akkor inkább vennék abból drágábbat.
Ha belemennék a wifis eszközökbe mennyivel egyszerűbb dolgom lenne... -
ojb
tag
válasz
(ex)Cat #42988 üzenetére
"Ugyanerről szeretném vezérelni majd a kapunyitást is."
Amennyiben a jelzett eszközöket szeretnéd működtetni a 24V-os trafóról szükséged lesz még egyenirányításra ill egy DC/DC konverterre is, ami a trafó egyenirányított ~ 34 - 40V-os feszültségéből DC 12V-ot állít elő a ZB jelfogó és az elektromos zár számára. (Feltéve, hogy a zár valóban 12V DC típusú) -
Degeczi
nagyúr
válasz
(ex)Cat #42891 üzenetére
Pont neked itt a megoldás: a 2023.4-ben már lehet makrókat definiálni scriptekhez!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
(ex)Cat #42891 üzenetére
Tudsz paraméterrel meghívni scriptet és ott lekezelni, de mondjuk szerintem ahol már ez fölmerül, ott valszeg érdemes vmi áttekinthetőbb rendszerben készíteni az automatizálásokat, mint pl. az Appdamon.
A yaml scriptek egyszerű "ha ez, akkor az" esetekre ideálisak, ha bonyolódik ciklusokkal, más scriptek meghívásával, összetett feltételekkel (or-and vegyesen) ott hamar áttekinthetetlenné válik. -
Degeczi
nagyúr
válasz
(ex)Cat #42886 üzenetére
Persze, a mögöttes Jinja (ill. maga a Python, amit használ) csak az angol neveket ismeri, ebben nincs interface a HA saját fordításaihoz.
De egyszerűen meg tudod oldani, ha létrehozol egy hónapokat tartalmazó tömböt, és onnan az aktuális hónapnak megfelelő indexű elemet veszed ki, vagy a nullás indexet elhasználva:
{{ ["","Január","Február","Március","Április"][as_timestamp(now()) | timestamp_custom('%m') | int] }}
vagy levonva egyet belőle:{{ ["Január","Február","Március","Április"][as_timestamp(now()) | timestamp_custom('%m') | int -1] }}
-
LouiS22
veterán
válasz
(ex)Cat #42883 üzenetére
Sorrendet cserélsz a változóknál
(ha teljesen szabályosan akarod, akkor a ., is "kell")
{{ now().timestamp() | timestamp_custom('%B %d., %a') }}
A Developer Tools fülön a Template szerkesztőben tudod nézni, hogy mi az output, hasznos funkció, mert látod egyből, hogy mi a kimenet és azt is, ha valami nem stimmel.
-
Rosep
senior tag
válasz
(ex)Cat #42759 üzenetére
Ezt vettem: https://www.farnell.com/datasheets/3195902.pdf
De még nem raktam fel, szeretném látni a különbséget. -
ViZion
félisten
válasz
(ex)Cat #42727 üzenetére
Háát, nekem Tuya cuccaim voltak eleinte, pont azért, mert elkezdtem olvasgatni, h mit és merre. Smart Life app szuper, nincs vele gond. Tuya integráció is OK, egyelőre csak csatolgattam pár dolgot, amire volt időm.
HA előtt csak Smart Life-ban állítottam be dolgokat, a viszonylag egyszerű logikájú kapcsolásokat is szépen vezérli. Shelly már másik szint, jóval több szolgáltatással, kicsit magasabb áron. Az applikációjuk szuper, rengeteg adat, letölthető is, átlag usernek nem kell több. HA-ba azt is pikk-pakk be lehetett pakolni.
Azt nem tudom, h hol olvastál annyi szívást Tuya-ról, a HA kapcsán vagy egyéb viszonylatban... Az biztos, h a gyártók sokasága nyilván minőségi szórást is jelent, ami pl. Shelly-nél már nincs. -
válasz
(ex)Cat #42724 üzenetére
Arról van valakinek tapasztalata, hogy a biztosítók a lakásbiztosításhoz 2 biztonsági zárat írnak elő a bejárati ajtóra. Ha elektromos zárra cserélem akkor csak az egyiket cserélném.
Lehet abból gondom, hogy csak az egyiket zárjuk (egy esetleges biztosítási káresemény esetén)?
#42721 ViZion : Most megnéztem, az enyém 1GB RAM-ot használ éppen és 2 magot kvm-ben. A 2GB határeset. -
ojb
tag
válasz
(ex)Cat #42727 üzenetére
A hozzászólásom első része az újjlenyomat olvasós Access Control-okra vonatkozott. (amikről az elmúlt egy-két napban volt szó)
Csak arra szerettem volna utalni, hogy nem fontos WiFi vagy ZB kiegészítést alkalmazni a HA integráláshoz, amikor van olyan eszköz, ami tartalmazza eleve és nem is jelentősen drágább.
A Neked címzett részben a "Dry contact" a lényeg, hogy az elektromos zár 12 (24) Voltos feszültségéhez illeszteni lehessen a jelfogót. -
Degeczi
nagyúr
válasz
(ex)Cat #42639 üzenetére
Hacsak nem specifikálod másként, a feltételek egymással mindig "and" kapcsolatban vannak, ezért nem kell külön megadni azt, mert csak akkor fog teljesülni (és lefutni az automatizálás) ha mindegyik feltétel igaz.
"condition: and" nélkül, egymás után fölsorolt feltételek esetén is. -
-
fo_di
őstag
válasz
(ex)Cat #42388 üzenetére
én a garbage collection hacs integrációt használom, lehet hozzá kártyát is tenni, és emlékeztetőt küldetni magadnak
ami most eszembe jutott, hogy használható lehet:- kamerát a kukatárolóra vagy a kirakandó helyre tenni és figyelni a kuka ottlétét/hiányát? valószínűleg nem nagy erőfeszítés egy kukára betanítani, ami egész héten ott áll
- kültéri ble tag rögzítése a kukára (praktikusan ott, ahol nem törik le róla ürítés közben), és egy stratégiailag elhelyezett detektorral a kukatárolóban még veszi a jelét, az utcán már nem
- ultrahangos távolságmérő vagy infrakapu a kukatárolóban
- tömegmérős kukaplatform építése (egy load cell érzékeli, hogy rajta van-e a kuka)
- vibrációszenzor a kukára és ha nem mozgott/dőlt a kuka adott időben, akkor nem vitted ki
- megbuherált ajtószenzor (a kukára egy nagyobb mágnes, a reed pedig a kuka helye alá)
- nfc tag a kukára, amit le kell húznod, amikor kiviszed, különben cseszeget a rendszer, hogy nem vitted ki (vagy ugyanez nyomógombbal)ezeket a garbage collection integrációval is össze lehet pároztatni, hogy kukanaphoz kösse a változás figyelését
-
Speederer
senior tag
válasz
(ex)Cat #42236 üzenetére
Nem vagyok profi a témában, de valami ilyesmi lehet:
Vegyük először csak a Shelly-t és a 0-ra és L-re kötött 1-1 vezetéket. Ebben az esetben egy a Shelly-ben lévő relé zárja neked a kettő közötti áramkört amit szoftveresen irányíthatsz.
Ehhez jön még annyi, hogy a 2 kapcsolód végülis 1-1 digitális bemenet lesz. Írja is, hogy az éleket (Edge) "figyeli", vagyis minden változást érzékelni fog, ha felkapcsolod vagy ha lekapcsolod azt is.
És hogy ezt honnan tudja? Gondolom úgy, hogy a 0-ba menőhöz képest hogy változik az SW1-be és SW2-be kötött vezetéken a feszültség. -
válasz
(ex)Cat #42219 üzenetére
Eddig nem találtam megoldást a problémád(nk)ra.
Ha úgy van szerelve mint nálam, akkor az egyik váltókapcsolónál jön be a fázis a másiknál megy el a lámpához a kapcsolt szál és van a 2 vezeték a kapcsolók között. Ha megnézed a linked alján lévő rajzokat egyik sem jön ki. -
sambenez
addikt
-
Cr00py
senior tag
válasz
(ex)Cat #41988 üzenetére
Én ezeket egy egyszerű nfc taggel oldottam meg ios shortcut alatt. Az egyetlen hátránya, hogy kell hozzá egy telefon, amivel kvázi "beolvasod" a taget.
A másik - egyszerűbb - megoldás esetleg egy smart button ( aqara-t használok sok helyen, bár van jó pár flick is.). A legtöbb ilyen gombnál van lehetőség 1 nyomásra, dupla katt-ra is különböző folyamatokat rendelni, vagy akár másra is. Ha többen vagytok, akkor lehet választani. Ezen a yt csatornán van jó pár hasonló cucc, hátha segít. Az alábbi videó is eléggé informatív. -
Olympia76
tag
válasz
(ex)Cat #42068 üzenetére
Tudod én kérek elnézést, hogy kérdésedre vettem a fáradságot és megosztottam Veled a tapasztalatot, amit valós körülmények között kipróbálva szereztem/ szerzem folyamatosan.
Több tényszerű objektív okkal is alátámasztva leírtam Neked, hogy miért nem működik ez valós, életszerű körülmények között, míg laboratóriumi, Youtube-ra készület körülmények között miért tűnhet úgy, hogy J.A.R.V.I.S már köztünk él. Nem beszélve a FB-on feszítésről...
Nem kéne nekiállni légből kapott módon hivatkozni mindenféle azonosítatlan forrásokra csak azért, mert nem azt hallottad amit hallani akartál, vagy mert mást olvastál PR cikkekben vagy videókban...
Miért nem azzal jössz vagy érvelsz, hogy "nincs igazad, azért mert...", itt egy videó ami megcáfol Téged.... ehelyett jön az "olvasgattam róla", a "FB-on az hírlik", "nekem azt ajánlották", stb... stb...
-
kis.zsolt
aktív tag
válasz
(ex)Cat #41988 üzenetére
Szia!
Nálam Domoticz van, és sok-sok éve a telefon MAC/IP címeket figyeli a rendszer (ping). Az alapján tudja, ki jött haza/ ki van otthon. Ez gyönyörűen működik is, soha nem volt vele baj, sok automatizmusom épül rá.
Más tészta az, hogy személyt ismerj fel házon belül adott helységben. Ez sok-sok hardveres, és anyagi erőforrást, plusz agyalást igényel, mint amennyi pozitív hozadéka van - szerintem, bár kétségtelen, hogy roppant J.A.R.V.I.S fílingje van.Első ötletem egy okos-hangszóró lenne (Alexa, Google Assistant, stb), és elmondod neki (sajnos csak angolul), milyen rutint indítson el, ha beérsz a konyhába, vagy szobába...
Ha ez nem járható út, akkor van egy másik véglet: csinálsz valamilyen nyomógombot (Zigbee, wifi, bluetooth, NFC, sima kapcsoló/nyomógomb kontaktus) egy pöpec kis dobozba, és az indítja a rutint. Mondjuk ha 4-en vagytok a családban, akkor mindenkinek egy-egy gombja van. Mint az emeletválasztó gomb a liftben. Fapados, de nem ördögtől való.PIR mozgásérzékelőkkel kapcsolatban: van kutyám (Bassethound nőstény, 27 kilós) és macskám is, de egyikre sem indul be a 8 mozgásérzékelő közül egy sem. Sőt, a belibbenő függönyre sem. DSC LC100-as PIR érzékelők maradtak a régi DSC riasztó nyugdíjazása után felszerelve, ezekben van kisállatvédelem, így egy jumpert átpakolva, kevésbé lesz érzékeny a szerkezet. Szerintem a legtöbb PIR érzékelőben szabályozható az érzékenység - de lehet, hogy tévedek. Mindenesetre ezek a PIR érzékelők nálam egy ESP32-re csatlakoznak, és szobánkénti jelenlét érzékelés a feladatuk.
Az utolsó bekezdésedre a javaslatom egyébként az okostükör, melyet DIY módon is elkészíthetsz. Ezt felakasztod az előszobába, és mindenki le tudja csekkolni a saját magára vonatkozó napi teendőket. Ezt elsőként egy kedves ismerősömnél láttam, és akkor még számomra is új volt. Ugyanakkor pont ezt a célt szolgálta, mint amire most neked szükséged van. Tudom, ez nem annyira felturbózott, de mire lehet majd normális arcfelismerős kamerákat kapni, és korrekt módon okos rendszerekbe integrálni, addig áthidaló megoldásnak én a tükrös megoldást választanám.
-
Olympia76
tag
válasz
(ex)Cat #42057 üzenetére
Szerintem Te nem olvastad el amit írtam vagy nem tudtad értelmezni.
...de biztosan a FB csoportban megoldják Frigate + Deepstack combóval (itt is csúsztatás, mert Double Take nélkül ez a kettő ugye nem működik együtt), hogy fejtetőről (talán a hajhagymák állásából), meg messziről, néhány pixel-es, a mozgás miatt elmosódott félprofil arcképről, még félhomályban és sötétben is név kerüljön az arc mellé. Ja, hogy elég komoly vas kell alá, lehet, hogy nekem ezért nem ment ez jól, mert kis teljesítménnyel próbáltam mindezt.... Jézusom....
Hajrá a FB csoportnak!
-
Degeczi
nagyúr
válasz
(ex)Cat #42061 üzenetére
Persze. A mobilalkalmazásban tudod fölvenni ezeket a címkéket és HA alatt triggerként használhatóak.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
(ex)Cat #42057 üzenetére
Ha lehet fizetni a telefonoddal, akkor persze, bárhova fölragaszthatsz NFC címkéket, azokat képes érzékelni és átadni HA felé.
-
kenand
veterán
válasz
(ex)Cat #42014 üzenetére
Github regisztáció meg volt?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Ikea Eilif Paraván - Asztali elválasztó
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte AB350 R5 2400G 8GB DDR4 240GB SSD 500GB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA 350W
- Samsung Galaxy A04 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 55C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest