Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• estikornel

tag

Sziasztok

Pár napja frissítettem a gépemen processzort és alaplapot. Az új alaplap AM4 foglalatában pasztát találtam így vettem izopropil alkoholt, hogy kitisztítsam mert a bontatlan és új processzort nem akartam beletenni. Miután több körben áttisztítottam óvatosan puha fogkefével és alaposan kiszárítottam hajszárító hideglevegő funkció + sűrített levegővel összeszereltem és első indításra elindult. Gyors windows 11 újratelepítés, látszólag minden működött de másnap dxdiag-ban észrevettem, hogy csak 8gb ramot ír a beszerelt 16 helyett.
    Balról a második és a legutolsó slotban voltak ekkor. Addig variáltam a ram pozíciókkal, míg leszűrtem hogy a jobb oldali két slot nem működik, mert ha ott akár egy ram is van nem jutok el a bootképernyőig és pirosan világít a jelző led.
    Jelenleg a bal oldali foglalatokat tudom használni, de így a dual channel nem működik plusz nem kishibásként vettem az alaplapot így nem tudom mi nem jó.

Teljes konfig jelenleg, a régi szerintem nem releváns:
    Gigabyte Aorus B450 Elite v1
    Ryzen 5 5600x gyári hűtővel
    Crucial Ballistix 2*8gb BL2K8G30C15U4B (rajta van a támogatott listán)
    Coolermaster G450M táp
    Asus Strix 1060 6gb
    Samsung hd103sj
    Samsung 850 evo 120g

Amit próbáltam: Bios frissítés, ram slotok kitisztítása.
    Olvastam, hogy cpu érintkezés is okozhat hibás slotot. Lehetséges hogy nem sikerült eléggé kitisztítani?

Képek
    [Alaplap sheet] 3 és 1 slot nem jó, 4 és 2 igen.
    [kép] [kép] [kép] pasztás foglalat
    [AIDA64] aida64 memtest
    [CPUZ] dual channel szürke
    [Windows] Windowsos képen 3000mhz

Új hozzászólás Aktív témák