- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- LG V30 - vezércsel
- Fotók, videók mobillal
- One mobilszolgáltatások
- 200 megapixeles zoomkamerát sem kap az S26 Ultra?
- Redmi Note 8 és 8T
- iPhone topik
- Nem növel telepméretet a Galaxy S26 Ultra
- Két Redmi Note 14 Pro és egy Pro+ futott be
- Brutál akkuval érkeztek az Ulefone X16 modellek
Új hozzászólás Aktív témák
-
faki_
senior tag
-
Colonel993
senior tag
válasz
sasa134 #10429 üzenetére
"?"
Úgy tűnik számodra túl bonyolultan fogalmaztam...
Még ki sem köpték... kezében nem volt egyikünknek és mellé jól láthatóan egy változó fényerejű alul húzott, felül vágott turista zoom... aminek a vége a totál átlagos 5.6- on végez (ha legalább 4.5 lenne
)
Plusz most jön a 18-135 ajnározása...
Én személy szerint aki tudom milyen és szeretem a jó képminőséget öklömnyi CA és életlenség nélkül; inkább fényerős Fixekkel helyettesítem a végeken lévő "hiányt"... nem egy "kompromisszumokhoz képest egész jó képe van" -objektívvel...
De ez mindegy, én tudok 2-3 üveget magammal vinni, 1-2 vázzal egyetemben.Következő dolog, hogy a Ricoh kezében van a Pentax és ez egy általuk debütált üveg... : S
Inkább ne legyen igazam és szülessen új spanyol viasz, de erre a valószínűség kb annyi mint, hogy én ebben az életemben zenekar gitáros legyek. -
válasz
sasa134 #10292 üzenetére
Pl csökkentik az expoziciós időtartományt, vagy eltünik a "B" idő - max 30 másodperc.
Illetve a jobb Pentaxokon meglévő 24-órás programozható expozició nem lesz.
De majd meglátjuk. Valóban sokat nem tudunk. Reménykedek benne, hogy jó lesz... ez persze szóló gép. a beépített wifi jó lenne, mint ahogy a csamcsungoknál ez megvan. -
andris1602
aktív tag
válasz
sasa134 #10233 üzenetére
Elvileg pont úgy ültem be a virág elé, hogy még kicsit lehetett volna közelebbre is fókuszálni, szóval akkor csak azt lesz, hogy állvány fog kelleni. Le volt támasztva a térdemre a gép. Az tévesztett meg, hogy számomra nem bemozdultnak tűnik, hanem életlennek, de akkor holnap nappal megpróbálom újra.
Köszi mindenkinek
szerk: egyébként ekv 300mm volt, ahhoz akkor 1/300 záridő kell? számít valamit a stabi?
-
-
Novics
senior tag
válasz
sasa134 #10159 üzenetére
67 miliset.
Nekem Kenko van, ami Hoya csak más néven. Na, csak megtaláltam a levelek között. Az Ebay nem listázza ki a megvásárolt cuccokat?
Olcsóval nem érdemes kísérletezni, mert elszúrhatja a képet. -
válasz
sasa134 #10146 üzenetére
Hasonló gondolatok foglalkoztatnak engem is. Csak m4/3-ban gondolkodsz?
Használtam néhány napig egy OM-D E-M5-öt. A képeivel nem volt gondom, de a gombjai olyanok voltak, mintha rágógumit nyomogatnék a pad alatt. A menüje is frusztrált egy kicsit, ennyi beállítás még egy nagyobb Nikonban sincs.
A K5-öt én is elégnek érzem egyébként, szeretem nagyon. Viszont meglepődnék, ha a Pentax dobbantana valami értelmes rendszert MILC vonalon. -
válasz
sasa134 #10133 üzenetére
Természetesen, de azért a technika folyamatosan fejlődik és az érzékenység sem minden. APS-C ide vagy oda, a K200D-vel nem igen tudtam vitézkedni az érzékenységgel. Viszont ha nem pixelkukkolsz, hanem fotózol, és az emlékeket családdal, barátokkal nézegetitek fHD tévén, monitoron összenyomorgatva, akkor a nézők 90%-nak nem fog feltűnni kb. ISO1600-ig, de 800-ig biztosan. Főleg, ha jó a kompozíció, a téma, jó az expó, a színek, a WB, akkor egy kis maszatolás nem feltűnő. Nyilván, ha a PH fórum lenne a család, akkor ez másképp alakulna.
-
Novics
senior tag
válasz
sasa134 #10114 üzenetére
Zsákot levenni, felvenni egy kép erejéig... hát az nem jó móka!
Plusz sokszor, ha az ember keskeny párkányon megy, vagy éppen mászik fel, akkor nem is kivitelezhető. De ilyen szitukban engem a halálfélelem kerülgetett, amikor belenéztem a kukucskába, és elvesztettem a talajt. (D60.on nem volt liveview.) Meg tényleg nem mindegy, hogy mennyi idő alatt készül el egy kép. (Kivesz, komponál, kattint, elrak.) Általában megvannak a napi távok, és valamiért ezekbe soha nem kalkulálják bele a fényképezést. Ezért szoktam én lenni a legutolsó.
(#10119) szilu7
+1 Én csak azért nem mertem ezt ajánlani, mert nem tudom mennyire strapabíróak ezek. Ha nem érdekli különösebben a fotózás, "csak" jó képeket akar lőni, akkor egy csúcskompakt a legjobb - amennyiben azok nem kényesek. -
tbs
addikt
válasz
sasa134 #9805 üzenetére
+1 nagyon.
Nálam pl. az 50-200 mégmindig megvan, sokáig szerettem vólna egy 60-250-et, oszt alig használok 50mm fölött bármit is.
szerk.: hcs57, ekkora fotosopgyűjteményt...
Akármileen obival el lehetne ezeket sütni. Az igazi kérdés az, hogy a fél életed a javítással töltöd, vagy elfogadod a korlátait. (Amúgy - ha érdekel - a K5IIs-en még mindig a vele jött 18-135 lakik, próbálom megszokni, második obinak jobbnak tűnik mint az 50-200.
(Produkciós állapotban 2 vázzal dolgozom: 16-50 és szúrni "messziről" 50-200. 100képenként ~5 van 50 fölött...)) Hurrhurr..!
-
Colonel993
senior tag
válasz
sasa134 #9805 üzenetére
Illetve még azt sem hátrány megtanulni, hogy a "Mindenre jó" dolgok... semmire se jók...
Az ilyen bazinagy átfogású objektívek nagyon sok kompromisszummal járnak (fényveszteség, sok CA, torzítások, Életlenség, nagyobb élmenti nyalás, általában gagyik, stb...).
Persze nem azt mondom, hogy CSAK FIXEID legyenek, de ezek a 18-200mm meg társai nem véletlen vannak...
Kényelmes turista zúmok, amik egyben tudnak sok gyútávot, elmegy kategóriás képminőségben.Van egy amolyan kényelmes tartomány amit beletudnak préselni egy obiba, utána már csak kompromisszumok (avagy lencse technológia és persze méret növelés árán amit meg kell fizetni, de ez is szűk határos) árán.
Az biztos, hogy a kolléga is befog szerezni egy Néptele 70-300-as Tamron/Sigma -t, 50mm-es fényerőset, és persze a kited kiszórása után valamit ami közelebb áll a szívedhez (én pl helios 44-2, 44M-4, meg egy 135mm 2.8, 28-105mm).
Tehát ezekkel bátran tessék szemezgetni most is, nagyon nem lehet mellényúlni a használt piacon.. ha nem jön be akkor ugyan ennyiért eladod kategória. -
Cassidey
senior tag
válasz
sasa134 #9684 üzenetére
Nincs most türelmem végigolvasni, de azt hiszem a Double Glass-al használja, az a legolcsóbb konstrukció amivel árulják.
Meg lehet venni külön is, de érdemes a választottal együtt, jobban jön ki.
Van galéria, kukk meg a képeket, hogy jobban lásd melyik mit csinál. Nekem például a DG hatása nem tetszik, de a Sweet35 és az Edge 80 nagyon-nagyon.. Az Edge 80 rajta is van a kívánságlistámon, de másra kell a pénz.
-
Cassidey
senior tag
válasz
sasa134 #9678 üzenetére
Nem.
Sokféle Lensbaby van, amire te gondolsz az a "klasszikus". A legtöbb Lensbaby optikának más a képe és a gyújtótávolsága, itt kezdődik a dolog, érdemes nézegetni, melyik tetszik. A Spark a "belépő" Lensbaby, 5,6-os rekesszel, ezt nem tudod cserélgetni. Tekerheted egyenesen a vázra, de műanyagabb, és ezt a legnehezebb kezelni.
Egyébként a többi két részből áll: a Composer Pro, ezen van a bajonett, a golyó (ami olyan mint az állványfejeken a gömbfej). Ebbe jön maga az optika: a Double Glass az, amiben cserélgetheted a rekeszlemezeket attól függően, hogy milyen rekeszt szeretnél. Ez 50mm-es egyébként.
Van a Sweet 35, nekem ez van, ez nem rekesz cserélgetős, pontosan úgy működik, mint egy manuális objektív. Ez 35mm.
Edge 80 szintén, ez 80mm, de nem kör alakú a fókusztartomány, hanem egy sáv. Ha egyenesben tartod az egészet, akkor normál objektívként viselkedik, ha döntöd a "golyóval" akkor tilt-shift jellegű hatása van.
És léteznek még kreatív lencsék, a Soft optic egészen éteri fényt csinál, a halszem az halszem
, a Plastic pedig a toy camerák feelingjét szimulálja. Ezek az egyszerűbbek is lemezesek, de csak a Composer Pro-val tudod őket feltenni.
Tehát lényegében a Sweet 35 és az Edge 80 ahol nem kell ezzel szórakozni.
Fényt mérni tud a váz, annyit kell figyelembe venni, hogy ha nagyon elmozgatod az optikát, például a kép alsó sarkára teszed az éles tartományt, nem esik úgy a fény a szenzorra, mintha egyenesen engedné be, ezért kicsit csal a fénymérő, korrigálni kell.
Ha az embernek több optikája van, akkor is elég egy Composer Pro, ki lehet cserélni az épp aktuálisra az optikát benne.
-
válasz
sasa134 #9668 üzenetére
Szása! Azért írtam, hogy vegyék komolyan!
Nem nagyon van baj a gépekkel, de az, hogy "így lerázzák" azt valahogy nem csípem. Vállrándítás és ennyi? Ez jár? Ennyit kaphatunk csak?
Valahogy nem nagyon bírom az ilyent. Ha másként nem megy, akkor ki kell kényszeríteni. A mai vásárló, felhasználónak és közösségi embernek is megvan a lehetősége arra, hogy hangot adjon a csalódásának.
Én sem hagynám!
-
Colonel993
senior tag
válasz
sasa134 #9645 üzenetére
Ultrahang motoros kellene, ezt is leírtam korábban...
Ebből a Sigma teljesíti ezt, emezt is leírtam korábban...
És a Sigma pont az, amit nemigen találni Pentaxra... (persze attól még tuti van valahol...) dettó leírtam korábban.
(amm a 80-200 -as Pentax nem csak öreg, de még unikum is... mégannyira se találok mint sigma HSM II-t)Szerintem inkább kötözködni szeretnél mint segíteni.
-
Colonel993
senior tag
válasz
sasa134 #9635 üzenetére
Bizony a konkurenciának is jó a képe.
Sigma 70-200mm 1:2.8 EX DG Apo Macro HSM II féle obi már tágon is egész szép de persze a széleken lágy.
A pentax 60-250-esét nézegettem még, de nemigazán jön át... illetve azt látom... hogy mindegyik obit így is úgy is tovább kell rekeszelni, hogy borotva éles legyen.Másik tényező, ha épp felcsattintanék egy telekonvertert, akkor legyen honnan tartalékolni azt a fényerőt és ne instant F8-ról induljak amit tovább kellene rekeszelni.
-
Novics
senior tag
válasz
sasa134 #9020 üzenetére
Van előtte 3 16-45-ös is, igaz csak az elsővel van fixre lebeszélve, a többiek mondtam, hogy hirdessék csak, mert bízok benne, hogy az első jó lesz.
Pénteken nézem meg.
Van a 16-45-nek valami jellegzetes hibája, amire érdemes figyelni? (Mint mondjuk a Sigmák össze-vissza fókusza.) Már nagyon rá vagyok pörögve. -
Novics
senior tag
válasz
sasa134 #8790 üzenetére
Én is egy 16-45-re ácsingózok.
Meg egy 50-es fixre.
Mondjuk manuális obi témából rám férne a képzés.Az addig okés, hogy minden Pentax obi felmegy a vázra, de milyen más bajonett jó még hozzá? Az M42-höz adapter kell, ha jól láttam. És milyen betűket érdemes nézni, hogy azért ne teljesen manuál legyen az üveg? Autófókusz az kilőve, az alap, de - és most lehet bődületes marhaságot kérdezek - lehet olyan, hogy a záridőhöz állítja a blendét? Vagy ezek a manuális lencséknél max fénymérésem lesz, semmi más?
-
repvez
addikt
válasz
sasa134 #8387 üzenetére
hát most van egy 300asom,azt még nem sikerült "éles" helyzetben tesztelni mivel a legtöbb esemény nyáron van amire használom igy arra még várni kell kicsit,de az 55-200 az sokszor kevésnek bizonyult és nem tudom hogy a 300az hozzá képest menyivel fogja közelebb hozni a témát.
Mert általában repülönapoknál használnám és a gépek nem jönnek közel és igy a kép elég nagy része megy veszendőbe amin csak a kék háttér van és a közepén egy kis gép és a részletek eléggé elmosodottak a repülőgépen ha teljes croppal kivágom a lényeges részt a képből.Néha elgondolkodtam a tukrős obikon is amik 600 és 800mm-esek is lehetnek 60-70k környékén igaz hogy F8as vagy jobb esetben F5,6 fényerővel,de mivel nyáron erős napfény mellett zajlanak az események igy az nem olyan nagy hátrány a nagyobb gond a fix gyujtótávval lenne,mert olyan gyorsan nem tudom a poziciomat változtatni ha esetleg közel lenne akkor is beleférjen a képre. Igy a zoomolhatoság az eléggé indokolt.
szóval valami ilyen max 500ig terjedő zoomos obit keresek olcsó alternativában.Esetleg egy 2x-ező objektiv a mostaniak közé? csak ott meg a fényerő bánná és vele eggyütt a gyors zársebbesség igy nagy lenne az esélye a bemozdulásnak . -
fi:zi'k
nagyúr
válasz
sasa134 #7895 üzenetére
Ja, csak balf@sz voltam.
Illetve az állványom nem erre a terhelésre van kitalálva. A nagy zoommal és a vakuval majd 3 kiló.
Még jönni fog egy DA 35, Sigma 50, és egy FA 77 LTD. Gondolkoztam az FA 31-en is, de még használtan is bitang drága ($1000-$1100).(#7896) szilu7
Semmi akadálya, majd jössz új AD-kat is hallgatni. -
lungfefe
csendes tag
válasz
sasa134 #7871 üzenetére
Köszönöm a válaszokat, nagyon sokat segített, + neki álltam olvasni az egész topikot.
Tehát Pentaxot használni valami olyasmi mint Alfázni a Fócvagenek helyett.
Sok évig Alfám volt, aztán jött a gyerek és praktikusabbra kellett cserélni, de imádtam
A k30 egy obi-val van és már a 180 pénz is necces (Media Markt-ban a d5100-et láttam 161900 ért 18-105 lencsével,de nem jó a fogása sem meg.....) mer nem lesz mire fotózni ugyanis kártya is kell bele, valamiben hurcolászni is kéne(nem vihetem a dobozában).Így már + 10 kb.
Milyen a fogása ezeknek a gépeknek, mer a nikon nem nagyon állt a kezemre mikor fogdostam?Tehát: Kép stabilizátor a vázban, AF motor vázban(ami bizonyos obikkal műkszik is) ha jól olvasom.
Szerintem várok még a K500 tesztekre, vagy hogy óccsósítsák a k30-at. Nem sürgös ha már ezt a pár évet kibírtam....
-
BiriBum
őstag
válasz
sasa134 #7871 üzenetére
+1
A K30 és a K50 gyakorlatilag csak a váz formájában különbözik.
Azok a szolgáltatások, amelyek belépő szinten benne vannak ezekben a vázakban, a Canon/Nikon esetén csak 2 kategóriával feljebb találhatók meg. Gondoljunk csak a pentaprizmás keresőre és a 2 vezérlőtárcsára. -
_csocso_
senior tag
válasz
sasa134 #7769 üzenetére
Biztos nem rossz, de saját márkában is nézhetsz, legalább olyan szép, és valsz jó is, ára sem az eget veri.
-
Mikisys
őstag
válasz
sasa134 #7635 üzenetére
Nagy előny a nagyobb átfogású objektív, mert nem kell gyakran cserélni, ezáltal kevésbé koszolódik a gép belseje és kevésbé valószínű, hogy leejtjük valamelyik objektívet. Ráadásul tuti akkor kellene objektívet cserélni, amikor valami más is közbejön, vagyis kész katasztrófa a dolog.
Igen egy fix objektív azért jobb, de drágább is, kérdés, hogy mekkora lenne a kihasználtsága és akkor megéri-e megvenni?Üdv!
-
Mikisys
őstag
válasz
sasa134 #7631 üzenetére
Nem igazán lényeges a nagyobb fényerejű objektív.
Ha ezzel meg vagy elégedve, akkor gyenge fényviszonyok mellet is jól használhatod, csak a gépen kell feljebb állítani az érzékenységet. Magyarán, az ISO-értéket feljebb állítod, például 100-ról 400-ra és príma képeid lesznek, gyengébb fényviszonyok mellett is.Üdv!
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- LEGO klub
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Házimozi haladó szinten
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- LG V30 - vezércsel
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Hálózati / IP kamera
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Fotók, videók mobillal
- További aktív témák...
- Bomba ár! Dell Inspiron 15 5578 2in1: i7-7GEN I 16GB I 256SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- Új Apple iPhone 16 Pro 128GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 13128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- MacBook felvásárlás!! Macbook, Macbook Air, Macbook Pro
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest