Hirdetés
- Milyen okostelefont vegyek?
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Samsung Galaxy A57 - kecses test, lusta lélek
- Poco X8 Pro Max - nem kell ide sem bank, sem akkubank
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S26 Ultra - fontossági sorrend
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Xiaomi 15T - reakció nélkül nincs egyensúly
- Nemzetközi vizekre evezett a Realme GT 7 és GT 7T
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Micsoda szép esti városi hangulat !!!

Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
prime_adam
üzenetére
Szevasz
Én motorolajt nem igazán javasolnék kenésre.
Egyrészt ezek nagyon finom műszerek, csak lakásban, 20-30 fok körüli környezetben mozognak, inkább akkor már a műszerolaj jönne szóba, de az olaj kifolyik, így sokkal inkább zsírt, még hozzá leginkább Lítium bázisu, jó minőségű, lágy zsírt javasolnék. Ahová nagyon nem férsz, vagy a zsír nem tudja bevonni a teljes felületet, max oda lehet nagyon pici műszerolajat cseppenteni, vagy inkább csak kenni.
Különben a sok olajat szét is csapja forgás közben.Üdv.
-
YanezTTrain
tag
válasz
HellGreg
üzenetére
Mindenképpen jó a gyerekeknek! Nincs 220 volt, bővíthető, variálható, stb. Tölthető elemekkel gazdaságosabb a dolog. Láttam működés közben ilyen vasutat, jól és megbízhatóan fut. Nekem picit komolyabb Märklinjeim vannak, de hajlok rá, hogy veszek egy ilyen szerelvényt ökörködni.
-
HellGreg
őstag
Sziasztok. Nem tudom ide illik-e a téma, de a gyerekeknek szeretnék karácsonyra vasutat venni. Még kicsik (3 és 5 évesek), úgyhogy komolyat még nem szeretnék. Viszont találtam ilyet: link
Mennyire érdemes ezt megvenni? Nem túl részletes, viszont strapabírónak tűnik a videók alapján. -
Pityu89
senior tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Nagyon frankó.
Hagyományos izzós, vagy már ledes világítás?
Minden alkalommal mikor képet raksz fel elindul a gondolatom egy start szett felé. :-D -
YanezTTrain
tag
Alakul a világítás is. Az összes lámpás be van üzemelve, jöhet egy újabb adag közvilágítási lámpa készítése is. A felső vezeték is szépen halad, a héten elkészül a belső pályakör. Akkor már csak a hurokvágány és a kétvágányos tároló villamosítása lesz hátra. Na meg a hegyoldal és a domboldal befejezése, sziklásítása, stb. Az igazi apró pepecselős dolgok. Na és persze fényjelző hegyek! Úgy nagyjáből 20 darab és a fénysorompók. Van még mit fejlődni...
-
prime_adam
aktív tag
válasz
Batman2
üzenetére
Ez az írás nekem is nagyon hasznos volt

Viszont az még nem világos, hogy a motorolaj mikor használatos, illetve hova kell pontosan nyomni?Egyébként a leírásotok alapján sikerült szétszednem a Taurust és egy Mehano-s mozdonyt is (csak egy csavar tartotta). Utóbbi kerekeit és áramszedőit letisztítottam és a tengelyen is elég zsírt találtam. Ennek ellenére kicsit döcög (motorhoz nem merek nyúlni, de keveset futott, így nem hiszem, hogy nagy kopás lenne ott), talán pont a motorolaj hiányzik neki. Taurus elég zárt, még erősen gondolkozom, hogy lehetne normálisan megtisztítani.
-
Batman2
addikt
válasz
ArthurShelby
üzenetére
Küzdeni, ebben az esetben szerintem semmivel nem lehet az oxidáció ellen, én nem próbálkozom.
A takarítás abban áll, hogy mind a pályát, mind a mozdonyok kerekét denaturált szesszel meg szoktam takarítani, a kerekek és az áramszedők közé akadt esetleges szöszöket eltávolítom.
Ha sokat állt a mozdony, több éve nem járt, akkor szétszedés, az esetleges zsír maradványok letakarítása, akár benzines, nem szöszöző ronggyal, majd újra zsírozás friss anyaggal.
Először mindig kicsit megjáratom a mozdony motorját és hajtásláncát külön, közvetlen a motor pólusaira adva az áramot, mindkét irányba, utána lehet összerakni, majd mehet a pályára.A pályát elég kicsit átdörzsölni alkoholos ronggyal, az csiszol rajta eleget, nem kell hozzá fémradír, mert lejön róla az ónozás, mivel nekem a régi U profilos, ónozott rendszer van.
A mai réz síneket sem igen kell nagyon dörzsölni, szerintem egy hasonló tisztítás elég neki.Ha a motor közvetlen a pólusaira adott árammal is nagyon akadozik és kézzel áthajtva a hajtáslánc nem akad, szabadon mozog, akkor jöhet a szénkefe ki és kommutátor pucolás ecsettel, vagy valami nagyon finom, kicsi drótkefével, és ki kell fújni a port a motorból.
Ha a szénkefe már túl kopott, akkor vagy tudsz szerezni, vagy marad a faragás, valami hasonló anyagú, nagyobb darabból összehozni, de elég nehéz.
A szénkefét nyomó két fém lap feszességére is figyelni kell, ha gyenge, döcög a motor, nem érintkezik, ha sok, felmelegszik a motor és elkopik szénkefe és kommutátor is.
Azokat is mindig ellenőrizni kell, szabadon mozognak e.Üdv.
-
YanezTTrain
tag

Piciny forgalom van. Közben a drótosok sem pihennek épül a vezeték a belső körben erőteljesen.
Még néhány hét és 100 százalékos lesz a pálya villamosítottsága.
A két pályakör mellett egy harmadik trafóval a villanymozdony felsővezetékről szabadon hözlekedhet a teljes vágányrendszeren.
Egy negyedik egyenáramú trafó beállításával pedig a DC villanygépek is üzemelhetnek tetőáramszedőről a három sínes AC pályán!Lesz itt ereszdd el a hajam!
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Jó, de igazán 6' 45 után király mikor elszabadulnak a régi vasak.
-
YanezTTrain
tag
Elkészült egy kisebb összefoglalás az idei Temofesztről. A teljesség igénye nélkül. Ami a közelünkben volt videóra vettük, na és persze a saját vasutunkat is filmeztük kissé.
Jó szórakozást, vagy éppen kitartást a filmhez.

-
Batman2
addikt
válasz
prime_adam
üzenetére
Szevasz
Nekünk is ilyen szokott lenni a helyzet, ha üzemre akarjuk fogni az állományt.
Minden dörzsölődő, friss fémfelület oxidálódik, méghozzá igen hamar, úgyhogy már lehet 1-2 hónap állás után is hasonló lenne a helyzet, nem hogy 5 év után.
Ugyanez érvényes a pályára is (legalább is a régi ónozott U profilos sínre biztosan).
Továbbá minél kevesebb kereke van a mozdonynak, azokból minél kevesebben kapja az áramot, annál több a hiba, annál nehezebben, darabosabban indul meg.
A kerekek csúszóérintkezői alól már pár kör megtétele után lehet szedni a cuccot, az az első, hogy az tiszta legyen.
A szénkefe és kommutátor felülete is oxidálódik és hosszú (évek) állás alatt maga a kenőzsír is megsűrűsödhet. leragadhat az egész hajtásrendszer.Szerintem specifikus, tematikus szerelési útmutatót sehol sem fogsz lelni, esetleg egy két példát valami régi, mondjuk NDKs vasútmodell anyagban (könyv, brosúra).
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
...Az Aradi vértanúk kapcsán maximálisan egyet értek !
Amúgy szomorú olvasni, hogy még azoknak a kedvét is elveszik a szervezők (a kapust is beleértve) az egésztől, akik még mennek !
Üdv.
-
prime_adam
aktív tag
Köszi a tippet, ezt valamelyik nap ki is próbálom!

-
pirosvilamos
tag
válasz
prime_adam
üzenetére
Komoly.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
prime_adam
üzenetére
Igen, nálam így van legalább is.
-
prime_adam
aktív tag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Ez komoly?

-
pirosvilamos
tag
válasz
prime_adam
üzenetére
Szegény PIKO Taurusodon húzd ki az ütközőket, és lejön a szegény kasznija
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
ArthurShelby
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
"Vagyis a mai gyártók próbálnak minél szélesebb rétegeket megtalálni a termékekkel és ehhez kell az olcsóság."
Azért a vasútmodellezés sosem volt egy olcsó sport/hobby, sosem volt a szegények sportja. Én nem érzem, hogy árban olcsóbb lett. -
prime_adam
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ezek után nem is akarom tudni mi hajtja szegény piko Taurusom
Nah mindegy, akkor majd próbálkozok a szétszedéssel, meg egy-kettőt beadok a csíkos műhelybe, hogy egyáltalán mi bajuk van. Úgy is van egy régi Fuggerth M41-es, amit gondoltam elviszek digitalizálni. -
YanezTTrain
tag
válasz
prime_adam
üzenetére
Nálam a Märklinek mind csavarozva vannak, kivétel a játék mozdonyok, azok itt is egyszerű bepattintós kivitelek. De ez egy teljesen más világ.A zárt osztályon belül is valami intenzív elkülönítő. Az olcsóbb kivitelezhetőség így a szélesebb közönség elérése a cél. Harminc negyven évvel ezelőtt millióan vasútmodelleztek-tünk. A túlnyomó többség NDK-s TT meg PIKO vonatokkal nyomult, Märklinje csak az igazgató úrnak, doktor úrnak, mérnök úrnak, ügyvéd úrnak, stb. úrnak volt ugye. Vagyis a mai gyártók próbálnak minél szélesebb rétegeket megtalálni a termékekkel és ehhez kell az olcsóság. Ami sajnos a Märklineknél is jelentkezik.
Mikor szétszedsz egy új Märklin mozdonyt és a megszokott német precizítással készült hajtás és vezérlés helyett találsz benne egy kínai villanymotort és egy dzsunkán tákolt elektronikát. És a föld megnyílik alattad, mein gott hegyek...
-
prime_adam
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ezt jó tudni
Mentségemre szóljon, hogy sok üzemóra nem lehet bennük, nincs itthon asztal, csak néha ad-hoc össze van rakva egy pálya.Étolajat, ilyesmit természetesen kerülöm/kerültem, ilyenem van itthon: [link] . Sebbenzinnel szoktam a kerekeket tisztogatni, meg amelyiknél lehetséges volt lecsavaroztam a kerekeknél a fedőt (nem tudom mi hivatalosan a neve) és az ottani fogaskerekeket megolajoztam. A motorhoz egyáltalán nem volt hozzáférésem, mert a műanyag vázat eddig képtelen voltam leszedni. Boltban láttam, hogy csak le kell pattintani, lehet az évek alatt nálam megmerevedett a műanyag. Bár ha ilyen sűrűn kell ezeket karbantartani, nem értem miért nem lehetne valami felhasználóbarátabb, akár valami csavaros módon kivitelezni ezeket.
-
YanezTTrain
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Öt évente szétszedés??? Ötven üzemóránként illik benézni a gépházba, kis zsírzás, olajozás esetleges elvégzésére. Az áramszeő lemezek alól is illik időnként kiszedni a dzsuvát és a motorok keféit sem nem árt ellenőrizni.
Étolaj , disznózsír kerülendő. Műszerolaj és szilikonzsír már annál inkább használható. -
YanezTTrain
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Nem túnik el semmi. Van aki minden este elcsomagolja a cuccokat, van aki nem. Mi ott hagytunk a sínen mindent. Külön őrség van ilyenkor a csarnokon belül. Mikor az utolsó kiállító is elhagyja a területet, mert kiállítás zárás után kezdünk el komolyan villanyvonatozni, az őrség bezárkózik a csarnokba és reggel 8-ig se ki se be senki. Még soha egy szög nem tűnt el mikor zárva volt a csarnok. Az már más kérdés, hogy 2014-ben vagy 15-ben az egyik fremo asztalról megdurrantottak egy Búvárt a nyíltvonal közepéről egy gyorsvonat elejéről. De az szombat délután a kiállítás nyitvatartása alatt volt. Látogatónak megtetszett a mozdony és a nyíltvonalon haladó szerelvény elejéről lepattintotta. Na ehhez kell a vér a pucában.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hali! Sajnálom hogy idén nem jutottam ki a kiállításra, valamelyik videón láttam pár kockát, elég tekintélyes asztallal voltatok kint. Már a múltkor akartam kérdezni, hogy az asztalokról éjjel nem tűnt el semmi? Gondolom a gördülő állományt vittétek magatokkal naponta?
-
prime_adam
aktív tag
Helló!
Látom egész nagy élet van a topikban, így ha nem probléma megpróbálkoznék egy kérdéssel.Régebbről (5-6 év) vannak H0-ás mozdonyaim, a Piko Taurust és egy Mehano motorvonatot leszámítva szépen kidolgozott, minőségi darabok
Sajnos idő hiányában csak a polcon álltak, de most szerettem volna őket újra elővenni. Akkor szembesültem vele, hogy nem igazán akarnak menni... akadoznak vagy el se indulnak. A csikos szerviz jó megoldás lenne, de 5 mozdonyra egyből vagy egy 20-as lenne a nagygenerál. Ami egyszer duzzogva belefér, de nem szeretnék évente odajárni, sőt még veszek 1-2 mozdonyt és a gatyám is rámegy a karbantartásra 
Szóval az lenne a kérdés, hogy hogyan csináljátok? Szoktam bütykölgetni otthon, de ezekhez a vasutakhoz egy árva leírást sem találok. Még odáig sem jutok el, hogy a tetejét leszedjem. Nincs valami adatbázis, ami modell szerint tartalmazza az anyagot? Illetve az, hogy ennyire nem működnek, az csak a sok állás eredménye, vagy 5 évente mindenképp kell nekik egy szétszedés?
Ha egyáltalán most kell nekik és nem tudom orvosolni egy kis motorolaj csöpögtetésével a megfelelő helyre (motorolajom kivételesen van hozzá). -
ezsolti
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Köszönöm!
-
ezsolti
tag
Sziasztok!
Szeretnék segítséget kérni az amerikai témában utazóktól.
M43 alá ennek a két mozdonynak lenne jó a hajtása nagy eséllyel:
Bachmann Trains GE 70-Ton
Bachmann Trains GE 44-TonPontos méreteim nincsenek a csaptávolságról a tengelytávolságokról, alvázkeret méreteiről (a komplett hajtás fő méretei a kasztni nélkül) és a forgóvázak hossz-kereszt méretéről, magasságáról.
Ha van valakinek a kettő közűl bármelyik mozdonya (esetleg mindkettő) megtenné nekem, hogy a felsorolt méreteket lemérné és megadná.
Világításuk vajon van?Próbáltam méretezett rajzot keresni a neten de én nem jártam sikerrel.
-
Szólista
senior tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Teljes mértékben egyetértek veled.Szombaton voltam nekem úgy tünt kevesebben vannak mint tavaly mint látogató mint kiállitó részről.
A LEGO-nak most volt egy kiállítása Soroksáron a hétvégén. -
YanezTTrain
tag

A Temofeszt vége: A Märklinarium terepasztalán elment az utolsó vonat...No. Temofeszt megvolt. Mondhatnám, átestünk rajta, mint vak Elemér a talicskán.Képek lesznek természetesen, csak még rendszerezni, válogatni kell a képeket, videókat. Ha valakinek van idege, akkor megkeresheti a videót amit a Vasútmodell TV csinált. Állítólag egész jó és a Märklinarium is szerepel pár másodpercig.
Jöjjön egy kis összegzés az egész kiállításról. Mint minden Magyarországon, ez is évről évre szarabb, hogy egyszerűen fogalmazzak. 3-4 éve még volt valami színvonal, volt normális szervezés, minden egész jól üzemelt. Tavaly előtt óta egyre hulladékabb az egész. Nagyon sok kiállító és árus otthagyta a kiállítást, ennek gondolom leginkább pénzügyi okai vannak, de morális problémák is akadtak szép számmal.
Nemtudom ki hogy van vele, de szerintem nem szerencsés dolog a politikát belekeverni egy kiállításba, ha nem kimondottan az a téma. Történt, hogy a Temofeszt oldalára tévedve megpillantottam a hirdetést, miszerint az Élet Menete Alapítvány holokausztos vagonja Október 6-án! az iskolás csoportoknak kedvezményes belépő biztosításával látogatható. Na itt b...ta le a biztosítékot a rendszer! Egy! A holokausztnak a világon semmi köze a vasútmodellezéshez. Kettő! Október hatodikán Magyarországon a tizenhárom aradi vértanúra és Batthyány Lajos grófra kell emlékezni! Ha már annyira kardoskodott a főszervező, hogy a holokauszt történelem, akkor kardoskodhatott volna amellett is, hogy 6-án délben leáll minden asztal és egy perces néma tiszteletadással emlékezünk a Haza hőseire. Pont.
Az első két nap, mikor építettünk mondhatni negatívum nélkül telt el, összeraktuk az asztalokat, elkészült a pálya, minden flottul működött. Bevallom én több szívásra számítottam az asztalok összekapcsolásánál. Végül is szerencsénk volt mint mondtam előbb.
Eljött a kiállítás első napja, jöttek a látogatók, nem túl nagy számban jegyzem meg. Iskolás csoport is csak egy vagy kettő jelent meg összesen, vagyis a tavalyi látogatottságot bőven alúl multa az idei első nap. Ebédig minden rendben ment, a kaja viszont állítólag botrányos volt. Többen mondták akik még voltak sorkatonák, hogy a Honvédség híresen szar legénységi étkezdéiben sem ettek ilyet, pedig oda se a Gundelból viszik az ebédet! Ettől eltekintve kellemesen telt a nap, jól elvasutazgattunk, többnyire magunknak, mert mint mondtam nem taposták egymást a látogatók.
És akkor jött a szombat! Juhééééé! Fél tíz előtt három perccel álltam meg a hátsó bejáratnál. A kapus meg közölte, hogy nem enged be!!! Na lett nem kis botrány, mivel hogy a világ végén kellett parkolni külső parkolóban, onnan loholjunk be a nyakunkon hátunkon a rengeteg cuccal. Gratulálok a Vasúttörténeti Park vaskalapos idióta vezetőségének. Már csak azért is mivel 9 óra 30-ig lehetett behajtani a területre vagyis 9:27-kor még kurvára be kellett volna tudnunk jutni. Mert hogy nem én voltam az egyetlen aki hét percet állt a sorompónál az esztergomi vonalon töketlenkedő két Desiro miatt.
Bejutottunk, jót káromkodtunk és egyre kisebb kedvvel vasutaztunk. Az ebéd ezen a napon egész türhető volt az előző napi lázadást követően. egy hármas alá szintű lencsegulyást villantottak.Látogató a szombati napon és a viszonylag kellemes időben volt szép számmal, így mi sem unatkoztunk az asztalok mellett. Volt kinek villanyvonatozni és a szánkat is rojtosra beszéltük.Az utolsó nap megint csak egy csendesebb időszak volt délig volt nyüzsgés utána fokozatosan csrendesedett a dolog. A kaja állítólag megin csapnivaló volt, öt órától pedig gyakorlatilag megint csak magunknak villanyvonatoztunk.
Rengeteg ismerős arc jött el a kiállításra, jókat beszélgettünk. Kaptunk egy két felajánlást és eladási ajánlatot Märklin vasút témában, illetve meg akarták venni a BR03-as gőzmozdonyomat nem is kis pénzért, de nem adtam! A piros rakéta kell a gyorsvonatok elé!
Kaptunk szokás szerint egy üveg bort,(hárman) és szevasz tavasz. Emléklap már második éve nincs.Összegezve a dolgokat, lassan nincs értelme kimenni kiállítani, mert a színvonal jó magyar szokás szerint a béka segge alatt. A fűtőház kisebbik fele megint az RC autókról, kamionokról, munkagépekről szólt, de már csak fele méretben és mennyiségben a tavajihoz képest. Nem volt LEGO vasút(már második éve nincs) és több kiállító is hiányzott, akik évek óta megszokott szereplők voltak. Persze jöttek újak is de az 1950-es évek beli amerikai Lionel vasúton kívül újat nem hozott senki. A megszokott műanyag digitális mütyürkékkel szöszmötölt mindenki.
Felmerült a lehetősége annak, hogy valamikor mi magunk csináljunk egy kiállítást, ahol csak és kizárólag régi vasutak, lemezjátékok és más retro dolgok lesznek kiállítva. Dolgozunk az ötleten. -
iday
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Kérünk képeket hogy milyen volt!

-
Eltomi
tag
Üdv!
Technológiai jellegű kérdésem lenne. Van itt valaki, aki foglalkozik/foglalkozott DDW-vel (Digital Direct for Windows)?
A helyzet a következő: ROCO 10764 megfelelő pinjei ráforrasztva a COM port megfelelő pontjaira, szóval erről az oldalról működőképes, a DDW-Server viszont azt jelzi, hogy a COM1 off állapotban van. Valaki tudja, hogyan lehetne a portot működésre bírni? 
-
YanezTTrain
tag
Több hónapos szünet után újra elindult a forgalom a Märklinarium terepasztalán. Bár van még mit csinálni az asztalon nem kevés, a menetrend szerinti forgalom el tud indulni. Egyelőre a villanygépek csak a külső pályakörön mozoghatnak és a belső pályakör egy rövid szakaszán. De a gőz és dízel gépek korlátlanul tudják használni a teljes vágányrendszert.

-
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Ez nem megy a Temo-ra. Ez a saját privát kis aranyos. Temora a már ismert asztal megy idén új érdekes kiegészítésekkel. Háromfős csapattal leszek kint, lesz Märklin 1935-től a digitális csodákig, és lesz Vörös Szikra, lesz MEJA, és minden működni fog! Naponta kétszer, 11 és 15 órakor gőzmozdony parádé a Märklinarium terepasztalán! Van kb 15 féle gőzmozdonyunk, a fordító korongon megforgatjuk őket és néhány mondatban összefoglaljuk az eredeti mozdonyről és a modellről a legfontosabb adatokat. Illetve lesz még gyorsulási verseny is a gőzösökkel.

-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ezt mind befejezed még a Temofesztig, vagy ez az asztal nem jön oda ?

Ez még igen komly munka, ha innetől kezdev minden nap csak a terepasztalon dolgozhatnék, semmi más munka nem lenne, akkor tudnám mindezt kivitelezni !

Üdv.
-
YanezTTrain
tag
Nos. A vezérlő pult is átalakult egy picikét, az aktuális kívánalmaknak megfelelően.
Szerintem sokkal "Marklinesebb" lett a kinézete.
A színezés még hátra van, kék öntapadó fóliával be lesz vonva az egész vezérlő és természetesen kap egy piros Märklin feliratot is, tuti ami tuti ugye...Van még némi befejezni való a terepen és egy alapos vágánytisztítás is megtörténik a munkálatok végén. Azután pedig jön a kényelmes világ, amikor már csak csinosítgatok fákkal, bokrokkal, egy két apróbb épülettel, épül majd még jó néhány fényjelző, illetve a bejáratokba alakjelzők vásárlása is tervben van. Köztéri világítás, múködő sorompók és fénysorompók. Na és persze a felső vezeték, ami nem kis munka, de szépen lassan készül a dolog.
Vagyis csak szépen nyugodtan, türelmesen, előbb, de inkább utóbb minden el fog készülni. -
YanezTTrain
tag
Egy kis vásárlás. Kell az a 60 db vágánymező. A nyomógomb sorok meg de pláne. Az asztal átépítése már eljutott odáig, hogy a vezérlőpulttal is foglalkozni kell. Az asztalszélre kihozott kötegnek ideje bepasszintania magát a kapcsolók és nyomógombok csatlakozásaira. Ha ez megvan, indulhat az üzem, a terep befejezése pedig csak megtörténik legkésőbb karácsonyra...
-
Batman2
addikt
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Sokáig nekünk is úgy volt, igaz, nem porosodott, de nem is láttuk, így meg, ha nem is hajtom őket, de minden nap gyönyörködhetem bennük.

Nálad, a különböző méretarány egymás mellett különösen érdekes lehetne !
Egyszer majd csak lesz rá lehetőséged !Üdv.
-
Batman2
addikt
Itt pedig két fotó a saját arzenálról:

Sajnos csak porosodnak, kisgyerek és napi 12 órás munka mellett sosem marad időm és energiám rá.
Plusz még mellette mindíg van valami javítani, felújítani való a lakásban is, és még egy öreg autót is újítok fel.
Polikarbonát, vagy plexi fedőt akarok a polcok fölé készíteni, hogy láthatóak legyen a modellek, de portól védve.Üdv.
-
Batman2
addikt
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Debrecenben is szokott lenni modellvasút kiállítás (november-december tája), igaz, sokkal kisebb területen és kevesebb kiállítóval is mint a Temofeszt, de a debreceni csak vasútról szokott szólni, leglább három méretarányban, némi vasúti reklikviával és mivekl a kiállítás helyszínéül szolgáló vasúti épület mögött van vágány, így rendszerint oda szoktak hozni valami nagyvasúti gépet is, ami meg lehet nézni és pont úgy, ahogy mondod, szakszemélyzettel (maga a mozdonyvezető) és akár villanyt is oda hoznak, mint tavaly, hiába ott nincsen felsővezeték !
Üdv.
-
YanezTTrain
tag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
A fenti linken megtalálható a rendezvény pontos definíciója.
Itt kimondottan modellvasútról szól a nóta.Mondjuk azt mindenki nagyon jól tudja, hogy amióta összeugrottak a másik nagy modellező csapattal, azóta ilyen gyenge a felhozatal. Tavaj már lego vasút sem volt. Idén sem lesz mellesleg.
Tény hogy valamivel fel akarják tölteni a fűtőházat, de szerintem marhaság. Inkább a kevesebb de több elvét követném. A falon túli rész kimondottan az RC modellekről fog szólni a fűtőházban.
Érdekes, meg szép is de köze semmi a vasútmodellezéshez.
Harminc évvel ezelőtt ha volt egy kiállítás Keletiben, Fradiban, stb, talán ha tíz asztal volt, de akkora tömeg, hogy az ember alig fért oda az asztalokhoz. Azután egyszer csak rengeteg kiállítás és asztal lett. A végén meg jött a szokásos veszekedés a pénzen. Utána meg egymás szivatása.
Tuti idén is rászerveznek a Temofesztre, Budapest másik végén. -
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
A Temofeszt tulajdonképpen TEchnikai MOdell FESZTivált jelent, ebbe azért sok minden belefér...
Mint a Modellbau Bécsben, ott is van hajótól a repülőig, meg az RC cuccoktól a modellvasútig minden. -
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Ha már elkezdtük csináljuk végig. De a jövő évi szereplés már egyáltalán nem biztos. Nagyban függ attól, mit virítanak ebben az évben, A múltévi nagyon satnya volt, mert a fél kiállítás egyáltalán nem a vasútmodellezésről szólt. Én azt mondom inkább kisebb területen, de olyan igazi tökös kiállítást kell rendezni, ami csak vasút, de olyan tömény, mint a száz éves skót whisky. Legyen benne minden a Z mérettől az igazi mozdonylámpáig.Ha már van nagyvasúti kapcsolat oda lehetne hozni a MÁV aktuális személyszállító arzenálját, persze kellő őrozettel és szakszemélyzettel. Biztos nem kevés embert érdekelne egy Flirt, Traxx vagy Taurus vezérállása úgy, hogy el is magyarázzák mi mire való a múszerfalon, stb, stb. Tavaj ott volt két Train Hungary gép, mindenki lelkesedett, még én sem láttam addig belülről Sulzert. Szóval lehetne ebből kurva nagy attrakciót csinálni, csak kicsit újítani kéne a dolgokon, nem a régi lejárt lemezeket nyüstölni. Mert ok, szép a felfűtött Bivaly meg Truman, de könyörgöm! Már egymillióhatszázhetvenháromezerkilencszáznyolcvanhatszor láttuk!!! Szóval a jelszó megújulás és legfőképpen VASÚT! Nem RC kamion, meg tank, nem rádióamatőrök kóricálnak a terepasztalok között a fülembe üvöltve, hogy: Brékó! Brékó! Vasút. Meg vasőtmodell. Ha jól tudom a Temofeszt ezt jelentené igazából.
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szevasz
Akkor Te is itt leszel, a korábban említett vacak szervezés és problémák ellenére is ?
Üdv.
-
YanezTTrain
tag
A helyére került véglegesen az alagút fölötti kis nyaralótelep is. A kivájt rész nem ősember barlang lesz, hanem csak egyszerú szerelő csatorna a világításhoz. Ha a vezetékelés elkészül, betömedékelődik az a barlangszerú nyílás. Apró kis lépésekkel, de haladunk az átépítéssel. A nagyon nagy durva dolgok elkészültek a terepen, már az apró kis szöszmötölős munkák vannak soron. Na és persze a vezérlőpult, de oda még győlik a hozzávaló. Ha már Märklin, akkor legyen az is Märklin teljes egészében.
-
YanezTTrain
tag
Újabb hír Temofeszt ügyben!
Az egyik ideiglenes asztalrészen összedobunk egy Analóg kétsines H0 pályakört- Aki akar hozhat mozdonyt, kocsit megjáratni a kiállításon. Adva lesz egy Fz1-es trafó amivel hajkurászhatjátok a DC gépeket.

-
YanezTTrain
tag
Október 6 - 8 Temofeszt!
A fűtőház fordítókorong felőli oldalán a 4-es és 5-ös vágányok magasságában keressétek a Märklines csapatot!
-
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére

-
YanezTTrain
tag
Most már kezd látványosan megújulni az asztal. Az új vágányrendszer ugyan kevesebb szerelvény használatát teszi lehetővé, de sokkal látványosabb lesz az üzem, a tároló csonkák és a deltavágány által. Ha pedig a teljes pálya fölé elkészül a felsővezeték az még egy érdekesség lesz, mivel a felsővezetékről táplált gépek szabadon mozoghatnak a teljes vágányrendszeren és egy egyszerű áramszedő lecsukással bárhol leállíthatók. Na és természetesen felsővezetékről egyenáramú villamos mozdonyok is üzemelhetnek majd a pályán. A Piko E44 és E69 gápek biztosan bekerülnek a flottába. No meg egy két érdekesebb Kleinbahn és Lima mozdony megjelenése sem kizárt...

-
-
Batman2
addikt
válasz
rita7107
üzenetére
Szia
valahonnan évekkel ezelőtt papír modellház mintát is töltöttem le, még ki is nyomtattam szinesben, de azóta sem rajtam össze, persze már nem elékszem az oldal címére, de keresgélni kel, mert biztos hogy van, sőt még villamos papír makettet is találtam letölthető, kinyomtatható verzióban !
Sok sikert a keresgéléshez !
Üdv.
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Szevasz
Ha már itt járunk,

akkor az valszeg a 492-es debreceni számozású bengáli lesz, mert azt vitték fel Pestre valami 2010-ben !
Anno tán onnan került Debrecenbe, mint "levetett ing", aztán most oda került vissza, ahol majd vissza kapja az eredeti, Pesti lajstromszámát.Itt Debrecenben is meg van tartva vagy 2db működő képes bengáli, aug. 20-án pl. az egyik nosztalgia járatban közlekedett óránként az 1-es vonalán és közben többféle jazz zenekar játszott rajta élő zenét, nagyon hangulatos volt !!

Egy kört én is utaztam rajta, végig tele volt a villamos !
Üdv.
-
rita7107
aktív tag
Sziasztok.
Tudtok olyan oldalt a neten, ahol vannak épület jelleg rajzok.
Pld.- híd
- templom
- állomás
- stb.
Olyant keresek ahol ha nem is lépésenként, de vannak méretek is. A fiam (12 év ) elkezdett érdeklődni a makettezés iránt, és most nyaggat hogy ki szeretné próbálni a kézügyességét is. De ha letöltök egy képet amit ő keresett meg, nagyon nem megy az átméretezése...
Tudom balf.cán vagyok valahol, de ez van...
pld.: yanezTTrain képehttps://prohardver.hu/tema/nagy_modellvasut_topik/hsz_5531-5531.html
-
Pityu89
senior tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Az ami 2012ben került vissza Debrecenből és akkor ment pár kört nosztalgiában? De rég volt, mennék vele újra.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Ha már szóba kefültek a Bengálik, állítólag az egyik példány nagyon komoly felújítás alatt áll. Ha elkészült, a BKV múzeumi gyűjteményébe kerül. De nem teszik be passzív tárgynak, hanem Nosztalgiajáratban fog közlekedni. Na akkor lesz majd nem kis villamosozás egyszer kétszer!
-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Bocs, kifelejtettem a lényeget, hogy Eperjeske átrakón láttam, a keleti végen, ez az újdonság, nem az, hogy van Gyeseves szili.

Éppen ma reggel is itt volt, régi lehet, mert szépen ki van "pucolva" ugyan, de látszik hogy már vakolat van a külsején, millió tapaszolás, hullámosság.
Mint anno as régi Debreceni Ipari csuklós villamosok orra, ami úgy nézett ki mint egy domborzati térkép a sok, lapokban levált festék, meg karambol utáni hepehupák újrafestéséből !
Üdv.
-
YanezTTrain
tag
Készül az alagút feletti kis nyaralótelep. Egyelőre még csak a házak vannak a helyükön és halad a füvesítés. Ezután jön a sok kis apróság, fák, hinta, padok, emberfigurák, stb, stb. Lassan de újra terepasztal formája lesz a jelenlegi roncstelepnek.
Az épületek nem H0 méretűek, inkább valahol a TT és N között vannak. Régen szokás volt az asztal távolabbi részén egyel kisebb méretarányú épületek használata. Így optikai csalódás lépett fel a szemlélőnél, sokkal nagyobbnak tűnt az asztal mint amekkora a valóságban volt. Ez is a 60-as évek egyik trükkje, így tökéletesen illik a Märklinarium arculatába. -
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Pedig előfordul Gyeseves szili. A Déliben szinte állandó vendég egy-kettő belőlük.Van ami egész új festésűnek tűnik, de van olyan ami teljesen kohószökevény kinézetű. Bár a Gyesev szerintem jobban karban tartja a mozdonyait mint a MÁV. Legalább is optikai oldalról nézve.
-
Batman2
addikt
A hét elején láttam egy elég régi, gyeseves festésű szilit, előtte sosem láttam még,
talán csak teknőben gyeseveset.Üdv.
-
YanezTTrain
tag
Megjött a behívó...
Most már egészen biztos, hogy idén is ott leszünk a TEMOFESZT-en.

-
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Megértem,
én többek között az öreg, 37 éves autómmal vagyok hasonlóan, mindig visszahozom, akármilyen rozsdaboglya, ramaty állapotban van.
Üdv.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Batman2
üzenetére
Innen is, onnan is. Bolhapiacokról, ismerősöktől, barátoktól. Ha találok olyan mozdonyt ami már csak alkatrész bányaként használható mindig megveszem, ha meg tudok egyezni az eladóval. A Marklinnél is van némi átjárhatóság az alkatrészek között. Minden mozdonyba ugyan azt a motort építették be például. Így az állórésztekercs, forgórész, kefetartó az irányváltó teljesen kompatibilis a mozdonyok között. Ugyan avval a 4-16\24 voltos váltóárammal üzemel az összes mozdony, legyen az egy három tengelyes kis játék mozdony vagy egy BR53-as. Nincsen olyan mint régen az NDK-s cuccokban a 4,5 - 9 - 12 voltos motorok. A csúszószedő is teljesen egyen darab, minden mozdonyon ugyan az a méret. Tengelyekkel kerekekkel nem igen szokott gond lenni. Még a gőzmozdonyok hajtórudazatai vezérművei is viszonylag egységesek ugyan az a darab szerepel több mozdonytípuson.
Keresgélni kell, de aki keres az talál. És nekem tényleg hatalmas élmény amikor egy egy kukaszökevény életre kel és működni kezd. -
Batman2
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ügyes, becsülendő tett a régmult értékeit megmenteni, megőrizni a jövő számára!

Alkatrészeket honnan szerzel hozzájuk?
Azért mindent biztosan nem tudsz legyártani magad.Üdv.
-
laskr99
addikt
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Majd lehet elviszem. Az egyik néha random leáll és csak ha a kerekeit kezdtem tekergetni utána indul meg a másiknak meg elment az ereje. Teljes sebességen se megy gyorsan,csak vánszorog.
-
laskr99
addikt
Nekem is van itthon egy 10 éves HO de mind a két mozdony behalt. Szerelést nem tudom hol lehetne végeztetni.
-
ArthurShelby
addikt
válasz
OceanStorm
üzenetére
A roco geoline sín megszűnik, visszatért a régebbi gumi ágyazatos (amilyen nekem van)
Mondjuk a logikájukat nem értem.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
A siklás problémája leginkább az utóbbi időben járta át párszor az agyam, de ha már a pályaépítésnél tartunk ezzel kapcsolatban van volt egy másik téma is amit felvetettem korábban, az ágyazat realisztikussága. Kavicsszórással és ragasztással nem szeretnék foglalkozni, elnézem ahogy más bemutatja a youtubeon hogy kell csinálni, de nekem az már túl "bonyolult" mélysége a témának és valami egyszerűbb ám kevésbé műanyag hatású dologra van szükségem. Van többféle ágyazatos sín, illetve képbe jöt a flexibilis sínágyazat amivel kapcsolatban negatív véleményt kaptam, úgyhogy ha más meggyőző alternatívát nem találok az előbbi marad végleges megoldásnak.
Első körben pedig gondoltam ha már úgyis elmerültem az amerikai vasútmodell márkák világában szerzek pár Kato ágyazatos sínt, a neten talált képek alapján meggyőzőnek tűnt a látvány, illetve ami még mellette szól hogy minőség szempontjából az egyik top amerikai-japán gyártóról van szó.
A sínek ma megjöttek és össze is hasonlítottam a ROCO geoLine-al.
A Kato látvány szempontjából jobban, vagy egész jól mutat, ha csak ezen múlna a dolog elég nagy esélyes lehetne, ám a sínek csúszkás illesztése sokkal lazább mint a geoLine esetében, így félő hogy nagyobb eséllyel fordulhatnak elő érintkezési problémák. Ezt mindenképp tesztelni kell ha úgy alakul hogy Kato sínekből építem meg a pályát, a geoLine viszont ettől függetlenül kiesik a képből, amikor bevásároltam belőle igazából nem is terepasztalban gondolkodtam hanem szőnyegvasútban, az ágyazat látványa nem foglalkoztatott.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
hanzohattori
üzenetére
Szépek!
-
YanezTTrain
tag
-
Pityu89
senior tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Nagyon komoly gépek. Remélem majd videón is bemutatod őket.
-
YanezTTrain
tag
válasz
ArthurShelby
üzenetére
8510-es 2.5-ös intel, 4GB ram, Ati Radeon mobility 2600, 120GB SSD és DVD RW.
-
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére

-
ArthurShelby
addikt
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Gratula!
A háttérben az egy hp6910p?
-
YanezTTrain
tag
Ma újabb múzeális darab vált működő képessé. A bal oldali BR23-as már több mint másfél éve nálam van. Roncsként érkezett, hónapokig épült újjá. A jobb oldali R23-as néhány hete érkezett működés képtelen állapotban. Ma ez a mozdony is életre kelt. Mind a két gép kifogástalanul működik, annak ellenére, hogy a két gép együtt több mint 120 éves!

-
STC Speed
őstag
Köszi srácok! Majd megírom a tipust, ha elővettem.
-
STC Speed
őstag
Sziasztok!
Tudtok megbízható szakit,aki megjavítana egy régebbi kb 1967 es szett,mozdonyát?
kis érdekesség: Családtagom szülinapjára szereltetném meg,kiskorában kapta,azóta felnőtt,teljesült az álom és már 35 évet lenyomott mozdonyvezetőként

-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Ha nem sajnálod az időt a pályaépítésre és a pénzt a beépített anyagra, akkor nem nagyon lesz gondod a siklásokkal. Én ugye öreg M-es síneket használok, de ami van vágányanyag mind az asztalokon, mind dobozban, rendbe van rakva. Nálam siklás eddig még nem igazán fordult eló, legalább is komoly nem. Max egy-egy kerék kiugrás nagyon nagyon ritkán, de kocsiborulásra nem emlékszem, hogy lett volna. A gondos munka ezen a téren nagyon meghálálja magát.
Nem mellesleg nagyon jól néz ki az a kocsi! -
OceanStorm
tag
10+ éve amikor még a faterral modelleztem még nagy fun volt maxon járatni a szerelvényeket, igaz ilyen részletesen és szépen kidolgozott gördülő állományunk nem volt mint amiket én az utóbbi egy évben beszereztem, akkoriban egy siklás vagy egyéb baleset még nem okozott akkora problémát. Igaz a fater nem volt felhőtlenül boldog ha történt valami, voltak azért neki 20-30 éves Piko cuccai amiket féltett, de most valahogy én is úgy érzem hogy ha majd végre meglesz a terepasztalom és újra járathatom a vonatokat már kicsit máshogy fogok a témához állni mint anno. Amikor az ember már nem játékokat gyűjt és sok pénze van benne már egy siklott kocsi is alapos fejfájást okozhat, persze ez az én véleményem.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ezek a régiek jól mennek, nehezek mint a föld, egy kis törődés esetleg nagykarbi és már is robog. Régi HAG irányáltó is szinte örök. Régen a Märklin zsírt rakott a fogaskerekekre tengelyekre, ha sokáig álltak belekövedtek. Sokszor vettem már örökösötől "rossz, meg sem mozdúl" modellt.
-
YanezTTrain
tag
Újabb házi feladat érkezett! Van már egy BR23-as gépem, itt a második. Ez még annál is öregebb, ebben még régi háború előtti csillagkerekes irányváltó van. Igazi nyamm nyamm! A BR89 pedig már a sokadik a típusból.
A BR23 motorja be volt szorulva, nem mozdult még kézi noszogatásra sem. Szét kellett szedni a motort teljesen. A WD40-től sem mozdult a forgórész, bele volt gyógyulva a tengely a csapágyba. Csavarhúzóval kellett szép óvatosan kipajszerolni a forgórészt. Takarítás és olajozás után viszont úgy indul a gép mint a svájci óra. Hiába a 60-70 év, a név kötelez.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB / WD19TBS / WD22TB4
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10400F 16/32GB/64GB RAM RTX 5050 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Intel Core i7 6700 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- HP EliteBook 830 G5, G6 13,3" i5, 16GB RAM, SSD, jó akku, számla, 6 hó gar
- Otthoni AI Workstation (E5-2697 v3, 32GB RAM + 2x RTX 3060 12+12GB VRAM)
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

A helyzet a következő: ROCO 10764 megfelelő pinjei ráforrasztva a COM port megfelelő pontjaira, szóval erről az oldalról működőképes, a DDW-Server viszont azt jelzi, hogy a COM1 off állapotban van. Valaki tudja, hogyan lehetne a portot működésre bírni?