Hirdetés
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Realme GT Master Edition - mestermunka
- VoLTE/VoWiFi
- Így spórolhat az Apple az iPhone 18 kijelzőin
- Apple iPhone 17 Pro Max – fennsík
- Bemutatkozott az Oppo kamerás csúcsmodellje
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Mobil flották
- Milyen okostelefont vegyek?
-
Mobilarena
A topik mindazokhoz szól akik foglalkozni szeretnének, vagy már foglalkoznak vasútmodellezéssel. Nem csak szegecs számláló technikákról szól az oldal, elfér rajta minden ami modellvasút. Vagyis a legpontosabb, profin kivitelezett modelltől, a házilagosan, papírmasé-fűrészpor technikával készült terepasztalig bármi.
Új vagy régi, digitális vagy analóg, bárki bármilyen témával jelentkezhet, hogy a közösség okuljon, szórakozzon általa. Kiállításokon készült képekkel, vagy a saját alkotásokról készült fotókkal és persze megfelelő magyarázó szöveggel a képekhez.
Új hozzászólás Aktív témák
-
1501N
tag
Sziasztok!
Kaptam egy gőzmozdonyt és pár kocsit egy nagyon kedves ismerősömtől. A mozdonyt még nyáron szerelgettem, mert nem ment. Most már működik, viszont az az érdekes, hogy Piko U profilos síneken leér a kereke a talpfákhoz, túl alacsony a sín.
Van tippetek, hogy miféle mozdony lehet ez és milyen sínen megy el? Semmi gyártóra utaló feliratot nem találtam rajtuk. -
YanezTTrain
tag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Köszi! 
Temofeszt októberben, A pálya meg ott lesz felépítve, simán belefér.
-
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
ha találsz németen, elintézem neked az olcsó postát.
Mondjuk annyi a hátrány, hogy legkésőbb husvétra ér ide
-
YanezTTrain
tag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Szerintem inkább valami ilyesmi lehet. A piros színű kereszt aminek kicsit nehezebb mutatvány a beszerzése. Bár a német EBAY-on nem lehetetlen. Ott csupán az a vicc, nagy valószínűséggel több a posta mint maga a vágányelem.
Legyártatni, legyártani is egy megoldás lenne, de ha a kiállításon egy authentikus Märklin M pályát akarunk összerakni, akkor rendesen megbontaná az összhangot két kisszériás, mi több egyedi építésű keresztdarab.
Mindent egybevetve, nem lehetetlen a dolog felépítése, 5202-es váltó van a lírás részeket pedig akár 5117-es váltókkal is meg lehet építeni, akkor növekszik a vágányok távolsága kb 1 cm-el. Peronok kiképzésénél nem utolsó szempont. -
pirosvilamos
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Azok ott keresztváltók, nem sima keresztek, Jani!

-
Keeperv85
nagyúr
Ha valakit esetleg érdekel... Nagyjából az összes magyar vasútvonal állomásainak helyszínrajza: [link]
-
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Váltógyártó kolléga az indexen biztos meg tudja csinálni.
Amint elnéztem a munkáit neki nem akadály semmi. :-) -
YanezTTrain
tag
válasz
rita7107
üzenetére
Nem rossz!!! három sínes rendszerben nem is lenne probléma megépíteni. Még a váltók sem jelentenek problémát, csak a két keresztsín beszerzése necces. A 30-40 éve nem gyártott M vágányrendszerhez nem könnyű ilyen kereszt beszerzése. Időnként használtban fel-feltűnik egy-egy belőle, de nem egyszerű dolog. De az ötlet nem rossz! Asszem utána járok a keresztsíneknek.
-
rita7107
aktív tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
-
YanezTTrain
tag
Egy kis vonatozás. Kivételesen belső nézetből. A sebességet még nem találtam el igazán ezen még dolgozni kell. Kicsit vidámparkos lett a dolog, de azért talán valamennyire nézhető.

-
OceanStorm
tag
Amúgy itt egy gyors kép a harmadik szerzeményemről, egy Walthers tréler szállító. Ebből jönni fog még egy valamikor, azt ha találok olcsóbban még többet akkor veszek még. Illetve február végén adja majd ki a Walthers az új 40 ft méretű konténerszállító kocsijait, arra majd még rárepülök pár kocsi erejéig azt összehozok belőlük valamit... valamit.

És ha már a Walthers-nél tartunk, én úgy gondolom hogy az intermodális kocsik terén van az egyik erősségük. Fémből készül az összes, nem műanyag, és a képek alapján elég jól kidolgozottnak tűntek, erről most meggyőződhettem élesben is.
-
OceanStorm
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Persze, a Rio Grande boxcar-t tőlük rendeltem.
Bár furcsáltam hogy a később rendelt Marklin WP kocsi hamarabb megjött Németországból, de biztos nem volt nekik készleten. -
YanezTTrain
tag
Tökéletesedik az ötlet, az idei kiállítást illetően. Realizáltam a pályatervet, letisztult a vágányzat is. A rajzon még nem szerepel, de két csonkavágányt is beépítettem a rendszerbe, így három helyett öt szerelvényt lehet üzemeltetni. Esetleg még egy kisebb vontatási telepnek is akad hely, így a mozdonyok cseréje is megoldódik, nem ugyan azokat a gépeket kell hajtani egész nap. Persze le is lehet venni a sínről, de az nem szép megoldás.
Gondolkodom az épületeken is. Egy nemzetközi asztalra gondoltam. Az állomás és környéke magyar épületekkel beépítve, a két hurokban pedig egy német és egy angol település lenne. Na és nem utolsó szempont, hogy ezeket az épületeket házilag el tudom elkészíteni.
A terep pedig ahogy eredetileg is tervezzük természetes anyagokból összehozva. Rengeteg követ, szikladarabot, kavicsokat kell gyűjtenem tavasztól. -
Quasi_modo
nagyúr
válasz
OceanStorm
üzenetére
Itt nézelődtél már? [link]
-
OceanStorm
tag
A WP kocsi gyorsabban ért ide, így a legelsőből végül második befutó lett.

Az utolsó csavarig minden részlet ki van dolgozva rajta, amikor kivettem a dobozból úgy éreztem hogy nem tudom elég óvatosan fogni ahhoz hogy ne törjek el valamit. Meglepően nehéz, nehezebb a teljesen fémből készült Marklin-nél is. Ami még érdekes hogy a Marklin kapcsolóján található egy hosszabb fémdarab, amire az amerikai kapcsolószerkezetet csak ráakasztom, és működik, összelehet kapcsolni a két kocsit.
-
Keeperv85
nagyúr
Hmm... [link]

-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Magát a kereket semmilyennel, csak a tengelyvégeknél szokás 1-1 csepp múszer, vagy varrógép olajat alkalmazni. Étolaj, motorolaj elfelejtendő!!!
-
OceanStorm
tag
A kerekeket milyen zsírral vagy olajjal érdemes bekenni ami hosszútávon nem szárad be ?
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hát a kapcsolódás érdekes lesz, egy közvetítőkocsit fogok majd készíteni egy könnyebben szerelhető műanyag kocsiból, a Merklin fém szerkezetét sajnos csak komolyabb rongálás árán lehetne átalakítani így arról lemondtam.
Amúgy megjöttek a 700600 -as DC kerekek, eredeti, bontatlan.

-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Persze! Egy szerelvény is remek ötlet amerikai kocsikból összeállítva. Van egy izmos F7-es Märklin mozdonyom Santa Fe színekben, az tudja vontatni a szerelvényt. De gyakorlatilag bármiféle H0-ás vas elgurul, csak lehessen összekapcsolni a Märklin mozdonyokkal.
-
OceanStorm
tag
Még (remélhetőleg) ebben a hónapban ezeket fogom beszerezni, tréler szállítóból kettőt (Walthers gyártmány), az egyikért még harcolok egy liciten, illetve egy ritkának tűnő darabot a Pan Am Railways felhozatalából (Athearn gyártmány). Pár negatívumot már leírtam korábban ezen két gyártóval kapcsolatban, ! amiket külföldi fórumokon olvasott vélemények illetve képek alapján szűrtem le, ezt fontosnak tartom hogy kiemeljem mert nem real life tapasztalat, vannak pozitívumok is de azokat majd akkor ha a kezemben lesznek az új szerzemények. Nem tudom mikor indul meg nálam a forgalom mert van pár akadály amit meg kell oldjak, de ennek ellenére havi 1-2 jó minőségű kocsit tervezek venni.
A Temofesztel kapcsolatban hát mit mondjak, vasútmodell kiállításon sem mostanában voltam utoljára, hogy leszek-e az meg nagyban függ az időmtől, a terepasztal építéshez pedig... (anno ami volt azt is a fater építette, én meg csak néztem, akarom mondani segítettem) lényeg hogy kevés a tudásom, de ha pár kocsival vagy mozdonnyal kitudok majd segíteni valakit az írhat nyugodtan, persze ha ez így működik.
-
YanezTTrain
tag
Üdvözlet Topiclakók!
Tudom, még messze van az idei Temofeszt, de nem lehet elég korán kezdeni.
Időnként az ember(vasútmodellező, latin nevén sínbohócusz fanatikusz) elgondolkodik mivel tudna újítani a következő kiállításon. Az elmúlt években látott dolgok és egy valamikor a youtube-on látott videó adta az ötletet.
Egy alkalmilag összeállított terepasztal.
Nem is akár milyen, mert a zöld felületeken kívül a többi részt természetes anyagokbók építenénk fel. Sziklákból, kövekből, fából, stb, stb. A Temofeszten az RC modelleknek csináltak így terepet, itt azért nyilván kisebb munkával kialakítható a környezet.Itt jött az újabb ötlet, osszam meg itt a topicon, felkínálva a csatlakozási lehetőséget. Akinek Märklinje van az nyilván minden további nélkül részt tud venni a dologban. Akinek pedig más vasútja van annak lehetősége lenne egy önálló pálya megépítésére, akár a Märklin pályán belüli, illetve körülötti területen, vagy szintben afelett elhelyezve megfelelő alépítményen. És itt gondolok más méretarányokra is, nem csak H0-ra. Természetesen a Temofeszten, mint Nagy Modellvasút Topic szerepelne a mutatvány.
Ez egyelőre csak egy nagyon kidolgozatlan ötlet, de ha van kedv és hajlam egy ilyen produkcióra könnyedén összehozhatjuk.Én körülbelül erre gondolok. A befoglaló méret nagyjából 2,5 x 4 méter. A Märklin pálya hozza a régi vasút formát, csak kézi állítású váltókat használnék, az egyszerűség és a játék kedvéért. Az asztalelemek 250x125-ös illetve 250x 62,5-ös méretűek lennének, 80 cm vagy 1 méter magas lábon. A piros huroknál minden további nélkül hosszabbítható az asztal tetszés szerint.
Az asztalok 6-os OSB lappal 1x5 cm-es kerettel, vázzal készülnének, a felületüket pedig zöld filccel, vagy hasonlóval burkolnám. A vágányok rögzítése csavarral történne, a szükséges vezetékek az asztal lapján futnának a belső oldalig, ott a kereten kívül lemennének az asztal alá. Az asztallapon a vezetékeket a terepanyaggal, kavics, kő, stb eltakarnánk.
Az alagutak fa szerkezetűek, ami megbírja a természetes anyagokból épülő hegyet maga fölött. Épületek terreptárgyak lehetőség és igény szerint.
Március 31-ig lehet leadni a jelentkezést, így van idő a gondolkodásra, leltározásra. Akit érdekelne egy ilyen többnapos buli, mert ez egy hatalmas buli, az jelezze! Terveket, észrevételeket, javaslatokat várom.

-
Szólista
senior tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére

-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Nem orosz, DR felségjelű. Kicsit más a kinézete mint a ruszki kocsié. Egyébként egy piko kocsi nem Märklin. Visszafelé ugyanis nincs gond, a Märklin vágányokon gond nélkül futnak a piko, roco, flm, triang, stb kocsik. Na persze a járműállomány zöme Märklin, a mozdonyok 100 százalékban.
Hamarosan beindul a highland railway építése, az tisztán egyenáramú üzem lesz, van hozzá Taurus, emeletes elővárosi szerelvény vezérlőkocsival és egy teljes Rheingold express E103-as villanygéppel. Látványos lesz, ha elkészül. -
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Az első két képen látható fehér hűtőkocsi nem egy orosz példány ? Anno volt nekem is olyan, vagyis hasonló mert az enyém teljesen szürke volt és orosz feliratok voltak rajta, egyik kedvencem volt. Igényes asztal.

-
OceanStorm
tag
Van egy elég népszerű kanadai illetőségű modellvasút bolt, ahol készítenek egyedi festést a mozdonyokra illetve kocsikra egyaránt. Írtam nekik a facebookon, majd válaszoltak hogy a kérdéseimet inkább küldjem el nekik email-ben, de amúgy szállítanak a tengerentúlra is tehát ez nem jelent problémát. Hát írtam nekik egy emailt is, azt ha adnak egy vállalható árajánlatot amiben benne van az egyedi festésen át a szállításig minden akkor szerintem bővülni fog pár értékes darabbal a gyűjteményem. Az a helyzet, hogy amennyire észrevettem még a jobban kidolgozott Atlas, vagy Kato felhozatalában is elég komolytalannak tűnnek a műanyag amerikai vagonok, még a részletek ellenére is. Itt van például ez, alapvetően nem lenne vele gond, megvannak a részletek, ám valahogy mégsem érzem élethűnek. Ám egy hasonló átalakítás mindjárt sokat dob a megjelenésen. A Merklin előtt meg le a kalappal tényleg, ez a WP kocsi úgy jó ahogy van. Tegnap megrendeltem hozzá az eredeti 700600 -as DC kerekeket, a kapcsolórendszer cseréjéről meg teljesen lemondtam, túl sokat kockáztatnék vele. Inkább majd egy könnyebben szétszerelhető amerikai márkát áldozok majd fel a cél érdekében.
-
ezsolti
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Igen, igaz. Most nézem csak....
-
ezsolti
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
A maxtrain.hu oldalán a használt börzén van pár Märklin vagon (amerikai). 14-15-ik oldalak.
http://maxtrain.hu/search/used/page/14
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
A kerékcsere miatt nem aggódok, próbaképpen már kiszedtem a helyükről őket. Ami a legjobban mozgatja az agyam az a kuplung csere, ilyet szeretnék felszerelni egyelőre még fogalmam sincs hogy. Lehet egyszerűbb lesz majd egy Walthersből, vagy Athearnból összehozni egy olyan kocsit aminek az egyik végén amerikai, a másik végén európai kapcsolórendszer van, mert ez amit most vettem nem sok opciót biztosít az átalakításhoz.
-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Bizony ám. A régi Märklinek tetőtől talpig fémből vannak. A kocsik és a mozdonyok egyaránt. A mozdonyoknak baromi vonóerejük van ennek következtében. Én régi M vágányrendszert használok, az külön élvezet amilyen hangot produkálnak ezek a nagy vasdarabok a teljesen fémből készült vágányokon.
Ennek a kocsinak amit vettél nagy valószínűséggel kúpcsapágyas a tengelye. Kicsit macerásabb a csere, de komoly utánjárással megoldható.[link]
Egy kis száguldás a vasakkal. Vas a vason hangok. -
OceanStorm
tag
Hát, nem gondoltam volna hogy egyszer egyedül is elkezdem ezt a hobbit és megint a kezemben foghatok hasonlót. Ma megjött az első kocsik egyike.

Az egész teljesen fémből van amin meglepődtem, az egyetlen műanyag elem rajta a tetején lévő járda. Nagyon precízen lett lefestve, a részletek szépen kivannak dolgozva, illetve az ajtók nyithatóak-zárhatóak. Több helyen rozsdafoltokat lehet rajta felfedezni ami sokat dob az élethűségen, de azért egy WD40-el átitatott ronggyal valószínűleg áttörölgetem majd ahol szükséges. Még szerzek hozzá szigetelt kerekeket, illetve megfelelő kuplungot, a kerekeket amúgy nagyobb erőfeszítés nélkül kilehet szedni a helyükről. Szerintem minden petákot megér amit ráköltöttem, vagy még többet is megérne, elég olcsón jutottam hozzá úgy érzem.
-
Laci a Maci
csendes tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Na azért nálam sem ebből áll csak a választék, van Athearn, Atlas, Bachmann, Kato, Life-Like, Rivarossi, Roco, Walthers, stb. Egykoron vett kocsikat és mozdonyokat nem dobok ki csak azért, mert úgymond idejét múltak. Bachmann kerék és Kadee kuplung cserét kapnak amiknél lehet, azt elférnek a többiek között.

-
YanezTTrain
tag
Elég régen nem tettem fel képet a Märklinekről. Itt tart az öreg vasak pályájának újjáépítése. Már minden visszakerült a helyére, néhány jelző, jelzőtábla és hasonló apróságok kivételével. Minden tökéletesen működik, csak le kell ülni az irányítóegység mellé és adagolni a kakaót a szerelvényeknek. Jöhet a következő ötlet megvalósítása. Van egy pár az agyamban, de ezekről majd máskor.

-
OceanStorm
tag
Egy ilyennel szemezek még egyre jobban, Atlas gyártmány, már-már Kato minőségű. Nagyon tetszik.

-
OceanStorm
tag
válasz
Laci a Maci
üzenetére
Találtam egy képet a Mehano féle verzióról és pont ezt említettem két hozzászólással lejjebb, hogy a fröccsöntött részlethiányos darabokat inkább kerülném. Ez tényleg annyit is ér amennyiért vetted, a Marklin azért sokkal jobban ki van dolgozva és egyáltalán nem kelti a műanyag vacak érzetet.

-
YanezTTrain
tag
válasz
Laci a Maci
üzenetére
Azért a FLM-et nem fikáznám le annyira. Ha a kettő között választani kell, mindenképpen az FLM. Mehano a régi cuclista Jugoszláv Tempo folytatása, ami Lima koppintás lévén nem volt egy nagy durranás. Volt szerencsém Mehano kocsikhoz, műanyag kerékkel. Inkább nem mondok semmit. De még a piko junior kocsiknak is jobb a futása. Fémkerékkel már úgy ahogy használhatóak voltak.
Minden esetre a Märklin átépítésnek nincs sok értelme, mert ma már annyi gyártó létezik, hogy valaki biztosan legyártja az illető kocsit, mozdonyt DC változatban. 30-40 évvel ezelőtt, mikor Pesten volt három modellbolt és ott is jobbára csak az ndk szutykokat lehetett beszerezni, kivéve a Märklin boltot a váci utcában, akkor volt divat a nagy átépítgetés. Bár, akinek volt pénze egy Märklin kocsira az megvette a Hamo változatot, vagy FLM-et, Rivarossit, Rocot, limát, stb. Bár a régi limák tényleg nem voltak topon kidolgozottságban, viszont a futásuk jó volt.
Mi meg még vidáman eljátszottunk a 70-es 80-as években egy-egy Piko vagy Zeuke\Bttb készlettel is. Igaz, hogy elég gyorsan koptak, főleg a mozdonyok, de kit érdekelt. Azt lehet mondani akkor fillérekért hozzá lehetett ezekhez jutni újonnan is, mert tele voltak a boltok velük. A kínálat már más tészta, de ha az ember elég gyakran járt a boltok fele el tudott csípni egy egy ritkább gépet is. -
OceanStorm
tag
válasz
Laci a Maci
üzenetére
Anno nekem három márka égett bele az agyamba, amely három márkának órákig tudtam nézni a szinte telefonkönyv vastagságú katalógusait és vágyakozni az azokban látottak iránt. Merklin, Rocco, Piko. Mivel sokáig nem követtem a modellvasutas témát, csak néha-néha megnéztem egy-egy képet videót, ezért számomra a további márkák teljesen kiestek, de megmondom őszintén talán nem is baj, számomra szebben hangzik egy Merklin mint bármi más, ráadásul felelevenednek a régi emlékek is. Nem utolsó sorban ott van a minőség is, amit ezek a nevek jelentenek. Csak kicsit szegényes a kínálat azzal kapcsolatban ami mára engem igazán érdekel, ezért próbálom megismerni azokat a nagyobb márkákat is amik a tengerentúlon népszerűek. Részemről mindez nem pénzkidobás, csak az első kihívásoknak nézek elébe, azt még hol vagyok attól hogy a pályát elkezdhessem építeni. Néhány új bútor vásárlását is fontolóra vettem hogy még több helyem legyen a szobába integrálni egy valamire való pályát.
-
Laci a Maci
csendes tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Teljesen ugyanezt a WP Gondola kocsit ma Mehano gyártásban, műanyag kerekekkel és amerikai kuplunggal 1500 Ft -ért vettem. Tényleg érdemes annyi pénzt beleölni a Märklin kocsiba? Nekem is van egy Märklin UP Gondola kocsim, de amit az átépítésébe belefeccöltem azt inkább nem kívánom többé....
Fleischmann meg még inkább felejtős a nagy kerekek és a bumpszli kapcsolói miatt. -
Keeperv85
nagyúr
Azért ez nem semmi...
Most így a havas időszakban jutott eszembe...
-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Régebbi járművek terén egyenáramban érdemes a Fleischmann cég gépei között keresgélned. Van jópár usa teherkocsijuk is, nagyon jó minőség, jó futással. Nekem is van kettő a Märklinek közé besorozva. Ott csak a vonószemeket kell cserélni, mert a FLM teljesen más mint a Märklin. Össze lehet ugyan kapcsolni őket, de nem százas a kapcsolat, tolatásnál garantált a siklás.
-
Laci a Maci
csendes tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Index Börzén van egy árus mindenféle alkatrészeket árul, átalakított kerék 100 Ft/darab megér egy próbát: [link]
Német ebay eredeti cserekerék: itt
Magyar kereskedő amerikai cuccokka flexmodell --- Gördülő állomány címszónál mindent találsz
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Nem tervezek Marklin kocsikat vásárolni, nem tervezek amióta tudtomra adtátok hogy a Marklin egy külön szisztéma szerint működik.
Viszont ez annyira megtetszett hogy nem tudtam otthagyni az eBay-en, igaz az új kerekekkel és kuplungokkal kissé ráfizetek de talán majd kiheverem. Nem tervezek kocsi illetve mozdony dömpinget sem, leginkább azokra a darabokra hajtok ami egy kicsit egyedi és megfelelően részletes, kézben fogva ne keltse a játék érzetét. Az általam preferált amerikai felhozatal ilyen szempontból eléggé veszélyes amennyire eddig a képekből és videókból sikerült leszűrnöm, a nagyobb illetve közkedvelt amerikai gyártók mint pl. az Athearn is ontja magából a minősíthetetlenül gagyi fröccsöntött műanyag vagonokat, aminek aztán semmi élethű hatása nincs. Ellenben mozdonyokból viszonylag szépeket csinál. Minden esetre már képbe van 5-6 kisebb-nagyobb amerikai modell márka, és hogy melyiknek mi az erőssége. -
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Elvileg a Medikerben talán tudsz rendelni. De hogy mikorra hozzák meg az más kérdés. Én egyszer vagy 4 éve, rendeltem két Märklin csúszószedőt mozdonyhoz. Egy év múlva írtak, hogy meghozták. Addigra meg már vettem Bécsben. Szóval egyszerűbb a külföld. Győrben a Märklinnél sem lehet venni, mert azok is mindent Göppingenből hozatnak, még azt is amit ott csinálnak a gyárban.
Ha nem kimondottan Märklinezel, jobban jársz, ha hanyagolod a háromsínes kocsikat. Én Märklinben utazom, hát, Magyarországon nem egyszerű az alkatrész a régebbi darabokhoz.
Legvégső esetben egy műszerész esztergával is megoldható, hogy a kerekekbe egy-egy oldalon beletesznek egy kemény műanyag perselyt és abba nyomják a tengelyt. Szigetelés megoldva. Azt ne kérdezd mibe fáj. Esztergályos megmondja mennyiért csinálja meg, de lesz annyi mint négy másik kerék. Meg még egy kicsi. -
OceanStorm
tag
válasz
Laci a Maci
üzenetére
Köszönöm a hasznos információt. Magyar elérhetőséget tudtok ahonnan ilyen kereket lehetne szerezni, vagy próbáljam meg külföldről ?
-
Laci a Maci
csendes tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Utánanéztem a Märklin katalógusaimban, az általad vásárolt WP kocsiba kerékcseréhez 700600 kat. számú egyenáramú kereket (Gleichstrom-Radsatz) javasolnak.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Akkor a képen linkelt kocsi 3 sínes rendszerre van, H0/AC benne van a leírásában. Minden esetre amúgy is tervben volt a kerékcsere miután kézhez kapom, illetve a kapcsolót is le kell cseréljem rajta. De hát valamit valamiért. Köszönöm az infót.

-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
A három sínes rendszerben a két szélső sínszál a talpfákon nincsen egymástól elszigetelve. A középső sínszál viszont szigetelve van tőlük. A két szélsőben van a 0 és a középsőben a fázis. A Märklin ugyanis ráadásul még váltóárammal is működik. A régebbi kocsik kerekei nem voltak szigetelve. A fém tengelyre simán rányomták a kerekeket szigetelés nélkül. Illetve ami szigetelt kerekekkel készült, hogy a kétsínes pályákon használható legyen annak Märklin Hamo volt a megjelölése. Egy ohm mérővel, szakadás vizsgálóval könnyen megállapítható, hogy szigetelt e a kerék. Ha szakadást, végtelent jelez a műszer, akkor szigetelt, vagyis jó a kétsínes pályára. Ha 0 az ellenállás a két kerék között akkor háromsínes rendszerű a kocsi. Igaz ez a mozdonyokra is. A Märklin mozdonyok három sínes rendszerűek. Ezt sokkal könnyebb kiszúrni, a mozdony alján középvonalban van egy szép nagy csúszóáramszedő. Van kétsínes pályára való Märklin mozdony is az szintén Hamo megjelöléssel fut. Katalógusok, árjegyzékek, weblapok, stb. általában jelzik, ha három sínes a jármű, leginkább egy ~AC felirattal a tulajdonságok felsorolásánál.
Ha teheted szerezd be Károly Imre vasútmodellezés c. könyvét. Az alapokat jól elmagyarázza, talán még száz oldal sincs az egész, és rengeteg képpel szemlélteti a dolgokat. -
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hogyan tudom megkülönböztetni hogy melyik háromsínes vagy normál ? Miért okoz zárlatot ?
-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Märklinnél figyelni kell, hogy két vagy háromsínes rendszerű e. A háromsínes a kétsínes pályán zárlatot csinál. A kerékcsere a régi kocsikban meg nem mindig egyszerű a tengely csapágyak miatt.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
OceanStorm
üzenetére
Szép darab.
-
OceanStorm
tag
Ez lesz a legelső kocsijaim egyike (kép az eBay-ről), vagyis a második befutó, kicsit mintha rozsdás lenne már de ez talán nem is baj mert dob az élethűségen. Cserélek majd rajta kerekeket, illetve kapcsolószerkezetet és majd róhatja a köröket, Marklin gyártmány, úgy gondolom jó vétel volt remélem épségben ideér
A legelsőt viszont egy hazai modellboltból rendeltem, az hamarosan már a kezemben lesz. -
Keeperv85
nagyúr
válasz
OceanStorm
üzenetére
Nekem erről a formáról egyből a Nohabok jutnak eszembe...

-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
OceanStorm
üzenetére
Szerencsére minden méretarányban léteznek.
-
OceanStorm
tag
Nagyon tetszenek ezek a régi EMD mozdonyok, tuti hogy beszerzek majd egyet. Gyönyörű ! Több mint fél évszázados múltjuk van, mégis modernebbnek tünnek az újaknál.

-
Batman2
addikt
Eszméletlen, 85ezer forint egy mozdony fordító, az egyik modelles oldalon !!!

Meg kell csinálni házilag.Üdv.
-
pirosvilamos
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Rózsaszín SBB vagonom van nekem is, mondjuk Z-ben

-
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Nagyon zsír kis cucc! Gratula! 
-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Inkább ez szedje össze az elszabadult ágyazatanyag darabokat, mint a mozdony hajtáslánca!
-
OceanStorm
tag
Ezt még muszáj megosztanom, az eszem megáll. Síntisztító vagon porszívó funkcióval.

-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Ha én megindulok akkor Göppingenig meg se állok. Majd egyszer.
Közbe találtam egy magyar oldalt ahol elég sok amerikai márka megtalálható, szinte csak azok. Minden esetre nem offolom tovább a topikot, ha néhány sínszálnál többet feltudok mutatni majd írok. -
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
További lehetőség, felrakod magad a reggel hét órás Railjet-re és irány Bécs. A Westbahnhof körül közelebb-távolabb, van jópár modellbolt. Egy kirándulást megér a dolog.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
OceanStorm
üzenetére
Kirendeltség nincs de a modellek előfordulhatnak: [link]
-
OceanStorm
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Én a Walthers illetve az Athearn oldalán nézelődtem az utóbbi napokban, illetve az ebayen, az utóbbin leginkább ezen két gyár termékei találhatók meg nem kis felárral. A Kato-t is ismerem, illetve minőségben talán az lenne a legjobb ahogy olvasom a véleményeket a külföldi fórumokon, ám a Katonak sincs magyar kirendeltsége.

-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
A Kato is gyárt amerikai cuccot. Nem is akármilyeneket.
-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Amerikai mozdonyokat a Mehano gyárt európában. A minőségéről kérdezd a többieket, nekem nincs mehano gépem. Azután még a Bachmann is gyárt. Az ha jól tudom amerikai, de! Gyártják kínában is és egy olyan gép volt a kezemben, nem rossz! Alapból benne van a digi helye és analógban tudott olyat, hogy hiába tekerted a trafót egy pillanat alatt csutkára, a mozdony szép lassan indult el, nem lőtt ki helyből. Analógban ez nem semmi. És minőségre is jó volt a gép, már a 2.1 és 1.9 mm-es sínmagassághoz méretezett kerekek, stb, stb. Megfontolandó utána járni a dolognak. Amcsi kocsi Märklinéknél csak pár darab. Azt szintén Mehano csinálja, vagy bachmann, stb. Esetleg a régebbi Fleischmann kocsik. Jó a futásuk, de nem amicsi kapcsoló van rajtuk, hanem klasszikus fleischmann. Vaterán viszont meglepően sok amerikai kocsit lehet beszerezni, komolyabbnak tűnő példányokat. Megint csak azt tanácsolom, nézelődj, tájékozódj.
-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Hát igen. Nekem még nehezítésként ott van még az is hogy az amerikai felhozatalért vagyok leginkább oda, és sajnos nem igazán látom hogy az európai gyártók közül bármelyik gyártana amerikai mozdonyokat illetve kocsikat, így muszáj lesz a tengeren túlról beszereznem ezeket vagy az ebayről és nem olcsó a szállítási költség. A Marklin egyik katalógusában láttam anno a klasszikus Santa Fe "Nohabot" meg pár személy illetve tehervagont és ennyi.
-
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Bizony, bizony! A java most kezdődik. Váltóállítók, stb, digi vagy analóg legyen a váltó, és még millió nyalánkság. Nem egyszerű a kezdet az tuti. De ha már megvan a pálya, onnan finom dolog a terepépítés és persze a játék az asztallal.
A vasútmodellezés olyan, mint a háború. Három dolog kell hozzá: Pénz, pénz, pénz.
És nagyon sok türelem.

-
OceanStorm
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Én még nagyon az elején vagyok sajnos.
Mint írtam kb. 10 éve nem fogtam már a kezemben modellvasutat, helyem sincs sok így a rendesen megépített terepasztal teljesen kizárva, bútorok között lesz összeállítva egy pár extrával megspékelt fix pálya (állomás, rendező pályaudvar) arra ügyelve hogy sose legyen láb alatt, illetve ami még fejtörésre adott okot hogy nekem nincs meg az a szaktudás mint ami megvolt az öregnek, így pedig tényleg vastag az a fa amibe belevágtam a fejszém.Kezdésnek rendeltem síneket a Roco geoLine szériából, ezzel még sokra nem megyek, mindenképpen szükség lesz egy digitális kezdőkészletre aztán majd meglátjuk hogyan tovább.

-
Batman2
addikt
A mi terepasztalunkon is több mint 5% lehet az emelkedő, mivel egy teljes emeletet mászik fel, alig több mint 1m-en.
A szóló mozdonyok mindegyik felmegy, mondjuk a kicsi 3 tengelyes tolatók picit érzik, de még egy-két kocsival is felmennek. Az emelkedő csak egyenes szakasz, így minimális a súrlódás, kanyart már nem bírna el.
Nagyobb mozdonyok 2-3 személy kocsival még felmennek, de egy 5-6-os szerelvénnyel már csak a NOHAB megy fel, amelyik a legsúlyosabb és a legjobb a tapadókereke.
Ha teszünk ívet az emelkedőbe, akkor lehet növelni a hosszát és csökkenteni az meredekségét, de akkor sem lennénk sokkal előrébb, mert akkor meg megnő a súrlódás az ívekben, eleve csak kisebb meredekséget bír.Üdv.
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Értem én amit írsz de: annak idején nem véletlenül adtam el a teljes TT cuccot hogy N-re váltsak. Kevés volt a hely, én pedig hegyvidéket akartam. Helyem most sincs sok, pillanatnyilag 200x120 - ban gondolkozom.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Azért ebben kicsit vitatkoznom kell. Az erőlködést idézőjelbe tenném. Mivel egy fadarabokra tákolt emelkedőről van szó gagyi sínanyaggal, a kanyarban esetleg kicsit nehezebben húzott némelyik gép. Egy rendesen megépített emelkedőn nincsenek ilyen gondok.
Lehet tovább fejlesztem a kísérletet és beáldozok egy fél tábla farostot egy tisztességes egyenletes emelkedő építéséhez ívvel, akár 180 fokban is. Az összevissza vágányanyag helyett pedig válogatott K rendszerű vágánnyal elvégzem a kísérletet. Ott száz százalékosan kiderül, mi mit bír. Minden esetre fenn tartom az előbbi kijelentést, miszerint torzítani kell a kicsi pályákon.
A méretarány meg ugye mindenkinek egyéni ízlése. Miután én az öreg Märklinekkel foglalkozom, nekem a H0-án kívül más nem játszik. További fontos tényező a méretválasztásnál a kézügyesség, a kor, a szem. Nekem sem volt egyszerű az elmúlt hetekben Tesómék karácsonyi kívánságát teljesíteni egy pici N-es asztal megépítésével. Hiába, majd félszáz évesen a kukkerok sem az igaziak már. Bár kézremegés még nincsen, akkor is jobban esik egy H0-ás darabbal vacakolni. -
Keeperv85
nagyúr
Ettől rám jött egyből az "aztamocskosqrvaeget" arc....

-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Az a meglátásom, hogy aki emelkedőket akar az a hely függvényében válasszon méretarányt. Hogy tartható legyen a 3%. Max 3.5. Így építettem a régi asztalomat, nem is volt soha probléma az emelkedőkkel. (175x105 N) Másrészt érdemes úgy tervezni a pályát hogy meglegyen a szükséges hossz az emelkedéshez. Az 5 % bizony ellenfél lehet ha nem 2 kocsis szerelvényeket akarunk felvontatni. Az erőlködés a videódon is látszik, főleg a kanyarban. Mert nem az a kérdés hogy felmegy-e, hanem hogy hogyan.
-
YanezTTrain
tag
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Ez a 3 százalék nagyon szépen hangzik a szakkönyvekben. Viszont az átlagos házi pályák többségénél tarthatatlan. Ekkor 1méteren 3 cm emelkedésről beszélünk. H0-ban legalább 7cm magasra fel kell juttatni a vonatot, a következő szint eléréséhez. Ez majdnem 2,5 métert jelent. Sok házi pályánál ekkora a teljes terepasztalhossz, vagy még ekkora sem. Tehát muszály csalni, erősebb emelkedőket építeni azokon az asztalokon.
És mint a videón látszik egy 5 százalékos emelkedő még nem ellenfél. A kísérlet egyébként egy másik csoport beli vitát döntött el, ahol azt állították, 5 százalékos emelkedőn még maga a mozdony, kocsik nélkül is képtelen felmenni. (Mondjuk ezen azonnal nagyon röhögtem.)Van pár egyenáramos mozdonyom is, ugyanezt a tesztet le fogom futtatni azokkal is, hasonló pályán, hasonló terheléssel. Ott egy LIMA E-103 és egy PIKO Taurus lesznek a tesztalanyok. A Tauban bízok, hogy jól teljesít,(megvan hozzá a megfelelő súlya), a LIMA gépért már nem tenném tűzbe a kezem.(Märklin koppintás. csak hát ugye fém helyett minden műanyagból. Még úgy sem, hogy utólagosan beleépítettem egy elég rendes ballasztot a tapadás növelésére.)
-
Quasi_modo
nagyúr
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Érdekes, csak semmi értelmét nem látom. 3%-nál nagyobb emelkedőt nem csinálnék semmiképpen, hogy minden szépen fusson.
-
YanezTTrain
tag
Egy kis emelkedőtesztelés.
Régi Märklin M vágányok, van ami még a 30-as évekből való. Na és persze régi Märklin H0 mozdonyok vagonok. Vas-út a javából.
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Hali!
Látom nálad is lehet kezdeni a játékot (ha az ember elindul a lejtőn...):-)
-
OceanStorm
tag
Jött ma egy doboz a Medikerből, volt benne ez meg az.

-
Keeperv85
nagyúr
válasz
Quasi_modo
üzenetére
Egy időben szokás volt a villanymozdonyokra. A másik a pirosítás,amit a németektől sikerült átvenni...
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
hanzohattori
üzenetére
Ízlés kérdése! Megfelelő környezetben akár még jól is mutathatnak, de szerintem iszonyatosan stílusidegen az a kék szín, amit a MÁV ezekre a valóságban kent. Nem úgy pl. a V43 sorozatra,amit el nem tudnék képzelni ebben a klasszikus zöldben.
-
Keeperv85
nagyúr
válasz
hanzohattori
üzenetére
Ez a kis zöld mozdonyka az egyik kedvencem...
Aki a modellt készítette, az nyilván azt az elvi hibát vette alapul, amit megannyi modell és mára valóságban is megmaradt mozdony tetején látni: ezek BKV-s, piros pantográfok. Az eredeti jellemzően szürke vagy fekete festéssel készült. MÁV színezés. Imádni valóan trikolór tőle az összes meglévő Ganz DC is szinte. Eltekintve attól a borzalomtól, hogy az E44-eseket kékre is képesek voltak átkenni...Ilyesmi volt az eredeti a források szerint:

-
hanzohattori
csendes tag
válasz
pirosvilamos
üzenetére
Hali!
Ezeket (sem) adom el, most vettem egy 10-esért egy Z-s asztalt, a terep egy része és az épületek hiányoznak csak, a vágányok szinte mind, felső vezetékek egy része rajta van. A gördülőállomány egy vitrines gyűjtőé volt nem mentek egy cm-t sem (a gyári zsír beleszáradt a mozdonyokba, ripityomra szedés, tisztítás összerakás után kiválóan mennek) -
hanzohattori
csendes tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
-
hanzohattori
csendes tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
-
pirosvilamos
tag
válasz
hanzohattori
üzenetére
Szia!
Ha elmúlik az ellenállás, ezeket letárgyalhatnánk, nekem méretbe vág

Mondjuk leginkább a motorvonat érdekel, inga üzemhez, de a többi is jöhet

-
OceanStorm
tag
válasz
YanezTTrain
üzenetére
Holnap mindenképp elnézek a Mediker boltjába, az útba is esne. (Amúgy a két ajánlott bolt oldalát nézem már napok óta, ezek szerint ráéreztem hol kell kutatni.) Nem tudom majd mit fognak nekem a boltban mondani, minden esetre jelenleg azon agyalok hogy külön-külön érdemes-e megvenni az irányításhoz szükséges dolgokat, vagy egyszerűsítsem le a dolgomat egy digitális kezdőkészlettel. Ebből a szempontból is leginkább a Roco felé áll a zászló, a multiMAUS elég korrektnek tűnik, és ha jól vettem észre számítógépre is rá lehet kötni gyárilag. Plusz ugye korábban linkeltem hogy durván le van árazva a Roco geoLine, ha így marad rendelek belőle egy zsákkal.
-
Batman2
addikt
válasz
OceanStorm
üzenetére
Természetesen érdekel minket, hiszen azért van ez a topic!
Üdv. -
YanezTTrain
tag
válasz
OceanStorm
üzenetére
Hali!
A Märklint mint H0 vágányanyagot csak akkor válaszd, ha háromsínes váltóáramú - vagyis Märklin rendszert akarsz építeni. Egyenáramú kétsínes vasúthoz nem jó a Märklin sín. Ha ágyazatos sín, akkor valóban a Roco tűnik jó választásnak. Azonban ha nem ágyazatos, akkor az angol Peco cég gyártmányait ajánlanám, mert rettenetesen széles a választékuk. Úgy vágánymezőkből, mit váltókból. Na és a Peco flexi sínje is igen jó minőség.
Ha digis rendszert akarsz építeni, akkor nézzél szét a digitális piacon alaposan. Egy két nagyobb modellboltban, mint a Mediker, vagy a VMC tudnak segíteni a választásban. Szerintem nem lenne érdemes írni, hogy ezt vedd, vagy azt vedd, erősen pénztárca és ízlés függő, kinek mi jön be. Mondom én aki 30-80 éves Märklinekkel foglalkozom kizárólag analógban. Lényeg a lényeg, az interneten túl pár modellboltba, kiállításra érdemes ellátogatni, mielőtt belevágod a fejszét ebbe az elég nagy fába. Némi kis tapasztalatgyűjtés csak jót fog tenni a vásárlás előtt. Főleg a pénztárcának.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- 3440 x 1440 100Hz!!! 65W PD 34" CURVED 1800R Samsung C34H890WGR - 1 év garancia!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Pro 128GB Gold -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4493
- iPhone 15 Pro Max 256GB 89% (1év Garancia)
- Bomba ár! Asus R512CA - Core i3 I 4GB I 500GB I 15,6" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, 7420, E6410, E6440, E5450 / SZÁMLA + GARANCIA
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Köszi!

Fleischmann meg még inkább felejtős a nagy kerekek és a bumpszli kapcsolói miatt.
Most így a havas időszakban jutott eszembe...
Viszont ez annyira megtetszett hogy nem tudtam otthagyni az eBay-en, igaz az új kerekekkel és kuplungokkal kissé ráfizetek de talán majd kiheverem. Nem tervezek kocsi illetve mozdony dömpinget sem, leginkább azokra a darabokra hajtok ami egy kicsit egyedi és megfelelően részletes, kézben fogva ne keltse a játék érzetét. Az általam preferált amerikai felhozatal ilyen szempontból eléggé veszélyes amennyire eddig a képekből és videókból sikerült leszűrnöm, a nagyobb illetve közkedvelt amerikai gyártók mint pl. az Athearn is ontja magából a minősíthetetlenül gagyi fröccsöntött műanyag vagonokat, aminek aztán semmi élethű hatása nincs. Ellenben mozdonyokból viszonylag szépeket csinál. Minden esetre már képbe van 5-6 kisebb-nagyobb amerikai modell márka, és hogy melyiknek mi az erőssége.

Közbe