- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Honor 200 Pro - mobilportré
- Bemutatkozott a Fairphone 6
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Telekom mobilszolgáltatások
- Xiaomi 13 - felnőni nehéz
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Eltűnhet a Dinamikus Sziget
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Poco X6 Pro - ötös alá
Új hozzászólás Aktív témák
-
H-Zol
senior tag
válasz
inf3rno #8168 üzenetére
Utánna olvastam én is , ezt tényleg egyszerűen és gyorsan el lehet készíteni , itt egy link. [link]
Több Magyar mustárt kóstoltam de nekem sem jött be , de viszont itt nállunk se mind jön be , de két három fajtát találtam ami nagyon jó és állítólag tartósító mentesek !! -
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #8168 üzenetére
Kezdetnek vetek egy kisebb területre, aztán meglátom mire jutok vele. Tavaly tavasszal olyan nagynak tűnt az 550nm kert, most meg lassan el se férek benne, lehet bővítés lesz még 550-nel, ha sikerül megcsípnem a szomszédét.
H-Zol: azt hittem sokkal drágább a csomagolt mag. A kis tasakos 50g kiszerelések árából indultam ki. Jobban utánanézve 500g már nagyon baráti áron van. Ettől függetlenül fogok vetni.
-
H-Zol
senior tag
válasz
inf3rno #8152 üzenetére
Köszi !
Igen az ültetés sokat számít , sokan csak egy kis jukat ásnak belegyürik és kész , és csodálkoznak, hogy sehová se halad !
Nállam azzal nincs gond huszon éve ültetgetem a kertet portát 22 két éve ültettem 8 fát először 3 sárga barack, abból 1 van még meg egy cseresznye ő ment ki először 16 évet bírt egy szilva Stanley látszik rajta a 22 év de még megvan két körte és egy alma ők is megvannak !!
Azért kérdeztem, mert nálluk találtam régi fajtákat, is itt egy pár kép az oldalukról
[kép] [kép] [kép] [kép] -
H-Zol
senior tag
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #7926 üzenetére
Ahhoz, hogy jól be lehessen állítani az effélét (lámpázás, szezonon kívüli benti tartás), nagyon kell ismerni a növény igényeit (vagy valami nagyon alkalmas növényt kell találni). Alacsony értékűnek elkönyvelt növényeknél nem nagyon szokták az igényeket részletesen felmérni, tárgyalni... Ha bele akarsz mászni a menta lélektanába, akkor valszeg sokat kell kisérletezned.
Jellemző: amikor elkezdtem utánanézni a lámpázásnak, a legtöbb infót a kaliforniai kendertermesztőknél találtam, és csak pár évre rá zárkóztak fel a csilitermesztők
Persze közben végig találtam mindenféle mezőgazdasági szakkönyvekre utalásokat/hivatkozásokat (a nagyüzemi lámpázás nyugaton nem annyira újdonság már), de ezek még főleg papír alapúak voltak => nem elérhető... Ja, meg főleg ugye haszonnövényekre vonatkoztak
-
Rive
veterán
válasz
inf3rno #7914 üzenetére
Ami ilyenkor számítani szokott még a pára és a világítás (meg a hőmérséklet) mellé, az a megvilágítás hossza. A mentáról külön nem tudok (agyonverhetetlen, igénytelen, jól telelő kerti növényként nem nagyon fogsz róla semmi speciálisat találni), de sok növény a megvilágítás hossza alapján dönti el, hogy neki akkor most tél vagy nyár. Aztán amikor kap hat óra fényt, akkor tolhatod az összes többi paramétert optimálisba és túl, ledobja a leveleit és begubózik...
-
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #7912 üzenetére
300 wattos grow led beépített aktív hűtéssel. Nem égnek meg a növények, még akkor se, ha centikre van a lámpa. Szinte semmi hőt nem ad le, az is el van vezetve.
Hasonló mint ez.
Mylar fóliával bélelt dobozban szoktam palántázni a kényesebb chiliket. -
ncc1701
veterán
-
Orlin
addikt
válasz
inf3rno #7759 üzenetére
Akkor elvileg,ha a fa alatt 30x30-as részben vannak terméskövek az nem gond neki ha felette ültetem picit?
Majd akkor jövőre kipróbálom.Pechemre ma reggel elsőre a udvar másik oldalán neveztem ki egy részt ültetésre ,de ott már 5-10 cm-re tiszta betont találtam.
Mint megtudtam utána ott volt a disznóól sok-sok éve.
Szóval végül egy másik helyre ástam.
Ebben a videóban a hajszállgyökereket azt mondják 2 cm hosszúra vissza kell vagdosni mert ezt érzi a fa és erőteljesebben kezd hajtani felszívó gyökérzetet...
Gyümölcsfa ültetés - KisKertÉsz - 2022. 05. 25.Köszi mindenkinek!
-
F_Petiii
csendes tag
válasz
inf3rno #7743 üzenetére
Ez azért nem ilyen egyszerű. A termelőnek egyszerűen nincs más lehetősége. Nálunk Szabolcsban van 3 nagy cég, akik felvásárolják az ipari léalmát (Rauch, Austria Juice, Döhler). Minő meglepetés, mindhárman hajszálra ugyanannyit fizetnek érte. Egészen pontosan nettó 40Ft-ot. Vagy leadod annyiért, és csökkented a veszteséged, vagy nem és még nagyobb mínuszban zársz. A magyar termelők képtelenek az összefogásra és a kollektív egyezségre. Ha megbeszélnék, hogy senki ne vigyen léalmát, hogy ezáltal feljebb tornázzák az árat, úgyis lenne egy Kis József, akinek ajánlana titokban +2Ft-ot a léüzem, csak ne kelljen leállnia, ő pedig örömmel vinné az almáját. Csak halkan jegyzem meg, hogy volt olyan nap amikor 40 (!!!) lengyel kamion állt sorban léalmával. Tehát, még ha a magyarok össze is fognának, ott a drága jó import lengyel alma. Amit egyébként kizárt, hogy 40ért vettek át, mert ilyen üzemanyag és fuvarárak mellett, biztos hogy nem éri meg annyiért átkamionoztatni fél Európán ilyen rossz FT/Kg arányú terméket.
A saját feldolgozóhoz több száz milliók, vagy inkább milliárdok kellenének, amennyi pénzt a legtöbb gazda egész életében összesen nem lát. Meg lehetne ezt oldani TÉSZ formában, több gazda szövetkezésével, de erre meg a korábbi rossz tapasztalatok miatt nem hajlandó senki, részben érthetően.
A pálnika egy jó irányvonal, 10-20-50 fa nagyságrendig. De amikor van 10 hektár alma gyümölcsösöd (ami még mindig inkább kicsinek számít), és arról lejön 150t léalma egy gyengébb évben... Abból aztán jó pár liter pálinka lenne...Csak tudd azt is eladni...
A webshopos értékesítés pedig alma esetén szintén nem nagyon tud működni. Pont a fentebb említett rossz Ft/kg érték miatt. Egyszerűen túl drága lenne postáztatni. Megrendelsz 20kg almát (1 láda), mondjuk a 250Ft-os nagybani áron, 5 000Ft, a posta meg utánvéttel alsóhangon 1500-2000Ft még pluszban és már rögtön 350be került az almád és még pakolgathatod a 20 kilót. Akkor már a többség szerintem azt mondaná, hogy inkább megveszi mindig "frissen" azt a pár db-ot az áruházban, amire épp szüksége van, és azt legalább ő maga válogathatja.
A termelőnek egyszerűen nincs választása, nem ő diktál, adnia kell annyiért, amennyiért viszik, mert ha nem adja, akkor úgyis lesz valaki más, aki adni fogja... -
ncc1701
veterán
válasz
inf3rno #7744 üzenetére
Jaja.
Muternál van nagy pince, száraz, hideg, el lehet pakolni mindent rekeszekbe. Krumplit, hagymát már betáraztunk. De ugye nem mindenki tudja ezeket elrámolni télire. Jövőre csinálok otthon vermet, répát el lehet tenni homokba, stb. Jövőre nagyon ráállunk a zöldség-gyümölcsre itthon.
-
F_Petiii
csendes tag
válasz
inf3rno #7739 üzenetére
Szakmailag abszolút korrekt. Csak a laikusok számára a hormon, szteroid, GMO kb. egyre megy. Szépen összemossák őket, és bármelyiket ha meghallják rosszul lesznek. Ezért szoktam óvatosabban fogalmazni, hogy ne szülessenek szép kis teóriák, miszerint mondjuk a hormonnal kezelt alma miatt megnőhet valakinek a melle, vagy épp a testszőrzete
Na jó, ez tényleg szélsőséges példa volt.
Pont ezt nem tartom korrektnek, hogy míg a termelőnek, aki a legtöbbet dolgozik a termékért és a legtöbbet kockáztatja, jó ha van 30-40Ft haszna 1kg almán, és mégis mire ezen a láncolaton végigér, a végfelhasználó az 5x árat fizeti ki érte... Mert szépen mindenki rápakolja a saját hasznát. -
ncc1701
veterán
válasz
inf3rno #7722 üzenetére
Fóliát nem eröltetném, mert ha lebomlik, akkor megeszed szépen. Szerintem ha fából csinálod, és a fát megégeted, plusz lenolajjal bekened, akkor jó ideig nem rohad el. Plusz ha mondjuk 40cm mély a föld, akkor az aljának nem kell vizesnek lennie, ergo kifolyni sem fog.
De plö tó-medence fólia nem bomlik, abból lehet vágatni, az uv álló. -
Stylewars_kp
őstag
válasz
inf3rno #7480 üzenetére
Ez axiális [link] , de szerintem lehet gyártani otthon egyszerűbbet ami vertikálisan töri.
Gyerekkoromban rengeteget megtörtem kalapáccsal. Mai árak mellett érdemes termelni otthoni nasinak. Nagyon kevés olajon megpirítottuk, percek alatt elfogyott.
Tavaszi vesszőhajtásról nevelhető?
-
Orlin
addikt
válasz
inf3rno #7455 üzenetére
Fejér megye.
A másik fán is sok volt,csak ott picik.
A szilva is jó volt.Tavaly picit több volt,de idén vizszont sikerült szilvamolyt kivédenem permetezéssel.Cseresznye kevéske de ott a fa is 4 éves és tavaly is alig volt rajta.
Körte egészen sok volt ahhoz képest,hogy idén is kezdtek feketedni a levelei,de nem vettem rá már semmit.
Ősszel majd ültettek megint,most Jojo szilva,Gönczi magyar kajzi,Hardenpont téli vajkörte,Clapp kedveltje körtefát.
Gyümölcstermők Webáruházából jönnek idén is, tavaly agyon szép kis fákat vettem tőlük. -
Orlin
addikt
válasz
inf3rno #7445 üzenetére
Mi is 3 naponta öntöztük az összeset a körtét is.
Reggel hajnalban vagy este félsötétben.
Kiadósan kaptak, kerti kútból szivattyúzzuk fel.
A kajszit most néztem viszont vagy 60 cm-et nőtt pedig nincs messze a körtétől és szintén napon van.
A másik random magról nőtt barack viszont idén hozott előszőr termést.
-
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #7445 üzenetére
Nálam csak annyi vizet kaptak amennyivel a füvet öntöztem. Ez annyira kevés volt, h a fű is több helyen foltokban kiszáradt, ill nyáron alig kellett nyírni. A 2-3 éves fák mégis szépen fejlődtek, az őszibarack és a füge először termett, elég sokat is, a két körte csak nőtt.
-
vendingo
veterán
-
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #7325 üzenetére
3600 volt darabja. Alacsony (vastag) törzsre oltott növények. Citrom titka a savanyú 5.5-6-os föld, sok tápanyag (osmocote citrus, Fe55), lágyvíz. Teleltetésre nem kényes, 10 fok alatti sötét hely kell nekik. Én pálmacserepet használok, mert karó gyökerük van.
Nem szeretik a délutáni napsütést, én olyan helyre teszem őket, ahol csak délig éri őket a nap. 2 öntözés között hagyni kell kiszáradni a földet.
Amúgy mind a 2 növényen van termés. Az egyiket carrubaronak nézem, a lila kicsi citromok miatt. Amúgy van már itthon egy zagara bianca-m és egy ausztrál kaviár citromom.
Nem macera a tartásuk, nekem gyönyörűen fejlődnek. Jó táp, meg savanyú föld kell nekik lágyvízzel. Ennyi. -
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #7320 üzenetére
Ha észrevettem a kis gyülekezőket, azonnal levágtam azt a részt ahol voltak és mentek a víz alá. Dehát sokszor nem vettem észre, meg így is sokan elmenekültek. Most vannak nagy poloskáim, számosan, de nem nagyon sokan. Amíg leérik a cucc, most már óriási kárt nem fognak okozni sztem.
Valami biooldalon olvastam egyszer, h nem szeretik az erős illatú növényeket, ezért ültessünk bazsalikomot a paradicsom közé. Na persze. Tegnap néztem, a kis fűszerkertben kifejezetten a bazsalikomokon gyűlt össze egy csomó. -
-
válasz
inf3rno #7230 üzenetére
+ #7228Dorian: Köszi a válaszokat!
Milyen mélyre? CSak felszíni, vagy 15 cm körüli kenne?Ők egy picit nagyobbat ásnak.Karcsi a vakond már segített egy adagot a lyukfúrásban, volt, hogy nem értettem miért tűnik el olyan gyorsan a víz, mire a fűcsomó alatt megleltema lyukát
.
-
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #7117 üzenetére
Mennyit rendeltél, hogy olajat szeretnél? Pár bokorból max egy rántottához való adag lesz.
Itthon már készítettek olivaolajat, 120 fából 25 maradt meg, a legjobb évben 50 kiló jött le és 2.5 liter olajat tudtak sajtolni. Itthon házi körülményekkel max csak savanyú készíthető.
Kívánom, hogy járjál sikerrel. Én már fél decinek is örülnék. :) -
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #7065 üzenetére
Olajfa itthonra.
Én itthon cserépben nevelek. Somlón van egy szőlőnk, oda szeretnék olajfa "ültetvényt". Jó fekvésű délnyugati oldal. -
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #7051 üzenetére
Jelenleg a dunába se nagyon van már víz, alacsony a vízállás. Gondolom tisza se sokkal jobb.
Éghajlatváltozás van, nincs mit tenni. Se nyáron, se télen nincs csapadék. Ősszel kivágjuk a szőlő nagy részét, mediterrán gyümölcstermők lesznek helyette.
Még a nyáron előrendelem a növényeket, jövőre tervezem a telepítést.
Tarthatatlan ez a rengeteg öntözés a kertben, telken, pincénél. A citrusokat agyagos talajba ültettem, az még ebben a kánikulában is tartja a vizet, a műanyag cserepeket pedig kerámiára cserélem. -
Rive
veterán
válasz
inf3rno #7034 üzenetére
A szovjet időkben ki volt építve az öntözőrendszer.
De már akkor is az volt, hogy működtetésére jellemzően nem volt se pénz, se akarat: legnagyobb haszna igazából a belvizek (emlékszik még valaki, mi az
) gyors levezetésében volt.
Több tározó és lassabban keresztülengedett víz persze jó lenne, de szerintem nem tudod reálisan felbecsülni, hogy mennyi víz is kellene egy ilyen aszályos időszakban...
Ilyenkor a tározók se sokáig bírnák.
Egy USA tározó
Meg ahogy ezt máshol próbáljákNéhány hete jártam a nyugati határ mellett: kukoricatáblák, csepegtetővel
Egyrészt, hogy meg lehet csinálni...másrészt, hogy idáig jutottunk
-
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #7034 üzenetére
És honnan lenne a csatornában/árkokban víz?
Pl. Ha működnének jelenleg is ezek az árkok, akkor se lenne miből vizet tenni bele. Száradnak ki a patakok, folyók, tavak, városokban is vízhiány van. A kertemnél is kiszáradt a patak és az összes kút. Senkinek nincs vize, utánfutón hordják a gazdák ibc tartályokban. -
mauimagic
senior tag
válasz
inf3rno #7008 üzenetére
Nézd meg a szivattyú jelleggörbéjét, az emelőmagasságot és mérd le a locsolófejen a vízhozamot. Ha sokkal kisebb, mint ami a jelleggörbéből adódik, az nem tesz jót a szivattyúnak.
Jó eséllyel locsolófejjel csak viszonylag komoly szivattyúkat tudsz leégetni, de egy 1/2"-os slaggal, visszafojtott locsolófejjel azért össze lehet hozni. -
-
-
-
-
simico
aktív tag
válasz
inf3rno #6562 üzenetére
Nem tudjuk milyen menta, már itt volt az előkertben amikor megvettük a házat. Át lett ültetve a hátsó kertbe, aztán ott elszabadult. Itt egy kép egy bebörtönzött, áthelyzésre váró példányról.
Más.
Az előkertben a gyerekszoba előtti kb 5 m2-es részen minden évben kipusztult a fű a locsolás ellenére is. Alatta van beton sikkasztó, gondolom túl vékony és nem is jó minőségű a föld felette. Ősszel (elvileg) fehér here (de legalábbis biztosan valamilen here) maggal bevetettük, hamar ki is bújtak és az áprilisi esőkig csak a kis levélkékkel volt borítva a terület. Aztán az esőzésekkel hirtelen tele lett ilyen (kép1, kép2) tíz-tizenüt centi körüli növényekkel. Ez még mindig a fehér here lenne vagy valami gaz? Mert a gugli által kidobott fehér here képeken nem így néz ki. Persze a magok zacskóját ősszel kidobtuk, így nem összehasonlítani az azon levő képpel... -
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #6575 üzenetére
Azért írtam hogy "halandó ember" ha a tulaj vagy az örökösök értesítést kapnak a jogi procedúráról akkor csak egy sk. nyilatkozattal kijelentik hogy évi egyszer az ingatlanon tartózkodnak és használják, onnan kezdődik elölről a verkli.
Szóval felesleges ezen okoskodni mert ezt 99% -ban lehetetlen kivitelezni, max akkor ha narancs ügynök vagy -
válasz
inf3rno #6534 üzenetére
A macskával jóban vagyok mivel saját
De nagyon szeret a jó puha, porhanyós földbe csinálni - nem kell sokat kapirgálnia#6535Dorian:
Egyik magaságyás körül van nekem is csirkeháló, oda nem megy. Meg az új veteményesrészt is körbevettem hálóval, oda se. De nem akarnék mindent körbevenni, úgy fog kinézni a kert mint valami elektromos erőmű (a fém hálók miatt) -
simico
aktív tag
válasz
inf3rno #6519 üzenetére
Mentával vigyázz, mert brutál módon terjeszkedik. Ládába vagy cserépbe rakd, hogy ne tudjon terjeszkedni. Kb. két éve kirakott a feleségem egy picit egy cserépnyi helyre, ősszel alig győztük írtani. Következő évben már a 200 nm2-es veteményes minden pontján feltűnt. Most is a kert minden pontján felbukkant.
-
lemmy71
őstag
válasz
inf3rno #6502 üzenetére
A "gombafertőzés" és a cseresznyelégy két külön kategória, de együtt is kezelhető. Ha már elkezdte a kezelést akkor fejezze is be, nem viccből ajánlott a "háromszoros" kezelés.
#6505 Jaded
Az a jó időszak az ültetésreÉrdemes már ültetés előtt kiásni az ültető gödröket és egy egy vödör vizet önteni bele és ne legyenek ki pocfészkek nagy gödröket áss aminek az alja jó laza legyen. Ha tudsz akkor egy félapát érett marhatrágyát is tegyél a gödör aljába földel megkeverve, meghálálja a fa. Ami még lényeges, a csemeték gyökerének a talpra metszése.
#6506 fulton
Mik voltak a tünetek a baracknál? Varasodás Tafrina Lisztharmat Levéllyukacsosodás esetén a Score 250EC is elég, főleg ha három alkalommal 8 - 10 naponta elvégzed a kezelést. Az is jó amit a többi fára fújtál, bár legközelebb inkább mospilant vegyél, az valamivel hatásosabb. -
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #6439 üzenetére
Ha nem sok, akkor rendben. Nem sürgős, hogy nőjön. A hasonló méretű-korú körtefáimból az egyik még nem akar termőre fordulni, a másik is csak 3-4 gyümölcsöt vállalt be.
Viszont az egyik cseresznyefám sztem moniliás. Csak 2x fújta virágzáskor, de lehet, h csak 1x. Gondolom ezzel ilyenkor már nem lehet semmit kezdeni.
A mellette lévő meg tetves. De a málnánál is mégis vmi kártevő működik: tőből elrágott fiatal szálak, rágásnál nyálka. Az is kap mospilant. Hétvégén lefújom őket, az almát meg lisztharmat ellen kell még. A meggynél, ami évekig full moníliás volt, viszont sikerült ezt töredékre szorítani, nagyon jól néz ki. -
válasz
inf3rno #6402 üzenetére
Nem reklámozni akarom, csak ez jött szembe. Én valami baromi régit használok (találtam a padláson).
Kőzettan terepgyakorlaton egyik fontos pont volt a pálházi perlit bánya. Itt azt nyomták a fejünkbe, hogy a perlitnek olyan a krisztályszerkezete, amely a legtöbb vizet fel tudja szívni az összes ásvány közül, és magában tudja tartani a kristálymolekulák közötti térben. Ezért használják só helyett az utakon, a macska alomban, és igen a kertészetben is, hogy lazítsák a földet és valamennyire visszafogják a vizet. Nagyon könnyű, és gyorsan porlódó anyag.
Ha használjátok tegyetek fel maszkot, és ne nyúljatok bele sokáig szabd kézzel. Nekem utána 1-2 nappal vérzett az orrom a szárazságtól, és annyira kiszárította a kezemet, hogy 1 hétig nem tudtam megfogni semmit, mert kicsúszott
#6403lemmy71: Amire a Cimbid gondol szerintem ez lenne.
Az hogy perlitben hűti, most nem tudom elképszelni, de még nem olvastam utána rendesen. -
Brandynew
őstag
válasz
inf3rno #6402 üzenetére
Én bármit ültetek, teszek az ültetőgödrébe perlitet. Lazább lesz tőle a föld és jó a vízmegkötő képessége, lassabban szivárog le a víz a talaj alsóbb rétegeibe. Veteményesbe, fiatal palántáknak áldás, de bármit is ültetsz, sokat segít a növényen, amíg nincs mély, szerteágazó gyökérzete.
Valaki a komposztba is belekeveri, el lehet vele kerülni a rothadást, és szintén jól jön száraz időben. Én ott még nem próbáltam.
Egyébként vulkanikus kőzet, nagyon alacsony a fajsúlya, ha megveszel egy 20 literes zúzott perlitet, az is olyan, mintha csak zsák forgácsot fognál.
Palántáknak egyébként a kókuszrost is zseniális. Tégla formában lehet kapni, bele kell rakni egy nagy vödörbe és 20x-osára duzzad, aztán lehet használni, nagyon sokáig megtartja a vizet. Tápanyag nem sok van benne, tehát a perlithez hasonlóan csak talajlazításra, vízmegkötésre jó.
-
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
inf3rno #6386 üzenetére
Én még azzal kiegészíteném ,hogy szerintem ha valóban csak a földdel lenne gond akkor már előbb is jelenkezett volna a probléma nem így 10 évesen. Viszont sajnos azt veszem észre amerre járok ,hogy tényleg ilyen rövid életűek a mostani fák ,más is ezért panaszkodik ,bár biztos nem mindegy honnan vásárolt ,de az se garancia rá.
-
-
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #6363 üzenetére
Igen, jövőre pont így akarom metszeni; most túl rövidre sikerült, így besűrűsödik... de mindig tanul az ember
Én már túl vagyok a kísérletezésen, nincs erre már időm... A család elvárja már az eredményességet
Amivel kísérletezünk, az a bevált dolgok mellett pluszban valami. Pl. palántázom a tököt, sárgadinnyét.
-
Dorian
félisten
válasz
inf3rno #6365 üzenetére
Azt hiszem, ez lesz a helyzet. Ugyan nem öntöztem, de utóbbi időben volt pár nagy eső, ezen a részen pedig a málnasor alatt a talaj erősen lejt a szomszéd beton kerítésalapja felé, ami meg nem engedi tovább a vizet.
Alátámasztja, hogy ezen a részen rendes (vagyis kalapos) gombák is megjelentek.
Akkor a mospilant hagyom, de gombásodás ellen lehet, h megfújom a sor alját. -
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #6347 üzenetére
Szia,
Persze, ilyen most a szőlő. Rendbe kell majd még tenni, de azt futtatás közben szoktam (levelek letördelése, fölösleges hajtások levágása). A metszést még ki kell tapasztalnom, hogy úgy hozzon hajtásokat, hogy minél kevesebb legyen a fölösleg
Ezek pedig az ágyások: eper, paradicsom, kukorica/főző-sütő tök, illetve a borsó egy sora fűnyesedékkel mulcsolva. Ez utóbbi ágyást még rendbe kell tenni, megy majd bele bokorbab, cukkini is. Ezek mögött van a málna és a szőlő.
-
vendingo
veterán
válasz
inf3rno #6347 üzenetére
Fügénél szoktam így. Egy 2 cm-es részen szikével lemetszem körbe a kérget, megszórom finoman fahéjjal a gombák ellen, majd egy zacskót húzok rá, amibe földet teszek. Ezt a kis csomagot injekciós fecskendővel szoktam nedvesen tartani. Ezzel a módszerrel nagy ágakat is meglehet gyökereztetni, tavasztól nyár végéig alkalmazható. Kell pár hónap mire megindul a gyökeresedés. Az így kapott kis fák 1-2 éven belül már teremnek.
A kép bal alján látható a módszer.
Sajna jobb képet nem találtam. -
justmemory
senior tag
válasz
inf3rno #6343 üzenetére
Kíváncsi leszek az eredményre...
Amit ìg előre gondolnék, hogy ha már kinőtt a gaz, akkor megnehezítik a kelést, növekedést. Mivel a termeszteni kívánt növénynek versenyeznie is kell, lehet, hogy későn fog termeni és esetleg kicsit, vagy nem is fog.
A paprika is érdekes leszA szőlő nekem úgy van, hogy oszlopok közé maradék ponthegesztett kerítést tettem, azon megy. Már most látszanak a fürtök
-
Szilágyi84
senior tag
válasz
inf3rno #6323 üzenetére
Én is nagy aggódalomban vagyok mivel a kedvenc angyal trombita harangvirág fám nem akar megindulni kihajtani pedig már vannak olyan melegek , hogy ideje lett volna már ,hogy megtörténjen ,több mint 10 éves és nagyon hiányozna ,mert rengeteg nagy 20 cm-es illatos virágai szoktak lenni amik estére finom vanília illatúak.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- HP Laptop 15-fc0026nh (AY7E1EA)
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7700X 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Honor Magic7 Lite 8/512GB, Kártyafüggetlen
- Bomba Ár! Lenovo ThinkPad T540P - i7-4600M I 8GB I 180GB SSD I NVIDIA i 15,6" FHD I W10 I Gari!
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 7 7700 Processzor!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest