Új hozzászólás Aktív témák
-
Z.É.T.
őstag
válasz
Panthera #14650 üzenetére
Jaja, nem emlékszem, hogy mi az ideális magasság, de itt szinte felesleges is.
Van magas fa, 2m magas kerítésoszlopok 1.6m-es vadháló fölé nyúlva és ezeken pont ugyanúgy megülnek vadászni, mint a T-fán. Itt is van mindenféle, a térségben elterjedt ragadozómadár, egy kisebb erdő van a telek sarkától ~600 méterre, mellettünk bio no-till, mögöttünk min-till, amellett hagyományos, mélyszántásos szántóföld, a szántást követő néhány hét után nagyjából megegyező járatszámmal. (saját szemmel saccolva is, meg a gazdálkodó szerint "mérve" is)
Elvileg itt tavaly ősszel volt a gradáció (csúcsa), de úgy beszélik, hogy amíg nem lesz egy rendes tél, addig nem számítanak hirtelen csökkenésre. Noha elvileg a sok esőnek legalább akkora szaporulatcsökkenést kellene okozni, ez nem igazán jött be.
A nagyobb, konzervatív szántókon mérget is toltak, az sem eredményezett komoly javulást.
Aranysakálról a falu környékén nem hallottam, innen 10km-re láttam már három alkalommal az elmúlt néhány hónapban. Rókát közelebb is. Bagoly is van.
Úgyhogy részemről passz.Az idei szezonban készítek fémhordóból egy egybejáratos rágcsálóeledel tárolót, a kijáratot/feljárót több kerítésoszlop felé fordítva.
Vadászhatnak majd a madarak, macskák. -
válasz
Panthera #14642 üzenetére
Sok cica kell (de nem a macskusz kitekattusz, hanem a házikusz) !!! Rájuk kell ereszteni
-
totron
addikt
válasz
Panthera #14488 üzenetére
A hátsó kert még mindig jobb, mint a pince, ahova a kevésbé jól sikerült emberutódokat szokás elszállásolni. Egyébként a technikailag a keverék kutya a legjobb választás, ami ugye két fajtatiszta kereszteződése, 2 eleve keverék eredményére már nem okvetlenül vonatkozik ez. Természetesen sok kiváló, papíron korcs eb teljesít jól és szolgál teljes lélekkel, normálisan.
A széttenyesztést támogatók együttélési kódexéről meg annyit, hogy nincs nekik, a balkánon nem szokás megszervezni az elkövetkezendő, együtt töltött több évtizedet. Ha felhozol akár csak hasonlót is, te vagy a hülye (ki más). -
H-Zol
senior tag
válasz
Panthera #14451 üzenetére
GPS - el az öcsém szórja a műtrágyát , valami applikációt használ a telefonján , ami ugye nem 1-2 centi pontossággal vezet , hanem van fél méter szórása is , de műtrágyaszórásnál az elmegy , 20 méterenként megy a szóró !
Ebbe a helyzetbe ami most van , nem lehet beruházni , most harc folyik a talpomaradásért !! -
H-Zol
senior tag
válasz
Panthera #14423 üzenetére
A gépek , raktárak a tanyán vannak , én onnan 11 kilométerre lakom ! A földek java része bérföldek , rokonok , ismerősök , barátok földjei , azok a tanya mögött vannak a legmesszebbi a tanya háta mögött 8 kilométerre és közbe vannak még jobbra és balra a tanyától balra olyan 5 kilométeres szórásban és jobbra meg a legmesszebbi olyan 12 kilométerre van , de útközben is van egy pár parcella , remélem érthető
A 152 hektár 18 parcellában van amin dolgozunk , de ez így jó , mert ha jég jön , vagy nagy vihar , így megoszlik ,mert ha valahol egyben volna és jönne egy olyan jég mint 12 éve , az szívás lenne , amit az elkapott augusztusban , ott a kukoricának csak a tejben lévő csöve maradt , se levele , se teteje , és anyi termés se lett rajta , hogy az önköltségi árát ki hozza !
A földekig 10 perc és 40 perc között van az út , rajtuk meg függ a parcella nagyságától , és hogy milyen géppel és mit dolgozok !
Például egy 10 hektáros parcellát ki szántani kell 9 óra hossza , fogasolni mint ami a fenti képeken van , és az pont egy 10 hektáros parcella, annak olyan 3 óra hossza kell !
GPS - el nem dolgozunk , drágább mint a traktormost vett egy ismerős , automata kormánnyal 2 centi pontossággal 16200 euró + évi bérlet azt meg sem jegyeztem , de 1000 valamennyi euró , úgy rémlik !
-
H-Zol
senior tag
válasz
Panthera #14342 üzenetére
Tényleg nem vagyunk messze , 100 kilométer alatt van kocsival is
, elég sokat megfordulok nállatok , a páromnak , sajnos az egyik lába , térd felett amputálva lett , és hozátok járok , ott csinálták ( álitgatják , újra csinálják ) a mű lábat !
Remélem , hogy tényleg szerencsénk lesz , a két legviragosabb kajszín fám !
ma este felé csináltam a képeket , de rajta is van a dátum és az óra !
-
H-Zol
senior tag
válasz
Panthera #14336 üzenetére
Hát reméljük , hogy nem fagy el , nállam tavaly, elég jól megúszták , olyan 60% megmaradt , de azelőtt két évben is szinte mind elfagyott ! Nekem több generációs kajszi fajaim vannak két öreg egyik 30 + éves a másik 20 + éves , utánna van 4 darab , azok most 11 évesek és van még 3 amik most 4 évesek idáig azokon se sok minden volt , de most sok rajtuk a virág !
Van még kettő azok most harmadik évesek , azokat úgy vettem , hogy a fa iskola tulaj saját fejlesztése és később virágoznak ( írtam is rolluk ) de ahogy nézem az csak reklám szöveg volt, mert ők is viragzanak rendesen , idáig nem virágoztak , most majd meglátom , hogy mit fognak teremni !
És tegnap ültettem meg kettőt egy Ciotót és egy Úvidéki bőtermőt , mind a kettőre azt írják , hogy késői viragzásuak , na majd kiderül ! -
válasz
Panthera #14234 üzenetére
Nem láttam még, de szerintem nem giliszta, logikusan azt nem bántanám.
Dorian
Tipoly is csinál ilyet, most sokat vagyok kint, figyelgetem mi lehet az.Torton
Tavaly júliusban fejeztem be egy területet, geo + kavics, ahol a textilen keresztül nő a gaz, nem a felszínén. Mond el mégis mit lehet kezdeni vele? Kézzel kétszer feltéptem az egész területet , az nulla eredményt hozott.
. -
válasz
Panthera #14218 üzenetére
Ez mind szuper, ha teljesen új a terület, de ettől még kelleni fog burkolt táp előbb utóbb azt nem uszod meg, ha meg kihajtott a fű, más lehetőség se marad, szerves trágya granulatum, vagy folyékony lombtrágya, vagy vannak ezek az amazon bio vonalas lehetőségek nitrogén megkötésére, az még lehet érdekes. Amúgy meg burkolt táp, az egyenletesen hosszú időn át hat, nem kell annyiszor mókolni, permetezni ilyen lombkezelő dolgokat.
Én most dilemmában vagyok mert ma láttam, hogy jönnek a pajorok, de még nem akartam bevetni semmit ellenük, de úgy néz ki nem úszom meg a talajfertotlenitest…
Más
Akinek van pampafüve amit vissza kell vágni azt mivel teszi? Van két giga nagy fajtám 2m felettiek, bő 1 m széles atmérővel Cortaderia selloana, sövényvágóm egyszerűen nem viszi (van több pampa is de azokat simán viszi), minden tavasszal szívok elmegy vele 3 órám erre a kettőre… ez épp ma volt soron… arról nem beszelve könyékig tele vagyok vágásokkal miatta. -
H-Zol
senior tag
válasz
Panthera #12966 üzenetére
Ez biztos jó lehet , hiszen a macska kifejezetten utálja a vizet
Én a végszomszédal vagyok ilyen bajba mivel ott nincs kerítés , nekem is vannak kutyájaim én soha nem engedem be a kertbe , ő viszont etetés után rögtön és neki sokkal kisebb a kertje hát átjárnak hozzám sz@rni , nállam csak gyümölcsfa van és fű azt kaszálom rendszeresen , és mikor egy nagy adag fosb@ vágok csak tetőtől talpig leszek olyan!
Már sokszor meg kértem , ha be is engedi ne mindjárt etetés után , had végezze otthon el a dolgát de akár a falnak beszélnék ! Ha van időm fű vágás előtt át nézem és össze szedem és vagyok olyan gavar csávó, hogy nem öntöm neki át , de ez meg fog oldódni hamarosan mert ő ugye nem akarja a kerítést , mert itt úgy van a torvény , hogy a két végszomszédé fele fele, majd megcsinálom én az egészet , ez van !! -
Dorian
félisten
-
ncc1701
veterán
válasz
Panthera #12504 üzenetére
A forgókéses általában apróra vág, az kb úgy működik, mint a húsdaráló. Viszont ha gyenge a konstrukció, akkor meg fog szépen akadni benne az ág.
Gyakorlatban nincs szükség arra, h ennyire apróra vágjon, a makitám plö kb centis darabokra aprít, ami bármire megfelel.
Nyilván a legjobb, amit traktor kihajtásra lehet kötni. Abba beledobod a kissebb fát, és ledarálja. -
eldoble
aktív tag
válasz
Panthera #10857 üzenetére
A mulcs alá nem kell geotextil, jól kell lerakni a mulcsot az a fontos, akkor nem lesz gyom, ilyen legyen a rétegrend:
- alsó réteg kb. 5-6cm vastagon 0-2cm szemcseméret (az 5-6cm vastagságból 1-2 cm talán elcsalhatsz),
- fedő réteg, csak annyi, hogy takarjon, vagy szükség szerint, ha van célzott magasság (pl. szegély perem), ez olyan legyen ami tetszik, ez már dekor, szemcseméret 2-12 cm, pl. [link] -
H-Zol
senior tag
válasz
Panthera #8294 üzenetére
Mi apám az öcsém és én keztük, de apu már öregszik 74 évet nyomja ő már csak hobbiból csinálja meg az ügyintézést , papírokat , de van egy emberünk, úgyhogy hárman csinàljuk!!
Öreg de nem agyonütött gépeink vannak a két vetőgép a leg fiatalabb ami fontos mert onnan indul az egéssz egy Monosem kukorica gép és egy Pöttingen kalászos, repce vetőgép ! Amúgy minden gépünk megvan bele értve a kombájnt is és ami földön dolgozunk , termelünk azt el is tudjuk raktározni , saját raktárba és így is nehéz hát aki bér arattat , és bér raktárba tárol , azoknak még nehezebb !!
Majd menet közben ahogy dolgozunk teszek fel képeket , hogy , hogy és mivel dolgozunk !! -
Stylewars_kp
őstag
válasz
Panthera #8209 üzenetére
Konkrét típust nem tudok ajánlani, csak tudom, hogy azok elég erősek. Jófogás/marketplacén szerintem lehet találni ilyeneket használtan, új ár szerintem horribilis lehet háztáji felhasználásra.
Ismerősömnek volt tz4k kistrakija, ahhoz volt kötve egy ilyen kardános daráló. Gyűjtötte a faluból a gallyakat meg elment házhoz is darálni vele, persze pénzért. Otthon pedig megetette a carborobottal. Így volt relatív olcsó, de munkaigényes fűtése.
-
Rive
veterán
válasz
Panthera #8031 üzenetére
De az orgona is már csak szenved nyáron.
Hát, mi itt azért igyekszünk valami légnedvességet tartani a kertben (bár most ki kell majd vágni néhány nagyobb fát
), szóval még a legkitettebb helyen levő is csak kornyadt egy kicsit nyár közepén, de semmi komolyabb... A vonatból láttam néhány helyen elszáradva
-
Rive
veterán
válasz
Panthera #8027 üzenetére
Ja, én is így vagyok ...
... mi itt elvadult orgonával (! franc se gondolná, mennyi gond van vele...) meg ártéri szederrel küzdünk (a tarack mellett...
), szóval ... egy a lényeg: egy-két nap kézi erős küszködés után átértékeli az ember, hogy rászánja-e azt a pénzt, amiért valaki géppel 2-3 óra alatt megcsinálja rendesen (!) fél méter mélységig...
-
Dorian
félisten
válasz
Panthera #8005 üzenetére
A teljes veteményest fűvel szoktam mulcsolni, nagyon bevált. Nem párolog úgy el a nedvesség, tán még némi tápanyagot is ad, és ami a lényeg: gyakorlatilag nem kell gazolni. Azért az elején 1x, max 2x kell gazolni, mert annyi vágott füvem nincs, hogy az elején egyszerre lefedjem az egész talajt
-
-
noorbertt
őstag
válasz
Panthera #7993 üzenetére
Koszonom, 10szeles es 3 vastag lecekbol keszult es sok tuzzel
Nem, sot ha akar nezzen korbe
A vakond fő tápláléka gilisztákból áll. A gilisztákon kívül megeszi még a bogarakat, (például cserebogarat, ganajtúró bogarat), lótetűt, és minden más rovart, illetve ezek lárváit, sőt csigákat is fogyaszt, melyeket rendkívül finom szaglásával könnyen kiszimatol.]
Mivel nem nagyok ezek az agyasok, maximum ha nagyon megbanom akkor kap halot.. -
Dorian
félisten
válasz
Panthera #7988 üzenetére
A természetes élőhelyén az erdőben félárnyékban van. De sok termést viszont akkor hoz, ha sok napfényt kap, de ugyanakkkor sok vizet is. De én sem a legeslegtűzőbb napsütésre ülettem, így is sok vizet igényel
A letermett ágakat (ha nem folytonérőről van szó, hanem a 2 éves ciklusuról) valamikor ősszel - amikor már elszáradt - kell levágni tőből. Idén viszont az ősz olyan csapadékos volt, h nem igazán akart elszáradni, így én is csak remélem sikerült a letermetteket kivágni és nem az újakat.
18 fm málnából annyi termett, h még fagyasztva is van, pedig a vége a kánikula miatt mind tönkre ment.
Idén ősszel csináltam oszlopokat, feszítőhuzalokkal, így végre nem a kerítésre van ráhajtva, szellősebb, napfényesebb lesz és mögötte is el lehet járni, és duplázom alatta a csepegtető csövet. -
noorbertt
őstag
válasz
Panthera #7982 üzenetére
Mobilon van a PlantNet alkalmazás, nagyon jó.
HECHT 6208 Ágaprító, benzinmotoros 208cm3, 4ütemű OHV motor, Teljesítmény: 5,2kW / 7LE
Viszi, nyilván nem az 1 milliós kategória, de majd ha ledaráltam a 150 tujat és eladom máris pluszban vagyok.
Kértem ajánlatot darálásra, csak a képen láthatóra (1/3) és fogtam a fejem -
vendingo
veterán
válasz
Panthera #6876 üzenetére
Nálunk semmi baja a fügének, soha nem takarjuk. Egy már itthon bizonyított strapabíró fáról kell dugványt, sarjat szerezni. Ha látsz valahol egy szép nagy fát/bokrot, törj belőle egy ágat.
Gránátalma? Tudok rá egy jó forrást, ahonnan frankó strapabíró fajtákat lehet olcsón rendelni.
Én most ezekkel tervezem telerakni a telkem egy részét.
Banán bírja a napot, de ez a mostani UV sok volt nekik is.
Olajfa? Szebb példányok 40-50 ezertől vannak, amik már teremnek is. Bírja a napot, telet, szelet, szárazságot. Lehet kapni extra fagytűrő csemetéket is, de azok nem mostanában hoznak majd termést.
Szőlő fává nevelve?
Annyi frankó növény van, csak nem győzöm anyagilag, helyileg.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Stellar Blade
- Nintendo Switch 2
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- Moderátort keresek a fórumhoz!
- Milyen légkondit a lakásba?
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Kevesebb dolgozó kell az Amazonnak, AI veszi át a rutinfeladatokat
- Elektromos cigaretta 🔞
- Autós topik
- iPad topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i7 12700K 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700 XT 12GB Rampage SHIVA Enermax 750W
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- BANKMENTES részletfizetés Noblechairs HERO Fekete/Platinafehér Gamer Szék
- Microsoft Surface Book 3 - 15 col, i7, 32GB, GTX1660Ti
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3060 12GB THERMALTAKE Core V21 Enermax 650W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged