- Android szakmai topik
- Motorola Edge 50 Pro - több Moto-erő kéne bele
- Honor Magic6 Pro - kör közepén számok
- Nothing Phone (2) - több, mint elsőre látszik
- Milyen okostelefont vegyek?
- Google Pixel topik
- Eurós árlista a Google Pixel 10 telefonokhoz
- Hat év támogatást csomagolt fém házba a OnePlus Nord 4
- Telekom mobilszolgáltatások
- Yettel topik
-
Mobilarena
Ez a topik a Canon EOS DSLR digitális tükörreflexes fényképezőgép vázaival és a velük kapcsolatos kérdésekkel foglalkozik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
sanyixXx
senior tag
az már szerintem sok egy kicsit, bár mostanában én sem néztem. fotostand.hu, index fórum, ahol pörögnek a dolgok vagy esetleg expressz meg apronet.
az meg, hogy aprón keresel, nem zárja ki, hogy jót találj. csak ez a "keresek értelmes áron" meg "olcsón keresek" nem sűrűn fog tényleg a megfelelő eredményre vinni. -
sanyixXx
senior tag
ja, a 70-200 azóta szervizben is járt már...
kár azt gondolnod, hogy ülnek az emberek a cuccukon és várnak arra, hogy valaki olcsón keresse azt és végre szabadulni tudnak így tőle. vagy lehasznált és olcsó vagy sürgősen kell a pénz (esetleg lopott, de ezt most optimizmus miatt zárjuk ki). ez utóbbira pedig nem érdemes építeni... -
Z0mbi
senior tag
En is gondolkodom hogy veszek egy masinat (valszeg 450d lesz a vege anyagi okok miatt)
Meg soha nem volt fix obim. (de talan akkor hasznaltam mikor 12 voltam es smena8 volt a kezembende jo is volt az!)
Kicsit ezert tartok tole. (ebbol is gondolhatjatok hogy nem fotozassal keresem a kenyerem) Viszont egy jo kis fenyeros obi mindig izgatott.. ezek az 50mm 1.8 ak eleg olcsok meg canon gyartmanyban is (~30k)
Sajnos van egy olyan berogzodesem hogy olcso husnak hig a leve. Ugye ez itt nem igaz..?
Mert ha veszek egy gepet kittobival par ezer expoval ~100k ert es eladom a kitobit 20 ert (IS eset) akkor 110 ben van egy jo obim egy 450d vel -
mcgoat
aktív tag
-
sanyixXx
senior tag
Nem értem akkor, hogy miért 160-ért rakják fel...!?
feltételezem, hogy megértetted, hogy nincs termék a hirdetés mögött, sose volt és sose lesz. a teljesen hülyéknek rakják fel, akiknek teljesen mindegy, hogy 160 vagy 300k az ára, mert fogalma sincs a témáról. viszont 160k-t hamarabb fog elutalni, mint 300-at vagy 500-at... -
sanyixXx
senior tag
öhh...követed a beszélgetést vagy szeparáltan nézed a postokat?
biztos megérné ezt így csinálni, meg én is az 5Dmk2 -t vinném valószínűleg, de kikúrt nagy átbaszás, ami linkelve van... 800 dollár az kb. 160k forint. szerinted komolyan elad valaki egy 5Dmk2-t vagy egy 7D-t ennyiért?nézd meg az árakat, számolgasd át őket és akkor rájössz, hogy mind kamu.
-
BLOODSHOT
senior tag
Hát ja. Én igy voltam az elején, amikor vettem a mark II-t. Nem fotóztam feleslegesen mert jaj, gyorsan elérem a 150.000-ret (asszem annyira van hitelesítve).
Most tartok 8500 nál és eltelt több mint fél év. Szóval ha mondjuk lesz 12.000 expo benne amikor 1 éves lesz és ugyan ilyen tempóban fotózok akkor az több mint 10év, mire meghal a zár. Nyilván nemhogy 10év mulva, de már 4 év mulva is más vázam lesz. -
BLOODSHOT
senior tag
Mind nagyon fontos..
Az 5D digic III, 13mp, és 1,5 évvel fiatalabb.
Az ilyenek szvsz a legutolsó tényezők mint beépített portrémarkolat vagy nagyobb terhelésre tervezett zár(???).
Ez jelen esetben pont hülyeség. Én annó 5D 1-et akrtam venni, de paráztam mert csak sok expos volt. Aztán felhívtam a camera kft-t és ők mondták h a gyári 100.000 expot általában 4-5x túlszárnyalja.
-
-
Szten Márs
nagyúr
Egyetértek az előttem szólóval, teljesen értelmetlen vita, mert pusztán elméleti, gyakorlatban ilyet nem fogsz tudni csinálni, ilyen egyszerű a dolog.
Ha azonos áron tudsz venni két gépet, az azért van, mert azonos árértékük van, ha nem azonos az értékük, akkor az olcsóbbat olcsóbbért tudod megvenni, ennyi. Ráadásul nem tudom hogy jöttek ezek az elméleti fejtegetések, a legkevésbé sem elméleti a kérdés: EOS 300D vagy 350D. A 300D mellett is lehet érveket találni (igen, lehet, hogy mást ne mondjak, a nagyobb keresőt), és természetesen a 350D mellett is, ennyi, ilyen mutyizást kár ide keverni, semmi gyakorlati értelme. -
sanyixXx
senior tag
namármost...az előbb még igazat adtál abban, hogy épp nincs két azonos kategóriájú canon gép, aminél megérné a bizniszelés. miről is beszélünk akkor?
értem, hogy elvileg megéri megvenni a drágát, eladni és megvenni az olcsót, de most figyelj:tegyük fel az alapötleted a 200k-s különbséggel. mondjuk canon 3D és canon 4D között(hipotetikus példa). megveszed a canon 4D-t 500k-ért, de neked a 3D jó a munkádhoz, ami viszont csak 300k-ba kerül. eladod a 4D-t 500k-ért, megveszed a 3D-t 300k-ért és ott virít 200k még a kezedben. de te ezt a 200k-t már egyszer kifizetted a 4D-re, tehát ez a 200k amúgy is a zsebedben kellett, hogy legyen. semmit sem nyertél a bizniszen, sőt buktad a tranzakciós és minden egyéb költségeket, mert ahogy kihoztad a géped a boltból, azt ugyanannyiért már nem fogod tudni eladni.
no offense, tessék körültekintőbben érvelni
-
sanyixXx
senior tag
Az, hogy többet ér?
pontosan. egy ép érved nincs egyik gép sem mellett ezen túl. lehet, hogy épp teljesen alkalmatlan neked az adott gép, de legalább drágább volt. abszolút racionális választás.
nem mellesleg pedig teljesen irreális, amit írsz. mutass nekem canon vonalon olyat, ahol van ekkora különbség két azonos kategóriájú gép között, és mégis az olcsóbbik a jobb vagy, hogy egyáltalán megérje a sefteléssel szórakozni, ahelyett rögtön megvedd a neked megfelelőt...
mod: off
-
tbs
addikt
????? Ne feledd, hogy valóban nincs jobb egy fényerős telénél, de ott biza folyamatos mélységélesség problémáid lesznek rekeszelés nélkül. A FÉNYképezéshez továbbra is FÉNY kell. Kitobival, ha hosszabb a vége, egész jól el lehet lenni szabadtéren, és kevésbé éles a DoF probléma a szűkebb rekeszek miatt...
Ropi: Hát igen, kevés embernek van igazán jó portréja mondjuk egy Dobozi Pikkelyes csigáról. Villámgyors.
Bemozdulás: minden sportnál vannak holtpontok. Fényképezni akkor kell. Különben Isteni Vakuk kellenek. A pezsgősüvegek dugója 1/4000-en is bemozdulnak, és ahhoz még a vakukat is "előre" kell szinkronizálni, hogy legyen fényük is...
-
*Ropi*
félisten
Gyorsan mozgó sportoknál (hoki, különböző labdajátékok) 1/500 alá ne menj. Minimum kistelét használsz, mondjuk 70-200, azzal Cropos vázon 1/320 a minimum a reciprokszabály alapján, de jobb a minél rövidebb. Fényerős üvegek kellenek főleg, ha csarnokban normál világításnál próbálkozol. Hokinál a palánk plexije miatt amúgy is van egy "kötlező életlenség", amit nem tudsz kikerülni...Sok képet kell lőni, mert a kis DOF miatt sok lesz OOF, az mind kuka.
-
tbs
addikt
Ami passzol a témához.
Max. tornára vagyok hitelesítve, meg küzdősportra és táncra jutok el néhanapján. Technikai sport nem érint meg. ("Kevés" benne az ember.
) Ha bemezdulósat akarok, akkor 100 alatt, ha éleset és van fény, akkor meg 100 fölött... Nincs ultimate recept. ( Pl. [link] )
johnjohn: Szvsz ez butaság.
Lsd. svenk és tsai.
-
*Ropi*
félisten
Szerezz nedvszívó Silica zselét, és pakold tele vele a fotóstáskádat. Időközönként meg ki kell sütni a sütőben, hogy kijöjjön belőle a felszívott pára. Két fajta van: az egyiknek a színén lehet látni, hogy mennyire van tele, a másikon semmi sem látszik.
Az a lényeg, hogy mindig szoktatni kell az elektronikákat a hőmérséklet változásához. Szóval ne azonnal nyisd ki a táskát, ha hidegből melegbe (vagy fordítva) viszed, hanem úgy 20 percig minimum hagyd asszimilálódni, és csak utána vedd elő!
-
sanyixXx
senior tag
nem lesz annak baja. sőt, a szenzor még szereti is a hideget, illetve a zajosodásra is jó hatással van.
arra kell max. figyelni, hogy ha behoztad a gépet, akkor ne kapcsold be azonnal, mert a benti melegben kicsapódhat a pára benne és az elektronikának ez még sose tett jót. hagyni kell, hogy felvegye a szoba hőmérsékletét.
a fotós már nehezebben viseli a hideget. nem is olyan rég madgie-ék fejtegették a hőmérséklet csökkenés vs. fotós vs. elfogyasztandó pálinkamennyiség összefüggéseit. -
Szten Márs
nagyúr
Az M mód nagyon ritkán kell, nem attól ért valaki a fényképezéshez, hogy M módot használ és nem akkor használja jól valaki a gépét, ha M módot használ - ezt leginkább a laikusok hiszik csak és a géphez nem értők akarják az M módot erőltetni, hogy "ugyanmár használjuk manuálisba a gépet, akkor fogom jól csinálni".
Av módban kontrollálod a blendét, a záridőt meg az expókompenzáción keresztül - ha a fénymérő által ajánlottnál rövidebb záridőt akarsz, akkor negatív expókompenzációt, ha hosszabbat, akkor pozitívat. Nem tudom a 20D-n mennyit lehet kompenzálni, de 2-3 fényértéket (azaz +- 400-800%-nyit!!!) biztos. Ezen kívül nyílván a Tv módnak is van létjogosultsága, ha a záridőt kell fixálnod valami miatt. M módnak meg max akkor, ha 2-3 fényértéknél több eltérésre van szükség a fénymérő által felajánlott értékekhez képest, vagy ha teljesen megbízhatatlan valami miatt a fénymérés, pl gyakorlatilag teljesen sötétben, hosszú záridős éjszakai felvételnél. Egyéb esetekben nem látom, hogy érdemes lenne M módot használni. Elmondhatod, hogy te full manuálban használtad a géped, de ennél több haszna nem lesz, csak hátránya a pepecselés miatt.
Az érzékenységet meg próbálgasd meddig használható. Egy 800 még bőven simán, de egy 1600 is bőven viselhető lesz a Fuji után -
1010
őstag
-
Pleiad
csendes tag
Máyköl,
egy kis ajánló: katt
Javaslom, vedd meg, és Szten Márs rövid ismertetőjét ezzel kiegészítve elmondható, hogy szinte mindent tudni fogsz a technikáról. Nem a komponálásról, nem a beállításról, nem az aranymetszésről, hanem az alapokról.
Például az is érdekelhet Téged, hogy a mélységélesség miért csökken, és miért nő, ahogy a rekesz tágabb vagy szűkebb lesz. (Csak példa kedvéért). Nagyon jól szemléltet ez a könyv, ábrákkal, grafikákkal is.
Kezdésnek a 20D nem volt rossz választás szerintem.. sokat tud, ára kedvező, úgyhogy.. szép fényeket !
-
Szten Márs
nagyúr
Húha. Igen, a gép megvétele csak az első lépés, utána jön az, hogy meg is kell tanulni bánni vele és az alapokkal tisztában kell lenni. (Mondjuk célszerűbb, ha előbb utánanéz az ember az alapoknak és ha azok már tökéletesen mennek, utána vesz gépet - jobb esetben csak-csak így csinálják az emberek, és akkor nem történnek ilyenek, mint amiket meséltél. A kompakt is jó gyakorlás/felkészítés DSLR előtt. )
A fotózás alapjait úgy, ahogy van, most nem fogom elmagyarázni, úgyhogy csak röviden:
Van ugye a záridő, ami azt mutatja meg, hogy a szenzort mennyi ideig éri fény. Ez idő alatt történik az exponálás, tehát ha ez idő alatt bemozdul a gép, akkor bizony bemozdult képet kapsz. Minnél rövidebb ez a záridő, annál kisebb az esély arra, hogy be fog mozdulni a kép. Viszont minnál nagyobb gyújtótávolságot használsz, annál nagyobb az esély arra, hogy egységnyi idő alatt bemozduljon a kép.
Ökölszabályként azt szokták mondani, hogy a kitartható leghosszabb idő az objektív kisfilm-ekvivalens (tehát esetedben az objektívre írt számokat 1,6-al felszorzott) gyújtótávolságok reciproka - másodpercben. Tehát 100mm ekvivalenset 1/100-ad sec záridővel még ki lehet tartani, ennél hosszabbal (mondjuk 1/60-al) már nem. 50mm-ert 1/50-eddel, 200mm-ert 1/200-addal, stb. Namost, ez nyílván mindenkinél más, valamint még egy adott személynél is változik aktuális állapotától függően, szóval ez a szabály több, mint pontatlan, azt, hogy rád úgy általában mi érvényes, magadnak kell kitapasztalni, ez csak egy nagyságrendi útmutató hozzá.Azt megbeszéltük, hogy a záridőt kell csökkenteni ahhoz, hogy ne mozduljon be a kép. Ezt egyrészt lehet az érzékenység növelésével. Ha egyébként azonos beállítások esetén ISO200-on 1/30sec volt a záridő, akkor ISO400-on csak 1/60sec lesz, ISO800-on pedig már csak 1/125-öd, tehát jóval nagyobb esélyünk van bemozdulásmentes fotót csinálni. Persze csak óvatosan az érzékenységemeléssel a zaj miatt, de ha muszáj, akkor muszáj.
Másrészt ott van a blenderekesz, az sem véletlenül lett kitalálva, az objektíven keresztülhaladó fény mennyiségét szabályozza. Ha csökkented az F melletti számot, akkor tágítod a blendét, több fény fog átjutni rajta, kisebb záridőket kapsz. Ha mondjuk egyébként azonos beállítások mellett F/8-as rekesszel 1/30 sec a záridőd, akkor F/5,6-os rekesszel 1/60sec, F/4-el pedig 1/125-öd, így is lehet tehát jelentősen csökkenteni a bemozdulás veszélyét. Cserébe kisebb lesz a mélységélességed - minél kisebb az F melletti szám, annál kisebb a mélységélesség, annál nehezebb a témát a DOF-ban tartani.Na ezt a két ismeretet összevetve, ISO200-on és F/8-on adva van 1/30sec záridő. Ha az érzékenységet is emeljük, és a blendét is tágabbra vesszük, akkor ugrásszerűen csökkenni fog a záridőnk: ISO800-on és F/4-en mindössze 1/500-ad sec lett. 1/30 és 1/500 pedig nagyon nem mindegy.
Az érzékenységet bármilyen módban tudod állítani a gépeden, rekeszt meg legegyszerűbben Av módban tudsz állítani. Érdemes ebben a módban használni a gépet, ebben a módban a megadott blenderekeszhez a gép automatikusan hozzárendeli a megfelelő záridőt. Így a kezedben tartod a mélységélességet, illetve, ha látod, hogy hosszú lesz a záridő, a blende tágításával egyből tudsz ezen segíteni.
Egyébként nem hallottam még olyan DSLR-ről, ami automata módon meg a motívummódokon (meg esetleg P módon) kívül más módban is akarna magától vakuzni. Szerintem nem azért vettél DSLR-t, hogy automatában fotózz vele, szóval szokj rá valami olyan módra, ahol tényleg te alakítod a képet, úgy, ahogy te szeretnéd, nem a gép, úgy ahogy épp ő látja jónak.
Ja: és hiába az ISO emelés, meg a blendenyílás növelése, fény nélkül nem lehet fényképezni
-
1010
őstag
hat en ezzel nem veszodnek
penzkidobas tobelfelol is filmes geppel fotozni
jo minosegu film evekkel ezelott is tobbb ezer ft volt
meg elohivas se mindegy hol kered,sok helyen nagyon gany munkat csinalnaken bevinnem a soos fotoba es elcserelnem valamire amire szukseged lesz,alvany,
halszem,vaku......akarmi
biztos jo arat lehet ra alkudni,kulonleges forma.....vinnek az tuti -
*Ropi*
félisten
Sz@r az akku, próbáld ki egy másikkal!
-
törölt tag
Pedig olyat veszek.
Szerintem érdemes megnézni ezt a sokszor linkelt tesztet, azt a plusz tizest bőven megéri a stabilizátor és a látványosan jobb rajzolat.
18-55 vs. 18-55 ISEgy használt 450D meg nagyjából háromszor annyiért forog a piacon mint egy használt 10D. Azért mondtam hogy háromért sem adnám.
-
sanyixXx
senior tag
nem vicces, nekem lesajnálónak tűnik...
de ahogy elnézem, tökéletesen nem összefüggő mondatrészeket emelt ki, így nyelvi nehézségei is lehetnek.neked meg gratula a géphez, ideje volt már! objektívet mondjuk lőhettél volna hozzá. nehogy aztán az legyen belőle, hogy most meg fél évig nem fotózol, mert olcsó obit keresel.
szép fényeket! -
PNP
őstag
Az átlag amatőrfotós párezer képet csinál évente, ha nem igénytelen állat módjára bánik a vázzal, ez a legkevésbé valószínű hiba amivel találkozni fog, messze túl van reprezentálva a probléma a fórumokon. Saját példámból tudok csak kiindulni, 400D-m véletlenszerűen kikapcsolgatott (expó közben is), 30D-men expógomb elhalt 18e expónál, de zárcserém még nem volt. Ellenben van/volt két 3rd party obim, mindkettő szalagkábel szakadásos (és még csak nem is Sigma mind
, ez szerintem esélyesebb, mint egy zárhalál.
-
johnjohn
addikt
Úgy csináltok, mintha valamennyi 40 D, stb. feldobta volna a talpát ! Persze a beépített zár gyenge konstrukció volt, de egyre inkább úgy néz ki, hogy a Canon szép halkan már a javított zárat szerelte a gépek újabb sorozatába.Nem tudni, hányas sorszámtól, de érdekes lenne az ismerősöknél bedöglött 40D sorozatszámokat összehasonlítani. Azért a Canonnál sem hülyék dolgoznak,bár lehet, hogy a fotós fórumozóktól kellett volna tanácsot kérniük !
Ha nem szimpatikus a Canon, vegyen a vásárló Nikont, vagy Pentaxot, mindegy, de fikázni látatlanba, meg össze vissza olvasgatott véleményekből döntő következtetést levonni, hogy valami gép sz@r, mert van akinél elromlott, hülyeség. Hányan használják megelégedve, hiba nélkül ? Ha mindenki írna azért is, mert az Ő gépe nem romlott el, akkor hány cikk volna ?
-
jap
aktív tag
ki ez a Nemeth Laszlo?
2db 1Ds-t is kifingatott 40.000exponál![link]
kezdek izgulni...
valami összefüggést biztos lehetne találni az kiszáridő(1/1000-1/8000) gyakori használata és a zár élettartama között.....
+mototrozás = motorral való cipelés
-> tehát a különböző rezgések is árthatnak neki
(vonat, busz...)
az adott rezgés eltalálja az anyag/csavar ill. egyéb zárszerkezet-alkotó sajátkörfrekvenciáját, így idővel /akár azonnal/ tönkreteszi....bazzz, de pihent vagyok ilyenkor este
-
Szten Márs
nagyúr
Sokszor hallottam ezt a mondatot: " A 20D zárja 50k-re van tervezve, mert ha 100k-re lenne tervezve, akkor már dicsekedett volna vele a Canon".
Ez a mondat ökörség. Ha nem adnak meg tervezett élettartamot, az nagy valószínűséggel azért van, mert nem tervezték meghatározott x expóra, ennyi. Persze, lehet találgatni, mint a lottón, de mi értelme van? Na meg miért pont 50ezer. Szóval ez, mint érv, abszolút nulla
Kiskornel #1814-es hsz-ben leírt linkje már inkább mond valamit, bár hivatalos oldalon nem láttam még leírva az 50ezret, így még az is kétségekkel kezelhető.
-
-
-
kiskornel
addikt
Szerintem ne vegyél tükörreflexes gépet. Ha arra kell, hogy családot fotózz kitobival, akkor hajrá, de amúgy ne.
Kb fél év alatt jött össze a pénzed arra, hogy megvedd a vázat (20D). Szvsz túl sokat válogatsz. Egy csomószor olvastuk, hogy ez sem jó, meg az sem jó... És ki fog fényképezni?
Na és a járulékos költségekkel számoltál?: obi(k), vaku, hátitáska, állvány, állványfej, pótaksi, távkioldó, pucolókészlet, szűrőkészlet, stb... egy hobbifotósnak ez "szinte" mind kell.Ne vedd sértésnek, de kis túlzással az obik topikban ilyen kérdéseket tesznek fel: nem tudunk-e olyan obit, aminek a képminősége jobb, mint az L-es obiké, de olcsóbb, mint a kitobi, és 11-3000mm-ig mindent átfog. Meg mit tudunk ajánlani 25-50e Ft közt...
Még nem késő meggondolni magad!
-
Dtomi
őstag
Szerintem se kéne erőltetni ezt a dolgot... piszkos volt a belseje??? Húúú múltkor én is esőbe kellett hazamenjek mivel vizes lett mindenem így kidobtam mindent ami rajtam, nálam volt. 28e expó az lófasz. Kíváncsi vagyok mit szólt volna ha kiolvassa az első 300D-m ből a 80ezret kidobatja velem?? Mire beletettél volna még 30 ezret már kijön a 220D.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 16 M4 Pro 24GB RAM 512GB SSD - garanciával hibátlan működéssel
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5500 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 5000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen / csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest