- Google Pixel topik
- Mobil flották
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Ulefone Amor 34 Pro - a nagy vetítőgép
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Samsung Galaxy S22 és S22+ - a kis vagány meg a bátyja
-
Mobilarena
OLVASD VÉGIG ALAPOSAN MIELŐTT ÚJ HOZZÁSZÓLÁST ÍRNÁL!!!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sipike19
tag
Köszi az infót.
Amúgy én is felfigyeltem rá, hogy a tesztben az I7 6900K nem alapórajelen járt, tehát a lényeg, hogy azonos órajelen mit tud, az SMT/HT dolog meg megint kérdőjeles, de ha nem olyan hatékony még akkor sincs baj, mert a 6850K szintjét hozza, az már igen meggyőző lenne, főleg ha igaz a 95Watt, és árban mondjuk valamivel alá mennének, esetleg fontos tényező lessz még az alaplap kérdés, mivel az 2011v3-es lapok 65K ft-nál indulnak, az AM4-es pedig lehet akár még olcsóbb is.
-
Petykemano
veterán
A xeonnál az l3 egy nagy tömb magonként szeletekre osztva amiket ringbus köt össze. Ha jól értettem.
A zennél viszont 4 magonként lesz egy 8MB-os tömb. Több ccx esetén ezeket mi köti össze? Vagy a ccx -ek közötti koherencia a rendszermemórián keresztül fog megvalósulni?
Elmélkedtem a témán kicsit. Ezzel a cache koherenciával még nem foglalkoztam, ha valahol tévednék, javíts ki.
Úgy vélem, a cache koherencia minél magasabb (alacsony késleltetés, magas sávszél) szinten valósul meg, annál jobb. A bulldozernél felttételezem mivel magonként osztoztak a L2$-en, ezért ott is megvalósulhatott. Ha ez így van, akkor komoly kérdést jelenthetett - és nyilván nem volt optimális megoldás -, hogy a második - nem független - szálat melyik magra ossza az oprendszer. Ha ugyanazon modul második magjára osztja, akkor a magoknak osztozni kellett a modul erőforrásain. Ha új modulra osztotta, akkor pedig a cache koherencia csak a L3$-en valósulhatott meg, ami meglehetősen lassú volt.
Ilyen dilemma a zennél nem lesz. Nemfüggetlen szálat mindenképp optimális lesz ugyanazon ccx új magjára osztani, mert a magok erőforráson nem osztoznak, de cache koherencia megvalósulhat L3$-n. Igaz?
Ez azt jelenti, hogy 4 összefüggő szálnál kevesebbet használó programok esetén a ccx felépítés nem lesz korlátozó tényező -
Nekem valahogy az elejétől fogva a gyártástechnológia volt a problémám. Persze ez légbőlkapott és teljesen szubjektív, de a Zent jónak érzem. Valahogy a GloFo-t éreztem szűk keresztmetszetnek.
A Samu meg sosem gyártott mást, mint mobil (mármint ultramobil, tehát telefon és tablet) procit és ez is nehezíthette a átállást.
Meglátjuk. -
Az esetleg nem lehet, hogy egy kvázi stepping váltás van? Eredetileg a GloFo 14 nm-ére tervezték a procit, ami ugyan nagyon hasonló, mit a Samu, de nem ugyan az. Mivel a GloFo kukázta a sajátját és átvette a Samuét, a proci nem lett teljesen jó, viszont minimális változtatással már olyan (vagy közel olyan), mint amit eredetileg akartak. Ez magyarázat lehet a késésre is, ami kevesebb, mint egy tényleges steppin váltás.
-
Petykemano
veterán
az intel féle skálázódási problémára
Nem vagyok a téma szakértője, de ez úgy hangzott, mint a gcn hws egységei.Egyébként azt tudod, hogy a zen core complexek között hogy fog menni a koherencia? Ugye itt a l3$ egy ccx llc-je. A summit ridgenél még lehet, h annyira nem létfontosságú, de a naples?
-
-
Petykemano
veterán
Érdekes. Mi célból tenné ezt az AMD?
Korábban a ES esetében az órajel volt alavsony. Részben, mert esetleg még finomítottak rajta, részben, h a minta tuti stabil legyen.
Ha szándékos, mi lehet a cél?
Esetleg nem lehet, hogy még nem volt kész az SMT és statikusan felosztották a végrehajtókat a két várható szál között? -
"Van, amiben meglepoen jo, van amiben meg nehezen ertheto, hogy miert annyira gyenge"
Ez a gyengeség csak szintetikus teszteknél jelentkezik, vagy valós alkalmazásoknál is érzékelhető?
Van erről infód / beszélhetsz róla?(#17777) lee56 : "mivel zsír új gyártástechnológia ugyebár náluk, talán még beérik majd valamikor"
Régebben (jó pár évvel ezelőtt, mikor még az AMD-nek saját FAB-jai voltak) olvastam egy olyan hozzászólást, hogy az AMD jól tudja hasznosítani a gyártás közben keletkezett tapasztalatokat, és menet közben sokat tud finomítani a gyártási eljáráson. Remélem ebből megmaradt valami a GF-nál is
-
And01
aktív tag
Amivel az Amd szembesül jelenleg,
teljesen új processzort teljesen gyártani új technológián.
Az Intel alapból bele sem vág, túl nagynak tartják
a kockázatot.
Elég meglepő lett volna ha minden teljesen tökéletesen megy!
+1 szerintem is steppingváltás az oka a halasztásnak.
(különben jó eséllyel lenne nálad tesztpéldány!) -
leviske
veterán
Azért az Intel az elmúlt 10 évben nem egy hajszállal verte az AMD termékeit, hanem abszolút komoly teljesítménybeli szakadékok voltak a két cég zászlóshajói közt (a marketing szempontból legjobban kommunikálható kategóriában, azaz a játékokban különösképp).
Amennyiben az első Summit példányok anomáliák nélkül tudnák hozni az i7 5960X és i7 5775C teljesítményét, annak már pozitív visszhangja lehetne a sajtóban. Amennyiben pedig az OC megengedné, hogy az i7 6900 és i7 7700 környékére másszanak, akkor pláne (de ez gondolom max akkor valósulna meg, ha az alacsonyabb órajelek kizárólag a TDP keret érdekében alakultak így).
(#17769) SSJPiotr: Az órajeleket most is és előzőleg is a gyártástechnológián bukták. Jobb, hogy más irányba indultak.
-
Goose-T
veterán
Én is ezt mondom már régóta, hogy nem lesz AM4 Bristol Ridge a DIY piacra. Már rég piacra dobhatták volna, ha akarják, kész vannak a chipsetek, kész van a proci, vannak megvehető OEM termékek is vele, működik a platform. Szerintem vagy az alaplapgyártók intettek be, mert nem akarnak egy ilyen esélytelen termék alá fölöslegesen alaplapot tervezni, vagy az AMD nem akarta, hogy gagyi alaplapokat adjanak ki, amik nem biztos, hogy jól fognak működni a Zennel.
-
Oliverda
titán
A Fury kártyákkal például megindult felfele a piaci részesedés. Nem voltak gyorsabbak a hasonló kategóriás GeForce-oknál, annyira viszont már versenyképesek voltak, hogy megfelelő pozícionálással piacképessé lehetett azokat tenni.
leviske: Tehát mindenképpen fullba kell nyomni a kretént.
-
Oliverda
titán
Szerintem egy Haswell szintű CPU (i7-4770/4790) négymagos CPU egy RX 460 kaliberű GPU-val párosítva már elég érdekes lenne. Nyilván az lenne a legjobb, ha CPU-ban és GPU-ban egyaránt jobb lenne, de azért ne kergessünk hiú ábrándokat, kvázi a nulláról beelőzni a 10 éve piacvezetőt kvázi lehetetlen, pláne ilyen büdzséből. Ehhez először el kellene kezdeni folyamatosan profitot termelni, szépen emelgetni az R&D büdzsét, aztán majd ha a bérgyártók tényleg össze tudnak rakni egy versenyképes 7 nanométert 2019-re, amit már egy kiforrott architektúrával meg tudna lovagolni a cég, akkor majd talán.
-
leviske
veterán
"a Bristol Ridge esetleg dobozos AM4 verzioban soha nem is kerul piacra"
Őszintén szólva szerintem az i5-ös összehasonlítgatásaik után (elnézést, hogy még mindig ezen pörgök) ez lenne a legideálisabb opció.
(#17738) Petykemano: Elég érdekes, hogy pont a 4/8-as variáns kapna alacsonyabb órajelet. Ezzel i5 árban sem tudna egyértelmű választás lenni a relatíve alacsony SC turbo órajel miatt.
-
headhunter
addikt
-
Petykemano
veterán
Hát igen, mobil Bristol ridge gépekkel sincs tele a padlás.
Ami nem.csoda, mert nem olyan Magy durranás, csak elég jó, viszont akármilyen olcsón is adja az AMD, azt csicsrgik, nem tudja felvenni a versenyt az intelt mennxiségi kedvezményeivel. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy az AMD gép azonos tierben mindig drágább.Az asztali Bristol szándékos késleltetésének egyetlen racionális magyarázata az, hogy ne ezzel debütáljon az am4. Kár érte. Idén év elején még jó lett volna. Jövőre már nem is biztos, hogy érdemes piacra dobni. A mór mehet.
(Személy szerint sajnálom, hogy ennyit kellett rá várni és végül semmi extrát nem fog hozni ahhoz képest, amit tudni lehet róla.)
-
törölt tag
Köszönöm, nagyon kerestem ezt a cikket
A videokártyámat megtartanám, mellé szeretnék egy "csak cpu-s" lap+proci+ramot venni, és a változatosság kedvéért most csak amd-ben gondolkodom.
A helyzetet bonyolítja, hogy legkésőbb januárig le kell bonyolítani a vásárlást, addigra meg nem lesz summit ridge, ha jól értelmezem a híreket. Úgyhogy akkor marad az x4 950, aztán majd később egy summit ridges proci.szerk: #17723:
-
HSM
félisten
"a HEDT es a mainstream desktop szegmens osszeer az AMD-nel a kozos foglalat miatt"
Pedig pont ez a gond. Ha szétválasztod, hogy ezek a lapok tudják a nagy procit, ezek meg nem, akkor abból csak morgolódás lesz (+rakás félreértés, marketing, csalódás), ha meg egybe hagyod, akkor megdrágítod a belépő cuccokat borzasztóan. Az Intel okosan csinálta, hogy külön foglaltot kaptak a HEDT cuccai, komolyabb VRM-el, foglalattal, mindennel, a mainstream cuccai meg egy másikat a szegmensnek megfelelő minimalista felépítéssel. -
Köszi! Én egy darabig tartottam attól, hogy lesz valamilyen korlátozás a támogatott procik tekintetében, mert túl jól hangzik ez így most, ahogy eddig kinéz! Mintha Socket 2011-es alaplapot és procit vehetne mindenki hirtelen jó áron, vagy ha nem azonnal, akkor kicsit kivárva. Én AMD helyében nem akarnék ennyire jófej lenni, bevallom; bevezetnék valami kis korlátozást.
Nekem lenne okom most alaplapot venni: nem költeném el a pénzem másra, illetve el is kötelezne ez a lépés egy végső irányba. Amíg nincs új alaplap, minden lehetőség nyitva áll! Nagyon örülnék, ha hamar jönne már néhány komoly, elfogulatlan teszt több Zen-es prociról is, összehasonlítva pár Skylake-termékkel. Főként játékok alatt, a renderelés annyira nem mozgat.
A CryENGINE alatt pl. melyik hogy' teljesítene... stb. Az a rövidke renderelős teszt nekem úgy jött le, hogy nem mertek magasabb órajelet beállítani a Zen számára, ezért lett kerek 3GHz. Vagyis jó az eredményük ebben az egy alkalmazásban, de azért nem tudjuk, hogy pontosan mennyire jó -mi a max. frekije-, és azt se, más alkalmazásokban mit hozna össze. Mondjuk nem olvastam még eleget a témáról, de rá fogok feküdni, mert érdekel.
-
-
leviske
veterán
Igazából, ha az AMD tudja azt a marketingvonalat vinni tovább, hogy az i7 6900K az ellenfél és azzal legalább közeli órajeleket tudnak megadni az első, decemberi modell esetében, az egy elég nagy win volna. Lévén, hogy a 6900K a legtöbb új játékban (hangos réteg) a 6700K elé jön be. Sőt, az Anand eredményei alapján alig akad olyan terület, ahol ne gyepálná el a kis tesót.
Innentől már leginkább talán az a fontos, hogy a 3GHz SR vs 3GHz 6900K eredmények ne annyira legyenek távol a valóságtól, mint amennyire mondjuk az A12-9800 vs i5-6500 összevetésük.
(#17626) Abu85: Egyelőre az nVidia kapcsán inkább az látszik, hogy sokkal több ijesztgetést kapnak, mint amennyi valós hátrányuk származik az architektúrából. Ez pedig sokban múlik azon is, hogy a fejlesztők nem akarják egyik oldalt se hátrahagyni.
-
Thrawn
félisten
A1 ment ki végül a piacra is, így nem meglepő, hogy megegyezett az órajelük az ES-sel.
Itt A0 van, júliusban volt a szivárgás, a megjelenésig még kb kétszer lehet hozzányúlni a chiphez, hogy végigérjen a gyártósoron is és proci legyen belőle. No, majd meglátjuk mi lesz a vége. Egy dolog biztos, a magasabb IPC miatt a teljesítmény jobban skálázódik majd az órajellel, mint az előző generációs architektúráknál. -
leviske
veterán
Arra nincs is esély, hogy ez a 3,2GHz max inkább azért van, mert ez az az órajel, amit az első hullám még tuti kibír? Elvégre most elég feszes tempóban kell még a paper launchot is megejteni, így felteszem nincsenek olyan kényelmes helyzetben, hogy cherry picked procikat tolhassanak a piacra.
(#17612) Oliverda: Akkor végül is megoldható csak 2 mag letiltása is? Korábban felmerült, hogy csak 4 és 8 magos verziók lesznek. Vagy félreértettem?
(#17614) Abu85: A felsorolt motorok közül egyedül a Frostbite számíthat komolyabb piaci penetrációra. A Dawn-nál még talán a Void és a idTech is több említést érdemel, pedig ezekre se fognak ömleni az új címek (bár a Void szekerét belökhetné egy új TES).
Mindenesetre megint túl magabiztosan fogalmazol. Ilyesmit én megengedhetek magamnak, mert senki nem vesz komolyan, de esetedben nem lenne rossz egy valamivel óvatosabb fogalmazásmód. Ez csak jó tanács. Nem öröm látni, hogy egy csomó szakmai hírnél a Te ócsárolásod megy érdemi szakmai vita helyett.
(#17616) Yutani: A Vishera helyett a Zen esetében célszerű lehet a 5960X és 6800 teljesítményeit lesni. Nekem úgy tűnik, hogy a játék hamarabb ütközött GPU limitbe, minthogy szétszedje a felső kétharmadát a CPU szegmensnek.
Amennyiben csak a Broadwell-E, esetleg Haswell-E teljesítményeket nézzük játékokban viszonyítási alapként, akkor tényleg úgy tűnik, hogy nem lesz akkora gondban a Summit alacsony órajelek mellett sem. Kevés olyan mai játék van, ami az erős 8 magot ne jutalmazná fps-el.
Abban pedig még talán lehet reménykedni, hogy a Skylake-E érkezéséig sikerül egy Carrizo->Bristol csodát véghezvinni.
(#17619): A Kaveri anno A10-nél maxolt és 12CU-t tartalmazott, szóval nem erre utal. Mikor a Llano-nál bevezették, az "A" mögötti szám az elméleti felhasználhatóságra, a teljesítményre reflektált. Hogy miért vezették be a Carrizo-tól az A12-t, azt nem tudom. Elképzelhető, hogy az FX jelölést nem akarták agyon használni (vagy pont sikerült és ezért váltottak). Komolyabb logikát nem keresnék mögötte, mert csak marketing.
-
Simid
senior tag
Nem mondtam, hogy kellene, csak kérdeztem.
Amúgy pont emiatt kérdeztem, mert ha 6 magost akarnak meg esetleg teljes termék újrapozicionálást, akkor ez egy közös foglalattal talán könnyebb és átláthatóbb lenne (AMDnél nagyon tetszik ez az irány). De akkor ezek szerint nem lenne gond a kisebb szerver lapkákat 1151 tokozásba rakni? -
Már gondolkodtam az A12 név jeletésén. Talán a CU számot mutatja (4 CPU + 8 GPU).
Egyetértek, valószínűleg új nevezéktant alkalmaznak az eddigi FX-ekhez képest. Már csak azért is, mert új platformon új uarchhal érdemes tiszta lappal kezdeni, így rettentő kézenfekvő a dolog.
-
Simid
senior tag
'Azt mondod, a vekony desktop piac nem meghatarozo, utana meg ezt irod:'
Egy mobil APU-ra gondoltam.
Az Apple megtehetné, hogy egyedi nyákot és így egyedi, minden eddiginél vékonyabb/hosszabb üzemidejű macbookot gyárt köré, még akkor is ha nagyon sokba fájna. Egy ilyen terméknél nagyobb marketing értéket látnék, mint egy órajelbajnok 7700K verőben.'A jelenlegi pletykak azt sugalljak, hogy me'g Turboval sem skalazodik 3,2 (nem 3,3, nem 3,5, hanem 3,2) GHz fole a Summit Ridge, me'g 1 szalon sem.'
Na ha ez így van, az tényleg komoly probléma. Remélem, hogy nem ilyen rossz a valós helyzet.(#17612) Oliverda: Ez nekem egy teljesen szimpatikus megoldásnak tűnik. i7 ellen 6 magos SR, i5 ellen meg 4 magos SMT-vel. A platform is rugalmasabbnak, időtállóbbnak tűnik. A probléma az, hogy ezekre Intel (ha akar) könnyen tud reagálni, van mozgásterük rendesen.
Náluk van esély a közeljövőben platform egyesítésre?
-
Ez gáz. Ebből az is következik estrém esetben, hogy a kevés szálat használó szoftverek, játékok alatt akár egy magasabb órajelű i3 is megveri a sokmagos Summit Ridget. Ennek pedig tudjuk, milyen marketing értéke van, láttuk a Bulldozereknél. Lelki szemeimmel látom a PH fórumán a fikázódást.
-
Simid
senior tag
'...felteteles modban megy a tarsalgas mar egy ideje.'
Jó hogy kiemelted, én is abból indultam ki és ezzel kezdődött a dolog, hogy nagyvonalúan feltételeztük, hogy a ZEN alapú cuccoknál max az órajellel lesz gebasz és minden más rendben lesz. A gondolatmenetet folytatva te magad emelted ki, hogy ettől még lehetnek nagyon jó mobil és szerver termékeik. Majd mindketten azzal érveltetek, hogy az üzleti sikerhez és az általános megítéléshez mégis csak fontos volna, hogy jó magas órajeleket virítsanak egy szűk piaci szegmensben. Én csupán ez utóbbi megállapítással nem értek egyet. Azt gondolom, hogy ahogy a konzol gyártókat, úgy a professzionális piac szereplőit sem fogja érdekelni, hogy amúgy desktop vonalon mit virítanak.'A mobil piacot meg hiaba hozod fel, ott me'g sz*rabbul all az AMD, mint a desktop piacon.'
Hogy hogy hiába? Tudom, hogy rosszabbul áll és pont azért hoztam fel, mert ez a 'sz*rabbul állás' sokkal meghatározóbb az AMD megítélésében (és amúgy pénzügyi helyzetében...) mint a desktop sikertelenség.
Egyébként úgy gondolom mobil vonalon lesz a legnehezebb labdába rúgniuk, pedig pont ez amihez mindenük megvan csak össze kellene rakniuk. Még az is beleférne, hogy kicsit rosszabb a CPU rész, mert lenne mivel kompenzálni, csak ugye itt aztán tényleg édes kevés, hogy papíron jobb a cucc. Egy csomó más tényező van, aminek fényében a pont a megfelelően magas órajelek a legkisebb gondjuk.
Egy egyedi HBMs csoda APU-ban látnám a legnagyobb lehetőséget, amire ráharap az Apple. Annak azért lenne komoly marketing értéke.'Megjegyzem, a 3,3-3,5 GHz koruli orajel me'g a mobil piac felso reszere is keves lehet.'
Oké, itt azért nem árt pontosítani, hogy miről is beszélünk. Korábbi hozzászólásaidban a 4Ghz elérését említetted mint kritikus pont. Én is inkább ebből indultam ki amikor magasabb órajelekről írtunk. De ha úgy látod/sejted, hogy már 3,5Ghz-nél elszáll az a bizonyos fogyasztás/órajel görbe akkor egészen más a helyzet. Nem mindegy, hogy 2 vagy 22 termékről beszélünk. -
lee56
őstag
Úgy értettem, hogy ha valami okból nem jönnének ki a magas órajelek és kénytelenek lennének hanyagolni, na az lenne a C, D terv tudom hogy Zen lesz majd mindenben előbb utóbb. Pontosan arre értettem amit mondasz hogy melyik mire lesz jó, ez alapján jönnek majd a tervek, s a piaci újratervezés.
(#17596) Simid : Természetesen üzleti értelemben a desktop piac nem a leg jövedelmezőbb, ellenben presztízs értelemben meg az általános megítélés javítása érdekében már egészen más a helyzet..
Üzleti siker is elég nehezen lesz (akármilyen jók lesznek a termékek és versenyképesek), ha a piac nagy része már azt se tudja létezik még az amd... -
Simid
senior tag
Ok, pontatlanul fogalmaztam, de jóval 3Ghz főlé nem kell menniük. Eddig mutattak egy ES-t 3Ghzen, 8 maggal, 95W TDP-vel. Gondolom ha nagyon rossz a skálázódás, akkor is el tudnak érni 3,5Ghz-t 1-2 maggal. Akár egy kicsit magasabb TDP is belefér, ha szükséges.
Az ennél magasabb órajelek csak egy nagyon szűk piaci szegmensben szükségesek (4 magos i5-i7).Az asztali procik marketing értékét őszintén szólva semmire sem tartom szerver termékekre nézve (notebook már más tészta). Nem tudom elképzeli, hogy a professzionális szegmensben ne pusztán a tényleges teljesítmény/ár/használhatóság számítson, de lehet tévedek.
-
V!ck
senior tag
En csak attol tartok, hogy azert demoztak blenderrel, mert ez a terulet fekszik a legjobban a ZEN-nek... mi van, ha masban kozel sem brillirozik ennyire? Ahogy eddig, pl mp3 encode-olas, jatekok alatti teljesitmeny, barmi egyeb... plusz az orajel kerdes. A piledriver pl pont renderben nem volt annyira gyenge, mint barmi masban. Legalabbis szerintem. Nagyon varom hogy mit hoznak ossze, szukseges hogy versenykepesre sikeruljon az architektura es az orajeleket is sikeruljon feltornaszni...
-
lee56
őstag
Na jó, de ha Bulldozer úgy sikerült volna kezdetektől mint a mesékben elképzelték, akkor a Zen-re se lenne akkora szükség, most még legalábbis egy jó darabig.
"ami a leginkabb orajel erzekeny piac -- nem is sikerul elerni a kompetitiv orajeleket, akkor is baromi jo mobil es szerver proci lehet a Zenbol" Valószínűleg ez a C vagy a D terv. De reméljük odáig nem jutnak majd el. Csak nem azért küzdöttek úgy most már jópár éve hogy féligmeddig visszatérjenek a CPU-bizniszbe, hanem úgy igazán kéne minden fronton. De hát majd meglássuk mi lesz, hogy lesz, hisz nem vagyok hivatásos jós, és azt hiszem te sem, annak ellenére se hogy sok jóslatod bejött már az évek során.
-
lee56
őstag
8c/16t kivitelben 3GHz se kevés... Főleg ha és amikor - amint már mondtad te is korábban - egy egészséges turbóval megáldva, még ezen a singlecore eredményén is sokat tudnának javítani. Továbbra is nagy ??? hogy intel turbójához képest hogyan teljesít majd az AMD féle? És a gyártástechnológia mekkora órajeleket tesz majd lehetővé a kisebb CPU-knál 6c/12t (ha lesz ilyen) és 4c/8t, ezek azt hiszem a súlyosabb kérdések jelenleg, 8/16-os zen ugyanúgy nem lesz sláger termék, ahogy az inteles sorstársa sem az. De év vége előtt, azért csak többet fogunk majd tudni. Biztos lesz addig egy-két szivárgás megint, ha más nem az AMD-től magától.
-
lee56
őstag
Úgy érti hogy csipkedhetnék magukat AMD-ék a világra jövetelével is, és nem csak a tesztpéldányokéval, hanem jöhetne már a késztermék. Persze ugyanakkor azt is mondhatnánk, hogy ha már eddig kibírtuk azt a jónéhány "Intellel az erő" évet, akkor ez a maradék pár nap, már semmi.
-
Thrawn
félisten
Ez a retail lap még nincs a polcon dobozban, de már a kanyarban van. Gondolom a többi gyártó is bőszen reszelgeti a sajátjait.
Tekintve, hogy az OEM-ek kapnak először procit, nem tudom mit csinálnátok most egy dobozos alaplappal otthon, azon kívül, hogy sóhajtozva nézegetitek -
dezz
nagyúr
Igen, AM4 alapon inkább embedded és más efféle alkalmazásokban képzelhető el esetleg ilyesmi. Eredetileg ezt is meg akartam említeni. Mobil vonalon persze az FP4 játszik szerepet, ami maga is egy fajta BGA tokozás. Kicsit sikerült összemosni a kettőt. Mindenesetre, kíváncsi leszek, kedvet kap-e a MS vagy mások újabb próbálkozásokhoz az x86 alapú tabletek területén. Hiperszupervékony, memóriaslotot sem tartalmazó laptopok megjelenésére is lehet számítani.
Megjegyzem, a HBM-es megoldások későbbi megjelenésével nem kizárt, hogy akár a desktopon is megjelennek memóriaslot nélküli lapok, és ott már a dGPU helyzete is bizonytalanná válik. Az alaplap lényegében csak az áramelletásért és a perifériák csatlakoztatásáért felelne. Új standard születik cigarettásdoboz mérettel és átkeresztelik pécécskére.
-
Petykemano
veterán
Mit gondolsz, lehetséges, amit egyesek susognak, hogy a core complex felépítés miatt nem lehet magokat egyenként letiltani? Számomra olyan képtelenül hangzik, és üzletileg szerintem kapitális hiba is lenne, mert talán pont egy 6 magos sku-val tudnának legnagyobbb részesédést szakítani.
-
Petykemano
veterán
Igazad van, nyugtával dícsérjük a napot.
De azért óriási, mert az ipc növekmény megvan. Befogták nem csak az ivyt, nem csak a haswellt, de még a broadwellt is.
Ugyanakkor persze ez csak egy demo egy szoftveren. Nyilván nem véletlenül ezt és úgy demózták. Más terhelésben lehet, hogy csak Ivy szint.Az órajel más tészta.
Anand technek elkotyogták, hogy gf14 density optimized változatán készült -
csatahajós
senior tag
"az eddigi informaciok alapjan nagyjabol a Broadwell IPC-jet tudja a Zen, nem a Skylake IPC-jet. Ami nincs messze egymastol, ez teny, de megis: a Skylake egy leheletnyit erosebb."
A video alapján a Zen kb 1-1,5 mp-cel hamarább kész volt a renderrel, persz ez csak 1 benchmark, de ha egyszerre indult a két render (felteszem ennyi eszük volt) akkor egy leheletnyivel ez is gyorsabb a Broadwell-E-nél.
"ami meguti a 4 GHz-et," - Broadwell-E is csak turbóban tudja a 4G-t, ami azt jelenti, hogy ha jól tudom, hogy max a magok fele aktív olyankor (vagy csak 2?). Ilyen téren nem tudjuk h a Zen mit tud, lehet az csak 3.4-3.6-ra megy, de ez lényegében csak a normál desktop fronton gond, ott meg alá tudnak vágni az Intelnek azal, hogy több magot kínálnak olcsóbb platformon, cserébe 4-500 Mhz-cel kevesebb turbóért.
Az árban egyetértünk, a 400 USD-t én is reálisnak gondolom most a 8 magosért.
más: a hivatalos, weboldalon lévő videóban mutatják a dual-socket cuccot is, quad channel MC konfirmálva.
-
csatahajós
senior tag
Most nem azért, de a nagyon az megint elég relatív, tudtommal a Bradwell-E-ből a 8 magos, azaz a az i7-6900k stock órajele 3.2 Ghz itt meg 3.0 Ghzen járt a Zen, úgyhogy ez 10%-on belül van (mondjuk h 7%) úgy, hogy a Zen, ha egy leheletnyivel is, de hamarább kész volt a renderrel, tehát mondjuk h egy teoretikus Skylake-E IPC-jét hozza.
Én azért erre nem mondanám azt h nagyon le vannak maradva, főleg h ez még nem is biztos, hogy a végleges revision amivel még nyerhetnek ők is 100-200 Mhzet.
Itt egyértelműen az árazás és a platform képességei fognak dönteni, miközben ne felejtsük el, hogy szerver vonalon 32 magos verzió is érkezik míg Broadwell-EX-ből 24 magos a csúcs ha jól tudom.
Persze még ezer buktató közbe jöhet, de megint azt mondom, hogy az Intelnek vagy változtatnia kell az árazáson vagy valami bazi nagyot dobnia a Skylake-E/Kabylake cuccokkal, nem a mostanában szokásos 3-5% fejlődéseket ha meg akarják tartani a mostani árazásukat.
Kíváncsi lennék Reggie0 kolléga véleményére, hogy még mindig fenntartja-e ezt a korábbi HSZ-ét
-
Oliverda
titán
"Ha feltetelezzuk, hogy IPC-ben Zen = Broadwell, akkor miben lesz jobb vetel az altalad emlitett Summit Ridge CPU varians, mint a mostani, 4 magos, 8 threades, 4.0 GHz-es (Turboval 4.2 GHz-es), szinten kb. 95 Watt TDP-s i7-6700K? "
Ebben:
$350-> $250"Ha nem erik el a 4 GHz-et igy vagy ugy, akkor csunyan ki fog kapni a Summit Ridge a 6700K-tol, nem egy benchmarkban..."
Valószínűleg ezért nem fognak sietni a négymagos modellek piacra dobásával.
-
Természetesen az ár függvényében lehet jó vétel, de ezt tudja az AMD is szerintem. Azzal viszont nem feltétlenül értek egyet, hogy az i5 alá kellene árazni egy versenyképes, i7 konfigurációjú AMD processzort.
Tehát végül is azt vallod, hogy az AMD-nek egy kategóriával lejjebbi árazást kellene alkalmaznia a 4 és 8 magos processzorainál. Hát, nem tudom...
-
Lemásolták a Broadwell-t, mint a régi szép 386-os időkben?
Azért érdekelne több más (kevésbé preparált) render is, mert az látszik a videóban, hogy az elején az AMD nagyobb előnnyel vezet, a végére az intel proci pedig beelőzi, vagyis a világos részt az intel gyorsabban számolja.
-
-
-
Oliverda
titán
Desktopon már most sem lenne nehezen kivitelezhető a DDR4-3200 támogatás, több ilyen kit van már a piacon, és az áruk sem elrugaszkodott. Egy év múlva szerintem gond nélkül bedobhatják.
Nem tudom ez mennyire valid, itt 1108 MHz-et írnak a 65 wattos A12-9800 GPU órajelére. Ha a feljebb linkelt roadmap nem kamu, akkor Raven Ridge-ből lesz 95 wattos verzió is, ami akár önmagában is elég teret adhatna a magasabb órajelhez.
-
TESCO-Zsömle
titán
Mondjuk ez még lehet gond -vagy nem. Jó lenne, ha a tömegek is látnák, hogy haladás van.
Szerinted lehet ebből a felhasználóknak Messiás? Vagy csak az AMD számára? Ekkora túlerővel szemben labdába lehet-e egyáltalán rúgni?
(#17206) lee56: Én fél éve berántottam egy 2500k-t. Olcsóbban kijöttem, mint egy 8350-essel és jobban is tolja az egyszálast. Szegény 960 BE már nem bírta tovább.
-
headhunter
addikt
"Az A12-9800 semmikepp sem kuka, mar uton van felenk egy peldany belole
"
Átlagban a bolti forgalmazás megjelenése előtt, mennyivel kaptok "tesztpéldányt"? (1-2 hónap?)
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------
"Die beiden Bilder wurden kommentarlos auf hardware-battle.com veröffentlicht. Nur „soon“ ist vermerkt. Das könnte bedeuten, dass die Produkte doch etwas früher als bisher angenommen in den Handel kommen werden. Zumindest bei Komplett-PCs wurde im Rahmen der Computex berichtet, dass Komplett-PCs mit…"
[ Módosította: Oliverda ]
-
lee56
őstag
Ebben persze igazad van, de ugyanakkor ha már lenne legalább valami a piacon, több tapasztalatot szerezhetnének a gyártók is, és persze az early adopter felhasználók segítenének a bétatesztelésben.
Valahogy nem vagyok meggyőződve róla, hogy ha utolsó pillamnatban egyszerre rajtol majd SR, BR és AM4 is, minden klappolni fog majd rögtön az elejétől, de úgy legyen.
-
lee56
őstag
Azért csak ne halasztgassák az örökkévalóságig, AM3+ lapokból kiindulva (rev 1-2-3) itt is biztos kell majd pár hónap (év?) az alaplapgyártók részéről is, hogy a saját kis hibás lapjaikat fixálgassák majd..
(#17179) Oliverda : Laptopoknál és > talán még lenne is valami értelme.
-
Oliverda
titán
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topikban az OFF és minden egyéb, nem a témához kapcsolódó hozzászólás gyártása TILOS!
Az ide nem illő hozzászólások topikja:[link]
MIELŐTT LINKELNÉL VAGY KÉRDEZNÉL, MINDIG OLVASS KICSIT VISSZA!!
A topik témája:
Az AMD éppen érkező, vagy jövőbeni új processzorainak kivesézése, lehetőleg minél inkább szakmai keretek között maradva.
- Milyen légkondit a lakásba?
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- EA Sports WRC '23
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Házimozi belépő szinten
- Könyvajánló
- Renault, Dacia topik
- Víztisztító berendezések - kancsók - szűrőbetétek
- Alakul a Visa és a Mastercard európai ellenfele
- DUNE médialejátszók topicja
- További aktív témák...
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Új, 1 év garancia - Eladó!
- AMD Ryzen 7 5700X3D - Új, 1 év garancia - Eladó!
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! Intel I9 13900KS Processzor!
- Intel Core i7-7700K (8M Cache, up to 4.50 GHz) OEM Processor! 27% számlával!
- Intel Core i9-14900KF 24-Core 3.2GHz LGA1700 Box (BX8071514900KF) Processzor! BeszámítOK
- Telefon felváráslás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max
- Csere-Beszámítás! Olcsó Számítógép PC Akár játékra! Intel X5650 / GTX 1650 / 24GB / 240SSD+ 500HDD
- Azonnali készpénzes GAMER / üzleti notebook felvásárlás személyesen / csomagküldéssel korrekt áron
- Egyedi ékszerdobozka
- Asus E510M 128GB SSD, 4GB RAM, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest