- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- CMF Buds Pro 2 - feltekerheted a hangerőt
- iPhone topik
- Samsung Galaxy Watch7 - kötelező kör
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- Telekom mobilszolgáltatások
- One mobilszolgáltatások
- Vivo X200 Pro - a kétszázát!
- Mobil flották
- Okosóra és okoskiegészítő topik
-
Mobilarena
Új hozzászólás Aktív témák
-
Micsurin
nagyúr
válasz
Emunem #51220 üzenetére
Jaj itt is Te!?
Petikeje Köszi!
ParadoxH Igen igen EU raktárból, olvastam jön az ACE szóval jogos. De olyan szimpi áron volt 68k-ért újonnan az SV06+, hogy ennyit szerintem pont megér kipróbálni mennyire szeressük elfoglaltság a nyomtatás. A céges Bambu A1 Minivel elvagyok de nincs kedvem mindig "kivárni a sorom". Annyira meg csak nem buta vagy bot, hogy ne lehessen vele eljátszadozni nem?
Ha bejön akkor lehet később egy SV08-at megugrunk...
Btw a petg mennyire tűri meg a műgyantát mint extra erősítés utólag?
-
-
ParadoxH
aktív tag
-
szabieable
aktív tag
válasz
Emunem #50888 üzenetére
Nekem van belőle 2 fehér meg 2 szürke tekercsem. Szokásos sunlu pigmenthiányos, még a salesnek is írtam, de persze nem válaszoltak rá. Hőfokot visszavéve már egy kicsit jobb a helyzet, nem high speedben hajtva kicsit konzekvensebb a színe.
Tőlük egyedül a sima régi sunlu fekete abs amire azt mondom nem okozott komolyabb csalódást dehát a 78 fokos HDT-A értékével az is inkább valamilyen keverék abs sajnos.Ami viszont pozitívum, hogy a gyári spoolja szétkapható 2 részre így ha egyszer elfogy refillhez ideális
Rendelésre... valami szupergyors volt, szombat/vasárnap rendeltem ha jól emlékszem és kedden délelőtt már hozta az MPL, ilyen sem sűrűn fordul elő
-
vzso
aktív tag
válasz
Emunem #50884 üzenetére
Akár 13,50 USD is lehet a HS PETG, ha 20 db-t rendelsz (plusz ingyen 1 rolni minden 10 db után). Én innen, az Eryone oldaláról, szoktam rendelni. Nagyon jó a minőség, legalábbis nekem eddig egy rolnival volt gondom és ez is németből jön, ingyen. Volt már, hogy 3 nap alatt megkaptam.
-
-
paler
aktív tag
válasz
Emunem #50847 üzenetére
Én is gondoltam rajta, és a következő megállapításokra jutottam:
1. vagy az volt a gond hogy az asztal belső részére rendeztem a modelleket, és mivel 3 órás volt a nyomtatás, így a hő kicsit meghúzta a bal oldali rugós lábakat, mivel a hűtés jobb oldalon van.
2. ezért lehetséges hogy az asztal fűtést pár fokkal lejjebb kellett volna vennem
3. vagy támaszokat kellett volna alkamaznom
4. lehetséges hogy a modellbe volt a hiba, bár ezt tartom a legvalószínűtlenebnek. -
izoli
csendes tag
válasz
Emunem #50806 üzenetére
Megnéztem ezt is az Orca-ban, nekem is eltűnt a felírat színe:
De látszik, hogy ez egyetlen STL fájlban lett feltöltve, míg az előző hozzászólásomhoz csatolt képben a fájl objektumokra volt bontva. Ebben az esetben én a 11. réteg után színt cserélnék. (Nem próbáltam még, új vagyok a multi color nyomtatásban, Creality K1C után 10 napja használok Anycubic S1C-t)
-
Tothanta
csendes tag
válasz
Emunem #50693 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a válaszokat! Meggyőztetek, valamilyen Bambu Lab modellt fogok választani. Viszont lenne még néhány kérdésem: - Mennyire elengedhetetlen az AMS egység? Nem tervezek tarka nyomatokat készíteni. - Honnan érdemes rendelni, és mikor számít akciósnak az ára? (Ez a filamentre is kérdés) - Ha a Mini modellnél maradok, átlagos felhasználás mellett mennyire korlátozó a kisebb nyomtatási tér? Ti gyakran nyomtattok nagyobb dolgokat? 😄 (Nem, tényleg nem tudom még, mire fogjuk használni. :) Köszi!
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #50676 üzenetére
Ezt a tekercs deformációt is tapasztalom mindig, ha kevés az anyag rajta. Már ezen is gondolkodtam, hogy kellene valami merevítés. Főleg a bambus időkben, hogy ne legyen gondja az AMS-nek. De nem volt belőle sosem gondom. A prusa meg nem teker vissza, csak húz.
A pumpással az van, hogy a hozzá vett zacsin középen van a kiszívó nyílás. Általában nem lehet úgy helyezni, hogy felfeküdjön a tekercsre. Középen meg általában nagy a lyuk. Mondjuk abból a szempontból nem baj, ha beszívja magát a lyukba, hogy könnyebben visszamegy a tekercs a dobozába.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #50667 üzenetére
Nekem ezzel a zacsival általában az volt a bajom, hogy a kis nyílás összetapadt a zacsi másik oldalával, így nem tudtam semmit kiszívni.
A modelled ajánlójában viszont van erre is már egy kész megoldás. Gondoltam már én is, hogy csinálok, de aztán vettem másik fajta zacsit, rátekerős-motoros pumpást.A tiéd mennyiben könnyíti meg a levegő megindulását? Nem látom benne a trükköt.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #50412 üzenetére
Csomagból kivéve. Bár mindjárt ment is a szárítóba, ott is büdös volt egy darabig. Késöbb már jobb volt, de nyomtatásnál büdös maradt. Méretet nem tudta tartani. Ha a külső falat nyomtattam először, akkor jobb volt, de jó nem. Emellett a falak sem lettek szépek.
Aztán lehet, hogy csak én fogtam ki egy rossz tekercset. CF-t még amúgy sem nyomtattam. De sehol nem hallottam, hogy ez ilyen büdös lenne. -
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
Emunem #50184 üzenetére
Ez is benne van a pakliban, mivel már volt egy csúszás decemberben. Racionálisan végigondolva az újat én semmiképp sem venném meg kezdőként, viszont ez az idő elég arra, hogy jobban tájékozódjon az összes többi nyomtatóról is az ember, közöttük az újról is, hogy az a többlet amit hoz, nála mennyire szükségszerű.
Ugyanakkor ha hoz egy kis árversenyt házon belül, akkor az sem utolsó szempont ugyanazért a nyomtatóért ha már ki van szemelve ami neki megfelel. -
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #50004 üzenetére
Én nem kívántam, de, ha már elkezdted, amit nem akartál
Hozzám ne gyere aszalóval. Engem nem érdekel. Ahogy a sütő sem. Akit érdekel, az majd utánajár komolyabban. Én max felhívom a figyelmet, hogy előfordulhatnak problémák, érdemes utánajárni. Aztán, hogy ki mit csinál, már a saját dolga. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #49998 üzenetére
Szerintem eleve a felvetésed volt idióta.
Józan paraszti ésszel, ki az a hülye, aki vesz egy drága sütőt, hogy abban csak filát szárítson?
Ha valaki felhozza a sütő témát, akkor simán mindenki gondolhatja, hogy a konyhai sütőben lesz szárítva, mert amúgy mi értelme lenne? Szerintem nem sok embernek van a hátsó udvarán egy nem használt tűzhely, ami majd pont jó lesz filaszárításra.
Egy kis 30 literes sütő is kerül kb. annyiba, mint egy nagyobb szárító. Emellett nem céleszköz, nem garantált, hogy azt a hőfokot pontosan fogja tartani, egyáltalán tudja e azt a hőfokot. Kicsit feljebb megy és hopsz, egy tekercs PLA kuka. Vagy több.
Annyi pénzért meg olcsóbban dedikált szárító kapható, amiből nyomtatni is lehet.
Ha valaki meg akarja spórolni ennek az árát, az be fogja tenni a konyhai sütőbe. Különben nincs értelme. Kivétel a fent említett nem sok ember.
Az aszalót szokták még emlegetni, mint alternatíva, de azzal is foglalkozni kell egy kicsit, hogy jó legyen. És akkor a belőle való nyomtatás még mindig kérdéses. Egy kicsit hozzárakva máris van egy alap szárító.
Nemrég láttam egy tesztet ahol mikróban szárították. Ott sem dedikált fila mikróban tesztelte, hanem a konyhaiban. Igor volt az elkövető és asszem csak az angol csatornáján (mytechfun) ment a videó. A CF-ek meg is gyulladtak benne.Én nem ajánlottam a sütőben szárítást, ahogy azt sem én állítottam, hogy a zárt nyomtató majd jól megvéd a nyomtatás közben a légtérbe kerülő anyagokkal szemben.
A kérdező ötlete volt és van rá mód, ha ez a szándék, csak figyelni kell bizonyos dolgokra.
Persze aki úgy gondolja, hogy a zárt nyomtató megvéd mindentől is, az biztos, hogy nyugodtan szárítja a súlt hús előtt a filát, legalább kicsit elő lesz melegítve a sütőAhhoz képest, hogy nem akartál vitatkozni, csak nekiálltál vitatkozni. Nem is értelek.
-
Joshi
titán
válasz
Emunem #49998 üzenetére
De azért az meg van, hogy "mindenki" azon van, hogy mentsük meg a Földünket a műanyagoktól, de közben a 3D nyomtatás meg él és virul. Ezen csak röhögni tudok, de tényleg.
Az a legnagyobb probléma, hogy az autóm kipufog pár mg Co2-t, közbe meg az 1000+ év alatt lebomló műanyagokat árulják tonna számra.
Jáj, tényleg az ember a hülye.
-
-
Vesa
veterán
válasz
Emunem #49587 üzenetére
"ezután már megvalósított dolgokat akarunk látni ebben a témában, mert pusztán elméleti szinten foglalkozni vele"
Már írtam korábban:
Nekem kint van a garázsban a nyomtató, a garázst pedig a teljes garázskapu felületén keresztül, 5 perc alatt át tudom szellőztetni nyomtatást követően + porszívózás. Tehát, bár most tényleg áll a nyomtatóm, de nem emiatt, hanem időhiány miatt. Ezt fogja kiegészíteni a szintén egy korábbi hsz.-ben részletezett, épített ház, amit szűrőkkel és ventilátorokkal fogok kivitelezni. Ennél többet nem lehet tenni, még ki lehetne vezetni egy hermetikusan zárt házból egy csövön, de ahhoz tartófalat kéne fúrni, amit nem akarok.
-
ParadoxH
aktív tag
válasz
Emunem #49567 üzenetére
Akit érdekel kicsit komolyabban a téma az itt tud csemegézni. Van olyan fórumtárs ott aki kb tudományos igényességgel ezt kivesézi.
Mindenki maga kell eldöntse, hogy milyen szinten kell vigyázzon magára és a környezetére. Ha gyereked van akkor szerintem kötelességed ennek utánnanézz olyan szinten, hogy értds a dolgok lényegét és megtedd a szükséges intézkedéseket. Azt se felejtsétek el, hogy a 3D nyomtatás nem egy több száz éves iparág. Vannak olyan hosszútávú mellékhatásai amelyet valószínűleg még nem ismerünk.
A tények relativizálását én midenki helyében külön kerülném. Az hogy a belvárosban vagy a cigidben mi van nem erre a lapra tartozik - ez így ebben a formában érzelmi alapú megközelítés inkább. -
Vesa
veterán
válasz
Emunem #49555 üzenetére
Nekem a garázsban van, nem szennyezi a lakóteret. Persze, azért a garázsba is be kell menni, tehát így sem teljesen veszélytelen. Azt szoktam csinálni, hogy nyomtatás után felnyitom a garázskaput, azon a 3,2m x 2,5m-es nyíláson 5 perc alatt a teljes légcsere végbemegy. Plusz porszívózom. A kivezetés lenne a legjobb, de ahhoz tartófalat kéne fúrni nem kis méretben+csövezés, és ezt nem biztos, hogy szeretném. Tehát marad az, hogy eleve ki se engedjem a nyomtatóházból a káros cuccokat.
-
Vesa
veterán
válasz
Emunem #49546 üzenetére
Megnéztem ezt a videót addig a pontig ahol arról beszél, hogy tonnányi ABS/ASA-t nyomtatott, és alig volt változás a levegőminőségben. Ez kb. bizonyítja, hogy tesztelést szakembernek kell végeznie megfelelő műszerekkel, nem pedig egy olcsó consumer VOC mérővel egy hozzá nem értőnek. Számos tanulmány van már szerencsére amit kutatók végeztek, standarduzált labor körülmények között, direkt a VOC gázok mérésére szolgáló érzékeny márőműszerekkel, és mindegyik esetben az ABS/ASA/Nylon anyagok nyomtatásakor mutattak ki drasztikus mértékű szennyezést. A Chemical Insights kifejezetten foglalkozik a 3D printerek szennyezésével, számos tanulmányuk jelent már meg a témában. Itt lehet nézelődni, kicsit legörgetve van egy 1 órás videó a kutatásokat végző tudóssal, na abból egészen más derül ki és nem vidám a történet. Persze nem veszélytelen a PLA/PETG sem. Konklúzió: érdemes ezzel foglalkozni és szűrni, vagy olyan helyen nyomtatni, ahol nem kerül belégzésre.
-
JulianSinulf
őstag
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #49530 üzenetére
Én nem szedek gyógyszert, így nem tudtam bevenni fordítva. De neked kell a gyógyszer. Vagy legalábbis egy jó orvos. (Bár szerintem ez nem fórumtéma, de, ha már így szeretsz beszólogatni, akkor nem vagyok semmi jónak az elrontója...)
ABS, ASA nyomtatása esetén nem megy a házventi például az X1C-n. Vagyis a szűrőn keresztül az távozik, amit éppen esetleg arra kivisz a "huzat". De huzat meg nem lehet, mert azt nem szeretik ezek az anyagok.
Nem mindenki tudja megoldani, hogy ne lakó térségben legyen a nyomtatója. Nagyon örülnék neki, ha meg tudnám oldani, de erre jelenleg nincs mód.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #49523 üzenetére
"Továbbá a zárt gépeknek szokott szűrője lenni, hogy minimalizálják a nyomtatás során felszabaduló káros részek (VOC) lakott légtérbe kerülését."
Sajnos ez nem így van. Egy yt-s tesztelte több zárt géppel is. Mindegy volt, hogy nyitott ajtó vagy csukott ajtó, meg, hogy ott a szűrő.
A zárt tér a hőmérséklet miatt van az olyan anyagoknak. A szűrő meg bullshit, amíg a gépház nem légmentesen zárt.
Lehet építeni saját mérőcsomagot arduino-s alapokon. Ha jól emlékszem, akkor a yt-s megosztott mindent, ami az építéshez és beüzemeléshez kell. Vagyis a kódot is. -
mumtaz
senior tag
válasz
Emunem #49523 üzenetére
Ehhez már sok mindent nem lehet hozzáfűzni pár apróságon kívül.
Azt azért megjegyezném, hogy érdemes lenne a téma összefoglalót frissíteni.
Én szívem szerint azt is bele tenném, amit most leírtál, mert ez is elég jól összefoglal pár dolgot egy kezdőnek.
A másik, amit említettél Poli27 K1C-jével kapcsolatban, azt valóban csak kiegészíthetném azzal, amit te is írtál, hogy az igények határozzák meg. Mert neki "out of the box" nyomtatóra volt szüksége, ahogyan a kezdőknek is ez lenne a cél. Ugye én másképp álltam hozzá, így például nekem a K1 teljesen bejött, de ehhez kellett az a némi hobbi szintű tapasztalat, amit a másik nyomtató átépítésével és nyűgjeivel szereztem.
Alapból is lehet jól használni egy K1-et, mert egyébként jó nyomtató egy kezdőnek is, de a jobb minőség érdekében már kell némi nem amatőr szintű kalibráció hozzá. -
katyilkadr
tag
válasz
Emunem #49367 üzenetére
Nem saját tervezés, Gáspár Igor tette fel, én csak a méreteket igazítottam. Egyébként nem nagy dolog megtervezni, idézet: a jó mérnök nem azért használja fel más munkáját, mert lusta, hanem hogy ne dolgozzon kétszer. A mérete 240x200x145. Az íróasztal alatt elfér. "Hamis váza mód"-ban készült.
-
Joshi
titán
válasz
Emunem #49143 üzenetére
Ahogy írtam, amelyik helyiség annyira párás hogy az ABS/ASA megszívja magát párával, az már az egészségre is káros. Ha pedig olyan helyen van tárolva ahol szintén extrém magas a páratartalom, akkor úgy kell tárolni, hogy ne tudja megszívni magát az anyag. Soha még PLA és PETG-et se szárítottam, ABS/ASA-t meg végképp nem. Tudom, sokaknak szárítási fóbiája van, ezzel sincs baj hiszen baja tényleg nem lesz a filamentnek, csak idő és pénzbe kerül.
-
mumtaz
senior tag
válasz
Emunem #48991 üzenetére
Én csak 3 éve nyomtatok. Nem mondom, hogy pálcát török a Creality mellett. Nálam ugyebár nem volt szempont, hogy ne kelljen barkácsolni.
De szigorúan, ha a gyártókat nézzük, valahogy az van, hogy a Creality és hasonszőrű gyártok én úgy veszem észre, hogy mindig ott voltak. És szerintem még mindig ezt a "minőséget" képviselő gyártók azok, akik folyamatosan ott vannak a reflektorfényben, míg azok, akik valami minőséget, vagy újdonságot hoznak, azok egyszer fent, egyszer lent. Mint mondjuk pár éve minden komolyabb felhasználó az egekig magasztalta a Prusát, addig, mikor a Bambu bejött, majd tovább fejlesztett, azóta a Bambu van a trónon. Aztán lehet, hogy idén/jövőre jön megint egy ismeretlen nevű gyártó, aki megint kitalál valami csodát.
De ezek mellett mégis a olcsóbb termékeket gyártó és az éppen aktuális királyt koppintó régebbi gyártók mindig ott maradnak az előtérben. Lehet szidni őket, de mégis olyan termékeket dobnak piacra, amit az emberek sokan megvesznek. Soha sem csinálnak olyan jót, mint az aktuális dobogós helyen lévő gyártók, de mégsem kerülnek a háttérbe. Eladásaik vannak bőven, és ha azt vesszük, egy cégnek meg ez a legfontosabb. Minek csináljanak sokkal jobbat, ha így is sokan megveszik!?
A másik fele meg az, hogy ezen gyártók termékeit nagyon sokan veszik olyanok, akiknek ehhez a hobbihoz hozzá tartozik az is, hogy maguk módosítsanak, vagy akár át is szereljék a nyomtatóikat. Számukra nem csak abban rejlik a dolog szépsége, hogy nyomtatnak a nyomtatóval, hanem abban is, hogy folyamatosan tuningolnak rajta valamit. És erre ezeknek a gyártóknak a nyomtatói pont megfelelnek. -
kokokka
addikt
válasz
Emunem #48991 üzenetére
Nem kell semmilyen upgrade a K3-hoz. Kiveszed a dobozból és használod. Így volt nálam is, mind a kettőnél. Nem tudom a többi gépe milyen, de a K3 biztos, hogy ilyen. Van gyantanyomtatóm is tőlük, hibátlanul teszi a dolgát. Nincs küszködés, szerelés, javitgatás, nem kell hozzájuk semmit pluszban venni. Mindkettőt ACE-el vettem, tokeletes az összhang közöttük. És megegyszer: tudom, hogy jók a Bamboo-k, de amíg nincs valamivel személyes tapasztalat, kár leirni egy eszközt.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48737 üzenetére
Amitről teljesen meg is feledkeztem és nagyon tetszik az XL-ben és már korábban is megtetszett benne, hogy nem az egész ágyat melegíti, hanem csak azt a részt, ahova a nyomtatandó modell került. És ezt tényleg így is csinálja és azon a területen stimmel is a hőfok, míg odébb hűvösebb, a széle meg csak pár fokkal melegebb, mint a szobahőmérséklet.
Emellett csak ott szintez, ahova a modell is kerül. Ez is nagyon tetszik benne. Ezzel időt is spórol. De ezt tudja az MK4 is. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48747 üzenetére
Neked lehet, hogy nem nagy kaland. Én 1600€-ot adtam ki rá (több hetes gondolkodás után) és 1-2 hónappal a vásárlás után nem ment, pedig nagyon használni akartam. Előtte semmi gond, aztán a szívás, infó nuku. Engem elég rosszul érintett a dolog. Erre ez a fórum is rátett, mert itt sem tudta senki, hogy mi a gond, ment az user errorozás, ami ebben az esetben pont nem volt. Mivel zárt rendszer, sok mindent nem tud tenni az ember. Még a hiba kijavítására sem volt lehetőség. Illetve először, aztán jött a ragasztgatás, de addigra asszem már javították az fw-t is.
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48740 üzenetére
Köszi, hogy védeni próbálsz!
Ezt anno kitárgyaltuk, nem értem, hogy mit nem ért poli ezen.
2023 januárjában adtam le a rendelést és februárban postázták.
Aztán nemsokkal rá jött egy olyan firmware frissítés, ami miatt nem vette figyelembe az ágyszintezést. Persze ezt csak sejtem. Ekkor derült ki, hogy görbe az ágy. Túl nagy eltérésnél meg már nincs tapadás.
Egész addig így maradt, míg ki nem adták a következő frissítést. Akkor még nem volt downgrade. Szóval úgy jó 1 hónapot állt a gép. De lehet, hogy az 1-2 hetes szopóka után kellett még az a jó hónap.
Az elején ugye szívtam vele ezerrel, mert még próbálkoztam.
Amikor kinyomtatnád ugyanazt, amit korábban már kinyomtattál, de nem megy, mert mindig feljön a tárgy, akkor az nem user error. Hiába mosod DM szappannal a lapot. Aztán mikor jön a következő frissítés és újrapróbálod és megint minden oké és jól megy, akkor biztos leszel benne, hogy te semmiről nem tehettél. Az, hogy tényleg ágyszintezés gond vagy egyéb, ami miatt máshova került volna a Z0, nem tudom. Nem láttam semmi nyilvánosat ezzel kapcsolatban. De mivel másoknak gond nélkül ment a nyomtatójuk, így én a szintezés figyelembe nem vevésére tippelek. Az egyenes(ebb) ággyal rendelkezők, vagy akik kihagyták ezt a frissítést, nem tapasztalták. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48737 üzenetére
1. Szerintem a legjobb lesz, ha ezt a leírást gyorsan átpörgeted. 55 lépésben az összeszerelés. És egy-két dolog nincs is ott vagy éppen csak meg van említve.
Aztán jön 30 lépésben a kalibráció. Dokkolók beállítása csavarok, csapok csavargatásával. A Z-t és szintezést elintézi majd magától, de minden fejet hozzápozícionál egy csaphoz az ágy közepén. Ilyenkor már sok dolgom nincs, csak váltogatni a fejet.
Az X1C-nél úgy 3 csavart kellett az ágyból kiszedni, nameg a nyomtatóból az AMS-t és a csomagolóanyagot. AMS-t beállítani és mehetett az automatikus kalibráció. Hamar megvolt. Hát ez nem olyan.
4. A szálcsere kb. olyan, mint más egyfejes, AMS-sel nem rendelkező nyomtatón. Annyi, hogy itt 5 fej van. Ha egyszerre cserél az ember tekercset mind az 5-nél, akkor az érezhetően megdobja az időt.
Az esetlegesen beletört szállal talán annyival egyszerűbb lesz a dolgom, hogy elég csak a megfelelő helyen leszednem a csövet és ki tudom tolni. Ehhez képest az AMS-t szét kellett szednem. Ahogy nézem, az extrudernél sem lesz gond, van egy kis ajtócska, amivel mindjárt hozzáférek a nagy fogaskerék elülső részéhez, ahol a szál átmegy. Szóval, ha ott törne el vagy deformálódna meg a szál, akkor elvileg az egyszerűen orvosolható. Gyakorlatilag meg akkor derül ki, amikor át kell mennem ezen a hídon. Bambunál szedhettem szét az extrudert.
5. Lehet az ASA is sikeres nyitott nyomtatóval, csak kicsit macerásabb. Amúgy meg One Core lehet a hosszú távú megoldás, ha nagyon szükségem lesz rá. Egyelőre nincs. És azért a One Core-nál is legalább 1 évet szeretnék várni, ha nem többet. Prusáék szeretik félkészen kiadni a termékeiket. Legalábbis mostanában talán ez a jellemzőbb. MK4, Buddy3D.
Én nem érzem úgy, hogy félkész lenne most a nyomtató. Elvileg már minden megy rajta, aminek mennie kell. De lehet, hogy elsiklottam egy-két képességen, ami még nem megy. Ez mindig benne van a pakliban.
Amőgy meg mindegyikre rá lehet fogni, hogy félkész, mert mindegyiknek van olyan dolga, amit a gyártó nem csinált meg, de a közösség igen és nagyon hasznos is. Pl. az AMS-nél a Hydra vagy az áttekercselő. De láttam nem gyári törlőt is X1C-be, P1x-be szerelve. A szűrő blokk a nyomtató belsejébe. Az üvegmagasító. Szóval mindig lehet valamit tuningolni.
6. Ülni a pénzen sem jobb. Csak elértéktelenedik. Akkor meg inkább olyan dolgot veszek, ami remélhetőleg boldoggá tesz és még hasznos is.Köszi a jókívánságot!
Az egészséges használathoz kell neki egy megfelelő ház (nem a gyári), megfelelő átszellőzéssel és szűréssel a kimeneten. De az idegeimre remélhetőleg nem lesz rossz hatással -
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48734 üzenetére
Nem is azt mondom, hogy rossz, mert hasznos, de nekem az IPA bevált. Egyelőre. Lehet, hogy csak azért, mert nem tapizom annyit a lapot - ha lehet hozzá sem érek - és nincsenek gyerekek sem.
Az XL lapját érdekes lesz mosni, ha nekiállok. Kapásból mehetek a zuhanyzóba vagy kádba. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48723 üzenetére
Nem, egyáltalán nem használható dobozból kirakva. De akkor ezek szerint nem olvastad a korábbi hsz-em arról, hogy több óra volt a fejeket felszerelni és kalibrálni a gépet.
A minőséggel szerintem nem lesz gond. Az egyszínű szép lett. A többszínűnél kell a szálazást megoldanom és akkor az is jó lesz. A bambu is szálazott, szóval itt se nem rosszabb, se nem jobb.
A gyorsaság kérdéses. Egyelőre nem tudom, hogy milyen különbségek vannak az XL és X1C között a beállításokban.
Ami biztos, hogy több színű nyomtatásnál az XL fog nyerni a legtöbb esetben. Egyszínűnél kérdéses, mert a sárkány, amiből az X1C-vel csináltam 4-et is, úgy 5 és fél óra alatt kész volt. Egy darab, nem négy. Az XL-nél a prusa majd 8 órát ír egyre. Mással nem néztem.
A színcseréről szintén van néhány videó. Az XL asszem úgy 9-10 másodperc, az X1C 1 perc fölött. 119 cserénél az legalább 119 perccel meg is dobja az X1C nyomtatási idejét. Az más kérdés, hogy az egyszínű nyomtatási időnél mennyivel lenne lassabb az XL.
Egyelőre ezzel nem foglalkozom.
Kaki terén természetesen az XL nyer, mert annak nincs. Csak a törlőtorony.
Jó pénzért van hozzá burkolás. Akciósan meg is kaphattam volna a géphez. De úgy döntöttem, hogy annyi pénzből inkább majd összedobok magamnak valamit, ami normális. ASA-t úgysem nagyon akarok nyomtatni. De egy jobbfajta zártság, megfelelő szellőzéssel és szűréssel jó lenne. A gyári házon hatalmasak a rések.Mivel az X1C elsősorban azért cseréltem, mert megutáltam és elegem lett belőle, így objektíven nehéz megítélni a dolgot.
Most XL van. Ezzel ismerkedem, ezt kell megszoknom és, ha gondom van vele, akkor ezt kell javítanom. Szóval ez van.
Ha már bent vannak a szálak, akkor már kényelmes. Cserébe a gyors színcsere, kevesebb műanyag hulladék. Megpróbálva objektíven nézni, igen, így is megérte.
Hogy az árát is? 4200€. Ezt szintén nehéz objektíven megítélni. És majd az idő eldönti. Végülis az X1C-re is úgy gondoltam, hogy megérte az 1600€-t. Csak aztán mégsem. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48722 üzenetére
Az én tapasztalatom az, hogy tök fölösleges ez a hókusz-pókusz, ha az ember odafigyel.
Elsősorban azt kell megjegyezni, hogy koszos kézzel nem foglalkozunk vele. Olajos, ételes, stb szennyeződést lehet, hogy az IPA már nem szed le.
Aztán azt is meg kell jegyezni, hogy nem taperoljuk alapot, nem a nőnk vagy pasink.
Persze van, hogy hozzáér az ember, erre tökéletes az IPA.
Ha a gép jól működik, akkor tapad. Ha nem, akkor moshatod akármilyen csodaszappannal, kenegetheted ragasztóval, meg fújkálhatod spray-vel, nem fog tapadni. Sajnos ebből van egynéhány tapasztalatom köszönhetően a Creality CR-6-nak és a Bambulab X1C-nek.
Amikor jól működött a gép, kipróbáltam azt is, hogy mi van, ha PLA nyomtatás után nem takarítom, mert nem nyúltam hozzá, hanem indítom a következő nyomtatást. Semmi különös nem lett, a nyomtatás sikerült. De ezt nem igen játszom el, mert az a két spricka IPA, meg egy lap törlő megér annyit, hogy ne legyek ideges, ha nem lett jó a nyomtatás.
Nyomtattam már PETG és ASA után is PLA-t és nem volt gondom, ahogy PLA után sem ezekkel. TPU-t is nyomtattam és mindig minden tapadt. És mindig csak IPA-val takarítottam.
Amit még fontos tudni, hogy milyen formát és anyagot hogyan nyomtatunk.
Például, ha valami nagyon szögletes, akkor érdemes brim-et használni. Hiába PLA, feljöhet. (Vagy ilyenkor segít a DM-es szappanos mosás?)
ASA-nál akkor is feljöhet, ha kerekített a sarok.
Persze nem rossz, ha valaki tud az általad felsoroltakról, de nem feltétlen kell ezzel kezdeni.
Én az elején azt sem tudtam, hogy takarítani kell a felületet. Voltak is gondjaim. De ezt valahogy senki, sehol nem írta.
Aztán jött a másik gond, hogy hogyan és mivel is kellene egy szövet felületet takarítani? Vettem egy másik nyomtatót... -
dvd_R+
őstag
válasz
Emunem #48724 üzenetére
Köszönöm mindenkinek a fenti válaszokat.
Amit Sdi linkelt olyanom van itthon 2 flakonnal
ha az nem lesz elég akkor pedig ha jól olvasom több féle praktika van a takarításra, ha ilyenbe ütközök, hogy nem tapad nem elég az isoproply akkor majd jövök kérdezniTörlőpapírból sima egyszerű legolcsóbb konyhai törlőpapír vagy esetleg ez a szövet vileda vagy mi a neve.. (nem vagyok a konyhában otthon)
Hotend:
akkor itt a képen láthatóból ne vegyek egyet se ?
csak mert ha pl billentyűzetnek a kitört lábát amivel a magasságot állítom amiben vannak ilyen kis dombornyomott írások pl razer huntsman mini -hez
oda a leírtak alapján a 0.2mm jobbnak hangzik
és most 1x-re be rendelve azért gondoltam hogy veszek mindent hogy ne kelljen majd rendelni várni / szallitast fizetni 15€-t
de ha azt mondjatok nincs szükségem rá jó lesz a gyári 0.4 akkor oké.
illetve ezek összeszereltek már ugye?Brass vagy edzett acél
Na ez a rész még továbbra sem tiszta, azt értem hogy vvan belőle brass bármit is jelent
meg edzet acél ami a hardened steel viszont a A1 Stainless acélal jön
ez tök oké, de nekem kell e brass vagy hardened acél belőle ?
vagy jó az úgy ahogy jön a stainless acélal ?Ha kell bármi nekem hozzá Aliról akkor arról kérlek linkeljetek valamit akár privátban, mert nem szeretnék félre nyulni vele
Illetve a fenti kérdésemben kitértem végül erre a filament szárító kérdésre de szerkesztettem és lehet nem olvastátok, bemásolom ide
"Ja és olvastam ezt a filament szárítót, elvileg folyamat szárítani kell ha nincs használatban
mert akkor nem lesz jó az anyag vagy mi ..
Látom itt az átlátszó müanyag dobozos megoldásokatazok gondolom erre a célra szolgálnak.
Nekem is kell egy ilyet bütykölnöm ?"
-
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48649 üzenetére
Köszi! Remélem boldog leszek vele!
Az összerakásnál, kalibrációnál az utasításokat követtem. Az első nyomtatásnál nem volt utasítás a szálbefűzésre
A filament szenzorokat ráadásul nem sokkal előtte kalibráltam és ott ugye elég volt az extruderig tolni, aztán kihúzni.
Nameg reggel 5:10-kor keltem, amit nagyon utálok, úgyhogy túl fitt sem voltam egész nap. A reggeles hét mindig ilyen.
Ha nem színcserélős, akkor szerintem eszembe jutott volna. Így meg tényleg a megszokás kényelme is elfeledtette velem.
Azt mindig is mondtam, hogy az AMS hatalmas kényelmi szempont egy bambu esetén. -
JulianSinulf
őstag
válasz
Emunem #48607 üzenetére
Amíg ezek használva/elhasználva vannak, addig nem kár értük, olcsóbbak úgysem lesznek. Ha csak a helyet és a port fogják, akkor viszont nem jó.
Én alin szoktam így járni. Kell még pár euró az ingyenes postához. Aztán a 2€-s cucc (amiért eredetileg mentem) mellett ott van a kosárban még 70€. Ingyen posta meg 10€-tól van. Úgyhogy nekiállok törölgetni.
A Prusa-val is hasonlóan jártam. A nyomtató mellé még bedobtam ezt-azt az első rendelésnél. Aztán fekete péntek előtt visszamondtam, fekete pénteken ingyen postával, akciós cuccal (ami korábbi rendelésben is benne volt) és még ezzel-azzal kiegészítve sokkal többet otthagytam, mint eredetileg terveztem. Mondjuk a meghatározott keretbe belefértem, csak nem úgy, hogy 3djake-ről is rendeltem és annak is bele kellett volna férnie a keretbe. Így viszont szépen túlléptem. -
Vesa
veterán
válasz
Emunem #48605 üzenetére
Ezt már én is észrevettem magamon. Kellett pár dark gray fila, betettem a kosárba, de ugye 8 darabnál sokkal olcsóbb, ok, akkor gyorsan összedobáltam, de ha már itt vagyok, meg ingyenes a szállítás, akkor kéne még PETG, TPU, metal/wood PLA, elvégre hátha kell, és pár nozi, de akkor már nem hagyom ott az fx plate-t sem. Aztán addig dobálgartam a cuccokat, amíg ott nem álltam egy közel 700EUR-os kosárral...majd gyorsan kijózanodtam.
-
mumtaz
senior tag
válasz
Emunem #48589 üzenetére
Szerintem, belefáradt. Bár teljesen mindegy.
Én 2 és fél éve full gyári Ender 3 v2-vel kezdtem és ezt alakítgattam tovább. Lett belőle Ender 3 NG. Ha azt nézném, mennyi pénz öltem bele, mondanák (én is), hogy inkább vettem volna minőségibb nyomtatót.
De baromi nagy különbség van aközött, hogy valaki egy full gyári nyomtatót vesz és azon, ahogy tanulja a dolgokat esetleg módosításokat végez, meg aközött, hogy eladnak neki egy szanaszét módosított és esetleg "sose volt jó" nyomtatót.
A saját tapasztalatomból kiindulva - és ezzel a véleménnyel szerintem nem vagyok egyedül - egy kezdőnek a legnagyobb kicseszés saját magával egy agyon módosított nyomtatóval kezdeni. Ha egy - akármilyen típusú - gyári állapotú nyomtatóval kezdeni megfelel a 0 (nulla) szintnek, akkor egy, valaki által össze-vissza módosított nyomtató nem pluszba, hanem minél inkább módosított (tákolt), annál inkább mínuszba tolja el a mérleg nyelvét egy kezdő számára.
Az meg, aki elad egy ilyet, biztos nem fogja rácímkézni, hogy "egy bődületes szívás". Sokkal inkább fogja rámondani, hogy "a világ legjobb nyomtatója". Persze. Talán akár az is lehetne, ha valaki olyan kezébe kerül, akinek már van gyakorlata. Na de egy kezdőnek bármilyen nyomtató legyen is, ha a nyomtatási paramétereket módosító valami nem gyári rajta, az rémálom.Csak tényleg egy baromi egyszerű példa, hogy valakinek eladnak egy alap Ender 3 V2-t használtan, amin a gyárihoz képest csak annyit módosítottak, hogy kapott egy BLTouch-ot, egy plusz független Z tengelyt, meg hozzá egy másik alaplapot, hogy külön tudja kezelni a két motort. De mondjuk azt elfelejtik közölni vele, hogy a Marlin helyett a szeletelőben a kezdő G-kódban meg kell adni, hogy kiszintezze az asztalt. Beállítja a szeletelőt az alapnyomtatóra.
Nyilván egy ilyen gépet is úgy fognak eladni, hogy milyen marha nagy előrelépés. Kezdőnk meg lefrissíti a firmware-t, mert mindig az újabb a jobb, amiben meg mondjuk alapban se a dupla Z, se a BLTouch nincs bekapcsolva. És máris jöhet a hotend törés, meg orsó darálás és egyéb mechanikai sérülések.
És ez csak egy példa. Ahogy mondani szokás: "a lehetőségek tárháza végtelen". -
Vesa
veterán
válasz
Emunem #48465 üzenetére
Ebből nyomtattam ki a Xiaomi páramérős verziót. Abban a dobozban amiben a mérő van, nincs golyó. A nyomtatások nagyon szépek, nem látok arra utaló jelet, hogy bubisodna a páragőztől. Jelenleg 28% a mért érték, de ennél lejjebb szerintem már nem fog menni (a környezet 50-55%). Még valamilyen plusz szigetelést lehetne esetleg tolni bizonyos részekre, de teljesen légtömörre úgysem lehet megcsinálni az AMS-t. Nem tudom, hogyan lehetne ezt még lejjebb vinni.
-
Tomika75
tag
válasz
Emunem #48335 üzenetére
Ő még a legelsők között vette az X1C-t amikor megjelentek volt velük pár gond. Alapból majdnem mindegyik asztal görbe volt. Én is azért nem vettem akkor mert itt követtem nyomon a többiek kárán a Bambu evolúciót. Amikor már mindenki dícsérte és nem volt velük gond akkor vettem meg én is. Viszont a hülye fejemmel szentimentális okokból nem adtam el rögtön az MK3S+-t. Most tudtam eladni kb. fele annyiért mint amikor megvettem a Bambut.
Gondolom az akkori problémák miatt sem alakult ki nála a ragaszkodás. Meg azért akinek volt már Prusája az mindig nosztalgiával néz rá vissza és sokkal könnyebben vesz újra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Elemzés A 3D nyomtatás sikerének alapja
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Revolut
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vezetékes FEJhallgatók
- 3D nyomtatás
- Steam, GOG, Epic Store, Humble Store, Xbox PC Game Pass, Origin Access, uPlay+, Apple Arcade felhasználók barátságos izgulós topikja
- Hálózati / IP kamera
- A Micron újszerű módszerrel javítja QLC-s SSD-jének sebességét
- Otthoni időjárás-állomás
- További aktív témák...
- Csere-Beszámítás! MSI Gaming X RTX 4060Ti 16GB GDRR6 Videokártya!
- Akciós Windows 10 / 11 Pro OEM Licenc Kulcs 100% eredeti, jogtiszta!
- Újra Akcióban!!! Ducky One 2 Mini és SF billentyűzetek a bolti ár töredékéért! Számla+Gari
- Csere-Beszámítás! Intel Core I9 14900KS 24Mag-32Szál processzor!
- 0% THM 3 havi részlet! Beszámítás, 27% áfa, Sapphire Nitro+ RX 9070XT 16GB készletről
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest