- Mobil flották
- One mobilszolgáltatások
- Fotók, videók mobillal
- iPhone topik
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Poco X6 Pro - ötös alá
- Xiaomi 14T - nem baj, hogy nem Pro
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy XCover7 Pro - burokban született One UI
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
atirag #73198 üzenetére
A wifi kommunikáció nem csak a router-en múlik, "vissza is kell kiabálni" elv miatt, hanem a környezeti tényezők (falak száma/anyaga, távolságok, szomszédok), beállítások, használt kliens eszközök/adapterek, egyéb zavaró/befolyásoló tényezők (vezeték nélküli billentyűzet/egér/telefon, fém tárgyak, nagyobb bútorok, stb) függvénye is. Emiatt semmit sem lehet garantálni, csak helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mi is lesz a helyzet mivel minden környezet más és más.
Hatótávot/sebességet nem lehet megmondani előre, csak a helyszíni teszt során fog kiderülni, hogy mekkora is lesz, minden környezet más és más, rengeteg dolog befolyásolja az elérhető eredményt, többek között a használt kliens eszközök is. -
-
-
válasz
atirag #46809 üzenetére
a tl-wdr4300 n szabványos dual band router, 2.4 GHz sávon 2*2:2, 5 GHz esetén pedig 3*3:3 mimo képes, 560 MHz proci és 128 MB ram.
az archer c2 ac képes típus, 2.4 GHz sávon 2*2:2, 5 GHz esetén viszont csak 1*1:1 mimo képes - utóbbi miatt nem annyira ajánlott, ha valakinek az 5 GHz wifi is szempont -, 580 MHz proci és 64 MB ram. -
-
válasz
atirag #46729 üzenetére
Egy-egy rossz példány esetéből nem szabad messzemenő következtetéseket levonni.
Szervizvezető barátom régen lebeszélt az Asusról, tömegesen látták viszont az eladott darabokat garanciális panasszal -- én is szenvedtem eleget az akkori zászlóshajó 500 DeLuxe-szal.
Most viszont azt mondja, ha router, akkor Asus.
Én egy éve vettem az N18u-mat, és számos barátomat, ügyfelemet győztem meg arról, hogy Asust vegyen -- nem hallottam még problémáról.MaCS
-
válasz
atirag #46729 üzenetére
Tenda gyári fw-vel felejtős, egy rakás x@r a szoftvere, azt csak akkor vedd meg, ha hajlandó vagy fimware moddolni. Ez esetben Tenda N80, vagy W1800R jó lehet, de van amelyikre csak soros porton keresztül lehet fw-t feltolni.
D-LINK-ekre elég sok a panasz az utóbbi időben, valahogy a DIR-825 óta nem volt igazán jól sikerült modelljük egy sem.
Linksys-t eladta a CISCO a Belkin-nek néhány éve, ami meg is látszik a termékeken. Az áruk maradt jó magas, de a minőség már nem olyan, és az esetek döntő többségében ezeken CFW használatára sincs lehetőség. Esetleg egy Linksys WRT1900AC megfelelő lenne? Vagy miket nézegettél?
-
Claude Leon
senior tag
-
-
válasz
atirag #21351 üzenetére
A 100Mbps közelítőleg 12MB/sec, de ezt csak LAN <-> LAN irányban tudja a router, WAN <-> LAN és LAN <-> WAN irányokban ennek csak egy hányadára képes! Ezen tehát 1000%, hogy nem fér át a 14MB/sec!
Nézd meg esetleg a Netgear WNR3500L, ASUS RT-N15U, ASUS RT-N16, Linksys E2000, és E3000 típusokat.
-
válasz
atirag #21119 üzenetére
a tl-wr941nd v3 még erősebb, mint a tl-wr842nd v1, a tl-wr941nd routerek a v3 verzióig a gigabit képes tl-wr1043nd alaplapját és motorját kapták meg, csak az usb port nem lett beforrasztva, és a gigabit képes helyett csak 100-as wan és lan portokat kapott, de amúgy a két router közötti különbségnek tényleg csak a 100-as portok szabnak határt!
a beállításokat azért ellenőrizheted a tl-wr842nd esetében, mert nagyon látványos különbséget azért nehéz kihozni, tényleg húzós terhelés kell hozzá!
wifi szempontjából már más a helyzet, mint korábban is írtam; 3 antennás és 3 * 3 mimo képes ellenoldal esetén érezhető a különbség a 2 és a 3 antennás router között!
milyen eszközök vannak még a hálózatban, és milyen módon kapcsolódnak? -
válasz
atirag #21117 üzenetére
ami látatlanban is biztos; wifi szempontjából a 2 antenna és 2 * 2 mimo kontra 3 antenna és 3 * 3 mimo - ez a különbözet persze csak akkor jön ki, ha az ellenoldal is 3 antennás és 3 * 3 mimo képes!
a tl-wr941nd melyik verziós?
v1 = ar9132 / 400 megahertz cpu / 32 megabyte ram / 8 megabyte flash
v2 = ar9132 / 400 megahertz cpu / 32 megabyte ram / 4 megabyte flash
v3 = ar9132 / 400 megahertz cpu / 32 megabyte ram / 4 megabyte flash
v4 = ar7240 / 400 megahertz cpu / 32 megabyte ram / 4 megabyte flash
v5 = ar7240 / 400 megahertz cpu / 32 megabyte ram / 4 megabyte flasha tl-wr842nd
v1 = ar7241 / 400 megahertz cpu / 32 megabyte ram / 8 megabyte flashbár látszólag azonos a cpu (órajel) és a ram az ar9132, az ar7140 és az ar7241 esetében, de ez csak a látszat, az ördög a részletekben lakozik;
ar7240 procija; 8 kb i-cache / 32 kb d-cache
ar7241 procija; 8 kb i-cache / 32 kb d-cache
ar9231 procija; 64 kb i-cache / 32 kb d-cachepersze ennek a különbségnek csak húzós terhelés esetén szabadna mutatkozni...
a kapcsolat miként van kiépítve?
-
krealon
veterán
válasz
atirag #21074 üzenetére
A fulHD film taroloja es a lejatszo kozotti utvonalon van WiFi kapcsolat?
Ha igen, akkor elarulom, hogy meg egy 300Mbites linksebesseg mellett is problemas a fullHD tartalom atvitele. Ha emellett tovabbi eszkozok is "zavarjak" az e'tert, akkor nem csoda, hogy akadozik a lejatszas.
Emellett arrol is meg szoktak feletkezni a felhasznalok, hogy WiFi jelek nem allnak a birtok hataran, igy a szomszedsagban mukodo osszes WiFi eszkoz (ha nincs kelloen tavoli csatornara allitva) rontja az atvitel sebesseget.A Wlan, wifi, vezeték nélküli hálózat kérdések és válaszok (kiemelt téma) leggyakrabban ajanlott programjaval (az InSSIDer-rel) fel lehet terkepezni a veteli viszonyokat es lehet megprobalni olyan csatornara allni, ahol viszonylag keves a zavar.
Alapszabaly: ha fullHD-t akarsz nezni zavartalanul, hasznalj kabelt.
-
válasz
atirag #21074 üzenetére
arra értette, hogy sokan wifi útján próbálják átnyomni a full hd-t, holott az nem mindig annyira egyszerű...
nem a router lesz nálad a szűk keresztmetszet, legalább is nem hardveresen, legfeljebb elégtelen beállítás esetén, vagy a pc a probléma forrása - hardveresen, vagy szoftveresen -, ha arról megy a full hd és a facebook is, amikor a probléma adódik!?!?
amúgy az is kivitelezhető, hogy a hálózat teljes forgalma net útján menjen át, láttam már olyat, ahol az volt a probléma! -
-
válasz
atirag #20919 üzenetére
1043-ason rengetegen használják, de van már több 842 tulaj is a topikjukban, és szokták ajánlani olyanoknak is, akik nem akarják a plusz funkciókat (pl. torrent) csak egy kicsit nagyobb stabilitást, terhelhetőséget, stb... További kérdéseket szerintem ott tehetsz fel, biztos készséggel válaszolnak, akik használják is!
-
-
-
-
FixY67
senior tag
Csak wifin döglődik? Vagy akkor sem jó, ha kábellel csatlakozol hozzá?
Ha csak a wifivel van gond, én kipróbálnám, hogy más néven (SSID), másik csatornán mit csinál. (előbbi azért, mert láttam már olyat, hogy "egy légtérben" két azonos nevű router akart működni, utóbbi meg azért, mert ha megjelent ugyanazon a csatornán egy másik, esetleg erősebb jelet adó szerkezet, az - elméletileg - bekavarhat)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- Azta! Dell Latitude 7440 -65% "Kis Gamer" Üzleti Profi Ultrabook 14" i7-1370P 16/512 FHD+ IRIS Xe
- Lenovo Thinkpad X280, 12,5" FHD IPS Touch , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11 ( olvasd végig )
- Lenovo Thinkpad T480, 14" FHD , I5-8350U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11
- Eladó Garanciális Thrustmaster T248 kormány és pedál + TH8S váltó + kamion váltógomb
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Rampage SHIVA be quiet! 650W
- BESZÁMÍTÁS! Apple MacBook Pro 14 M4 16GB RAM 512GB SSD garanciával hibátlan működéssel
- 4 év gari - magyar bill. - Lenovo ThinkPad Z13 G1 - AMD Ryzen R7 Pro 6850U, 13.3" 2.8K OGS érintő
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad Yoga 260 - i5-G6 I 8GB I 256SSD I 12,5" Touch I W10 I Cam I Gari!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 7 3800X 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Samsung SyncMaster 205BW Monitor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest