- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Poco F3 - a mindenes, de nem mindenkinek
- Honor Magic V5 - méret a kamera mögött
- Samsung Galaxy Z Fold7 - ezt vártuk, de…
- Yettel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- 165 Hz-es panelt tesztel a OnePlus
- Szuperkijelzővel készül a Huawei Mate 80 RS
Hirdetés
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. augusztus
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
r6man123
senior tag
-
NagyBandi
csendes tag
válasz
Alex91 #92436 üzenetére
Köszönöm!
Igen, némi utánaolvasást követően kettő AX92U lett a döntés, már csak azért is, mert a hangsúly azon van, hogy a wifi backhaullal csatlakozó node vezetéken stabil és relatíve gyors nettel lássa el az asztali gépet. A többi wifis eszköznek meg nem igazán gond, hogy wifi backhaul esetében az AX92U már csak ac-s routerként működik.
-
blakey
titán
válasz
Alex91 #92347 üzenetére
Igen, ha engedélyezed, hogy csatlakozzanak, de akkor ugye többirányú a forgalom. Ha csak az 5GHz-2-t használod akkor egyes eszközeid "b@szhatják" ha nem látják pl. a 100--as csatornát, ugyanis DFS csatornák érhetőek el azon a sávon. Nekem konkrétan haszontalan volt abban a felállásban, mert 2 TV nem látta, az egyik lejátszó sebessége felére csökkent, konkrétan az sem tudta kezelni és egyik asztali Blu-ray lejátszó sem volt hajlandó működni, kapcsolódott, de ennyi. Szóval igen, ha az összes csatorna elérhető lenne akkor jó lenne, amúgy egy nagy sz@r.
-
Cifu
félisten
válasz
Alex91 #92228 üzenetére
Nekem is a QNAP lenne a titkos favoritom e téren. Jó lenne valami első kézből származó tesztet olvasni róla...
Meg hát... miért csak két csati ott is?
Legalább 3 kellene:
1x WAN
1X LAN -> NAS
1x LAN -> SzámítógépDe tény, hogy mivel ez nem csak 2,5Gbps-t, de 5 és 10Gbps-t is tud, így előremutatóbb...
-
totopad
senior tag
válasz
Alex91 #92133 üzenetére
Nem, router az emeleten, viszont valszeg a fő net tevékenység a földszinten lenne (vagyis itt kéne a teljes sávszél), ahová nem tudom levinni a kábelt, vagy nem akarnék csak ezért átfúrni egy kb méter vastag emeletet.
A kertre csak a stablilitás a lényeg, ha nagy ritkán kiülnénk dolgozni. -
Laslow
senior tag
válasz
Alex91 #91691 üzenetére
Tetszik az Asus rt-ax58u.
Ezzel már egyrészt nem 54Mb/s, hanem valós 100Mb/s sebességgel tölt a torrent (bár nem tudom, UTP kábeles kapcsolatnál miért nem 100Mb/s-cel töltött eddig), másrészt egyáltalán nem szakadozik torrent közben az Internet. Kevés volt már a régi router, nagyon kevés... -
sb
veterán
válasz
Alex91 #91653 üzenetére
Azt értem. Lehet, hogy én nem voltam világos.
Eddig ilyen utat jártam be:
1. Asus jobb lenne, de drágább.
2. Kábeles backhaul nem lesz, így ha wifihez is elég a repeater pluszban vagy esetleg nem is kell akkor viszont az olcsóbb TP-Link is megteszi nekem. AX50-et 160MHz-el kapok 30k alatt AX58U 40k+ helyett.
- Viszont ha drágább a repeater mint egy második használt router akkor megintcsak jobb választás az Asus a többi extrájával (pl. Merlin) együtt a TP-khez képest. -
sb
veterán
válasz
Alex91 #91643 üzenetére
Hátőőő... inkább arra gondoltam, hogy antennánál számít a méret, forma, amit belül nehezebb megoldani. Meg ott a pcb, más elektronika amitől jobb ha távolabb van. Kívül lehet esetleg irányítani vagy fizikailag jobban elkülönítve több antennát a jel is több úton terjedhet fizikailag. Emlékeim szerint ilyesmi előnyök lehetnek. ?
@woodworm
Hivatalos leírást nem találtam, máshol 2+3-at írnak ami furcsa a sávokat látva. De mintha disassembly-s videóban is 3 lenne a pcb egyik oldalán.
Mindegy igazából, csak fura volt...@Gubek-Einste
A repeater-eknek előnytelenebb a kialakítása/elhelyezhetősége a sima router-ekkel szemben.Köszi. A házban valószínűleg ez nem gond. Még ránézek lehet-e egyáltan normális árban kapni őket mert ahogy látom, a TP-Link Extender újan elég drága. Használt, esetleg csak AC-s második routert meg relatíve olcsón be lehet szerezni.
-
mutyi
senior tag
válasz
Alex91 #91546 üzenetére
Nálam a routeren ki lesz kapcsolva a wifi,hiszen a mesh fogja a wifit szolgáltatni, de nálam access pointként fog menni és nem routerként, mivel a Tp-Link mesh eszközök minimális állítási lehetőséget adnak, nincs dyndns, stb. Mindenképp kell hogy egy normális router szolgálja ki a hálózatot.
-
mutyi
senior tag
válasz
Alex91 #91544 üzenetére
Na most már felkeltettétek az érdeklődésemet,mivel én is hasonló cipőben járok.
Fentebb írtam is.
Szóval jelenleg van egy Tp-Link Archer C9 routerem és van két darab mesh eszközöm Deco M9 Plus, amelyeket lan-on kötöttem be mivel van két lan portja.
De ezek szerint nem akármelyik router tudja kezelni ha lan porton van rákötve a mesh eszköz?
Ezt eddig sehol sem olvastam. -
-
Steady74
addikt
válasz
Alex91 #91375 üzenetére
kipróbáltam, a felső szinten egy AP volt, a hálószobába tettem be. Nagyjából szimmetrikus a felső szint, egy lépcső, majd egyenesen egy közlekedő és egy gardrob választja ketté a felső szintet. Egyik oldalon van a háló és a fürdő (wifi szempontjából nem lényegtelen
), másik oldalon két gyerekszoba. Mikor a hálóban volt az AP a gyerekek nyavalyogtak, hogy nincs wifi, ha áttettem hozzájuk, a hálóban volt kevés. A földszinten, a lépcső alatt van az 'IT' sarok ott a mostani Syno router. A hálóban, ami légvonalban kb 5-6 méter, gyenge a jel még az 5GHz-es is. A digitális oktatásban a telefon állandóan használatban volt, így a két gyerekszoba közé a padlásra tettem egy második AP-t, így az az oldal is le van fedve. Amúgy lehet azért gyenge a router jele, mert a lépcső, ami alatt egy kisebb szekrényen van, zártszelvényből van hegesztve, és az letompítja nagyon a jelet? Fent meg a gipszkarton fémszerkezet tompíthatja, hogy ennyire fos volt a jel erőssége? Vagy szar az AP...
-
Steady74
addikt
válasz
Alex91 #91371 üzenetére
Ez is jó választás. Gondolom AP módba kell állítani a routert, amit nem routerként használok, vagy maradhat"simán" routerként?
Ha a döntés mégis az Asus mesh pakk lesz, akkor a kis dobozokat össze kell fűzni lan kábellel, vagy látják egymást és úgy adják a wifi hálózatot?
-
Steady74
addikt
válasz
Alex91 #91369 üzenetére
huh... azt hittem sima-liba, padláson a lan kábellel csatlakoztatom a mash eszközöket és kész... ezek szerint nem, mármint a tplinknáél nem. TP-link-nél egyik router sem hozható összes valamelyik mesh pakkjukkal? Hol látom a használt protokollokat? Na, ma is tanultam valamit
-
Steady74
addikt
válasz
Alex91 #91356 üzenetére
Azért gondoltam a padlásra, mert a kábelezés is meg az eszközök is láthatatlan lenne. Gyűlölöm a kábeleket/kábelezést látni.
Digis modem után ha kötök egy routert és ahhoz legfeljebb még egy "kockát" (nem tudom lehet-e külön vásárolni), akkor azzal megvagyok lent. Vagy lehet totál rosszul gondolom? AC-s helyett melyik másik ajánlanád?
-
tha_answer
őstag
válasz
Alex91 #91196 üzenetére
igen mert egy dbal akarjak lefedni az egesz lakast, ha az lenne a cel en is vmi tplink ax20at ajanlanek, nem az ax3at.
de mesh rendszerben ugyis tulbiztositod magad, oda siman jo lehet, hiaba nem tud erositot tervezni a huawei. pedig a fene gondolna h az 5g zaszlovivojen ez kifog
-
Anonymus23
veterán
válasz
Alex91 #90816 üzenetére
Azért ennyire nem egyszerű, az egyik telephelyünkön van, de a homeoffice miatt hetente kb 1-2 órára kell csak a netelérés ott ahol most van, azt meg tudom oldani másik routerrel is, de addig nem akarok itt barkácsolni, ha véleményes.
Végül is nem akkora móka, de hátha van valakinek tapasztalata. -
válasz
Alex91 #90805 üzenetére
Köszönöm, utánaolvasok ennek a mókolás résznek. Telefonom volt és van pár Xiaomi, de hogy a routerüket is hekkelgetni kelljen?!
Szép baleset.
@BB9000: Jó munkához idő kell
Köszönöm a tippet. A lakásszarsajátos kialakítása miatt nem igazán tudok a router elhelyezésén optimalizálni, pár méterrel sikerült már beljebb csalnom a jelenlegi egységet, de szerintem ez a maximum. Esetleg egy ferde falra tudnám felerősíteni az újat, ha lehetséges egyáltalán, de nem vagyok meggyőződve arról, hogy sokat javulna a helyzet.
Mióta a repeatert használom, sokat javult a helyzet, szerintem/remélem ezek az új eszközök és a Wifi6 szabvány van annyival jobb, hogy ne legyen szükség második eszközre. Tetszik az aimesh, ezt a tippet is köszönöm, de ez sajnos már valóban nagyon drága lenne.Akkor szűkítettük a kört, ASUS RT-AX55 vagy Xiaomi AIoT AX3600
Köszönöm szépen!
szerk: és szerintem döntöttem is, AX55 lesz, egyfelől mert 3 év garival adják, szemben a Xiaomi 2 évével, másfelől ez az aimesh dolog jól hangzik és ha nagyon rossz lenne a helyzet, utólag még mindig vehetek mellé egy másik routert.
Na, elbeszélgettem magamban így, éhgyomorra
Még egyszer köszönöm a segítséget!
-
t72killer
titán
-
hódmaci
senior tag
válasz
Alex91 #90769 üzenetére
Tudok a két router közzé vezetéket húzni. Úgy hogy lehet ez el is dönti a kérdést.
Viszont ha AX56U helyett egy RT-AX55 kerülne, az nagyban visszafogná a wifi hálózatot?
Illetve ha már wifi hálózat.
Hogyan képzeljem a sebességet a wifi hálózaton, ha nem egyforma a két router?
Mármint mindig az a router sebessége a mérvadó ami a kisebb (és ez be is korlátozza teljesen) vagy amelyikhez csatlakozik a készülékem? Amiről elvileg fogalmam sem lesz hiszen ez a lényege az egésznek nem? -
Maxell014
senior tag
válasz
Alex91 #90720 üzenetére
Köszi!
Ha kábelezek akkor elég barátiak az árakaz tetszik. Annyi segítséget kérnék még, hogy akkor ha megveszem a 2db ASUS RT-AC57U -t és össze kötöm őket akkor utána hogyan kell beálíltani illetve a gépbe milyen kártya vagy stick kellene amivel jó lenne a sebességem és a válaszidő ?
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91 #90617 üzenetére
A net nagyon kéne oda, vagyis alapvetően "nincsen" limit, de szeretnék az észszerűség határain belül maradni. Vagyis nem kell nekem ott 2Gbit, elég ha van 30-50 Mbit.
Tényleg nem tudom van-e, és ha igen mennyiért olyan router aminek a "hatótáva" azért lényegesen jobb, mert ha csak picit, akkor lehet ugyanott vagyok.
-
-
-
válasz
Alex91 #90589 üzenetére
Nem nálam van, hanem a rokonoméknál. Most csak egy olyan Cisco EPC3925 modem van, ami egyben router is, amit a szolgáltató adott. Ezzel is okkal móddal megy minden helyiségben a wifi, de nem stabil a rajzolt 2 szobában.
A cél hogy 2 telefonon legyen mindenhol stabil wifi a lakásban, meg esetleg egy laptopon, bár az nincs gyakran használva.
Lehet elég lenne akkor 1db AX eszköz is?
-
válasz
Alex91 #90587 üzenetére
Jó árak
Köszönöm.
Mivel nekem semmit nem mond így ár alapján azt mondom AC2200 2-pack
Ezek a 2-packok egyébként hogy működnek? van egy 1es és egy 2es, 1est a modemmel párosítani, 2es mehet a másik helyiségbe, és ezt egy telefon egy eszköznek látja, vagy hogyan? Kell valami spécibb tudás, hogy be tudjam üzemelni?
-
-
tau_ba
tag
válasz
Alex91 #90543 üzenetére
A foldszinten van egy vendegszoba (ebben van a modem+router) + 1 nappali. A lepcsohaz viszonylag tagas, es az emeleten van 3 haloszoba. Eddig ugy mukodott, hogy az lepcsohazban volt egy repeater, es az eleg volt az emeleti szobakba is. Azt gondoltam, hogy az AX20 eleg lesz magatol is az emeletre, nem kell hozza meg pluszban repeater.
-
dkess
őstag
válasz
Alex91 #90543 üzenetére
Igen, valahol itt van a kutyuli elásva. Egyébként egy másik AX20 AP módban az egyik szobában vezetékvégen (a gigabit LAN portjai gyakorlatilag egy switch -et is helyettesíteni tudnának ekkor)?
Ugye egy repeatert is AP módba lenne érdemes rakni - annál meg egy másik router olcsóbb meg jobb is ...
Másik oldalról - bár a AX20 és a RE605X is támogat OneMesh -t - de ethernet backhaul -t nem. WiFi -vel emeletek között nem is lenne jó. Másfelől jól látod - ez a "beugratás", hogy a repeater jóval drágább, mint a router és ez azért is érdekes, mert router mellé csak repeatert lehet OneMesh -be konfigurálni. Ki van ez találva ...
Alternatíva: AX20 -at elad és egy olyan mesh WiFi ami támogat ethernet backhaul -t. Drágább lenne, de annyival jobb is ...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Milyen okostelefont vegyek?
- Xbox Game Pass [2025] - Az augusztusi lista
- Jogász topic
- Korábbi vezetője szerint 40 milliárd dollár kell az Intel versenyképességéhez
- Filmvilág
- Sorozatok
- Papíron már készül a PCI Express 8.0
- További aktív témák...
- Thermaltake Toughpower SFX Platinum 1000W
- Gigabyte B650M Aorus Elite AX ICE + 3 év garancia
- Sony DSC-HX300 digitális fényképező + 3 extra akksi + 8GB memóriakártya + Hama Star 700 állvány
- BESZÁMÍTÁS! LENOVO LOQ 15APH8 15 notebook - R7 7840HS 16GB DDR5 1TB SSD RTX 4060 6GB WIN11
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A15 FA507NV 15 notebook - R7 7735HS 32GB DDR5 512GB SSD 1TB SSD RTX 4060 6GB W
- HIBÁTLAN iPhone 15 Pro Max 256GB Black Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3005
- DELL Precision 7540 i7-9850H Quadro T2000 32GB 1000GB 1 év garancia
- PS Plus előfizetések
- Dell USB-C, Thunderbolt 3, TB3, TB4 dokkolók (K20A) WD19TB/ WD19TBS/ WD22TB4, (K16A) TB16/ TB18DC
- Samsung Galaxy S24 Ultra / 12RAM 1024GB / Gyárifüggetlen / 12hó Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest