Hirdetés
- Tízezres aksit tuszkolt a Honor a Power 2-be
- Milyen okostelefont vegyek?
- OnePlus 15 - van plusz energia
- Vivo X200 FE – fenséges méret
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Okosóra és okoskiegészítő topik
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- One mobilszolgáltatások
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- A piac legerősebb kameráját ígéri a Xiaomi 17 Ultra
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. december
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
márkaspecifikus topikok: (Asus, TP-Link, Cudy, Xiaomi, Mikrotik stb.)
Új hozzászólás Aktív témák
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Kábelekkel nem szeretnék variálni, vagyis abszolút nem értek hozzá sajnos.
Az amúgy miért nem működőképes megoldás, hogy a szolgáltatói routerre rárakok egy ilyen csomagot? Mindegyik külön kábellel csatlakozna a szolgáltatói routerre a 3 megadott pontból. Vagy igy a mesh-t nem lehet összerakni?
Persze a szolgáltatóinak a Wifi-jet kikapcsolnám, és ha van rá lehetőség, akkor csak modemként működne.
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Köszönöm a tippet.
Igazság szerint először amikor elkezdtem gondolkodni, akkor úgy voltam vele, hogy nem érdekel a design. De amióta megláttam ezeket a pofás mesh eszközöket kicsit elkezdtem rajta gondolkodni, hogy mégis szebben nézni ki, és maga a ház is elég "minimalista" (párom mondta), vagyis a mesh eszközök sokkal jobban néznének itt ki, mint pl a linkelt eszközök bármelyike.
Amúgy a fő routert hova tennéd a képen? Vagyis gondolom az L "sarka" lenne a logikus, de ott pont egy lépcső kezdődik, ami beton, vagyis van egy nagyon massziv fal rögtön mellette, ami szerintem a jel elég jelentős részét meg is öli egy irányba mindenképpen.
Én a fő routert/master node (vagy bármi is legyen a neve) elsőre a nappaliba tenném (másik piros pötty a képen, fal mellett), mert előtte van a nyitott nappali, ahonnan ha több szoba messzebb is van mint a sarokból, sokkal kevesebb fal van abból az irányból.
-
laci06
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
A bal alsó piros pontnál van szolgáltatói eszköz, vagyis ott van az a szekrény ahol a kábelek összefutnak, és ott fut össze az összes kábel, igen.
Az egyik node-t közvetlenül oda tenném be, mert ott teljesen el van dugva, és elsőre úgy gondoltam, hogy az egyik node számára az egy jó hely lenne. -
-
blakey
titán
válasz
Alex91
üzenetére
Amikor egy amúgy okos routeren egy kissé korlátozott (de amúgy használható) képességű rendszer fut és az helyettesíthető egy nagyobb tudású és a router képességeit jobban kiaknázó OS-re, akkor azt nem nevezném fetisizmusnak. Egyszer használnád vagy szükséged lenne olyan apró dolgokra, amit a gyári rendszeren egyáltalán nem, vagy csak körülményesen tudnál megoldani akkor mindjárt értenéd, hogy miért is jó egy olyan rendszer, amivel okosabb, jobb a router.
-
-conrad-
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
Köszönöm a segítséget, végülis nem kell router mert a telekomos routerig optikai kábelen jön be, a router pedig tud 1 porton 2,5 gb/s-et így a probléma egyelőre megoldódott. Most a gépbe kell vennem egy pcie ethernet kártyát ami tudja a 2,5-öt vagy többet, van esetleg olyan ami javasolt márka/típus vagy itt nem lehet nagyot hibázni?
Köszi! -
-
r6man123
senior tag
-
NagyBandi
csendes tag
válasz
Alex91
üzenetére
Köszönöm!
Igen, némi utánaolvasást követően kettő AX92U lett a döntés, már csak azért is, mert a hangsúly azon van, hogy a wifi backhaullal csatlakozó node vezetéken stabil és relatíve gyors nettel lássa el az asztali gépet. A többi wifis eszköznek meg nem igazán gond, hogy wifi backhaul esetében az AX92U már csak ac-s routerként működik.
-
blakey
titán
válasz
Alex91
üzenetére
Igen, ha engedélyezed, hogy csatlakozzanak, de akkor ugye többirányú a forgalom. Ha csak az 5GHz-2-t használod akkor egyes eszközeid "b@szhatják" ha nem látják pl. a 100--as csatornát, ugyanis DFS csatornák érhetőek el azon a sávon. Nekem konkrétan haszontalan volt abban a felállásban, mert 2 TV nem látta, az egyik lejátszó sebessége felére csökkent, konkrétan az sem tudta kezelni és egyik asztali Blu-ray lejátszó sem volt hajlandó működni, kapcsolódott, de ennyi. Szóval igen, ha az összes csatorna elérhető lenne akkor jó lenne, amúgy egy nagy sz@r.
-
válasz
Alex91
üzenetére
Nekem is a QNAP lenne a titkos favoritom e téren. Jó lenne valami első kézből származó tesztet olvasni róla...
Meg hát... miért csak két csati ott is?

Legalább 3 kellene:
1x WAN
1X LAN -> NAS
1x LAN -> SzámítógépDe tény, hogy mivel ez nem csak 2,5Gbps-t, de 5 és 10Gbps-t is tud, így előremutatóbb...
-
totopad
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Nem, router az emeleten, viszont valszeg a fő net tevékenység a földszinten lenne (vagyis itt kéne a teljes sávszél), ahová nem tudom levinni a kábelt, vagy nem akarnék csak ezért átfúrni egy kb méter vastag emeletet.
A kertre csak a stablilitás a lényeg, ha nagy ritkán kiülnénk dolgozni. -
Laslow
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Tetszik az Asus rt-ax58u.
Ezzel már egyrészt nem 54Mb/s, hanem valós 100Mb/s sebességgel tölt a torrent (bár nem tudom, UTP kábeles kapcsolatnál miért nem 100Mb/s-cel töltött eddig), másrészt egyáltalán nem szakadozik torrent közben az Internet. Kevés volt már a régi router, nagyon kevés... -
sb
veterán
válasz
Alex91
üzenetére
Azt értem. Lehet, hogy én nem voltam világos.
Eddig ilyen utat jártam be:
1. Asus jobb lenne, de drágább.
2. Kábeles backhaul nem lesz, így ha wifihez is elég a repeater pluszban vagy esetleg nem is kell akkor viszont az olcsóbb TP-Link is megteszi nekem. AX50-et 160MHz-el kapok 30k alatt AX58U 40k+ helyett.
- Viszont ha drágább a repeater mint egy második használt router akkor megintcsak jobb választás az Asus a többi extrájával (pl. Merlin) együtt a TP-khez képest. -
sb
veterán
válasz
Alex91
üzenetére
Hátőőő... inkább arra gondoltam, hogy antennánál számít a méret, forma, amit belül nehezebb megoldani. Meg ott a pcb, más elektronika amitől jobb ha távolabb van. Kívül lehet esetleg irányítani vagy fizikailag jobban elkülönítve több antennát a jel is több úton terjedhet fizikailag. Emlékeim szerint ilyesmi előnyök lehetnek. ?
@woodworm
Hivatalos leírást nem találtam, máshol 2+3-at írnak ami furcsa a sávokat látva. De mintha disassembly-s videóban is 3 lenne a pcb egyik oldalán.
Mindegy igazából, csak fura volt...@Gubek-Einste
A repeater-eknek előnytelenebb a kialakítása/elhelyezhetősége a sima router-ekkel szemben.Köszi. A házban valószínűleg ez nem gond. Még ránézek lehet-e egyáltan normális árban kapni őket mert ahogy látom, a TP-Link Extender újan elég drága. Használt, esetleg csak AC-s második routert meg relatíve olcsón be lehet szerezni.
-
mutyi
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Nálam a routeren ki lesz kapcsolva a wifi,hiszen a mesh fogja a wifit szolgáltatni, de nálam access pointként fog menni és nem routerként, mivel a Tp-Link mesh eszközök minimális állítási lehetőséget adnak, nincs dyndns, stb. Mindenképp kell hogy egy normális router szolgálja ki a hálózatot.
-
mutyi
senior tag
válasz
Alex91
üzenetére
Na most már felkeltettétek az érdeklődésemet,mivel én is hasonló cipőben járok.
Fentebb írtam is.
Szóval jelenleg van egy Tp-Link Archer C9 routerem és van két darab mesh eszközöm Deco M9 Plus, amelyeket lan-on kötöttem be mivel van két lan portja.
De ezek szerint nem akármelyik router tudja kezelni ha lan porton van rákötve a mesh eszköz?
Ezt eddig sehol sem olvastam. -
-
Steady74
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
kipróbáltam, a felső szinten egy AP volt, a hálószobába tettem be. Nagyjából szimmetrikus a felső szint, egy lépcső, majd egyenesen egy közlekedő és egy gardrob választja ketté a felső szintet. Egyik oldalon van a háló és a fürdő (wifi szempontjából nem lényegtelen
), másik oldalon két gyerekszoba. Mikor a hálóban volt az AP a gyerekek nyavalyogtak, hogy nincs wifi, ha áttettem hozzájuk, a hálóban volt kevés. A földszinten, a lépcső alatt van az 'IT' sarok ott a mostani Syno router. A hálóban, ami légvonalban kb 5-6 méter, gyenge a jel még az 5GHz-es is. A digitális oktatásban a telefon állandóan használatban volt, így a két gyerekszoba közé a padlásra tettem egy második AP-t, így az az oldal is le van fedve. Amúgy lehet azért gyenge a router jele, mert a lépcső, ami alatt egy kisebb szekrényen van, zártszelvényből van hegesztve, és az letompítja nagyon a jelet? Fent meg a gipszkarton fémszerkezet tompíthatja, hogy ennyire fos volt a jel erőssége? Vagy szar az AP... -
Steady74
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
Ez is jó választás. Gondolom AP módba kell állítani a routert, amit nem routerként használok, vagy maradhat"simán" routerként?
Ha a döntés mégis az Asus mesh pakk lesz, akkor a kis dobozokat össze kell fűzni lan kábellel, vagy látják egymást és úgy adják a wifi hálózatot?
-
Steady74
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
huh... azt hittem sima-liba, padláson a lan kábellel csatlakoztatom a mash eszközöket és kész... ezek szerint nem, mármint a tplinknáél nem. TP-link-nél egyik router sem hozható összes valamelyik mesh pakkjukkal? Hol látom a használt protokollokat? Na, ma is tanultam valamit

-
Steady74
addikt
válasz
Alex91
üzenetére
Azért gondoltam a padlásra, mert a kábelezés is meg az eszközök is láthatatlan lenne. Gyűlölöm a kábeleket/kábelezést látni.
Digis modem után ha kötök egy routert és ahhoz legfeljebb még egy "kockát" (nem tudom lehet-e külön vásárolni), akkor azzal megvagyok lent. Vagy lehet totál rosszul gondolom? AC-s helyett melyik másik ajánlanád?
-
tha_answer
őstag
válasz
Alex91
üzenetére
igen mert egy dbal akarjak lefedni az egesz lakast, ha az lenne a cel en is vmi tplink ax20at ajanlanek, nem az ax3at.
de mesh rendszerben ugyis tulbiztositod magad, oda siman jo lehet, hiaba nem tud erositot tervezni a huawei. pedig a fene gondolna h az 5g zaszlovivojen ez kifog
-
Anonymus23
veterán
válasz
Alex91
üzenetére
Azért ennyire nem egyszerű, az egyik telephelyünkön van, de a homeoffice miatt hetente kb 1-2 órára kell csak a netelérés ott ahol most van, azt meg tudom oldani másik routerrel is, de addig nem akarok itt barkácsolni, ha véleményes.
Végül is nem akkora móka, de hátha van valakinek tapasztalata.
Új hozzászólás Aktív témák
● Olvasd el az összefoglalót!
- Új, Aktiválatlan iPhone 16 (128 GB) (rendelhető)
- Samsung Galaxy A8 2018 32GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HIBÁTLAN iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 100% Akkumulátor
- Samsung Galaxy A16 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- HP EliteOne 800 G6 All-in-One i5-10500 32GB 1000GB 24" Érintőkijelző!! 1 év garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

Gubek-Einste
Dr.NX