- Netfone
- Mobil flották
- Fotók, videók mobillal
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- One mobilszolgáltatások
- Yettel topik
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Nothing Phone (3a) és (3a) Pro - az ügyes meg sasszemű
- Mi nincs, grafén akku van: itt a Xiaomi 11T és 11T Pro
-
Mobilarena
Milyen routert vegyek? Összefoglaló
(A további hasznos tudnivalókért és az ajánlott modellek listájáért kattints az Összefoglaló kinyitása feliratra!)
Utolsó frissítés: 2025. június
Működéssel és/vagy beállítással kapcsolatos kérdéseknek nem itt van a helye! Erre a célra szolgáló topikok:
● Router gondok
● Otthoni hálózat és internet megosztás
● WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat
Új hozzászólás Aktív témák
-
Zola007
veterán
hát én feltérképeztem már vagy 15x, de mivel minden körülöttem lévőnek auto módban van a routere, ugrálnak össze vissza az összes csatornán, semmi stabilat nem tudok belőni.
vagy 2 napig azt hittem a 6-os csatorna lesz a Szent Grál, erre 2 nap múlva kifagyott a router, ránéztem mobilon, hát volt vagy 7 másik router a 6-os csatornán. többnyire d-link és tp-linkek vannk, mert még a gyári hálónevet is meghagyják, illetve a fele wep-keyen van.
Szóval auto módban a d-link és a tp-link ugrál az biztos -
SamS20
senior tag
megpróbáltam nagyjából lerajzolni hogy milyen a ház kiosztása és honnan hová kellene sugároznia.
ímeamúgy a nagyobb antennák vétele (erősebb) megoldhatja a szórási problémát hogy "távolabb" is elérhető legyen az internet megfelelő sebességgel ?
a wifi-t rossz helyre írtam a K (konyha) melletti szobában van
-
Zola007
veterán
Nem sokat wifizek, 2 mobil, 2 tablet megy róla, de azt kiszolgálta a 841N is közepes antennaerősségre állítva
megnéztem, egyik se dual band(#37698) TeeJay: 7-8 hálóval vagyunk körülvéve
(#37700) Intruder2k5 : következő 2 évre amit a gari lefed jó lesz a TP-link, azt a 9 ezer difit meg elköltöm másra. Egyelőre se nas, se htpc, szóval szerintem is marad a 3600-as
köszi mindenkinek
-
TeeJay
félisten
átlag panel lakások hány négyzetméteresek?
52-55? én 53nm-en vagyok 1+2félszoba, ha a nagyszobában van a router akkor a konyha lesz legtávolabb tőle 2falra úgy 8méter, szomorú lenne ha ezt a 2,4GHz N wifi nem tudná átvinni
ráadásul az 5GHz pont 2 ilyen beton fal takarása után romlana jobban mint a 2,4GHz-es így szerintem panelba pont ez a jobb, és nálam nincs zavarás pedig bőven körbe vagyunk véve wifi hálózatokkal a telepen -
Köszi, eszembe se jutott, hogy megnézzem a szimulátort!
Ellenben az legalább látszik, hogy guest hálózatot nem ismer, ha jól gondolom... Ez baj, néha jól jönne, de túlélem. Most már csak egy doboz fekete festéket kell mellé vennem, mert undorító az a kék szín, én nem is értem, miért nem maradt fehér, vagy lett fekete...
Köszi a segítséget Mindenkinek!
-
altoalto
tag
"kerem szakiranyu vegzettsegu, ezen a teruleten dolgozok adjanak tanacsot"
A szoveg masodik reszeben utaltam olyan szemelyre aki gyakran/rendszeresen foglalkozik ilyen dolgokkal.
Leirtam korabbi hozzaszolasomban mennyire rafaragtam utoljara a vasarlassal.Koszi a tanacsot. Orulok, hogy ilyen nagy az egyetertes Asus tekinteteben a forumozok kozott.
Stickbol tudsz mondani az Asus routerhez merheto minosegu darabot? Olyat keresnek amelyik nem dobalja le a 3G v 4G mobil adokat es erzekeny az antennaja. Regen az oskorban kaptam egy ceges Nokia telot. A tipusara mar nem emlekszem. Arra viszont igen, hogy egy kiszallasos melonknal 7-8-an jottek sracok tobbfele hiper szuper telcsikkel, es a szuteren helyisegben bizony az olcso Nokia verte veteli jelerossegben a tobbieket. Akadt olyan kozuluk akinek egyaltalan nem jott jel a telojan, pedig ugyanazon szolgaltatohoz tartoztunk. A Nokianak vegig 4-es maradt a terereje. A tobbieke 0-3 kozott
Egy ilyen jofajta kepessegu stickre lenne szuksegem. -
Kobe_SW
csendes tag
Jövőre tervezem lecserélni a laptopomat, így az már valószínűleg ac-s lesz. Akkor inkább most rádobok még egy kicsit, hogy ne szaladjak bele a következő évben ebbe a problémába.
Az előbb említett AC56U és Archer C7 közül bármelyiket nyugodtan választhatom, vagy van esetleg más jobb ajánlat? Bár gondolom ez szubjektív kérdés
-
Zolee11
senior tag
Köszönöm szépen!
Nekem a wifis átvitel nem elsőrendű szempont, ahol nagy mennyiséget kell és gyorsan másolni ott a kábeles megoldás a nyerő, wifit csak notival, telefonnal használunk, ott meg nem érdekes, hogy nincs 100 Mbit. Viszont fontosabb az, hogy kint a teraszon vagy a kertben is legyen használható lejerősség, erre pedig a 2,4 GHz jobb.
Még néztem a 4300-as típust is, de ott gyengébb a proci, viszont több a memória. Nem tudom mi fontosabb az én esetemben, de a procira tippelek, inkább az legyen erősebb, nem hiszem, hogy a memória lenne kevés, de a 1043-al így is duplázok a mostanihoz képest. a 4900-as már túl drága, így a 1043-as a nyerő. -
Sigurd
tag
Ami viszont vitathatatlan előny, az a RouterOS.
Nekem az a tapasztalatom, hogy 5-8 éve még linksys, smc verő volt a tplink, (alsó soho kategóriában), mára mintha megkopott volna a régi fényünk ebben a mezőnyben.
Igen, metroethernetes hálózatokon sajnos elég gyakori, hogy 4-4be szétszedik a cat5e-t, mondván "úgyis csak 10-30-50 Mbps-es a csomag..."
Ezt a hozzáállást nem kommentálom. -
Sigurd
tag
Világos, persze, az emberek árérzékenyek, sokszor a 10k router is elérhetetlen kategória.
Sajnos -mint isp- nagyon sokat szívunk az előfizetői tplinkekkel, nem veszi el a publikus ipt, nem oszt a lanra privát C-t. gariztatni sem olyan egyszerű ezeket a hibákat. Jópár éve egész jó kis eszközöket gyártottak, nem tudom mi lelte őket.
Úgy tapasztaltam, hogy szeretik az emberek mégis, mert sok esetben bruttó 5k-ért is kap, ami nem baj, csak helyén kell(ene) kezelni. A tegnap még jó volt nem magyarázza meg, hogy ma miért nem az.
Szoktunk bátran ajánlani MikroTIKeket csalódott tplinkeseknek, mert az esetek zömében aki nem tudja maga beállítani a tplinket, annak mindegy hogy azt, vagy egy TIK-et nem tud beállítani.
Egy RB951, vagy RB750 gigás porttal simán elég egy otthonba, árban pedig versenyképes.Itt milyenek a tapasztalatok az ajánlott tplinkekkel?
-
Willie
őstag
-
Gem Geza
csendes tag
Hát a 1043ND-ről (v1/v2) konkrétan volt szó, de arra azt mondta, hogy az nem "gigás net-es", hanem csak "gigás" ami között az a különbség, hogy a csak gigás annak a LAN oldala tudja a gigát, de a WAN nem feltétlenül... Én próbáltam ez ellen érvelni, hogy nekem is 1043ND v1-es van és a dobozára az van írva, hogy "Wan 1x10/100/1000 Mbit", de a srác hajthatatlan volt...
A másik ellenérve az volt, hogy abban csak 3xxMHz-s proci van az tuti nem bírja el a giga-s sávszélesség kiszolgálás, nu ez ellen nem is akartam ellenkezni, mert nekem is elég karcsúnak tűnik ez a sebesség...
Szóval ezért írtam, hogy C5-től felfelé ajánlotta a termékeiket, tudom ezeknek azért elkérik az árát, de az ismerősnek a 30ehuf körüli nettó még elfogadható lenne... -
Gem Geza
csendes tag
Hali,
A háttérrel nem gondolom, hogy gond lenne, valamennyi PC/Laptop gigás net fogadására képes (remélem ezzel nem lőttem nagyon mellé). Közben beszéltem egy hozzáértővel (Mo-.i Tp-Link forgalmazónál dolgozik és mielőtt bárki kérdőre vonná nem a portás volt
) és Ő egyedül az Archer C5-től felfelé lévő termékeket ajánlotta.
Üdv GG
-
mattew
tag
A honlapon nem írja, hogy a TP-link wr841nd milyen verzió (gondolom a v8 ez akar lenni). Van jelentős eltérés a verziók között, vagy bármelyik megfelel? Ha nem 8 attól még megvegyem?
Az asus RT-N12E (d1 nem tudom mit jelent) ez probléma? Van jelentős eltérés a verziók között, vagy bármelyik megfelel? Ha nem d1 és nem RT-N12 hanem RT-N12E attól még megvegyem?
Lehet hülyeségeket kérdezek de hallottam olyan esetekről hogy a különböző (egyépként sikeres) routerek egyes szériái kritikán aluliak voltak a rosszul lecserélt komponens miatt (állítólag a régi TP-linkek "a téglák" jobbak voltak mint a mostani "ufók" ugyanazon modell esetében ez igaz?). -
progyface
csendes tag
Szia!
Köszönöm a gyors választ.
Ezt a kérdést passzolom. Sosem volt a sebességgel problémám. Így ellenőrizni sem ellenőriztem hosszú ideje. Igazából a legjobb/legolcsóbb kombinációt keresem. Nyilván, mint mindenki, de szóval azt akartam mondani, hogy nincs szükségem semmi extrára. A jel legyen stabil és lóghasson a hálózaton egyszerre több eszköz gond nélkül. Kb. ennyi. -
zex
aktív tag
Nagyon köszi a segítséget! Tehát akkor magyarán a Linksys féle sebességgel már a "gyengébb" TP-Link is megbírkózik. És ahogyan láttam a két router között semmi más eltérés nincs, csak az entennák száma, ami az 5GHz-es sebességet hivatott növelni.
A laptopban lévő wifi kártyám is ha jól olvasom "csak" 2 antennás (Intel Centrino Advanced-N 6205 AGN), így ez esetben akkor semmi értelme a TL-WDR4300-at vennem, mert a TL-WDR3600 is bőven megteszi. Javítsatok ki ha tévedek!
-
Tucsok04
csendes tag
-
krealon
veterán
"milyen butaság már ez?"
Nem butasag, csak sarkitott megfogalmazas.
A WiFi celja a mobilitas. Mivel az atvitel szabad levegoben terjedo radiohullamokon alapul, igy soha nem lehet olyan megbizhato es gyors, mint egy kabeles kapcsolat. Radasul a WiFi osztott kozegu atvitel, az UTP-s pedig pont-pont osszekotetes, vagyis kabelen a teljes kacsolati sebesseg rendelkezesre all a csatlakozott vegpontok kozott.
Gigabiten vezetekkel (switch-en keresztul) osszekotott gepek kozott akar 2Gbps aggregalt sebesseg is elerheto (egyszerre aramolhat adat mindket iranyban).
WiFi-n maximum a fele az elvi maximalis sebessegnek (mert az adatok gep1 --> AccessPoint --> gep2 haladnak).Szampeldaval: Tekintsunk egy AccessPoint-ra kapcsolodo, egyenkent 300 Mbps kapcsolati sebessegu gepek kozotti adatmozgatast. A 300 Mbps linken 120-150 Mbps netto adatforgalom valosithato meg, igy a 2 gep kozott a max atviteli sebesseg 50-75 Mbps azaz 6-9 MegaByte / sec optimalis esetben.
Akinek megfeleloen alacsony zaju kornyezetben sikerul mukodtetni, annak (mint neked is) alternativa lehet a kabeles kapcsolat helyett (foleg, ha adatmazgas nincs a helyi halozatban (feltoltes a felhobe)). De egy panel-dzsungelben, semmi jot nem szabad varni az oriasi elektroszmogban.
-
Multibit
nagyúr
Szerintem nem butaság, inkább türelem kérdése. Neked nem gond kivárni amíg az N-es wifi-n átcsordogálnak a gigabájtok, zoltan6 nem szereti kivárni azt az időt. Nem vagyunk egyformák.
Sokáig wifi-n használtam a céges laposomat. Aztán egyszer ideiglenesen (gondoltam én naívan), kihúztam a géphez egy CAT5e drótot. Azóta is azon lóg a Dell laptop, mivel nem vagyok rákényszerülve arra, hogy állandóan hurcolásszam a gépet. Akinek fontos a mobilitás, az nyilván kiegyezik a lassabb átvitellel.
-
twine
veterán
Nekem "karcsú" netem van(5 Mbps / 0,5 Mbps) otthon, de az tökéletesen elég arra, amire használom...
Bent a melóhelyen meg valami durva,,de azt sem használom ki....nem vagyok egy torrenthuszár...Engem inkább a a helyi háló érdekelne, mert a nap nagyobb részét a földszinten töltöm, azaz, az asztali gépen "operálok",,,,de előfordul, hogy kellene az emeletre a notebookra valami file,,amit egyszerűbb lenne ha simán helyi hálón átmásolnék...mint pendriveozni, szaladgálni a notebook-al, kábelezni,,stb....
Szóval a két gép között routeren keresztül elérhető legnagyobb sebesség érdekelne, az adott router(TP-Link TL-WR841N ) fényében....
Van erre valami "varázslat", vagy annál a sebességnél többet nem tudok belőle kihozni mint ahogy kicsomagolom a dobozból?
Szerk:
(#36539) zoltan6:
Nincs zavaró szomszéd mert egy erdő "közepén" lakom, a fent említett adatokat, közvetlenül a router mellet tapasztaltam,,,a beállítások "gyáriak" ,, mint említettem, nem piszkáltam a titkosításon kívül semmihez a router setupjában....Az eszközeim pedig "n" képesek...(már ha ez utóbbi számít)Viszont arra nem kaptam választ, hogy az 5mb/sec normális érték e,,,vagy lassú,,,vagy gyors,,,,vagy,,,vagy,,vagy,,,,,
Ezért informálódom itt, hogy javítható e az érték, vagy fölösleges rugóznom rajta, mert ennyit tud az adott router? -
RoBos
senior tag
Ismét köszi a gyors választ, ez igen!!
Vagyis ha én nem használnám torrentezésre meg nincs sok wifis eszköz max. 2 (teló, tab) akkor ez nem jelentene akkora terhelést amit ne bírna el egy 842ND-s router nem?! Tényleg nem akarom én ezt nagy üzemben csinálni, csak kényelmi szempontból jó lenne ha wifin keresztül tudnék filmezni tabon, semmi extra!
És a linket is köszönöm! -
RoBos
senior tag
Szia,
köszi a gyors választ!
Ha a netem (50/30-as digi) nem igényli a gigabites routert akkor elvileg elég lenne ez is? Vagy milen terhelést bírnak a 1043-as és társaik, amik nem árt ha vannak? Nekem csak erre kellene a "rendszer", h ehhez a netemhez kellene egy olcsó megoldás amivel tudok vinyóról filmet nézni tabon wifin keresztül.
Egyébként ezt h lehet megvalósítani ehhez kell vmi szoftver is h média szerver legyen a felkötött vinyóból? Bocsi de nem értek ilyenekhez! -
Sutee89
aktív tag
Ó, valóban 300 Mbps mindkét csatornán a 3600, eltájoltam magam.
Közben még valamit nem értek: Ez a "dual band" a routernél azt jelenti, hogy mindkét frekin küldi az adatokat szimultán, így érhető el a 300+300=600 Mbps elvi maximum? Az N600-as stick szimultán tudja fogadni mindkét csatornát, tehát elvileg lehet vele 300 Mbps fölé jutni? -
Sutee89
aktív tag
Még egy utolsó kérdés: ha esetleg mégsem szeretnék bajlódni a kábelezgetéssel (nappali egyik sarkából a másikba kb. 10-15 m, és szeretném, ha nem látszana, szóval macera), akkor érdemes ezzel a stickkel próbálkoznom a WDR3600 mellé? Esetleg más ebben az árkategóriában? Köszi az eddigi segítséget!
-
Sutee89
aktív tag
Köszi a választ! Igazából itthon egy eszközön (PC gigabites LAN-nal) tudnám csak kihasználni a 100 mbps fölötti sebességet, 70-80-at pedig a mostani 841ND is tud wifin, gondolom a WDR3600-nak sem esne nehezére. A >100Mbps felhasználáshoz Cat6 UTP patch kábelt vegyek? Kb 10 m lenne a távolság a router és a PC között.
-
-
Mzombi
aktív tag
szia,
wow, nagyon szépen köszönöm, hogy ilyen részletesen kifejtetted a választ! A fele nekem kínai volt kb., de ha jól szűrtem le a lényeget, akkor inkább drágábbat javasolnál... Az a baj, hogy most nem nagyon szeretnék 20e Ft körül "befektetni" routerbe.
A másik, remélem jól értettem, hogy ha már az olcsóbbak közül keresek, akkor ez lenne nekem a megfelelő:
TP-Link TL-WDR3600?Használtan (OLX, vagy más oldalakon) merjek venni szerinted?
előre is nagyon szépen köszönöm!
-
bambano
titán
pc-ethernet-mikrotik-profi antenna-levegő-betonfal-levegő-profi antenna-mikrotik-ethernet-gép
gépről gépre letöltés 15MBps fölött is megy, a saját szoftvere szerint 130-132 Mbps-t tol a wifin.
nem tudom, milyen kapcsolati sebességre áll be, mert azt folyamatosan cseréli menet közben terheléstől függően. 180 Mbps-nek írja a kapcsolati tábla szerint...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
● Olvasd el az összefoglalót!
- DDR5 GAMER PC: Új RYZEN 7 8700F/9700X +RTX 4060/5060/4070/5070 +16-32GB DDR5! GAR/SZÁMLA/50 FÉLE HÁZ
- Dell Latitude 7410 Strapabíró Ütésálló Profi Ultrabook 14" -80% i7-10610U 16/512 FHD
- Szép! HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 32/512 Iris Xe FHD Magyar
- HP EliteBook 850 G8 Fémházas Multimédiás Laptop 15,6" -65% i7-1185G7 8/512 Iris Xe FHD Magyar
- 512 Gb-os NVME-k
- Üzleti Fujitsu Lifebook u7510 15,6" FHD IPS 2021/08. havi gyártás
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 16/32/64GB RAM RTX 4060Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
- AKCIÓ! Gigabyte H610M i5 12400F 16GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB Zalman S2 TG Seasonic 650W
- Bomba ár! Dell Latitude 5310 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest