- One mobilszolgáltatások
- Milyen okostelefont vegyek?
- Motorola Razr 60 Ultra - ez a kagyló könnyen megfő
- Yettel topik
- 6 év biztonsági támogatást ígér a Motorola
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Xiaomi 15 - kicsi telefon nagy energiával
- India felől közelít egy 7550 mAh-s Redmi
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- iPhone topik
-
Mobilarena
Mikrotik routerekkel foglalkozó téma. Mikrotik router típusok, hardverek, router beállítások, programozás (scriptek írása), frissítés, és minden Mikrotik routerrel kapcsolatos beszélgetés helye.
Új hozzászólás Aktív témák
-
What's new in 7.1.1 (2021-Dec-21 13:53):
*) backup - added "force-v6-to-v7-configuration-upgrade" option on backup load to clear RouterOS v7 configuration and trigger reimport of RouterOS v6 route configuration (CLI only);
*) backup - fixed automatic backup generation when resetting configuration;
*) bgp - improvements on detecting peers local address when IPv6 link-local addresses are used;
*) capsman - improved system stability when processing CAP packet by Mangle;
*) dhcpv4-server - allow adding comments;
*) ethernet - improved system stability when receiving large packets on devices with 88F3720 CPU (nRAY, LHGG);
*) l3hw - fixed HW offloaded routing when using 7 or more VLAN interfaces;
*) l3hw - fixed bonding source MAC address;
*) l3hw - improved system stability when using 7 or more VLAN interfaces;
*) ntp - print log change time with time-zone applied;
*) ospf - fixed distance if "originate-default" is set to "always";
*) ospf - fixed neighbor stuck in ExStart;
*) ospf - fixed simple authentication;
*) ospf - improved overall stability;
*) ospf - improves stability when handling looped back OSPF packets;
*) upgrade - improved 404 error handling when checking for new versions;
*) webfig - fixed user policy lookup for skin designer;
*) winbox - made "Routing Filters/Rules" table sortable;
*) winbox - moved "IP/Route/Nexthops" and "IPv6/Route/Nexthops" menus to "Routing/Nexthops";
*) winbox - updated default "Routing/BGP/Peer Cache" table appearance; -
nincs rákötve HDD - a belső flashen futtatott Dude-al meg elég rosszak a tapasztalataim
-
-
E.Kaufmann
veterán
Nincs fent a WifiWave2 csomag? Szerintem az Atheros driverek a MuMimo-hoz nagyon eszik a memóriát.
OpenWRT esetén is Atheros rádiós AC MuMimo-s vagy AX-es routert már nem nagyon ajánlják 256 MByte memóriánál kevesebbel, bár OpenWRT-hez készítettek kevésbé éhes drivereket (meg biztosan a gyári fw-k is sokat trükköznek, hogy kevesebb RAM-mal adtak ki routert) -
-
Lényegesen nem tud többet, sajnos.
Egyébként van egy videó, aki 500Mbps mért az interfészen, viszont ki volt kapcsolva a 2.4 is, sőt az sem kizárt, hogy titkosítva sem volt...Saját véleményem: egy átlag eszközre elégséges sebesség a 300+ Mbps. Több eszköz alatti stabilitás és teljes kapacitás nálam előrébb van prioritásban. Sebességre kábelt kell húzni.
-
este megmondom, akkor felrakom ezt, meg kidobom a wifiwave-t
ha már wifiwave: pontosan nem tudom mit kellene látnom, tapasztalnom, éreznem, de gyorsabb semmivel nem lett az 5G, cserébe a CAPsMAN nélkül nincs rendes roaming és az utolsó elhaló rádióhullámba kapaszkodnak az eszközeim, ahelyett hogy átlépnének az erősebb, ugyanolyan nevű és jelszavú másik adóra.
szóval engem eddig nem győzött meg, hogy ez nekem jó -
bacus
őstag
bridge-re arp-t átrakod proxy-arp -re és 12h uptime-nak már örülhetsz is.
De mióta azt levettem, mert ritkán vpn-ezek itthonra, azóta stabil.Capsman-t nem használom rajta, mert nem látom értelmét átrakni a mostani capsman-t. AC2-t -k vannak mellette, mindegyik elég capsman-ra.
-
Alteran-IT
őstag
Mert a VPN egy fix kapcsolat jó beállításokkal és valószínűleg nem a nyomtatóval, meg az OpenWRT beállításaival van gond, hanem az egyik WiFi beállításaival, vagy a kliens beállításaival.
Igazából az egy nagyon nagy probléma, hogy ha egyik WiFi-ről a másikra csatlakozásnál már előjön ez a hiba, ugyanis akkor az azt jelenti, hogy valamilyen beállítás nem azonos mondjuk a két AP belső hálózati beállításain, legalább is gondolok itt arra az esetre, ha mondjuk van rajtuk vendég hálózat is, mint nálam ami egy teljesen elszeparált hálózat és rajta van szintén minden AP-n, de nálam ha átállok egyik AP-ról a másikra ugyan arra a hálózatra, sosincs ilyen, annyi hogy én belső hálón DHCP által kiosztott fix IP címeket használok, az a biztos, CAPsMAN-ban meg a belső hálóra be van kapcsolva a CTCF és LF, hogy feleslegesen ne a routert terhelje a belső forgalom.
Érdemes lenne újrakonfigurálni a CAPsMAN-t, illetve előtte megnézni, melyik az az AP, amelyikről nem érhető el, mert lehet azon van legtöbbször a barátnőd, egyébként meg adjál neki fix IP címet, illetve ha nem tudod megoldani, hülyeség, de VPN-re belső hálóról is fel tud csatlakozni és akkor valószínűleg ugyan úgy el fogja tudni érni a nyomtatót, bár én inkább azt mondom, nézd meg azoknak az AP-knek a beállításait, múltkor nekem is meghülyült a CAPsMAN mikor a szar telefonos alkalmazásról akartam egy beállítást módosítani, közben sikerült vagy másik 10-et is úgy hogy nem akartam azt néztem csak, hogy egyik kliens tud csatlakozni, másik nem stb.... de múltkor az alkalmazással ugyan így jártam mikor csak beléptem a routerbe, egyszerűen törlődött a WAN oldali DHCP kliens, szóval vannak bőven furcsaságok a Mikrotik-nél, meg a telefonos alkalmazásnál is, de szerencsére eddig nem okoztak olyan problémát, amit ne tudtam volna megoldani, annyi hogy a CAPsMAN-t múltkor beletelt vagy 10 percbe amíg helyre hoztam, mert mikor már stimmeltek a beállítások, akkor sem úgy működött minden ahogy kellett volna, volt hogy egy szegmenst töröltem és újra létrehoztam ugyan úgy és a probléma megoldódott, lehet neked is csak újra kellene az egészet konfigurálni, kb. 5-10 perc alatt meg van az egész, bár ha van időd tesztelgetésre, én kideríteném, hogy váltáskor melyik AP-n nem fér hozzá, akkor egyáltalán ugyan abban a hálózatban van-e, IP címet mit kap stb.... meg nem tudom hogy van felkonfigurálva, de gondolom ugyan azt a beállítást használja mindkét AP, tehát ha egyiken bekapcsolod a LF-t és a CTCF-t, akkor mindkettőre az vonatkozik, csak azért kérdem, mert láttam már sokaknál elég érdekes CAPsMAN beállításokat, gyakorlatilag AP-ként eltérő beállítást ugyan arra a hálózatra, meg hiányos beállításokat, aztán csodálkozás volt, hogy mikor már 2-3 AP volt a hálózaton, nem egészen úgy működött a dolog, mint mikor 1, szóval Mikrotiknél elég sok mindentől függhet a dolog, persze gondolom nálad ugyan az a konfig van kb. mindegyik AP-n, bár azért érdemes megnézni az AP-kat is. -
Lehet nem fogod megtalálni mi okozza. Valamit kicserélsz,átvariálsz és ha megjavul akkor örülsz. Van még egy mikrotik eszközöd? Asus mögé rakod és EOIP tunnel. Elég gáz,de ha ennyire fontos most és kis költségből nem tudom mik az egyéb lehetőségeid. Mikrotik nem kezeli jól vagy az Open wrt-ben van valami bug franc se tudja.
-
Beniii06
addikt
Attól függ hova kell. Erről volt egy hosszabb vita itt a topikban régebben(munkahelyen hogyan lehet letiltani ezeket az oldalakat) és az lett az eredmény, hogy nincs 100%-os megoldás, mert mac/ip átíras, proxy, vpn-el kikerülhető a tiltólista/csomag ellenőrzés és akkor ott van a "mobilról osztok netet" eset is.
Akkor van esélye működni, ha whitelistet használsz vagyis csak azt engedélyezed, amit használni szeretnél, de ez erős kompromisszum, nem igazán kivitelezhető szerintem, főleg otthoni környezetben.
-
-
Marcelldzso
tag
Szia,
R11-es modemmel működik.
Én LHGG-LTE6 kit-el állítottam, sikeres is volt.
Modem firmware: v27Ha az éppen csatlakozott antennára vagy kíváncsi:
/interface lte info 0
Ebből ami kell neked:
primary-band: B20@20Mhz earfcn: 6350 phy-cellid: 385Ha szkennelés alapján döntenél:
/interface lte cell-monitor lte1majd kiadod a parancsot:
/interface lte at-chat lte1 input="AT*Cell=2,3,,6350,385"Magyarázat:
2 = Cell Lock
3 = LTE
ÜRES
EARFCN = 6350
phy-cellid=385 -
E.Kaufmann
veterán
Legegyszerűbb, már ha más csatornákon működik a két torony, azt a csatornát engedni az LTE if beállításinál, amin a preferált torony dolgozik. Azt nem tudom, hogy pl az APN profilok alatt lehet-e szűrni tornyot (MCC MNC vagy milyen azonosítókkal), de ott is szétnéznék a helyedben.
Nekem egyszer volt olyan, hálózati hiba miatt, hogy nem kedvező toronyra kapcsolódott, de egy nap után megjavult/javították. -
Statikus
senior tag
Nem vagyok hülye, direkt odatettem az ablakot, hogy egyben látható legyen a CPU terheltsége is.
De ugye nem kell elmagyaráznom, hogy 77% terhelés mellett a 273Mbit/s az elvárt 1000-hez képest biztosan nem a proci túlterhelése miatt van? Vagy igen? Ne vicceljünk...
Akkor most kijelentem, hogy ez a router egy hulladék, 1 gépet sem tud kiszolgálni kábelen. A papír szerinti teljesítmény közelében sincs.
-
-
amargo
addikt
Azért havi +5e csak mert talán egyszer beüt.. a mobil telefonokon is elég nagy csomag van max megosztom azokat. Itt inkább csak meglepett, hogy optikán áramszünet esetén nincs net.. de utána járok a szolgáltatónál majd.
Statikus: Természetesen minden szünetmentesen van, az ONT is amúgy nem várnám el, hogy legyen működjön.. Legközelebb megnézem, hogy az ONT (DASAN H665) mit mutat ilyenkor.
Zwodkassy: Én is azt gondolnám, hogy aktívnak kellene lennie.. a hAP ac3 LTE6-nak a storage-e ugyan úgy csak 16MB, legalább is a gyártó szerint: [link]
-
amargo
addikt
Ez így igaz, viszont eljött ide az optika, így szerintem az 5G nem reális versenytársak nevezni. Egyedül az a bosszantó, ha áramszünet van, akkor nincs az optikán net.. eddig nekem minden szünetmentesen volt, így a HA is üzent szépen, ha van valami.
A wAP-ot több mint 80e ből raktam össze + havonta a korlátlan net amit feleslegesen nem fizetnék tovább, akkor minek a wAP? Én így gondolkoztam. Ezért vagyok kíváncsi mire nem gondoltam esetleg? -
amargo
addikt
nem ez volt a probléma (szerintem) a hAP-nál is ugyan ezt csináltam, szerintem türelmetlen voltam a wAP-nál mert 3 percet várva, már láttam.. viszont a restore nem akar menni, a backup feltöltés után csak pár kbyte marad, szerintem nincs elég helye így a visszaállításhoz.
Egy hAP ac3-at be kell szereznem (már nem kell az LTP), nagyobb a storage ott.. -
-
Beniii06
addikt
A sárga jelzés tippre 100-as kapcsolatot jelent gigabit helyett(szín szerint általában fordítva van jelölve, gondolom nem az összes többi eszközöd 100-as kapcsolaton lóg), lehet haldoklik a port vagy a kábellel van valami. Először csatlakoztasd másik portra és ha ott is csinálja, akkor kábel(vég)csere.
-
-
ÁrPi2
senior tag
Sziasztok
Ugye jól gondolom hogy a DUDE szerver segítőin az Agent-eken nem történik olyan NAND Flash leamortizáló intenziv hardver-használat illetve degradálódás mint magán a DUDE-szervert futtató vason? Hogy az Agent-ek nem írogatnak olyan sokat a saját vasukra.
A másik kérdésem az lenne, vajon a Dude szerver (ÉS Agent-je közötti) hálózati adatforgalmának sávszélességére mennyire lehet elegendő egybizonyos 1 (egy) mbps?
(T.i. pl. egy pc-n "x86-on" virt.boxban futtatott Mikrotik chr-en úgy tudom ennyi -1mbps- egy free licenszen a limit. ) -
f8enter
aktív tag
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Asztali PC , R5 5500 , RX 6700 XT , 32GB RAM , 512GB NVME , 1TB HDD
- Sony PlayStation 5 Fat 825 GB eredeti doboz, gyári kontroller
- Dell XPS 3K Érintős,core i7,16GB RAM,256-512GB SSD,ÚJ AKKU,ÚJ TÖLTŐ,Szép állapot
- AKCIÓ!!!Acer V3,FullHD core i5 6200u(4X2,8Ghz),8GBRAM,nVme
- Újszerű Lenovo,15,6"FullHd IPS,Ryzen 5(8x3,7Ghz)VEGA 8 VGA,12-20GB RAM,SSD+HDD
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
- Lenovo Legion 5 Gaming. Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- AKCIÓ! ASUS PRO WS W790E-SAGE SE alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Bomba ár! Dell Latitude 7420 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I HDMI I 14" 4K I Cam I W11 I Garancia!
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X260 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" HD I HDMI I CAM I W10 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest