-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
pappcsaba90
csendes tag
Sziasztok.
Eladó: Auto revuenon 200m f3.5 egy kiváló m42-es csatlakoztatású teleobjektív. Gyönyörű rajzolatú, éles és nagyon szépen mossa a hátteret. A belndebeugrasztást át lehet állítani manuálisra. Kézi élességállítás. Nagyon jó állapotban van, nincs rajta karc. Kérésre tudok róla képet küldeni.
Tartozik hozzá egy lencsés (azaz vele végtelenre állítható az élesség) m42-es nikon átalakító.
Ajándékba jár hozzá egy szintén m42-es csatlakoztatású 3 részes közgyűrű, ami segítségével akár makrózni is lehet az objektívvel.Ára: 25.000 Ft - az ár irányár
pár kép a fent említett objektívvel.
http://picasaweb.google.com/109392536789160655017/AutoRevuenon#
-
johnjohn
addikt
Mire gondolsz a "gyors" kitétellel. Mindegyiket kézzel kell fókuszálni, és manual beállítások mellett használni. Mit szeretnél videózni ?
Lehet, nem a legszerencsésebb gyakorlat nélkül rögtön a nehezebbel kezdeni, inkább valami alap AF objektívvel, automata fényméréssel kellene kezdeni. Nyitott blendével elég kicsi a mélységélesség, és a lágy lehet a kép némelyik régi lencsével.
Milyen gyártmány a DSLR ? A Nikon vázakon csak lencsés adapterrel van " végtelen ", ami ront a minőségen, a Canonnál egyszerűbb a dolog, a Pentax mér fényt is a régi obikkal. -
gadam
csendes tag
Carl Zeiss Sonnar 135/3.5, házibarkáccsal Nikon D70s vázon...
-
Stitch
őstag
válasz
kricsi81 #1574 üzenetére
Jó pár természetfotósnak biztosan.
Egy év természetfotói könyvet fellapozva sok, FD bajonettes, illetve Nikon manuál fókuszos nagy-telével készült képpel találkozik az ember. Szerintem elég nehéz lehet hozzájutni egy ilyenhez, ha valaki mégis olyan körökben mozog, hogy sikerül, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia.
Ezen kívül mintha valami Sigma 400/5,6 APO-s objektívről olvastam volna, hogy megéri a pénzét.
-
Stitch
őstag
válasz
ballington #1501 üzenetére
Ja, lencsés. Há' valamennyit biztos ront, legfeljebb kikapod és nem lesz végtelened.
Gondolom úgyse messzire használnád az 50/1,7-et.
Ha minőségromlás nélkül alatt azt érted, hogy milyen objektívekhez nem lencsés adapter kell, akkor a következő oldalon található táblázat utolsó oszlopa lehet segítségedre; [link]. Minolta AF/Sony Alpha: 44.5mm a "perem fókusztávolság", ettől nagyobb értékűekhez nem lencsés adapter kell. Így hirtelen a három legelterjedtebb: Pentax K, Olympus OM és Nikon F.
-
Szten Márs
nagyúr
Ha Pentax analógod van, akkor igencsak nehezen fogod tudni használni tovább az obijaidat Nikon DSLR-rel. (magyarán: nem fogod tudni)
Vegyél egy Pentax DSLR-t és meg van oldva a gond, tökéletesen fogod tudni tovább használni az objektívjeidet. Pentax K20D - baromi masszív váz, a középkategóriás gépek minden előnyével - croppos DSLR-hez képest nagy kereső, két vezérlőtárcsa, rengeteg vázról elérhető szolgáltatás stb stb. Aligha fog bóvlinak tűnni, főleg, ha már a D90 sem tűnik annak (masszívabb felépítésű, mint a D90). Addig csapj le rá, amíg még lehet kapni, erősen kifutó modell. Ja igen, amennyiért D90-et vehetsz, megkapod ezt is: [link] - sőt olcsóbban. -
poopoo
csendes tag
Sziasztok!
Tanácsot kérnék.
2 éve kezdtem analóggal (pentax) fotózni. Nincs már annyi időm rá, ezért vennék egy digitális gépet, de a régi obikat használnám hozzá.
Ahogy nézegettem a dslr-ket az első váz ami megtetszett a nikon d90. Ami az alatt van bármilyen márkában mindegyik bóvlinak tűnik az analógomhoz képest, viszont a d90 a max amiért még pénzt adnék.
A társaságomban leszóltak, h minek veszek ilyen jó vázat, ha nem tudom kihasználni egy csomó tulajdonságát a régi obikkal. Akkor már vehetnék egy d3000-t és kb ugyanazt tudnám belőle kihozni mint a d90-ből.
+ hogy ez a chippes átalakítógyűrűs élességállítás nagyon macerás.
Fő kérdés: érdemes vennem d90-t vagy valóban elég az olcsóbb?
köszönöm! -
zozoharp
csendes tag
válasz
Szten Márs #1461 üzenetére
Köszi akkor jól gondoltam....
Milyen nagylátószögű fix gyujtótávolságú objektíveket tudnátok ajánlani nikon d50-hez?(manuálisra gondoltam persze)esetleg halszem is érdekelne, természetesen nem méreg drága cuccokra gondolok
Vivitar 20mm f3.8 mi a véleményetek?próbáltátok már?van egy a vaterán eladó.... -
Szten Márs
nagyúr
6x6-on nehéz ekvivalens akármennyit mondani a teljesen eltérő képrormátum miatt. Mert mibe is vegyük ekvivalensnek? Átlós látószögbe? De akkor tökmás lesz a vízszintes és függőleges látószög. Függőleges látószögbe? Akkor meg nem fog stimmelni az átlós meg vízszintes. Stb stb... Szóval leginkább azt mondhatjuk, hogy nem lehet ilyen megfeleltetést létesíteni, de a kérdezőt, ha megnézitek, pont egyáltalán nem érdekelte, hogy 6x6-on milyen lenne az objektív, csak az, hogy Nikon D50-en milyen lesz, ott meg pont olyan lesz, mintha egy Nikkor 50mm-ert tenne a gépre.
-
zozoharp
csendes tag
Sziasztok, érdeklődnék hátha valaki már próbálta zeiss flektogon 4/50mm-t digitális vázon milyen a képe?Nikon d50-en használnám. Van egy zeiss biometar 80-asom (psix-es természetesen),gyönyörű rajzolata van.ebből kiindulva előre is bízok egy másik zeiss-be
kiváncsi lennék, hogy milyen egy régi manuál 35mm-es nikon objektívhez képes... -
Stitch
őstag
válasz
kricsi81 #1359 üzenetére
Szia!
Nem tudom mennyit szánsz a dologra, de Nikonhoz vannak régi, F bajonettes AI, AI-S manuális objektívek is. Igaz, hogy kicsit borsosabb az áruk, de némelyik bőven hozza az áráért a képminőség többletet, ráadásul adapterrel se kell nyűglődnöd.
Nekem se véletlenül van Nikon F/Canon EOS adapterem.
Nemrégiben majdnem vettem egy Nikkor 50/1,4 AI-t, azt hiszem 30k körül volt.
Ha képek érdekelnek olvass vissza bátran a topikba, volt már pár.
-
ottkar
addikt
válasz
Szten Márs #1217 üzenetére
Az 58mm-es Heliosoké valóban 52mm, de van 50mm-es Helios Nikon bajonettel aminek 49mm-es a szűrőmenete.
-
j.bravo
addikt
A Pentacon japán lenne?
Tudom, németek-japánok néha gyártottak bérmunkában egymásnak ezt-azt, azaz nem tartom hihetetlennek - ez most a fenti eset, vagy csak félreértelmeztem amit írtál?
(azazhogy valamelyik japánt ajánlanád, vagy még inkább a Pentacont?)Tényleg, arra van esetleg tipped, hogy Nikon F - m42 adaptert - a lencséset, hogy legyen végtelen - kitől, hol érdemes venni? Azért kérdezem, mert itt nyilván nem mindegy, milyen minőségű az a lencse...
-
gadam
csendes tag
Sziasztok!
Egy Carl Zeiss Sonnar 135 mm /F3.5-ös obit alakítottam át Nikon "kompatibilisre". Szerencsém volt, mert volt egy hibás 28-200-as Nikkor obim, amiről leszedtem a bajonettre csatlakozó fémgyűrűt, a 135-ös obit kicsit megrövidítettem (egy kb. 1 centis fémgyűrű lecsavarozható volt) és mivel a csavaroknak való furatok pont egybeestek, sikeresen rá tudtam szerelni a bajonettcsatlakozót.
[link]
Szerintem megérte! -
péter007
senior tag
hy mindenkinek
kicsit olvasgattam a topicot és kedvet kaptam hogy játszadozzam régi obikkal, még a digit gépek előtti korból
azt szeretném kérdezni hogy a 40-re milyen régi obik mennek fel (nem érdekes hogy nehéz használni őket), időm lenne rá bőven és úgyis csak alkalmanként használnámaz a baj h. azt sem tudom hol lehet beszerezni őket használtan, és azt sem vágom mi legyen a nevükben amiből kitalálható hogy nikon bajonettes-e vagy sem
elsősorban a régi nem a legjobb minőségű, pár ezer forintos optikák érdekelnénekköszi a segítséget előre is, üdv. péter
-
dzsimano
csendes tag
Sziasztok!
Nekem sikerült megtalálnom két régi Prakticar objektívemet és szeretném használni a jelenlegi Nikon D60-asomon. A probléma annyi, hogy ezek Praktica B bajonettesek, így hát nem jó hozzájuk az M42-es adapterem...Ők azok:
Ebben szeretném a segítségetek kérni. Létezik ilyen adapter? Olympus gépeknél létezik ilyen adapter...
Előre is köszi!!!
-
Szten Márs
nagyúr
Ha a másik gép a Nikon DSLR, akkor nem lesz olyan éles és kontrasztos a kép semmilyen beállításokkal, egész egyszerűen azért, mert az S9600 nem DSLR, nagyságrendekkel kisebb érzékelőre kb ugyanannyi képpontot kirajzolni pedig, hát nem igazán lehet. Mindenesetre kis játékal a beállítások körül jelentősen jobb kép kapható, szóval hajrá, főleg egy ilyen kategóriájú gépet nem illik csak autoban használni, nem mutatja úgy meg, hoy valójában mit is tud.
-
AuLaci
csendes tag
adik, Allien!
Lapozzatok vissza a 736. és a 759. hozzászóláshoz
Nikon D200-al készültek, autómata fényméréssel. -
AuLaci
csendes tag
Nagyon köszi az ötlete! Hiszen nekem kb 3 éve van freeweb-es emailem, így aztán 500 MB tárhelyem...
Szóval a feltöltés éppen most megy, de már az oldal elérhető [link]
A tesztelésről: Mindkét obinál a legnagyob rekesznél állítottam fókuszt, majd ezekután nem, azaz a nikonon is átkapcsoltam az első fókuszálás után manuálra... Persze állványról, elmozdulás nélkül. Mivel a Helios 58mm, a Nikon meg ugye max 55mm, ezért a Nikonnal közelebb mentém, hogy kb. ugyan akkora legyen a képkivágás. A filename tartalmazza a megfelelő infókat.
Az eredmény: Szerintem egyértelműen látható! Helios v. Nikon 1:0
Mármint ami a felbontást, illetve a kromatikus abberációt illeti...
Adott esetben a kényelem feláldozható sztem a minőség oltárán!Persze az is igaz, hogy a Nikon ugye a végére volt tekerve (55mm), és lehet, hogy ott már egy kicsit szarabb.... Kéne egy 28mm közötti ilyen manualis obi.....
A 135/2,8-as obival még van egy kis gondom, mert az beugró blendés, valahogy ki kell pöcköljem az a pöcköt...
Remélem értékes infót sikerült eljuttassak hozzátok?!
-
AuLaci
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Hétvégén megcsináltam a teszt egyik felét, a Helios-44 58/2,0 v. Nikon AF-S 17-55/2,8-al.
Tud valaki egy oldalt, ahova fel lehet tölteni teljes méretben? kb 70 MB összesen.Köszi
-
rauschie
senior tag
válasz
Hydra SR #727 üzenetére
Bocsi, de ezt mondtam én is, Nikonon áll fenn a probléma.
Félóra nettúrás után azt találtam, hogy M42nél a távolság 45.46 mm, míg Nikon F bajonett esetén 46.5mm.
Forrásaim: M42, Nikon F, meg ez, nem tudom magyarul hogy nevezzük, talán regisztrációs távolságnak.Oké, hogy a wikipedia nem 100%-ig megbízható, de több helyen is olvastam már ezt, csak épp azokat nem sikerült megtalálnom
....
mod: Ottkar#776: Ez viszont ebben a formában biztos hogy nem igaz, biztosan függ a beállított fókusztól, különben az m42>Nikon F vagy mindenhol müködne, vagy sehol.
-
Hydra SR
addikt
válasz
rauschie #725 üzenetére
Nem más. A film ugyanolyan messze van a legbelső lencsétől, mint a digitális szenzor, kivéve az emlegetett Nikon-M42 példánál ahol bajok is vannak belőle, hogy nem ugyanolyan messze van. Különben más lenne az objektív közelpontja vagy nem lenne végtelen fókusz, ha mondjuk egy régi Nikkor obit tennél egy mostani Nikon DSLR-re.
-
AuLaci
csendes tag
válasz
Hydra SR #705 üzenetére
Hydra SR!
Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy egy Nikon D200-al fényképezhetek...
Tulajdonképpen szakmai érdeklődés miatt próbálgatnám a lencséket, illetve kiváncsi lennék arra, hogy mennyire "basztak át" amikor megvettem az AF-S 2,8 17-55 G ED Nikor obimat a bótba 329.000,- ért? -
ottkar
addikt
"a Nikon rendszernek eltérő
a film-objektív távolsága mint az M42-eseknek, ezért kell a lencse közéjük"Nem ezért kell a lencse, hanem a peremes adapter előrébb viszi az optikát a bajonett síkjától, azt kell korrigálni a lencsével. A Nikonnak nagyon kicsi átmérőjű a bajonettje ezért a 42-es menetet csak kiemelve lehet csatlakoztatni, míg a Pentaxnál Canonnál olyan az adapter hogy a bajonett síkjába simul.
-
BEE
addikt
Ki ne szedd azt a lencsét !
Ha csak kicsit is rosszul rakod vissza, azt meglátod a képen.
Ha jól vettem ki az általam hallottakból, a Nikon rendszernek eltérő
a film-objektív távolsága mint az M42-eseknek, ezért kell a lencse közéjük.
A Pentax, Canon gépeken nincs ilyen gond.
Elvileg a Chinon 135/F2,8 kipróbáltan jól teljesít digitálison,
a kérdés tehát az, hogy amit veszel az milyen állapotban van.BEE
-
Hydra SR
addikt
"A Pentaxhoz való M42-es átalakítónak nincs pereme"
Akkor most azt javaslod, vegyen egy másik vázat, mikor már az autofókuszos objektíveket sem tudja megfizetni?
AuLaci: Nikonon nem igazán érdemes M42-esekkel vacakolni. Ha manuális optikákat nézegetsz, akkor gondolom a vázad sem felső kategóriás, ami azt jelenti, hogy nem lesz fénymérésed sem az M42-esekkel, és ennyi szívás egyszerre már sok, ha fotózni is akarsz közben, nem csak kísérletezgetni a régi és a modern technika kombinálásával. Asszem D80-tól fölfelé működik a fénymérés velük. Ugyanakkor a végtelen fókusz hiányát korrigáló lencse is rontja a képminőséget, jól sejted. Hogy mennyire, azt lehet sejteni az átalakító árából is: ennyiért nem kapsz űrtechnikával csiszolt üveget. Egy sima kétszerező is ront a minőségen, pedig az picit többe kerül (mármint nem M42-esről beszélek most). Viszont vannak jó kis Nikon manuális obik amikkel ezek a problémák megoldódnak és szintén jóval olcsóbbak automata párjaiknál. Szerintem inkább ebben az irányban keresgélj. M42-vel csak a szívás van Nikonon. Kicsit Canonon és Pentaxon is, de közel sem annyira.
-
AuLaci
csendes tag
Üdv Mindenkinek!
Mint írtam, belelendültem az M42-es világba, és gyorsan beszereztem egy M42 Nikon konvertert, amit itt ajánlottatok a fórumon: HAMA - Mediker. Azért választottam ezt, mert ugye a képen az látszot, mármint a kereskedés oldalán, hogy nincs pereme.... Viszont valójában így néz ki:
Ellenben van benne egy lence
ami remélem nem ront igazán a képminőségen... (Persze így legalább lesz a végtelenben is fókusz!
Úgy látom egyébként, hogy egyszerűen kiszerelhető egy menetes gyűrű kitekerése után.
(Ha éppen nem kell végtelen...)
Csak hogy ki is tudjam próbálni, este veszek át egy ilyen obit: TELEOBJEKTÍV f=135, 1:2,8, REVUENON-SPECIAL, M42, JAPÁN
-
johnjohn
addikt
Ez nem M 42-es, hanem Nikon bajonettes, tehét oda vetít ahová kell,a széle ahol lágyabb nyilván lemarad a képről.Itt van mégegy próba.
-
johnjohn
addikt
Tudtok valami infót erről az obiról ?
HINON MC 3,5/200 mm. NIKON bajonettel.
Használt valaki ilyet, most igen olcsón tudtam megszerezni, amit a neten találtam róla, az elég gyér info, bár igen pozitív. -
BiriBum
őstag
Szerintetek a Sigma 70-300D (4-5.6) passzolhat esetleg valamelyik Nikon DLSR-re?
[Szerkesztve] -
arf
csendes tag
válasz
Hydra SR #461 üzenetére
Köszi! Sajnos nem találtam sem a menüben, sem a kézikönyvben semmiféle trap-ot, focus mondjuk volt néhány.
Azokat már a kérdés feltevése előtt kipróbáltam, vagy legalábbis megpróbáltam. De a fránya gép exponál akkor is amikor nem éles semmi...
Teljesen véletlenül kaptam egy 500-as m42-es tükörobjektívet a napokban, meg egy soligor kétszerezőt. Ehhez szereztem egy nikon-m42 átalakítót. Érdemben még nem tudtam kipróbálni, de a tapasztalatom az, hogy nagyon sötét a keresőben látott kép, és hogy a tükörobjektívet nem tudom közvetlenül feltekerni a gépvázra, mert a pentaprizmától nem fér el a vaskos objektív. Ezért (is) jó egy karcsú, áramvonalas kétszerező.A közeli tervem a pannonhalmi bencés gimnázium kollégiumi mindennapjainak megörökítése a teraszunkról
Szóval így kerültem ide, és itt láttam a fókuszcsapdáról néhány megjegyzést.
Egyébként az m42-es objektívvel semmi nem működik a d1x-en sem (azt jelzi, hogy nincs objektív a gépen), hasonlóan a canonokhoz, így a fókuszcsapda sem. Nem is ezzel lett volna érdekes a történet, hanem a nikon objektívekkel.
Köszi mégegyszer, hogy írtál!
Üdv: arf
ui: valóban viccesen néz ki a fgép ezzel a nagy valamivel az elején. -
Itt kis félreértés van. Rekeszgyűrű szempontjából a nikonnál kétféle obi van, meglepően az egyik, amin van rekeszállító gyűrű, a másik (ezt hívják G típusú obinak), amin nincs.
G típusú obit az újabb vázakkal minden üzemmódban tudsz használni, mert itt, az újabb vázakon a rekesz állítása is a vázon történik. Még a régi obikkal is.
Vannak vázak, jellemzően a legrégebbiek, amiknél a rekeszt csak a rekeszgyűrűvel lehet állítani. Ezeken a vázakon csak azok az obik használhatók amiken van rekeszgyűrű. Ez is egyértelmű.
A kavarodást az a helyzet okozza, mikor olyan vázról van szó, mint pl pont az F60, ahol lehet a vázon is állítani a rekeszgyűrűt, meg az obin is. Itt általában az a megoldás van, hogy aperture priority ''A'' üzemmódban az obin állítasz rekeszt, shutter priority azaz ''S'' üzemmódban pedig a váz állítja a rekeszt. Ilyen esetben a váz csak akkor tudja állítani a rekeszt, ha az a legszűkebb értékre van téve a vázon, pl a te esetedben F22-re. ''M'' módban a vázon állítod az időt, az obin a rekeszt.
Vagyis minden olyan esetben, amikor a gép kell hogy állítsa a rekeszt, azaz nem neked kézzel, akkor a legszűkebb rekeszre kell állítani a rekeszgyűrűt. Így pl a dslr-eken, vagy azokon az újabb gépeken (pl F65, F75) ahol már nem lehetséges kézzel rekeszt állítani, csak a vázon tárcsával, vagy a program saját maga állítja, az obin a rekeszgyűrűt mindig a legszűkebb állásra kell állítani. Ez egyébként benne is van ezeknek a gépeknek a használati utasításában. A dolog értelme az, ha belegondolunk, hogy ugye a gép állítja a rekeszt saját magától, de ezt hogyan tudná megcsinálni mondjuk f:16-ra, ha fizikailag, mechanikusan az obi mondjuk f:5.6-ra van állítva. Ismerve a nikon F rendszerű obik mechanikáját láthatod, hogy a rekesz állítása úgy történik automatikusan, hogy legszűkebbre van állítva a gyűrű, a vázra való felhelyezéskor egy pöcök teljes nyílásra nyitja a rekeszt, majd a váz által beállított értékre ejti (állítja) vissza. A nikkor obiknál ugyanis a rekesz állítása a váz által mechanikusan történik. Még a hiperszuper ultramodern lencséknél is.
Remélem segítettem, ha nem világosan írtam le akkor szólj. -
válasz
Hydra SR #404 üzenetére
Csak a nikon részéhez tudok hozzászólni.
Van fénymérés a manuális obikkal, csak nem mindegyik vázon. Filmes és digitális vázon az erős középkategóriában és felfelé már van fénymérés, csak a konzumer vázaknál nincs.
Az F bajonettes (~elmúlt 48 évben gyártott) Nikkor obikhoz nem kell átalakító. Átalakító csak az M42-es és más obikhoz kell. Az annak megfelelő F bajonettes obik mellett viszont nem rugnak labdába, kivéve néhány elvetemült kivételt
Én próbáltam, egyszerűen nem érdemes M42 obit használni nikon vázon. Van, amivel jó a képminőség, de ugyanazt megkapod a megfelelő F bajonettes obival, vagy még többet. -
attilav
tag
Minek van az AF nikkor 35-80-on a rekeszgyűrű, ha a hozzáadott vázzal használhatatlan ?
Talán azért tették rá hogy a régi, szinte elektronika nélküli vázakkal is működjön? A nikon marketing stratégiáit nézve ez nem tűnik túl hihetőnek, ha valóban ezért tették rá, akkor a fénymérésnek is illene mennie a chiptelen obikkal. -
Hydra SR
addikt
Bár már sokszor leírtuk a topicban de a következőkre kell figyelni:
Pentax: fogadja a régi Pentax obikat átalakítózás nélkül. Van fénymérés, van élességvisszajelzés. M42-esek átalakítóval működnek rajta, élességvisszajelzés és fénymérés is megmarad. Van végtelen fókusz.
Nikon: fogadja a régi Nikon obikat átalakító nélkül, valamint átalakítóval az M42-eseket és hasonlókat, DE!: csak élességvisszajelzés van, fénymérés nincs ÉS: az átalakító kijjebb tolja az obit annyival, mint ha közgyűrű lenne rajta, emiatt a végtelen fókusz elvész, sőt...
Canon: nem fogad semmilyen régi Canon obit csak átalakítóval, ahogy a M42-eseket is. Fénymérés van, élességvisszajelzés nincs. Nincs végtelen fókusz-probléma sem. -
attilav
tag
Nézegettem a bajonetteket és a nikon meg a pentax ami igazán támogatja a manuális optikákat. A rekeszelés a nikonnál és pentaxnál beugrasztós, míg a canonnál ez is elektronikus úton megy, canonra nem lehet adapter nélkül manuális lencsét tenni, illetve lehet -ruszki lencsék- de beguróblende nuku. Úgyhogy leszűkítettem a kört és maradt a K10D(a garantált 100000 expó+időj álló váz miatt, ez hosszútávon jó) vagy az ennek megfelelő samsung, ami ugyanezt tudja, és a D80 a beépített fókuszmotor miatt. Ha m42-t(is) akarok használni akkor egyértelmű a pentax, ha csak nikon végűeket akkor nikon. Végülis mindkettőre akad manuális használtan, + ruszkik újonnan, és van beugróblende.
Ja a nikon jelenlegi bajonettje visszamenőleg hány évre kompatibilis? A pentaxét mindeki fújja, de a nikonról nem találtam semmit.
Mostmár egyre jobban körvonalazódik hogy nem szórakozok adapterekkel(csak ha nagyon muszáj), mert meghosszabbítja az obicserét, és az érzékelő koszolódik. Megveszek egy váz+alapobi, + a zenitar megfelelő változatát, később meg egy telét használtan. De melyikfajta bajonettesből találok nagy eséllyel jót? Nikkor, K, M42? Az m42 jobban elterjedt mint az előbbi 2?
[Szerkesztve] -
attilav
tag
Miközben keresgéltem hogy az M42 zenitarra lehet e nikon vagy pentax bajonettes hátlapot szerezni, (nem találtam), belebotlottam ebbe az oldalba:
http://cpicture.net/zenitar/index.html
Itt egy nikonos zenitart rendelt az ürge, de egy kissebb gyártási hibával kapta ezért alapállapotban nem volt végtelen. Szerencsére könnyen orvosolható a hiba. Bár egy elég kicsi csavarhúzókészletre azért szükség van hozzá.
Nézegettem a német ebayen zsír új zenitar 16-osokat és azoknál (legalábbis a berakott képeken) ugyanez a hiba volt, hogy a fókuszgyűrű nem forog el a végtelenig.
Nem drágák, a K és N bajonettes változat 30K körül van. Még egy vállszíjas tok is jár hozzá!+Színszűrők. Persze mire az oroszoktól ideér, addigra rakódik rá némi költség, de lehet h akkor is megéri, főleg ha megválok az m42 változattól. -
rauschie
senior tag
nah vettem a pentacon electric 2.8/135 és a filmes nikon fg közé egy átalakító gyűrűt, a végtelen fókusz tényleg elveszik, olyan 15méterig lehet élesiteni, ez portrékhoz gondolom még bőven ok, de azért kár érte.
-
Várj! Mielőtt szétszednéd. Nem ismerem a canon obikat, ezt előre bocsátom. A nikon F bajonettes obiknál kézzel is be lehet ugrasztani a blendét. Egyébként is az egész vezérlése mechanikus. Most kaptam egy Vivitar nagylátószögű obit, ami árukapcsolásként jött egy vázzal. Az az obi nem zárt tökéletesen. Azaz a blendék nem mindig ugrottak be elég gyorsan. Kézzel egy kicsit játszottam vele, pár százszor kézzel megmozgattam a blendebeugrasztó kart, és hülyén hangzik de úgy írom ahogy értem, ''bejáródott'', ''bekopott''. Szerintem évek óta nem használták ezt az obit. Most szépen működik.
Szerintem az legyen a legeslegutolsó, hogy szétszedetsz egy obit. Ha a lencséket is kiveszik, majd visszateszik, az már nem objektív utána. A blendék meg olyan szépen vannak összefűzve, hogy ember legyen a talpán aki össze tudja rakni egy szétszedés után. -
-
attilav
tag
Mostmár érik a döntés, nagyon gondolkozok hogy a héten beruházok egy pentax vázra. Ebben az is sarkal hogy lehet kifut a K100-110, mert a digifényképnél már nem rendelhető a 110, a 100-at meg akciózzák. Úgyhogy lehet rohanni kell. Remélem jó döntés lesz, végülis a zenittel fénymérés nélkül is jókat tudtam lőni, a dslr-ben meg annyi a különbség hogy nagyon sok funkciót zsúfolnak bele, mondjuk ez a komolyabb analóg vázaknál is biztos így van. A kis DOF nem zavar, az nagyon bejön ha mosott a háttér, mondjuk ez a zenit alapobinál is így van, úgyhogy nem lesz újdonság. Itt sem lesz másként mint a zenitnél, gondolom, figyelni kell a fénymérőt, és ha az közelít az ideálishoz akkor ellehet lőni.
Egyébként K bajonettes optikákat csak a pentax gyártott régebben? (olyan 10-15-20 évvel ezelőttre gondolok) szóval van e akkora használt választék mint m42-esekből?
Pl ebayen felhajtani, mennyire kockázatos ott vásárolni? Mert nem tudom előtte megnézni.
Inkább szivesebben rendelnék oroszból K zenitarokat újonnan, valami bolton keresztül, vagy nemtom, aki behozza.
http://www.rugift.com/ ez egy orosz fotócuccokkal foglalkozó webshop, bár itt is kérdés mennyire megbízható. Hihetetlen de vannak ott Canon Nikon Pentax Olympus meg minden egyéb bajonettel obik, újonnan. El lehet felejteni az átalakítóval szórakozást. És az áraik sem rosszak szvsz, 8mm-es halszem 70-80Khuf körül. Ez a hely egy aranybánya
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
válasz
rauschie #302 üzenetére
Pentacon telékkel még csak jó tapasztalatom volt. Pont 135-öst nem próbáltam de rosszat még sosem hallottam róluk.
És mivel eleve filmesre gyártották őket, ezzel aligha lehet gond.
Megj: Valaki emlegetett korábban ebben a topicban valamit, hogy Nikon vázon az átalakítóval gondja volt mert kicsit kijjebb tolja az obit és nincs végtelen fókusz (nem emlékszem pontosan a sztorira, olvass vissza ha érdekel). Na, a Pentaconokat alapból egy picivel túl lehet tekerni a végtelen fókuszon. Ez azt jelenti, hogy jó eséllyel ha csak egy kicsivel tolja kijjebb az obit a konverter, akkor sem bukod el a végtelen fókuszt csak legfeljebb koppanásig kell tekerni hozzá a fókuszgyűrűt. -
rauschie
senior tag
pentacon 135/2.8ról tudtok valamit mondani?
filmes, nikon FG vázon lehet/érdemes lenne használni? -
attilav
tag
Most már többé kevésbé szilárd az elhatározásom hogy venni fogok egy K110D-t. Nézegettem FZ50/FZ8/S6500 képeit és mindegyik mosott
, és legalább annyiba kerülnek mint a K110D. Hát azthiszem ezek után nem is lehet kérdés, főleg ha hosszabb távra veszem, hogy a pentax lesz a nyerő.
Viszont a manuális obikkal fénymérés nem tiszta vmi: Volt egy ilyen üzenetváltás h Mulder vett egy makrólencsét, és nem mért fényt a gép, és exponálni sem engedte.
sabeur válasza MUŁĐER (#217) üzenetére
Pentax-okat nem ismerem, A Canonnál ez autómatikusan manuális objektív ként kezeli azt aminél nem ''találja'' a csatlakozó lábakat.
Ez azt jelenti ha felismeri manuálisként, akkor EF emulátor nélkül is mér fényt ? Ez csak canon obiknál van ugye ? Mert eddig arról volt szó hogy M42-vel emulátor nélkül nincs mérés, sem fókuszvisszajelzés.
as_Rock válasza MUŁĐER (#219) üzenetére
Épp írni akartam, hogy menüben engedélyezed és láss csodát van fénymérés és záridőállítás, hiába na, ez Pentax az obihoz meg sok szerencsét
Pontosan melyik menüben, hol ?
Pentaxot vagy canont akarok, inkább pentax, de csak vázat vennék, és M42-kkel használnám. Pentaxra ugye a régi K bajonettes obik is jók, amiken nincs elektronikaEsetleg vennék ilyeneket is hozzá, ha kapok olcsón. Ha nincs elektronika akkor itt is megmakacsolhatja magát a fénymérés, vagy a manuális K-val 100% h menni fog ?
Pl [link] ezekkel.
Nikon az elvileg kiesik az M42 (un)kompatibilitás miatt, de kiváncsiságképp megkérdezem mit tapasztaltatok, mér fényt a régi(filmes) manuális nikon bajonettes obikkal?
[link] ezekre gondoltam, már ha rá lehet tenni nikon dslr-re átalakitó nélkül.
Bocs ha sokat kérdezek, de nem akarok 100K-t beleölni egy bridge-ba, ha tudom hogy úgyse lesz az elvárásaimnak megfelelő. Inkább belevágnék egy dslr-be, ha a zenittel megy, akkor azokkal is menni fog. -
Dare2Live
félisten
én csak annyit mondanék min lugosi: felejtsd el az analogot.
vagy vegyél egy kompaktot(pl Canon A630) vagy egy ultrazoomot(pl kodak p880) vagy egy DSLRt (Pentax k100, vagy Nikon d40, vagy canon 350 tök8, ami neked jobban tetszik) de ne vegyél analogot.
és mégegyszer: felejtsd el az analogot. -
Terapeuta
őstag
Jó, de ha csak egy gépet veszel?
....
Persze természetes, vannak előnyei, különben már nem létezne (főleg ultrazoomra gondolok), de amikor ezt a kategóriát kitalálták, még nem volt pölö Nikon D40....
És az is igaz, hogy azért még van egy jó másfélszeres árkülönbség, de a minőségi javulás ennél jóval nagyobb a tükrös javára. Ezért mondtam a zsákutcát....
szvsz
szerk: offba rakva
[Szerkesztve] -
Csináltam egy elég egyszerű összehasonlítást. Fogtam az M42 obit, és beletettem a nikon bajonettbe, hogy belefér-e egyáltalán. Belefér, simán, és úgy nézem hogy nem nyúlik hátra jobban, mint az F bajonettes obi.
Szóval a kérdés már csak az, hogy hol lehet váll nélküli adaptert venni. -
Ellenben ennek volt egy kis válla (jó másfél mm), és ha kiiktattuk (csak csupaszon odatartottuk a vázhoz), akkior valóban messzebb került a ''távolpont''.
Kérdés, hogy ez megoldható-e, vagy pedig a váll nélkül az M42 obi vége túlzottan benyúlna a vázba. Ugye ne felejtsük el, hogy a nikon obiknak és a nikon bajonettnek rövid az obivége-filmsík távolsága is, így az obivége-tükör távolság is pl. Így a jobban hátranyúló (~nagyobb obivég-filmsík távolságra kitalált) M42 obi lehet, hogy beleverne a tükörbe. Ez jelen pillanatban csak feltételezés, de igazad van, a két bajonett-filmsík távolság alapján ezt már konkrétabban lehetne tudni. Nekem is volt élességvisszajelzés az M42 obikkal.
Még az jutott eszembe, hogy meg kéne nézni egy konvertert, hogy mennyit lehet belőle lecsiszolni, a kilógó részből. Mennyi hiányzik a jó távolsághoz. -
válasz
Hydra SR #146 üzenetére
Egy fontos dolgot hozzátennék a témához. A nikonnál kétfelé kell bontani a kérdést (a többi márkához nem értek, azért emelem ki ezt). Egyrészt a nikon bajonettes manuálisokra (F bajonett, azaz series E, AI, AI-S, AI előtti), amikkel megy az élesség visszajelzés, nincs fénymérés (kivéve a d200 és felfelé, de úgysincs ilyen egyikünknek se), és egyébként az obi teljesen jól működik.
Aztán vannak az M42 obik. Ezeket átalakítóval lehet ugye feltenni. Ebben az esetben nikon vázakon megnövekszik az objektív-filmsík távolság, aminek az lesz az eredménye, hogy nem lehet az objektívet a végtelenben élesre állítani. Vagyis, nem lesz az objektívnek végállása, csak a végtelennél valamivel közelebbi témára lehet max élesre állítani (obitól függ hogy hol). M42 esetén ez elég fontos dolog, ha valaki sok M42 obit akar használni digitálison, az ne nikont válasszon.
Van olyan átalakító, amiben van egy lencsetag, és ezzel lehet a végtelent is élesre állítani. Ezzel kapcsolatban két dolgot szoktak felhozni, az egyik, hogy mivel van benne plusz egy lencse, aminek a minőségét azért nem nagyon tudjuk, valamennyit, többet-kevesebbet, de _biztosan_ ront a képminőségen. Másrészt van egy nagyon kis fényveszteség is ezeknél - állítólag. A harmadik, bónusz dolog, hogy ilyen lencsés átalakítót eddig én csak a Hama kínálatában láttam, a Hama termékekkel pedig idáig kb 85%-ban olyan rossz tapasztalatom van, hogy az a vélemény alakult ki bennem, hogy ha lehet hozzá se szeretnék érni semmihez, ami Hama. Vagyis ezt a hama konvertert hama' e' ke' felejteni
Szerk: objetív-filmsík távolság, természetesen objektív-ccd távolság...
[Szerkesztve] -
Hydra SR
addikt
A fénytől semmiképp nem megy tönkre a fényképezőgép
Nem tudom, okozhat-e gondot, ha a konverter rövidre zár valamit de szerintem még az se nagyon, egyébként meg a normális minőségű konverter nem is csinál ilyet.
A kitobikról azért annyit, hogy a minőségük egy olyan szegmensbe esik ami a filmes gépek idején nem nagyon létezett, ez a beugrószint. Ha komolyan ráálsz a fotózásra, úgyis lecseréled 8 másikraHa meg nem, akkor inkább egy erősebb kompaktot vegyél szerintem. A DSRL kitobival kevesebbet tud, mint egy felső kategóriás kompakt bridge gép.
Nikon D40-et nem nagyon istenítik a kategóriában, esetleg érdeklődj kicsit körbe még ezen a téren.
Pentaxok kitobija szokott a legjobb lenni a kitobik között, ebből a szempontból egy Pentax kit megfontolandó lehet. -
attilav
tag
válasz
Hydra SR #144 üzenetére
Nézegettem a vázakat és 100 alatt vagy 100 körül nincsenek. Igazából ha 100 körül lenne egy váz már elgondolkodnék, ha 100 alatt akkor pedig erősen megfontolnám. De így nem éri meg. Akkor már inkább egy kit, ami 140-150-ből kijön.
Mondjuk
Pentax K110D kit (+18-55mm)
Nikon D40 +18-55mm DX II
Úgy néz ki jelentősen nem csökkentené egy dslr árát ha obi nélkül veszem, akkor meg felesleges vállalni a kockázatot. Esetleg ha a nikon vagy a pentax mellett döntök, akkor azon esetleg fogom probálgatni, és ha nem jön be akkor sincs baj mert ott a kitobi. Egyébként tönkremehet a gép ha, természetesen a megfelelő konverterrel, ráteszek egy filmes obit? Ilyenekre gondolok hogy túl sok fényt kap és meghülyül. -
Hydra SR
addikt
Általánosságban az lehet probléma minden régi, filmes gépre fejlesztett obival, hogy nincs benne aszférikus lencsetag. Ennek a feladata, hogy még a szenzorhoz érkezés előtt párhuzamosítsa a fénysugarakat, mert a digitális szenzorok nem szeretik, ha nem merőlegesen kapják a fényt. A kép szélein jelentkezhet torzulás, életlenedés. Tapasztalatom szerint ez igazán csak nagylátóban jöhet elő, 50mm-en még nem annyira.
Egyébként természetesen rá lehet tenni egy konverterrel digitális vázra. A minap beszéltünk róla itt, hogy a Canon vázak előnye ilyen téren, hogy hajlandóak fényt mérni M42-esekkel is, míg a Nikonok felvillantják az élességvisszajelzést ha éles pontot találtak. Ki-ki döntse el, melyik a fontosabb neki de igazából mindkettő pótolható hozzáértéssel.
A konverterek olyan 6-7000 Ft körül beszerezhetők. Ha csak ehhez az egy obihoz vennéd akkor ez nem feltétlenül éri meg, F/2-es fix 50-est kapsz Nikon és Canon bajonettel is közel ennyiért, legalábbis nem nagyságrendekkel többért. De ha fel akarsz szerelkezni M42-es készlettel, akkor is csak egyszer kell átalakítót venni és egyetlen teleobjektíven százszor megtérül. Csak nincs AF és begróblende.
Többi DSLR vázról nem tudom, mit művel egy M42-essel.
Ha ki akarod próbálni mielőtt döntesz, akkor szerintem gyere el egy fotóstalálkozónkra, vagy holnap a Haller utcai börzére ([link])és kipróbálhatod valószínűleg több vázon is. Én ott leszek és van M42-EF konverterem, EOS 400D vázon használom. -
Hydra SR
addikt
Úgy hallottam, nem ritka a gyatra minőségű átalakító. Ki kell próbálni vétel előtt. Az enyémmel először nem ment a fénymérés. Gyanítom hogy hali01-nek lehetett igaza és a konverter gyatrán volt esztergálva, rövidre zárta a váz tüskéit ezáltal gondolom a váz érzékelte, hogy van fönt valami csak nem tudja, hogy mi. Kicsit megigazgattam, azóta méri a fényt rendesen. Mondjuk asszem a Nikon vázak nem mérnek fényt manuális obival.
És igen, mindenképp érdemes manuális obikat használni ha nem gyorsan és kiszámíthatatlanul változó körülmények között akarsz dolgozni vele. A rajzolatuk a jobbfajtáknak ugyanolyan szép, masszívak, és ami a legfontosabb: nagyságrendekkel olcsóbbak. Gondolj csak bele, ez a Pentacon fix 200/F4 végülis ugyanazt tudja fényerőben, fókusztávban és meg merem kockáztatni, hogy tán még rajzolatban is, mint a Canon 70-200 F4 L a végállásában. Persze nincs AF, nincs beugróblende, nincs zoom, de ezek nem mindig kellenek ám. Az említett Canon 70-200 boltban kb 180-190 000 Ft, de vegyük mondjuk a használt árát, 130 000. A Pentaconom 6900 Ft volt. -
De jó hogy megtaláltam ezt a topikot. Én is használok manuális objektíveket és nagyon szeretem őket.
Amit rendszeresen használok, az egy Nikkor 85mm f:2 AI-S objektív, talán a legjobb rajzú objektívem, és azoknál is élesebb, ami akár csak kölcsönben is a gépemen (D70) volt. Még f:2-n is totál éles, de ott persze nagyon keskeny az élességi tartomány. Beállított portrékat szoktam vele csinálni, ott praktikus okokból nyitott rekesszel csak ritkán használom (még f:4-en se fér bele egy egész arc a mélységélességi tartományban, ahhoz legalább olyan 5.6-ra van szükség ezen az obin).
A másik manuális amim van az egy Nikon 100/2.8 Series E obi (az E obik műanyag tubusban vannak, ellentétben a fenti AI-S obival, ami fém-üveg), viszont könnyebben tudok ezzel az E-vel fókuszálni, és szintén nagyon éles képe van, vetekszik a 85-ösömmel. A 100mm miatt ezt már csak nagyon keveset tudom használni.
Van egy csomó M42 obim még a régi szép időkből, de azokhoz nincs konverterem, egyszer volt kölcsön, de majdnem rászorult a vázra, és inkább felhagytam vele, pedig valószínű én voltam a béna. Van: Pentacon 29/2.8, Pentacon 50/1.8, Helios 58/2 (2 v 3 db), Jupiter 200/4 és egy Tair 300/5.6
Szerencsére ezek (a Pentacon 50/1.8 kivételével) mind új állapotúak, nagyon vigyáztam rájuk. Szerintetek érdemes lenne megint megpróbálkozni az átalakítóval? -
Smogus
őstag
Ezt a vak vezet világtalant a fénymérésre értetted vagy arra hogy nem vagyok Nikonos?
Mondjuk nem volt még Nikon DSRL a kezembe sem nagyon, egészen most karácsonyig egy D80-amit az ismerősöm kapott, hú emberek az egy nagyon jó gép
Egyébként szerintem jópár ember van a forómun aki lehet hogy még fényképezőt sem látott, de nagyon tudja a teszteket meg a specifikációkat
Érdekes dolgok ezek -
Stitch
őstag
..
Így elsőnek bemásolnék, egy perempe-nek írt, rövid kis összefoglaót a dolgokról;
Az objektívekről azt hiszem ez egy nagyon korrekt összefoglaló: [link]. A Canon gépek mérnek fényt manuális objektívvel (csak fókuszvisszajelzés nincs), a Nikon alacsonyabb kategóriájú gépei (azt hiszem a legújabb d80-nál se más a helyzet) pedig pont fordítva hajlandóak működni, de pl. a d200 már fényt is mér. Használat..én 300d-t használok, arról tudok írni. A fényméréssel tényleg semmi gond, működik a részleges fénymérés is, ráadásul pl. Av módban középre súlyozott fénymérést használ (amire AF objektívvel nem hajlandó..de ilyen gondok újabb gépeken már nincsenek). Élesítés..kezdetben nem volt EF-emulátorom ([link]), 1-5 méteres távolságba elég nehézkes volt élesíteni (50 1.8-as objektívvel, tág rekesszel), mert sokszor mellément. Közelfényképezésnél nincs gond, mert ott már nagyon kicsi a mélységélesség és rendesen látni az élességi síkot. EF emulátorral viszont már tényleg teljesen használható, olyan pontosan tudsz élesíteni, amilyen pontos a vázad! Én, mivel egy Olympus manuális gépet kaptam, így többnyire OM végű objektíveket szereztem be (az eredeti gyári obikat a Zuiko név illeti), na meg a hozzá való adaptert, de pl. van Nikon/Eos konverterem is, Nikon obim még nincs. Leggyakrabban egy 50 f1,8-as Zuiko-t használok, amit tulajdonképpen 7ezer forintért szereztem be, hibátlan állapotban. Konverterrel és emulátorral együtt az összeg már 20ezerre ugrott, de ezeket csak egyszer kell megvenni, tudod használni a többi lencséhez is. Összehasonlításképpen a Canon 50-es alapobija 20-25 ezer forint, de az egy darab műanyag (1-1,5 év alatt szó szerint szét szoktak esni), míg ez az Olympus 50-es egy masszív fém-üveg darab, ami szerintem évtizedekig kitart és ami még fontos, képminőségben simán egy szinten vannak. Van még egy 200-as (f/3,5) illetve egy 300-as (f5,5) fix Tokina telém, nem túl fényerősek, nem túl éles rajzolatúak, de megfelelően használva teljesen használható képet adnak, mindezt 10-20 ezer forintos áron.
Még kiegészíteném annyival, hogy a Pentax régebbi, K bajontettes (remélem jól tudom) manuális objektívjei átalakító nélkül használhatóak a mai DSLR gépeiken, ráadásul mindenféle trükk nélkül megy a fénymérés és a fókuszvisszajelzés is.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Norvégia átmenetileg betiltja az áramigényes kriptobányászatot
- Milyen légkondit a lakásba?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Kodi és kiegészítői magyar nyelvű online tartalmakhoz (Linux, Windows)
- Milyen program, ami...?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Autós topik
- Sorozatok
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Asus B760M i7 12700KF 32GB DDR4 512GB SSD RX 6800 16GB Rampage SHIVA FSP 700W
- AKCIÓ! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- LG 42C4 - 42" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- Samsung Galaxy Z Fold5 , 12/256 GB , Kártyafüggetlen
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged