- Milyen okostelefont vegyek?
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- iPhone topik
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Honor Magic5 Pro - kamerák bűvöletében
- Profi EKG-s óra lett a Watch Fitből
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Samsung Galaxy S21 és S21+ - húszra akartak lapot húzni
- Samsung Galaxy A36 5G - a középső testvér
- Motorola Edge 50 Neo - az egyensúly gyengesége
-
Mobilarena
Manual, analóg, filmes, MF objektívek
Új hozzászólás Aktív témák
-
Stitch
őstag
Jelképes összegért megválnék a következőktől. Azért itt, hogy jó kezekbe kerüljenek.
* chipes Olympus OM - Canon EOS adapter
* Nikon F - Canon EOS adapter
* Olympus Zuiko 35mm/f2,8 (belső tisztításra szorul, de használható)
* Tokina RMC 300mm/f5,6 OM. -
Stitch
őstag
Halszemekről nem tudok nyilatkozni, 80mm felett sok jó manuál fix objektív van. [link]. Személy szerint az OM Zuiko-kat favorizálom. 85/f2-vel ill. 135/f2,8-cal tudok tesztképet mutatni.
Azt, hogy MFT-n mennyire használhatóak neked kell átgondolnod annak fényében, hogy milyen gyújtótávra van szükséged.
-
Stitch
őstag
Nem tudom nálad miért nem megy rendesen a fókuszvisszajelzés.
Én régóta használom és régóta működik.
Viszont úgy vettem észre objektívenként változhat, hogy a közelpont vagy a végtelen állás felől érdemes közelíteni a téma élességi síkját. Na ennek az oka sem tiszta a számomra.
-
Stitch
őstag
válasz
Mr.Csizmás #2418 üzenetére
Milyen OM vázról van szó?
-
Stitch
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1975 üzenetére
Igen, fénymérés csak középkategóriától felfele működik (d300-ra ez már érvényes), de most az élesség visszajelzésről volt szó.
Még te idéztél valami külső forrásból: "Így normál (plusz lencsetag nélküli) adaptert használva nem lesz végtelenre állítható az élesség. Elfelejthetjük a fénymérést is (alacsony kategóriás gépeken), élesség visszajelzésünk viszont alapból lesz." [link].
Na, végül csak kiderült eszik-e vagy isszák.
-
Stitch
őstag
válasz
Mr.Csizmás #1973 üzenetére
Legjobb tudásom szerint a Nikon dSLR-ek, manuális objektívvel az elejükön, mindenféle chipes adapter nélkül jeleznek vissza élességet.
Nem használtam még Nikon gépet MF objektívvel, de gondolom hasonlóan kell működnie, mint Canon esetében. Kell egy aktív fókuszpont, majd félig lenyomott expógomb mellett kell kézzel élesíteni és ha a gép a kiválasztott fókuszpontban helyesnek véli az élességet, akkor a keresőben (d300) felvillantja a bal alsó sarokban lévő (élesség-visszajelző) pöttyöt és beállítás szerint még csipog is egyet.
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
A mélységélességet befolyásoló dolgok közül az objektív közelpontját ki kellett volna hagynod.
Azonos méretű fényérzékeny felülettel rendelkező rendszeren belül a rekeszérték mellett a nagyítás határozza meg a mélységélességet. A nagyítás pedig a gyújtótávolságtól és a tárgytávolságtól függ.
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
Szia!
Nekem is sikerült egy 85/2-őt szereznem.
Annak idején még raktam is fel pár tesztképet.
Milyen szettet sikerült kifognod?
-
Stitch
őstag
válasz
Zozzant #1601 üzenetére
Csak munkarekeszen mérve vagy nyitott rekesszel is produkálja ezt a dolgot? Mert nyitott rekeszen legnagyobb nagyítással (~48mm a kihuzat) kb. 4,8 az effektív blende, szerintem ez még nem kéne, hogy megzavarja a fénymérést.
Amúgy jók a képek! Raw-ból vannak? Ha igen milyen konvertert használsz?
-
Stitch
őstag
válasz
kricsi81 #1574 üzenetére
Jó pár természetfotósnak biztosan.
Egy év természetfotói könyvet fellapozva sok, FD bajonettes, illetve Nikon manuál fókuszos nagy-telével készült képpel találkozik az ember. Szerintem elég nehéz lehet hozzájutni egy ilyenhez, ha valaki mégis olyan körökben mozog, hogy sikerül, akkor mélyen a zsebébe kell nyúlnia.
Ezen kívül mintha valami Sigma 400/5,6 APO-s objektívről olvastam volna, hogy megéri a pénzét.
-
Stitch
őstag
Tudom én, hogy mit takar a kifejezés, csak a magyar megfelelője megy ki mindig a fejemből..
-
Stitch
őstag
válasz
ballington #1501 üzenetére
Ja, lencsés. Há' valamennyit biztos ront, legfeljebb kikapod és nem lesz végtelened.
Gondolom úgyse messzire használnád az 50/1,7-et.
Ha minőségromlás nélkül alatt azt érted, hogy milyen objektívekhez nem lencsés adapter kell, akkor a következő oldalon található táblázat utolsó oszlopa lehet segítségedre; [link]. Minolta AF/Sony Alpha: 44.5mm a "perem fókusztávolság", ettől nagyobb értékűekhez nem lencsés adapter kell. Így hirtelen a három legelterjedtebb: Pentax K, Olympus OM és Nikon F.
-
Stitch
őstag
válasz
ballington #1499 üzenetére
M42-es átalakító az nem kell, mivel nem m42-es az objektíved, hanem MD bajonettes.
Egy ilyet kellene beszerezned, vagy próbálkozol a varázsmondattal.
-
Stitch
őstag
válasz
Latitude #1447 üzenetére
Szia!
Pedig az 50/1,8-cal a látószögnek akkorának kell lennie, mint egy teljes képkockás gépen egy 100mm-es objektívnek. Az állításom, hogy 100/1,8-nak felel meg, csak részben igaz, a mélységélességet is figyelembe véve (a kisebb képérzékelő miatt), szűkebb az ekvivalens rekeszérték.
Szerk.: A 28/2,8 pedig egy 4/3-os gépen körülbelül az alapobjektíves (50mm) analóg gép látószögét adja.
Egy kicsit szájbarágós lett, bocs.
-
Stitch
őstag
válasz
kricsi81 #1359 üzenetére
Milyen gyújtótávok érdekelnek?
Sokan dícsérik ezt az objektívet. Sokáig vadásztam egy ilyenre, csak aztán találtam egy Zuiko 135/2,8-at és arra esett a választás.
-
Stitch
őstag
válasz
kricsi81 #1359 üzenetére
Szia!
Nem tudom mennyit szánsz a dologra, de Nikonhoz vannak régi, F bajonettes AI, AI-S manuális objektívek is. Igaz, hogy kicsit borsosabb az áruk, de némelyik bőven hozza az áráért a képminőség többletet, ráadásul adapterrel se kell nyűglődnöd.
Nekem se véletlenül van Nikon F/Canon EOS adapterem.
Nemrégiben majdnem vettem egy Nikkor 50/1,4 AI-t, azt hiszem 30k körül volt.
Ha képek érdekelnek olvass vissza bátran a topikba, volt már pár.
-
-
Stitch
őstag
Kihasználatlanság miatt eladó Tokina RMC 200mm/f3,5.
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
Tyűha, a pbase-en egy fazon kipróbált egyet s mást. Lehet szemezgetni.
-
Stitch
őstag
Tudsz, kell egy M42-4/3 adapter. Vannak jó minőségű m42-es objektívek, főleg alap illetve kis-tele tartományban. Az újabb Olympus DSLR-eken mind fénymérés, mind élesség-visszajelzés is van manuális objektívvel. E-400 esetében nem tudom, nézd meg a használatit.
-
Stitch
őstag
Sok fénynél elmegy. Kevés fénynél viszont tolhatod fel az érzékenységet a rekeszelés miatt, és a kontrasztszegény rajzolat is jobban kijön. A duplakitben utánad dobott tele-zoom (ami szerintem hobbi szintre tökéletesen megfelel) kontrasztban és színvisszaadásban is sokkal jobb.
-
Stitch
őstag
Ebay-en van húsz'ájróért is plusz postaköltség blabla-bla. Azért egy próba erejéig mindegyiket megtartanám, hátha megtetszik aztán.
Tamronnal kettő gépből kiköpött jpeg (300d nem jeleskedik ezen a téren); egy, ami valószínűleg a 80-as végével készült, f5,6 vagy f8-as rekesszel, egy másik pedig a tele végén f11 körül lehetett, meglepően szép háttérmosással még a szűk rekesz ellenére is.Törnek felszínre az emlékek.
Ahogy haladt az ember a tele vége felé annál jobban kellett rekeszelni, hogy megfelelő kontrasztú és CA-től mentes képet rajzoljon.
A géppel kapcsolatban küldök egy privátot.
-
Stitch
őstag
Amúgy emiatt kezdenél Olympus szettel vagy egyébként is ez a kiszemelt?
Az objektívek közül az 50/1,8 ami érdekes lehet, az viszont remek darab (mint az alapobjektívek többsége). Én egy 300d-vel használom, nem családi jellegű kép csak pár darab van, régebben már linkeltem is őket; #442 és #743). Egy 28/2,8-nak nem számottevő az előnye egy kitobjektívvel szemben. Én sem használom már a 24/2,8-amat mióta megvan a 18-55 IS. A Tamron nem hagyott bennem mély nyomot, ráncolom a szemöldököm, mikor próbálok visszaemlékezni rá.
Az tuti, hogy toló-zoom-os, ami elég kellemetlen, vele készült képeket is csak párat találtam, azért ha gondolod feldobhatom őket valahova. Helyette jobb választás a kitben (dupla kitben olcsón) adott tele, amivel kevesebb a macera is.
Még pár 50/1,8-al készült kép itt, MORE gombbal több is gyün'.
Nagy részük analóg géppel készült.
Gép is volt az objektívekhez?
Szerk.: az elején linkelt makrók közgyűrűvel készültek f4 körül..
-
Stitch
őstag
Szia!
Olyan Tamronom nekem is volt, a Zuiko 50/1,8 még meg is van.
Ebay-en vannak még 4/3-OM adapterek, némelyik lényegesen olcsóbban, mint a linkelt, de azok persze utángyártott kínai cuccok. AF tényleg nem lesz, élességvisszajelzésed viszont igen és valóban kétszeres a szorzó. Este írok bővebben, meg linkelek képeket.
-
Stitch
őstag
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #1033 üzenetére
EF 100/2 vagy 85/1,8 használtba simán megvan hetvenezerből.
-
Stitch
őstag
Kell egy univerzális téma, mondjuk egy tejes doboz vagy egy spongyabobos adventi naptár az ablakon beszűrődő szórt fénynek szembe állítva.
Nagyítás úgy belőve, hogy a doboz normál gépállásnál magasságban épp beférjen a képbe. A doboz egyszer képközépen, aztán legszélen. Állvány, MLU, nyitott rekesz (hogy'máshogy'), manuális fehéregyensúly, expót pontosra belőni, kutyafüle. A gépben minden NORMAL-ra oszt' kész. Jaaa, hogy mindenkinek más gépe van..ááá az nem számít.
Én egy 300d+Zuiko 50/1,8 párossal tudok nevezni.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #1028 üzenetére
Tényleg vannak drágák, nagyon drágák. Pedig a móka mellett főleg az áruk miatt kezdtem manuálisokkal fotózni. A 100/2-es Zuiko is, amit linkeltem, végül 240 euróért (~70e Ft) ment el. Elhiszem, hogy jó objektív meg minden, de ennyiért kapok AF-eset is.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #1025 üzenetére
Ahhhaaa, értem.
Akkor biztos ezért tetszik annyira a 40mm.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #1021 üzenetére
Jól érzem, hogy az utolsó bekezdésed gúnytól nem mentes?
Vagy mi ez a 42mm?
APS-C-n a 24mm (~ekv. 40mm) nekem olyan, hogy odaállok ahonnan fotózni szeretnék, belenézek a keresőbe és azt látom, amit elképzeltem. Meg a Szmenámnak is 40mm-es az objektíve.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #1018 üzenetére
Ez érdekes, biztos többféle Pentacon 50/1,8 készült.
A CZ Pancolart sok helyen dícsérik, neked mik a tapasztalataid? 5d+50/1,8 páros elég jó dolog, mondjuk nekem teljes képkockán a 40mm a legkellemesebb gyújtótávolság.
Jöhetnek a 12Mp-s képek.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #1016 üzenetére
Pentacon?
-
Stitch
őstag
Lehet tippelni, mennyi lesz a licitálás vége.
ED tagos objektív, hírhedt a rajzolatáról, szerintem 300 euróra simán felviszik..én 70-80 eurót esetleg kipengetnék érte, úgyhogy ez is marad csak álom.
-
Stitch
őstag
válasz
denes44 #1012 üzenetére
Ilyen ábrát nem tudok, viszont ha 350d-vel meg 450d-vel is megy, akkor a tieddel is fog. Az EF-S optikákkal is kompatibilisek ezek a gépek, azok is benyúlnak hátra, ezért kellett egy új bajonett, hogy az APS-H és FullFrame gépekre véletlenül se tegyél EF-S optikát. Ha még ez sem elég, akkor írj a fotózz-os csávónak, biztos szívesen segít.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #992 üzenetére
A személygépkocsit miért nevezik egyesek járgánynak, gépsárkánynak vagy tütünek?
A lencse és az üveg elnevezés nekem nem bántja a szemem, még az obi is belefér, sőt az általad imént kreált objetkív se.
Az már annál inkább, ha a magyar helyesírás szabályait teljesen nélkülöző hozzászólást olvasok.
Nade' ez már nagyon nem ide tartozik, még a végén OFF lesz az ezredik hozzászólás.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #990 üzenetére
Ez most hogy jön ide?
Szerintem a szóismétlés(ek) elkerülése végett használatosak.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #986 üzenetére
Amire egy kistelét használni szokás.
300d.
A Zuiko 50/1,8-al is elvagyok, de a kitobi óta ritkábban használom, meg egyébként is rövid. 50mm teljes képkockán feküdne nekem.
-
Stitch
őstag
válasz
Reset Elek #984 üzenetére
Vaterán nincs is manuális Zuiko. A 135mm már hosszú, 85 vagy 100mm kell OM bajonettel (ahhoz van emulátoros átalakítóm). A baj az, hogy nem válnak meg ezektől az obiktól (nem csodálom
), ha mégis akkor pedig horror áron..
-
Stitch
őstag
Szia!
Szerintem is, szépen rajzol! Miért nem látok az EXIF-ben ISO adatot? Most ez vagy ISO100/f5,6 vagy ISO200/f8 kombináció.
Nyitott rekesszel készült már közeli kép? Makróhoz is előszeretettel használják ezt az obit.
(Témába vágó volt a hozzászólásod, nem kellett volna OFF-ba rakni.)
-
Stitch
őstag
Ezt a Heliost mindenhol dícsérik.
"Nekem tetszenek a képek, nem élesek, de jól hozzák a ködös őszi idő hangulatát." - mostanában én is bírom a félhomály képeket. Kis félrefókusz nagyon érdekes hangulatot tud kölcsönzni, akár egy pompázó napsütésben készült képnek is. Egy problémám van, hogy készakarva nem tudok ilyen képet lőni. Próbáltam FTM-es objektívvel is, de valahogy más ha én fókuszálok félre (túl sokat, túl keveset?). EF-S kitobi néha téveszt, olyankor készülnek ezek a bizonyos képek.
-
Stitch
őstag
Digitálison kicsit kontrasztszegény, jócskán utána kell húzni, meg a színeket is. Az expónak mi köze az objektívhez? Középre súlyozva mértél?
Jó móka manuálisokkal fotózni, de most egy darabig biztos pihenni fognak (kivéve a Tokina 200/3,5-öt). Meglett a 18-55 IS kit objektívem. Végre egy kicsi, könnyű objektív, ami nyitva is kellően szépen rajzol, az IS csak hab a tortán.
Loopus: Hacsak nem extrém kicsi a mélységélesség, szemmel történő élesítés elég nagy lutri ezekben a kis, sz@r keresőkben. Visszajelzős adapterrel sokkal jobb a helyzet, ha ügyes vagy, egy félrefókuszált képed sem lesz. Erre majd figyelj! Ha kép is érdekel, írj egy "www"-t a link elé és jó lesz.
-
Stitch
őstag
válasz
TOM....... #900 üzenetére
400.
Ez negatívra nagyjából működik, úgyis utánahúznak a laborban.Diára pontosabban kell exponálni.
-
Stitch
őstag
Már megint egy fránya, kis fix Zuiko-val "kellett" végigfotóznom, egy kiruccanást.
-
Stitch
őstag
Óóó hogy az a...
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Trollok komolyan
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Interactive Brokers társalgó
- Milyen okostelefont vegyek?
- Suzuki topik
- iPad topik
- Videós, mozgóképes topik
- OLED monitor topik
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! ASRock B250 i5 7400 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1660 SUPER 6GB Rampage Everest 500W
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Csere-Beszámítás! Custom vizes számítógép játékra! I7 12700KF / RTX 3090 / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- HP 635 laptop eladó
- AKCIÓ! Dell Alienware M17 R3 Gamer notebook - i7 10750H 16GB DDR4 1TB SSD RTX 2070 8GB WIN10
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest