-
Mobilarena
A rendelkezésünkre álló információk alapján, a szoftver PC-re való telepítése Magyarországon nem minősül illegális cselekménynek. Ettől függetlenül a szoftver módosítása továbbra sem megengedett, ezért a továbbiakban az ilyen verziókra történő bárminemű utalástól kérjük mindenki tartózkodjon!
Tartalomjegyzék:
1. Előkészületek
2. macOS telepítő USB létrehozása
3. Clover telepítése
4. macOS telepítése
5. Telepítés utáni tennivalók
6. Támogatott Grafikus processzorok
7. Előforduló hibák, támogatott WiFi+BT/Ethernet eszközök
8. Hogyan kérjünk segítséget, ha nem működik?
9. Hasznos linkek
10. Hasznos alkalmazások
11. Hasznos alkalmazások (társtopikból a hasznos programok és hasznos apróságok címek alatt)
12. Windows Dual-Boot (egy meghajtón/külön meghajtón)
Új hozzászólás Aktív témák
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #35426 üzenetére
https://github.com/acidanthera/WhateverGreen/blob/master/Manual/FAQ.Chart.md
E szerint shikigva=80 kell és iMac SMBIOS (ha az iGPU is van headless módban). Nincs Netflix előfizum szóval azt sosem néztem meg, viszont a többi DRM content úgy néz ki működik. (leglábbis az itt leírt tesztek sikeresek voltak kivéve a Netflixet ugye) -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #35397 üzenetére
na igen ez lehetséges. Pont most próbáltam pontosan ugyan úgy az egészet ahogy leírtam a leírásba a Haswell notimon, működött. @tlac jelezte, hogy előfordul, hogy az EC Clover rename patch nem minden esetben működik, és szükséges az SSDT-EC.aml, ha úgy megoldja a dolgot akkor majd frissítem a leírást és hozzáadom ezt.
@kisjimy Próbáld meg a 7. Előforduló hibák részben leírt "A telepítő megáll az "apfs_module_start:1279" sornál, és nem megy tovább!" megoldást is. Aztán ha úgy sem jó akkor a @Smiley által leírt megoldást nézd meg. SSDT-EC fájlt lehet generálni az SSDTTime-al is, illetve letöltheted az előre elkészítettet innét. (neked az SSDT-EC-DESKTOP.aml kell)
Lehet ki is veszem a Clover EC rename patches megoldást és helyette simán az SSDT-s megoldást hagyom, talán az a biztosabb.
Meg majd szét lesznek bontva a pontok, jelenleg így az összes összedobva kicsit sok. -
válasz
Smiley #35362 üzenetére
Sajnos ezzel az a baj, hogy baromi nehéz egy teljesen más architektúrát virtualizálni, nem látok rá sok esélyt hogy érdemben működni tud egy ilyen megoldás. Megszakításkezelés, gyökeresen eltérő utasításkészlet és felépítés, és az már csak hab a tortán, hogy manapság egy sima desktop gui is a gpu-ra támaszkodik. Ez visszafelé is igaz, arm-on sincs érdemben működő x86 virtualizáció, még olyan sem, ami legalább arra elég lenne, hogy egy Windows7-et bebootoljon és valami faék .net appot futtasson ami passthrough-al kap egy usb hw kulcsot vagy egy tokent pl.
Az emuláció más kérdés, ugye anno volt a Pear és társai PPC-nél (mármint x86-ra), és egész messzire jutottak vele.
Az M1 esetén ezért is félek tőle, hogy rohadt nagy mellébeszélés megy most. Ott a Parallels, tettek múlt héten egy bejelentést, hogy ők majd megoldják, jön lassan a release is. Aztán ugyanebben a blogpostban az egyik bekezdésben ott volt egy mondat arról, hogy egyébként üdvözlik az MS új megoldását, ami ARM-os Windowson hasonlót ad elő x86 binárissal mint a Rosetta2 MacOS-en. Vajon mi lehet az oka ennek a látszólag teljesen oda nem illő kikacsintásnak? A kérdés költői... A blogpost alatt is minden commentelő ezt kérdezi, választ meg nem kapnak. Szerintem ARM-os Windowsra jön csak support, de ne legyen igazam.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #35316 üzenetére
Az a legnagyobb baj a Clover-rel, hogy zéró dokumentáció van róla.
A changelog megtalálható itt: https://www.insanelymac.com/forum/topic/304530-clover-change-explanations/?page=7 de egy full guide nincs róla mint például az OpenCore dortania guide-ja, ami van az is nagyon outdated már. És mivel nagyon sokan áttértek inkább OpenCore-ra egyszerűen egyre kevesebb ember van aki tesztel a fejlesztőkkel, lassabb a munka, több a hiba. Főleg ugye most az OpenCore integration elég új volt, nyílván sokaknak nem működik (és ebből a legtöbb user error, de nem lehet őket blamelni mivel elég nehéz dokumentáció nélkül akármit csinálni ha nem követed napról napra nyomon)Nos én pont összeállítok egy OpenCore EFI-t a gépeimhez, mivel nem nagyon tudom hova tenni a hotspot hibát és azt, hogy ledobálja a telefont Wifi sync-nél. Nem hiszem, hogy megoldja, de kipróbálom mivel már mást nem tudok kipróbálni. Vicces, hogy mindkét géppel csinálja és ugyanígy egyik gépen sem működik a hotspot.
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #35314 üzenetére
A Clover v5124-től OC-val integrálva van a Big Sur miatt, és az AptioMemoryFix-et hivatott leváltani az OpenRuntime (hiába hagyod bent az AptioFix-et, ignorálva lesz). A zip-ben van egy config-sample.plist, ebben van egy új "Quirks" rész amit bele kell másolni a saját config.plist-edbe. Legtöbb esetben ezt nem kell módosítani és működik.
Ha a réginél szeretnél maradni és nem akarsz Big Sur-t használni akkor a Clover v5123.1 verziót töltsd le, az az utolsó és legfrissebb verzió ami ezen változtatások előtt van és még támogatja az AptioMemoryFix-et és nem kell Quirks.
-
general
addikt
válasz
Smiley #35132 üzenetére
a színes betűknek van jelentőségük?
nem sikerül. végigviszem, soronként enter, a passwd (felhasználónév) után kéri a régi jelszót, ilyenkor ha beírok bármit, semmit nem mutat, de beírom és leütöm az entert, majd kéri az új jelszót, ugyanígy beírom, de nem mutat semmit, enter, kéri újra, és ezek után hibát jelez, nem okés. újraindítás után egyik beírt jelszót sem fogadja el. gyanítom, a kért régi jelszót nem jó.
-
general
addikt
válasz
Smiley #35130 üzenetére
nem semmi ilyesmi, egyszerű jelszó, se szám, se y,z. és mondom, este jó volt, most reggel nem... és este nem kérte, most igen. ráadásul úgy vettem észre, hogy csak aludt éjjel a gép, most felélesztettem, majd akartam valami műveletet, amihez kérte az admin jelszót ugye, beírta, de nem fogadta el. mondom mi a fasz. oké, reboot, hátha helyreáll, a bejelentkezéshez úgysem kell. hát most kell, pedig kikapcsoltam.
-
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #34858 üzenetére
na fixálva is lett, így zártam
még, hogy döglött a clover
(sőt nem régen portolták a cloverbe az opencore-ból az AptioMemoryFix-et kiváltó OpenRuntime-ot és OcQuirks-et is)lehet felveszek még egy bugot is, ami szintén eléggé megszívatott: az 5700xt-hez az AtiInject-et szó nélkül bekapcsolta, a config.plist-ben pedig kikommentezve volt benne ez a rész
ez is jó sok időmbe került mire megtaláltam, hogy ezért nem működik -
BeZol
őstag
válasz
Smiley #34835 üzenetére
Akartam is írni, hogy érdemes-e annak a hőfokait egyáltalán nézegetni
, viszont "valós" igény, nálam sem megy az 5700XT-vel, de Windows alapján tudom, hogy mit tud a referencia hűtése --> akár sima 5700as szintekig throttlingol, ami meg már picit húzott 5600XT szint azt hiszem.
Kíváncsi leszek, hogy a Big Navi vagy annak kisebb verziói az RDNA 2-es architektúrával vajon egyből plug-and-play menni fognak, vagy kell pár patch és csak big sur és felfele. (év végén meglátjuk) -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #34832 üzenetére
Huha, nekem sincs GPU szenzorom, viszont volt. Eszre sem vettem, hogy nincs. VirtualSMC-t használok, szerintem az egyik frissítés elvitte. Sajnos FakeSMC-n nem olvassa le az adatokat.
Megprobalhatod mondjuk ezzel: https://github.com/CloverHackyColor/FakeSMC3_with_plugins
FakeSMC es a RadeonMonitor.kext, majd olvasd le a HWmonitor app-al.
Ha nem jo akkor próbáld meg VirtualSMC-vel, es vsmcgen=1 bootflaggel, hátha.
Ha nem, akkor sajnos nincs mód ra jelenleg -
tlac
Topikgazda
válasz
Smiley #34729 üzenetére
csak Displayport és HDMI van, viszont ha az utóbbit akarnám használni, akkor kellene egy átalakító, amivel nem látom, hogy mivel lennék előrébb
a Displayport és a HDMI jele eléggé különbözik és a konvertáláshoz erre két megoldás van
van az aktív adapter, ekkor egy chip is be van építve, ami végzi az átalakítást, ebben az esetben ugyanaz a jel jön ki a videokártyából, tehát a gép nem tudja, hogy én egy HDMI monitort használok, szóval szerintem semmi változás nem lenne
a másik megoldás, a jóval olcsóbb, az a passzív adapter, ilyenkor nincs az adapterben konverzió, hanem a videokártya érzékeli, hogy neki kell megcsinálnia az átalakítást, ekkor nem a rendes Displayport-os jel ki belőle, hanem már HDMI
ez így már érdekes eset, de nem tudom, hogy egyáltalán támogatja-e ezt a dolgot (DP++), meg lehet még jobban megbonyolítja a működést, mivel nem a szokványos módon lenne használva a DP kimenet
másrészt ez így max 4K 30Hz-et támogat, az aktív verzió, meg tudná a 4K 60Hz-et is -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #34494 üzenetére
Ha nem használod a whatevergreent akkor sem jó?
nekem pl a HD 4000-hez meg most a HD 530-hoz nem kell whatevergreen, csak egy ig-platform-id és natívan ment.
ha úgy sem, akkor próbálj meg beállítani neki valami ig-platform-id-t Clover-ben esetleg többet is, hátha lesz valami tuti kombináció -
RaZroX
addikt
válasz
Smiley #34471 üzenetére
Végül találtam a fiókban egy ezer éves USB 2.0 Bluetooth-t. Szerencsémre hibátlanul megy az alvás, bár billentyűzettel nem tudom felkelteni a gépet, csak egérrel.
A vicces az, hogy bedugtam az alaplapba a bluetooth-t, mire oda fordultam a monitorhoz, már ki volt írva, hogy Magic Keyboard vezetéknélkül csatlakoztatva. -
kushwavez
senior tag
-
csattila01
tag
válasz
Smiley #34187 üzenetére
Dumpoltam egy SSDT-EC-t, de biztos nem patchelt, hanem a saját konfigomon alapuló fájl. Kéne ezt még továbbpatchelni valahogy?
Ezek vannak dxe végződéssel a driver mappában: AppleUsbKbDxe, XhciDxe. Próbáltam ezekkel, ezeknélkül,egyik opció sem volt jó. Meg akkor gondolom vagy mindkét billentyűzet menne vagy egyik sem. -
aszti75
senior tag
válasz
Smiley #34169 üzenetére
Nekem szépen felment.Én egyedül a Clover-el szívok, mert be van fagyva.Érdekes,hogy USB-ről bootolva meg működik.Még ez a jó, mert frissítés után prebootba indul ugyan automatikusan, de a következő resatrtnál már az adatok kell neki és oda valamilyen oknál fogva nem ugrik automatikusan.Ezért kell ilyenkor USB-ről botolnom.
Nekem ennyi a szívás vele -
general
addikt
-
aszti75
senior tag
válasz
Smiley #34059 üzenetére
Csak, hogy tisztazzuk.
Nem hasznalom a GFX 660-at,mert nem tamogatott.
Az integralt Intel HD4600 - ra kell hagyatkozzak.
Elso korben azt kene mukodesre birnom Mojave alatt. Catalina felejtos a hackintoshrol, mert nem tudom TransMac-el kiirni, hibaval all le(kicsi neki a 16 gb-os usb?) -
aszti75
senior tag
válasz
Smiley #34057 üzenetére
Hiaba, en ilyen erthetetlen ember vagyok, na. 🤣
Viccet felreteve.
Esetleg displayport to vga adapterrel nem lenne jo?
Hat, hogy mennyire mukodo a hackintosh fele Mojave szinte 0 kext-el...
Hiaba jelolom be telepitesnel a kexteket, a rendszeren utana csak a fakesmc van, semmi mas. Telepithetem en a kexteket utana, kb halottnak a csok.
Se videodriver, se semmi. -
aszti75
senior tag
-
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33978 üzenetére
csak unalomból összepickeltem egy Mac Pro 2019 (kimaxolt kivéve, hogy nem Vega II Pro Duo, hanem csak 2x Vega II és nincs afterburner, 1 TB SSD) ekvivalens vagy "alternatív" Hackintosh-t:
Intel® Xeon® W-3275M - (2 382 169 Ft)
Alaplap: ROG Dominus Extreme (365k) vagy GIGABYTE C621 AORUS XTREME
RAM: 1.5 TB: (7 312 000 Ft) ECC
PSU: Seasonic P Series 1200W (SS-1200XP3) (83k)
SSD: EVO 1 TB (40k)
GPU: 2x Radeon VII (2x255k)
össz.: 10 692 169 Ft (31 724 €)A Mac Pro model amit pickeltem: 15 936 390 Ft
Sokan még mindig azt mondják, hogy egy Apple terméknél csak az almát kell megfizetni. De ha belevesszük a Mac Pro házát, a kiegeket és a kidolgozást akkor máris meg van miért több.
Ha egyszer lesz fölös 11 milkám talán majd összehozok egy igazán "Pro" Hackintosht.🤣😂
Redditen látom, hogy i9-el építik és minősítik Mac Pro ekvivalensnek a gépeiket egy RX 5700 XT-vel. Pedig azok sehol sincsenek a Mac Pro teljesítményéhez képest. -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33909 üzenetére
Közben áttettem a tápot a ventikhez, hogy jobban szellőzzön, meg átkötöttem. Bekötöttem az előlapi hangot, Ledet, gyári hangszórót és a bekapcsgombot (FireWire-t kihagytam mert amúgy sincs olyan csatim, meg életemben nem is használtam olyat, valószínűleg ezután is megleszek nélküle). Egy faszi írta Reddit-en, hogy vegyek egy konkrétan PowerMac G5 előlapi panel PC átalakítót 30$-ért!! Na mondom tudod mikor...😃 Jumper kábelekkel bekötöztem, egyedül az USB-vel vagyok gondban...Error 42-t ír Device Managerben és Unknown Device. Töltést kap mert a telefont tölti róla. Valami nincs jól bekötve ott, és szerintem azért mert az enyém belül USB 3.1, a diagramok amiket néztem meg 2.0-hoz vannak fogadni mernék.
Ezt a sok kábelt majd szépen elvezetem az alaplap alatt.
Illetve fel szerettem volna használni az eredeti ventiket is, de úgy fest nem fogom tudni mert más a vezérlése és ott is sokat kell mókolni, hogy működjön, meg amúgy is hangosak szóval megy a helyére egy deepcool vagy noctua venti. -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33877 üzenetére
Ez aztán nagyon clean. Kiváncsi vagyok hogyan csatlakoztatta az előlapi panelt. Nekem is van egy amit elkezdtem de idő hiányában még nem fejeztem be, igazából ez az egy amit még nem derítettem ki. Vannak jumper kábeleim (anya-apa), csak a helyüket kéne megtalálnom.
Meg az original táp helyére én a sajátom szétszedném és beletenném az powermac táp házikójába, de nem igazán merek nagyon hozzányúlni, lehet rosszul tudom de tud elég veszélyes is lenni.😅 -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33843 üzenetére
mivel nekem az RTC-vel volt gondom ezért teljesen mindegy volt hogy integrált vagy sem, mindenhol rossz volt. HDMI, USB headset, Bluetooth, USB kártya (mikrofon is). Szaggatott, és semmit az égenadta világon nem lehetett vele kezdeni. Teljesen mindegy volt, hogy melyik BIOS-t használtam mindegyiken ugyan az volt a probléma.
Az install mindegyiken könnyű volt, magam szoktam csinálni a DSDT, SSDT fixeket, meg a config.plist-et is, így általában sosem akadtam el sehol.
Az ASUS-t is miután megkaptam elindítottam, egyből BIOS, CSM:ki, majd ment is a telepítés. Egy teljesen egyszerű config.plist-el működik, meg egy pár DSDT patch-el. -
-
Máté94
addikt
-
rsanya87
tag
válasz
Smiley #33822 üzenetére
Vpc-n semmilyet, egyik guide-ban sem írják hogy kellene, de szerintem megvan a hiba oka, a linkelt oldalon meg is találtam:
Requirements
Intel PC with four or more CPU cores running Windows 7 X64 or later OS (2 or more cores needed for OS X)
Nekem nem intelem van hanem ryzen..
Ha erre vagy kiváncsi, ezzel probáltam:
VBoxManage.exe modifyvm "Mac" --cpuidset 00000001 000106e5 00100800 0098e3fd bfebfbff
VBoxManage setextradata "Mac" "VBoxInternal/Devices/efi/0/Config/DmiSystemProduct" "iMac11,3" -
general
addikt
válasz
Smiley #33710 üzenetére
Sajnos de, komoly előnye lett. És munkában ez kijön. tesztek
Mondjuk azonos árú cpu-nál nem olyan jelentős a kül. (100-150ezres kategória), de van.Mindazonáltal, ha a rendszerrel több a szopás, ergo több időd megy el a mókolással és főleg, ha nem elég stabil, akkor nem éri meg, ez tény. Ezért vacillálok most ill. keresem a véleményeket.
-
Máté94
addikt
válasz
Smiley #33702 üzenetére
Mivel elég úgy, igy most neked kell felvállalni a kísérleti nyúl szerepét.
https://www.tonymacx86.com/threads/5500-xt-for-older-skylake-build.288313/#post-2044805 -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33699 üzenetére
Én sima RX 5700-at használok véleményem szerint ugyan ez a helyzet az XT-vel is, 10.15-ön még nem volt támogatása, 10.15.1-től tudtam használni, nem kellett hozzá whatevergreen sem, minden teljesen plug&play volt. Érdekes módon 10.15.2-nél már kellett a whatevergreen (csak az 1.3.4 verzió, az 1.3.5 black screent okoz) agdpmod=pikera bootflag-el, de ezen kívül minden teljesen rendben volt vele és teljesítménybeli gondjaim sem akadtak.
Viszont Windows alatt katasztrófális hozzá a driver (ritkán random video crash), bár gondolom majd patchelik, de én nagyon alfásnak érzem az egészet. Vicces, hogy sokkal stabilabb Mac alatt a kártya (legalábbis én így érzem).
Sajnos teszteket nem tudok neked futtatni mert jelenleg szét van szerelve az egész gépezet -
Cingi1979
tag
válasz
Smiley #33570 üzenetére
A telepítés mindig sikerül. Azzal nincs baj. A telepítés után a legújabb Clover Bootloadert elindítom és STANDARD beállításokkal telepítem. Itt lehet a hiba. A beállítások nem jók és ezért nem indúl a rendszer. Egész pontosan elindúl a betöltés és egy idő után kikapcsol a gép. Csináltam Unibeast telepítést és az Olarila. Egyik sem indúl telepítő nélkül. Volt már Catalina is. Az is jó lett csak penrive indúlt.
-
Cingi1979
tag
válasz
Smiley #33561 üzenetére
Szia!
Sierra is volt fent és a webdriver nem tudta befejezni a telepítést! Állandóan ezzel küzdöttem. A Mountain Lion elvileg felismerte a monitort is beazonosította de ott is volt egy pici gond. Az elvileg normálisan kezelte a videokártyát. Rommá olvastam a tonymacx.86 oldalt de sajnos nem értem amit írnak. Nem a nyelvismeretből fakad a problámám. Egyszerűen nem értem amit írnak. -
-
bendzso79
csendes tag
-
bendzso79
csendes tag
válasz
Smiley #33475 üzenetére
Ezt a config.plist-be kell bemásolni, ugye? Melyik részre? Ilyen most: https://pastebin.com/VsXkSmA4
Ezek után törli a drive jelenlegi tartalmát, vagy az ettől még megmarad? -
kushwavez
senior tag
válasz
Smiley #33441 üzenetére
Nekem most Gigabyte Z77P-D3-as lapom van, ezzel kb 0 konfigurációval "natívan" megy rajta a mac, persze kell hozzá a FakeSMC, Lilu meg az AppleALC a hanghoz, de ezen felül semmi.
Meg volt egy öreg P61-es Legacy BIOS lapom amin szintén volt Mojave is, még a Catát is megpróbálnám rajta de már nincs kéznél a cucc. Na azzal szenvedtem egy pár napot mire sikerült működésre bírnom az unsupported chipsetet, nélküle nem észlelte a belső meghajtókat, de ezen felül simán ment rajta minden.😅
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Milyen autót vegyek?
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- NVIDIA GeForce RTX 4060 / 4070 S/Ti/TiS (AD104/103)
- E-book olvasók
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Windows 11
- Allegro vélemények - tapasztalatok
- Autós topik
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Sony PlayStation4 PRO 1TB fekete konzol extra játékokkal garanciával hibátlan működéssel
- Acer Nitro 5 -AN515 - 15.6"FHD IPS 144Hz - i7-11800H - 16GB - 512GB SSD+1TB HDD -RTX 3050 - Garancia
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- iKing.Hu - Apple iPhone 14 Plus - Yellow - Használt, karcmentes
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest